Tékozló Homár

Kihez kell fordulni, ha SMS-ben kezd zaklatni az Intrum, vagy bárki más?

fejtágító

2007.01.22. 00:01 | szily | 1 komment

Volt nemrég egy kicsit ijesztõ sztorink egy olvasóról, akit a privát telefonján, SMS-ekkel kezdett vegzálni az Intrum Justitia nevû behajtó cég, pedig nem is volt tartozása. A ki tudja, hogyan megszerzett telefonszámot viszont nem akarták törölni a rendszerükbõl. Olvasónk a PSZÁF-fal fenyegetõzött, Boldizsár viszont törvény idézetekkel megspékelt írásában elmagyarázza, hogy miért az adatvédelmi biztost kell zragatni.

 

Az intrumos cikk végére vagy gazdájának megírhatjátok, hogy ha személyes mobilszámáról van szó, az bizony személyes adat. Ha pedig a személyes adat kezelésének jogosságát vitatja, ne a PSZÁF-hez forduljon, hanem az Adatvédelmi Biztoshoz, akit elég egy e-mailben elérni, és (hivatalosan, névvel, címmel, adatokkal) felkérni, hogy járjon el a panasz ügyében és töröltesse a telefonszámot.

 

Elérhetõsége: http://abiweb.obh.hu/abi/ ( bejelentés: adatved @ obh.hu , postai címmel kell elküldeni!!)

Van továbbá egy olyan dolog is, hogy Adatvédelmi Nyilvántartás, ide kell bejelenteni, hogy ki hol és miért kezeli az adatokat:

http://abiweb.obh.hu/BASIS/aventa/pub/adatkezelo/sf

Megnevezés..:: Intrum Justitia Kft. Irányítószám.:: 1139 Helység..:: Budapest Utca.:: Pap Károly utca Házszám.:: 4-6 Postafiók.:: 1398.Bp.Pf.590 Megyekód.:: BUD Nyilv szám (ADKO_ANYS).:: 00342 Bejel. idõpont..:: 20000728 Besorolás.:: magán Azonosító.:: 2715 Megjegyzés.:: név- cím változás 2005.02.01 Intrum Justitia hitel Ügyintézõ Szolgáltatás Kft. 1061 Budapest, Andrássy út 14. NYELIK szám.:: 417/20

Egyébként pedig a releváns törvényi részek az Adatvédelmi Tv.-bõl: "3. § (1) Személyes adat akkor kezelhetõ, ha a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ..."

"(2) Az érintettet – egyértelmûen és részletesen – tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényrõl, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyérõl, az adatkezelés idõtartamáról, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetõségeire is." " "11. § (1) Az érintett

a) tájékoztatást kérhet személyes adatai kezelésérõl (12. és 13. §), valamint

b) kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve – a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével – törlését (14-16. §)."

"12. § (1) Az érintett kérelmére az adatkezelõ tájékoztatást ad az általa kezelt, illetõleg az általa megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról idõtartamáról, az adatfeldolgozó nevérõl, címérõl (székhelyérõl) és az adatkezeléssel összefüggõ tevékenységérõl, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat."

" 14. § (1) A valóságnak meg nem felelõ személyes adatot az adatkezelõ helyesbíteni köteles.

(2) A személyes adatot törölni kell, ha a) kezelése jogellenes;

b) az érintett – a 11. § (1) bekezdésének b) pontjában foglaltak szerint – kéri;

c) az hiányos vagy téves – és ez az állapot jogszerûen nem korrigálható -, feltéve, hogy a törlést törvény nem zárja ki;"

"Az adatok minõsége 7. § (1) A kezelt személyes adatoknak meg kell felelniük az alábbi követelményeknek: ... b) pontosak, teljesek és ha szükséges idõszerûek;"

Azt hiszem, így már mindenkinek világosabb lenne, hogy mi törvénytelen az ügyben, mint az érzésekre alapozni.

Boldizsár

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TeKi 2007.11.28. 09:07:22

Úgy látszik használtak az adatvédelmi biztoshoz küldött panaszok, nekem szó nélkül törölték (azt mondták törlik) a telefonszámot és még elnézést is kértek.
süti beállítások módosítása