Tékozló Homár

A kutya mint hibás árucikk

2016.08.25. 12:51 | Homár Hilda | 261 komment

shutterstock_99357692.jpg

Én kutyásként ugyan nehezen tudom elképzelni, hogy egy gazda kiábránduljon Fickóból, mert kiderül, hogy csak 2/3 rész vizsla, vagy utcára tegye Muffint, amikor a cuki kölyökwestie-ből szexi falusi vegyesvágott cseperedik, de gondolom, aki sok pénzt hajlandó adni egy kutyáért, miközben tele vannak a menhelyek, azoknak fontos a pedigré, az pedig elég biztos, hogy aki Fickót vizslának, Muffint meg westinek adja el, az csal, és így számonkérhető. Az más kérdés, hogy törzskönyv vagy más írásos nyom nélkül mennyire bizonyítható a megtévesztés. 

Kedves Homár Hilda!

Én ugyan nem futottam bele, de nap mint nap találkozom vele, így szeretném felhívni egy igen sajátos, mégis virágzó helyzetre a figyelmet: kutyusokról lesz szó.

A szabályzások értelmében, fajtatisztának tekinthető az a kutya, amelyiket tenyésztőtől (kennelnév, referencia, elért kiállítási/munka eredmények) vásárolva, törzskönyvet kap hozzá az újdonsült gazdi. Nem opcionálisan, hanem jár hozzá. Ezek a kutyusok nem 40-50, hanem 100-200 ezer forintba kerülnek, nem poénból, de ezt most nem részletezem. A kölykök egészségi problémákra szűrtek, a törzskönyv garancia, hogy azt kapom a pénzemért, amit veszek stb.

A problémát, az olcsó kutyákat kínáló szaporítók jelentik: az egyszeri, "hjajjdemegtetszettalassiekutya" vásárlónak kétes hátterű egyedeket adnak el, törzskönyv nélkül, sok esetben össze-vissza keverék szülőktől. (Így lesz egy, 2,5-3 kilós yorkshire terrierből, pincser méretű, lógó fülű kutya.) Ők a fajtajelleget mutató, de keverék kutyák.

A kérdésem az lenne, hogy ez kimeríti-e a csalás, átverés  vagy vásárló megtévesztése fogalomkört, még akkor is, ha az állatorvosnál tett látogatás után tudja meg a vásárló, hogy a labradorként vásárolt kutya, bizony inkább egy fekete vizsla keverék lesz, vagy itt él a "távozástól reklamációt nem fogadunk el" elv? Ha utólag kiderül, hogy nem azt kapta a vásárló a pénzéért, amit "rendelt" vagy amit a képen látott, vagy kiválasztott, mit lehet tenni?  Ugye egy telefonnál, ez egyszerű, mert amint felbontom a csomagolást, láthatóvá válik, hogy eredeti-e vagy másolat a készülék, de kutyánál hetek telnek el, vagy legközelebb csak az állatorvos mondja meg, hogy "eredeti-e a kutya" vagy "utánzat".

Természetesen, vannak ismérvei az átverésnek, gyanúsan olcsó a kiskutya, nincs törzskönyv, a szülőket nem láthatni, az Állatvédelmi tv. ellenére 8 hetesnél fiatalabb kölyköt kínál eladásra, de mégis mit tehet az, aki ennek ellenére (laikusként mondjuk) belefut?

Szakértői válaszotokat, bármilyen reakciót nagyon köszönök, 

Üdvözlettel:

Zsófia

UPDATE

Fogyasztóvédelmi szempontból ez a helyzet:

Kedves Zsófia!

Szerintünk is érdemes foglalkozni az általad leírt problémával, mert -jó esetben- nem áll szándékunkban egy-két hónapra kutyát vásárolni, majd ezután megválni a lakás méreteihez képest túl nagy méretűre nőtt, szeretett kutyánktól. 

A leveledben írt esetben büntetőjogi és polgári jogi út igénybevételének lehetősége is felmerülhet, amennyiben rendelkezésre állnak a szükséges bizonyítékok.  A hatályos büntető törvénykönyv alapján csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. Ez alapján, ha mind a három szükséges eleme bizonyítható, akkor csalás esete állhat fenn. 

Az eset a polgári jogi oldalát nézve a hibás teljesítés lehetőségét veti fel. Ebben az esetben is fontos a bizonyíthatóság kérdése (pl. a vételár, az eladó személye, az eladás időpontja, a vásárolni szándékozott fajta stb.), továbbá az is, hogy a vevő a vásárláskor nem ismerte, illetve nem kellett ismernie a hibát (pl. a kutya téves fajtája a vásárláskor még nem volt felismerhető). Amennyiben ezek bizonyíthatóak okiratokkal, illetve tanúkkal, a vevőnek lehetősége van (magánszemély eladó esetén a vásárlástól számított 1 éven, vállalkozó eladó esetén pedig 2 éven belül) a szavatossági igényét érvényesíteni az eladóval szemben, amelynek során kicserélést (pl. ha az eladó rendelkezik a kért fajta egyedével is) követelhet, illetve elállhat a szerződéstől és követelheti a vételár, valamint az okozott kár megfizetését. Vállalkozó eladó esetén a hiba vásárlástól számított 6 hónapon belül történő közlése esetén a vállalkozónak kell bizonyítania, hogy a hiba a vásárláskor még nem állt fenn. Ezt követően ennek bizonyítása a vevőt terheli. 

Kedves Homár Olvasók! Javasoljuk, hogy az ilyen esetek elkerülése érdekében a vásárlást megelőzően tájékozódjatok az eladóról és készüljön írásbeli szerződés. Amennyiben mégis szóbeli szerződés alapján vásároltok, a bizonyíthatóság érdekében a vásárlás részleteit lehetőleg írásban (pl. e-mailben) egyeztessétek az eladóval. Ha mégis hasonló helyzetbe kerültök, javasoljuk az eladóval történő szóbeli egyezséget megkísérelni. Ennek hiányában magánszemély eladó esetén a peres utat, vállalkozó eladó esetén pedig a bírósági eljárást megelőzően akár az illetékes békéltető testület ingyenes eljárását is választhatjátok, ahol az egyezség a cél, de annak hiányában döntést hoznak az ügyben. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2016.08.25. 12:58:27

nem a torzskonyv a garancia az egeszseges kutyara, hanem az, hogy keverek kutya es nem belterjes szaporulat reven jott a vilagra.

Bruszli 2016.08.25. 13:02:10

Őrizze a házat oszt jóvan. A kutyakiállítás meg = állatkínzás.

The Crazy One 3om 2016.08.25. 13:02:47

nálunk 3 fajta kutya vn, semmi több. Farkas, vadász és patkányzó

Attila F 2016.08.25. 13:04:24

Bár úton-útfélen kiírják, valójában a "pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el"-elve soha nem is létezett.

Manyecska. 2016.08.25. 13:20:36

De akkor hamis a törzskönyve. Onnantól kezdve már nem fogyvéd hanem rendőrségi ügy. Szerintem. Kábé..

Yobbágy Fery 2016.08.25. 13:26:14

Az ilyenekkel két dolgot lehet csinálni. Az egyik büntetendő (nyolc napon túl gyógyuló sérülések okozása, esetleg maradandóan), ezért azt nem javasolnám, pláne hogy sose tudhatni, neki kik a barátai.
A másik meg hogy névvel, címmel terjeszteni kell mindenhol, hogy csaló. Ha jogi útra tereli, akkor ott a kutya bizonyítéknak, hogy nem rágalmazásról van szó.

A pénzt mindenesetre jó eséllyel elbukta az illető, mert gondolom semmilyen papír nincs a tranzakcióról.

Amúgy meg a keverékek között is sok az aranyos/értelmes/kiváló házőrző (kinek mi kell) kutya, azokat még el se akarják lopni, de jó eséllyel egészségesebbek, mint a pedigrés, túltenyésztett állatok.

sáros_tehén 2016.08.25. 13:27:11

Kicsit azt érzem, hogy Zsófia a konkurenciával szeretne valamit kezdeni, mert nem tettszik neki némely szaporító tevékenysége.

Manyecska. 2016.08.25. 13:27:37

Gyerekek. Őszintén. Minek törzskönyvezett kutya pl. a szomszéd 90 éves néninek-unokája vette hogy ne legyen magányos, a rohadék:(..- 250.000 huf volt..meg egyáltalán azon kívül hogy díjakat nyersz vele és kiállításokra lyársz milyen indíttatásból vesznek ilyent??Ugyanúgy nevelni kell/ene/ ..; az állatmenhelyek meg túlzsúfoltak :( 17 évet élt a fullkeverék kutyánk és betegségben halt meg nem végelgyengülésben /R.I.P. Lujza/ :)

Manyecska. 2016.08.25. 13:38:38

@sáros_tehén: mindig volt egy olyan érzésem -fiú havanese kutyám van, találtam az utcán..,- hogy a kutyakozmetikus bepároztatja sutyiban a kutyámat mivel nagyon tetszett neki-nála voltak a tenyészkutyái is, 6 nm-en tengődtek ott..- gyönyörű az állása, a pofija /a kutyámnak/ és kétszer olyan nagy! kb mint a szokásos havanese :D dupla szőrrel:) --- mindig gyanús volt hogy úgy jön haza a kutya mintha kupiból jönne meg! Még össze is veszett velem múltkor miért jövök túl korán érte. hámondom csezdmeg. :D

Manyecska. 2016.08.25. 13:44:49

@sáros_tehén: ..de tényleg basszus, az utóbbi pár évben nyert kb.20 oklevelet, előtte meg semmi nem volt a falon!! :D Most hogy így írom mély döbbenet lesz úrrá rajtam. Olyan furák voltak mindig..és a kutyának is roppant jó kedve volt folyton a hátán hempergett és nagyon megelégedett feje volt :DD..!

bneder78 2016.08.25. 13:54:16

Kedves posztolo, ha gyereked lesz és nem ugy fog kinézni, ahogy azt elvártad visszanyomod magadba? Mert kb ennyit ér a posztod is...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 14:11:23

@Yobbágy Fery: egyes jogászok szerint akkor is rágalmazás, ha egyébként igaz :/

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 14:14:14

@bneder78: látszik, mennyire buta vagy. Az, hogy a kutya fajtiszta, törzskönyves, biztosíték rá, hogy a fajtájához képest egészséges. Hangsúlyozom: a fajtájához képest!
Nagyjából lehet sejteni, hogy milyen lesz ha felnő (nem 100%-ban nevelés kérdése a vérmérséklet, a mozgásigény stb. stb. stb)
Szóval rengeteg dologra ad némi biztosítékot egy valódi törzskönyv.
Egy hamisítottal már más a helyzet és nem csak az okirathamisítás miatt.

Terézágyú 2016.08.25. 14:15:56

"Természetesen, vannak ismérvei az átverésnek, gyanúsan olcsó a kiskutya, nincs törzskönyv"

Ha nincs törzskönyv, az nem fajtatiszta. Merthogy egy kutya a törzskönyvtől fajtatiszta. Ilyen egyszerű.

(Nekünk is mindig keverékeink voltak...)

Thule 2016.08.25. 14:23:31

Azért kell(ene) a fajtatiszta kutya, mert ez a szabály. A kennel felel meg a szabályoknak. Minden kennelen kívül végzett szaporítói tevékenység illegális. Ha valakinek nincs pénze a törzskönyves kutyára, akkor ne vegyen. Semmilyet. Kész passz. Ez dettó ugyanaz, mint a rohadt hitelek TV-re meg ilyenekre. Nem tudja kifizetni egyben a 150 ezret a TV-re, akkor megveszi hitelre. Ahelyett, hogy belátná, oké erre nincs pénzem akkor nem veszem meg. Lehet spórolni és össze lehet szedni a törzskönyves kutyára a pénzt. Igen, a 80 éves maminak is. NEM AZÉRT veszel törzskönyves kutyát, hogy kiállításra vidd. Nem kell odavinni. Azért veszel olyan kutyát, mert ez a szabály a tenyésztésre és mert a szaporítás illegális. Ha a buta emberek százai belátnák végre, hogy 20 ezer Ft-ért kutya nincs, akkor megszűnne a szaporítás, nem lenne annyi beteg és korcs állat, nem kellene milliókat költeni a menhelyeknek a kutyák mentésére és gyógyítására. De ugye mindenkinek az olcsó 'sz*r' kell, mert az 'csak' egy kutya, majd veszünk másikat....... Ilyen mentalitással nem csoda, hogy itt tartunk.

Terézágyú 2016.08.25. 14:25:43

@Thule:
Mekkora baromságokat beszélsz... :((((((((((((((

sáros_tehén 2016.08.25. 14:29:41

@Thule: Akkor a te elméleted szerint egy fehér ember csak fehérrel alapíthat családot. Egy néger csak négerrel.. egy sárga csak sárgával.. egy cigány csak cigánnyal..stb stb

Te egy korlátolt BAROM vagy!

Darth Revan 2016.08.25. 14:30:09

@Thule:
a kutya nem attol kutya, hogy papirja van rola :)

Manyecska. 2016.08.25. 14:30:30

@Thule: Te, mondták már, hogy nagyjából minden fajtatiszta kutya keveredéssel jött létre, párszáz évvel ezelőtt? Tökre kevered a szezont a fazonnal. Ráadásul. Egy 90 éves maminak vazze veszel egy kutyát szerinted mit csinál vele??? leviszi, pórázon.., -2 km/h-val megy és jókat odasóz a félkilós kutyának a bottal:(( Általában nem a kutyák a hülyék a tenyésztéstől hanem a gazdák.

Thule 2016.08.25. 14:31:40

@Terézágyú: Biztos, hogy nem beszélek baromságokat, járj utána. Ti itt tudom, mindenhez értetek és olyan okosak vagytok... de fogalmatok sincs a kutyatenyésztésről, el nem tudjátok képzelni egy kenneles fedeztetés milyen munka, milyen orvosi vizsgálatok előzik meg. Ezért fogalmatok sincs a szaporítók okozta kárról. Amíg ez a reakció, hogy én beszélek baromságokat, addig sajnos virágzik a szaporítói illegális biznisz. Gratulálok neked (is), támogasd a pénzeddel őket továbbra is.

Manyecska. 2016.08.25. 14:33:34

@sáros_tehén: :D ne viccelj én az olimpián tökre meghasonlottam amikor az örmény-magyar birkózást néztem, nem tudtam kinek drukkoljak!!! /mint " szexi vegyesvágott"../ :D !
ON /OFF/@Thule: sajnos az ilyenolyan telepeken a kiskutyák meg sem élik a felnőttkort, látsz fajtiszta kutyát is a menhelyeken azokkal mi a helyzet, hmm? :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 14:34:32

@Thule: pedig van egy olyanom, hogy de, baromságot beszélsz. Tiltja a törvény, hogy Józsi bácsi pincsije és Juli néni komondorja keféljenek egy jót, ha tudnak? Valami linket plíz!
(a szaporítók egy más téma, annak a poszthoz van köze, ehhez kevés)

Terézágyú 2016.08.25. 14:34:33

@Thule:
Ja, hogy neked ez az egész egy biznisz, és dühös vagy arra aki szerinted kiveszi a zsebedből a pénzt azzal, hogy engedte a kutyáját "illegálisan" közösülni egy másik kutyával!!!! :))))))

Megnyugtatlak: én soha nem adtam pénzt kutyáért, soha nem érdekelt a fajtatisztaság.
Úgyhogy fedeztess nyugodtan. vagy fedezzél te is :)

Thule 2016.08.25. 14:37:05

Ha úgy gondoljátok hogy szerintetek az 'bűn', ha pl. egy ma vásárolt német juhász kölyök kutyának a vérvonala 100 évre visszavezethető, és az apja-anyja, az ő apjuk-anyjuk is regisztrált, fajtatiszta német juhász, akiknek a szülei nem hordoznak örökletes betegségeket (mert szűrtek), akkor nem tudok mit kezdeni veletek. Ha szerintetek az a jó, ha egy akármilyen kutya örökletes betegséget hordoz és ezt a szaporító mindenféle óvintézkedés nélkül, a pusztán saját haszna reményében ellenőrzés nélkül továbbviszi 6-7 kiskutyára, akik 5 éven belül mind kihozzák magukon a betegséget, akkor komoly baj van a fejetekben. Ezzel nem tudok mit kezdeni, ha nem értitek, miért fontos az orvosi szűrés és miért fontos az egész kenneles munka. Azzt sem tudjátok hogy néz ki egy kennel belülről, vagy milyen munka folyik ott minden nap....... fogalmatok sincs semmiről de osztjátok az észt és én vagyok a barom.

Manyecska. 2016.08.25. 14:39:45

@Thule: kutyát nem venni kell, szerezni! :D
Beszéljünk inkább az illegális kutyaviadalokról, annak több értelme van. :(

The Crazy One 3om 2016.08.25. 14:40:23

akurva, illegális ha a basznak a kutyák? És ha nem fáj?

bneder78 2016.08.25. 14:43:32

@Hóhér az utolsó barátod:
Hat pedig nekem a mostani elott nem volt soha törzskönyvezett kutyám es több baja van, mint akinek nem volt, szóval épp, hogy semmit nem ér a torzskonyved, mennyire egészséges vagy nem...

Yobbágy Fery 2016.08.25. 14:44:18

@Thule: Nem érted, tök másról beszélsz, mint a többiek.

Thule 2016.08.25. 14:44:46

@Hóhér az utolsó barátod: Én a szaporításról beszélek. Arról, hogy van XY Józsi, aki szándékosan, előre kitervelten fedezteti a kutyáját azért, hogy a kölyköket pár 10 ezer Ft-ért a saját haszna reményében eladja, betegségekkel együtt, gondatlanul. Tele van a net ilyenekkel. Az, hogy egy faluban két házban a szomszéd kutyák összeakadnak és lesz belőle valamennyi kölyök, ez sajnálatos dolog de alapvetűen nem bűn. Körültekintő eljárás az lenne, hogy a hobbikutyák ivartalanításra kerüljenek, akkor nem lesz 'baleset', nem lesznek hordóba fojtott kiskutyák és ingyen elvihető csak szabaduljunk meg tőle 'feleslegek'.
Én elhiszem, hogy sok embernek nincs 'igénye' a törzskönyves kutyára mert azt hiszik hogy az kiállításra meg ilyenekre való. Ez nem igaz, ez a téveszme a fejekben. A törzskönyves kutya ad egy lehetőséget erre valóban, de nem ez a cél, hanem az állattartás iránti felelősség. Az lenne a jó, ha az emberek nem érnék be a pénzre utazó illegális szaporítók által produkált genetikailag beteg kutyákkal, hanem megértenék a tenyésztés és a kennelek értelmét.
Nem, nem vagyok tenyésztő, sem szaporító, más módon vagyok érintett a témában.

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.25. 14:46:27

Ezt a kérdést miért nem a zugügyvéd.blogon tette fel a poszt toló?

Terézágyú 2016.08.25. 14:48:09

@Thule:
"Az lenne a jó, ha az emberek nem érnék be a pénzre utazó illegális szaporítók által produkált genetikailag beteg kutyákkal"

Milyen jogon teszel egyenlőségjelet az "illegális" szaporítás és a "genetikailag beteg" kutyák között???????????? Ki vagy te, hogy ki mered jelenteni, így látatlanban, hogy egy kutya genetikailag beteg?????

"Nem, nem vagyok tenyésztő, sem szaporító, más módon vagyok érintett a témában. "

Ja, te is egy kutya vagy, akit éppen most fedeztetnek. Akkor megértem.

Yobbágy Fery 2016.08.25. 14:48:58

@Thule: Ja, csak sznob vagy.
Azt tudtad, hogy a mai fajták kivétel nélkül fajtanemesítéssel és keresztezésekkel alakultak ki?

Manyecska. 2016.08.25. 14:49:38

@The Crazy One 3om: ha kennelben vagy, akkor oké.:D@Thule: jó de miért baj az ha menhelyi kutyát veszek ÉS nem szaporítom /természetesen/ nálam ott kezdődik a kutya. Ez miért igénytelenség???? Mindenki tudja hogy sokkal masszívabbak a keverék kutyák..
hu.original-k9.de/julius-k9-hirek/1640-a-tenyesztes-buktatoi

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 14:49:41

@Thule: nekem ez nem jött le. Úgy tűnt, általában a kölök khm... előállításról szövegelsz. :)

Manyecska. 2016.08.25. 14:51:56

@Yobbágy Fery: ezt írtam én is neki feljebb..@Thule: én tökre értem de akkor miért csak a XIX.században kezdték el tervszerűen ! tenyészteni őket..??? Régen azért volt az angol parasztnak -1600-as évek- pici kutyája mert törvény!! írta elő hogy nem lehet nagyobb../nyilván okkal!/ patkányfogásra használták.. azért mert szabály mi van mögötte?..

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 14:52:53

@bneder78: a fajtiszta kutyáknak megvannak a maguk bajai, egy szóval sem mondtam, hogy ne lennének. Pl. nagyon szerettem volna boxert, de a többségük viszonylag fiatalon kimúlik daganatos betegségben, amennyire tudom. De ha törzskönyves a kutya és megbízható helyről van, akkor erről lehet tudni.
Ha hamis a törzskönyv, akkor végképp lutri.
A keverék meg külön kategória. Párom szüleinél az előző kutya egy törzskönyv nélküli németjuhász volt, 10+ évet élt. Utána egy menhelyi keverék, ha jól számolom, nyolc évet sem élt. :(

Manyecska. 2016.08.25. 14:53:14

@Terézágyú: amúgy meg ha kihal egy fajta az kihalásra van ítéltetve én az evolúcióra bíznám eddig olyan jól működött. Max. veszek egy kondát.

Manyecska. 2016.08.25. 14:55:34

Hogy Magyarországon mikor állították ki az első ebtörzskönyvet, ma már senki sem tudhatja pontosan. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején már megvolt az igény az általában Angliából importált vadászkutyák származásának igazolására, bár igaz, ezek az ebek csak egy maroknyi kutyatartóhoz jutottak el. "
kutya.hu/Cikk.aspx?id=4626

szekertabor · provo.blog.hu 2016.08.25. 14:57:15

@Thule:
Egyrészt igazat adok neked, a fajtanemesítés és tenyésztés fontos és hasznos dolog, a szakmai szempontokat nélkülöző szaporítás pedig felelőtlen és illegális.

Másrészt ha egy törzskönyvezett fajtatiszta német juhászt megfelelő orvosi vizsgálatok után pároztatunk egy ugyancsak fajtatiszta labradorral, az lehet, hogy törzskönyvezhetetlen, ám makkegészséges szaporulatot eredményez.

Végül pedig a nem városban, házban vagy pórázon tartott haszonkutyák (pl. juhászkutyák, házőrzők, szánhúzó kutyák :)) esetében a spontán szaporodás nehezen elkerülhető.

pisda 2016.08.25. 15:00:01

De mi lesz a nem magyar őshonos ebfajtákkal, mivel 2016. 09. 16-tól csak az őshonos magyar ebfajták kaphatnak az állattenyésztési törvény szerinti törzskönyvet.

Manyecska. 2016.08.25. 15:00:51

@szekertabor: a miénk keverék volt:)) ! kotorék és vmi malamut-szerű.. kiásta a kerti budit a telken és télen húzta a szánkót!! :D

2016.08.25. 15:02:23

jogos, de a poszter nagyon ráérő

sáros_tehén 2016.08.25. 15:06:45

@Terézágyú:
"Ja, te is egy kutya vagy, akit éppen most fedeztetnek. Akkor megértem."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Én megadom a hét kommentje díjat!

Putyur 2016.08.25. 15:07:24

@Thule:

"... Az, hogy ... a szomszéd kutyák összeakadnak ... ez sajnálatos dolog ..."

Szerintem ezt probald meg elmagyarazni a kutyaknak. Kurv@ra seggbe fognak rugni. :-D

Thule 2016.08.25. 15:08:14

@szekertabor: Ebben egyetértünk. Én mondjuk a magam részéről nem kedvelem a különböző mára kialakult fajok összekeverését de ez egyéni probléma, tudom, hogy ilyen megtörténik és ellenőrzött körülmények között nincs vele semmi gond. Ennélfogva a mai kialakult 'divatkutyákat' sem tudom hova tenni. Pl a csivava fajtagazdája Mexikó (ezt sokan nem tudják), a kutyának több mint 100 éves története van de Európába érkezvén kereszteszték más fajtákkal. Hagyták volna inkább úgy 'nyersen' :) Össze sem hasonlítható ugyanakkor pl magyar vizslával, akinek a története közelít lassan az 1000 évhez. Korrekt, esetleges példával alátámasztott érveknek nagyon örülök, ez az értelmes beszélgetés :) Nem pedig a 'barom vagy'.
Egyébként én a poszthoz szóltam hozzá, mert az pontosan a szaporítókról szól és úgy gondolom a kommentekben a posztoz kell(ene) hozzászólni.

mechanikus körte 2016.08.25. 15:15:18

@Thule: mondd, ha már annyira garancia a törzskönyv, a diszpláziára hajlamos kölykökkel mit csinálnak a tenyésztők? Agyonütik? Elaltatják? Vagy 10-12 hetesen ugyanúgy eladják őket, úgyis csak a gazdinál fognak lebetegedni?
Mielőtt hülyeségeket írsz: tudom, melyek a diszpláziára leginkább hajlamos fajták (jellemzően a legnépszerűbbek, túltenyésztettek), azt is, milyen idős korban végzik a kutyáknál a szűrést. Továbbra is mered állítani, hogy a törzskönyv abszolút garancia arra, hogy a vásárolt állat mentes lesz mindenféle örökletes betegségtől?

Thule 2016.08.25. 15:15:22

@Terézágyú: Szerintem vegyél vissza az arcodból, senki sem szólt hozzád ebben a stílusban, úgyhogy ha nekem írsz akkor ezt kulturáltan tedd. A személyeskedést pedig fejezd be, mert könnyen feljelentés fogja követni.
Az egy dolog, hogy te azt hiszed magadról, hogy képben vagy a témában de ha halvány fogalmad is lenne arról, hogy Magyarországon hány beteg kutya van, akik súlyos, örökletes betegségekkel születnek és ezt tovább is adják, és emiatt hány diszpláziás, belső szervi elégtelenséggel rendelkező, látássérült, vagy netán vak kutya kénytelen az életét leélni nyomorúságos körülmények között, akkor nem nekem magyaráznál és nem engem sértegetnél, hanem belátnád, hogy az illegális szaporítást ki kell irtani.

Ki tudod számolni, hogy egy 2 éves, ivarérett felnőtt kutya, aki hordoz magában egy vagy több örökletes betegséget, élete során egy szaporító keze alatt hány tucatnyi kiskutyának adja át ugyanezt? Te engednéd egy AIDS-es embernek, hogy másokat is megfertőzve éljen szexuális életet és szaporodjon? Igen? Akkor gratulálok a színvonalhoz amit képviselsz, mindennek a legalja.

Thule 2016.08.25. 15:18:53

@mechanikus körte: soha nem állítottam, hogy a törzskönyv abszolút garancia rá. Csupán egy jobb garancia, mint a szaporított nagy semmi. A DP szűrést nem 8 hetes kölykökön csinálják, ezt Terézágyún kívül szerintem mindenki tudja. Garancia semmire nincs, de mondjuk ha a DP esélye 30% helyett csak 5%, azért az nagyságrendekkel jobb arány, nem? Természetesen a tenyésztőtől vásárolt kutyák esetében is előfordulnak betegségek, mert az orvostudományban 100% garancis semmire nincs, ezt mind tudjuk. Csak épp nem mindegy, hogy 100 kutyából hánynál lesz probléma. A kárt minimalizálni pedig nem bűn, hanem erény.

sáros_tehén 2016.08.25. 15:19:51

@Thule: Kérlek válaszolj!
Szerinted fehér ember csak fehérrel, néger csak négerrel csinálhat gyereket?

Thule 2016.08.25. 15:26:44

@pisda: Ez nem teljesen így van. Az állam beleokoskodott valamibe (nem magyar őshonos fajták) aminek nem sok értelme volt, rájött és most kivonul mögüle). Ahogy a beleavatkozásnak sem, úgy a kilépésnek sem lesz semmilyen lényegi hatása a törzskönyv kiadásokra. Egy dobermann ugyanúgy kaphat ezután is törzskönyvet, ahogy eddig. Gáz lenne ha nem így lenne.

Thule 2016.08.25. 15:28:49

@sáros_tehén: Természetesen nem, de ennek semmi köze a poszthoz. Az emberek és az állatok nem összehasonlíthatóak. Nem is erről beszéltem, hanem a szaporításról (az állatokéról).

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 15:29:20

@Thule: Ne haragudj, ha azt hiszed bántanak, csak viccelnek veled. Ha nem tudsz rajta nevetni, hagyd figyelmenkívül!

Védd meg az igazadat, ne hagyd magad eltéríteni! Azt vedd figyelembe, hogy két malomban őröltök. te arról beszélsz, hogy a fajtiszta kutyák genetikailag "kitenyésztett" öröklődő betegséegi ellen mit kell cisnálni, a többiek arról, hogy keverék kutyáknál eleve nem nagyon vannak ilyenek.

Itt kevés a sznob, inkább korcsok gazdáival, szimpatizánsaikkal találkozol, eleve hátrányból indulsz. Azért ne add fel!

sáros_tehén 2016.08.25. 15:31:52

@Thule: Tehát akkor az emberek kedvükre keveredhetnek, de a kutyák nem?

Ne haragudj ki KI A FASZOMNAK KÉPZELED MAGAD hogy ezt szabályozni akarod??

beste 2016.08.25. 15:33:38

@Yobbágy Fery:
annyit tennék hozzá, hogy nem biztos, hogy a keverékek egészségesebbek lesznek, mivel a családfa nem ismert (esetleg gondosan titkolt). Ha Isten tudja hanyadik generációs, vagy "családon belül" született kölyökről van szó, ott még kiemeltebb az egészségügyi kockázat.

beste 2016.08.25. 15:37:27

@Manyecs: én sem kértem el a kutyám törzskönyvét (cserébe ellenőriztem mind az anyuka, mind az apuka kilétét), mert nem arra kell. Családtagnak kellett, igen, olyan fajtára vágytunk, megkaptuk. Amire kell, ahhoz nem kell törzskönyv. Viszont ivartalaníttattam, (a pasiknak tudom, most minimum könnybe lábad a szeme), mert se tenyészteni nem akarom, másnak kölyköt csinálni meg nem akarnám.

Thule 2016.08.25. 15:40:45

@sáros_tehén: Minek jársz ide amúgy kommentelni? Van értelme az életednek úgy egyáltalán? Olyan frusztráltnak tűnsz :) Két olyan dolgot próbálsz összemosni aminek zéró azaz nulla köze van egymáshoz. Szerintem az a szó, hogy 'kutya' sem jut el az agyad feldolgozó központjába. Azt sem tudod mi az.

Thule 2016.08.25. 15:44:02

@atpijkamo116: a korábban feletted és most alattad beírt kiamagasló minőségű jelzőket én nem nevezném viccnek. Kikerült egy poszt, amiben pont arról van szó, hogy a szaporítók tevékenysége milyen káros. Erre az ember összekerül két ilyen félkegyelmű 'intelligens' kommentjével. Nem lehet normális hangnemben, a másikat tiszteletben tartva kommunikálni? Rögtön anyázni kell, itt ez a divat? Ha igen, akkor az egész kommentelést ki kell kapcsolni, semmi szükség ilyen alja színvonalat iderakni :/

beste 2016.08.25. 15:44:11

@Terézágyú: pedig van benne igazság. Bár szerintem az embertársainkat kéne megnevelni, hogy ne legyen annyi kóbor kutya...
Főleg a felelős állattartásra, hogy tudják az emberek, hogy egy kutyával mit vállalnak be.

Néhány évvel ezelőtt találtunk egy fajtatiszta csodás ebet, aki megszökött otthonról. Befogadtuk, feltápláltuk, majd mi kerestük meg a "gazdáját", aki egy lépést sem tett annak érdekében, hogy megtalálja a kutyáját. (aki egyébként csontsovány volt). A gazda megmutatta az oltási könyvét - hát azonnal szóltam a helyi állatorvosnak, hogy azonnal pótolja az elmaradt oltásokat. Az 5 éves kutya utoljára a tenyésztőtől kapta meg az oltásokat kölyökkorában. (tehát érvényes veszettség ellenije se volt)
Így minek kutya - akár törzskönyvvel, akár anélkül???

Szóval embertársainkat kéne gondolkodásra befogni...

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 15:52:19

@Thule: "nem nevezném viccnek"

Oké! Ignoráld!

Én tudom, hogy nem gonoszságból írják. Szókaratéban ne próbálj felülkerekedni. Hideg fejjel fókuszálj a saját üzenetedre!

beste 2016.08.25. 15:54:06

@mechanikus körte:
nem gondolom, hogy ilyet állított, inkább azt gondolom, hogy ha beteg kölyköt veszel, akkor vissza lehet menni a tenyésztőhöz reklamálni. Több tenyésztő is garanciát vállal a kölykökre, tehát ha mégis hibás az egyed, akkor az orvosi költségek (ami a csillagos égig mehet) azt bevállalja a tenyésztő. Általában szerződéssel és törzskönyvvel erősítik meg az adás-vételt (már a gondosabbja) - kvázi a törzskönyv a biztosíték arra, hogy megfelelő állapotú kutyát veszel. .
(És mivel a kölykök orvosilag szűrten, oltottan, általában prémium tápon tartottak, na ezért drágák a jobb tenyésztésekből származó állatok.)

pisda 2016.08.25. 16:01:45

@Thule: De ki fogja kiadni a törzskönyvet a nem magyar fajtákra?

beste 2016.08.25. 16:02:45

@pisda: valahol ez szabályozva van, régebben utánaolvastam, megpróbálom neked előkeresni.

FDToth 2016.08.25. 16:10:41

ez hülyeség, a gyerekedre sem mondod azt h pl. ez korcs lett, nem kell, és követlesz jótállásba dolgokat. Így született, ez van, szeretni kell. uyganez a kutya. nem 100%-osat kaptál, hanem 80-85%-os, attól még élőlény és a tiéd. most komolyan egy állatott vissza tudna adni vki pár hónap után? és csere másra? vagy levásáorlod? :D

mechanikus körte 2016.08.25. 16:11:08

@beste: tisztában vagyok vele, miért drágák az ellenőrzött, fajtiszta kutyák ( bár olyannal még nem találkoztam, hogy a tenyésztő kifizette volna pl. a diszpláziás kutya orvosi költségeit.:-)) Egyáltalán nem áll szándékomban védeni a csaló szaporítókat, sőt, de azért ne essünk már át a ló túloldalára, és ne írogasson senki ilyen butaságokat, hogy mire "garancia" a törzskönyv.
A túltenyésztés (genetikai belterjesség) egyébként növeli bizonyos betegségek kockázatát (a kutyáknál is), de a csalók nyilván nem tudományos célzattal végzik a keresztezéseket.:-)

The Crazy One 3om 2016.08.25. 16:21:49

szegény szüleim, mikor kiderült rólam, hogy nem vagyok komplett. Ha akkor kivisznek a Taigetoszra, ma nem kellene ekkora marhaságokat olvasnom....

Mt 5,3

ghck 2016.08.25. 16:22:23

Aki törzskönyvet akar, azt vegyen! Aki kutyát, az meg azt! Valahogy nem jutna eszembe a kínain vásárolt adidosszal kapcsolatban reklamálni, hogy nem fajtiszta... :/

beste 2016.08.25. 16:27:16

@mechanikus körte: így van, ahogy írtad, a csalók a pénzre utaznak és szarnak bele a következményekbe...

beste 2016.08.25. 16:44:27

@FDToth:
sajnos nem - nagyon sok ember inkább "leadja" egy menhelyre... vagy kidobja az út szélén... vagy agyonüti...

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.25. 16:55:06

@The Crazy One 3om: Komp akart lenni, de nem komp lett?

:-D

Amúgy a Taigetosz szakközépiskola végzős osztályának bizonyítványosztása délután négykor lesz, az oroszlánok arénájában.

Manyecska. 2016.08.25. 16:55:41

@The Crazy One 3om: :D Az én szuper nagyonéletképes/nagyonIGÉNYES/tökéletes stb. fajtatiszta kutyám épp most dugta a nagypárnát fél lábbal a hosszabbítóban. :DD

Manyecska. 2016.08.25. 16:59:13

@ghck: like!! .. Amíg a Homár szlogenje hogy 'Írd meg ami kiakasztott/beakasztott.." tuti ömlenek az ilyen "posztok" . de minek? Erre már releválni sem lehet:D....! ON@beste: nincs azzal baj ha valaki pont olyat szeretne stb..de én ezeket a félmillás kutyákat tényleg nem értem már :) ..

Manyecska. 2016.08.25. 17:02:30

@FDToth: nakérem, én keverék /neveztek már korcsnak is régen, igen, aszitte vicces../ bementem egy vizsgaeredményért ami ofkorz nem volt kiírva, ahogy ígérték!!:O behatoltam a portással a zaulába, ott átolvastattam vele a kiírást:P de neeem, ezért behatoltam az első nyitott ajtón ott feltörték az adatbázist :P:DDD /"ne akarja tudni honnan tudom.." :DD:O../ eredmény ohne, onnan átfáradtam a három lelkes fiatalemberrel az igazgatóhoz, előásattam egy kockás füzetet.....amiben végre a hőn áhított osztályzatot megtekinthettem /nem volt könnyű/ még majdnem ki is téptem a kezéből. Szerintem életképtelen vagyok.:P ON :D

beste 2016.08.25. 17:05:40

@Manyecs:
Azt én sem!
Volt egy gyerekkorom óta akart fajta, aztán, amikor már végső elgyengülésben 18 éves korában el kellett engedni az út széléről befogadott kutyánkat, akkor végre én dönthettem arról, hogy milyen kutyám lesz.
(az öreg kutya nem tűrt meg más kutyát maga mellett, azért nem lehetett kettő. Azt meg nem akartam, hogy az öreg kutya emiatt szenvedjen, inkább én döntöttem úgy, hogy kivárjuk...)

enrico palazzo 2016.08.25. 17:43:08

Nálam ez az egész fajtiszta kérdés annyira kivágja a biztosítékot. Kb. egy bizonyos osztrák származású bajszos faszt juttat eszembe, mert ez a sok degenerált, akinek a "tisztaság" számít hagyja elaltattatni a szerencsétlen menhelyes kutyusokat. Ez bizony kutya holokauszt és ezt egyáltalán nem viccnek szántam.

2016.08.25. 17:56:46

Ki a tököm ad ki 100-200 ezer Forintot egy nyavalyás kutyára?

Advanced Flight 2016.08.25. 18:03:14

@sáros_tehén: mi van, Buksi, félsz, hogy a szomszéd Morzsit nem csinálhatod meg, pedig éppen tüzel? nyugi, egyelőre nincs ilyen szabály :-P

Advanced Flight 2016.08.25. 18:07:04

@Thule: atpijkamo megfogta a lényeget. Hiába van igazad és hiába írsz normális hangnemben, sajna az itteni törzskommentelő gárda 90 %-a az a legrosszabb fajta elvakult kutyabuzi, aki szerint bárkinek bármilyen fajta kutyát tartani bármilyen körülmények között alkotmányos alapjog, és képesek lennének a pitbull által széttépett gyerek temetésén odamenni a gyászoló szülőkhöz, hogy ugye tudják, hogy nem a kutya hibája.
Itt értelmes embernek nem terem babér....

É2I 2016.08.25. 18:11:04

@atpijkamo116: Ejnye Apti! Há' ide jön Ede te meg eteted? Pedig millen szép pedigréje van.
Megmán a jómodorot is megtanították neki. Bollywwodba sem megy gumicsimmába.De még a kennelbe se nem. Na.

Manyecska. 2016.08.25. 18:15:06

@The Crazy One 3om: hat éve nálam állomásozik!! nagyon okos:idegeneket nem simizhetik, pitizik első perctől szerintem az akkor itt állomásozó orosz cirkusztól szökhetett mert folyton produkálja magát..beszéltünk hozzá oroszul is!:) mostanában az "anya" szót /az én vagyok/ "mondja" néha "nyanya" ilyen tökcuki mély hangja van és ugat mint a rosseb:))@Thule: azért hadd mondjam el hamár így rögtön lehúztál mindenkit-bár te a poszthoz szóltál hozzá- én annak idején marha sokat lobbiztam az Illatos úti kutyákért, az ottani állatorvos blogja Goldenblog-díjas is lett!! voltál már valaha is egyetlen menhelyen láttad már ezeket a szerencsétleneket????? Velük mi lesz..??? Ők "persze" nem kellenek senkinek mert nem olyan a feje/színe/szőre...a feketéket általában kevésbé fogadják örökbe pedig szerintem a legszebbek..@enrico palazzo: bennem is ez motoszkált első perctől fogva..! Tele a város elhagyott/kirakott szerencsétlen állatokkal:((( az enyémről asse tudtuk milyen fajta olyan elhanyagolt volt de azóta követ mint az árnyék szó szerint a kocsik alól szedtem ki /engem is elütöttek majdnem többször!!!.../ Szentendrei-út környéke. Még közlekedési infó is volt két adón mert küldtem sms-t baromi balesetveszélyes volt ...hófehér színe mentette meg állítom.:( ON ..

The Crazy One 3om 2016.08.25. 18:15:08

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: nem vagyok oda értük. Nekem macskám volt, kilenc és félkilós tökéletes atléta. A lakótelepen rettegtek tőle ezek a kutyafélék...

Manyecska. 2016.08.25. 18:20:31

@Advanced Flight: a pitbull pont valamelyik agyatlan tenyésztő kreációja.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 18:43:31

@Manyecs: pitbull... három kutyahaver pitbull. Egy negyedik is valami olyasféle... Ebből kettőnek (háromnak) még nem is láttam a gazdáját. Ellenben pl a yorkik mindenáron meg akarnak enni.

The Good Boy ! 2016.08.25. 18:53:40

Thule és az összes tenyésztő vs. szaporító vita élharcosának!

Most vettünk egy hónapja kutyát. Mint kiderült, egy köcsögök vagyunk, mert nem törzskönyvvel. Viszont tenyésztőtől vettük, aki számlát adott, garanciát vállal a "termékre" stb. Láttuk a szülőket, meg a körülményeket. Ő is látta, kinek adja, tudja jó helyre kerül (igen, a kutya szempontjából talán túlzottan is jó helyre:D. Mivel mi nem kínozzuk a kutyát kiállításokkal (meg se időnk, se energiánk ilyenekre, így nekünk tökéletesen megfelelt a törzskönyv hiánya). De mi vettük a fáradtságot, és az előhozatalt követően elvittük egy elég komoly szakemberhez (igen, nem minden állatorvos jó szakember, sok csak a pénzért csinálja, sokszor utálattal a négylábuak felé /név és cím a szerkesztőségben). nekünk tökéletesen megfelel a nemesi papírok nélkül is, pedig neki is van nemesi neve, csak nincs lepapirozva.
Az előző kutyát ugyanilyen módon vettük (egy akkor nagyon népszerű fajta volt, a túltenyésztés következtében millió potenciális betegségforrással). Na ott annyiból figyelmetlenek voltunk, hogy nem kellő hangsúllyal kezeltük a tenyésztő azon mondatát: "...Csak ez az egy csöppség maradt a kennelből, egy ember mindig elviszi az összes kölyköt, most ezt az egyet itt hagyta..."
Sajnos a kis drága 3,5 éves korában szinte egyik percről a másikra lebénult ami miatt pár héttel később a gondos és szakszerű kezelések ellenére is el kellett altatni. Gondolom, az "ember" aki mindig elvitte az egész tenyészetet, most kiszúrt valamit... Hát ennyit a tenyésztésről. Van ilyen is, bár gondolom, ez csak a nagyon kicsi kivétel lehet.
És itt én is visszakanyarodnék arra, amit már más is érintett: Mit csinál a tenyésztő azokkal az egyedekkel, amelyeknél születés után derül ki, hogy valami genetikai hibája, betegsége van? Gondolom, agyon nem üti (legalább is remélem), meg nem tartja? Akkor hol vannak ezek a példányok? mert azért egy komoly tenyésztőnek, több szukával biztos van éves szinten 20-30 egyed, ott pedig belecsúszik 1-2 ilyen minimum!
A másik része: Aki vesz 1-2 kutyáról fajtagyőztes papírokat és azokkal árulja a szaporitmányát, vagy mint írtam a tenyésztőtől egyben felvásárolva a kölyköket diszkont áron) viszont felső kategóriás áron kínálva, amit sokan pont a kiugró ár, meg a fénymásolt Cacid meg egyéb díjnyertes papírokat látva boldogan csengetik a pénzt. Kutyatartás terén tapasztalatlan, nagy vonalakban sznob jellemzőket felvonultató ismerősöm így vett kutyát a legdrágábban hirdetett "tenyésztőtől". És csodálkozik, hogy "nem azt kapta, ami a rajzon szerepel".
Van sok probléma ebben a témában, de ez akkor sem ennyire fekete vagy fehér, mint amit itt sokan gondolnak.
Még annyit: Előző kutyánk megvétele előtt menhelyről akartunk kutyát hozni. Szerencsére pont beesett hozzájuk egy fajtatiszta egyed (pont olyan, amit amúgy is venni akartunk volna). Menhelyen azt a tájékoztatást adták, hogy megtalálásakor ! hetesen enyhe bőrbetegsége volt de ők kigyógyították, semmi baja, következménye nincs ennek a betegségnek. Erre kb. ötször rákérdeztem, majd kifizettem egy csomó pénzt a menhelynek, hogy elhozhassam (megmentsem). Pár hét múlva elkezdett hullani a szőre, irány az állatorvos, aki elmondta, hogy a kutya a fajtájára nagyon jellemző, súlyos bőrbetegsége van, amiből soha nem fog kigyógyulni, és a betegség is csak tünetmentesithető, soha el nem múlik. Meg persze 3 naponta fürdetni egy elég komoly vegyszerben, fél évig rendszeres állatorvosi kezeléssor.
Felhívtam a menhelyet, hogy akkor most mi van, mert erre se időnk, se kapacitásunk, meg kisgyerek mellett nem túl jó opcióként, sajnos nem tudjuk így vállalni. A menhely első mondata: "pénzt vissza nem adunk". Később kiderült, hogy egy 4 kisgyerekes, panelban élő családra sózták rá "a nem beteg kutyát". Amiről nekünk papírunk volt, hogy gyógyíthatatlan, csak szinten tartható.
Ettől függetlenül, ahogy eddig, úgy azóta is kutyamenhely kapja az adónk 1 %-t, csak nem "ezek".

jeva72 2016.08.25. 19:28:00

:) megszivtad? megerdemled ...

Thomas Dantes 2016.08.25. 19:28:47

Tegyük tisztába.
(fajtatiszta és nem fajtiszta.)
Nem az a lényeg, hogy csak fajtatiszták legyenek. Az sem, hogy hogy pároztathatom össze a kan és szuka kutyámat.

Arról van szó, vannak a szaporítók, akik kutyagyárként, pénzért, beteg kutyákat gyártanak. Ezek bűnözők, csalók, pénzt csalnak ki emberektől és kutyák tömegét teszik tönkre.
Ezzel van a gond.

Thomas Dantes 2016.08.25. 19:32:09

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Az aki egy egészséges, minden oltást, vitamint megkapott fajta tiszta kutyát szeretne. Ennyi pénz egyébként nem sok érte, és ennyi pénzért a tenyésztőnek nem sok haszna van rajta, ugyanis aki nem szaporító, csak néhány alkalommal fialtat egy kutyát, a tartás költségei meg nagyon magasak.

Dani23 2016.08.25. 19:52:28

@The Good Boy !: "Mit csinál a tenyésztő azokkal az egyedekkel, amelyeknél születés után derül ki, hogy valami genetikai hibája, betegsége van?"

Mégis mit csinálna? Eladja ugyanúgy, mint a "rohadt, undorító, köcsög, csaló" szaporító, csak a törzskönyv miatt háromszor annyiért. Ők is pénzből élnek ez a sok baromság amit összehordanak csak mézesmadzag. Ha csak a fele igaz lenne annak ahogy beállítják magukat akkor nem tudnának megélni... Semmivel sem jobbak, csak a marketingjükben.
Anyósoméknak pont egy ilyen kutyájuk van. Törzskönyvezettet vettek direkt, hogy ne legyen semmi baja, szerződés meg anyám kínja, látogatási kötelezettség. Érdekes, hogy azóta sem élt ezzel a becsületes tenyésztő mióta megtudta, hogy többet költenek a kutya kajájára és gyógyszerére, mint magukra...

Thomas Dantes 2016.08.25. 19:55:57

@Dani23: Nem. A szaporító és tenyésztő között nem a törzskönyv léte a különbség, hanem a hozzáállás.
A tenyésztő ha tud betegségről genetikai hibáról, a kölyköket eleve csak ivartalanítva adja tovább, olcsóbban. A vérvonalat, amiből hibás kölykök lettek, se szaporítja tovább.

Az hogy te normális tenyésztővel még nem találkoztál a te bajod . Attól még nem mindenki ilyen.

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.25. 20:05:11

@sáros_tehén: a szaporítókat helyben lőném fejbe ha tehetném.

Dani23 2016.08.25. 20:18:17

@Thomas Dantes: Hát ez az ivartalanítás téma sem sikerült neki. Ezek szerint tenyésztő és temyésztő közt is van különbség. Jó persze... Biztos van olyan aki így áll hozzá. De aki meg akar belőle élni az nem, mert különben nem tud belőle megélni. 2-3 kityát elhiszem, hogy lehet szeretni meg babuagatni. De amikor meg akar élni belőle az e,ber, az két-háromal nem fog menni, maximum van 2-3 kiállításra járó és ott van a többi 20 futószalagos...

Thomas Dantes 2016.08.25. 20:30:30

@Dani23: Igen, mégegyszer: nem minden tenyésztő egyforma. Akinek a pénz számít az csak szaporító, kutyagyáros. Akkor is ha törzskönyvet ad, meg versenyeket nyert kutyái vannak.

Dani23 2016.08.25. 20:37:40

@Thomas Dantes: És akkor mi alapján választod ki a "jó helyet"? Kicsit vicces... Na jó, nem kicsit, nagyon. Konkrétan ugyanazt mondod mint én, mert hány véleményed szerinti tenyésztő létezhet? 10-20? Hamar kihalna a kutyaállomány, ha csak ők csinálhatnák...

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 21:28:19

@É2I: :)) Nem kell minden trollt elpusztítani. Lehet nevelgetni, ember is válhat belőle.

Na jó, ezt széttéphetitek.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 21:41:01

@Advanced Flight: Rám ne hivatkozz, nem ezt mondtam. Én csak megpróbáltam a trollt békíteni. Megdolgozott azért, amit kapott.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 21:42:18

@The Crazy One 3om: "macskám volt, kilenc és félkilós tökéletes atléta. A lakótelepen rettegtek tőle ezek a kutyafélék... "

:)) Gartulálok!

Jöhet pár történet a macskáról!

The Crazy One 3om 2016.08.25. 22:07:12

@atpijkamo116: Szotyi volt a neve. Vittük kiheréltetni, mert kezdett szerelmes lenni és egyre inkább harapott. Az orvost csak négyszer. Fintorgott is, hogy "Eddig fordítva volt, én rágtam a szotyolát. Ha éhesebb lenne, simán megenné az őzet a ketrecben."

Kérlek, olyan, hogy macskakaja, semmit, soha. Esélytelen. Selyemsonka, tonhal, pisztráng. Vásár volt, vittem neki hekket. Az ötvenöt dekásat maga behúzta. Másfél napig aludt utána.

Anyám telefonál, hogy egér van a nyárikonyhában. Rohantunk, kinyitom a hordozót, mire a zsebemből kiszedtem a telefonom és elinditottam a videót, az már el is pusztította az egeret. Persze, hozzá sem ért a döghöz, jobban érdekelte őt a koipontyok a kistóban. A legnagyobbqt úgy kiszedte, hogy csak az egyik tappancsa lett vizes.

The Crazy One 3om 2016.08.25. 22:08:33

Szerencsés vagyok, hogy néhány évig szolgáltattam :)

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.08.25. 22:14:01

@Hóhér az utolsó barátod: amekkora pofad van ugy altalaban, olyan hulye vagy: minden kutya fajtiszta, attol kutya. A fajtatisztasag mar egy masik kerdes. Ilyet nem ildomos elirni/roviditeni, nagyon nem.

egy másik répatorta 2016.08.25. 23:16:55

Akkor most nem leszek népszerű egyes tenyésztő körökben.
1, a, Az hogy egy kutya szép és szépen áll meg, meg tűri hogy mossák fésüljék nem érdem. Szerencse. Pont az a kategória mint a gyerekszépségverseny. Izlésficam, üzlet, és egyéb pszichés zavar. A "szép" kutya egykategória a falloszhosszabbító autóval.
b, a "munka" kutya (vakvezető, kereső, vadász, örző-védő, agility, stb) az érdem mert a gazdi megdolgozik érte és van értelmes elfoglaltsága úgy az ebnek mint agazdájának. Ez ér is valamit, pénzben kifejezhető.
2, Ha nem lenne 1A pont akkor nem fújnának a "szaporítókra" a "tenyésztők" mert nem lenne értelme szaporítani hiszen nem lenne irreális értéke egy állatnak ami csak szép. Saját maguknak termelik ki a kiállítási kutyatenyésztők a szaporítókat. Boldoguljanak is vele, meccseljenek egymással továbbra is.
3, Az aki erős és gyors felindulásból (gyereknek, magának, csajomnak, stb) vesz "szép kutyát" és utána meggondolja magát, majd kiteszi vagy láncon tartja, az egy senkiházi görény. (bocs az egy kedves állat, de jobb szót nem találtam rá) . Nem kell mindenkinek kutyát tartani, sőt jobb lenne ha sokan nem tennék.
4, Aki házikedvencet szeretne először is a fajtamentőknél, majd a sintértelepeken kezdje. Egyrészt kezelve vannak, oltva, ivartalanítva, másrészt tudják hogy milyen az az állat. Sokkal nagyobb biztonsággal kap ismert állapotú kutyát mint törzskönyveset, vagy szaporítottat. Mellesleg ha tényleg állatbarát és nem csak 1 hétre kell akkor sokkal többet segít a világon.
5, Még mielőtt belefogna valaki kutyavásárlásba vagy beszerzésbe bárhonnan is, írja le magának hogy tudomásul veszem hogy legalább 15 évre van egy 3 éves gyerek szintjén levő társam, aki után felszedem a kakát, naponta kétszer elviszem sétálni vagy épp dolgozni vele, és tudásom szerint a legjobb gondját viselem, ha beteg költök rá, ápolom mint ha egy közeli hozzátartozóm lenne. Egy hétig nézze, ragassza ki a hűtőre, és ha tényleg komolyan gondolja akkor vágjon bele.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.25. 23:27:28

@Thomas Dantes: "fajtatiszta és nem fajtiszta."

Igazad van. De a köznyelvben inkább fajtisztának mondjuk.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.25. 23:50:34

@API bőrtok kartszmentes eladó: hát igen, te már csak értesz hozzá kutyulikám... :D
(ekkora seggfej, mint te, hogy tanult meg lélegezni?)

Kaflin 2016.08.26. 06:32:20

@The Good Boy !: felelős tenyésztő szerződésben vállal garanciát egyes örökletes, de kölyökkorban még nem kimutatható betegségek felbukkanása esetén a kártalanítás mértékére és módjára. A szerződés arra is kitér(het), ha a gazda nem szeretné megtartani a beteg kutyát, a tenyésztő visszaveszi. A hangsúly a "felelős" - ön van. Sajnos ők a kisebbség, de léteznek.

Dani23 2016.08.26. 07:02:17

@egy másik répatorta: Pontosan.

"Még mielőtt belefogna valaki kutyavásárlásba vagy beszerzésbe bárhonnan is, írja le magának hogy tudomásul veszem hogy legalább 15 évre van egy 3 éves gyerek szintjén levő társam, aki után felszedem a kakát, naponta kétszer elviszem sétálni vagy épp dolgozni vele, és tudásom szerint a legjobb gondját viselem, ha beteg költök rá, ápolom mint ha egy közeli hozzátartozóm lenne. "

És itt a lényeg a tenyesztő - szaporító vitában. Ha igaz az a sok dolog, amit itt fönt meg mindenhol híresztelnek magukról a tenyésztők, akkor nekik ez egésznapos elfoglaltság kell, hogy legyen nekik. Akkor pedig ebből kell fentartani magukat, az életszinvonalukat (ház, kennel, autó, hazai/külföldi kiállítások). Egy kutya után, ha igaz az a sok minden, akkor marad kb. 30.000 forintjuk. Öt kiskutyával számolva 150.000 forint van félévre. Hány kutya kell ahhoz, hogy fenntarsák saját magukat... Azt mennyiséget pedig már nem lehet úgy szeretni, ahogy beállítják, hogy ők mennyire szeretik őket. Az ott kőkeményen futószalag, ugyanolyan szaporítók, mint azok akikre köpnek.
Ismerek ilyet is, olyat is. Csak a dumájukban van különbség, meg abban, hogy a szaporítonak nincs két olyan kutyája, akit két hetente hordoz mindenféle kiállításokra és "kínozza" őket előtte 3 napig folyamatosan, ahelyett, hogy a 20 társával játszana az udvaron.

Terézágyú 2016.08.26. 08:02:46

@Kaflin:
"felelős tenyésztő szerződésben vállal garanciát egyes örökletes, de kölyökkorban még nem kimutatható betegségek felbukkanása esetén a kártalanítás mértékére és módjára. A szerződés arra is kitér(het), ha a gazda nem szeretné megtartani a beteg kutyát, a tenyésztő visszaveszi."

:))))
Na ez tökéletes megfogalmazása annak, hogy ezek a hííííres tenyésztők, meg a hű, de tudatos "csak fajtatiszta kutya a kutya"-vásárlók mennyire, 1000%-ig ÁRUCIKKnek tartják a kutyát!!!! :)))))))))))))

Már várom az olyan leveleket a homáron, hogy "kérem szépen én panasztot szeretnák tenni, mert a fajta tiszta kutyám farka nem 45 fokos szögben áll, hanem csak negyven!!!! Ez fel háborító!!!! Minden szakkönyv szerint a 45 fokos szög a normállis!!! Kártalanítást szeretnák!"

egy másik répatorta 2016.08.26. 08:15:24

@Kaflin: "felelős tenyésztő szerződésben vállal garanciát egyes örökletes, de kölyökkorban még nem kimutatható betegségek felbukkanása esetén a kártalanítás mértékére és módjára. A szerződés arra is kitér(het), ha a gazda nem szeretné megtartani a beteg kutyát, a tenyésztő visszaveszi. A hangsúly a "felelős" - ön van. Sajnos ők a kisebbség, de léteznek. "

Ezzel több baj van.:
-Ha mi emberek szaporodunk, elvárjuk-e a társunktól hogy genetikailag kifogástalan felmenői legyenek, ha igen akkor miért nem írunk szerződést. És ha nem jön össze mert a nagyi és a dédi is teszem azt örökletes betegségekben szenvedett, vajon mint apa, anya köteles vagyok-e visszavenni a gyereket ? Mert ugye élőlény, élőlény egyre megy. Vagy a kutya mégis tárgy, mégis árú egészen addig amíg a pénzt valaki ki nem fizeti és át nem veszi ?
- Ok legyen , csináljon hasznot a tenyésztő olyan genetikailag "ideális" eben ami különleges feladatot lát el, (vakvezető , kereső , stb) de akkor is vegye vissza ha elvárható tréning és képzés ellenére a kutya "nem hozza" a genetikailag kiválónak feltüntetett képességeit. Az ha megvakul lesántul, stb, az magától értetődően garanciális probléma.
- Nomármost mondjuk legyen egy két év múlva bekövetkező probléma. Én simán a tenyésztő nyakába varrnám az összes orvosi költséget és a család szomorúságáért felszámított kártérítést. Mert ha garancia van akkor garancia van, neeeem ?

Tetszik-e érteni hogy a garancia az árú, és nem élőlény vonatkozásában használható ?

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.08.26. 08:20:40

Hat igen, e kommenthalomban is megmutatkozik az hungariarn-ungarn, bamulatosan alacsony ebtartasi kultura, sokan nem is ertik, hiszen a gyereket sem adjuk vissza, ha a Monik-ah showban kisult, hogy 2-bol 2-ttoo nem a mienk (nem a fenet nem). Ugorjunk, ez a tema e nemzet sejtlemezei kozt ugy sem lesz jobb. Az Ujposzt remenysege legyen mindannyiunkkal. Hilda sajnos fejbelotte magat egy disznok xamara hasznalatos fejszogbelovovel es mar nem jon tobbet - de ne izguljunk!

The Crazy One 3om 2016.08.26. 08:23:33

@API bőrtok kartszmentes eladó: észrevetted, múltkor kértek rá tiltást? Azt hittem a kardodba dőltél...

Manyecska. 2016.08.26. 08:29:51

@Hóhér az utolsó barátod: :) az oké, de a szomszéd gyökérnek mentett pitbullja volt régen, azt konkrétan kutyaviadalokról mentették..:( túl sok a pitbull-staffordshire keverék mostanában aggasztó. Jó, tudom, az egyik nem minősül harci kutyának. Tököm.

The Good Boy ! 2016.08.26. 08:30:44

@Dani23: "...Hány kutya kell ahhoz, hogy fenntartsák saját magukat... "

akitől most mi vettük a kutyát, és tenyésztő, (akár) törzskönyvvel, szerződéssel, számlával, garanciával, meg royal canin puszipajtás "együtt működéssel", mindenféle kutyakiállításos plecsnivel, nos neki 5 kan és 15 szuka tartozik a tenyészetbe.

Azért a szaporító és tenyésztő között elég keskeny a határ, itt is akkora mennyiségről beszélünk, ami már kérdéseket vethet fel. szóval én is úgy vagyok vele, hogy irritál, amikor a tenyésztők folyamatos boszorkány üldözést folytatnak a szaporítók ellen, mert sokszor ők sem szentek. Van a cégér, sok plecsnis szülővel, meg horror áron kínált kutyával, aztán fő alatt egy jó részüket törzskönyv nélkül 40-50%-os áron, már már szaporítói árszinten adják el. "mert valamiből meg kell élni..." álszent bagázs a nagy része. tisztelet a kivételnek

Medgar 2016.08.26. 08:31:52

@Hóhér az utolsó barátod: pedig hasznos lenne egy ilyen törvény. Thule a bizonyíték rá.

Terézágyú 2016.08.26. 08:33:56

@The Good Boy !:
"neki 5 kan és 15 szuka tartozik a tenyészetbe"
Tenyészet?... KutyaGYÁR.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.08.26. 08:38:36

@Thule: "félkegyelmű 'intelligens'"
Nem érzed visszásnak, hogy feljelentéssel fenyegetsz személyeskedésért, majd előadsz egy ilyet? A mondandód többi részével nagyjából egyetértenék, de ez így nekem erős lett.

más: Észrevettétek, hogy az állatbarát embik milyen indulatokat tudnak elszabadítani? Meg tudnák ölni a másik embit, csak mert máshogy állatbarátok. :)

más: Törzskönyves emberkölyköt vennék, tudtok adni valami elérhetőséget? :)

Terézágyú 2016.08.26. 08:42:28

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
"Észrevettétek, hogy az állatbarát embik milyen indulatokat tudnak elszabadítani? Meg tudnák ölni a másik embit..."

Ugyanez volt a bolt ajtajába pössentő kutya kapcsán is... :(

The Good Boy ! 2016.08.26. 08:45:38

@egy másik répatorta: igen, te megérintettél egy komoly problémát!

mennyi időre szól a garancia? ugye autó is alapesetben 3 év, meg 100.000 km. aztán van, aki 7 évet ad, de mindnél feltétel, hogy náluk szervizeld, ott költsd az ilyen költséget. egy új lakásra is csak 1 év. A tenyésztő mit csinál, amikor 3,5 év után az addig 100% egészséges kutya összeomlik? pont a túltenyésztésből fakadó, fajtára jellemző egyik kórban? Én nem tudom, mert mi a kutyát nem mint árucikk, hanem mint családtag tartottuk. nekünk a tenyésztő pénze nem hozza vissza azt, akit szerettünk. boldogabbak sem lennénk, ha fizetne x ezer pénzt, mint költség, vagy kártérítés. Egy szeretett családtag elment, nem a kínai porcelán tört össze... Vagy ad egy újat ugyanonnan? Na ne!
És akkor még egy probléma: van olyan kutyafaj, ami a divatnak, tenyésztői "előrelátásnak, profit szerzésnek" hála, gyakorlatilag megszületni nem tudna, de gyártják őket, mert népszerűek. ott mi a helyzet? a tenyésztő is ludas rendesen, amikor olyan kutyák születnek, akiknek kín az élet: levegőt nem tud venni, mert annyira rövid, deformált az orra, arca. Szülni nem tud, mert a forma a fontos, azért császárral jönnek világra az egyedek. Minden mozdulat kín, és fáj, mert a standard szerint kell állniuk a lábuknak, hátuknak, stb. na ezek az eredmények nem a szaporítók hibája, ők összeengedik apu1-et anyu5-tel, aztán had menjen. A tenyésztő meg a trendeknek megfelelő formákat viszi tovább a tenyészetben, amire igény van, mert divatos. Aztán sok kutyánál látjuk az eredményt (jó példa az angol buldog, ahol már a tenyésztők is elismerik, hogy nagy a gond, rövid az eredeti génbank, sok a hiba, de ilyen a mopsztól a mai sláger francia buldogig rengeteg).

Terézágyú 2016.08.26. 08:49:08

@Manyecs:

"Az eb teljesen összetört attól, hogy újfent megváltak tőle, napokon át csak ül a kennelben, és a falat bámulja. Fotó is készült róla"

Azért ez is duma ám. Emberi érzelmeket látni bele folyton az állatokba...

"napokon át csak ül a kennelben, és a falat bámulja"
ja. csak ül??? le se fekszik??? Ó jaj. A falat bámulja? Ugyanazt a falat? Ólaj.

Hatásvadászat.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.26. 08:50:45

@Manyecs: kicsit átértékelődtek bennem a kutyafajták az elmúlt években. Nem mondom, hogy minden pitbull barátságos, de meglepően sok ilyen van köztük. Főleg, ha a rossz hírüket veszed figyelembe. Sokáig szabályosan rettegtem a komondoroktól. Egy kiállításon csupa olyannal találkoztam, akik barátságosabbak a macskámnál is. Bernáthegyi meg anno kimondottan barátságos kutya hírében állt. Néhány éve a Normafánál láttam egyet. Csak elmentem mellette, nem foglalkoztam vele, mégis kis híján megharapott. Azóta se tudom, miért. És ott van a sok apró vakarcs, öleb státuszban, akik automatikusan nekirontanak az idegennek. :D

Manyecska. 2016.08.26. 08:52:55

@Terézágyú: miért, van állati és emberi érzelem külön??? Ugyan. @▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: az egyik /másod/unokatesómnak -ő már Amerikában született, 1952 óta ott van nagyapám fél családja..- neki most született meg a második bébije a perui feleségétől!:D Nagyon szíp család amúgy, helyesek..:)

Manyecska. 2016.08.26. 08:54:47

@Hóhér az utolsó barátod: jó, a kicsik azzal kompenzálnak sajnos:D de tudod hogy a pitbull ha elkezd harcolni attól bepörög és más kutyával ellentétben nehezen áll le. brrrr. Amúgy cukik, de amikor elkezdett rágcsálni mondom azér jóvanmár.:D

The Good Boy ! 2016.08.26. 08:55:33

@Terézágyú: igen, én is azt gondolom erre. mégis tenyésztő a foglalkozása, hiszen elismert e tevékenység végzéséről, van ezer plecsnije, amiket a kutyái nyertek, benne van a szaknévsorban, a kutyáinak lánchíd hosszúságú nevük van, az állatorvos előre köszön neki, hiszen az új verda árának a felét ő dobta bele a közösbe. aztán "évek" alatt olyan "tenyészetet" épített ki, amiről sok szaporító álmodni sem mer (mármint mennyiség). hol a határ? 2 anyu és 1 apu, vagy 4 anyu, 2 apu, persze ez a tenyésztő is folyamatosan hirdet, hogy fedeztetést vállal, meg fedezőt keres vérvonal frissítésre. Na kb. ez a különbség a szaporító és ő között, hogy látszólag a génbankot próbálja frissen tartani, meg tud hozzád vágni egy törzskönyvet, ha az a beütésed, hogy otthon a döncikének legyen egy ilyenje is kétszeres ár mellett. nagyon vékony az a határvonal, és pont a megélhetés miatt sokszor, és sokan áttévednek a másik, általuk sötét oldalnak tartott szaporítói területre.

Terézágyú 2016.08.26. 08:58:31

@Manyecs:
"miért, van állati és emberi érzelem külön???"

Van. Szerintem.
De itt nem is érzelemről van szó, hanem érzésről. A kutya érzi, hogy neki a kennelben a jelen pillanatban rossz - de nem szomorúságot (=érzelmet) érez, mivel nem tudja, hogy őneki most azért rossz, mert nem kell senkinek, és hogy ez már a második eset, és hogy biztos jön a harmadik is, ó jaj, én nem kellek senkinek, mert kicsi a mellem, és túl rövid a lábam, mi lesz velem?.... Nem.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.08.26. 08:58:49

@Manyecs: És eladók? Ha mindkettőt veszem, kapok kedvezményt? Mennyi a garancia a fajtabetegségekre? Vagy ha nincs törzskönyv, mert keverékek, akkor olcsóbb? Mert akkor lemondhatok a garanciáról végülis (ha elég olcsók).

Manyecska. 2016.08.26. 09:02:43

@Terézágyú: Nem érzi. Tudja! Sokkal okosabbak mint gondolnád..azért mert nem érti az emberi nyelvet még össze tudja rakni nem véletlenül az egyik legintelligensebb faj. Ne nézd már hülyének őket:D

Terézágyú 2016.08.26. 09:05:34

@Manyecs:
"Nem érzi. Tudja!"

Nem értek ezzel egyet.

"azért mert nem érti az emberi nyelvet még össze tudja rakni nem véletlenül az egyik legintelligensebb faj"

Sheldon Cooper is milyen intelligens...

"Ne nézd már hülyének őket"

Nem nézem őket annak. Éppen erről van szó, hogy egy állat nem is lehet "hülye".

egy másik répatorta 2016.08.26. 09:10:45

@The Good Boy !:
Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. Ennyi a különbség. Szépségre, állásra, nézésre, simogatásra tenyészteni nem lenne szabad. (szerintem)
Sok gondot megoldana.
-divatkutya kérdést
-szaporítást
-hogy valaki fellángolásból szülinapra vagy félredugtam, bocsássmegre szerezzen be kutyát két hétre aztán rájövünk hogy amit elöl megeszik az hátul már büdösen jön ki és összeszőzi a lakást meg a bömcit.
Nincs más oka a "szép kutya" tenyésztésnek csak az hogy Ü Z L E T egy élőlénnyel. Lehet magyarázni a bizonyítványt gondos orvosi ellátással, több oltással és vérvonal frissítéssel de ez Ü Z L E T.
Az összes show-t mű kutyakaja készítő sponzorálja, és az egész műfajt a pénzkeresés tartja fennt. Saját magáért van a műfaj, öngerjesztve.

egy másik répatorta 2016.08.26. 09:12:06

Bocsánat, befejezem a gondolatot: amit egy élőlényen csinálnak.

_Neville 2016.08.26. 09:12:58

Érdekes, ha valaki emberek esetében kezdene azon sírni, mennyire fontos, hogy "fajtiszta" legyen, egyből mindenféle csúnya náczifasistadisznóállat lenne. Kutyák esetében meg teljesen oké. Hogy van ez akkor, hm?

egy másik répatorta 2016.08.26. 09:19:38

@_Neville: Akkor gáz lenne mert egész magyarország kihalna csak a veretes tarsolyok maradnának mindenfelé :) :) :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.26. 09:19:53

@_Neville: mi van kiszfijú? Valaki rossz néven vette a rasszista mocskodat, azért háborogsz itt?

Egyébként nem feltétlenül náci, lehet antropológus is. :D

Manyecska. 2016.08.26. 09:21:54

@_Neville: amikor a polipot keresztezik az emberrel és az kurva gyorsan szedi a gyapotot? vagy hógy? :D@Terézágyú: az érzelmek szimpla biokémia. nézz a szemükbe benne van minden, sokszor több is, viszont akkora gecc..ségekre mint az ember nem is képesek, ez igaz:)

_Neville 2016.08.26. 09:23:38

@Hóhér az utolsó barátod: Én náczi? Nekem még a kutyám is keverék, kegyelmet kérek! :D

Terézágyú 2016.08.26. 09:25:03

@Manyecs:
"az érzelmek szimpla biokémia. nézz a szemükbe benne van minden, sokszor több is, viszont akkora gecc..ségekre mint az ember nem is képesek, ez igaz:) "

Na látod, szimplán emberi érzelmekkel gondolsz rájuk, ezért beléjük is emberi érzelmeket látsz. Az eleve nem érv, hogy "nézz a szemükbe, és akkor látod" :)
Mint amikor a grumpy cat pofáján mogorvaságot látunk... :)

egy másik répatorta 2016.08.26. 09:25:16

Csak egy kérdés. Hány szülő sóhajt fel így:
Óóóó deszép gyerek, milyen szép az állása, meg a bőre, kár hogy buta mint a tök, de hát szeretem. A mi génünket örökölte biza !
Apja sütő- én meg tejbetök vagyok 5 generációra visszamenőleg.

Terézágyú 2016.08.26. 09:32:56

@egy másik répatorta:
"Apja sütő- én meg tejbetök vagyok 5 generációra visszamenőleg."

"bezzeg a korábbi őseim még uborkák voltak..."

Annie Oakley 2016.08.26. 09:38:40

Nem. A szaporítók nem adnak számlát és nem írnak szerződést, azaz semmilyen garanciát nem vállalnak. Egy normális tenyésztő igen, ha bármi baj van a kutyával, pl. öröklött betegség, megtéríti a kárt. Sok közülük kifejezetten kéri, hogy ha nem akarod a kutyát megtartani, csakis hozzá vidd vissza, figyelemmel követi a kutya sorsát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 09:38:49

@Terézágyú: Látom fogalmad sincs mennyire megtörhet egy kutyát egy ilyen dolog.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 09:42:27

@egy másik répatorta: Minden mondatoddal egyetértek. Annyit még hozzátennék, hogy a menhelyről hozott kutyák általában igen csak meg tudják becsülni, ha onnan elkerülnek.

Terézágyú 2016.08.26. 09:43:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Látom fogalmad sincs mennyire megtörhet egy kutyát egy ilyen dolog. "

Neked sincs. De kijelented, hogy márpedig igen. :)
És aki szerint nem, az rossz ember, érzéketlen stb.

Továbbra is fenntartom, hogy ilyen emberi érzelmeket kár belelátni még egy kutyába is.

Manyecska. 2016.08.26. 09:45:44

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: hát, mindenesetre a törzskönyvért Arequipába kell menned, amely város kapaszkoggyá meg! a kulturális világörökség része!! Mellesleg én is szívesen elmennék oda:)

Manyecska. 2016.08.26. 09:47:43

@Terézágyú: pedig állítólag mink is a majomtól származunk! Kár ezt ragozni:P Különben MI vettük át a kutyáktól nem fordítva! :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 09:47:49

@egy másik répatorta:
"5, Még mielőtt belefogna valaki kutyavásárlásba vagy beszerzésbe bárhonnan is, írja le magának hogy tudomásul veszem hogy legalább 15 évre van egy 3 éves gyerek szintjén levő társam, aki után felszedem a kakát, naponta kétszer elviszem sétálni vagy épp dolgozni vele, és tudásom szerint a legjobb gondját viselem, ha beteg költök rá, ápolom mint ha egy közeli hozzátartozóm lenne. Egy hétig nézze, ragassza ki a hűtőre, és ha tényleg komolyan gondolja akkor vágjon bele. "
Zseniális. :-))

Are you fit enough for a Vizsla ?
www.youtube.com/watch?v=ZSm5-e7uga4

Terézágyú 2016.08.26. 09:48:43

@Manyecs:
Deeehogy. Az ember a kutyától származik. Kenderice Ákos már régen megmondta!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 09:49:05

@Terézágyú: Na meséld el mi a különbség a ragaszkodás, a boldogság, a bizalom, a félelem nevű érzelmeknek az ember és a kutya esetén!

Manyecska. 2016.08.26. 09:51:13

@Terézágyú: hát a kutyapózt átvettük, ördögtől való dolog az is! :D

Terézágyú 2016.08.26. 09:56:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Egyrészt én nem akarlak meggyőzni semmiről :)
Másrészt neked sincsenek érveid arra, hogy ezek az érzelmek miért UGYANAZOK az ember és a kutya esetében :) Egyszerűen csak kijelented, hogy márpedig ugyanazok :)
(Holott még egyes emberek között sem ugyanazok ezek az érzelmek - de ez már más kérdés :)
(És arról is beszélhetnénk, hogy ha az állati félelem és az emberi félelem ugyanolyan, akkor valójában nem azért van ez, mert a kutya érez emberi félelmet, hanem éppen a homo sapiens, a "sapienssége" ellenére érez állati félelmet...)

Mellesleg a kiindulóponti kutya esetében éppen nem az általad soroltak voltak a gond, hanem a szomorúság... hogy a kutya tisztában van a múltjával, a jövőjével stb.

Terézágyú 2016.08.26. 09:59:23

@Manyecs:
Oké, de ez semmire nem bizonyíték.
A kutya követi a falkabéli feljebbvalóját - még a futásban is. A "poén" itt legfeljebb a kutya állóképessége lehet...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.08.26. 09:59:49

@Manyecs: Nekem megteszi néhány borsodi, vagy hevesi törzskönyvezett is, nem kell az import. Lehet, hogy még vámot is kéne fizetnem rá.

joska61 2016.08.26. 10:00:23

"de mégis mit tehet az, aki ennek ellenére (laikusként mondjuk) belefut" Elmehet....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:04:34

@Terézágyú: Te állítottad, hogy az állati érzelmek nem azonosak az emberivel.
Tehát a bizonytás terhe, az elemi logika szerint nálad van.
De látom máris kitérsz. :-))

Manyecska. 2016.08.26. 10:04:49

@Terézágyú: de ezen nincs mit bizonyítani, kutatások ezrei bizonyítják..:) @▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: mutass már baszki Borsodban világörökség részét :D !!!

Manyecska. 2016.08.26. 10:06:37

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: jóvan, de mutass Borsodban kulturális világörökség részét képező bármit :D !!

Terézágyú 2016.08.26. 10:08:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Te állítottad, hogy az állati érzelmek nem azonosak az emberivel.
Tehát a bizonytás terhe, az elemi logika szerint nálad van."

Nem.
Eleve az idézett cikk, és millió hasonló cikk állítja egyértelműen és hatásvadászó módon, hogy pl. ez a kutya ezt vagy azt, az emberi érzelmet érzi.

bukott_angyal 2016.08.26. 10:28:57

@Darth Revan: Ezt a baromságot jó lenne ha kivernéd a fejedből. Semmi biztoíték nincs arra, hogy egy keverék kutya egészségesebb legyen, mint egy törzskönyvezett fajtatiszta, sőt! Ha a legcsekélyebb fogalmad lenne genetikáról, akkor nem is írnál ilyet. Az örökletes betegségeket egy-egy (vagy több!) hibás génpár okozza, amihez ugye két azonos génhibával rendelkező szülő kell. A tenyésztők - nem azok a kutyagyárosok, akik évente kétszer fialtatják az akár törzykönyvezett kutyáikat - a fajtára jellemző örökletes betgségekre szűrővizsgálatot csináltatnak a tenyésztésre kiszemelt kutyáiknak, egyebek között ettől is lesz drágább egy valódi tenyésztőtől származó törzskönyvezett kölyök.
De azt ki tudja, ki tudja, hogy az utca két végén lakó Bodrinak és a helyeske Mucinak mi van a génjeiben?

bukott_angyal 2016.08.26. 10:31:53

@sáros_tehén: És az itt kapott válaszokkal ő mit tudna tenni a konkurenciával szemben?! Perelni, pénzt visszakövetelni csak a vevő tud, azt meg ugye te sem gondolod komolyan, hogy a posztoló először vesz kitolásból egy kölyköt a konkurenciától, aztán elkezd vele egy hosszú bizonytalan kimenetelű pereskedést puszta kitolásból.

bukott_angyal 2016.08.26. 10:34:46

@bneder78: a tied meg még ennyit se, mert nem a posztra reagáltál, hanem egy általad elképzelt posztra. Szó sem volt arról, hogy meg akar szabadulni a kutyától, csak a kárrendezés jogi lehetősége iránt érdeklődött.

Terézágyú 2016.08.26. 10:41:25

@bukott_angyal:
Na, te is egy tenyésztő vagy biztosan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:43:27

@Terézágyú: Te meg ezt itt tagadtad. Tehát te bizonyítasz. De látom már mindent kitalálsz, hogy ezt ne kelljen megtenned, mert sarokba szorítottalak.
Asszem behúzok egy strigulát a sikeres troll akcióim falán.
Jaj! Már betelt. Másik falat kell kezdenem. De hol van még egy Kínai Nagy Fal? :-))

Terézágyú 2016.08.26. 10:43:51

@FelhasználónévemailURL:
Van.
Folyamatosan van 40 éve.

Az én hozzáállásom a Matula bácsié, a Tüskevárból.

Maradjunk annyiban, hogy egyesek arra esküsznek, hogy csak a fajtatiszta kutya a kutya - mások meg arra, hogy a kutyák miniatűr emberek, és emberi érzelmeik és vágyaik stb. vannak :)

Terézágyú 2016.08.26. 10:45:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"De látom már mindent kitalálsz, hogy ezt ne kelljen megtenned, mert sarokba szorítottalak.
Asszem behúzok egy strigulát a sikeres troll akcióim falán."

Azt állítod, hogy troll vagyok és a sarokba szorítottál? Bizonyítsd be, ha ezt állítod...!!!!!
:P

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.08.26. 10:47:47

@Terézágyú: én egyikre sem esküszöm. de ha nem vagyok a kutyámmal akkor ő nem érzi jól magát.
ha nem hiszed el, hogy hiányzol a kutyádnak amikor nem vagy vele és a kutyát bizony megviseli a gazdája elvesztése vagy hiánya akkor negyven év alatt nem nagyon figyelhetted meg a kutyáid viselkedését. vagy leszartad, az a másik ötletem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:49:21

@bukott_angyal: Persze hogy nincs. Amennyiben egy eléggé széles vérvonalból származnak, amely populációnak számos egyede van és odafigyelnek a pároztatásra.
Ez a keverékeknél ugye eleve jó esélyű. De egy olyan fajta esetén, amelyből csak pár tucat van Magyarországon, már eléggé esélyes a genetikai hibák együttállása.
A vizsláknál is volt ilyen probléma 50 évvel ezelőtt. De mára már nagy a populáció, mert igen népszerű.
Most már az a gond jött elő, hogy sok van belőle, ezért sok a nem tervezett szaporulat és olyan ebek is szaporodnak, akik a tenyészvizsgán nem állnák meg a helyüket.
Ettől mét lehet teljesen egészséges, csak esetleg nem felel meg az elvárt fajta jellemzőknek. Ettől még lehet tökéletes kutya.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:50:34

@Terézágyú: Látom gondjaid vannak az olvasással. Fussál neki a nickemnek, szerinted kire gondolok mint trollra? :-))

bukott_angyal 2016.08.26. 10:53:03

@Thule: Ezt a butaságot honnan veszed? Szó sincs arról, hogy a törzskönyv nélküli kutyaszaporítás illegális lenne. Mégis milyen jogszabályba ütközik?? Természetesen egyetértek abban, hogy aki nem arra akar kutyát, legyen valami szőrös a kertben, ami már akkor ugat, amikor a postás befordul az utca végén, az vegyen törzskönyvezett, megbízható helyről származó kutyát. De illegális tevékenységet csak az folytat, aki törzskönyvet és/vagy oltási könyvet hamisít az általa árusított kutyákhoz. A törszkönyv hamisítás nem azt jelenti, hogy a számítógépén nyomtat egyet (ezt talán még az egybites vásárló sem eszi meg), hanem azt, hogy más apa vagy anyaállatot jelent be a tözskönyvezéshez, mint a valóság. Innentől kezdve pedig a kölyök várható tulajdonságai és genetikája is meghamisítódik. Aki törzskönyv nélkül árul egyébként valóban fajtatiszta kutyát, az pontosan azt teszi, mint azok a kínai árusok, akik Adedas, meg Calven Klain "márkanévvel" ellátott cikkeket árulnak. Értelemszerűen olcsóbban, mint a törzskönyvezett, illetve eredeti márkás árúkat. Ezeknek is megvan a saját vevőkörük a vevőknek meg tisztában kell lenniük - akkor is ha nem akarják tudomásul venni -, hogy ők nem azt a minőséget kapják, mint akik teljes áron vásároltak.
A felelősségi probléma szerintem nem is a törzskönyv nélkül vásárolt kutya esetében van. Mondhatott az eladó bármit is, ha azokról a vevő nem bizonyosodott meg a vétel során akkor vállalnia kell a felelősséget.
Szavatossági ügy éppen a törzskönyvvel, írásos szerződéssel vásárolt kutyák esetében merülhet fel, ha a kutya bármilyen hibája valóban genetikai eredetű. Ezt azonban a vevőnek kell bizonyítania és ez nem egyszerű.

Terézágyú 2016.08.26. 10:53:33

@FelhasználónévemailURL:
"ha nem hiszed el, hogy hiányzol a kutyádnak amikor nem vagy vele ... akkor negyven év alatt nem nagyon figyelhetted meg a kutyáid viselkedését. vagy leszartad, az a másik ötletem. "

vagy nem vagyok ember. robot vagyok.
vagy én vagyok Hitler (ja nem, ő pont kutyás volt :)
vagy kioperálták az agyam érzelmi központját.
vagy nincs is agyam.

vagy eleve olyan kutyát tartok, amelyik elvan magában is egész nap, ha egyszer ilyen az élet.

ismétlem: itt érzelmekről van szó, azzal meg nem lehet vitatkozni.
Mármint nem a kutya érzelmeiről :) hanem a kutyások érzelmeiről.

Úgyhogy be is fejeztem, megyek megnézem van-e új poszt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 10:59:20

@Terézágyú: Szóval elmenekülsz. :-)) Újabb strigula. :-))
@belekotty: Jaja. :-)) Kisebb strigulákkal kellett volna kezdenem, akkor még most elférnék.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.08.26. 11:01:37

@Terézágyú: igen, tartós elhanyagolás esetén előbb -utóbb minden kutya megtörik és akár letargiába is süllyed.
ezt aztán sokan úgy értelmezik, hogy " jól elvan magában is".

azt, hogy nincs agyad, már korábban is észrevettem.

Manyecska. 2016.08.26. 11:12:22

@Terézágyú:" vagy eleve olyan kutyát tartok, amelyik elvan magában is egész nap, " na, az a macska!

'it's cool to know nothing' 2016.08.26. 11:36:31

Mi ez a sok baromság? Ezek csak kutyák, nem a gyerekeitek.
A kutya nem egy dísztárgy, hanem egy élőlény. De legalább haszonállat és semmi több. Ha szükség van rá (pl. ha pont birkapásztorok vagytok) vegyetek, ha nincs, ne vegyetek.
Úgy látom pont az a baj, hogy nincsenek gyerekek és ilyen hülyeségekkel töltitek az időtöket.

Manyecska. 2016.08.26. 11:57:24

Nekem hibrid lesz. Farkas-kutya keverék. Mari néni pincsije visítva menekül majd hmmm!
www.youtube.com/watch?v=h8PdAz9rKoc
de szerintem a kutyakozmetikus is :DDD..
a zén kutyám tök jól kijön a veresegyházi farkasokkal is :)
Azt majd lehet belekötni hogy csak egy kutya amikor vonyít a Holdra..xd

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 12:07:54

@'it's cool to know nothing': "De legalább haszonállat és semmi több. Ha szükség van rá (pl. ha pont birkapásztorok vagytok) vegyetek, ha nincs, ne vegyetek."
Sekélyes egy ember vagy.

Manyecska. 2016.08.26. 12:21:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: szerintem a poszternak írta. A lelkipásztoroknak milyen kutya való, tényleg..?? :DD:P

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 12:41:02

@Manyecs: Ezt írta.
" haszonállat és semmi több" - aki szerint egy kutya csupán haszonállat, az nagyon sekélyes ember.

Manyecska. 2016.08.26. 13:04:34

@The Crazy One 3om: ezeket ki lehet kapcsolni valahol? @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: vagy birkapásztor.:P Bár ők szeretik a zállatokat.

'it's cool to know nothing' 2016.08.26. 13:11:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Egyedülálló öregasszonyok társnak is fogadnak kutyát, Az-A-Baj. Merthogy. Nincsenek unokák, vagy vannak, de leseszahják stb. Van viszont ötödik emelet hatperbében fifike. Mint társ.

Ugyanez fiatalabbakkal. Se partner/társ, se férj/feleség, nemhogy 5-6 gyerek. Ha lenne (társ + 5/6 gyerek), az őt megillető helyére kerülne a kutttya. És hasznolállat lenne. Vavezető, birkapásztor, házőrző vagy kotorék.
Naggggyon szomorú, ha egy kutya valakinek többet jelent, mint egy kutya. Emberpót.

Manyecska. 2016.08.26. 13:35:59

@'it's cool to know nothing': szomorú nem szomorú..ez van. japánban erre külön üzletág épült. nyugdíjasoknak kölcsönöznek kutyákat. :D:O:( onnan tudom hogy én is próbáltam a menhelyi kutyákat az unatkozó/egyedülálló/állatszerető nénikkel összehozni de be kellett látni veszteséges lenne idehaza nem életképes az ötlet. pontosabban nem kifizetendő semmiképp karitatív célra meg nem hinném hogy helyes ennek kitenni az ebeket bár a bezártságnál talán jobb..:(

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 13:39:55

@Manyecs: "A lelkipásztoroknak milyen kutya való"

:))

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 13:42:00

Az élet akkor kezdődik, amikor a gyerekek elköltöztek, és a kutya is megdöglött.

'it's cool to know nothing' 2016.08.26. 13:42:06

@Manyecs:
Nem, nem ez van. Ez volt. Ugyanis ez zsákutca, az ilyen emberek/társadalmak kihalnak utód nélkül. Helyettük lesz majd olyan, akinek van 8-9 gyereke és máshogy látja a világot (merhogy azé van neki sok gyereke, máshol vannak a prioritásai)
Hiszem, hogy a világ/társadalmak nem azért alakultak úgy, ahogy a történelem során. Volt itt egy 50 éves kísérlet, hogy megváltoztassák/suk. Nem sikerült. Ez egy zsákutca, de magát fogja helyretenni a dolog.

Egy kérdés van csak. Mi vajon benne vagyunk/leszünk a megoldásban, vagy a bizbasz-kutyás gazdákkal együtt kipusztulunk?

Dani23 2016.08.26. 13:45:54

@Annie Oakley:
"A szaporítók nem adnak számlát és nem írnak szerződést, azaz semmilyen garanciát nem vállalnak. "
Bárki adhat számlát és bárki írhat szerződést. Ez még semmire nem garancia. És mivel a NAV ellenőrzi őket, így a szaporítók is adna számlát már...

"Egy normális tenyésztő igen, ha bármi baj van a kutyával, pl. öröklött betegség, megtéríti a kárt."
Megtéríti a kárt bazdmeg... Mi ez? Autó? Hozzádnőt egy állat és "megtérítik a károd"... Ezt a baromságot. Meg nem arról van szó, hogy az örökölt betegség kiszűrhető, mivel ezek rendszeresen szűrve vannak és nem is örökítik? Mármint a tenyésztő, mert a rohadt köcsög szaporító igen.

"Sok közülük kifejezetten kéri, hogy ha nem akarod a kutyát megtartani, csakis hozzá vidd vissza"
Persze, eladja még egyszer, az nem zavarja.

"figyelemmel követi a kutya sorsát."
A pénzének a gyarapodását maximum. Van alsó hangon 15 szukája, hisz meg akar belőle élni, különben ő hal éhen. Szül mindegyik évi kétszer az 30 szülés, ötös alomszámmal az 150 eladott kölyök ÉVENTE. A lófaszt követnek bármit is.

Manyecska. 2016.08.26. 13:46:50

@'it's cool to know nothing': mér baj ha pótló?? Annyi szar ember van!! :D

Magica 2016.08.26. 13:52:27

Mi 120 ezerert vettuk az onemetjuhasz kiskutyat rendes tenyeszetbol, igaz a torzskonyvet nem kertuk el hozza. Volt szerzodes rola (igaz az osszeg nem szerepelt rajta, h mennyibe fajt a kicsi). Nem kellett erte lemennunk alsobivalybasznadra mert a tenyeszto felhozatta Budapestre kutyakikepzo haverjaival. Amikor atvettuk a kutyat neztuk, h azanyja ennek nem igy kene kineznie. Kint volt az osszes csontja csorikamnak. Hazaertunk es ra 2 orara indult a veres fosas-hanyas, az ejszaka a takaritassal telt. Nosza, masnap orvos, parvo teszt megcsinal, kiskutya parvos. Jo tenyeszetbol 120 ezer penzert. Mi felhivtuk a fogyasztovedoket az allatorvos tanacsara, mivel 1 egesz napja sem volt nalunk, tehat - bar csunya igy mondani - csereszavatos, vagy penz vissza. Fogyasztovedok ugyanezen az allasponton voltak mint az allatorvos. Szo szot kovetett a tenyesztovel, o nem akart fizetni, kozolte, h szedessuk le a kutyat az infuziorol es vigyuk le. Akkor dolt el, h kiskutya marad, mert egy halalos beteg kutyat akinek az infuzio az egyetlen eselye az eletbenmaradasra, es az is csak 30%, nem fogok leszedni rola. 140 ezerert meggyogyult, ma egeszseges 1 eves 8 honapos gyonyoruseg, szeretjuk imadjuk a csalad szeme fenye. A NEBIH-vel is targyaltunk, de ok sem tudtak mit csinalni vele, vegul anyam felnyomta a not a NAV-nal, 110 millios bunti lett a vege. Igazabol ez egy olyan problema ami letezo, csak senki nem tud ra megoldas. A NEBIH, az MNJK, a MEOE, meg a fogyasztovedok passzolgattak egymasnak az egeszet. Nincs megoldas es nem is lesz. Pedig a mienk nem szapis kutya volt. Es ha a torzskonyve nalunk van akkor se tudtunk volna mit kezdeni :(

Manyecska. 2016.08.26. 13:52:36

@'it's cool to know nothing': ez nem társadalom, ők a társadalom perifériájára szorult réteg-mindkettő- csak profitálhatnak belőle. EZ MIÉRT BAJ..????? Ráadásul a GDP is nő ha némi pénzt hajlandóak áldozni rá. Japán működik. Ott mondjuk sok minden más dolog működik ami neked vagy nekem fura. Bugyiautomaták. :DD

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.08.26. 13:57:09

@Magica: te nem tenyésztőtől vásároltál kutyát hanem szaporítótól. pontosan ez a különbség.

'it's cool to know nothing' 2016.08.26. 14:07:25

@Manyecs:
"Japán működik..."
Erről, meg álltalában a fejlett világ (Magyarország is beleértendő) helyzetéről az, a filmekben gyakori geg jut eszembe, amikor a rosszfijú ráfogja a pistolt az embörre és aszongya, hogy "te már halott vagy, csak még nem tudsz róla.

Nem, nem működik. Haldoklik. Lehet, hogy még meggyógyítható, lehet, hogy már nem.

'it's cool to know nothing' 2016.08.26. 14:11:00

@Manyecs:
"Annyi szar ember van..."
Hát csak sajnálkozni tudok afelett, hogy kikkel vagy kapcsolatban. Én is látom a tévében, hogy vannak szar emberek, de személyes tapasztalatom elég kevés van ezen a téren.
Ráadásul az unoka nélkül tengődő nagymama esetén ezt úgy értetted, hogy jó, hogy inkább kutyája van, minthogy unokája legyen, mert annyi szar ember van? Ööööö-izé?

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 14:11:19

A kutya az ember barátja. Aki kikötve tartja, nem foglalkozik vele, annak a karját törmém el. Lehet sétálni vele, játszani, tanítani. Lehet munkakutyának használni, de akkor is társként kell vele foglalkozni. Viszont aki a gyereke helyett a gyerekének tekinti, az beteges túlzásba esik.

Manyecska. 2016.08.26. 14:16:54

@atpijkamo116: basszus, most lesz hat éves, be kell iratnom suliba jó hogy szólsz :D !!!@'it's cool to know nothing': nem ez a lényeg. ofkorz nem ideális állapot, de mindkét oldal jól lyár! megváltani nem tudjuk a világot ugye? de miért ne tehetnénk jobbá..??? /könnycsepp letöröl :D /

Magica 2016.08.26. 14:18:07

@FelhasználónévemailURL: Megis kaptunk hozza szerzodest, megis meg tudtuk tekinteni a szuloket, a kutyait ugy tartotta, h en is elszegyelltem magam, es nem 30 ezerbe kerult. Tehat akkor hanyadan is allunk? Ki a tenyeszto meg a szaporito? :-)

Manyecska. 2016.08.26. 14:25:41

@atpijkamo116: és a hibridek? /farkas-kutya/ ahogy a kézműves nyúl mondta: Mari néni mekkkora lendülettel b@szná át a banyatankját a másik oldalra ha a sarkon befordulnék egy ilyennel..??:DDDDD

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.08.26. 14:30:34

@Magica: szaporító az, aki sok pénzért "kutyát készít" és leszarja milyen kutyát gyárt. abból amit leírtál, valami vagy hiányzik vagy kifogtatok egy olyan szaporítót akinek jó a PR-ja.
parvovírust természetesen bármelyik kutya elkaphat, de ha azt kérte, hogy vegyétek le az infúzióról a kiskutyát akkor valami nagyon nem kerek a sztoriban.

amúgy én mindenkinek annyit tudok tanácsolni, hogy kutyát csakis menhelyről szerezzen be, túl sok kutya van már a világon így is, teljesen felesleges tovább növelni a számukat.

ja igen: beszerzés után pedig azonnal ivartalanítani őket.

Magica 2016.08.26. 14:31:15

@atpijkamo116: dolgoztam 1 evet allatkorhazban. Ne tudd meg mennyi idiota letezik a vilagon aki ugyulubugyuluzi a 80 kilos moszkvai orkutyat, es gyakorlatilag a kutya setaltatja ot mert szarik a fejere magasrol az allata. En nem tagadom le, mi is nagyon szeretjuk Hannibal Lectert,(az a neve igen a torzskonyves is csak meg van hozza szep nemet vezeteknev :D ) de azert tudja, hogy hol a helye.

Magica 2016.08.26. 14:33:02

@FelhasználónévemailURL: mondta a telefonban, h vigyuk le Csemore a kutyat, es visszaadja a penzt. A masodik napi infuzion. Meg anyam is rakerdezett, h tenyleg vetessuk le az infuziorol? Es mondta, h igen. Akkor dontottuk el, h kiskutya tuti meggyogyul, mi meg kifizetjuk, aztan majd kezdunk valamit jogilag. Gyanitom agyonutotte volna. Pedig ritka szep kis satan lett belole :)

Manyecska. 2016.08.26. 14:35:30

@FelhasználónévemailURL: itt már automatikusan ivartalanítják a menhelyen mindet, örökbeadás előtt! :) Amelyik beteg, kezelik. ÉS tudják általában hogyan viselkedik a kutya.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 14:47:09

@Manyecs: "hibridek? /farkas-kutya"

Az fasság. Százezer évet töltöttünk azzal, hogy a farkasból egy barátságos társat neveljünk, és akkor visszavadítjuk? Nóóórmális?

Egyébként meg még veszélyes is.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 14:55:41

@FelhasználónévemailURL: "kutyát csakis menhelyről"

Nem szívesen, de ebben igazat kell adnom neked.

Haver tart néhány macskát, öreg, félszemű, féllábú, rákos, amit akarsz. Havi egy-két ezer dollárt költ orvosra, gyógyszerre. Mondom, miért nem egy aranyos kiscicát hozol el a menhelyről? Hát mondja, azt úgyis elviszi más, ezeket a roncsokat meg csak elaltatnák. Hát neki ez a hobbija. Én tuti nem kölenék ennyit macskákra, mikor gyerekek éheznek, elaltanám inkább őket, mindenkinek jobb. Ő nem igazán szereti az embereket, gyerekük sincs, nyilván nem véletélenül.

Manyecska. 2016.08.26. 15:01:11

@atpijkamo116: :D igen, azt írják futtatni csakis zárt helyen. Azért az gáz ha üldözőbe vesz egy futót a természetben pl.:D..

Manyecska. 2016.08.26. 15:15:45

@atpijkamo116: bárnemtom múltkor egy farkast véletlen orrba vágtam nem szólt semmit.:) igaz ők megszokták a vegzálást:)

Manyecska. 2016.08.26. 15:17:22

@atpijkamo116: na, mondjuk ez így nem teljesen igaz mera félénkebb egyedeket szelídítették meg, pontosítok..:) Másképp nem hiszem hogy ment volna! ON izé OFF.

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 16:17:37

@atpijkamo116: ugyanmár papi, te is öreg vagy már, mégse altatunk el. :)

Dani23 2016.08.26. 16:42:43

@FelhasználónévemailURL: Nem, én nem keverem. A kettő közt annyi különbség van, mint a kutya és az eb közt. Az van tévedésben, aki azt hiszi, hogy a tenyésztő bármiben is több. De nyugodtan cáfolj meg tételesen. Mond azt, hogy lehet becsületesen gondozni 15-20 kutyát és leszármazottaikat, vagy azt, hogy elég 5-t tartani és abból is meg lehet élni azon az életszinvonalon amin a tenyésztők élnek és ahogy ők magukról állítják ahogy tartják a kutyát.

Treff Bubi 2016.08.26. 16:47:53

@'it's cool to know nothing': igen, és hány száz olyan kutya lakik nagyvárosokban, amik elvileg falkaállatok, mégis abból állnak a napjaik, hogy reggel elmennek a gazdák dolgozni, ők órákon át fülelik a lakásban a külső zajokat egyedül, aztán délután megint találkoznak a falkával. Pompás élet.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 16:54:47

@Józsi, a migráns köcsög: Montam a gyerekeknek, hogy engem ne tartsanak kómában életben, kapcsojják ki a lélegeztetőgépet. A szerveimet meg elajándékozhatják, de ezt előre ne közöljék az orvossal, mert akkor pont azért tesznek el lábalól. Csak ha már menthetetlen.

Nincs donorkártyám. Na miért?
Monty Python - The Meaning of Life - Live Organ Transplant scene

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.26. 16:56:44

@Treff Bubi: "órákon át fülelik a lakásban a külső zajokat egyedül ... Pompás élet."

És a gazdájának? Elmegy robotolni egy lélekölő munkahelyre, zsarnokoskodó főnök alá, szemét munkatársakkal. Akkor már lehet, hogy a kutyának jobb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.26. 18:11:43

@'it's cool to know nothing': "Naggggyon szomorú, ha egy kutya valakinek többet jelent, mint egy kutya. Emberpót." - Most erősítetted meg miért vagy sekélyes ember. Fogalmad sincs arról, hogy a kutya nem ember pótló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.08.26. 18:12:19

"nehezen tudom elképzelni, hogy egy gazda kiábránduljon Fickóból, mert kiderül, hogy csak 2/3 rész vizsla, vagy utcára tegye Muffint, amikor a cuki kölyökwestie-ből szexi falusi vegyesvágott cseperedik"

Itt van az igazság. Akinek a kutya társ, szerető barát, engedelmes segítő, azt nem érdekli a pedigré, sőt menhelyről is szerezhet magának kutyát. Akinek meg a kutya csak villogni kell, az nyúljon a zsebébe.

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 18:29:59

@Dani23: ha megengeded akkor belinkolnám neked a választ, mivel itt már elég szépen össze van foglalva: domusoptimakhe.com/a-felelos-allattartasrol/a-kutyatenyesztes-ara/

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 18:40:45

@atpijkamo116: nekem van donorkártyám is. mondjuk jól megszívja aki a szemeimet fogja kapni mert szemüveg nélkül szart se érnek. cserébe a májam viszont kifogástalan állapotban van, szerintem még vacsorázni lehetne belőle, jó hagymásan. khhhmmm.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.08.26. 18:59:02

@atpijkamo116:

"miért nem egy aranyos kiscicát hozol el a menhelyről? Hát mondja, azt úgyis elviszi más, ezeket a roncsokat meg csak elaltatnák."

És milyen igaza van. Mi is ezért hoztunk ki anno egy idős és beteg cicát a menhelyről. Ott elaltatták volna, nálunk meg lett még pár szép éve.

Dani23 2016.08.26. 19:46:13

@Józsi, a migráns köcsög: Ezzel csak azt igazolod, hogy abban a formában ahogy előadják magukat, fenntarthatatlan.

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 20:11:49

@Dani23: segítek: egy igazi tenyésztő nem a pénzért csinálja hanem az adott fajta iránti rajongásból és tiszteletből fakadóan.
aki ebből pénzt akar csinálni az csak egy nyamvadt szaporító. ez van.

Dani23 2016.08.26. 20:24:42

@Józsi, a migráns köcsög: Ahhoz, hogy "igazi tenyésztő" legyen valaki ahhoz olyan alaptőke kéne, ami kurvára nincs meg annyi embernek, ahányan igazi tenyésztőnek valják magukat. Mert ez brutális pénzt emészt fel. Van a 2-3 kutya, ők mindenki apukája meg anyukája, ők megkapnak mindent, hordozzák a kiállításokra a világ másik végére, aztán van a többi. Mondjuk utóbbiak valószínűleg tudják mit kell csinálni egy labdával, egy plüssel vagy hogyan lehet kergetőzni.
Én azt nem vitatom, hogy van aki tényleg öli ebbe a pénzt és szívvel lélekkel csinálja. De az rohadtul nem a többség.
És melyik a nagyobb rohadék? Amelyik eladja a törpespiccet 50 ezerért törzskönyv nélkül és nem is állít semmi hangzatos baromságot magáról vagy a felmenőkről? Vagy amelyik eladja a többszörös díjnyertes felmenőkkel, törzskönyvvel ugynazt a kutyát 250.000-ért (és közben vérig szidja azokat akik 50-ért adják) csak azért mert neki van 2 spicce akikkel jár a kiállításokra, de az enyém pont nem attól a kettőtől van?

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 20:57:11

@Dani23: az első a nagyobb rohadék.
és nem, nem ugyanazt a kutyát árulják.
az egyik összerakott egy ugyanolyan szukát egy ugyanolyan kannal és eladja az ugyanúgy kinéző kiskutyát pénzkeresési céllal. na ezeket én legszivesebben agyonverném. majd legközelebb kifejtem miért, most nem érek rá.

Dani23 2016.08.26. 21:22:27

@Józsi, a migráns köcsög: igen az első a nagyobbnert ő csak ötödannyira basz át, kurva jó vagy

CID.. 2016.08.26. 21:32:43

@Hóhér az utolsó barátod: Jónagy hülye vagy te, igaz, hogy egy Boxer esetében, 10 év után minden nap ajándék, na de az a 10 év... ;)

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.26. 22:02:46

@Dani23: drága, az összes kutyám menhelyi.
te mit szaporítasz?

Dani23 2016.08.27. 06:02:14

@Józsi, a migráns köcsög: Az 1 db törpespiccemet. Igaz öt éves, egyszer sem tüzelt, mert hormonbetegsége van és soha nem is fog tüzelni. De van neki ám ujjnyi vastag papírja, hogy hibátlan kutya. Igaz az ő esetében ez a betegség nem zavar, mert a doki azt mondta, hogy a legnagyobb kellemetlenség ezzel az, hogy nem fogja tudni visszatartani a pisit, ennek a kezelése pont 700 forint egy hónapra (ez a Doemstos ára, amivel felmosunk) és legalább nem kell a vért takarítanom utána, bejöhet mindig az ágyra. Anyósomék szívbeteg bulldogjának nagyobb a problémája. De ő se szaporít.

Nem azért mondom amit mondok, mert szaporító vagyok. Hanem azért, mer gusztustalan, amit a többségük csinál, egy dekával nem jobbak ezek a kiállításra járó okostojások. Mint korábban írtam mindkét oldalról van ismerősöm és látom mit csinalnak. Egyiknek ott vannak akutyái 1000 nm-en, külön házuk van, jobb felszereltséggel, mint a szaporítójuknak, csirkehúst, marhahúst esznek, egész nap játszanak. A másiknak van Alexka meg Carloska, akik mennek a kiállításokra, a többi 15-20 kutya meg 70nm-en játszik.

Darth Revan 2016.08.27. 10:08:45

@bukott_angyal:
a genetikahoz pont neked nincs halvany gozod se.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.27. 10:14:54

@Józsi, a migráns köcsög: "egy igazi tenyésztő nem a pénzért csinálja hanem az adott fajta iránti rajongásból és tiszteletből fakadóan.
aki ebből pénzt akar csinálni az csak egy nyamvadt szaporító. ez van. "

Maximálisan egyetértek.
De ne feledkezzünk el a 3. fajtáról, aki munkakutyát képez és azért fedeztet.
Nekem van egy ismerősöm aki minőségi vizslákat keres - a kinézet nem számít - jó vadászösztönnel. Aztán pároztatja őket, majd a kölyköket kiképzi vadászatra.
Aztán kiviszi őket németbe, olaszba és egy halom pénzért, 2-3 ezer euróért adja el gazdag vadászoknak, akiknek nincs idejük jó vadászkutyát kiképezni maguknak.
Mindezt papírokkal, törzskönnyvel, chippel, teljesen legálisan. Igaz egy évet melózik egy alommal, de 2 milla körül keres rajta tisztán.
Amelyik nem üti meg a szintet, azt eladja családokhoz, már persze sokkal kisebb összegért.

Józsi, a migráns köcsög 2016.08.27. 10:25:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: az más tészta, nem az alig kéthónapos kölyköket adja el, hanem keményen dolgozik velük. Ez nem a kutya ára hanem a vele töltött idő és munka ára.

@Dani23: ha nem akarod érteni akkor nem akarod. a te kutyád is egy szaporítótól jött, az meg mindegy, hogy ő minek nevezi magát. a spiccek amúgy tök cukik, de mit lehet velük kezdeni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.27. 12:22:12

@Józsi, a migráns köcsög: " Ez nem a kutya ára hanem a vele töltött idő és munka ára. "
Pontosan. Egy fegyelmezett vadászkutyák kiképezni rengeteg munka.
Persze falkában képzi őket, ami ugye sokkal könnyebb mint egyedileg, hiszen a kölykök utánozzák a felnőtt kutyákat.
Arra vigyáz, hogy a kutyákat nem köti magához érzelmileg, nincs simogatás, egyéb.
Mert majd amikor ezt - ami a vizslának a mindene - megkapják az új gazdától, ahhoz fognak kötődni.

pengusz 2016.08.27. 19:22:20

Sajnos sok embernek a háziállatok csak árucikkek. Ha megunják őket, vagy kiteszik vagy elajándékozzák őket. És a gyerekeik ugyanezt tanulják meg.

neet 2016.08.28. 14:00:44

Nem tudom, hogy lehet felkészülni egy Első Kutyára. Enyém első kutyám előtt - meglepő módon - sosem volt kutyám. Láttam már kutyát amúgy, filmen, képen, ilyesmi, de az más. Felvettem, állon nyalt, szerelem első látásra, már amúgy is terveztük, és jött Ő és nálam ragadt persze. Ja, ő is kb 6 hetes volt, a Pecsánál vettük egy kupectől. Ezzel mindent, sokmindent elmondtam. Mázlink volt, ő tökéletes kuttyá vált. Az első napokban azonban a sírás kerülgetett, h én nem ilyen lovat...őőő, kutyát akartam, állatorvos féreghajtotta, mást se csinált, mint fosta ki a férgeket a kis drága, meg ontotta magából a bolhákat. Éjjel vonított a korai elválasztástól. Aztán összenőttünk. 13 boldog év szaladt tova. Sose volt baja, pedig ránézésre fajtAtiszta volt, papírok nélkül is. Sokmindent túlélt, először úgy tűnt, a rákot is, de aztán mégsem. :(
És én, akinek sose volt kutyája, és majdnem visszavittem az első héten a féregfosás, miegymás miatt, a végén minden undor és egyéb negatív érzet nélkül kötöztem át naponta a műtéti sebét, mostam fel a hányását, stb.
Szóval nem, nem hiszem, h erre fel lehet készülni. Lesz egy első kutyád, és az évek megtanítanak erre-arra. Ha csak kiírom a hűtőre, h fosni fog, meg büdös a kutyatáp, meg szőrös elsz a szép kabátom, lehet, sose lesz kutyám.

Annie Oakley 2016.08.29. 17:30:37

@Dani23:
Véletlenül se zavarjon, hogy én a normális tenyésztőkről beszélek, nem a szaporítókról. :D Olvasd már el lécci még egyszer a kommentemet...
1. Nem, a szaporítók nem adnak számlát. Majd gondolod, hogy amikor megélhetési szapiként tucatszám ontják a kiskutyákat putrifalun, akkor majd rendesen adóznak, könyvelnek? :D És biza így is szokták őket lebuktatni. Szerződést sem írnak, max. odanyomják a kezedbe az utcán a kölyköt, mert sokszor még a házba sem engednek be. Ja, és a határszéli pihenőnél sem adnak számlát, írnak szerződést, amikor 4-5 hetes kölyköket adnak el csempészeknek.
2. Igen, megtérítik a kárt. Ez független attól, hogy mennyire nőtt a lelkedhez a kutya. És bizony én is kérnék kártérítést, mert a kutya orvosi költségei engem terhelnek. Ez a minimum. És igen, a tenyésztők igyekeznek mindent kiszűrni, jóé párosítani a kutyákat, odafigyelni a kiskutyák szocializálására, de mindent ők sem védhetnek ki.
3. Nem azért kérik vissza a kutyát, mert utána újból eladják, hanem mert nem szeretnék, hogy a kutya ellenőrizetlen, rossz kezekbe kerüljön (pl. menhelyre, szaporítóhoz). Vagy valaki kidobja, mert "költözik", "jön a gyerek", "nem jött be". A menhelyek is ugyanígy írnak szerződést: ha nem akarod tartani a kutyát, legelőször a menhelyet kell értesítened. Mellesleg nem minden kutyatartó szent, sajna a fajtamentők is televannak kutyákkal...
4. Megint csak: NEM A SZAPORÍTÓKRÓL ÍRTAM EZT! Egy tenyésztő munkája egyrészt baromira nem rentábilis, amit keres a kutyákon, annak kb. a kétszeresét költi rájuk. A kutyákat pedig nyomon követi, ahogy én is a saját mentett kutyáim sorsát. Sőt, képzeld, olyan is van, hogy bizonyos feltételekkel ad oda egy tenyésztő kutyát: a gazda kevesebbet fizet, cserébe viszi versenyekre, fedeztetni, szóval valamilyen szinten közös marad a kutya.

Dani23 2016.08.29. 17:53:51

@Józsi, a migráns köcsög: Mi az, hogy mit lehet velük kezdeni? Ezt kutyásként komolyan kérdezted?

@Annie Oakley: 1. Évi 600.000 forint befizetéssel 6 millió forintig senki sem szól rá és jogilag be van védve (ha van a kutyáknak oltása meg chipje), ez minimális befektetés. Az meg, hogy kinek ad számlát és kinek nem az legyen ugyanakkora probléma, mint amikor a boltban, a péknél vagy az állatorvosnál sem kapsz számlát...
2. A vele született rendellenességet ugye kivédhetnék ezzel, amire "garanciát" vállal, különben mit ér az egész szűrősdi nem igaz?
3. És majd ő tolja bele is a pénzt...
4. Akkor miből él? Elhiszem, hogy vannak olyanok akiknek olyan egzisztenciájuk van, hogy megtehetik az ilyen hóbortot. De ez ahogy leírják (és ahogy látom ismerőseimen) egész napos elfoglaltság. Márpedig ha valami egész napos, egész életes elfoglaltság, akkor az nem egy hobbi, amit a főállásomból finanszírozok...

Annie Oakley 2016.08.29. 18:19:03

@Dani23:
Még mindig nem tudom, miről beszélsz, és miért kötözködsz. Van egyáltalán valami tapasztalatod a szaporítással, tenyésztéssel kapcsolatban?
1. Aki nagyban szaporít, annak bizony nem kevés bevétele származik ebből, és ezt már a NAV is ellenőrzi. Azaz az üzletszerű tevékenység mögött van-e cég, szabályos elszámolás, stb. Ez nyílván nem arra vonatkozik, aki egyszer lehozott a házikedvencétől egy almot, és szétdobta a kölyköket az ismik között (bár ő is szapinak számít lényegében).
A szaporítónak megéri, hiszen minimális a befektetés, és nem is adózik utána. (200 ezer fölött már kell)
És hogy mit jelentenek a költségek?
- szülők megvétele, fölnevelése, tenyészszemlére vitele, egyéb kiállítások, munkakutyák esetén egyéb versenyek, kiképzések (utazási és nevezési költségek, felkészítés)
- rendszeres orvosi ellátás, minőségi tápok, kiegészítők
- szűrések
- esetleg fedezőkan kiválasztása, kifizetése
- megfelelő taartási körülmények kialakítása (pl. kennelek, elletőláda, stb.)
- vemhesség alatt rendszeres orvosi felügyelet
- kölykök oltása, féreghajtása, chipelése, orvosi ellátása, elválasztás után minőségi táppal való etetése, étrendkiegészítők
2. Aki kicsit is tanult biológiát, vagy csak reálisan szemléli az életet, az tudja, hogy 100 százalékig semmit sem lehet kivédeni. Minimalizálni lehet a kockázatokat, ill. nyilván vannak olyan betegségekm amikre nem is létezik szűrés, itt csak a hibás kutyák tenyésztésből való kizárásával, a genetikai változatosság fenntartásával lehet operálni. Ráadásul nem csak a genetikáról van szó: az is a tenyésztő felelőssége, hogy a kutyák születés után mindent megkapjanak, a "hibás" (pl. idegileg gyenge) kutyákat ne adják tovább.
3. Képzled, a tenyésztők nagy része valóban nem ebből él meg. A legtöbbnek ez a szenvedélye, egyrészt ezért vállalja be a plusz anyagi megterhelést (ez olyan elképzelhetetlen), másrészt egyáltalán nem 24 órás elfoglaltság (ez kenneltől függ). Többek közt azért sem, mert nem fél évente fialják a kutyákat, mint a szaporítók. Sokan dolgoznak mellette, a szerencsésebbek nyilván más, allatos szakmában vannak, de ez sem törvényszerű.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.08.29. 18:48:44

@Annie Oakley:

"Egy tenyésztő munkája egyrészt baromira nem rentábilis, amit keres a kutyákon, annak kb. a kétszeresét költi rájuk."

Bocs, de ezt mire alapozod? Az ő elmondásukra? Persze, hogy panaszkodnak, a paraszt - oppardon: mezőgazdasági termelő - is panaszkodik, mennyire ráfizet, oszt mégse.
Komolyan elhiszed, hogy minden eladott kiskutyán a kutya nem kis árának kétszeresét bukja? Micsoda jótét lelkek. :O

Dani23 2016.08.29. 18:55:19

@Annie Oakley: A NAV ellenőrzések kiszűrhetők ha valaki nem sík hülye (persze sok ilyen van)... Erre pont elég a KATA-s adózás. És szerintem nem nagyon tudsz mutatni olyan céget az országban, aki minden forintjáról elszámol... Persze a tied biztos és csak ilyeneket ismersz, mint mindenki, én is :)

Hány kutyája lehet egy szerinted tenyésztőnek? Mert igen, elképzelhetetlen, hogy ezt másodállásban csinálja. Már ha nem arról beszélünk "tenyésztő" címszó alatt, hogy otthon a Buksi szül egy almot. Ha szülnek a kutyák arra a 6-8 hétre eltűnik? Vagy csak legyen az első pár hét, amíg a kölyköket szoptatni kell, ne adj' isten az anyjukkal valami gond történik, akkor abban az időszakban mit csinál? Mert mivel nem "kutyagyáros" nyilván nincs másik anyuka akkor aki tudná szoptatni a kicsiket. Hogy intézi a "vemhesség alatt rendszeres orvosi felügyeletet"? És akkor a többiről nem is beszéltünk, fedezés, szűrés, etetés, takarítás, kiállítások amik olyanok nekik, mint a juhásznak a reggeli pálinka. Ez mind idő és pénz. Ezt valamiből elő kell teremteni. Ők is pénzből élnek és az ő napjuk is csak 24 órából áll és 7-8 órát nekik is kell aludni, a fent maradó reggel 6-8 közt és délután 4 utáni idő vajon elég erre?

Annie Oakley 2016.08.29. 19:11:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha egy normális tenyésztőhöz mész el, nem kell, hogy mindezt elmondja. Beszélnek helyette a kutyák eredményei, a tartási körülmények, hogy hogyan ad oda egy kutyát. Egy jó tenyésztő nem takargat semmit, nyugodtan rakerdezhetsz, mivel etet, melyik dokihoz jár, lekerdezheted a MEOE-nél, stb. De itt mindenki keveri a szezont a fazonnal, sztem azt se tudjátok, pontosan miről beszéltek.

Annie Oakley 2016.08.29. 19:21:05

@Dani23: képzeld, megoldják. De ezt már bővebben leirtam. Nem mindenki dolgozik napi 8 órában, van, aki rugalmasan tud bejárni, vállalkozó, otthon dolgozik stb. Továbbá nem egyedül él, családdal együtt tenyészt. Nem beszélve arról, hogy igen, van, aki 2-3 kutyát tart, van aki 20-at és van aki néha évekig szünetet tart... Nem tudom, miért kell egy szakmát ennyire lehúzni, amikor láthatóan nem ismeritek a dolgot, miért nem a szaporítókat ekézitek???

Dani23 2016.08.29. 19:26:17

@Annie Oakley: És 20 kutyával hogy lesz valaki nem "szaporító"?

Azért nem a szaporítókat ekézem, mert igen, gusztustalan amit csinálnak. De legalább nem próbálják másnak beállítani magukat, mint amik. Ellenben a "tenyésztőkkel". És a tenyésztő alatt nem a 2-3 kutyásat értem, mert arról elhiszem, hogy tudja mellékesben csinálni, szeretetből. 20-ról már rohadtul nem, de 10-ről sem.

uZsoNNa 2016.08.29. 19:30:01

Hacsak nem tescos-s arut veszel a Tescobol, szamla nelkul hiaba reklamalsz barhol is. Innentol nem latom az ertelmet a problemaban. El kell hinni, hogy fajtatiszta kutyat csak tenyesztotol szabad vasarolni, akit elozetesen azert leellenoriz az ember legalabb egyetlen targytalan szemelyes talalkozassal a tenyesztes helyszinen. Aztan utana mar joggal lehet reklamalni, ha a megvasarolt nemetjuhaszbol szalkas szoru tacsko kerekedik. Aki erre sajnalja a penzt, idot, energiat, az erje be azzal amit kapott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.08.29. 19:46:04

@Annie Oakley:

Én csak annyit tudok, hogy senki nem fog eladni évi X kutyát Y forintért, ha az 2Y forintjába kerül.

Annie Oakley 2016.08.29. 19:46:26

@Dani23: Úgy, hogy a 20 kutya nem azt jelenti, hogy mindegyik be van fogva a tenyésztésbe. Az meg mindenkinek a szíve-joga, hány kutyát tart, ha azt felelősen teszi. De még mindig nem értem, miért szidsz olyan dolgot, amihez láthatóan nem értesz?
Mellesleg meg nem magadból kell kiindulni. Vannak emberek, akik nem azért kelnek fel hajnali 5-kor, hogy gyúrni mehessenek reggel, hanem azért, hogy mind a 8 kutyát lemozgathassák munka előtt. Akik nem iPhone-ra adnak 250-et, hanem arra, hogy a kutyáknak új kenneleket építsenek. Akik nem wellnessbe mennek hétvégén, hanem versenyre a világ végére.
Igen, vannak a tenyésztők között is rosszak, ugyanúgy, ahogy orvosok, szerelők, stb. között is. de ettől még nem kell megkérdőjelezni egy egész szakmát.

Annie Oakley 2016.08.29. 19:49:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Márpedig ez így működik... Aki tenyészt, és felelősen tenyészt, egyik sem úgy vág bele, hogy ez lesz élete legnagyobb biznisze. Akkor tőzsdeügynöknek menne vagy plasztikai sebésznek. Hanem azért csinálja, mert szereti a kutyákat, az adott fajtát, annak jobbításán dolgozik.
Nem tudom, miért olyan hihetetlen ez, amikor az emberek nagy része sokkal nagyobb faszságokra dob ki százezreket? Csupán hobbyból vagy divatból?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.08.29. 20:31:55

@Annie Oakley:

Igen, kidobják a pénzüket alkoholra, cigarettára, drogra, szerencsejátékra stb. De azt nem veszem be, hogy a kutyatenyésztők az önköltségi ár feléért adják el a kutyáikat, akikkel még rengeteget dolgoztak is. Nem vonom kétségbe, hogy akadhat ilyen, ahogy állítólag valaki hallott már olyan emberről, aki látott már fehér hollót. Na de hogy a hollók többsége fehér legyen... :O

Dani23 2016.08.29. 21:03:09

@Annie Oakley: Na várjál, rossz tenyésztő mint olyan nincs. Az a szaporító, legalábbis az eddigi mantra ez volt.
süti beállítások módosítása