Tékozló Homár

APEH-hel fenyeget a BSA

2007.10.26. 00:02 | jackyll | 196 komment
Ismét nagyot alkotott a magát szoftverrendőrségnek képzelő jogvédő szervezet, a BSA. Amióta márciusban kiadtak egy közös nyilatkozatot az adóhatósággal új levéllel terrorizálják a kisvállalatokat. Azt írják, ha ismételt felszólításukra sem küldik el nekik szoftvereik nyilvántartását, "gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben fennálló jogainkat." Tyű.
A mellékletben szereplő levelet egy ismerősöm kapta, aki egy olyan kis cégnek tulajdonosa, amelyik nem is rendelkezik számítógéppel. Illetve van egy PDA-juk (Windows Mobile 5.0 fut rajta, gyárilag telepítve), de ez valószínűleg nem fogja érdekelni a nagyhatalmú BSA-t. Kérem tedd ki, és várom a tanácsokat, mivel ugye november 15-ig válaszolni kellene rá. Egyúttal, ha nem haragszol meg érte, megküldöm a Zugügyvédnek is ezt.
A Homár is kiváncsi a Zugügyvéd válaszára, mert hirtelen nem rémlik, a BSA milyen jogon gyűjtött bármilyen adatot azokról a vállalatokról, akiket felszólított. Ha nem volt illegális adatgyűjtés, akkor is felmerül a kéretlen reklámozás alapos gyanúja. Végül pedig a saját levelükben írják, hogy ha vki mégis küldene nekik adatokat, azokat csak az összes partnercégükkel osztják meg, az APEH-hel nem.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2007.10.26. 13:42:47

Most, hogy a PSZÁF is állást foglalt melyik állná meg a helyét:

- MEGTÉVESZTÉS?
- ZSAROLÁS?
- BEFOLYÁSSAL ÜZÉRKEDÉS?

Valaki Valahonnan 2007.10.26. 13:43:39

Griffi
Üdvözlet a kollégáknak a BSA-ba!

Egyébiránt érdeklődnék, hogy az "alul-licenszeltség" kategóriába tartozik-e az, ha talál nálam a cég egy frissen formattált laptopot? Ugyanis még nem volt időm beszerezni a szükséges szoftvereket...

vernarancs 2007.10.26. 14:17:25

Griffi 2007.10.26. 13:08:31

Hehe. Meg mindig nem jutott el az agyadig amit irtam. Nembaj. Olvasgasd meg egy parszor amit leirtal es rajossz, hogy mit irtal el. Tobbet nem segitek. Egyebkent siman BSA-s lehetsz. Oket senki mas nem vedi mert egy troger tarsasag. Nem azert amiert vannak, hanem ahogyan ezt csinaljak. Emlekeztet a mikrofos modszereire.

nyekk 2007.10.26. 15:25:06

Az egyik piacon egyszer megjelent két hivatalos papírokat mutogató ember, és amelyik standnál szólt valami rádió, ott felszólította az árusokat, hogy azonnal töltsék ki a nyivántartást, és ezután fizessenek jogdíjat. A két pali fél úrán belül a törött kezével a betört orrát törölgetve menekült el a helyszínről. Talán valami ilyen válasz kellene a BSA-nak is.

zala 2007.10.26. 15:37:17

Börtönnapló

1. hét
Hétfő
Bevittek az előzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá. Talán nem is lesz itt annyira rossz.

Kedd
Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nő szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.

Szerda
Ma kihallgattak a rendőrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, ők okos rendőrök, "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg.
Végem van.

Csütörtök
Kínozni kezdtek!
Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!

Péntek
Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3, 5"-es diskekről!

2. hét
Hétfő
Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni... Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.

Kedd
Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.

Szerda
Elkészült a szakértői jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?

Csütörtök
Olvasgatom tovább a szakértői jelentést. Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami őt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.

Péntek
Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel binaris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimalisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.

Gilderoy 2007.10.26. 15:59:34

Először igazolniuk kéne, hogy valóban közük van a lábjegyzetben írt cégekhez, hogy azokat joggal képviselik. Mert egyébként bárki állíthatja hogy xy-t képviseli.

Secnir 2007.10.26. 16:14:24

muranyi76:

érdekes, nálunk félévente van apeh ellenőrzés. meg kb 800 szgép. szoftvernyilvántartás van, de sose kérték (asszem 7 éve csináltam egyet). meg a gépekről a számlát se. pedig csak tíz éve vagyok a cégnél. a könyvelés se kért tőlünk még ilyet. geci cég ez az apeh, szerintem is.

nem lehet, hogy csak te vagy a szopás esetén a fasz rossz oldalán?

toxx 2007.10.26. 16:18:21

Nézzük ezt a példát: ha az APEH a Proktológusok Szövetségével köt szerződést (a proktológiához tartoznak az aranyér és egyéb végbélbetegségek), akkor szerintetek az APEH-revizor kijöhet ellenőrzésre és felnyúlhat mélyen a seggetekbe? Na ugye hogy nem.

Ahogy annyian előttem elmondták, természetesen jogtalan az egész fellépés, ill. megtévesztéssel jogszerűnek álcázott betyárkodás, meg persze fenyegetés. Meg kellene támadni az APEH és a BSA együttműködési szerződését, mint jogellenes lépést. Egy hivatal ne kötögessen magáncéggel olyan szerződést, amelynek céljai csakis jogszerűtlenek lehetnek. Pl. semmiféle adatközlés nem folyhat egyik irányba sem, akkor meg miből is állhat a hivatal és a magáncég együttműködése? Az APEH még szép hogy egy bitet sem adhat ki az általa jogosan tárolt adatokból.

A BSA milyen adatot ad át az APEH-nak? Ha pl. olyat, hogy "X céget próbáltam bevizsgálni, nem válaszol, gyanús hogy lopott szoftverei vannak, ellenőrzést kérek", akkor ez egy feljelentés, mindegy hogy memónak vagy közlésnek vagy minek nevezzük. Egy természetes vagy jogi személy egy hivatalnál feljelentett valakit egy vélt jogsértés miatt. Nagy bajban van ekkor a BSA, ugyanis ha a vádja nem bizonyosodik be, akkor a Btk. 233. § alapján hamis vád, ill. a Btk. 237. § alapján a hatóság félrevezetésének bűntettét követte el, esetleg mindkettőt. Ha ilyen gyanú felmerül, azonnal a rendőrséghez fordulni, az ügyészség hivatalból köteles lesz ezt vizsgálni, és mivel az állam folytatja le a nyomozást ill. az esetleges büntetőpert, nektek ingyenbe megy.

Olyan NINCS, hogy kijön az APEH hozzád szoftver-jogtisztasági ellenörzést tartani. Az APEH azt ellenőrizheti, amire a törvény őt feljogosítja, ez pedig nincs benne ebben a körben. Az APEH nem nyúlhat a számítógépedhez, nem nézheti meg hogy milyen progik vannak telepítve, stb. Az APEH kizárólag azt vizsgálhatja, hogy a könyvelésedben szereplő tételekkel rendelkezel-e. Természetesen lehet számítógéped könyvelésbe vett szoftver nélkül is.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.26. 16:23:57

Zrt?

Zabot Ropogtató Telivérek.

jesszumpepi (törölt) 2007.10.26. 16:29:09

Zrt?

Zuschlag Redvás Tornacsukája?

Secnir 2007.10.26. 16:30:31

áh, hagyjuk, lerágott csont, jöjjön a következő cikk...

Faby 2007.10.26. 16:33:03

"Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon."

Ezen szétröhögtem a koponyavarrataimat!

Engedelmeddel, írásodat (erre a bejegyzésre mutató link formájában) eltettem magamnak későbbi olvasgatásra.

Akkor most sértettem-e a jogaidat? :-)

grigorij (törölt) 2007.10.26. 16:40:34

Azért álljunk meg egy picit!
Miaz, hogy egy vállalkozónak KELL lennie számítógépének??? Miért kellene? Egy kőműves vállalkozó Bt. jének vagy Kft.-jének miért kellene???? Könyvelővel könyveltet, más adminisztrációt meg nem végez...
És miazhogy jelentsek egy privát, néhány magáncég által létrehozott gittegyletnek??? De hát ezek üzleti titkok!!! Az APEH az más, ő megnézheti - de ha kiadja az infót bárkinek is???? Az nem jogsértés???
Jól mondta valaki korábban: faxolj át nekik egy OEM Windows-t! Mert arra sincs jogszabály, hogy KIZÁRÓLAG Microsoft, Adobe, Corel, Novell stb. cég termékét használhatod! Máséra meg nem terjed ki a BSA illetékessége!
Fisess elő egy olcsó, shareware alapú irodai "szoftverre" és küld át nekik: ezt használjuk! Meg Linuxot!

Kifordított kacagány 2007.10.26. 17:08:10

nem kell túllihegni. korábbi cégemnél mikor ilyen levelet küldtek, azt javasoltam, hogy válaszlevélben kifogásolják a kapott levél tartalmát és hangvételét, célozva arra, hogy erős csúsztatásokat vélünk felfedezni mondandójukba. természetesen mindezek ellenére nem zárkózunk el a munkájukat megkönnyítő eggyüttműködéstől, amennyiben hitelt érdemlően igazolni tudják(természetesen szerződésekkel), hogy jogukban áll ezen adatokat rajtunk számonkérni. információim szerint azóta sem hallottak a bsa felől, pedig ez már jó pár éve volt. valamiért utána már nem kellett nekik az a bevallás annyira

rookielamer (törölt) 2007.10.26. 17:18:45

Ez kimeríti a zsarolás, illetve a befolyással üzérkedés fogalmát.
Kérem, kapcsolja ki.

ertekelem · http://www.ertekelem.hu 2007.10.26. 17:54:25

Jaj, mi az a BSA? Valami kerge marha korra emlekeztett ez a rovidites..

Secnir 2007.10.26. 18:05:02


grigorij:

megint lemaradtál valamiről:
csak azon vállalkozó ügyvédeknek, akik akarnak cégbírósági bejegyzéseket (vagy valmi ilyesmit) csinálni. azért követelik meg tőlük ezeket, mert az ahhoz szükséges szoftverek ezen a vas/oprendszer pároson futnak.
ejnye fiam, legközelebb előbb olvass aztán írj...

ErnőB 2007.10.26. 18:05:10

Egy banknál egy ilyen bepróbálkozás egyébként "adathalászatnak" minősül...

Esetleg valaki odaengedhetné őket egy géphez (lehetőleg egy többezer főt foglalkoztató multinál), amin az adóbevallások is készülnek, majd az összes dolgozó feljelentené őket adótitoksértés miatt ... :-)

Aztán számoljon el, hogy miért is nézegetett olyan adatokat olyan gépen, amihez nincs köze... persze valózínűleg megszüntetnék az eljárást bűncselekmény hiányában stb, de azthiszem egy párszáz feljelentéssel járó műbalhé nagy sajtóvisszhangal kicsit visszavetné őket... :-)))

nyulambulam 2007.10.26. 18:14:05

Na, emberek, itt az ideje, hogy mi is bekérjük a BSA-tól a szoftvnyilvántartásukat.

Mondjuk ha 2007. december 20. és 22. közt mindenki elküldi a BSA-nak a saját levelük másolatát, biztos szép karácsonyuk lesz. Annyi levelet még tuti nem kaptak még. Nekünk meg 62 forintnyi bélyeget + 1 borítékot + 1 oldal levelet megér a dolog ;)

Árpi 2007.10.26. 18:14:19

Én a BSA-nak nem is válaszolnék. Ha meg írnék nekik, akkor ugyanazt a szöveget írnám, amit ők nekem. Én is fejlesztek szoftvereket... Az, hogy ők kötöttek egy szerződést az APEH-hel, semmire nem jogosítja fel őket velem szemben. Én épp olyan joggal kérhetem őket, hogy küldjék el nekem a sw nyilvántartásukat, mint ők engem...

Árpi 2007.10.26. 18:17:03

nyulambulam: 14 mp... Nagy elmék, ha talákoznak. :o))

Árpi 2007.10.26. 18:26:01

nyulambulam: 14 mp... Nagy elmék, ha talákoznak. :o))

grigorij (törölt) 2007.10.26. 18:35:52

Secnir: Először is idefigyel! A kocsmában ilyen stílusért egyszerűen pofánvernélek! Tehát a családod oktasd!

- én nem írtam ügyvédekről stb. hanem bármilyen válalkozóról! És - délután olvastam el az APEH idevonatkozó előírásait -, pedig nincs kivétel! Minden olyan vállalkozóról szó van! Az egyetlen kiskapu, hogy a törvény szerint CSAK a könyvelésben szereplő eszközökről van szó, miszerint akkor lehet amortizálni, ha mellé számlával igazolt szoftver társul!!!! Tehát előbb TE OLVASS!!!
- Mivel cégünk kimondottan ezzel foglalkozó szoftvereket fejleszt, kicsit több infóm van ezzel kapcsolatban! Például a Tv. arra az esetre is igaz, ha mondjuk egy 3 fős Bt. vásárol vasat, de Linuxot használnak! Mert ők ilyen vagányak! A BSA tehát nem bsztathatja őket, de a vasakat NEM amortizálhatják, nem könyvelhetik le!!!!!!!!
- a Tv. nem deklarálja, hogy egy vállalkozó kizárólag a BSA-ba tömörülő 27 tag szofvereit használhatja! Egyéb cég termékét viszont a BSA nem vizsgálhatja, és nem is vizsgálja! Például a mi bevezetett termékünkhöz sincs köze!
- ahogy többen már írták az APEH nem adhat ki információt harmadik félnek! Ha kiad, vagy lehetővé teszi, hogy mondjuk a BSA bejöjjön az irodába és átvizsgálja a gépeinket, akkor azzal az üzleti titkokathoz való hozzáférést tesz lehetővé! Tehát az APEH - helyesen - csak a könyvelést ellenőrzi, azt a bizonyos szoftvernyilvántartás, ezt veti egybe a hardverek adataival. A gép ilyen jellegű tartalmát nem vizsgálhatja - szemben például az email forgalmunkkal!!!!
Tehát továbbra is ott tátong a joghézag, mi van azokkal a gépekkel, melyen NEM a BSA-céget termékei vannak? Vagy azzal az esettel, ha valakinek több useres licence van és gépet cserél? Ott nem generálódik mellé szoftverszámla...

princessophia 2007.10.26. 18:42:51

Zala! Kérjél jogdíjat, mert én is lementem az írásodat:-)
Na, szerintem lapozzunk.

Taurusz 2007.10.26. 18:50:17

Szép, szép az elmélet, csak egy ponton bukik... Az APEH névtelen feljelentésre is kimegy. Na, innen lehet kombinálni. Mert én dolgoztam egy pár cégnél, kapcsolatba kerültem sokkal többel, és nem tudok hirtelen olyan céget mondani, ahol minden, de tényleg minden a papír szerint működne. Innen el lehet gondolkozni. A hatalmi összefonódásokat már ne is említsem.
A szemétség másik fele pedig -szerintem- igen átlátható. Ha veszel egy képet/szobrot, eladhatod? Ha veszel egy műszaki cikket, és két nap múlva rájösz, hogy egy kalap sz@r, visszaviheted? Ha bármiért fizetsz, eladhatod? Naná, kivéve a szoftvereket. Mert ha kinyitottad a zacsit, bukta az egész. El nem adhatod, mert már használtad. Ja, hogy bugzik, mint állat? Majd jön az sp15, és megoldja! Addig is kuss, és fizess! És tényleg, ez ellen mintha készülne valami szabályozás, nem? Vagy mégse? És miért is nem?
Szóval ismét csak a fejétől bűzlik a hal. Löjjetek le, én elküldtem nekik. Dugják fel, és legyenek boldogok.

mahabharata 2007.10.26. 18:52:12

Vettem a fáradtságot és elolvastam az ominózus APEH -BSA megállapodást. Erős csusztatás azt irányelvnek nevezni. A megállapodás egyáltalán nem ad jogalapot a BSA-nak az adatgyűjtésre. Tehát nem látok olyan jogi kötelezettséget, hogy a BSA levelére válaszolni kell. A számviteli törvény nem említi a BSA-t:).
Legrosszabb esetben az történhet, hogy a BSA átad egy listát a körlevelére nem válaszolokkal az APEH-nek, de higyjék el kedves vállalkozó társak az APEH még ezer más okból is kiszurhat minket, szal az APEH-től ne a BSA levele miatt féljünk.
Mellesleg előnyös lenne, hogy az itt hozzászólok egy érdekvédő csoportot alkotva írnának az adatvédelmi biztosnak, hogy egy szervezet /BSA/ milyen adatszolgáltatási kötelezettséggel fenyegeti a népet. Kiváncsi lennék az adatvédelmi biztos válaszára.
Más: tudja valaki, hogy az APEH ABEV programjai linux kompatibilisek-e?

BPeter 2007.10.26. 18:59:14

Ahoi!

nem is értem a felháborodását egyes embereknek!
Minden valamire való cégnek van tárgyi eszköz nyilvántartása, és szoftver leltára. Ha nincs semmi rejtegetni valója, egy fél órás "munkával" megcsinákhatja és le ven tudva a dolog.
Aki pedig nem fizet a szoftverekért, az rohadjon meg! Büntessék meg, vegyék el a vagyonát, és irány a böri 15 évre. Ezekkel a szoftverekkel pénzt keres a paraszt, vegye meg! Ha valakinek holnap fuvarozó céget támad kedve indítani, akkor lophat teherautót?! Ugyan kérem!
Vagy használjon free SW-t.

Secnir 2007.10.26. 19:05:54

grigorij:
a pofánveréssel én várnék a helyedben az első találkozásig; sokan próbálták konfliktushelyzetben (kocsmában is) az első ütést, de csak egyszer jött össze :D

a másik:
Rák attantam írta, hogy erre lázadt fel, mert olvasta valahol:
"Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat megléte."
de nem emlékezett, hogy hol olvasta.
mondjuk itt:
www.jogiforum.hu/hirek/16378
és ha veszed a fáradtságot, és végigolvasod, kiderül, hogy itt nem az egyéni és kisvállalkozásokról van szó, hanem - idézem (mert idézni csak pontosan szépen) - :
"A törvény legfontosabb újítása: az elektronikus cégeljárás kizárólagossá tétele 2008. július 1-jétől

A törvény rendelkezéseinek túlnyomó többsége 2007. szeptember 1-jén lép hatályba. A törvény legfontosabb újításai ugyanakkor 2008. július 1. napján lépnek hatályba, ettől az időponttól válik ugyanis kizárólagossá az elektronikus cégeljárás. A magyar ügyvédségnek egy éve van tehát arra, hogy beszerezze az elektronikus cégeljáráshoz szükséges berendezéseket és elsajátítsa az elektronikus cégeljárás fortélyait. Az elektronikus cégeljárás műszaki feltételeinek megteremtése jelentős anyagi terheket róhat az ügyvédségre, és az elektronikus rendszerek használatában járatlanabb ügyvédek ki is szorulhatnak a cégügyek intézéséből.

Az elektronikus cégeljárás számítástechnikai feltételei közé tartozik a Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszerrel ellátott személyi számítógép, valamint szkenner és megfelelő internetkapcsolat megléte. Ezen felül szükséges kártyaolvasó és kártya beszerzése a minősített elektronikus aláíráshoz, valamint időbélyeg szolgáltatásra előfizetés és a megfelelő programok letöltése. Jelenleg 400 körülire tehető azon ügyvédek száma, akik rendelkeznek elektronikus aláírással, és rendszeresen használják az elektronikus cégeljárást, miközben a magyar ügyvédség összlétszáma 10 ezer körülire tehető."


itt senki nem beszél BÁRMILYEN vállalkozóról, vagy asztalosról vagy lakatosról! Itt azokról az ügyvédekről van szó, akik valamilyen módon cégeljárási ügyben kíván részt venni (alapítás, törlés. módosítás).


2. pont a linuxos vasról.
ez egy épületes faszság. a 2000. évi C törvény (számviteli törvény) 3§ (3) pontja, amely az amortizációt tartalmazza, nem tiltja azt, hogy csak a Vásárolt Microsoftos Vindózos P4-est lehet amortizálni. És azt sem mondja ki, hogy a linuxost nem lehet. ez egy hülyeség.

3. pont
na ez kivételesen igaz.

4. pont na ez nem igaz.
példa: a terrorizmus elleni törvény keretében az NBH-nak kiadhat. bírósági eljárás (nem nyomozati statuszról beszélek, hanem már perről) bírói elrendelésre (igaz csak korlátozottan) szintén kiadhat.
- itt szeretném megjegyezni, hogy a bsa nem NBH és nem bíróság. tehát egy kicsit ebben is igazad van. -
az APEH a szoftvernyilvántartást nem a gépek adataival veti össze, hanem az állóeszközleltárban szereplő gépek számával. pl. ha egy cég le akar írni 40 megvásárolt autocad 13 licencet, de az aktuális állóeszközleltárában csak 20 gép van, akkor ottan gond van, és elkezdenek érdeklődni, hogy ugyan 1. mutassák már be a számlákat 2. mutassák be az eredeti példányokat, hogy tényleg megvették-e, és itt van-e? mert elképzelhető, hogy egy cég előrelátásból (vagy akciósan) vett 40 példányt, mert tudja, hogy két hét múlva vesz 20 gépet. akár.
na. kiokosítás megvolt, ennyi elég, menj el egy tanfolyamra, vagy kettőre, máris okosabb leszel.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:10:39

mahabharata: legfeljebb emulátorral. és nem csak az abev. minden szoftver amit a kötelezően előírt bevallásaidhoz adnak vindózos. egy pályázati anyagot sem tudsz beadni ms office nélkül és még lehetne sorolni.

mahabharata 2007.10.26. 19:12:00

BPeter kar, hogy nem érted. A lényeg azért nem akarják (és nem is kell) megküldeni a nyilvántartást a BSA-nak,mert az kb. olyan, mintha csak Mari néni kérte volna Mogyoródról..persze ha te neki is elküldenéd, akkor csak nyugodtan.

mahabharata 2007.10.26. 19:22:05

KÖszi Kkacagány. Akkor aki pályázik, APEH-nek adatot szolgáltat,/majdnem minden, nem egyéni vállalkozás/ akkor máris rendelkeznie kell jogtiszta MS Office programmal. Ez a legolcsóbb szűrő:)
..de szerintem ez jogsértés az állam részéről.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:30:40

BPeter: öt perces munkával is meg lehet csinálni és abba még belefér egy seggvakarás is, de nem ez a probléma, hanem az, hogy úgy hazudik a szemedbe a jogairól, hogy közben meg is fenyeget.
nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én személy szerint egy ilyen megnyilvánulásra csak ellenségesen tudok reagálni. nem azért nem küldöm el neki amit kér, mert olyan nehéz lenne megcsinálni, vagy mert olyan nagy titkokat osztanék meg vele, hanem azért mert nem tetszik a stílusa. mellesleg az sem, hogy milyen alapon akar engem ugráltatni. ugrálok eleget a sok hivatalnak.

a nagy harcuk az illegális szoftverhasználat terén meg kamu. a teljes tevékenységük kimerül abban, hogy riogatják az embereket, meg lobbiznak azért, hogy az általuk képviselt cégek termékei működjenek a lehető legtöbb helyen.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 19:36:29

mahabharata: ha nem is jogtisztával, de rendelkeznie kell bizony. a jogsértés maximum ott van, hogy olyan szoftver használatára köteleznek, ami neked plusz kiadásokat jelent. ez ugyanolyan, mintha az adóterheidet növelnék. az meg nem jogsértő

KMariusT 2007.10.26. 20:26:26

toxx 2007.10.26. 16:18:21

"Egy természetes vagy jogi személy egy hivatalnál feljelentett valakit egy vélt jogsértés miatt"

Nálam 2 éve az ASVA feljelentése alapján tartott házkutatást rendőr illetve igazságügyi számítástechnikai szakértő, mert állítólag filmeket másolok DVD-re üzletszerűen. Még DVD olvasóm sem volt, nem hogy íróm. Ennek ellenére az egész számítógépet el akarták vinni monitorral együtt(!). A házkuti eredményre nem vezetett, az eljárás lezárásáról/további sorsáról azóta se kaptam értesítést.
Akkor nekem is hatósághoz kellett volna fordulnom, mivel állítólagos bizonyítékok szóltak ellenem, amikről szintén nem tudok azóta se semmit.

rockstopper 2007.10.26. 21:03:53

Én szeretem a BSA-t. Csakis jogtiszta szoftverem van, és a gagyi linuxot amúgy is utálom.

Hajrá BSA! Mutasd meg: veled nem lehet szarozni!!!!

Zizi_izé 2007.10.26. 21:12:33

Szerintem:

Mivel a BSA nem állami szervezet, ezért max. kérhet tőlem valamit, amit én szívesen teljesítek is, ha kifizeti az ezzel járó költségeimet. Mivel az óradíjam mondjuk 15eFt+áfa és min. 1 órát számlázok, ezért a következőt javallom:

Fogjatok egy borítékot, bele egy munkadíjról kiállított számlát 15e+áfáról (vagy amennyiről akartok), egy üres A4-es papírt, majd ezt ajánlottan, utánvéttel (18eFt bruttó) fel kell adni a BSA címére.

Amennyiben nem veszik át, azaz ő bajuk.
Neked papírod van, hogy nem vették át a leveled.

Egyébként ugyanez eljátszható pénz nélkül is, szintén üres borítékkal, ajánlottan, de a postaköltséget a címzett fizeti.

Hadd örüljenek :)

Secnir 2007.10.26. 21:19:10

kmariust
ha két éve volt, felejtsd el nyugodtan

nálunk a cégnél hasnló eset volt, csak annyi volt a különbség, hogy kijött 2 opellel 8 rendőr és közölték, hogy
-illegális szoftverkalózkodás gyanújával házkutatás, és lefoglalják a számítógépeket.
-aha, kérdeztük, és elviszik?
-igen
-mind a nyolcszázat? + 20 szervert?
-ööö
-kettő opellel? kombi legalább? ifát nem hoztak?

na nem vitték el. képzeld. csak a szervereken meg a gépeken lévő filelistákat. aztán feküdt az ügy 2 évig. utána egyrészt elévült (mivel a nyomozási idő a büntethetőség minimumát túllépte) másrészt új ügyész jött, aki összeszámolta az eddigi kiadásokat (kiszállások, szakártők havidíjai stb) a bevételt (ez rövid volt, konvergált a nullához), a lehetségest büntetést (elévült) gyorsan vont egy mérleget, majd megszüntette a nyomozást. bűncselekmény hiányában.
az informatikai osztály tagjai egy ideig megpróbálta kitaposni a zsarukból (mindenféle úton) a 'névtelen' feljelentő nevét, mert egyszer elszólták magukat, hogy ismert személyről van szó, de nem sikerült.
Úgy gondolom szerencséjére.


ha én névtelen feljelentő lennék pl. messzire kerülném még a várost is, ahol feljelentek. a sötét sikátorokat meg végképp. és nem bicikliznék, és sosem lépnék ki a házból magányosan. az ablak pedig el lenne függönyözve.

Secnir 2007.10.26. 21:23:26

eltűnt a hozzászólásom, jajajaj
gépelhetem be újra.

Kifordított kacagány 2007.10.26. 21:24:29

persze, aztán nem fizetik ki, te meg adózhatsz a kiállított számla után. tényleg nagy ötlet.

Secnir 2007.10.26. 21:25:31

nem tűnt el, dejó :)
szóval.
kíváncsi lennék pl. arra a bsa/asva stb ügynök hátralévő napjaira, aki véletlenül feljelenti a sztojkáékat, valamelyik olajbárót vagy az otp-t :D

Kifordított kacagány 2007.10.26. 21:28:45

névtelenül bárkit, bárki.

egyébként én a ti helyetekben ragaszkodtam volna hozzá, hogy elvigyék a technikát. még segítettem volna bepakolni is. aztán utána évekig meg lehetett volna élni a kártérítésből:)

Secnir 2007.10.26. 21:49:06

na ja, az informatikára alapozott üzlet meg meghalt volna aznap.
"utána évekig meg lehetett volna élni a kártérítésből:)"
aha
másnap a részvényesek az udvaron térdig gázoltak volna a vérünkben.

Sirius 2007.10.26. 22:19:13

Javasolt válaszlevél. Én a magam részéről minden további nélkül elküldeném.

"Tisztelt BSA!

Itt küldöm a vállalkozásaink által használt szoftverek nyilvántartását az önök partnereinek vonatkozásában:
Windows Mobile 5.0 Phone Edition

Mellesleg megkérem önöket, hogy nyalják ki a seggemet, és dugják fel maguknak az ehhez hasonló ostobaságokat. Az APEHtől pedig mint tisztességes adófizetőnek, nekem nem sok félnivalóm van, és mint Linux felhasználó, a maguk ostobaságaitól sem.

Ezennel kijelentem, hogy nem járulok hozzá adataim semmilyen üzletszerzési célú felhasználásához, tehát NEM kérek DM levelet egyik partnercégüktől sem. Ha mégis kapnék, úgy a bíróságon találkozunk.

Tisztelettel:
..."

NIKO 2007.10.26. 22:19:52

Most este olvasom a sok BSA-s hülyeséget. A véleményem a következő két kapott BSA levél után. A BSA dolgozók nagy ívben lesz@rják a munkát.Első levélben a fentihez hasonlóan kérték a nyilvántartás. Én kellően megilyedtem (nem elszaladtam szoftverért)hanem megcsináltam az általuk ajánlott formátumban és megküldtem nekik a felajánlott!!? határidőn belül.
Én voltam a jó gyerek!!
- kb 3 hónap mulva újabb levél. Olyanokat írtak benne mintha sose látták volna a "bevallásomat". Nem azt írták hogy nem kapták meg hanem olyanokba kötöttek bele ami egyértelműen benne volt a válaszlevelembe. Úgy általánosságba hordtak le az "általános" hiányosságok miatt.
Szerintem nincs mit félni tőlük személyesen egyik dolgozójukat sem érdekli a te (céged)hamis vagy legális szoftvered és annak nyilvántartása.
Csak postáznak és postáznak és postáznak... RIOGATÓ leveleket.
Nekem ez jött le az eljárásukból.
Egyébként meg az a véleményem magáról a szervezetről hogy minden legyártott megalkotott - árú,termék,akármi - lopott vagy hamis vagy másolt voltárol meg lehetne kérdezni hasonló levelekkel az egész világot hogy minden amije van az embernek (cégnek) az utolsó szegig azt nem lopta e. (De inkább azt célszerű feltételezni hogy minden lopott és jól meg kell fenyegetni mindenkit.)
Egyébként szoftver forgalmazásból (legális)is élek mégsem szívügyem a BSA, pedig köszönhetek nekik néhány windows vásárlást.

karatekutya 2007.10.26. 22:34:19

grigorij:
osztán Unix-ról hallottál-e (vagy junikszról, ha így könnybben megy). Azok olyan szervereken futós operációs rendszer.
Bizonyára minden cég aki Unix alapú szervereket üzemeltet (pölö: Sun típusúakat) boldogan benyelik, hogy nem tudják amortizálni a 16 Sparc processzoros 10 millás gépeiket. Vaslogikád van. (aztán még nem is beszéltünk azokról a dizájnos Apple gépekről sem...)

Morcland 2007.10.26. 23:10:50

Nah gyerekek, akkor most elmondom a tutit. A Bsa már többször küldött ehhez hasonló levelet a különböző vállalkozásaimnak. Mivel legális szoftereket használunk egyre sem válaszoltunk, de nem csak ezért, hanem azért is mert nincs ilyen levelezgetésre időnk. Ezután nem történt semmi... nem jött senki, nem ellenőrzött senki.
Egyébként meg igazat adok annak, aki kifizettetné velük a idő- és pénzráfordítást a levelezgetésre.

Más: cégeim a különböző szerzői jogilag védett műveket tartalmazó műsoros CD-ket és DVD-ket adják és veszik. Nagy áruházláncokban is értékesítünk Kelet-Európa több országában.
Több rendőrségi ügy is elindult ellenünk, ugyanis nem vagyunk hajlandóak Magyarországon jogdíjat fizetni. A legutóbbi már 3 éve húzódik (több 10 milliós árulefoglalás, házkutatás, rágalmazás stb.) és a rendőrségen túl már az Artisjus (a feljelentő) is rendesen izzad, ugyanis több 100 milliós kártérítés néz ki nekik a végén, mert mindent jogtisztán csinálunk az Eu-s jogszabályok szerint.
Tehát visszanyalt a fagyi...

grigorij (törölt) 2007.10.26. 23:41:42

Secnir: továbbra sem értem, mi a francért kötöttél belém? Én egyetlen büdös szót nem írtam semmiféle gyökér ügyvédekről! Én a eredeti levélre reagáltam!
De azért két dolog:
- a vas leírását, könyvelését, amortizálását köti az APEH a hozzájuk tartozó szw igazolásához! És nem majd, hanem már...
- tehát továbbra is ott a dilemma, milyen szw-t fogad el az APEH?
- a vita tárgyát - és erről szól a levél is - nem a vasak amortizációja és az ahhoz tartozó Tv. jelenti, hanem az új, a szoftvernyilvántartásról szóló, újabb előírás!
- Én sem arról beszéltem, hogy az APEH nem adhat ki adatokat, például egy bűnügyben vagy hasonlókban! Hanem arról, hogy a fenyegető BSA NEM tekinthető ilyennek!

A elektronikus aláírás, bizonylatkezelés és az archiválás egy újabb kemény ügy! Például kezemben vannak olyan APEH állásfoglalások, melyek homlokegyenest ellentmondanak egymásnak...

De én nem az ügyvédekről beszéltem!

grigorij (törölt) 2007.10.26. 23:50:24

karatekutya: úgy látom ma itt csupa flusztrált egyén írogat! Tőled is kérdem: mi a franc bajod van? Mi köze az eredeti levélnek és a napi APEH gyakorlatnak ahhoz, hogy én mit ismerek??? Ha közlöm, hogy ismerem a junikszot (hogy ne kelljen tolmács), akkor lenyugszol?
És így mégsem létezik az eredeti levélben említett szoftvernyilvántartási előírás, és az APEH ezt nem is fogja ellenőrizni?
Hát, tudod, én inkább háborgok, de nem kötök bele ok nélkül másokba!

Cormorant 2007.10.27. 00:06:22

Elinor
"Vettem szoftvereket, egy vagyonba kerültek. Számlát kaptam, DE LISZENSZT NEM. Akkor most mi van? Megnyaltam duplán?"
Sem a BSA-nak, sem a szervezet tagjainak nem célja a "naív" ügyfél szívatása. Ennek bizonyítéka, hogy amennyiben Te úgy érzed, hogy helytelenül licenszelt példányt kaptál, lehetőséged van ezt jelenteni és ennek fejében ráadásul speciális áron, sőt akár ingyen kapsz cserepéldányt. A Microsoft oldalain teljeskörű információt kapsz arról, hogy miként győződhetsz meg szoftvereid jogtisztaságáról:
www.microsoft.com/genuine/
... és miként tehetsz bejelentést: www.microsoft.com/genuine/downloads/FAQ.aspx?displaylang=hu
Mielőtt feleslegesen mocskolódnánk, a többieknek is ajánlom a fenti oldalakat információszerzés céljából.

viktor134 2007.10.27. 00:45:47

MuRanYi76

Addig örülj, amíg nem jönnek azzal, hogy az ingyenes szoftver egy ingyenes juttatás a cégednek, amit nem 0 Ft-on, hanem köynv szertinti értéken kell nyilvántartanod.
És mivel egy webszerver piaci ára az MS IIS termék ára, ezért a neked juttatott szoftver piaci áron nyilván tartva annak az ára lesz. :) Tehát adózz az ingyenesen juttatott szoftver után, mert költséget csökkentő tényező volt. :)

Netuddki. 2007.10.27. 01:22:42

viktor134
Már megbocsáss, de olyanról, hogy (céges!) könyvelés hallottál már?

Ha egy cég mondjuk 99eFt-ért vesz valamit, akár programot is, hiába fizeti ki az ÁFÁ-t, ha van bevétele már rötön le is írja a bevétel ÁFÁ-jából. Vagy visszaigényli, de akkor megint kinéz egy ellenőrzés.
A nettó értékkel pedig szintén csökkenti az eredményét. Ergo az adóalapja ennyivel csökkent.

Most mért érné meg az APEH-nak, ha a 0Ft-os OpenOfice.org után 99eFt-ot kellene elszámolni?
Mondjuk a vállalkozónak inkább megérné. Nem fizet semmit (azaz 19eFt ÁFÁ-t, amit rögtön le is ír), de mégis 99eFt-al csökkenti az adóalapját. Na ezt magyarázd már el lécci.

Amúgy meg nem az APEH szabja meg az árakat, hanem a piac. És a tényleges, nem pedig a képzelt bevétel (számlák, bizonylatok) után kell adózni.
Az ÁFÁ-t meg ne keverjük, mert azt a "tápláléklánc legalja", a fogyasztó (azért is ez a neve: Általános Fogyasztói Adó) fizeti meg.

Netuddki. 2007.10.27. 01:30:50

Az meg a legnagyobb baromság, hogyaszongya vegyünk legális (Amerikai) szoftvert, mert attól majd több bevétele lesz az (Amerikai) államnak, és több (Amerikai) munkahely jön létre.

Most nincs kedvem levezetni, de mindenki kiszámolhatja, hogy 100eFt szoftver vásárlása után mennyi Ft marad Mo-on, mintha azt mondjuk munkabérben fizetné ki valaki a dolgozójának.

Ezzel NEM az illegális szoftverhasználat támogatása a célom. Szabad szoftver forever.

eami 2007.10.27. 08:55:29

azért a Zala írásától nem kell hanyatvágni magatokat, meg licence-t kérni tőle :) Kb. 10 éve kering a neten különböző formákban :P

JabbaDa6 2007.10.27. 08:57:21

Erdekes kis olvasmany kerekedik ebbol.

A jartasabbaktol kerdeznem, hogy az evenkent elkuldott BSA "felszolito" levelek nem minosulnek-e spamnak? Amennyire en tudom, nem csak az e-mail spam fogalma letezik torvenyileg.

Majmász Gedeon 2007.10.27. 09:02:07

Ha veszem a fáradságot, akkor azt t nélkül teszem. (Tehát nem a fáradtságot veszem.) Ez Homár Jóskának is szól (az Xbox-os cikk miatt)!

Netuddki. 2007.10.27. 11:47:12

JabbaDa6!
Nagyon egyszerűen kideríthető. A megfelelő helyen a megfelelő feljelentést meg kell tenni. A többi az illetékesek dolga.

vernarancs 2007.10.27. 13:51:30

En t-vel veszem a faradtsagot. 100-as egysegcsomagokban.

Shaq Baqoor 2007.10.27. 19:02:35

Nemtom, lehet hogy én vagyok hülye, de mintha itt mindenki gordiuszi csomót csinálna az ügyből. Pedig egy vágással meg lehet oldani.
Idézet a levélből: "... a Szoftverek nyilvántartását - a Szerzői jogi törvény vonatkozó vonatkozó rendelkezései alapján, a BSA TAGVÁLLALATOK VONATKOZÁSÁBAN - számunkra megküldeni szíveskedjenek"

Namármost: ha nekem céges gépem van (mint ahogy nincs), és azon nincs telepítve MS, Adobe, Symantec ésatöbbi szoftver, akkor rendesen kiesek a levél hatálya alól. Tehát a tagvállalatok vonatkozásában nem szíveskedem megküldeni semmit. Ha ezek után kijön bármilyen ellenőrző hivatal, akkor, mégis, mit kifogásolhatnak? Hogy nem használom a cégcsoport szoftvereit??

jesszumpepi (törölt) 2007.10.27. 20:14:49

A BSA eszetlen semmirekellők csürhéje,akiket elsőként állít falhoz a forradalom.

c3po 2007.10.27. 20:25:56

A BSA egy motorkerékpár márka, akkor ki és mit használ jogtalanul?www.motorinfo.hu/news_new.php?nid=4162&cat=

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2007.10.27. 21:05:09

a bsa ezen húzása szerintem befolyással üzérkedés. "arra való hivatkozással, hogy hivatalos személyt befolyásol..." - ha jól emléxem a btk-ra.

mr.watson 2007.10.28. 10:19:18

Mi az a SZOFTVER???

A cégünk tulajdonában nincs szoftver, csak szoftver használati jog!!!

Már a vásárláskkor át...kúrja a vásárlók fejét a Microsoft és a BSA társaságok jó része.

Egy szoftver ugyebár - a konkrét meghatározáson túl - azt jelentené, hogy kapsz egy kódot (egy példányát), azt nem változtathatod meg, de arra a gépedre rakod amelyikre akarod, annak adod tovább el akinek akarod ... stb.
hiszen egy tárgyi eszköz volna, nem pedig egy korlátozott használati jog...

Ti nem így látjátok?

jesszumpepi (törölt) 2007.10.28. 13:02:35

BSA = Beseggelt Segédrendőrök Alegysége

ella1988 2007.10.28. 17:46:13

nekem programom van,de gépem nincs.Ha jönnek ellenőrizni,mi lesz a büntetés?

Énszerintem 2007.10.29. 00:01:28

Arra emlékeztek, amikor a BSA lopott? Volt egy afférja a Complex Jogtárral. Feltette a honlapjára a jogszabályt a jogtár-féle kommentárral együtt úgy, hogy nem volt legálisan vásárolt példánya.
Akkor valamit makogtak arról, hogy "csak az ügyvédünk", meg hasonlók, de utána pár hónapig csendben voltak.
Részletesen itt: www.hwsw.hu/hir.php3?id=18484

elinor 2007.10.29. 11:01:23

cormorant, köszi az infót, bár ezt nem egészen értem, hogy:
"amennyiben Te úgy érzed, hogy helytelenül licenszelt példányt kaptál, lehetőséged van ezt jelenteni és ennek fejében ráadásul speciális áron, sőt akár ingyen kapsz cserepéldányt". Mit jelent az, hogy "helytelenül licenszelt"?

elinor 2007.10.29. 11:02:54

Akik kaptak már ilyen BSA-levelet, azoktól kérdem: ajánlottan/tértivevénnyel küldik vagy csak simán? (Ha utóbbi, akkor a BSA még azt sem tudja bizonyítani, hogy a címzett megkapta a levelet.)

hulyemagyar 2007.10.29. 11:33:53

Az első simán jött, a második már tértivevényes volt. A titkárnő meg átvette...

2007.10.29. 12:57:50

Mi az, amit ma egy kisvállalkozás nem tud ingyenes szoftwerrel megoldani? Jobban mint a mikrofossal?

2007.10.29. 20:53:44

Ha jól értem, az APEH kidolgozott egy irányelvet, ami alapján a szoftverek nyilvántartását ellenőrzi. A BSA riogat, és aki megijed, annak hozzájut az adataihoz.
Ez eddig két szál, amik nem feltétlenül futnak össze. Ha jól értem, a közös pont a következő:a BSA eladja az adatokat az APEH-nak, tisztán kereskedelmi célból. (merugye nem szívjóságból?) Az meg használja, ha használja.
Mit kap a BSA az adóhivataltól? Pénzt az adatokért? Akkor ez valahol az adataim jogosulatlan kezelése, nem? (A BSA nem kéri a hozzájárulásomat az adatok továbbításához harmadik személy felé) Ha nem pénzt, akkor szemhunyást a BSA-t alkotó cégek ügyei felett? Akkor ezt nem minősítem...

Egyébként a dolog "komolyságát" jelzi, hogy mi eddig három alkalommal kaptunk efféle levelet, simán, normál postai levélként. Én a saját cégemnek dolgozom, nem a BSA-nak, nem ők fizetik a béremet, a szoftvereink rendben vannak, így nem reagáltam. Következmény: eddig semmi. (Ezidő alatt volt egy teljes körű és egy részleges APEH-ellenőrzésünk, fel sem merült a szoftverek kérdése...)

Kifordított kacagány 2007.10.30. 07:24:07

zsir: adóbevallások, pályázatok, ilyesmi. persze ezt én úgy csinálnám, hogy az ilyent a magángépemen tárolnám.

g.ági 2007.10.30. 08:54:43

figyelmesen átolvastam az összes kommentet, de bevallom, ez ügyben nem lettem okosabb. Cégünk is átvett egy ilyen tértivevényes levelet, a nov.15-i határidővel.
Szerintetek az APEH-tól lehet kérni ilyen jellegű felvilágosítást?

Kifordított kacagány 2007.10.30. 09:14:15

minek? gondolod őket foglalkoztatja? őket csak az érdekli amiből bevételük van, ebből meg nem lesz nekik.
egyébként meg akinek legális szoftverei vannak, az ne foglalkozzon vele, akinek meg nem az hazudjon valamit és igyekezzen legalizálni.

gal_oca 2007.10.30. 09:39:48

Ne felejtsük el, az adóhatósággal fenyegetőzni, feljeletgeni ősi magyar szokás (meg szofvert lopni is az)! A második BSA levél hatására megnéztem a cég nyílvántartott vasait, csináltam egy kis táblát (legális 97-as excel-lel) amin felsoroltam az OEM xp-ket, kinyomtam elraktam, de nem küldöm el. Ja és vissza az APEH-ra: egy Bp.-i bármilyen adóellenőrzés kb fele olyan genya mint egy vidéki. (revizorok kapacitása / cégek száma) Nincs olyan cég ami a jelenlegi jogszabályokat hiba nélkül be tudja tartani. A nagyoknak futja jó ügyvédre, könyvelőre. A kicsik bekalkulálják a bírságot az olcsó könyvelés mellé.

gal_oca 2007.10.30. 09:42:18

Ha valaki megtámadja jogilag a BSA zsaroló levelét beszállok a költségekbe!

szigiri 2007.10.31. 13:50:56

A 60/1992. (XI. 17.) AB határozat alapján az irányelv/ajánlás biztos alkotmányellenes, ha jogalanyokra nézve kötelezettséget tartalmaz. Így bukón lehet a dolog.

www.iif.hu/netacgi/ahawkereuj.pl?s1=20/1992&s2=&s3=&s4=&s5=&s6=&s7=&s8=&s9=&s10=&s11=Dr&p=1&SECT5=AHAWKERE&r=1&d=AHAW&u=/netahtml/ahawuj/ahawkere.htm&op10=and&f=G&op11=and&op7=and&op8=and&op9=and&l=20

timi1023 2007.11.04. 10:51:40

Csak kiváncsi lennék, hogy a BSA milyen jogon követelőzik.
Ja hogyha már az apeh ennyire ráér egy magáncégnek nyomozni, akkor én is megbizhatom Őket feladattal?

Qwertz man 2007.11.04. 12:40:42

BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ

A BSA nevű fantomcég nem létezik. Fedőszerve az S.B.G.&K. (Suttyó Buzi Geci & Köcsög) Szabadalmi és Ügyvédi Irodák (www.sbgk.hu) nevű cég. Ez fenyeget minket minden hatósággal!
Tehát ha bármi feljelentést (illegáláis szoftverhaszánlat, adatvédelmi biztos, adócsalás, stb.) akartok tenni, e cég ellen tegyétek!

BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ BRÉKIN NYÚZ

Tutanhamon 2007.11.04. 13:00:17

Az S.B.G.&K. tényleg elég suttyó. De megszopattuk bíróságon. Csak kell egy jó ügyvéd.

timi1023 2007.11.05. 21:04:45

Közben sikerült a Magyar Közlönyt véginéznem.
A BSA ezidáig nem kapott semmilyen felhatalmazást adatgyüjtésre.Igy a válaszadás egyedül önkéntes alapon történik.Egyre azért kiváncsi lennék, hogy a BSA mit szolna egy feljelentéshez.

Marhácska 2007.11.06. 10:41:07

"A BSA ezidáig nem kapott semmilyen felhatalmazást adatgyüjtésre."

Kitől kellene felhatakmazást kapniuk? :)

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:23:37

timi1023 2007.11.05. 21:04:45

Semmit, ugyanis nem lenne belőle ügy, hidd el nekem.

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:28:52

Marha_ 2007.11.06. 10:41:07

Államnak szerintem. De ki tudja, hogy mi folyik az emberek háta mögött amiről nem tudnak.

Marhácska 2007.11.06. 11:45:40

Nem igazán tiszta, hogy ez most akkor mgánszemélyekre is vonatkozik?

Szupport/Mondroco 2007.11.06. 11:52:50

Elvileg ha van egy jóakaród, és feljelent akkor kimehetnek hozzád is, kivizsgálni az ügyet.

FreeWind 2007.11.06. 15:26:00

Ti megtaláltátok az "Adatkezelési nyilvántartási számukat"? Mert ugyebár ha személyes adatokat tárolnak az sem "ártana". Meg a levélen se aláírás, se bélyegző. Lehet a szomszéd néni küldte ezt a levelet a cégnek :-)
Szóval ez nem más mint egy szórólap.

timi1023 2007.11.06. 21:24:32

Viszont a BSA csak feljelenthet de nem vizsgálhat ki semmit (nem is nyulhat a gépekhez).Ezér van a APEH Rendörség, Ügyészség és a PSZAF.

Szupport/Mondroco 2007.11.07. 09:46:41

timi1023 2007.11.06. 21:24:32

A pénzügyi szervezetek állami felügyelete is foglalkozik ezekkel? Mert én erről nem hallottam. Most ugyan utána néztem, de nem láttam semmi utalást.

Corry 2007.11.07. 22:02:08


FreeWind 2007.11.06. 15:26:00

Nincs szerintem nekik Adatkezelési nyilvántartási számuk, továbbá ha valaki ránéz erre az űrlapra:

w3.bsa.org/hungary/upload/Szoftvernyilvantartas_adatlap_minta.pdf


Kérdem én, hogy a felhasználók személyes adatait miért adjam ki?

Nincs kedve valakinek (aki tudja a módját) beadványt küldeni az Adatvédelmi biztosnak erről??

FreeWind 2007.11.08. 09:30:38

Ez az minta egyébként nem lesz jó. A levélbe is írják, hogy „a BSA honlapjáról is hamarosan letölthető” az új, persze november 15.-ig azért küldjem vissza. Szóval ha ezzel megcsinálom és elküldöm akkor majd fél év múlva megint küldik a választ, hogy így nem tetszik neki és csináljak újat. Ezt már eljátszotta egyszer korábban. Anno a Vezetőség kérte, hogy csináljam meg és küldjem el, én ezt meg is csináltam természetesen a honlapjukról letöltött minta és ajánlás alapján. Erre mikor kitalálnak egy újabb formátumot akkor írnak, hogy nem jó mert nem úgy néz ki. Gondolom ez is mindenki megkapta. Akkor jött be ez a személyes adat dolog is, hogy adjam meg a munkatársak nevét, címét, telefonszámát meg mindent. Nah akkor én sem küldte már vissza. Könyörgöm mi köze van a dolgozónak ehhez az egészhez, minek akarják ezeket tudni. Majd ha megírják és megadják az adatkezelési számukat és a teljes szabályzatukat akkor talán esetleg még megadnám, de mivel nem találom indokoltnak mégsem :-) Meg talán akárhányszor kitalálnak valamit én csináljam újra ugyanazt, mintha annyi időm lenne rá. Vegyenek fel egy programozót aki át tudja konvertálni az adatokat. Vagy szóljanak nekem aztán írok nekik egyet :-) Persze az ő jogtiszta programos gépükön és BSA ellenőrizze, hogy jogtisztán használják-e :-) Szóval ahogy a többiek írták, a hozzáállásukkal meg hangvétellel van a legnagyobb gondom. Ha szépen megkérnek, hogy csináljam újra mert új rendszerük van akkor szó nélkül megteszem de ha mindig csak fenyegetnek, pláne hogy alaptalanul, hiszem ha vennék a fáradságot akkor látnák, hogy már elküldtem nekik. De ezek ba*nak rá nagy ívben. Sajna még mindig ott élünk, hogy mindenkiről az gondolják, hogy lop, csal és hazudik. Könyörgöm legalább csináltak volna két féle sablon levelet, hogy akik már beküldték és akik még nem és talán először meg kéne kérni őket. Nah mindegy, ez van ezt kell szeretnünk :-)

Takacsi 2007.11.10. 01:09:45

"Viszont a BSA csak feljelenthet de nem vizsgálhat ki semmit (nem is nyulhat a gépekhez).Ezér van a APEH Rendörség, Ügyészség és a PSZAF."

elvileg jogos a felvetés, viszont:

sajnos a telepítéskor elfogadod a liszensz szerződést amiben van valami olyasmi hogy, a szoftver gyártója vagy meghatalmazottja ellenőrizheti a jogtiszta felhasználást. A bsa meg ha minden igaz egy rakat cég megbízottja.

Ne értsétek félre: nem a bsa mellett állok! jó lenne ha valaki meg tudna cáfolni

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2007.11.15. 17:42:52

Elfogtunk egy levelet! - A BSA és az APEH együttműködésének részletei:
www.mtv.hu/videotar/?id=12813

salamander 2007.11.19. 23:48:23

Szevasztok AranyGyerekek!

Hogy hogy nem informatikai cég ügyvezetőjeként az általunk karbantartott hálózat tulajdonosa kapott egy ilyen "felszólító" levelet a BSA tól.-
No mondoom a feleségemnek - aki egyben a cégem jogásza is-, Anyu nézzed mán' meg mert a jogértelmezési pulzusom nagyon lüktet.
Megnézte, s arra a következtetésre jutott, hogy egy udvarias levélben küldjük el őket a halál f@szára.
így tettünk. Azóta sem jött tőlük egyetlen levél sem.
Ezt a logikát követtük négyszer egymástól eltérő ügyben a "intrumjustícia" nevű bandával szemben is. A négy ügyből egyszer volt pofájuk bíróságra vegzálni, s azt is úgy veszítették el, hogy a kiküldött ügyvédjelölt elsírta magát, - mondván, ő nem látta a bizonyítékokat. A bírónő azonnal 6 hónapra felfüggesztette az eljárást, mely automatikusan megszünt a határidő letelte után (tekintve hogy az jogi képviseleti iroda nem merte folytatni a pert). Előtte szinte naponta hívott a bűnöző banda, hogy ilyen-olyan bajom lesz ha nem fizetünk 1 millió forintott a számlájukra. Kijelentettem, hogy tőlem soha egyetlen forintot sem kaphatnak. NEM IS KAPTAK. Ebből a tanúság az, hogy ne legyetek beszariak, vegyétek a fáradságot és nézzétek (nézessétek) át a törvényeket, jogszabályokat s ha szorosan tartjátok magatokat azokhoz semmilyen gond nem érhet.
Éljen a bátor, jogkövető minta polgár!
p.s.
Jelenleg egy 1999-ben elkövetett parkolási vétség miatt üldöznek mint magánszemély. (Csendben hallgatok arról, hogy nem is volt gépkocsim ezidő alatt. Ha bíróságra megyünk - bíztatom őket nagyon, - majd halkan benyögöm a tényeket s gondolom az ügyvédjelölt megint zokogva fog kirohanni a teremből).

hazai balek 2007.11.20. 10:00:05

Megnéztem a BSA Szoftver Nyilvántartási Mintáját.
Csak két gyors észrevétel:

Kérik a szoftver sorozatszámát! (1. pont)
Tán telepíteni akarják?

A tipikus hiányosságok 8. pontja szerint nem lehet bérletezni programot, mert azt a Szerzői Jogvédő törvény tiltja.
A legnagyobb hazai, ügyviteli szoftvereket forgalmazó cég - több mint 15 éve - zömmel bérleti konstrukcióban forgalmazza szoftvereit.
És ezzel a gyakorlattal nincs egyedül.

Ennyire felkészült a BSA a hazai gyakorlat- és jogszabályokból. Ennyire kell/szabad nekik hinni!

Mocoria 2007.11.20. 10:23:38

Olvastátok az Indexben?

"Beszólt az APEH a BSA-nak
2007. 11. 19., 13:32 | Frissítve: 17 órája
APEH-ellenőrzéssel fenyegette a magyar vállalatokat a nagy szoftvergyártókat képviselő Business Software Alliance (BSA), mégpedig egy nem létező jogára hivatkozva. A legális szoftverhasználatért küzdő szervezet már többször elvetette a sulykot, például amikor bilinccsel kampányolt a szoftverlopás ellen. Most az APEH beszólt a szervezetnek, hogy álljon le."

The Voice 2007.11.22. 02:31:59

A BSA-nak milyen is a jogi státusza?
Mi alapján számoltatna el bárkit is?
Ha ,,szoftvert vásárlok'' akkor a gyártó céggel a szoftverforgalmazón keresztül kerülök kapcsolatba, vagy onlány vásárlás esetén magával a gyártóval.
Mit keres itt egy ,,képviseleti'' szervezet a képben?
Miért lennék köteles szóba állni vele?
A vásárlási számla kiállításától kezdve már csak legfeljebb az APEH számoltathat el jogszerűen. Ha a vásárlás helyén kamuszámlát kaptam akkor az ellen mi is véd meg mint felhasználót??
Vagy rosszúl látom?
süti beállítások módosítása