Tékozló Homár

APEH-hel fenyeget a BSA

2007.10.26. 00:02 | jackyll | komment
Ismét nagyot alkotott a magát szoftverrendőrségnek képzelő jogvédő szervezet, a BSA. Amióta márciusban kiadtak egy közös nyilatkozatot az adóhatósággal új levéllel terrorizálják a kisvállalatokat. Azt írják, ha ismételt felszólításukra sem küldik el nekik szoftvereik nyilvántartását, "gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben fennálló jogainkat." Tyű.
A mellékletben szereplő levelet egy ismerősöm kapta, aki egy olyan kis cégnek tulajdonosa, amelyik nem is rendelkezik számítógéppel. Illetve van egy PDA-juk (Windows Mobile 5.0 fut rajta, gyárilag telepítve), de ez valószínűleg nem fogja érdekelni a nagyhatalmú BSA-t. Kérem tedd ki, és várom a tanácsokat, mivel ugye november 15-ig válaszolni kellene rá. Egyúttal, ha nem haragszol meg érte, megküldöm a Zugügyvédnek is ezt.
A Homár is kiváncsi a Zugügyvéd válaszára, mert hirtelen nem rémlik, a BSA milyen jogon gyűjtött bármilyen adatot azokról a vállalatokról, akiket felszólított. Ha nem volt illegális adatgyűjtés, akkor is felmerül a kéretlen reklámozás alapos gyanúja. Végül pedig a saját levelükben írják, hogy ha vki mégis küldene nekik adatokat, azokat csak az összes partnercégükkel osztják meg, az APEH-hel nem.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikii 2007.10.26. 00:16:55

El lehet nekik küldeni a GNU/Linux szoftverlistáját. Csupa GPL. Azt böngészhetik napestig.

pacagánycsök 2007.10.26. 00:29:11

ha telleg csak 1 pda-juk van, semmit nem kockaztatnak azzal, ha ezt valaszoljak:

Tisztelt BSA!

A jo edes kurva anyatokat.

tisztelettel: x kft.

--- Der Zebulon aus Tirol --- 2007.10.26. 00:35:50

Hogyhívják az amcsi hentest ???
...máj-köll Dzsekszon...
Hogyhívják a drogos kínait ???
...spang-lee...
És a kínai asztalost???
...sám-lee...
Hogyhívják azt a boltot ahol robot nőket árulnak???
...villamos-ági szaküzlet...muhahaha
Mitcsinál az asztronauta ha megszomjazik??
...űrkutatás...

tcxbalage 2007.10.26. 06:03:17

impetus:
A számlákból nem derül ki, ha esetleg OEM vagy freeware szoftverrel vetted, láttad el a gépet, ergó amortizálhatsz szoftverszámla nélkül is.

Amúgy meg a download.com-ról le kell gyűjteni az összes freeware progit és elküldeni nekik a 36137 szoftveres listát, dolgozzanak meg a pénzükért.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.26. 06:28:16

Zárkájukban Rugdossanak Tovább!

neménvótam 2007.10.26. 07:11:44

szerintem a kurva anyjukat. kétszer!

Robinzon Kurzor 2007.10.26. 07:15:30

Kíváncsi vagyok arra, hogy a BSA álláspontja szerint mely jogszabály írja elő, hogy:

- a szoftverekről nyilvántartást vezessek
- azt a BSA-nak elküldjem, illetve
- abban a BSA által nem képviselt jogtulajdonosok szoftvereit is fel kell tüntetnem.

Ami pedig a BSA-APEH megállapodást illeti: ennek olyan hivatali bűncselekmény szaga van.

Esetleg egy válaszlevél a BSA-nak, hogy Te is fejlesztesz szoftvert, ezért a BSA küldje el neked a szoftvernyilvántartásást, amit aztán a helyszínen ellenőrizni is kívánsz, hiszen lehet, hogy illegálisan használják a szofveredet.

Szerintem minden napra be kellene osztani, hogy ki menjen a BSA-t vegzálni.

"Ha nem gyújtasz rá, nem fingok" jeligére a kiadóba.

Baaah 2007.10.26. 07:30:07

Es miert kellene elkuldeni nekik barmit is?
Ez nem lehet egy hivatalos level, aláírás nélküli szar.

Össze-vissza rakja be a hivatkozásokat is, ilyet kiküldeni nagyon gáz a levél írójára nézve.

Olyan szó hogy jogutója meg nem is létezik :)

Bombakat kuldeni az e-mail címre :)

hkf 2007.10.26. 07:55:22

Csak tudod az van, hogy lehet itt hőbörögni meg osztani az észt, hogy mennyenekakurvaannyukba, de ha megvan a kellő összekancsintás a BSA meg az APEH között a kisvállalkozó cseszheti az igazát, mert ha már ott a revizor, az talál is majd valamit. Legfeljebb nem illegális szoftvert. A vállalkozó mindenképp megszívja. Így ez a levél bőven kimeríti a megfélemlítés kategóriáját.

2007. Magyarország.

Yoss 2007.10.26. 08:29:50

A BSA nem hatóság, semmilyen jogalapja nincs bármit bárkitől bekérni. Arról nem beszélve, hogy üzleti érdekeltséggel rendelkező szoftver gyártók szövetsége és mint ilyen, semmi köze olyan szofverekhez, amelyek nem a szövetséghez tartozó gyártóktól származnak. Az APEH meg nem köthet ilyen cégekkel együttműködési szerződést, mivel ez olyan lenne, mintha én kötnék vele arról szerződést, hogy a cégem konkurreniájának könyvelési adatait ossza meg velem, mert az nekem jó.
Azt nem értem, hogy miért engedik a BSA-t így működni? Van magyarországon szoftver rendőrség, az illegális szoftverek felkutatása az ő dolguk nem egy ilyen profitorientált cégek által gründolt magát hatóságnak láttató bűnszövetségnek.

Szar-vas 2007.10.26. 08:32:43

hát ilyen csak magyarországon lehet :-( én itt németországban még ilyen baromságrol nem hallotam hogy nyilván kell tartanom hogy én mennyi és milyen szoftvert használok a gépemen.

Héttörpe (törölt) 2007.10.26. 08:34:26

Hát ez van ma. A szocik is ráküldhetik az APEH-et arra, aki az útjukban áll.

OkoskaTo:rp 2007.10.26. 08:34:58

Robinzon! Sajnos valóban létező jogszabály írja elő a szoftvernyilvántartást. És valóban csak az őket érintő szoftverek listáját kell elküldened a BSA-nak (mint ahogy azt az 1. lábjegyzetben hivatkozott jogszabály is írja). Azzal viszont nem tudnak mit kezdeni, ha te válaszolsz nekik, hogy az egész szoftvernyilvántartásod áll összesen egy darab OEM Windows XP-ből. Visszaküldted, együttműködtél, bekaphatják.

Ez a levél meg már szakállas; a mi cégünk kb. egy évvel ezelőtt kapott ilyet, de már akkor is régi poén volt. (Aki buzgó, esetleg utánanézhet a Zugügyvédben, ott nem volt-e már említve.)

Megfélemlítésnek nem nevezném a dolgot, hiszen törvényi kötelezettséged betartására figyelmeztet. Az sem bűncselekmény, ha Gizikének szólsz, hogy adjon számlát, különben az Apehnek jelenteni fogod.

(Azt amúgy égőnek tartom, hogy egy cég, ami szinte kizárólag jogászokból áll, ne tudjon összehozni egy helyesírási hibáktól mentesebb levelet. Csak egyszer kellett volna rá odafigyelni.)

hkf 2007.10.26. 08:39:42

Okoska! Azért megfélemlítés, mert az APEH ha akar talál. Bármit. A vonatkozó jogszabályok és törvények nem egyértelműek, ezáltal nagy mozgásteret biztosítanak a revizornak. És ez nekik jó, nem nekünk.

dpspeti 2007.10.26. 08:40:18

Egyre tobb az olyan homar post, ahol velelmezni lehet sok olyan korulmenyt, ami nem biztos, h a postolonak ad igazat.

1. "egy olyan kis cégnek tulajdonosa, amelyik nem is rendelkezik számítógéppel. Illetve van egy PDA-juk" Ne etess már, h nincs 1 gépuk sem a 21ik században...
2. Egy ilyen levelnek biztos van elozmenye, ha kérik, h kuldjed el a dolgokat, akkor miért nem kuldod el? Gondolom nem olyan kis cég, h ne lenne konyvelo és / vagy ugyved.. ők biztos tudják, h meg kell-e tenned, vagy sem..
3. Ha nincs gép (...) akkor meg meg kell irni, h nincs... persze az APEH is lehet olyan kis gonosz, mint én, hogy azt mondja magában "na persze ... nincs gép..nincs szoftver..sőt a cég tuti veszteséges is...."

Na mindegy, ez egy ilyen tamáskodos reggel részemrol :D

VIC20 2007.10.26. 08:46:46

Disznóság!

Hogyne rettenne meg egy kisvállalkozás, ha már Orbán Viktort is az APEH-hel fenyegetik?

Bástya elvtárs (törölt) 2007.10.26. 08:53:53

HÚHA!

ennyi szabad ideje van az APEH-nak?

várom szeretettel.

sőt arra is van lehetőség, hogy előre megmondják, hogy milyen kávéval kináljam meg őket.

Üdv. Bástya elvtárs

Terveüdekszi 2007.10.26. 08:58:17

Végre egy értelmes post...

Nekünk is küldözgettek ilyen leveleket. A jogászunk mindig visszaküldött egy válaszlevelet, hogy köszönik, de nem értik, hogy miért küldtek nekünk egy üres borítékot. Az utóbbi időben leszoktak a zargatásunkról. Amúgy meg bekaphassák a pajszert. A cég minden számítógépe az amerikai anyacég tualjdonában van, az összes szoftverrel együtt, ami egytől egyig legális.

ovatosduhaj 2007.10.26. 09:03:28

hkt: A 21. században is vannak olyanok akiknek nincs számítógépük, és vállalkoznak. Pl. a szomszédunkban az asztalos ilyen.

dpspeti 2007.10.26. 09:07:51

ovatosduhaj: De PDAja van? :)

Navarone 2007.10.26. 09:24:11

Azt azért jó ha tudjátok, hogy a szerzői jogi törvényben van egy olyan rész, ami szerint a szerzői jog tulajdonosa (Pl. Microsoft, a Windows szerzői jogának tulaja) ellenőrizheti a hatálya alá eső alkotások használatát. Kvázi joga van megnézni, hogy adott cégek hogyan használják a termékét. Ezt akár bíróságon is elérheti azokkal szemben, akik ellenkeznek.

TeeCee :o) 2007.10.26. 09:31:48

"Egy ilyen levelnek biztos van elozmenye"

Nem, mi pl. sose szimpatizáltunk velük és nem is beszéltünk sose...

"Amúgy meg a download.com-ról le kell gyűjteni az összes freeware progit és elküldeni nekik a 36137 szoftveres listát, dolgozzanak meg a pénzükért."

AZ MIND nem érdekli a BSA-t. A Business Software Alliance tagjainak a szoftverei érdeklik, ha más lopott, másolt, vagy 'odatévedt' szoftvered van, le sem sz@rják!

Én elsőre szíves tájékoztatásul megírtam nekik, hogy semmi közük, hány gépünk van, de 1-10 skálába bele esik a szerverekkel együtt. Szervereknek Debian linuxot használunk csak szabadon felhasználható szoftverekkel, amelyik gépen pedig nem linux, hanem valami folytán mégis legális OEM WinXP HUN prof van, azok némelyikén megtalálható legális Office XP. Valamint, hogy más szoftvert nem használunk, ami a BSA tagjainak szellemi tulajdonában állna. (Másokat persze igen: vettünk pl. könyvelő progit, de ahhoz szintén semmi közük) És hogy ezzel minden kötelezettségemet letudtam, azt is, ami nem volt :D

Valamiért nem kerestek azóta...

ovatosduhaj 2007.10.26. 09:36:10

hkt: naja :D Kicsiben kezdi, hogy szokja... :)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2007.10.26. 09:44:03

Ez a levél az én munkahelyemre is megérkezett tegnap. Név szerint az ügyvezetőnek címezve, APEH-hel fenyegetve, stb. Az IT-sünk is csak annyit tudott rá mondani, hogy bekaphatják. A levél gusztustalan és alig burkoltan fenyegető hangvétele miatt lehet, hogy érdemes lenne megkeresni egy további hírnévre vágyó sztárügyvédet... Egyébként a BSA tagjai is balfaszok: amíg ilyen egyszerűen lehet crackelni és másolgatni a programjaikat, addig ne várják, hogy a cégek önként és dalolva csengetnek ki súlyos pénzeket a nem mindig megfelelően és megbízhatóan működő szoftverekért. Érdekes módon a Steinberg Windows és Mac alatt futó zeneszerkesztő programjai (Cubase, Sequel és társaik) úgy vannak megcsinálva, hogy kutya nehéz őket "reprodukálni", és a tört verziók nem teljesen úgy működnek, mint az eredeti. Nem utolsósorban az eredeti, jogtiszta programok tökéletesen használhatóak arra, amire kitalálták őket. Ez nem reklám, de így is lehet csinálni, nem kell ahhoz a BSA-APEH kombó fenyegetőzése, hogy megvegyék őket. A szabad szoftverekről nem is szólnék, sokan megtették már előttem. Van egy olyan érzésem, hogy a BSA csak az ilyen félcivilizált országokban tud megélni, mint a miénk. Ennek számos oka van(gazdasági, morál, stb), melyeket szintén részleteztek az előttem szólók és valószínű, hogy az utánam szólók is ezt teszik majd.

Robinzon Kurzor 2007.10.26. 09:46:50

Valaki írta nekem priviben, hogy a számviteli tv. előírja a szoftverek számviteli nyilvántartást, amiben egyrészt teljesen igaza van, de az a nyilvántartás alkalmatlan arra a célra, hogy a jogtisztaságot ellenőrizni lehessen.

A BSA-levélben szereplő jogszabályi hivatkozás pedig semmiféle nyilvántrartási kötelezettséget nem ír elő, csak annyit, hogy jogtulajdonos ellenőrizheti, hogy a tényleges használat megfelel-e a felhasználási szerződésben, meg a tv-ben foglaltaknak.

Ezzel csak az a bibi, hogy ennek előfeltétele a joviszony léte, mert ez az ellenőrzési jog csak egy ilyen létező jogviszonnyal jön létre, csak úgy nem létezik.

Ha csak úgy "magától" létezne, akkor báki bárkitől bármikor kérhetne szoftverleltárt, arra hivatkozva, hogy hátha az ő programját is használja.

petya a barátságos :) 2007.10.26. 09:47:03

Ez olyan, mint a védelmi pénz?
Ugyebár a BSA-nak semmiféle joga nincs az én szoftvereimről listát kérni, főleg azokról, ami nem tartozik az érdekeltségi körébe (max olyat kérdezhet, hogy használok-e az ő listájukon szereplő programot).
De mégis kéri, és ha nem válaszolok, akkor feljelent az APEH-nél (ugye ha nincs dolgom a BSA-val, akkor sem szeretem az APEH ellenőrzéseket, mert macerával jár).
Zsarolásszaga van a dolognak, szerintem fel kéne jelenteni őket.

indapasssucks 2007.10.26. 09:53:58

Egyszerű. Ha a BSA odadörgölőzött az APEH-hoz, az rendben van. Ha a mi pénzünkből fentartott APEH a BSA számára kiszolgáltat bármilyen adatot, azon kívül, hogy az APEH milyen software licenseket használ, akkor ott büncselekmény történik, és az APEH-nél seggrugdosást kell tartani (börtönnel, mert közérdekű adatokkal él vissza az APEH vezetője/alkalmazotja).

Ha meg a BSA feljelentget az APEH-nál, és az hivatalból ki kell hogy vizsgáljon minden ilyent (mint ahogy tudtommal az állampolgári bejelentéseket is, talán, legalábbis állítólag nem kell böngészniük az adatbázist, már csak a névtelen feljelentgetések alapján is el vannak látva munkával.. hajrá magyarok :) nos, akkor itt komoly gondok vannak.
Ha a BSA névtelenül jelentget fel, akkor nincs mit tenni :) be kell rakni a névtelen feljelentgető kupacba. Ha nevesítve jelent fel, akkor az alaptalan információk miatt a bejelentéseit ilyen szinten kell kezelni, azaz egy főállású revizor foglalkozik havonta egy ilyen BSA feljelentéssel.

Hameg minden rendben van, és bárki feljelenthet az APEHnél bárkit és az köteles kivizsgálni, akkor nosza barátaim, cégregiszter kinyit, és mindenki írjon havonta 1 levelet/email-t az apehnek, és jelentsen fel névtelenül. SPAM a javából :) Ha esetleg érdekel valakit, googlázza meg az SMTP és a SPAM és a HOW TO kifejezéseket ... :))))

Robinsok Kurzor: "ennek olyan hivatali bűncselekmény szaga van." hmm... tényleg ez a helyes kifejezés :) vagy ha a BSA megtéveszti a usereket, akkor ott a csalás fogalma merül fel, hiszen kifejezett pénzügyi előnyről van szó...


hkt: bocs, de senkinek nincs adatszolgáltatási kötelezettsége a BSA felé. APEH felé van, de az meg nem adhatja ezt ki a BSA-nak SE. Különben én is lekérnék adatokat és a srácokkal meg egy ifával este benéznénk a telephelyedre, ha nem fizetsz biztonsági őrt, de havi 5 milla fölött forgalmazol.

indapasssucks 2007.10.26. 09:59:17

bocs, hosszú lett. Remélem nem értelmetlen.

még annyit tennék hozzá, hogy mutasson valaki egy törvényt, hogy felelős vagyok a BSA-nak pontos adatokat szolgáltatni?

Robinzon Kurzor 2007.10.26. 10:00:03

Van egyébként pár ötletem a "Hogyan szopassunk BSA-t" témában, legszívesebben DVD-n árulnám a kiselőadást.

Csak félek, hogy a sok genya inkább lemásolná és nem fizetne jogdíjat :-DDDDDDDD

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.10.26. 10:02:40

A BSA az mi az? Valami új Ubuntu közösség?

Dr Kangörény 2007.10.26. 10:02:47

Na most akkor én írok a BSA-nak egy levelet, hogy ellenőrizni akarom, használják-e az általam gyártott szoftvereket. Ha akadályozzák a munkámat, akkor feljelentem őket itt-ott. :-)

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.10.26. 10:06:32

Tényleg a BSA milyen alapon működik együtt az apeh céggel? Kinek kentek oda? Egyáltalán az apeh tudja, hogy velük takaróznak?

Szerintem a BSA-nak elnézést van joga kérni. Mellesleg az apehnek nincs joga megnézni a szoftvereidet, csak amelyeket immateriális javakként elszámolsz. De azt meg nem adhatja ki a BSA-nak. Szerintm kamu betámados.

Én visszairnám, hogy PDA, Win Mobile, K.A.P.D.B.E office... És három napot bír az akkumulátor.

Arogáns Antika 2007.10.26. 10:10:26

Tisztelt BSA!

Ezúton hívom fel az Önök figyelmét, hogy a BTK. megfelelő (és egyúttal ide vonatkozó) paragrafusainak megfelelően, Önök NEM KÖZLEKEDHETNEK olyan személy- és tehergépjárművekkel, melyek törvénytelen eszközökkel kerültek az Önök birtokába.
Fenti (általam meg nem nevezett, de létező) jogszabályra hivatkozva felszólítom Önöket, hogy 2007. november 15-ig tételes listán szíveskedjenek megküldeni számomra az Önök által jogellenesen használt (lopott, külföldi személy nevén lévő, vám- és/vagy ÁFA-csalással behozott, közegészségügyileg nem megfelelő stb.) személy- és tehergépkocsik, valamint utánfutók és mezőgazdasági vontatók jegyzékét (*), melyhez megfelelő formanyomtatványt a weblapomról is le tudnak tölteni.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy amennyiben nyomatékos felszólításomnak határidőig nem tesznek eleget, akkor - élve a Magyar Köztársaság törvényei által nyújtott lehetőségeimmel - a APEH, a Tisztiorvos Szolgálat, a Katasztrófavédelem, és a Nemzeti Űrkutatási Központ, valamint becses személyem közötti szerződéstervezetnek megfelelően fogok eljárni Önökkel szemben.

Egyúttal tájékoztatom, hogy az Önök által megküldött listát, és az abból kiderülő (Önök által elkövetett) bűncselekményeket bizalmasan kezeljük, azok tényéről értesítést csak a bűncselekmények károsultjainak - és azok jogi képviselőinek -, valamint a törvényekben meghatározott személyeknek, és természetesen a kedves szomszédaimnak - Katus néninek és Imre bácsinak - fogok értesítést küldeni.

Üdvözlettel:
Y (

Arogáns Antika 2007.10.26. 10:11:59

Tisztelt BSA!

Ezúton hívom fel az Önök figyelmét, hogy a BTK. megfelelő (és egyúttal ide vonatkozó) paragrafusainak megfelelően, Önök NEM KÖZLEKEDHETNEK olyan személy- és tehergépjárművekkel, melyek törvénytelen eszközökkel kerültek az Önök birtokába.
Fenti (általam meg nem nevezett, de létező) jogszabályra hivatkozva felszólítom Önöket, hogy 2007. november 15-ig tételes listán szíveskedjenek megküldeni számomra az Önök által jogellenesen használt (lopott, külföldi személy nevén lévő, vám- és/vagy ÁFA-csalással behozott, közegészségügyileg nem megfelelő stb.) személy- és tehergépkocsik, valamint utánfutók és mezőgazdasági vontatók jegyzékét (*), melyhez megfelelő formanyomtatványt a weblapomról is le tudnak tölteni.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy amennyiben nyomatékos felszólításomnak határidőig nem tesznek eleget, akkor - élve a Magyar Köztársaság törvényei által nyújtott lehetőségeimmel - a APEH, a Tisztiorvos Szolgálat, a Katasztrófavédelem, és a Nemzeti Űrkutatási Központ, valamint becses személyem közötti szerződéstervezetnek megfelelően fogok eljárni Önökkel szemben.

Egyúttal tájékoztatom, hogy az Önök által megküldött listát, és az abból kiderülő (Önök által elkövetett) bűncselekményeket bizalmasan kezeljük, azok tényéről értesítést csak a bűncselekmények károsultjainak - és azok jogi képviselőinek -, valamint a törvényekben meghatározott személyeknek, és természetesen a kedves szomszédaimnak - Katus néninek és Imre bácsinak - fogok értesítést küldeni.

Üdvözlettel:
Y (ez itt kézzel írva)
Dr. Arogáns Antal
Business Car Alliance (BCA)


Gyöngyöspata, 2008. február 31.

(* Csakis és kizárólag a BCA által képviselt márkák esetében.)

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2007.10.26. 10:12:06

Érdekes a BSA, nem tudom, hogy milyen jogaszbályok vannak, és tudatlan is vagyok a témában, ugyanakkor naivan hülye is, hogy mindent megveszek legálisan, de az egészenk olyan szaga van, amikor egy pénzbehajtó cég küld egy levelet, hogy fizessed kifelé NEKIK a tartozásodat, amit majd ők átutalnak az eredeti cégnek.

HAHA, megbízólevél hiteles másolatát soha nem látok ilyen levelek mellett, azt gyanítom, hogy az ilyenek 97%-a beugratás és kamu. Mert válaszlevélben kértem a megbízólevelet, ami után soha nem hallottam egyik cégtől sem újra.

Úgyhogy érdemes vigyázni. :)

Emiceha 2007.10.26. 10:32:48

Most akkor az van, hogy a BSA képviseli ezeket a szoftveres cégeket, vagy az ő abbéli jogaikat, hogy betekinthessenek a szoftvereiket használók felhasználási módjaiba? Mert ha tényleg van ilyen joguk, akkor ez így rendben van, két dolog sántít már csak: Ezt ők így egyszer sem írják le a levelükben, hanem sokak által említett módon hatóságosdit nyomatnak, másrészt ehhez tényleg - de tényleg - mi köze az APEH-nek? Semmi? Hm..

Vishnu 2007.10.26. 10:32:49

NEWS RELEASE

Magyarország helyzete a BSA és az IDC tanulmánya tükrében

háttéranyag

Az illegális szoftverhasználat csökkentésével a prosperáló számítástechnikai szektor további 1,2 milliárd amerikai dollárral (mintegy 250 milliárd forinttal) járulhatna hozzá a gazdasági növekedéshez
A virágzó szoftver ágazat segítségével a magyarországi számítástechnikai ipar 2,1 milliárd dolláros iparággá n tte ki magát. A magyarországi 44%-os szoftver illegalitási arány 10%-os csökkentésével az ágazat 2009-ben akár 3,3 milliárd USA dollár forgalmat is elérhetne.
Az illegális szoftverek arányának további csökkentése különböz el nyöket, közte új munkahelyek teremtését eredményezheti
Az illegális szoftverek arányának 44%-ról 34%-ra történ csökkentése 720 millió amerikai dollár bevételt eredményezne a gazdaság számára. A csökkentés több mint 480 millió dollárral növelné az iparág helyi forgalmát, és további 145 millió dollár adóbevételt jelentene. A tíz százalékpontos csökkentés akár 2500 új számítástechnikai munkahelyet teremthetne.
A szoftver iparág továbbra is er síti a gazdasági növekedést
Az utóbbi 4 évben bekövetkezett, a világon a harmadik legjelent sebbnek számító, 9 százalékpontos csökkenési arány 6700 új, jól fizet számítástechnikai állás létrejöttét eredményezte Magyarországon. Figyelembe véve a szoftver iparág jöv beni jelent s hozzájárulását a számítástechnikai szektor növekedéséhez, az IT ipar növekedése a tervezett 45% helyett akár az 55%-ot is elérheti. A gyors iparági növekedés eredményeként Magyarországon összességében véve akár 15000 új állás jöhet létre 2009-ig.

Muhaha

gal_oca 2007.10.26. 10:38:54

Jókat derülök a kommentek javaslatain, de ki az aki valóban ilyet irna vissza? Hol van Mo.-n hatékony érdekvédelem? 95-óta van egy kis cégem és én is kaptam 2. alkalomra, tértivevényes + hiv.számos BSA levelet, nyugottan szeretek aludni ezért az APEH nem sok mindent találna. Emiatt lehet nem vagyok sikeres ember, de q-ra nem vágyok semmi revizorra. Jó olvasni hogy semmi joga a BSA-nak stb. . . de hát hány állami hivatal, multicég pottyant magasrol az ember jogaira és megteheti mert nincs egységes fellépés nincs képviselet. Javaslom vezessen be az APEH BSA járulékot is és szedje be minden PC után. Ez a "magyarisztán" már tényleg valahol Délamerikában van.

körökör 2007.10.26. 10:52:44

Szerintem visszaélnek az APEH nevével,ami nem semmi.Kamu az egész,sokkal életszerűbb lenne,ha a szoftverrendőrséggel fenyegetnének.Az APEH különben azt vizsgál,amit jónak lát.Nekem 10 éve semmi bajom nem volt velük,pedig évente 2-3 alkalommal vizsgálnak.Azért felhívom őket,mit szólnak mindehhez,mert nekem is jött levél.Se aláírás,se telefon,se postacím.Szóval kamu.

a kertész tömlővel 2007.10.26. 10:52:48

ez ugyan olyan mint a irhato cd-k jogositása utolag hogy lemezlovas játszani tudja szorakozohelyen.70ezret kérnek éves dijnak ezért,és azt kapod cserébe h letölthetsz másolhatsz bármit(mindenféle lista nélkül) és emberek elött buliba szolhat.sztem jogtalan az egész mindenféle szempontbol.zene letölt legális,neten megosztás már nem,cd megveszed bolt artisjus matrica rajta tehát legális.kiirod mer máshogy nem tudod vinni magaddal meg amugy se jo másra az üres lemez,szerzel egy dj vizsgát(a régebbiek még okj számmal,ujabbak már kamuk-vissza is vonták,)elmész buliba ahol a hely fizet jogdijjat a zeneszolgáltatás után,mondjuk alkalmi munkakönyvel dolgozol.ezek alapján a mai napig nem jöttem rá h a történésbe melyik pillanat az ami illegális.és h eu-ba hogy van az h létezik egy szervezet ami pénzért jogot ad neked akár a ugymond kaloz másolatok használatára.de mitöl is kaloz a kaloz,hiszen te legálissan töltötted le.

Rák Attantam 2007.10.26. 10:59:12

Ez kábé olyan kis csoportocska, mint az ArtisJuss, ASVA és társai. Csak a BSA még nem szed pénzt.
Egy ügyvédnek már tényleg rá kellene feküdni a dologra.

Ja, valakit itt bántott, hogy a 21. században nincs számítógépe, de PDA-ja van. Miért furcsa ez? Lehet, hogy telefonos PDA és elsődlegesen telefonálásra használja. Csak utána határidőnaplózni.
Ha hirtelen lenne rá 180ezrem, én is vennék egy HTC Kaisert és letojnám az asztali gépemet.

Egyébként meg mi is létrehozhatunk ilyen "érdekvédő" szervezeteket. Pl. a Közúti Közlekedés Biztonságáért Érdekvédelmi Szervezet tagjai a saját érdekeiket (életüket) óvnák, amikor feljelentgetnék a közlekedés biztonságára veszélyes személyeket (a bamba gyalogot, a cikázó "versenyautóst", a mindenkit 250-nel letoló nátymércist, a tilosbahaladóst és a többit). Persze benne lenne az alapszabályban, hogy ha te is fizető tagja vagy az érdekvédelmi szervezetünknek, akkor nem jelentünk fel... Hmmm? (mint Emese a bankos reklámban :)

Navarone 2007.10.26. 11:10:05

Legalább utánanéznétek a dolgoknak, mielőtt hülyeségeket írtok....
Nézzetek már utána, mi a BSA....

Navarone 2007.10.26. 11:12:05

2007. március 7., Budapest – A mai napon együttműködési megállapodást írt alá az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Business Software Alliance nemzetközi jogvédő szervezet, abból a célból, hogy együttesen vegyék fel a küzdelmet a gazdasági célú illegális szoftverhasználat ellen. Az együttműködés keretein belül a felek segíteni kívánják a fekete gazdaság visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket, a nemzetgazdaság vagyoni hátrányának, az államháztartás veszteségének csökkentését.

Navarone 2007.10.26. 11:13:41

Az együttműködést az APEH részéről Dr. Szikora János elnök, a BSA részéről Georg Herrnleben, a BSA Közép-Kelet-európai igazgatója írta alá.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2007.10.26. 11:14:02

A BSA az valami olyan, mint a ZRt ???? :)

adofizeto 2007.10.26. 11:16:44

Ha bárki úgy érzi, hogy az APEH-BSA együttműködés fenyegeti cégét, nyugodtan forduljon a Magyar Versenyjogi Egyesülethez...
Hehe... ...ugyanis annak az elnöke nem más, mint az a Szamosi Katalin, aki mellékesen a a BSA jogi képviselője... SZÓVAL NEM MENEKÜLTÖK!!! MS TESTVÉR MINDENHOL OTT FIGYEL

körökör 2007.10.26. 11:19:44

Fáradt népünk győzni fog.

Lxxxx 2007.10.26. 11:20:03

Az ötlet nem is olyan rossz. Akkor ma kezdem a telefonkönyvvel, az "A" betűnél. A lényeg, hogy mindenki küldjön nekem önként 320Ft-ot ajándékba. Ellenkező esetben nem történik semmi, de ha már egyszer arra járok, feljelentem őket az Apehnél, rendőrségen, meg ami eszembe jut és nem jogellenes. Max. kivizsgálás után kiderül, hogy tévedtem - de jóhiszeműen, hisz annyi csúnya dolog történik az országban, és én meg voltam győződve arról, hogy ők tették.

Rák Attantam 2007.10.26. 11:20:46

Ez ettől még egy piaci érdekcsoport "fekete gazdaság visszaszorítására irányuló erőfeszítések"-be csomagolt erőfeszítése arra, hogy a gazdasági célokra a megfenyegetettek az "Ő" szoftvereiket használják. Az APEH csak a harapós kutya a sztoriban, akinek a póráza most a BSA kezébe került. Ennyi.

Akkor lenne szép és kerek a történet, ha a BSA MINDEN szoftvergyártót EGYFORMÁN képviselne. Persze MINDEN szoftvergyártó még nem FIZET nekik, úgyhogy egyenlőre maradnak a "nagyok": Microsoft, Symantec, Corel, Novell, meg még 1-2 másik. Ez a szemétség.

Navarone 2007.10.26. 11:20:53

jajj istenem...
ez a szellemi nyomorúság

RoxyTHC 2007.10.26. 11:22:34

Na de most tenyleg...emberek...
Nemertem az egeszet...
Ezt a tipusu levelet mar x ideje kuldi a BSA a cegeknek... Marmint nem az APEHosat hanem azt hogy tedd meg az eves szoftverbevallasodat. Namarmost...tiszta a sor.. Ha van gepem es van olyan szoftverem amit a BSA kezel mint erdek es jogvedo szervezet, akkor fogom a licenszek fenymasolatat es jol elkuldom nekik. Asszem ebbol meg nem lesz senkinek baja. Ha meg van mitol felnem mert nem jogtisztak a szoftvereim, akkor az meg az en saram. Tehat lehet hivatkozni mindenfelere hogy megfelemlites meg jogszerutlenseg meg mittomen... DE!! Ha minden rendben van nalam akkor ezt problema nelkul megtehetem. Ha nincs rendben, akkor meg jogosan akarnak eloszedni ezert. De ha rendben van minden de nekem elveim vannak, ami sztem ilyen esetben kisse f@szság...akkor kuzdjek meg a BSA val az APEHhel es a gazdasagi rendorseggel, mert az annyira jo ha az embert es a ceget ilyenek zaklatjak. De legalabb elmondhattam eltem az allampolgari es torvenyadta jogaimmal. Ha van 1 ceg aminek 1 pda ja van, akkor mibol all visszairni hogy oke, tessek van 1 pda -nk ilyen szoftverrel. Kosz szia csok... ennyi.

Navarone 2007.10.26. 11:22:56

Rák Attam, gondolkozz már....
A BSa dolgozóinak is van villanyszámlája, költsége, stb stb. Nekik is pénzre van szükségük, ezért van az, hogy a szoftvergyártó cégek tartják fenn a BSA-t, hogy őket képviselje.
Te milyen munkát végeznél ingyen?
Mi ebben a szemétség?
Gondolkozz, könyörgöm.

Secnir 2007.10.26. 11:22:56

kezdjük ezzel:
www.apeh.hu/data/cms23209/APEH_BSA_megallapodas.pdf
ha elolvastuk, akkor hát akkor elemezzük ki a levelet:

1. "...megszületett egy irányelv/ajánlás..."
-de nem törvény, tehát nem kötelező érvényű

2. "...ezen irányelveknek megfelelően az APEH a jövőben ellenőrzi a szoftverek beszerzésének jogszerűségét"
-a szoftverek beszerzésének jogszerűségét eddig is ellenőrizhette (pl. miért vesz egy asztalos egy PDA-hoz 4 db autocadről számlát, oszt leírja költségként), de nem ezen irányelvek miatt. ez erős csúsztatás.

3. "...ismételten kérjük...az önök szoftvernyilvántartásának...megküldését számunkra"
-mert miért is? ez eddig nem volt megindokolva

4. "...amennyiben nem küldik meg...gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA közötti...együttműködésben lefektetett jogainkat..."
-mint feljebb el lehetett olvasni a pdf-ben, csak azt tudom elképzelni, ha nem küldöm meg a listát, akkor a BSA gyorsan tart egy szemináriumot. Vagy készít egy ajánlást a gonosz hackerek felismeréséről.

5. "egyébként tájékoztatjuk, hogy az ön által küldött szoftvernyilvántartást bizalmasan kezeljük"
-erre is van törvény, azonban ezt elfelejtették ideírni, ennek fényében már büntethetőek, ha

6. "...az érintett tagvállalatok kapnak visszajelzést."
-miről is?

Ezenfelül van ott egy paragrafus, amiben szerepel egy [...] rész is.

ÉS!

itt bújt el a gonosz! ez tudniillik a következőt takarja: "illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93§)"
a 85-93§ pedig így kezdődik:
Közös jogkezelés
85. § (1) Közös jogkezelésnek minősül a szerzői művekhez, az előadóművészi teljesítményekhez, a hangfelvételekhez, a sugárzott vagy vezetéken átvitt műsorokhoz, valamint a filmelőállítói és az adatbázis-előállítói teljesítményekhez kapcsolódó és a felhasználás jellege, illetve körülményei miatt egyedileg nem gyakorolható szerzői és szomszédos, illetve adatbázis-előállítói jogok érvényesítése a jogosultak által erre létrehozott szervezet útján, függetlenül attól, hogy azt a törvény írja elő vagy az a jogosultak elhatározásán alapul.

-és itt egy szó sincs informatikáról.-

86. § (1) A szerzői és a szomszédos jogokra vonatkozó jogszabályoknak megfelelő közös jogkezelést végző szervezetekről a Kormány által kijelölt miniszter (a továbbiakban: miniszter) nyilvántartást vezet. A nyilvántartásba közös jogkezelést végző szervezetként csak egyesület (Ptk. 61-64. §) vehető fel.

(2) Országosan csak egy-egy egyesület vehető nyilvántartásba a következő művekkel, illetve teljesítményekkel kapcsolatos szerzői, illetve szomszédos jogok közös kezelésére:
a) irodalmi és zenei művek,
b) egyéb alkotóművészeti alkotások,
c) filmalkotások,
d) előadóművészi teljesítmények,
e) hangfelvételek.

-ok, akkor most a BSA gyakorlatilag mit akar? senki nem énekelte el nekem a windows oem licenceket, ezért nem tudom továbbadni sem. márpedig a windowsra nagyon nehezen lehet ráfogni, hogy pl. 'alkotóművészi alkotás'. mert nagyon nem az. és a BSA nem egyesület, hanem szövetség, tehát nagyon zavaros az, amit akarnak. szvsz jogtalanul.

Navarone 2007.10.26. 11:25:12

Secnir, és most dagad a melled, hogy leírtad ezt az ömlengést...?

Rák Attantam 2007.10.26. 11:27:50

Ez kábé olyan (de legalábbis hasonló), mintha én jól megfizettetném magam 3-4 építőipari nagyvállalkozással érdekképviseletileg.
A "minisztériomba" elérném, hogy csak e 3-4 vállalkozás által használt technológiák és alapanyagok legyenek az ellenőreik által elfogadhatók (pl. ennek érdekében jogszabály-változásért lobbiznék).
Utána meg minden építkezőt megfenyegetnék (már a tervezőirodákban), hogy ha nem a fenti 3-4 céggel építtet, akkor az jogszabály-ellenes lesz és akkor sajnos élve jogommal, felnyomom őket a hatóságoknál.
Hmmm? (Emese-nézés)

a kertész tömlővel 2007.10.26. 11:28:20

kis olvasni valo ha érdekel valakit a cd s
lehuzos téma:
www.nol.hu/cikk/326037/
www.nol.hu/cikk/414334/

legjobb mondat:
A Mahasz azonban úgy gondolja, hogy CD-re írt felvételek nyilvános bemutatását további jogdíj terheli ezen az átalányon, illetve a CD árában foglalt jogdíjon túl is. A "nyilvános helyen történő lemezbemutató műsorszolgáltatás céljából készült többszörözés" díja CD-nként 1800 forint+áfa. Egy személy negyedévente legfeljebb 25 lemezt "legalizálhat" e módon, s azokat azután csak ő maga használhatja.

most akkor cdt,zenét jogositunk vagy Ő magát?

itt a jogdijakrol:
www.mahasz.hu/m/?menu=jogok_jogdijak&menu2=fizetendo_jogdijak

itt a vizsgárol:
"a Magyar Lemezlovas Egyesület továbbra is az OSZK-t tekinti partnernek és illetékesnek, így teljes jogú tagjaink számára továbbra is kötelező a vizsga megléte. Elfogadjuk az államilag elismert, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő hanglemezbemutató vizsgát is, de ezt tudomásunk szerint ezidáig még csak 10-en tették le.(2004es cikk)

(vagy hamis a papirom és eddig mindig elfogadták vagy nemtom de van okj szám rajta(1996 ba irták rá)!!!!!)benne vok a 10be.hurrá.vagy mégse.

a legjobb:
A 2007-től bevezetendő, évi 60 ezer forintos átalány-jogdíj (amelyből egyesületünk tagjai 15 ezer forint kedvezményt kapnak)
Az éves díj egy teljesen vállalható, baráti összeg, s ha kiszámoljuk, mindössze havi 5(!) ezer forintért korlátlan mennyiségben lehet érte kiírni zenéket, bármilyen formátumban, bármilyen eszközre (CD, DVD, számítógép, final scratch., sb.). Ezzel szemben persze lehet abban is bízni, hogy majd valakik segítenek, hogy majd egy ügyvéd vagy rendőr haver .kimos a szarból.

forrás: www.magyardj.hu

kicsit sok az ellentmondás a dologba.meg már régebbi is de ugye lassan itt a 2008 és nemkéne hagyni h többszáz embert lehuzzanak 70-100ezer forintal.

Navarone 2007.10.26. 11:28:50

Egyébként jellemző, hogy akinél minden rendben van, az nem kakasoskodik. Akinek pedig nem stimmelnek a dolgai, az rázza az öklét..
Ha bárki magára ismer, azért nem vállalok felelősséget..
:p

Navarone 2007.10.26. 11:31:56

Rák Attam továbbra is kételkedek, hogy tudsz-e gondolkodni.
Honnan a Rákattam-ból szeded, hogy a BSA előírja, hogy milyen szoftvereket kell használni????
Jááááájjjj

a kertész tömlővel 2007.10.26. 11:36:10

2007 re még nekem be van fizetve ez,de 95% ba olyan zenéket tolok buliba amik semilyen itthoni lemezboltokba nem megvásárolhatoak.tehát hogy védik olyan elöadok jogait akiket nem is ismernek esetlegessen.és mégis kérhetik a rendörök a cdkröl a papirt.kicsit vicces csak.
érdemes lenne kicsit foglalkozni a témával.

Sadist 2007.10.26. 11:43:09

Én tuti visszaírnám, hogy nekem meg küldjék el az anyjuk testméreteit, hányszor szexel egy héten, van-e szeretője, szereti-e hátulról, és ha igen, akkor egyszer-egyszer elmennék hozzá látogatóba. De nem kell aggódni, az adatokat nagyon bizalmasan kezelném, max a havernak adnám tovább, de tényleg.

Sadist 2007.10.26. 11:48:03

Griffi 2007.10.26. 11:28:50
"Egyébként jellemző, hogy akinél minden rendben van, az nem kakasoskodik."

Akkor ugye nem bánnád, ha holnap el kéne jönni egy drogteszt vizsgálatra, ahol vizelet és vérmintát vennénk tőled, valamint egy kamerát dugnánk a seggedbe, hogy megbizonyosodjunk, hogy nem rejtettél a végbeledbe heroint, valamint egy hasi röntgent is csinálnánk, ha netán a gyomrodban próbálnád becsempészni a cuccot. De mivel valószínű nem vagy drogos, se drogdíler, ezért nyugodtan aláveted magad a vizsgálatnak, és nem fogod az öklödet rázni...

Rák Attantam 2007.10.26. 11:53:02

Griffi, nem az a bajom, hogy "jogvédenek", hanem hogy nem MINDENKI jogát.
Lopni ugye bűn. Jól néznénk ki, ha a bíróság csak azokat a tolvajokat büntetné meg, akiknek károsultjai meg tudják fizetni az eljárás költségeit. Ha a károsult nem fizet, a tolvaj mehet szabadon...

Kábé erről szól a BSA is. Ha tag vagy (fizetsz), akkor riogatjuk a szoftvereidet ESETLEG illegálisan használókat. Ha nem vagy tag, akkor csak hadd lopjanak tőled.

Érted, hogy mi a bajom? Hmmm? :)

Secnir 2007.10.26. 11:55:04

griffi
(ez ugye a 'kis griffendél' ?)

nem azért írtam le, mert szeretek ömlengeni, hanem azért, hogy a naiv pórnép lássa azt, hogy miért NEM kell reagálni erre a levélre, illetve ha bárkit perbe fogna/ráküldené az APEH-et a BSA azért, mert nem válaszolt; nos akkor erre lehet hivatkozni simán esetleg egy perben is.

nah, mentem kajálni, ebéd után folyt. köv.

Morgós 2007.10.26. 11:55:52

Tisztelt BSA, tisztelt Egyéb cégek!


Gipsz Jakab vagyok a SufniSoft nevében és kérem, hogy hitelt érdemlő bizonyítékot szolgáltassanak az ügyben, hogy a mi cégünk által készített szoftvereket az Önök cége legálisan használja. Amennyiben nem tesznek eleget e kérésnek, akkor bírósági felhatalmazás keretében fogjuk az Önök összes számítógépét átvizsgálni a szerzői jog törvény értelmében amire a kedves BSA is hivatkozik.

Köszönöm, hogy ezáltal betekintést nyerhetek az Önök teljes számítógépes rendszerükbe!


Tisztelettel: SufniSOFT


A törvény a mi oldalunkon is áll!!!!

Baaah 2007.10.26. 12:16:28

Griffi az a baj, hogy ez egy levél, ami nem állít igazat, minden jogalap nélkül fenyeget (zaklat), amikor kérnie kellene. Akárhonnan nézzük ez csak egy jogvédőegyesület nem több, mégha szeretné magát hatóságként eladni.

Én pl. nagyon szívesen elküldöm nekik minden adatomat az általuk kért szoftverekről, amennyiben kifizetik az ezzel kapcsolatosan felmerülő összes költségemet.

Vannak , akik szerint a stílus maga az ember :)

2007.10.26. 12:17:06

Griffi:
"Honnan a Rákattam-ból szeded, hogy a BSA előírja, hogy milyen szoftvereket kell használni????"
Öööö.. nem a BSA, neki ahhoz nincs joga. Gondolom.
De:
"Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP
operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat
megléte."

Ez állítólag hiteles. És hatályos. Én csak néztem bután, miközben olvastam...

Secnir 2007.10.26. 12:24:13

morgó, arogáns antika:

tökéletesen igazatok van, amit írtatok az kb azzal egyenértékű, mint amit a bsa küldözget. kb annyira is kell komolyan venni.

habár

a bankok a felhasználókat érdeklő kamatváltozásokat meg egyéb infókat ugye falitáblára helyezi ki, az elmű keres egy jóképű hirdetőoszlopot és ott üzen hogy áramszünet lesz; ezek alapján amit ti ketten leírtatok levél ide a Homárba - nos ez nagy nyilvánosság előtt közzétett üzenet, amire a BSA-nak reagálnia kell. ha nem reagál, úgy köztetek készült egy szerződés, mert a bsa nem nyilatkozott az ellenkezőjéről. itt ugyanezen a fórumon.
tehát hajrá, hajtsátok be a pénzt, illetve nézegessétek meg a számítógépes rendszerüket, mert mostmár jogotok van rá.

Secnir 2007.10.26. 12:25:43

"Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP
operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat
megléte."

bigyobogyo ezt hol olvastad?

elinor 2007.10.26. 12:27:30

Vettem szoftvereket, egy vagyonba kerültek. Számlát kaptam, DE LISZENSZT NEM. Akkor most mi van? Megnyaltam duplán?

Secnir 2007.10.26. 12:28:26

ah, tudom már:
az ügyvédek és a gazdasági társaságokról szóló törvényben.
nos, ez ügyvédekre vonatkozik, nem pedig egy asztalosra. vagy lakatosra. vagy egy egyéni vállalkozóra, aki nem ügyvéd.

Secnir 2007.10.26. 12:31:10

mondjuk arra lennék kíváncsi hogy:

-ismertek-e olyat, akinél megjelent az APEH egy ilyen levelet követően?
-van-e olyan ügyvéd ismerősötök, aki kapott ilyet és válaszolt is rá?

2007.10.26. 12:31:46

Valami ilyesmi, a Ctv 2007.09.01-től hatályba lépő módosításának összefoglalója került hozzám, nem foglalkoztam vele érdemben, csak formázgattam, csak megakadt a szemem..
De mégha csak ügyvédeknek és gazd. társaságoknak is.
Milyenmárez??
..bár olyat is írt, hogy "A törvény legfontosabb újítása: az elektronikus cégeljárás kizárólagossá tétele 2008. július 1-től"
És nem találtam benne a kitételt, hogy csak a fentiekre vonatkozik... de lehet, hogy nem voltam elég alapos

2007.10.26. 12:32:56

...ja, de.
Az ügyvédekre vonatkoztatja elsősorban:)

2007.10.26. 12:34:43

Na de, ha ügyvéd vagyok, kötelező MS-terméket használnom?
Ezmiért?

vernarancs 2007.10.26. 12:35:15

Griffi 2007.10.26. 11:22:56

Baszki, ha a microfos kifizeti a bsa dolgozoinak a villanyszamlajat akkor az enyemet is kifizethetne. Csak azt nem tudom, hogy ki fogja a bsa villanyszamlajat kifizetni? No meg, mi az a ZRT?

En leszarom, hogy a bsa kivel mit irt ala. A lenyeg itt az, hogy van-e joga baszogatni a vallakozokat vagy nincs. A bsa nem hatosag. A legjobb ha az ember egyaltalan nem is hasznal olyan tragya termekeket amelyek gyartoi a bsa-t fizetik. Van sokkal jobb free alternativa.

Zsebencik Lopédia 2007.10.26. 12:39:48

ez a BSA csak ír vagy ellenőriz is?

görbén felfele néző 2007.10.26. 12:45:32

A BSA egy gazdasági társaság (egyesület, stb.).
Ez a dolog pontosan olyan súlyú, mintha az én Kft.-m azt írná a Te Kft.-dnek, hogy írd meg melyik dolgozódnak milyen színű a haja mert különben feljelent.
A lényeg az, hogy egy gazdasági szereplő hatósági eljárás színlelésével követel olyan adatokat, amelyekhez törvényesen SEMMI KÖZE, sőt, jogosulatlan adatkezelést valósít meg.

Netuddki. 2007.10.26. 12:46:21

Már egypár éve is azzal riogattak, hogy nem lehet elszámolni ollyan hardvert amihez nem tudsz számlát mutatni. Ami enyhén szólva is csúsztatás és egyértelműen a szabad szoftver elleni támadás. Mert mért lenne róla számlám, ha a szerverre Debiant telepítek, például.

Ez a levél meg egyértelmű zsarolás. Olyat kér tőled amit nincsen joga kérni. Ha meg nem teljesíted akkor fenyeget, hogy ez meg ez történik.

Szerintem ezeket a leveleket egyenesen az APEH igazgatójának kellene továbbítani. A saját szemükkel nézzék meg hogyan él vissza a szerződésükkel a BSA. Ha jól emlékszem az akkori szerződésükben szó sem volt ehhez hasonló eljárásról. Max arról, a BSA tanfolyamokat tart az APEH-osoknak, hogy meg tudják különböztetni a szoftvert a hardvertől. Ja és mindezt ingyen és bérmentve, mert ugye közbeszerzési eljárás nem lett rá kiírva.

alibi borz árny (törölt) 2007.10.26. 12:50:23

Amikor megvettem az üres CD-t, amire átmásoltam a szoftvereket, már kifizettem a jogdíjat, nem?

Kérjék el az általam kifizetett jogdíjat az Artisjustól.

horvát huszár 2007.10.26. 12:57:11

Én megköszönném az érdeklődésüket, majd tájékoztatnám őket a lista díjárol ami tükrözné az előállítására fordított időt, valamint a válallkozásom belső adataim kiadására való hajlandóságomat.

Miután azt átutalták, megkapnák az összes általam használt szoftver listáját. A listát "Mac OS X 10.4, 2db" vezetné, a többit hozzáképzelhetitek :-)

Navarone 2007.10.26. 13:06:44

Nézzétek, lehet itt hőbörögni, mellet verni, keménycsávót játszani. Ha nem teszitek meg, amit kér, akkor később ne csodálkozzatok, ha tényleg jön az APEH vagy bírósági végzés. Akkor lehet beszarni. Ezt kívánom mindenkinek, aki itt veri a nyálát. :D

Navarone 2007.10.26. 13:08:31

Vérnarancs, szerintem te is tudod, hogy hülyeséget írtál. A Microsoft kifizeti a villanyszámlád, ha te dolgozol nekik. Ezt sikerült felfogni? Ha igen, jelezd, folytatom apránként, hogy megérthesd, mi a lényege a képviseletnek, illetve a megbízásnak.

Rák Attantam 2007.10.26. 13:18:17

Válasz a BSA-nak:

Tisztelt Cím! :)

Vállalatunk számítógépein nem található a szoftverek nyilvántartására vonatkozó számviteli előírás hatálya alá eső olyan szoftvertermék, mely a BSA tagvállalatok vonatkozásában felsorolandó lenne. Ezért az Önök által kért nyilvántartást nem vezetjük és így megküldeni sem áll módunkban.

Indoklás:
Mivel vállalatunk díjmentesen beszerezhető, pénzügyi tranzakciót nem igénylő módon és így legálisan birtokolható szoftvereket (pl. Linux, OpenOffice stb.), valamint szintén díjmentesen (másolás útján) beszerzett Microsoft Windows és Office termékeket tart számítógépein, ezért ezek NEM tartoznak a szoftverek nyilvántartására vonatkozó számviteli előírás hatálya alá.

Köszönettel és 10telettel:

Aláírás satöbbi satöbbi

Hmmm? :)

MuRanYi76 2007.10.26. 13:28:25

Srácok, van egy kis gond.
Mindenki vagánykodik itten, hogy micsoda ingyenes szoftvereket használ. Ha kapsz egy ilyen APEH ellenőrzést, és tényleg megvizsgálják a szoftvereidet, akkor ezeket a szoftvereket is szerepeltetned kell a könyvelésben, 0 Ft-al. Ez a legújabb találmányuk.
Arról nem is beszélve, mennyi mindent nyilván kellene tartani a szoftverekről, és ezek alól az ingyenesek sem kivételek.

Netuddki. 2007.10.26. 13:29:11

Griffi !
BSAs-e vagy e?

Most nem a hőbörgés miatt, de egy vállalkozás bármikor számíthat APEH ellenőrzésre. Úgyhogy aki egy ilyen levél miatt besz.rik annak van más problémája is a szofrvereken kívül.
Amúgy meg egy ilyen ellenőrzésen jobb előbb túllenni. Ha nincs (túl nagy) gond akkor utána úgyis békénhagynak.

Bástya elvtárs (törölt) 2007.10.26. 13:29:36

Igen ez jó. De én ennél rövidebb lennék...

-----------------
Tisztelt BSA!

Mivel vállalatunk díjmentesen beszerzett Microsoft Windows, Office és Adobe termékeket tart számítógépein, ezért ezek NEM tartoznak a szoftverek nyilvántartására vonatkozó számviteli előírás hatálya alá.

Tisztelettel.

alárírás
-------------

ErnőB 2007.10.26. 13:31:31

Mivel mindenhol bepróbálkoznak, ott is, ahol főleg nem kéne, a PSZÁF is közbeszólt, és segít kicsit megvilágítani a kérdést... :-)))))


"Tájékoztatás a Business Software Alliance legújabb kampányával kapcsolatban


Több pénzügyi szervezet megkereste a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a Business Software Alliance - röviden: BSA - legújabb kampányával kapcsolatban a helyes fellépés iránt érdeklődve (figyelembe véve, hogy a BSA tavaly is hasonló akciót folytatott).

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a PSZÁF felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteket, hogy a BSA nem felügyeleti hatáskörű szervezet, hanem egy vállalkozások által alapított társaság, amelynek Magyarországon semmilyen felügyeleti, vizsgálati joga nincs. A BSA megkeresésére történő válaszadás kizárólag önkéntes. A PSZÁF az általa felügyelt intézményeknél - egyetértve a BSA céljával - tiltja az illegális szoftverhasználatot.

Mivel a pénzügyi szervezetek minősített adatokat is kezelnek (személyes adatok, banktitok, pénztártitok, biztosítási titok, stb.) és ezen adatok védelme törvényben előírt kötelességük, ezért az adatokhoz történő hozzáférést minden felhatalmazás nélküli harmadik személy esetében meg kell előzniük, illetve meg kell akadályozniuk. Mivel a minősített adatok a pénzügyi szervezeteknél jellemzően a számítógépeken is megtalálhatók, így ezen eszközök vizsgálatát minden esetben meg kell tagadni. Az informatikai eszközökön vizsgálatot csak a magyar jogszabályok által felhatalmazással rendelkező hatóságok (Rendőrség, Ügyészség, PSZÁF, APEH stb.) folytathatnak. Javasoljuk, hogy a pénzügyi szervezet minden esetben ellenőrizze a vizsgálatra kiérkező jogosultságát, kétely esetén segítséget kérhet a PSZÁF Engedélyezési és Jogérvényesítési Igazgatóságától."

external.pszaf.hu/infohu/uj/kozlemeny/bsa.htm

Rák Attantam 2007.10.26. 13:32:03

MuRanYi76, ez simán ki is nézhető az APEH-ból.
Fogadjunk, még meg is adóztatják majd, hiszen ugyan ingyen jutottál pl. az OpenOffice-hoz, de ez neked gazdasági előnyt, hasznot, akármit hozott és fizess. Meglásd, még kitalálják a végén! :/

Valaki Valahonnan 2007.10.26. 13:33:09

Ha nincs olyan szoftverem, ami a BSA tagvállalatok vonatkozásában számba jöhet, vajon akkor is kell nekik üres "nullás igazolást" küldenem?

Ez csak azért érdekes, mert ha nem küldök nekik semmit, akkor nehogy végtelen ciklusba essenek, és folyamatosan állapítsák meg sajnálattal, hogy nem tettem eleget a kötelességeimnek. Holott nem is voltak kötelességeim...

Netuddki. 2007.10.26. 13:35:26

MuRanYi76 !
"ezeket a szoftvereket is szerepeltetned kell a könyvelésben, 0 Ft-al"

Esetleg az erre vonatkozó jogszabályt belinkelhetnéd.

MuRanYi76 2007.10.26. 13:36:44

Jaja, arról nem is beszélve, hogy előre megmondták, milyen "hiányosságokat" tárhat fel az APEH revízió:
- nincs szoftver nyilvántartás
- nincs szoftver számla
- Túl alacsony szoftver számla!!!!!!!!!!!
- desktop-szerver licenszek aránya!!!
- alul-licenszeltség
- op.rendszer nélküli PC-számlák
- túlzott szoftver számlák
Ezeket is mind figyelik, rohadt egy náci banda.

jozicsenko 2007.10.26. 13:37:07

Azt hittem, a BSE kórnál nincs rosszabb, de ez a szivacsosagyvelős Apehes társaság, a BSA rosszabbnak tünik...

ez ellen melyik virusirtó véd?

vagy váltsak nodról Dogra?

Netuddki. 2007.10.26. 13:42:47

Most, hogy a PSZÁF is állást foglalt melyik állná meg a helyét:

- MEGTÉVESZTÉS?
- ZSAROLÁS?
- BEFOLYÁSSAL ÜZÉRKEDÉS?

Valaki Valahonnan 2007.10.26. 13:43:39

Griffi
Üdvözlet a kollégáknak a BSA-ba!

Egyébiránt érdeklődnék, hogy az "alul-licenszeltség" kategóriába tartozik-e az, ha talál nálam a cég egy frissen formattált laptopot? Ugyanis még nem volt időm beszerezni a szükséges szoftvereket...

vernarancs 2007.10.26. 14:17:25

Griffi 2007.10.26. 13:08:31

Hehe. Meg mindig nem jutott el az agyadig amit irtam. Nembaj. Olvasgasd meg egy parszor amit leirtal es rajossz, hogy mit irtal el. Tobbet nem segitek. Egyebkent siman BSA-s lehetsz. Oket senki mas nem vedi mert egy troger tarsasag. Nem azert amiert vannak, hanem ahogyan ezt csinaljak. Emlekeztet a mikrofos modszereire.

nyekk 2007.10.26. 15:25:06

Az egyik piacon egyszer megjelent két hivatalos papírokat mutogató ember, és amelyik standnál szólt valami rádió, ott felszólította az árusokat, hogy azonnal töltsék ki a nyivántartást, és ezután fizessenek jogdíjat. A két pali fél úrán belül a törött kezével a betört orrát törölgetve menekült el a helyszínről. Talán valami ilyen válasz kellene a BSA-nak is.

zala 2007.10.26. 15:37:17

Börtönnapló

1. hét
Hétfő
Bevittek az előzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá. Talán nem is lesz itt annyira rossz.

Kedd
Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nő szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.

Szerda
Ma kihallgattak a rendőrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, ők okos rendőrök, "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg.
Végem van.

Csütörtök
Kínozni kezdtek!
Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!

Péntek
Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3, 5"-es diskekről!

2. hét
Hétfő
Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni... Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.

Kedd
Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.

Szerda
Elkészült a szakértői jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?

Csütörtök
Olvasgatom tovább a szakértői jelentést. Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami őt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.

Péntek
Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel binaris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimalisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.

Gilderoy 2007.10.26. 15:59:34

Először igazolniuk kéne, hogy valóban közük van a lábjegyzetben írt cégekhez, hogy azokat joggal képviselik. Mert egyébként bárki állíthatja hogy xy-t képviseli.

Secnir 2007.10.26. 16:14:24

muranyi76:

érdekes, nálunk félévente van apeh ellenőrzés. meg kb 800 szgép. szoftvernyilvántartás van, de sose kérték (asszem 7 éve csináltam egyet). meg a gépekről a számlát se. pedig csak tíz éve vagyok a cégnél. a könyvelés se kért tőlünk még ilyet. geci cég ez az apeh, szerintem is.

nem lehet, hogy csak te vagy a szopás esetén a fasz rossz oldalán?

toxx 2007.10.26. 16:18:21

Nézzük ezt a példát: ha az APEH a Proktológusok Szövetségével köt szerződést (a proktológiához tartoznak az aranyér és egyéb végbélbetegségek), akkor szerintetek az APEH-revizor kijöhet ellenőrzésre és felnyúlhat mélyen a seggetekbe? Na ugye hogy nem.

Ahogy annyian előttem elmondták, természetesen jogtalan az egész fellépés, ill. megtévesztéssel jogszerűnek álcázott betyárkodás, meg persze fenyegetés. Meg kellene támadni az APEH és a BSA együttműködési szerződését, mint jogellenes lépést. Egy hivatal ne kötögessen magáncéggel olyan szerződést, amelynek céljai csakis jogszerűtlenek lehetnek. Pl. semmiféle adatközlés nem folyhat egyik irányba sem, akkor meg miből is állhat a hivatal és a magáncég együttműködése? Az APEH még szép hogy egy bitet sem adhat ki az általa jogosan tárolt adatokból.

A BSA milyen adatot ad át az APEH-nak? Ha pl. olyat, hogy "X céget próbáltam bevizsgálni, nem válaszol, gyanús hogy lopott szoftverei vannak, ellenőrzést kérek", akkor ez egy feljelentés, mindegy hogy memónak vagy közlésnek vagy minek nevezzük. Egy természetes vagy jogi személy egy hivatalnál feljelentett valakit egy vélt jogsértés miatt. Nagy bajban van ekkor a BSA, ugyanis ha a vádja nem bizonyosodik be, akkor a Btk. 233. § alapján hamis vád, ill. a Btk. 237. § alapján a hatóság félrevezetésének bűntettét követte el, esetleg mindkettőt. Ha ilyen gyanú felmerül, azonnal a rendőrséghez fordulni, az ügyészség hivatalból köteles lesz ezt vizsgálni, és mivel az állam folytatja le a nyomozást ill. az esetleges büntetőpert, nektek ingyenbe megy.

Olyan NINCS, hogy kijön az APEH hozzád szoftver-jogtisztasági ellenörzést tartani. Az APEH azt ellenőrizheti, amire a törvény őt feljogosítja, ez pedig nincs benne ebben a körben. Az APEH nem nyúlhat a számítógépedhez, nem nézheti meg hogy milyen progik vannak telepítve, stb. Az APEH kizárólag azt vizsgálhatja, hogy a könyvelésedben szereplő tételekkel rendelkezel-e. Természetesen lehet számítógéped könyvelésbe vett szoftver nélkül is.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.26. 16:23:57

Zrt?

Zabot Ropogtató Telivérek.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.26. 16:29:09

Zrt?

Zuschlag Redvás Tornacsukája?

Secnir 2007.10.26. 16:30:31

áh, hagyjuk, lerágott csont, jöjjön a következő cikk...

Faby 2007.10.26. 16:33:03

"Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon."

Ezen szétröhögtem a koponyavarrataimat!

Engedelmeddel, írásodat (erre a bejegyzésre mutató link formájában) eltettem magamnak későbbi olvasgatásra.

Akkor most sértettem-e a jogaidat? :-)

grigorij (törölt) 2007.10.26. 16:40:34

Azért álljunk meg egy picit!
Miaz, hogy egy vállalkozónak KELL lennie számítógépének??? Miért kellene? Egy kőműves vállalkozó Bt. jének vagy Kft.-jének miért kellene???? Könyvelővel könyveltet, más adminisztrációt meg nem végez...
És miazhogy jelentsek egy privát, néhány magáncég által létrehozott gittegyletnek??? De hát ezek üzleti titkok!!! Az APEH az más, ő megnézheti - de ha kiadja az infót bárkinek is???? Az nem jogsértés???
Jól mondta valaki korábban: faxolj át nekik egy OEM Windows-t! Mert arra sincs jogszabály, hogy KIZÁRÓLAG Microsoft, Adobe, Corel, Novell stb. cég termékét használhatod! Máséra meg nem terjed ki a BSA illetékessége!
Fisess elő egy olcsó, shareware alapú irodai "szoftverre" és küld át nekik: ezt használjuk! Meg Linuxot!

Kifordított kacagány 2007.10.26. 17:08:10

nem kell túllihegni. korábbi cégemnél mikor ilyen levelet küldtek, azt javasoltam, hogy válaszlevélben kifogásolják a kapott levél tartalmát és hangvételét, célozva arra, hogy erős csúsztatásokat vélünk felfedezni mondandójukba. természetesen mindezek ellenére nem zárkózunk el a munkájukat megkönnyítő eggyüttműködéstől, amennyiben hitelt érdemlően igazolni tudják(természetesen szerződésekkel), hogy jogukban áll ezen adatokat rajtunk számonkérni. információim szerint azóta sem hallottak a bsa felől, pedig ez már jó pár éve volt. valamiért utána már nem kellett nekik az a bevallás annyira

rookielamer (törölt) 2007.10.26. 17:18:45

Ez kimeríti a zsarolás, illetve a befolyással üzérkedés fogalmát.
Kérem, kapcsolja ki.

ertekelem · http://www.ertekelem.hu 2007.10.26. 17:54:25

Jaj, mi az a BSA? Valami kerge marha korra emlekeztett ez a rovidites..

Secnir 2007.10.26. 18:05:02


grigorij:

megint lemaradtál valamiről:
csak azon vállalkozó ügyvédeknek, akik akarnak cégbírósági bejegyzéseket (vagy valmi ilyesmit) csinálni. azért követelik meg tőlük ezeket, mert az ahhoz szükséges szoftverek ezen a vas/oprendszer pároson futnak.
ejnye fiam, legközelebb előbb olvass aztán írj...

ErnőB 2007.10.26. 18:05:10

Egy banknál egy ilyen bepróbálkozás egyébként "adathalászatnak" minősül...

Esetleg valaki odaengedhetné őket egy géphez (lehetőleg egy többezer főt foglalkoztató multinál), amin az adóbevallások is készülnek, majd az összes dolgozó feljelentené őket adótitoksértés miatt ... :-)

Aztán számoljon el, hogy miért is nézegetett olyan adatokat olyan gépen, amihez nincs köze... persze valózínűleg megszüntetnék az eljárást bűncselekmény hiányában stb, de azthiszem egy párszáz feljelentéssel járó műbalhé nagy sajtóvisszhangal kicsit visszavetné őket... :-)))

nyulambulam 2007.10.26. 18:14:05

Na, emberek, itt az ideje, hogy mi is bekérjük a BSA-tól a szoftvnyilvántartásukat.

Mondjuk ha 2007. december 20. és 22. közt mindenki elküldi a BSA-nak a saját levelük másolatát, biztos szép karácsonyuk lesz. Annyi levelet még tuti nem kaptak még. Nekünk meg 62 forintnyi bélyeget + 1 borítékot + 1 oldal levelet megér a dolog ;)

Árpi 2007.10.26. 18:14:19

Én a BSA-nak nem is válaszolnék. Ha meg írnék nekik, akkor ugyanazt a szöveget írnám, amit ők nekem. Én is fejlesztek szoftvereket... Az, hogy ők kötöttek egy szerződést az APEH-hel, semmire nem jogosítja fel őket velem szemben. Én épp olyan joggal kérhetem őket, hogy küldjék el nekem a sw nyilvántartásukat, mint ők engem...

Árpi 2007.10.26. 18:17:03

nyulambulam: 14 mp... Nagy elmék, ha talákoznak. :o))

Árpi 2007.10.26. 18:26:01

nyulambulam: 14 mp... Nagy elmék, ha talákoznak. :o))

grigorij (törölt) 2007.10.26. 18:35:52

Secnir: Először is idefigyel! A kocsmában ilyen stílusért egyszerűen pofánvernélek! Tehát a családod oktasd!

- én nem írtam ügyvédekről stb. hanem bármilyen válalkozóról! És - délután olvastam el az APEH idevonatkozó előírásait -, pedig nincs kivétel! Minden olyan vállalkozóról szó van! Az egyetlen kiskapu, hogy a törvény szerint CSAK a könyvelésben szereplő eszközökről van szó, miszerint akkor lehet amortizálni, ha mellé számlával igazolt szoftver társul!!!! Tehát előbb TE OLVASS!!!
- Mivel cégünk kimondottan ezzel foglalkozó szoftvereket fejleszt, kicsit több infóm van ezzel kapcsolatban! Például a Tv. arra az esetre is igaz, ha mondjuk egy 3 fős Bt. vásárol vasat, de Linuxot használnak! Mert ők ilyen vagányak! A BSA tehát nem bsztathatja őket, de a vasakat NEM amortizálhatják, nem könyvelhetik le!!!!!!!!
- a Tv. nem deklarálja, hogy egy vállalkozó kizárólag a BSA-ba tömörülő 27 tag szofvereit használhatja! Egyéb cég termékét viszont a BSA nem vizsgálhatja, és nem is vizsgálja! Például a mi bevezetett termékünkhöz sincs köze!
- ahogy többen már írták az APEH nem adhat ki információt harmadik félnek! Ha kiad, vagy lehetővé teszi, hogy mondjuk a BSA bejöjjön az irodába és átvizsgálja a gépeinket, akkor azzal az üzleti titkokathoz való hozzáférést tesz lehetővé! Tehát az APEH - helyesen - csak a könyvelést ellenőrzi, azt a bizonyos szoftvernyilvántartás, ezt veti egybe a hardverek adataival. A gép ilyen jellegű tartalmát nem vizsgálhatja - szemben például az email forgalmunkkal!!!!
Tehát továbbra is ott tátong a joghézag, mi van azokkal a gépekkel, melyen NEM a BSA-céget termékei vannak? Vagy azzal az esettel, ha valakinek több useres licence van és gépet cserél? Ott nem generálódik mellé szoftverszámla...

princessophia 2007.10.26. 18:42:51

Zala! Kérjél jogdíjat, mert én is lementem az írásodat:-)
Na, szerintem lapozzunk.

Taurusz 2007.10.26. 18:50:17

Szép, szép az elmélet, csak egy ponton bukik... Az APEH névtelen feljelentésre is kimegy. Na, innen lehet kombinálni. Mert én dolgoztam egy pár cégnél, kapcsolatba kerültem sokkal többel, és nem tudok hirtelen olyan céget mondani, ahol minden, de tényleg minden a papír szerint működne. Innen el lehet gondolkozni. A hatalmi összefonódásokat már ne is említsem.
A szemétség másik fele pedig -szerintem- igen átlátható. Ha veszel egy képet/szobrot, eladhatod? Ha veszel egy műszaki cikket, és két nap múlva rájösz, hogy egy kalap sz@r, visszaviheted? Ha bármiért fizetsz, eladhatod? Naná, kivéve a szoftvereket. Mert ha kinyitottad a zacsit, bukta az egész. El nem adhatod, mert már használtad. Ja, hogy bugzik, mint állat? Majd jön az sp15, és megoldja! Addig is kuss, és fizess! És tényleg, ez ellen mintha készülne valami szabályozás, nem? Vagy mégse? És miért is nem?
Szóval ismét csak a fejétől bűzlik a hal. Löjjetek le, én elküldtem nekik. Dugják fel, és legyenek boldogok.

mahabharata 2007.10.26. 18:52:12

Vettem a fáradtságot és elolvastam az ominózus APEH -BSA megállapodást. Erős csusztatás azt irányelvnek nevezni. A megállapodás egyáltalán nem ad jogalapot a BSA-nak az adatgyűjtésre. Tehát nem látok olyan jogi kötelezettséget, hogy a BSA levelére válaszolni kell. A számviteli törvény nem említi a BSA-t:).
Legrosszabb esetben az történhet, hogy a BSA átad egy listát a körlevelére nem válaszolokkal az APEH-nek, de higyjék el kedves vállalkozó társak az APEH még ezer más okból is kiszurhat minket, szal az APEH-től ne a BSA levele miatt féljünk.
Mellesleg előnyös lenne, hogy az itt hozzászólok egy érdekvédő csoportot alkotva írnának az adatvédelmi biztosnak, hogy egy szervezet /BSA/ milyen adatszolgáltatási kötelezettséggel fenyegeti a népet. Kiváncsi lennék az adatvédelmi biztos válaszára.
Más: tudja valaki, hogy az APEH ABEV programjai linux kompatibilisek-e?

BPeter 2007.10.26. 18:59:14

Ahoi!

nem is értem a felháborodását egyes embereknek!
Minden valamire való cégnek van tárgyi eszköz nyilvántartása, és szoftver leltára. Ha nincs semmi rejtegetni valója, egy fél órás "munkával" megcsinákhatja és le ven tudva a dolog.
Aki pedig nem fizet a szoftverekért, az rohadjon meg! Büntessék meg, vegyék el a vagyonát, és irány a böri 15 évre. Ezekkel a szoftverekkel pénzt keres a paraszt, vegye meg! Ha valakinek holnap fuvarozó céget támad kedve indítani, akkor lophat teherautót?! Ugyan kérem!
Vagy használjon free SW-t.

Secnir 2007.10.26. 19:05:54

grigorij:
a pofánveréssel én várnék a helyedben az első találkozásig; sokan próbálták konfliktushelyzetben (kocsmában is) az első ütést, de csak egyszer jött össze :D

a másik:
Rák attantam írta, hogy erre lázadt fel, mert olvasta valahol:
"Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat megléte."
de nem emlékezett, hogy hol olvasta.
mondjuk itt:
www.jogiforum.hu/hirek/16378
és ha veszed a fáradtságot, és végigolvasod, kiderül, hogy itt nem az egyéni és kisvállalkozásokról van szó, hanem - idézem (mert idézni csak pontosan szépen) - :
"A törvény legfontosabb újítása: az elektronikus cégeljárás kizárólagossá tétele 2008. július 1-jétől

A törvény rendelkezéseinek túlnyomó többsége 2007. szeptember 1-jén lép hatályba. A törvény legfontosabb újításai ugyanakkor 2008. július 1. napján lépnek hatályba, ettől az időponttól válik ugyanis kizárólagossá az elektronikus cégeljárás. A magyar ügyvédségnek egy éve van tehát arra, hogy beszerezze az elektronikus cégeljáráshoz szükséges berendezéseket és elsajátítsa az elektronikus cégeljárás fortélyait. Az elektronikus cégeljárás műszaki feltételeinek megteremtése jelentős anyagi terheket róhat az ügyvédségre, és az elektronikus rendszerek használatában járatlanabb ügyvédek ki is szorulhatnak a cégügyek intézéséből.

Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat megléte. Ezen felül szükséges kártyaolvasó és kártya beszerzése a minősített elektronikus aláíráshoz, valamint időbélyeg szolgáltatásra előfizetés és a megfelelő programok letöltése. Jelenleg 400 körülire tehető azon ügyvédek száma, akik rendelkeznek elektronikus aláírással, és rendszeresen használják az elektronikus cégeljárást, miközben a magyar ügyvédség összlétszáma 10 ezer körülire tehető."


itt senki nem beszél BÁRMILYEN vállalkozóról, vagy asztalosról vagy lakatosról! Itt azokról az ügyvédekről van szó, akik valamilyen módon cégeljárási ügyben kíván részt venni (alapítás, törlés. módosítás).


2. pont a linuxos vasról.
ez egy épületes faszság. a 2000. évi C törvény (számviteli törvény) 3§ (3) pontja, amely az amortizációt tartalmazza, nem tiltja azt, hogy csak a Vásárolt Microsoftos Vindózos P4-est lehet amortizálni. És azt sem mondja ki, hogy a linuxost nem lehet. ez egy hülyeség.

3. pont
na ez kivételesen igaz.

4. pont na ez nem igaz.
példa: a terrorizmus elleni törvény keretében az NBH-nak kiadhat. bírósági eljárás (nem nyomozati statuszról beszélek, hanem már perről) bírói elrendelésre (igaz csak korlátozottan) szintén kiadhat.
- itt szeretném megjegyezni, hogy a bsa nem NBH és nem bíróság. tehát egy kicsit ebben is igazad van. -
az APEH a szoftvernyilvántartást nem a gépek adataival veti össze, hanem az állóeszközleltárban szereplő gépek számával. pl. ha egy cég le akar írni 40 megvásárolt autocad 13 licencet, de az aktuális állóeszközleltárában csak 20 gép van, akkor ottan gond van, és elkezdenek érdeklődni, hogy ugyan 1. mutassák már be a számlákat 2. mutassák be az eredeti példányokat, hogy tényleg megvették-e, és itt van-e? mert elképzelhető, hogy egy cég előrelátásból (vagy akciósan) vett 40 példányt, mert tudja, hogy két hét múlva vesz 20 gépet. akár.
na. kiokosítás megvolt, ennyi elég, menj el egy tanfolyamra, vagy kettőre, máris okosabb leszel.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:10:39

mahabharata: legfeljebb emulátorral. és nem csak az abev. minden szoftver amit a kötelezően előírt bevallásaidhoz adnak vindózos. egy pályázati anyagot sem tudsz beadni ms office nélkül és még lehetne sorolni.

mahabharata 2007.10.26. 19:12:00

BPeter kar, hogy nem érted. A lényeg azért nem akarják (és nem is kell) megküldeni a nyilvántartást a BSA-nak,mert az kb. olyan, mintha csak Mari néni kérte volna Mogyoródról..persze ha te neki is elküldenéd, akkor csak nyugodtan.

mahabharata 2007.10.26. 19:22:05

KÖszi Kkacagány. Akkor aki pályázik, APEH-nek adatot szolgáltat,/majdnem minden, nem egyéni vállalkozás/ akkor máris rendelkeznie kell jogtiszta MS Office programmal. Ez a legolcsóbb szűrő:)
..de szerintem ez jogsértés az állam részéről.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:30:40

BPeter: öt perces munkával is meg lehet csinálni és abba még belefér egy seggvakarás is, de nem ez a probléma, hanem az, hogy úgy hazudik a szemedbe a jogairól, hogy közben meg is fenyeget.
nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én személy szerint egy ilyen megnyilvánulásra csak ellenségesen tudok reagálni. nem azért nem küldöm el neki amit kér, mert olyan nehéz lenne megcsinálni, vagy mert olyan nagy titkokat osztanék meg vele, hanem azért mert nem tetszik a stílusa. mellesleg az sem, hogy milyen alapon akar engem ugráltatni. ugrálok eleget a sok hivatalnak.

a nagy harcuk az illegális szoftverhasználat terén meg kamu. a teljes tevékenységük kimerül abban, hogy riogatják az embereket, meg lobbiznak azért, hogy az általuk képviselt cégek termékei működjenek a lehető legtöbb helyen.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:36:29

mahabharata: ha nem is jogtisztával, de rendelkeznie kell bizony. a jogsértés maximum ott van, hogy olyan szoftver használatára köteleznek, ami neked plusz kiadásokat jelent. ez ugyanolyan, mintha az adóterheidet növelnék. az meg nem jogsértő

KMariusT 2007.10.26. 20:26:26

toxx 2007.10.26. 16:18:21

"Egy természetes vagy jogi személy egy hivatalnál feljelentett valakit egy vélt jogsértés miatt"

Nálam 2 éve az ASVA feljelentése alapján tartott házkutatást rendőr illetve igazságügyi számítástechnikai szakértő, mert állítólag filmeket másolok DVD-re üzletszerűen. Még DVD olvasóm sem volt, nem hogy íróm. Ennek ellenére az egész számítógépet el akarták vinni monitorral együtt(!). A házkuti eredményre nem vezetett, az eljárás lezárásáról/további sorsáról azóta se kaptam értesítést.
Akkor nekem is hatósághoz kellett volna fordulnom, mivel állítólagos bizonyítékok szóltak ellenem, amikről szintén nem tudok azóta se semmit.

rockstopper 2007.10.26. 21:03:53

Én szeretem a BSA-t. Csakis jogtiszta szoftverem van, és a gagyi linuxot amúgy is utálom.

Hajrá BSA! Mutasd meg: veled nem lehet szarozni!!!!

Zizi_izé 2007.10.26. 21:12:33

Szerintem:

Mivel a BSA nem állami szervezet, ezért max. kérhet tőlem valamit, amit én szívesen teljesítek is, ha kifizeti az ezzel járó költségeimet. Mivel az óradíjam mondjuk 15eFt+áfa és min. 1 órát számlázok, ezért a következőt javallom:

Fogjatok egy borítékot, bele egy munkadíjról kiállított számlát 15e+áfáról (vagy amennyiről akartok), egy üres A4-es papírt, majd ezt ajánlottan, utánvéttel (18eFt bruttó) fel kell adni a BSA címére.

Amennyiben nem veszik át, azaz ő bajuk.
Neked papírod van, hogy nem vették át a leveled.

Egyébként ugyanez eljátszható pénz nélkül is, szintén üres borítékkal, ajánlottan, de a postaköltséget a címzett fizeti.

Hadd örüljenek :)

Secnir 2007.10.26. 21:19:10

kmariust
ha két éve volt, felejtsd el nyugodtan

nálunk a cégnél hasnló eset volt, csak annyi volt a különbség, hogy kijött 2 opellel 8 rendőr és közölték, hogy
-illegális szoftverkalózkodás gyanújával házkutatás, és lefoglalják a számítógépeket.
-aha, kérdeztük, és elviszik?
-igen
-mind a nyolcszázat? + 20 szervert?
-ööö
-kettő opellel? kombi legalább? ifát nem hoztak?

na nem vitték el. képzeld. csak a szervereken meg a gépeken lévő filelistákat. aztán feküdt az ügy 2 évig. utána egyrészt elévült (mivel a nyomozási idő a büntethetőség minimumát túllépte) másrészt új ügyész jött, aki összeszámolta az eddigi kiadásokat (kiszállások, szakártők havidíjai stb) a bevételt (ez rövid volt, konvergált a nullához), a lehetségest büntetést (elévült) gyorsan vont egy mérleget, majd megszüntette a nyomozást. bűncselekmény hiányában.
az informatikai osztály tagjai egy ideig megpróbálta kitaposni a zsarukból (mindenféle úton) a 'névtelen' feljelentő nevét, mert egyszer elszólták magukat, hogy ismert személyről van szó, de nem sikerült.
Úgy gondolom szerencséjére.


ha én névtelen feljelentő lennék pl. messzire kerülném még a várost is, ahol feljelentek. a sötét sikátorokat meg végképp. és nem bicikliznék, és sosem lépnék ki a házból magányosan. az ablak pedig el lenne függönyözve.

Secnir 2007.10.26. 21:23:26

eltűnt a hozzászólásom, jajajaj
gépelhetem be újra.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 21:24:29

persze, aztán nem fizetik ki, te meg adózhatsz a kiállított számla után. tényleg nagy ötlet.

Secnir 2007.10.26. 21:25:31

nem tűnt el, dejó :)
szóval.
kíváncsi lennék pl. arra a bsa/asva stb ügynök hátralévő napjaira, aki véletlenül feljelenti a sztojkáékat, valamelyik olajbárót vagy az otp-t :D

Kifordított kacagány 2007.10.26. 21:28:45

névtelenül bárkit, bárki.

egyébként én a ti helyetekben ragaszkodtam volna hozzá, hogy elvigyék a technikát. még segítettem volna bepakolni is. aztán utána évekig meg lehetett volna élni a kártérítésből:)

Secnir 2007.10.26. 21:49:06

na ja, az informatikára alapozott üzlet meg meghalt volna aznap.
"utána évekig meg lehetett volna élni a kártérítésből:)"
aha
másnap a részvényesek az udvaron térdig gázoltak volna a vérünkben.

Sirius 2007.10.26. 22:19:13

Javasolt válaszlevél. Én a magam részéről minden további nélkül elküldeném.

"Tisztelt BSA!

Itt küldöm a vállalkozásaink által használt szoftverek nyilvántartását az önök partnereinek vonatkozásában:
Windows Mobile 5.0 Phone Edition

Mellesleg megkérem önöket, hogy nyalják ki a seggemet, és dugják fel maguknak az ehhez hasonló ostobaságokat. Az APEHtől pedig mint tisztességes adófizetőnek, nekem nem sok félnivalóm van, és mint Linux felhasználó, a maguk ostobaságaitól sem.

Ezennel kijelentem, hogy nem járulok hozzá adataim semmilyen üzletszerzési célú felhasználásához, tehát NEM kérek DM levelet egyik partnercégüktől sem. Ha mégis kapnék, úgy a bíróságon találkozunk.

Tisztelettel:
..."

NIKO 2007.10.26. 22:19:52

Most este olvasom a sok BSA-s hülyeséget. A véleményem a következő két kapott BSA levél után. A BSA dolgozók nagy ívben lesz@rják a munkát.Első levélben a fentihez hasonlóan kérték a nyilvántartás. Én kellően megilyedtem (nem elszaladtam szoftverért)hanem megcsináltam az általuk ajánlott formátumban és megküldtem nekik a felajánlott!!? határidőn belül.
Én voltam a jó gyerek!!
- kb 3 hónap mulva újabb levél. Olyanokat írtak benne mintha sose látták volna a "bevallásomat". Nem azt írták hogy nem kapták meg hanem olyanokba kötöttek bele ami egyértelműen benne volt a válaszlevelembe. Úgy általánosságba hordtak le az "általános" hiányosságok miatt.
Szerintem nincs mit félni tőlük személyesen egyik dolgozójukat sem érdekli a te (céged)hamis vagy legális szoftvered és annak nyilvántartása.
Csak postáznak és postáznak és postáznak... RIOGATÓ leveleket.
Nekem ez jött le az eljárásukból.
Egyébként meg az a véleményem magáról a szervezetről hogy minden legyártott megalkotott - árú,termék,akármi - lopott vagy hamis vagy másolt voltárol meg lehetne kérdezni hasonló levelekkel az egész világot hogy minden amije van az embernek (cégnek) az utolsó szegig azt nem lopta e. (De inkább azt célszerű feltételezni hogy minden lopott és jól meg kell fenyegetni mindenkit.)
Egyébként szoftver forgalmazásból (legális)is élek mégsem szívügyem a BSA, pedig köszönhetek nekik néhány windows vásárlást.

karatekutya 2007.10.26. 22:34:19

grigorij:
osztán Unix-ról hallottál-e (vagy junikszról, ha így könnybben megy). Azok olyan szervereken futós operációs rendszer.
Bizonyára minden cég aki Unix alapú szervereket üzemeltet (pölö: Sun típusúakat) boldogan benyelik, hogy nem tudják amortizálni a 16 Sparc processzoros 10 millás gépeiket. Vaslogikád van. (aztán még nem is beszéltünk azokról a dizájnos Apple gépekről sem...)

Morcland 2007.10.26. 23:10:50

Nah gyerekek, akkor most elmondom a tutit. A Bsa már többször küldött ehhez hasonló levelet a különböző vállalkozásaimnak. Mivel legális szoftereket használunk egyre sem válaszoltunk, de nem csak ezért, hanem azért is mert nincs ilyen levelezgetésre időnk. Ezután nem történt semmi... nem jött senki, nem ellenőrzött senki.
Egyébként meg igazat adok annak, aki kifizettetné velük a idő- és pénzráfordítást a levelezgetésre.

Más: cégeim a különböző szerzői jogilag védett műveket tartalmazó műsoros CD-ket és DVD-ket adják és veszik. Nagy áruházláncokban is értékesítünk Kelet-Európa több országában.
Több rendőrségi ügy is elindult ellenünk, ugyanis nem vagyunk hajlandóak Magyarországon jogdíjat fizetni. A legutóbbi már 3 éve húzódik (több 10 milliós árulefoglalás, házkutatás, rágalmazás stb.) és a rendőrségen túl már az Artisjus (a feljelentő) is rendesen izzad, ugyanis több 100 milliós kártérítés néz ki nekik a végén, mert mindent jogtisztán csinálunk az Eu-s jogszabályok szerint.
Tehát visszanyalt a fagyi...

grigorij (törölt) 2007.10.26. 23:41:42

Secnir: továbbra sem értem, mi a francért kötöttél belém? Én egyetlen büdös szót nem írtam semmiféle gyökér ügyvédekről! Én a eredeti levélre reagáltam!
De azért két dolog:
- a vas leírását, könyvelését, amortizálását köti az APEH a hozzájuk tartozó szw igazolásához! És nem majd, hanem már...
- tehát továbbra is ott a dilemma, milyen szw-t fogad el az APEH?
- a vita tárgyát - és erről szól a levél is - nem a vasak amortizációja és az ahhoz tartozó Tv. jelenti, hanem az új, a szoftvernyilvántartásról szóló, újabb előírás!
- Én sem arról beszéltem, hogy az APEH nem adhat ki adatokat, például egy bűnügyben vagy hasonlókban! Hanem arról, hogy a fenyegető BSA NEM tekinthető ilyennek!

A elektronikus aláírás, bizonylatkezelés és az archiválás egy újabb kemény ügy! Például kezemben vannak olyan APEH állásfoglalások, melyek homlokegyenest ellentmondanak egymásnak...

De én nem az ügyvédekről beszéltem!

grigorij (törölt) 2007.10.26. 23:50:24

karatekutya: úgy látom ma itt csupa flusztrált egyén írogat! Tőled is kérdem: mi a franc bajod van? Mi köze az eredeti levélnek és a napi APEH gyakorlatnak ahhoz, hogy én mit ismerek??? Ha közlöm, hogy ismerem a junikszot (hogy ne kelljen tolmács), akkor lenyugszol?
És így mégsem létezik az eredeti levélben említett szoftvernyilvántartási előírás, és az APEH ezt nem is fogja ellenőrizni?
Hát, tudod, én inkább háborgok, de nem kötök bele ok nélkül másokba!

Cormorant 2007.10.27. 00:06:22

Elinor
"Vettem szoftvereket, egy vagyonba kerültek. Számlát kaptam, DE LISZENSZT NEM. Akkor most mi van? Megnyaltam duplán?"
Sem a BSA-nak, sem a szervezet tagjainak nem célja a "naív" ügyfél szívatása. Ennek bizonyítéka, hogy amennyiben Te úgy érzed, hogy helytelenül licenszelt példányt kaptál, lehetőséged van ezt jelenteni és ennek fejében ráadásul speciális áron, sőt akár ingyen kapsz cserepéldányt. A Microsoft oldalain teljeskörű információt kapsz arról, hogy miként győződhetsz meg szoftvereid jogtisztaságáról:
www.microsoft.com/genuine/
... és miként tehetsz bejelentést: www.microsoft.com/genuine/downloads/FAQ.aspx?displaylang=hu
Mielőtt feleslegesen mocskolódnánk, a többieknek is ajánlom a fenti oldalakat információszerzés céljából.

viktor134 2007.10.27. 00:45:47

MuRanYi76

Addig örülj, amíg nem jönnek azzal, hogy az ingyenes szoftver egy ingyenes juttatás a cégednek, amit nem 0 Ft-on, hanem köynv szertinti értéken kell nyilvántartanod.
És mivel egy webszerver piaci ára az MS IIS termék ára, ezért a neked juttatott szoftver piaci áron nyilván tartva annak az ára lesz. :) Tehát adózz az ingyenesen juttatott szoftver után, mert költséget csökkentő tényező volt. :)

Netuddki. 2007.10.27. 01:22:42

viktor134
Már megbocsáss, de olyanról, hogy (céges!) könyvelés hallottál már?

Ha egy cég mondjuk 99eFt-ért vesz valamit, akár programot is, hiába fizeti ki az ÁFÁ-t, ha van bevétele már rötön le is írja a bevétel ÁFÁ-jából. Vagy visszaigényli, de akkor megint kinéz egy ellenőrzés.
A nettó értékkel pedig szintén csökkenti az eredményét. Ergo az adóalapja ennyivel csökkent.

Most mért érné meg az APEH-nak, ha a 0Ft-os OpenOfice.org után 99eFt-ot kellene elszámolni?
Mondjuk a vállalkozónak inkább megérné. Nem fizet semmit (azaz 19eFt ÁFÁ-t, amit rögtön le is ír), de mégis 99eFt-al csökkenti az adóalapját. Na ezt magyarázd már el lécci.

Amúgy meg nem az APEH szabja meg az árakat, hanem a piac. És a tényleges, nem pedig a képzelt bevétel (számlák, bizonylatok) után kell adózni.
Az ÁFÁ-t meg ne keverjük, mert azt a "tápláléklánc legalja", a fogyasztó (azért is ez a neve: Általános Fogyasztói Adó) fizeti meg.

Netuddki. 2007.10.27. 01:30:50

Az meg a legnagyobb baromság, hogyaszongya vegyünk legális (Amerikai) szoftvert, mert attól majd több bevétele lesz az (Amerikai) államnak, és több (Amerikai) munkahely jön létre.

Most nincs kedvem levezetni, de mindenki kiszámolhatja, hogy 100eFt szoftver vásárlása után mennyi Ft marad Mo-on, mintha azt mondjuk munkabérben fizetné ki valaki a dolgozójának.

Ezzel NEM az illegális szoftverhasználat támogatása a célom. Szabad szoftver forever.

eami 2007.10.27. 08:55:29

azért a Zala írásától nem kell hanyatvágni magatokat, meg licence-t kérni tőle :) Kb. 10 éve kering a neten különböző formákban :P

JabbaDa6 2007.10.27. 08:57:21

Erdekes kis olvasmany kerekedik ebbol.

A jartasabbaktol kerdeznem, hogy az evenkent elkuldott BSA "felszolito" levelek nem minosulnek-e spamnak? Amennyire en tudom, nem csak az e-mail spam fogalma letezik torvenyileg.

Majmász Gedeon 2007.10.27. 09:02:07

Ha veszem a fáradságot, akkor azt t nélkül teszem. (Tehát nem a fáradtságot veszem.) Ez Homár Jóskának is szól (az Xbox-os cikk miatt)!

Netuddki. 2007.10.27. 11:47:12

JabbaDa6!
Nagyon egyszerűen kideríthető. A megfelelő helyen a megfelelő feljelentést meg kell tenni. A többi az illetékesek dolga.

vernarancs 2007.10.27. 13:51:30

En t-vel veszem a faradtsagot. 100-as egysegcsomagokban.

Shaq Baqoor 2007.10.27. 19:02:35

Nemtom, lehet hogy én vagyok hülye, de mintha itt mindenki gordiuszi csomót csinálna az ügyből. Pedig egy vágással meg lehet oldani.
Idézet a levélből: "... a Szoftverek nyilvántartását - a Szerzői jogi törvény vonatkozó vonatkozó rendelkezései alapján, a BSA TAGVÁLLALATOK VONATKOZÁSÁBAN - számunkra megküldeni szíveskedjenek"

Namármost: ha nekem céges gépem van (mint ahogy nincs), és azon nincs telepítve MS, Adobe, Symantec ésatöbbi szoftver, akkor rendesen kiesek a levél hatálya alól. Tehát a tagvállalatok vonatkozásában nem szíveskedem megküldeni semmit. Ha ezek után kijön bármilyen ellenőrző hivatal, akkor, mégis, mit kifogásolhatnak? Hogy nem használom a cégcsoport szoftvereit??

jesszumpepi (törölt) 2007.10.27. 20:14:49

A BSA eszetlen semmirekellők csürhéje,akiket elsőként állít falhoz a forradalom.

c3po 2007.10.27. 20:25:56

A BSA egy motorkerékpár márka, akkor ki és mit használ jogtalanul?www.motorinfo.hu/news_new.php?nid=4162&cat=

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2007.10.27. 21:05:09

a bsa ezen húzása szerintem befolyással üzérkedés. "arra való hivatkozással, hogy hivatalos személyt befolyásol..." - ha jól emléxem a btk-ra.

mr.watson 2007.10.28. 10:19:18

Mi az a SZOFTVER???

A cégünk tulajdonában nincs szoftver, csak szoftver használati jog!!!

Már a vásárláskkor át...kúrja a vásárlók fejét a Microsoft és a BSA társaságok jó része.

Egy szoftver ugyebár - a konkrét meghatározáson túl - azt jelentené, hogy kapsz egy kódot (egy példányát), azt nem változtathatod meg, de arra a gépedre rakod amelyikre akarod, annak adod tovább el akinek akarod ... stb.
hiszen egy tárgyi eszköz volna, nem pedig egy korlátozott használati jog...

Ti nem így látjátok?

jesszumpepi (törölt) 2007.10.28. 13:02:35

BSA = Beseggelt Segédrendőrök Alegysége

ella1988 2007.10.28. 17:46:13

nekem programom van,de gépem nincs.Ha jönnek ellenőrizni,mi lesz a büntetés?

Énszerintem 2007.10.29. 00:01:28

Arra emlékeztek, amikor a BSA lopott? Volt egy afférja a Complex Jogtárral. Feltette a honlapjára a jogszabályt a jogtár-féle kommentárral együtt úgy, hogy nem volt legálisan vásárolt példánya.
Akkor valamit makogtak arról, hogy "csak az ügyvédünk", meg hasonlók, de utána pár hónapig csendben voltak.
Részletesen itt: www.hwsw.hu/hir.php3?id=18484

elinor 2007.10.29. 11:01:23

cormorant, köszi az infót, bár ezt nem egészen értem, hogy:
"amennyiben Te úgy érzed, hogy helytelenül licenszelt példányt kaptál, lehetőséged van ezt jelenteni és ennek fejében ráadásul speciális áron, sőt akár ingyen kapsz cserepéldányt". Mit jelent az, hogy "helytelenül licenszelt"?

elinor 2007.10.29. 11:02:54

Akik kaptak már ilyen BSA-levelet, azoktól kérdem: ajánlottan/tértivevénnyel küldik vagy csak simán? (Ha utóbbi, akkor a BSA még azt sem tudja bizonyítani, hogy a címzett megkapta a levelet.)

hulyemagyar 2007.10.29. 11:33:53

Az első simán jött, a második már tértivevényes volt. A titkárnő meg átvette...

2007.10.29. 12:57:50

Mi az, amit ma egy kisvállalkozás nem tud ingyenes szoftwerrel megoldani? Jobban mint a mikrofossal?

2007.10.29. 20:53:44

Ha jól értem, az APEH kidolgozott egy irányelvet, ami alapján a szoftverek nyilvántartását ellenőrzi. A BSA riogat, és aki megijed, annak hozzájut az adataihoz.
Ez eddig két szál, amik nem feltétlenül futnak össze. Ha jól értem, a közös pont a következő:a BSA eladja az adatokat az APEH-nak, tisztán kereskedelmi célból. (merugye nem szívjóságból?) Az meg használja, ha használja.
Mit kap a BSA az adóhivataltól? Pénzt az adatokért? Akkor ez valahol az adataim jogosulatlan kezelése, nem? (A BSA nem kéri a hozzájárulásomat az adatok továbbításához harmadik személy felé) Ha nem pénzt, akkor szemhunyást a BSA-t alkotó cégek ügyei felett? Akkor ezt nem minősítem...

Egyébként a dolog "komolyságát" jelzi, hogy mi eddig három alkalommal kaptunk efféle levelet, simán, normál postai levélként. Én a saját cégemnek dolgozom, nem a BSA-nak, nem ők fizetik a béremet, a szoftvereink rendben vannak, így nem reagáltam. Következmény: eddig semmi. (Ezidő alatt volt egy teljes körű és egy részleges APEH-ellenőrzésünk, fel sem merült a szoftverek kérdése...)

Kifordított kacagány 2007.10.30. 07:24:07

zsir: adóbevallások, pályázatok, ilyesmi. persze ezt én úgy csinálnám, hogy az ilyent a magángépemen tárolnám.

g.ági 2007.10.30. 08:54:43

figyelmesen átolvastam az összes kommentet, de bevallom, ez ügyben nem lettem okosabb. Cégünk is átvett egy ilyen tértivevényes levelet, a nov.15-i határidővel.
Szerintetek az APEH-tól lehet kérni ilyen jellegű felvilágosítást?

Kifordított kacagány 2007.10.30. 09:14:15

minek? gondolod őket foglalkoztatja? őket csak az érdekli amiből bevételük van, ebből meg nem lesz nekik.
egyébként meg akinek legális szoftverei vannak, az ne foglalkozzon vele, akinek meg nem az hazudjon valamit és igyekezzen legalizálni.

gal_oca 2007.10.30. 09:39:48

Ne felejtsük el, az adóhatósággal fenyegetőzni, feljeletgeni ősi magyar szokás (meg szofvert lopni is az)! A második BSA levél hatására megnéztem a cég nyílvántartott vasait, csináltam egy kis táblát (legális 97-as excel-lel) amin felsoroltam az OEM xp-ket, kinyomtam elraktam, de nem küldöm el. Ja és vissza az APEH-ra: egy Bp.-i bármilyen adóellenőrzés kb fele olyan genya mint egy vidéki. (revizorok kapacitása / cégek száma) Nincs olyan cég ami a jelenlegi jogszabályokat hiba nélkül be tudja tartani. A nagyoknak futja jó ügyvédre, könyvelőre. A kicsik bekalkulálják a bírságot az olcsó könyvelés mellé.

gal_oca 2007.10.30. 09:42:18

Ha valaki megtámadja jogilag a BSA zsaroló levelét beszállok a költségekbe!

szigiri 2007.10.31. 13:50:56

A 60/1992. (XI. 17.) AB határozat alapján az irányelv/ajánlás biztos alkotmányellenes, ha jogalanyokra nézve kötelezettséget tartalmaz. Így bukón lehet a dolog.

www.iif.hu/netacgi/ahawkereuj.pl?s1=20/1992&s2=&s3=&s4=&s5=&s6=&s7=&s8=&s9=&s10=&s11=Dr&p=1&SECT5=AHAWKERE&r=1&d=AHAW&u=/netahtml/ahawuj/ahawkere.htm&op10=and&f=G&op11=and&op7=and&op8=and&op9=and&l=20

timi1023 2007.11.04. 10:51:40

Csak kiváncsi lennék, hogy a BSA milyen jogon követelőzik.
Ja hogyha már az apeh ennyire ráér egy magáncégnek nyomozni, akkor én is megbizhatom Őket feladattal?

Qwertz man 2007.11.04. 12:40:42

BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ

A BSA nevű fantomcég nem létezik. Fedőszerve az S.B.G.&K. (Suttyó Buzi Geci & Köcsög) Szabadalmi és Ügyvédi Irodák (www.sbgk.hu) nevű cég. Ez fenyeget minket minden hatósággal!
Tehát ha bármi feljelentést (illegáláis szoftverhaszánlat, adatvédelmi biztos, adócsalás, stb.) akartok tenni, e cég ellen tegyétek!

BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ

Tutanhamon 2007.11.04. 13:00:17

Az S.B.G.&K. tényleg elég suttyó. De megszopattuk bíróságon. Csak kell egy jó ügyvéd.

timi1023 2007.11.05. 21:04:45

Közben sikerült a Magyar Közlönyt véginéznem.
A BSA ezidáig nem kapott semmilyen felhatalmazást adatgyüjtésre.Igy a válaszadás egyedül önkéntes alapon történik.Egyre azért kiváncsi lennék, hogy a BSA mit szolna egy feljelentéshez.

Marhácska 2007.11.06. 10:41:07

"A BSA ezidáig nem kapott semmilyen felhatalmazást adatgyüjtésre."

Kitől kellene felhatakmazást kapniuk? :)

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:23:37

timi1023 2007.11.05. 21:04:45

Semmit, ugyanis nem lenne belőle ügy, hidd el nekem.

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:28:52

Marha_ 2007.11.06. 10:41:07

Államnak szerintem. De ki tudja, hogy mi folyik az emberek háta mögött amiről nem tudnak.

Marhácska 2007.11.06. 11:45:40

Nem igazán tiszta, hogy ez most akkor mgánszemélyekre is vonatkozik?

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:52:50

Elvileg ha van egy jóakaród, és feljelent akkor kimehetnek hozzád is, kivizsgálni az ügyet.

FreeWind 2007.11.06. 15:26:00

Ti megtaláltátok az "Adatkezelési nyilvántartási számukat"? Mert ugyebár ha személyes adatokat tárolnak az sem "ártana". Meg a levélen se aláírás, se bélyegző. Lehet a szomszéd néni küldte ezt a levelet a cégnek :-)
Szóval ez nem más mint egy szórólap.

timi1023 2007.11.06. 21:24:32

Viszont a BSA csak feljelenthet de nem vizsgálhat ki semmit (nem is nyulhat a gépekhez).Ezér van a APEH Rendörség, Ügyészség és a PSZAF.

Szupport/Mondroco 2007.11.07. 09:46:41

timi1023 2007.11.06. 21:24:32

A pénzügyi szervezetek állami felügyelete is foglalkozik ezekkel? Mert én erről nem hallottam. Most ugyan utána néztem, de nem láttam semmi utalást.

Corry 2007.11.07. 22:02:08


FreeWind 2007.11.06. 15:26:00

Nincs szerintem nekik Adatkezelési nyilvántartási számuk, továbbá ha valaki ránéz erre az űrlapra:

w3.bsa.org/hungary/upload/Szoftvernyilvantartas_adatlap_minta.pdf


Kérdem én, hogy a felhasználók személyes adatait miért adjam ki?

Nincs kedve valakinek (aki tudja a módját) beadványt küldeni az Adatvédelmi biztosnak erről??

FreeWind 2007.11.08. 09:30:38

Ez az minta egyébként nem lesz jó. A levélbe is írják, hogy „a BSA honlapjáról is hamarosan letölthető” az új, persze november 15.-ig azért küldjem vissza. Szóval ha ezzel megcsinálom és elküldöm akkor majd fél év múlva megint küldik a választ, hogy így nem tetszik neki és csináljak újat. Ezt már eljátszotta egyszer korábban. Anno a Vezetőség kérte, hogy csináljam meg és küldjem el, én ezt meg is csináltam természetesen a honlapjukról letöltött minta és ajánlás alapján. Erre mikor kitalálnak egy újabb formátumot akkor írnak, hogy nem jó mert nem úgy néz ki. Gondolom ez is mindenki megkapta. Akkor jött be ez a személyes adat dolog is, hogy adjam meg a munkatársak nevét, címét, telefonszámát meg mindent. Nah akkor én sem küldte már vissza. Könyörgöm mi köze van a dolgozónak ehhez az egészhez, minek akarják ezeket tudni. Majd ha megírják és megadják az adatkezelési számukat és a teljes szabályzatukat akkor talán esetleg még megadnám, de mivel nem találom indokoltnak mégsem :-) Meg talán akárhányszor kitalálnak valamit én csináljam újra ugyanazt, mintha annyi időm lenne rá. Vegyenek fel egy programozót aki át tudja konvertálni az adatokat. Vagy szóljanak nekem aztán írok nekik egyet :-) Persze az ő jogtiszta programos gépükön és BSA ellenőrizze, hogy jogtisztán használják-e :-) Szóval ahogy a többiek írták, a hozzáállásukkal meg hangvétellel van a legnagyobb gondom. Ha szépen megkérnek, hogy csináljam újra mert új rendszerük van akkor szó nélkül megteszem de ha mindig csak fenyegetnek, pláne hogy alaptalanul, hiszem ha vennék a fáradságot akkor látnák, hogy már elküldtem nekik. De ezek ba*nak rá nagy ívben. Sajna még mindig ott élünk, hogy mindenkiről az gondolják, hogy lop, csal és hazudik. Könyörgöm legalább csináltak volna két féle sablon levelet, hogy akik már beküldték és akik még nem és talán először meg kéne kérni őket. Nah mindegy, ez van ezt kell szeretnünk :-)

Takacsi 2007.11.10. 01:09:45

"Viszont a BSA csak feljelenthet de nem vizsgálhat ki semmit (nem is nyulhat a gépekhez).Ezér van a APEH Rendörség, Ügyészség és a PSZAF."

elvileg jogos a felvetés, viszont:

sajnos a telepítéskor elfogadod a liszensz szerződést amiben van valami olyasmi hogy, a szoftver gyártója vagy meghatalmazottja ellenőrizheti a jogtiszta felhasználást. A bsa meg ha minden igaz egy rakat cég megbízottja.

Ne értsétek félre: nem a bsa mellett állok! jó lenne ha valaki meg tudna cáfolni

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2007.11.15. 17:42:52

Elfogtunk egy levelet! - A BSA és az APEH együttműködésének részletei:
www.mtv.hu/videotar/?id=12813

salamander 2007.11.19. 23:48:23

Szevasztok AranyGyerekek!

Hogy hogy nem informatikai cég ügyvezetőjeként az általunk karbantartott hálózat tulajdonosa kapott egy ilyen "felszólító" levelet a BSA tól.-
No mondoom a feleségemnek - aki egyben a cégem jogásza is-, Anyu nézzed mán' meg mert a jogértelmezési pulzusom nagyon lüktet.
Megnézte, s arra a következtetésre jutott, hogy egy udvarias levélben küldjük el őket a halál f@szára.
így tettünk. Azóta sem jött tőlük egyetlen levél sem.
Ezt a logikát követtük négyszer egymástól eltérő ügyben a "intrumjustícia" nevű bandával szemben is. A négy ügyből egyszer volt pofájuk bíróságra vegzálni, s azt is úgy veszítették el, hogy a kiküldött ügyvédjelölt elsírta magát, - mondván, ő nem látta a bizonyítékokat. A bírónő azonnal 6 hónapra felfüggesztette az eljárást, mely automatikusan megszünt a határidő letelte után (tekintve hogy az jogi képviseleti iroda nem merte folytatni a pert). Előtte szinte naponta hívott a bűnöző banda, hogy ilyen-olyan bajom lesz ha nem fizetünk 1 millió forintott a számlájukra. Kijelentettem, hogy tőlem soha egyetlen forintot sem kaphatnak. NEM IS KAPTAK. Ebből a tanúság az, hogy ne legyetek beszariak, vegyétek a fáradságot és nézzétek (nézessétek) át a törvényeket, jogszabályokat s ha szorosan tartjátok magatokat azokhoz semmilyen gond nem érhet.
Éljen a bátor, jogkövető minta polgár!
p.s.
Jelenleg egy 1999-ben elkövetett parkolási vétség miatt üldöznek mint magánszemély. (Csendben hallgatok arról, hogy nem is volt gépkocsim ezidő alatt. Ha bíróságra megyünk - bíztatom őket nagyon, - majd halkan benyögöm a tényeket s gondolom az ügyvédjelölt megint zokogva fog kirohanni a teremből).

hazai balek 2007.11.20. 10:00:05

Megnéztem a BSA Szoftver Nyilvántartási Mintáját.
Csak két gyors észrevétel:

Kérik a szoftver sorozatszámát! (1. pont)
Tán telepíteni akarják?

A tipikus hiányosságok 8. pontja szerint nem lehet bérletezni programot, mert azt a Szerzői Jogvédő törvény tiltja.
A legnagyobb hazai, ügyviteli szoftvereket forgalmazó cég - több mint 15 éve - zömmel bérleti konstrukcióban forgalmazza szoftvereit.
És ezzel a gyakorlattal nincs egyedül.

Ennyire felkészült a BSA a hazai gyakorlat- és jogszabályokból. Ennyire kell/szabad nekik hinni!

Mocoria 2007.11.20. 10:23:38

Olvastátok az Indexben?

"Beszólt az APEH a BSA-nak
2007. 11. 19., 13:32 | Frissítve: 17 órája
APEH-ellenőrzéssel fenyegette a magyar vállalatokat a nagy szoftvergyártókat képviselő Business Software Alliance (BSA), mégpedig egy nem létező jogára hivatkozva. A legális szoftverhasználatért küzdő szervezet már többször elvetette a sulykot, például amikor bilinccsel kampányolt a szoftverlopás ellen. Most az APEH beszólt a szervezetnek, hogy álljon le."

The Voice 2007.11.22. 02:31:59

A BSA-nak milyen is a jogi státusza?
Mi alapján számoltatna el bárkit is?
Ha ,,szoftvert vásárlok'' akkor a gyártó céggel a szoftverforgalmazón keresztül kerülök kapcsolatba, vagy onlány vásárlás esetén magával a gyártóval.
Mit keres itt egy ,,képviseleti'' szervezet a képben?
Miért lennék köteles szóba állni vele?
A vásárlási számla kiállításától kezdve már csak legfeljebb az APEH számoltathat el jogszerűen. Ha a vásárlás helyén kamuszámlát kaptam akkor az ellen mi is véd meg mint felhasználót??
Vagy rosszúl látom?
süti beállítások módosítása