Tékozló Homár

Re: re: rendõrség vs belga rendszám

2007.05.22. 11:33 | jackyll | 1 komment

Magasröptû humáninterakció bontakozott ki a tévesen lopottnak vélt belga autó kapcsán válaszoló fõtörzszászlós megjegyzései nyomán. A válaszreakciókból emelünk most ki néhányat, elsõként az igazoltatott András reakcióját:

Azt gondolom, hogy a reagáló személynek köze sincs a rendõrséghez, mert el nem tudom képzelni, hogy ilyen mentalitással valakit alkalmaznak szolgálatra. Egy egészséges társadalomban a rendõr nem gondol valakinek a lelövésére, mégha Amerika oly csábítóan könyelmûnek tûnik is. Ne felejtsük el, hogy nem próbáltam megszökni, nem támadtam meg a rendõrt, nem volt lopott az autó és mint ember próbáltam vele kommunikálni. Ja, és még valami... Miután az alaphang is az volt, hogy "most aztán megszívod kisöreg", nekem sem volt kedvem jópofizni. Talán érthetõ.
A másik apró momentum, hogyha a járõr úgy itélte meg, hogy az autó lopott, akkor miért nem legalább ketten jöttek oda vagy kibiztosított fegyverrel. A nagy fogás egy embert ér? Mellesleg a csodarendõr alacsonyabb is volt nálam meg puhos (pókhasú) volt. Mindegy. Ne vesszünk el a részletekben. Amennyiben a rendõrnek volt igaza, miért pattant lóra azonnal, mihelyst érdeklõdtem az adatai iránt? Mert teljesen jogszerûen intézkedett? Mert igaza volt? Ugye nem vagyok túlzottan naív, amikor hiszek az igazamban?

Az alagútnál igazoltató járõr a Fõld másik pólusa volt. Az eddigiek ismeretében csak örülni tudok, hogy aznap este másodszor is belefutottam egy ellenõrzésbe. Apropó. A második esetben miért nem volt lopott az autó? Gondolom azonos technikát használtak ott is. Nem?

...és az elkerülhetetlen flamewar:

Már vártuk, hogy valamelyik sértõdött "zsandár" majd jól kiosztja a tulajt... Néhány megjegyzés, lehet esetleg neki is továbbítani: - Amerikában a demokrácia õshazájában gyakorlatilag mindenki viselhet fegyvert. Itt azért kisebb erre a sansz... "Amennyiben a rendõr a felségjelzésre utaló információt nem kapta meg a központtól, jogosan gondolhatta, hogy körözött gépkocsival áll szemben" - A központ honnan is tudhatta volna, hogy Belga a rendszám? Onnan, hogy az intézkedõ rendõr azt bediktája, amikor lekérdezi. - Kiderült, hogy tévedett... Mint azt az író szóvá is tette, nem kért bocsánatot, hanem akkor megmutatom ki a fasza gyerek, hátha találok valamit, csak bele tudok kötni valamibe... - A rendõrnek is vannak kötelességei, ezek közül az egyik, hogy az intézkedés végén közölje az azonosító számát. Az pedig, hogy bevágódik a kocsijába s sértõdötten elhúz, mert nem tudta megszivatni azt a kis mitugrász alakot, aki képes külföldi rendszámú kocsival õt idegesíteni, valószínüleg nem... Szép dolog megsértõdni, meg most mindenki velük foglalkozik, meg minden, de erre ma is adtak okot rendesen. Lehet, hogy ha nem ilyen a hangulat, akkor a blog írója nem ragadott volna billentyûzetet, de mint igérte feljelentést tett/tesz. S szerintem jól is teszi. S végül: A családunkban van 2 rendõr. És õk tényleg szégyelik magukat, s mégsem írnak sértõdött hangú levelet, minden kritikusuknak, vagy akár egy rendõrviccet kitalálónak. Pedig most ez utóbbiból is lesz sok szerintem... üdv Z
***
Drága XY rendõr, kicsiny kivimadaram!

Látom felháborodtál azon, hogy valaki (jogosan vagy nem, más tészta) a rendõröket szidja. Szíved joga, de égbekiáltó baromságokat nem kéne leírni. „A rendõr minden utasítását végre kell hajtani, mert Ámerikában le is lõnek érte, ha nem…” Te tényleg ennyire hülye vagy? Mert ugye ha belegondolunk, akkor a _minden_ utasításba az is beletartozik, hogy „Térdelj, és szopj!”… Szóval akkor ezt is kérdés nélkül végre kell hajtani, mert különben lelõnek? Vagy azért ez nem egészen így van, és hülyeségeket beszélsz?

Talán inkább minden _törvényes_ utasítását kéne végrehajtani, nem? És esetleg az sem árt, ha azt normális hangnemben közli, nem? És ha sokan panaszkodnak a rendõrök hangnemére, akkor esetleg, netalántán, csak gondolatkísérlet szintjén, nem lehetséges, hogy egy rakás kollégád bunkó, tapló kretén?

Még mielõtt félreértenéd, nem utálom a rendõröket, sõt örülök, ha az utcán látom õket, sõt még a közlekedési ellenõrzéseket is szeretem, mert ha csak egy idiótát leállítanak, már attól is biztonságosabb lesz vezetni, de azért a rendõrök nem szentek. Én is találkoztam már jófej, normális rendõrrel, aki emberi hangnemben beszélt velem, és csak a lehetõ legrövidebb ideig tartott fel, de ugyanígy találkoztam már kivagyi, bunkóval is, aki azt hitte, hogy az egyenruhával mindenhatóságot is osztanak. A baj csak az, hogy ez utóbbinak egyáltalán nem lenne szabad rendõrnek lennie. És a „kevés a fizu” dolgot felejtsük el, ha nem elég, menjen máshová, senki nem kérte, hogy rendõr legyen. Úgyszintén a „minket mindenki utál, azért vagyok ilyen” duma sem elfogadható, ugyanezen okból, megspékelve még azzal, hogy ettõl még nem kell a rendõrnek tahónak lenni, fõleg nem azzal, aki elõtte nem adott rá okot.

Remélem a rendõrök többsége nem bunkó, korrupt, bûnözõ. Sõt, feltételezem, hogy nem az. De ezt most a rendõröknek kell bizonyítaniuk, mivel a róluk kialakult kép jelenleg ez. És tudod addig, amíg egy rendõrautó mellett simán elmehet valaki kocsival bekötetlenül, telefonálva, mellékutcában hetvennel, és azok a fülük botját sem mozdítják (saját két kicsi szememmel láttam), illetve rendszeresen landolnak nálam akták, amelyekben rendõrök a vádlottak, majd elítéltek, ráadásul jogosan, nos addig ez elég nehéz lesz. Fõleg, ha a rendõrök az összetartás fogalmát félreértelmezve védik egymást, még akkor is, ha a másik nem érdemli meg.

Csipike

***
A naiv ügyfélnél magát okosabbnak és poénosabbnak képzelõ fõtörzszászlóssal közölném, hogy sajnálatos módon ez nem egyedi jelenség. Senki nem várja el a rend korrekt és mûvelt õrétõl, hogy beszéljen ezen távoli, egzotikus, nyugat-európai ország nyelvén (igen, az má' nyugat vazze, húhamostmilesz énisénisénis), amit egyébként flamandnak hívnak, azt viszont igen, hogy a magyar, valamint a kéz és lábjeleken kívül más értelmes kommunikációs formát is ismerjen (esetleg angol??). Ugyanakkor azt is szeretném közölni a rend összes magyarországi ftzls-ével, hogy nyugati kollégáik meg sem próbálnak hozzánk, csóró kelet-európaiakhoz magyarul szólni, amikor leállítanak, de mégcsak flamandul sem (ha már Belgiumról van szó), hanem egybõl külföldiül (lásd: angol) szólalnak meg és õk örülnek a legjobban, amikor a külföldi flamandul válaszol. Még akkor sem lepõdik meg arrafelé a rend õre, ha helyi rendszámú kocsiból száll ki egy külföldi, hanem ott folytatja, ahol abbahagyta, csak angolul. Magyarországon sajnos még nem jutottak el erre a szintre…

Mindezeket mondom saját tapasztalataimból, ugyanis úgy esett, hogy én is Belgiumban élek és velem is megtörtént már a téma indítójáéhoz hasonló eset. Belga rendszámú kocsi, este érkezés Budapestre, belváros József Attila utcában rendõr megállít. Autót belga baráté, õ vezet, magyar rendõr magyarul dumál. És hadonászik barátnak, aki persze egy szót sem ért. Erre hülye rendõr papírok vissza és gesztikulálva int nekünk, hogy menjünk, miközben odaszól a kollégájának, hogy "köcsög külföldiek". És ez sajnos nem csak egyszer történt meg…

Szóval egy kicsit el kéne halkulni arrafelé, már megbocsásson, hogy ilyen szavakat használok, ugyanis attól függetlenül, hogy nem minden magyar rendõr korrupt, paraszt és mûveletlen, sajnos 98%-k, azaz a többség, sajnos az. Ezzel kár is vitatkozni, nagyon sajnálatos, de így van. Most lehetne azzal jönni, hogy nem kéne általánosítani, meg stb, De az vesse rám ezért az elsõ követ, aki maga sem általánosít…

winyetta

***
Elõször is, a kedves állampolgár NEM KÖTELES MINDEN ESETBEN követni az intézkedõ rendõr utasításait. Ugyanis ha a rendõr jogellenes magatartást tanúsít vagy arra hív fel, ebben az esetben MEG KELL tagadni az együttmûködést. A kérdés további árnyalatai alkotmányjogászok és jogfilozófusok kedvelt csemegéit képezik. Másodszor, kár olyan hevesen védeni a mundér becsületét. Lényegében az összes igazoltatásnál a keresztnevén szólítják az áldozatot, miután megnézték az iratokat. A keresztnéven szólításhoz legtöbbször a vizsgáztató-gecizõ kérdés járul: tudja, hogy miért állítottuk meg? A kérdés motivációja nem hinném, hogy túl bonyolult: nem a beugratás meg más hasonlók, hanem egyszerûen a tantóbácsi hatalmával visszaélõ közeg primitivitása áll mögötte. Halkan érdeklõdnék a következõ szituk életszerûsége felõl: mázsahuszas, fukszos A8-as vezetõjét is a keresztnevén szólítják, drága ftzls úr? Öltönyös, A8-as vezetõjének is elhangzik a vizsgáztató kérdés? Egyáltalán, megállítják õket? :) Harmadszor, most ahogy még egyszer elolvastam a fõtörzszászlós (hány rang van egyáltalán?), kár is bármit hozzátenni. Magért beszél. Az ember- és bankrabló rendõrök meg erõszakoskodók csak a jéghegy csúcsa. Kedves ftzls úr, jó lenne észrevenni, az állomány többsége még mindig leragadt a kádárista fõtõrzs elvtárs tempójánál: személyazonatosságit továbbá jó estét kívánok. Ezért van rendõrellenes hangulat. Ezért vannak rendõrviccek. Ha sokszor mantrázná a rendõrség a "szolgálunk és védünk" szlogent, lehet, hogy rá is jönne az értelmére. De ahhoz egy picivel több alázat kellene. Meg gondolkodási képesség.

Áron

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.20. 14:41:21

"Egy egészséges társadalomban a rendõr nem gondol valakinek a lelövésére, mégha Amerika oly csábítóan könyelmûnek tûnik is."

Tenyleg nem gondolnak ra, csak csinaljak.
süti beállítások módosítása