Tékozló Homár

Re: Videotelefonálás világszinvonalon

2006.12.20. 12:54 | jackyll | 1 komment

A múltkori E-magyarázó poszttal feltûnt István újra billentyûzetet fogott, mert szerinte alapvetõ információhiányunk van az állampolgároknak ingyenesen kínált videotelefon-szolgáltatásról:

A Mona-system - amelyikkel éveken keresztül kollégáimmal együtt magam is dolgoztam - egy sürgõsségi betegellátást elõsegítõ, támogató információs rendszer. Magyar találmány, amely számos igen magas nemzetközi elismerésben részesült, sajnos ezidáig a hazai - kormányszintû - támogatása messze elmaradt attól a sikertõl, amit külföldön ért el.

A feltalálói, bár nemzetközi befektetõk kérték, és meg akarták tõlük vásárolni, nem adták el, mert az a szándékuk, hogy a rendszer a magyar egészségügyet szolgálja. A rendszer lényege, hogy a hozzá csatlakozott orvosok és intézmények között idõponttól függetlenül egy internet alapú, zárt rendszerû, egészségügyi adatcserét, filmek, mérési eredmények, szövegek küldését (leletek küldését) on-line konzultációt és pl. sürgõsségi helybiztosítást stb. valósít meg. A rendszer a gyakorlatban kiválóan mûködik, ,és már nagyon sok beteg életét mentette meg. Többek között az EKG-karóra is a rendszer egyik része. A betegnek az orvostól kiadott és nála lévõ - egyáltalán nem Swatch - "karóra" a szívritmus zavarokat a keletkezésük pillanatában rögzíti, és mobiltelefonon, vagy interneten keresztül továbbítja ahhoz a szívspecialistához, aki a rögzítést azonnal kiértékeli, és ha kell intézkedik a beteg ellátásával kapcsolatban. A készüléket a Mona honlapján, a Szolgáltatások menüpont alatt lehet megtalálni. A készülék valóban "high-tech" és az ára a tudásához, és a hasonló készülékek árához képest ajándék.

A telefonálás. A rendszer üzemeltetõi is ismerik a Skype, vagy a Messenger mûködését, de amit ajánlanak az teljesen más. Elõször is teljesen magyar fejlesztés. Másodszor, a hang és video-konzultációval betegek igen érzékeny személyes adatai kerülnek továbbításra, amit a jogosultakon kívül más nem ismerhet meg. Ez egy hazai szerveren, adatkezelésre jogosult, és a szükséges technikai és személyes titkosság feltételeinek megfelelõ üzemeltetõkkel kerül mûködtetésre, illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Harmadszor, a hang- és videokonzultáció intézményeken belül is, illetve egy ellátó rendszer telephelyei között intranetként is mûködik.

Ez az egész az egyetlen mûködõképes és innovatív hazai telemedicina rendszer, többszáz egészségügyi szolgáltatóval, és a körük folyamatosan bõvül, annak ellenére, hogy mindez nem milliárdos központi pénzekbõl, hanem döntõen a feltalálók saját költségébõl és karitatív adományokból jött létre. Szerintem az Index támogatására inkább méltó lenne, mint kritikára egy fogyasztóvédelmi site-on.

Kedves István, Tökre köszönjük a meglátásait, érdekesen árnyalja a rendszerrõl kizárólag a mulatságos hirdetése illetve regisztrációs oldala alapján kialakított képünket.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása