Tékozló Homár

Malátás rozskenyér a Tescóban is

2011.06.08. 12:06 | jackyll | 63 komment

Követni kell a trendeket, minden fillér számít. Néhány hónapja felfedeztük a rozs nélküli rozsos  kenyeret az Auchanban, ami bizonyára olcsóbb és nagyobb is, mint az eredeti, régi recept. Nem tudni, ki kezdte hamarabb, de a Tescoban is megjelent a tiszta rozskenyér, kis szépséghibával:

Különösebb kommentet aligha igényel, ám mindenképp említésre méltó, hogy én is benyaltam a "rozskenyeret" mint a korábbi posztoló, csak én a teszkóban. Nem tudom miért hittem, megérdemeltem. Íme a teszkóék saját "rozskenyere".

Mintha ez egy árnyalattal rozsosabb lenne az auchanosnál, de azért elég habos.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willie 2011.06.08. 12:07:46

elsozni osi roman szokas

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:09:20

Jobb ma láta, mint holnap kettő.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:11:50

Nyilván a repülőtér átnevezése és hasonló fontos ügyek miatt, az ilyen apróságok, mint kenyér, tej, víz vizsgálatára már nem jut ideje a hatóságoknak.
Mert ha a nyakába akasztanának egy százmillás bírságot az ilyen szánalmas trükkért a boltnak, akkor leszokna róla.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:13:00

Jóri András szerint aggályos, hogy a kenyérről képeket tesznek be nyilvános fórumokra.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:14:07

Moziban kell enni, a sötétben nem látszik. És a kódot sms-ben beküldeni.

SALE Kálmán 2011.06.08. 12:17:34

@EÖ: Elvagy. Látod, egymást fikázása mindenkit jobban érdekel, mint hogy miből lesz a holnapi kinyomnivaló trágya. :)

Kuty 2011.06.08. 12:19:59

kötelezően fel kellene tüntetni a kenyér cimkéjén az összetevőket, mint minden egyéb feldolgozott élelmiszer esetében. A probléma ezzel egyszer, s mindenkorra megoldódna.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:21:47

@Sün‼: pont akartam mondani, hogy az aldiban is így van, igaz ott a címkén rajta van, hogy malátával

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:28:16

@Sün‼: nyilván, sőt leülhetsz a pénztárosnő jobb oldalára

TiZ 2011.06.08. 12:41:41

@Kuty: Feltüntetem:

50 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt
4 dl víz (vagy 2 dl víz, 2 dl tej)
étolaj

cukor
élesztő
magok

Már 15-17 éve.
:-)))

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.08. 12:48:50

@EÖ:
Miközben sms-t írsz és chipset eszel.

Soni 2011.06.08. 12:49:30

@TiZ: Igen, sokszor rozskenyeret "higítják" fehérliszttel, mert egyébként sehogy nem dagadna meg. Sajnot ezt nem először látom, receptekben se találtok sehol 100% roszkenyeret.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:51:09

@Sün‼: és ott még bimetálos a pénztárgép

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.08. 12:53:02

@EÖ:
És köszönnek, mikor belépsz az üzletbe.

SALE Kálmán 2011.06.08. 12:53:18

@Soni: Vannak ezek a német kenyerek, amik olyanok, mint egy tégla, és sötétbarnák. Azokban nincs fehér liszt szerintem.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:54:36

@Mentholos Manó: cserébe egy szelet fél kiló belőle :)

@Sün‼: ha épp nem a kávét főzik nekem, sőt, még akkor is

É2I 2011.06.08. 12:56:09

@Soni: Pedig sok helyen kapni ros(s)z kenyeret . :S

on
Amúgy most mi is a poszt, mert nem látom.
Annyira nem lehet apróra őrölni rozst?
(Tényleg nem tudom, azért kérdezem.)

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 12:59:15

Rozskenyér?
Mi esténként hideg salakot vacsorázunk.

Soni 2011.06.08. 13:00:39

@É2I: Az a gond hogy nagyon meg van dagadva, a rozsnak nem szokása dagadni, mert nincs benne annyi gluten mint a fehérlisztben. A lukak, meg a szivacsos állag pont a dagadást jelzik. Rozskenyérnek egy nagy téglának kéne lennie!

SALE Kálmán 2011.06.08. 13:04:20

@Soni: Sosem néztem meg a nevét, viszonylag ritkán veszek olyat. Általában az "ez ehetőnek látszik, kell valami hasonló, vegyük meg" elvet követem.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.06.08. 13:04:34

@É2I:
Arról van szó, hogy a posztolót megpipukáltatták egy rozskenyérnek látszó tárggyal.

SALE Kálmán 2011.06.08. 13:05:32

@EÖ: Az legalább egészséges. írj belőle egy szakácskönyvet. Lehetne a címe mondjuk "Salak ezerféle módon".

zsiráffff (törölt) 2011.06.08. 13:11:34

akkor hogy néz ki az igazi rozskenyér? ezt ránézésből meg lehet tudni, vagy pékipari szakmunkásvizsga kell hozzá?

É2I 2011.06.08. 13:42:31

@Soni: Köfi.
Féltéglát meg egyen Egyéves, bár ahogy látom ő is csak a salakig jutott.
Múltkor láttam egy igazi indiánt, na az viszont harapta a féltéglát, mert csak. Igaz még mindig jobb, mint az amelyik kötéllel egy húszkilós követ kötött a farkára és azzal emelgette, mert csak. Azt mondta magáról, hogy valami kefir vagy fakír, már nem emlékszem pontosan.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 13:52:10

@É2I: féltéglát? nem vagyok én fél ember! :)

É2I 2011.06.08. 14:00:26

@EÖ: Igazad van! Kend a salakot egy egészre és máris kész a finom uzsonna. De köthetsz a t.k.dre is húszkilós követ, úgy legalább úgy kijön a szemed, hogy meglátod azt k.rva csengőt. :P
:D

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 14:11:00

@É2I: nincs már ott
egyik este lerúgtam :D
végül is nekem lett igazam.

SALE Kálmán 2011.06.08. 14:12:02

Olyan ofkurzók vagytok. Tessék a kinyírről beszélni.

Soni 2011.06.08. 14:12:42

@Aki a zsiráfotszereti: Kb. így, ez 100%-os:
i0.goodness-direct.co.uk/d/327210b.jpg

Mint látod az állaga teljesen más. Egyébként nehezen fog bárki is találni normális rozskenyeret ilyen tescoba, meg hasonlóba, mert macerás megcsinálni. Napokig kell szenvedni a kovásszal, amit belekeversz a rozslisztbe, és csak utána lehet sütni.

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.06.08. 14:21:09

Próbálnátok meg Angliában nem, hogy rozskenyeret, hanem csak sima kenyeret találni. Fene az úri beleteket.:)

É2I 2011.06.08. 14:28:25

@EÖ: Te kis Csák Norissz, teee! :D

SALE Kálmán 2011.06.08. 14:31:20

@Soni: Mondjuk élvezeti érték szempontjából nem tudom, melyik nyerne. Vagy vesztene.

Soni 2011.06.08. 14:46:19

@A country full of aliens: amit linkeltem az rozskenyér angol tescoból pont :D Normális kenyeret akarsz akkor menyj a frissen sütött részre, ott van miből választani.

@Mentholos Manó: rozskenyér elég retek, de hozzá lehet szokni! Elvileg egészségesebb vagymi..

TiZ 2011.06.08. 15:03:31

@Soni: Mi próbáltuk, nem kelt meg, pedig volt benne bőven élesztő. Szerintem a hazai rozsból nem lehet egy az egyben kenyeret sütni. NDK-ban ettem sötétbarna rozskenyeret. Nekem bejött, azonban sokan fikázták. Három milliméter vastag szeleteket lehetett belőle vágni.

Egyéves Önkéntes 2011.06.08. 15:34:30

a rozskenyérben azt szeretem, hogy könnyű vajjal megkenni: napielet.hu/user/18/1825.jpg

Soni 2011.06.08. 15:36:41

@TiZ: Nem fog megkelni ha csak szimplán élesztőt raksz bele, mert nincs amit megkössön. Ezért kell kovász bele, vagy fehérliszt. 99%-ban pékségekben úgy fogsz találni rozskenyret, hogy van benne fehérliszt. A fenti ok miatt. Ezért ez a hír nem is igazán hír.

tattila 2011.06.08. 15:40:57

Ha jól emlékszem rozskenyérben 30% (de messze nem 100%, esetleg 50%) rozsliszt van, a rozsoskenyérben meg 10% (a lényeg, hogy kevesebb mint a rozskenyérben).
Ami hiányzik a 100-ból, az búzaliszt.
A színt pedig nem a rozsliszt adja(!), hanem vagy a korpa (mindegy, hogy búzáé vagy rozsé), vagy a maláta. Utóbbi azért lehet benne, mert szintén gabonából készül.
Egyéb ami (nem gabonaként) lehet benne: élesztő, só, víz.

Soni 2011.06.08. 16:02:18

@tattila: Ott a pont. Úgy tudom egyébként cvitamin is engedélyezett.

Píter 2011.06.08. 16:20:34

Az ilyen helyben sütött szarokra miért nem kötelesek ráírni, hogy miből készült?! Az átnevezési láz helyett törvényalkotással kellett volna inkább foglalkozni!

nedecz 2011.06.08. 17:33:52

Nem akarok senkit védeni,de technológiailag kell bele maláta...
A mennyiség a nem mindegy.Ha jól emlékszem,0.2%.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2011.06.08. 18:12:40

@Mentholos Manó: Az lehet, viszont egyszer egy olyanban találtam egy kb. 15 cm-es, rozsdás csavart.
Gombolkoztam is, nem-e hiányzik-e a sütőgépből nekik...

Megdobbent 2011.06.08. 20:58:49

A pekek utaljak a rozsot. A rozs megharapja oket, illetve rafolyik a labukra es ragcsalni kezdi. A rozs rossz.

Rozs is Bad, Mkeey?

Megdobbent 2011.06.08. 20:59:56

@mityu: Nem. De a dagasztobol es szalagbol hianyzott elegge :( Aznap nem is csinaltak mast, csak zsemlet.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.08. 22:57:01

@mityu: na tessék, megvan a rozs is. A rozs-dában.

nick-probieren 2011.06.09. 10:06:09

Kétféle rozs is került bele: barna rozs és finomított, fehér rozs. :P

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.09. 10:22:56

Ebben nem is az az átverés, hogy karamellel színezik a rozsosnak látszó kenyeret, hanem az, hogy nem magyar, még csak nem is bajor termék, hanem valahol a legkevésbé fejlett Ghánában vagy lehet, hogy Laoszban a fogyatékkal élők, vagy akár az egyik kőolajszállításra alkalmatlan, ezért úszó gyárrá átépített tankeren kínai kommunista üzletemberek tíz év alatti néger rabszolgái, de az is lehet, hogy valami hollandiai HIV-szanatóriumban az ápoltak gyúrják, dagasztják, fagyasztják, itt csak kiolvasztják és megsütik...

mohopasi 2011.06.09. 12:01:47

Kenyeret a péktől. Ott is ki a tosz tudja mi van benne, de az legalább nem derül ki :)

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.09. 12:28:27

@Mentholos Manó: szerintem meg csak simán egy új, érdektelen teszkós poszt.
aki ott vásárol -és a többi multinál-, tudván tudja:

1- szarból várat nem építünk, így az ott kapható silány alapanyagokból minősíthetetlen odafigyeléssel készült dolgok jórészt minőség alattiak.
2 - bármennyit is költ, annak az összegnek több mint 40%-a elhagyja kis hazánkat, ezzel gyengítve a hazai gazdaságot.

akikket a fentiek ilyen-olyan okból nem érdekelnek azok ne nyafogjanak, hogy szart kapnak a pénzükért. ők akarnak szart csinálni az országunkból.

SALE Kálmán 2011.06.09. 13:04:04

@salapapa: Én újabban a lipótinál veszem azt a nagy kenyeret, az egész tűrhető minőségű. Olcsó is. Azzal együtt vettem már tescoban is pékcuccot, nem volt vele különösebb baj.

A hazai gazdaság nem érdekel, de sosem értettem, minek vásárol ott valaki, ahol nem elégedett. Nem háborogni kell, hanem keresni másik boltot, van dögivel.

papugaja 2011.06.09. 13:34:10

A kemencés kenyerük kezdetben - nálunk - jó volt. Ma már fos.
Nem baj, van egy halom más pékség felénk:
- Pitebolt
- Szentkúti
- Kovács
- Albán
- Pán
- Kerek Perec
- P&P
- Fornetti
- Félegyházi
Aki ennyiből nem tud választani, az vegyen a teszkóban.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.09. 13:42:55

@Mentholos Manó: anno én is vásároltam tecsóba', de pár alkalom után amikor a 2napos stanglival majdnem leütöttem a gyereket 8napon túl gyógyuló sérülésekkel, megfogadtam, nem teszem.
van más okom is... kényelmes egyed vagyok, nem szeretek 5km-t megtenni csak hogy az üzlet egyik végén beengedjenek, míg a másik végén vannak a pénztárak és ezzel rákényszerítenek, hogy nézzem végig és neaggyisten még vegyek más, abszolut nem fontos dolgot is. de mégis első okom a minőség. vagymi.
itt van a műhelyemtől 50 méterre a piac. jó viszony a hentesekkel, pékkel, zöldségesekkel és azok alkalmazottaivel. elég, ha amit összeír az asszony elküldöm SMS-ben nekik és fél-egy óra mulva odamegyek, minden össze van készítve. ha még rákívánkozom valamire, akkor azt hozzácsapjuk és cca 10 perc alatt körbejártam-beszélgettem a piacon, megvan az összes árum. :)
nem mellékesen sikerült olyan termelőket kifognom, akik ha nem OLYAN az áru, akkor azt mondják inkább majd következő héten. mindig friss, gyönyörű, ha nemis olcsó de egészséges árut kapok.
és számomra egy fő dolog: tutti, hogy amit én otthagyok pénzt, az mind idehaza lesz elköltve -ne számoljuk a trópusi nyaralást!-, ezzel segítve a hazai gazdaságot. 8-)

ha elmennék a tecsóba valószínű, hogy 4/5, 3/4-es áron jönnék ki. de megfogadtam hogy amígcsak tehetem, csak a piacon vásárolok.

SALE Kálmán 2011.06.09. 15:11:26

@salapapa: ízlések és pofonok. :) Én utálom a piacokat. Tömeg, szemtelen kofák, bűz, kerekesszatyros vénasszonyok, mindenhol csalnak, nem lehet kiválogatni dolgokat. Múltkor kivettem egy szép fürt szőlőt, hogy ezt kérem. Nyanya megjegyezte, hogy ezt látná a tulajdonos, hogy én csak úgy elveszem az árut, mi lenne.
Olyan meglepődött fejet, mint amikor mosolyogva visszatettem, hogy jó, akkor veszek máshol, Te még nem láttál.

Nekem jobb a multi.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.06.09. 15:59:55

@Mentholos Manó: így van. és remélem, jó az ízlésem... pofonot nem kérek! 8-)

te mint idegen mentél oda. talán még az "éventeeccerjárokide" tábla is rajtad volt. ;)
mint írtam, nekem ők maguk válogatják ki a szép árut az esetleg gyengébb minőségű többiből akkor, amikor még ott sem vagyok.
azt hozzáteszem, ha nagy sor van náluk akkor csak előveszem a pontos összeget, átadja a cuccost és vizsla jövőhéten!
ezt egy tecsóban nem tehetem meg és rühellek órákat sorbanállni.

uboot 2011.06.10. 06:49:10

nos..

Hibátlan a rozskenyér meghatározása tattila kollegától:

"Ha jól emlékszem rozskenyérben 30% (de messze nem 100%, esetleg 50%) rozsliszt van, a rozsoskenyérben meg 10% (a lényeg, hogy kevesebb mint a rozskenyérben).
Ami hiányzik a 100-ból, az búzaliszt.
A színt pedig nem a rozsliszt adja(!), hanem vagy a korpa (mindegy, hogy búzáé vagy rozsé), vagy a maláta. Utóbbi azért lehet benne, mert szintén gabonából készül. "

A malátát külön fel kell tüntetni, mert allergén. A beltartalmat pedig a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Pont.

Ha a rozskenyér 100% rozslisztből készülne sűrű lenne mint a féltégla, és lapos. (a rozsban jóval kevesebb a sikér)

papugaja 2011.06.10. 08:50:59

@uboot:
"Ha a rozskenyér 100% rozslisztből készülne sűrű lenne mint a féltégla, és lapos. (a rozsban jóval kevesebb a sikér) "

Pont ezért a valódi (pl. bajor) rozskenyér lapos, és sűrű, mint a féltégla.
A sikérről az egyszeri teszkóbajáró nem tudja hogy mi: hogy az az a fehérje, ami a keléskor és a dagasztás hatására térhálósodik, és az adja a tészta tartását.

Minna23 2011.06.18. 12:41:58

Aki egyszer evett valódi rozskenyeret Skandináviában vagy Észak-Németországban, azt ilyesmivel nem lehet megvezetni. Egy-két (nem magyar gyártmányú) rozskenyeret lehet kapni, csillagászati áron itt is.

Dancsa 2011.07.15. 14:07:33

HmmXD Én rendszeresen kajálok teszkóban, mivel ott dolgozok... Ki lehet tapasztalni mi a jó ottXD... Barackos fánk finom (már ha tényleg barackosXD) és nem száraz... Zsemle olcsó és mindig frissebb mint a szemközti boltban 25 forintért vásárolt zsemle:D
süti beállítások módosítása