Tékozló Homár

Az ELMŰ nem annyira fogyasztóbarát

2008.05.21. 08:00 | ge | 70 komment
Levélírónk melegvíz híján napok óta lavórban fürdik, mert valami elromlott. De hogy tudhatná meg pluszköltség nélkül, hogy a bojler vagy a villanyóra? Vita az ELMŰ-vel.
Sziasztok, azt gondoltam, leírom a rövid, de számomra felháborító ELMŰ-s eljárásrendet, amit egy ügyfélszolgálati telefonnál tapasztaltam. Régi villanybojlerünk van (gondolom emiatt nem lehetek sikeres ember), de egy évekkel ezelőtti szervizen kívül sosem volt vele baj. Annál több volt az ELMŰ-vel.

Mivel annak idején éjszakai áramra kötötték, időnként előfordult, hogy nem jött, így melegvíz nélkül maradtunk. Az utóbbi fél évben sajnos ez többször megismétlődött 2-3 napra (mind ünnepnap), az egyiknél kikönyörögtem a bojlerszerelőtől, hogy másnap jöjjön ki, hátha a bojlerrel van gond, mire éjjel megint jött éjszakai áram és mondhattam le a szerelőt.

Múlt hét péntek óta megint semmi, gondoltam felhívom az ELMŰ ügyfélszolgálatát, ugyan mikorra várható, hogy nem a tűzhelyen melegített vízzel kell fürdeni. Az ügyfélszolgálatos közölte, hogy ha bejelentem, kijönnek és megnézik, de arról tájékoztatnia kell, hogy ha a hiba a villanyórán túl van, azaz a villanyóra és a bojler közt, vagy a bojler maga hibás, akkor 7000 Ft kiszállási díjat kell fizetnem.

Kérdeztem, hogyan tudnék megbizonyosodni arról, hogy nem a bojlerben van a hiba? Honnan tudom meg, hogy saját maga miatt nem indul el, vagy mert nem kap áramot? Javasolta, hogy hívjak ki egy villanyszerelőt. Erre megjegyeztem, hogy a villanyszerelő is kér legalább 7000 forint kiszállási díjat. Felmerült bennem, hogy ha saját védelmemben kihívok egy szerelőt, és az megállapítja, hogy a bojler tökéletesen működik, akkor kifizetik-e nekem a szerelő költségét? Nyilvánvalóan nemleges volt a válasz.

Tehát: Mivel én magam nem tudom megállapítani, hogy hol a hiba, ezért a következő lehetőségeim vannak:

a.) Bejelentem a hibát az ELMŰ-nek. Ők kijönnek, de nincs náluk hiba, és bojlerszerelőt kell hívnom. 7000 Ft (ELMŰ) + 7000 Ft (mondjuk ennyi a bojlerszerelő költsége).
b.) Bejelentem a hibát az ELMŰ-nek. Ők kijönnek, náluk van a hiba, megjavítják, örülünk. Ingyenes.
c.) Szerelőt hívok, a bojlerben a hiba, megjavítja, működik. 7000 Ft (bojlerszerelő)
d.) Szerelőt hívok, nem a bojlerben van a hiba, kihívom az ELMŰ-t, megcsinálják. 7000 Ft (bojlerszerelő)

Látható, hogy akkor járhatok a legjobban ill. a legrosszabbul, ha kockáztatok, és az ELMŰ-nek jelentem be a dolgot. Sajnos egy öreg HAJDU bojlerem van, simán lehet, hogy az romlott el. De azért mégis dühítőnek találom, hogy a négy lehetséges verzióból háromból azért kell fizetnem, mert nem lehetséges szakember nélkül leellenőrizni azt, hogy van-e éjszakai áram vagy nincs (régi villanyórám van), és az ilyen helyzetekre az ELMŰ egyetlen reakciója, hogy kijönnek, de ha tévedtem, akkor fizessek.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naneee 2008.05.21. 08:14:17

Ilyen negyedik még sose voltam.

liven 2008.05.21. 08:17:02

5-e, és megyek olvasni.

liven 2008.05.21. 08:20:36

Elolvastam! Szomorú, de ilyeneken a mai magyarországon már nem szabad csodálkozni.

Én lennék terrorista! 2008.05.21. 08:29:15

Nos, a Hajdu nem romlik el. Ha esetleg valami csoda folytán mégis, akkor azt is becsületesen, tehát nem csinál olyat, hogy csak néha nem jó. Ez nem globalista fos termék. (Esetleg kontakt hiba, de az ugye nem igazi hiba.)

Nekem az iccakai áram a gyanús, nekünk is a jó öreg van, volt gondunk ilyennel, óra csere lett a vége (hogy hogyan, az megérne egy Homár történetet).

Amúgy pedig nem érdekel, hányadik.

madsun 2008.05.21. 08:34:29

:) Egy Hajdúhoz a bojler szett (néhány kábel egy zacsiban .. :) kb 900 huf .. de lehet, hogy 1400 .... előtte kölcsön mérővel megnézed, hogy ven-e villany ... (amikor kellene lennie .. nem egy komplikált dolog .. nem kell szerelő .. ha van, akkor kábelszett csere ... és hipp hopp megy a cucc .. .:)

Ha villanyszerelőt hívsz, kérdezd meg, hogy bojlert nem csinálja-e meg .. veszel előre hozzávalót, és azt rakja be .. ismerősömet akarta lerántani egy szerelő, a számlán ott volt, hogy anyag : 9.400 ..... a cucc csomagolásán meg ott figyelt a 890,- Ft .... :)

Nick-son 2008.05.21. 08:38:56

Benne az első tízben

Egy db kínai fázisceruzával meg lehet nézni, hogy a bojler kap-é áramot.

Akciósan, 6.999 Ft -ért megnézem neked.

Egy villamosmérnök, aki a kiszállási díjakat látva már bánja, hogy nem villanyszerelő lett.

Tron65 2008.05.21. 08:43:50

Ez nem fogyesztóbarátságon műlik, hanem így működik. Sajnos, de ez van. Ha a TV-n nincs adás, kit hív ki? Gondolom a TVszerelőt. Aztán kiderülhet, hogy kábelhiba és jöhetnek a kábelTvsek. Telefon süket (vezetékes), kit kell hívni? Nem jön az internet, stb. Amig a szolgáltatói hálózat és a végberendezés más-más tulajdonban van, ez így is lesz mindig.
Azért egy ismerős általi méricskélést, vagy a bojlerrel összekötött lápa (ha nincs visszajelző) odamadzagolása nemártana.

rockstopper 2008.05.21. 08:45:40

Sajnos nem tartunk ott, hogy minden szarért szerelőt hívhassunk. Burkolat le, fázisceruza be, világít?

Troppauer Hümér 2008.05.21. 08:48:55

Ha nem értesz hozzá, akkor eccerűbb, ha az éccakai mérő mellé felszerelt dobozt figyeled akkor, mikor az elmű kapcsolni szokott. Ha azon a vackon a kapcsoló átvált, akkor a te cuccoddal van baj. Így nem fog agyonbaszni az áram.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.05.21. 09:01:59

Nálunk is van egy 120 literes Hajdú villanybojler felszerelve, igaz csak tartaléknak van már meg, már felszereltettük egy gázbojlert is és azt használjuk.

Amikor felszerelték, akkor még úgy hívták hogy "csúcsidő kizárásos" ez valószínűleg az éjszakai áramot takarta.

A mérőóra mellé fel van szerelve egy másik óra, mely valóban óraként funkciónál, mert beállították rajta, hogy mely időpontban üzemeljen. Még a ketyegését is lehet hallani, bekapcsoláskor nem fog robbanni, ha eddig nem robbant fel:-)))))

Valószínűleg nálatok is fel van ilyen szerelve. Arról leolvasható, hogy a bojler mikor kapcsol ki és be. Látható, de van is rajta egy pirosan világító kis lámpácska is. Ez működés közben világít. Nem kell ide szerelő. Elég régen ott lehet, mert azt írtad, hogy ősrégi a ketyere.

Mindezt ingyért magad is megtekintheted.
Eztért bizton állíthatom, hogy ELMŰ dolga. Gyűjjenek ki és kapcsolják le neked a a csúcsidő kizárásos ketyerét.

Csak ők csinálhatják meg, mert valószínűleg plomba van mindkét órán.

Mylady 2008.05.21. 09:02:47

Szerintem ha hősünk nem ért hozzá, akkor ezekből a tanácsokból sem fogja tudni mit kell tenni.
Tapasztalat :)

Mokele-Mbembe 2008.05.21. 09:05:31

Elmü tud vicces dolgokat csinálni (a post nem az, nem is értem, hogy került ide...) Viszont: a legújabb mániájuk, hogy kirakatják a kerítés külső oldalára a beérkező vezeték biztosítótábláját, még a mérőóra előtti szakaszon. Szépen leplombálják, majd közlik, hogy ez mindettől függetlenül a tiéd, ha elszáll egy biztosíték, oldd meg magad. Vagy piszkálj te a 400 voltos dobozban, vagy hívjál szerelőt sokezerér. Arra még nem kaptam választ, a plomba ez esetben mi a büdös rossebet csinál a dobozon. Ha a leszedetéséhez / visszarakásához is ki kell híni az Elmüt, és az beszámláz, be fogom fonni a hajamat. Egyszer megcsinálták szívességből, akkor mesélték el, mi a szitu, azóta akárhány elmüssel beszélgetek, midegyik mást mond erről...

elmü monnyon le...

Trencsák 2008.05.21. 09:11:37

Látszik a "pesti bérlakásos sóherságod".
Egy vidéki ha a saját házában elromlott a "régi villanybojler" nem a sült galambot várja az IKV-tól. hanem ha fürdeni akar, azonnal megjavíttatja.
Neki fontos a fürdés, mert esetleg a munkában meg szokott izzadni, nem úgy mint Te.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.05.21. 09:14:53

Albérletünkben is 2 óra van... azaz 3, de abból egyik nem mér semmit. A másik kettő a miénk és az egyik a bojlerre van kötve. Mellette van egy doboz, de attól függetlenül a bojleres az nem szabályoz semmit, csak mér. Ha nappal kell fűtenie a bojlernek, akkor akkor kapcsolja be... nem is vagyok villanyszerelő, de itt szerintem nincs nappali meg éjjeli, ez a két kütyü napszaktól függetlenül dolgozik. A harmadik meg teljesen inaktív (állítólag évek óta).

Tajparaszt 2008.05.21. 09:16:37

20.000-től kapsz bojlert...

staropramen 2008.05.21. 09:22:16

A hajdu egy viszonylag egyszerű boyler.Elektromos hibát valamiféle vezetékek összeégése okozhat.Ez a b
oyl.. alján lévő doboz levételekor (3 csavar) kiderül. Egységcsomagban a 3 felsaruzott vezeték kb 1000 ft.Ha szerelőt hívsz nézesd meg a fűtőszál vízkövesedését is.

anarch 2008.05.21. 09:35:44

Nem értem, mi köze az ELMŰnek a bojlerhez? Emlékeim szerint az ő hatáskörük végetér az óránál (kivéve ha építeni kell, akkor az oszlopokat és az embereket te veszed de az övék lesz.)

anarch 2008.05.21. 09:44:59

Kockázatilag egyébként a 7000-est kéne választanod, azaz hívj szerelőt. De valóban egy "haver" hívásával jobban jársz, aki előtte megnézi van-e benne delej. Merre vagy helyileg?

Troppauer Hümér 2008.05.21. 09:45:30

Anarch:
A bojlerhez csak annyi köze van az elműnek, hogy ő kapcsolgatja az áramot az éccakaji hálózatodra. Mivel ráb@szott néhány plombát a mérőszekrényben mindenre, ezért te nem nyúlkálhacc benne büntetlenül. Csak ők.
Ha a post írónak a mérőnél romlott el valami, akkor abban még egy mezei willanyszerelő sem csöcsörészheti a fázist, csak az elmű. A mérőtől elmenő, mért oldali vezetékhez már nincs sok köze, ezért mondták, hogy ha azzal van a gond, akkor bevasalják a kiszállási díjat.

Gumidomino 2008.05.21. 09:46:02

ezek amúgy is akkor kapcsolják az éjszakai áramot amikor akarják.
van hogy 9-kor elindul a mosó- és a mosogatógép, van hogy csak 11-kor.
mondjuk tökmindegy.

765mb 2008.05.21. 09:46:57

Trencsák viccelt.

Gumidomino 2008.05.21. 09:50:12

sose értettem, hogy a férfiak között az miért ciki, ha valaki nem ezermester meg villanyász.

Troppauer Hümér 2008.05.21. 09:50:49

Legjobban azzal a villanyszerelővel jár a post írója, ha olyan villanyszerelőt hív, aki az elműnél regisztrált, minősített szerlő. Ő leszedheti a plombát, és a bojlert is meg tudja javítani. A regisztrált szerelők névsorát meg lehet nézni az elmű honlapján.

Asszem ez lenne a két legyet egy csapásra verzió.

asdf 2008.05.21. 09:50:54

Vezerloje valogatja mit lehet tenni. Nalunk olyan anyamkinja volt az ora mellett, ra volt irva, hogy hanyas "csatornara" van beallitva a cucc, ha nem adott aramot pislogott a led, ha meg a kozpont szerint jarna az aram, akkor meg folyamatosan vilagitott (tehat meg fazisceruza sem kell).
Elso blikkre az lehet a problema, ha ilyenje van a panaszos juzernek, akkor az epp doglodik, avagy az elmu b**szik az eloirt napi x oranyi aramot prezentalni a vezerelt szakaszon.

Troppauer Hümér 2008.05.21. 09:52:03

Na, eszt lyól mekkfogalmaztam. De a lényeg érthető. Szerintem.

malar 2008.05.21. 09:52:29

Elfelejtetted ezt a variációt:

Bojlerszerelőt hívsz (7k HUF), de nem azzal van a hiba. Aztán kihívod az ELMÜ-t, de náluk sincs gond (7k HUF). Végül kihívod a villanyszerelőt, aki megoldja a problémát (7k HUF).

Megjegyzem ha valaki kiszállásért mesterember 7k HUF-ot akarna elkérni tőlem, hát én úgy zavarnám el a sunyiba, hogy sírvafakadna.

Fenében is, 7k HUFból egy autó típus függvényében, de több száz kilómétert elmegy. Még a BKV se kerül ennyibe, ha esetleg azzal jönne.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.05.21. 09:53:23

765mb: szerintem meg a Sanyi a Trencsáknak üzent.

"Kérjük (a) kedves vendégeinket,
hogy ne viselkedjenek bunkó
paraszt módjára.

Köszönöm"

Varcsika 2008.05.21. 10:25:48

Bojler konnektorból kihúz, kislámpa bedug. Ha világít, bojlerrel van gond. Vagy rosszul tudom?

Majmász Gedeon 2008.05.21. 10:36:18

Gratulálok az első 5 komment szerzőjének!

Troppauer Hümér 2008.05.21. 10:37:08

Varcsika:
rosszul tudod. Az éccakaji áramot nem szabad konnektorba vezetni. CSaK fix bekötésű, helyhezkötött villanyos dolgokat szabad róla üzemeltetni. Pl villamos hőtárolós kályha, bojler, stb.

Secnir 2008.05.21. 10:43:35

troppauer:
és konnektor.
vízszivattyű részére pl.

de a kislámpás megoldás jó.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.05.21. 10:47:44

Éjjel mérd meg a feszt a bojleren. Ha van 220 akkor a bojler rossz. Ha nincs, akkor nincs áram.
Szarjon sünt az ELMŰ!

Gumidomino 2008.05.21. 11:05:20

"Az éccakaji áramot nem szabad konnektorba vezetni."

itt szeretném megjegyezni, hogy a 09:46:02 kommentem pusztán kitaláció.

Ficak 2008.05.21. 11:05:23

Szarjon sünt az ELMŰ! - EGYETÉRTEK

DE a levélíró dolgozatát fel kellene venni a a játékelméletek közé. Milyen jól is mutatna Nash-egyensúly, fogolydilema, nemek harca között ELMŰ és a bojler. Új nóbel díjhoz segíti az országunkat az elmü :-(

Okádó Mikádó 2008.05.21. 11:05:28

Hát megjött a mi Gedeonunk is :)

Az összegek számolásában annyi hibát vélek felfedezni, hogy egyáltalán nem számol a szereléshez beszerzendő alkatrészek költségével. Csak a munkadíjjal.......lesz nagy csodálkozás.

zsoci 2008.05.21. 11:30:21

nem 220 hanem 230.

A csúcsidő kizárás nem azonos az éjszakaival. Csúcsidőkizárás már nincs budapesten, viszont az éjszaki áram kapcsolás rugalmas, ahhol új már az óra ( hangfrekvenciás vezérlésű , ez a piros ledes).De ennek is van minimális kötelező működési ideje.

Egy olcsó multiméter 999 ft az obiban. Egy olyan fázisceruza amihez nem kell érintkezés csak elég közelíteni a kábelhez kb 1500.

Azt a postot hogy kitesz a keritésen túlra a villanyórát az elmű aztán turkáljak a 400v-ban nem értem. Miért kell turkálni egy kisautómata visszakapcsolásához? Miért kell ehhez blombát tépni? Van kisajtó ami ráadásul csak a biztonságos szigelt részekhez enged hozzáférni. Lakosági fogyaztónál már NEM LEHEt olvadó biztosító. ????

üdv zsoci

staropramen 2008.05.21. 11:49:21

ez egy villanyszerelő ország ehhez mindenki ért,mégsem biztonsági őrök vannak a legtöbben.Én spec azt sem értem ,hogy hova tűnik az áram amikor lekapcsolom a lámpát.

Mokele-Mbembe 2008.05.21. 12:19:19

Zsoci, nem értetted, mit írtam. A villanyóra bent van a kertben. A kerítésen a három bejövő fázis olvadóbiztosítéka van. Mindeddig az volt az alaptörvény, hogy az óráig az elmüé a cucc. Na ezt akarják most felrúgni, mondván hogy eztán a biztosítékok az enyémek lehetnek, aztán az óra megint az övék.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.05.21. 12:34:43

Legfirssebb MTI hír:

Holtan találták lakásában az öreg HAJDU bojlere mellett Gipsz Jakabot, áramütés végzett vele. Meg volt bontva a vezeték, valószínűleg áramot akart mérni, mellette egy voltmérőt találtak. A számítógépe be volt kapcsolva, a böngészőben a Homár "Az ELMŰ nem annyira fogyasztóbarát" oldala volt látható, a következő kommentnél: "...előtte kölcsön mérővel megnézed, hogy ven-e villany..."

Hellisfitar 2008.05.21. 12:47:15

Az Elmű lesz az oka! Nálunk Émász néven futnak, de ugyanez a szitu: múlt csütörötöktől szombatig nem volt melegvizünk, én is azt hittem, hogy a bojler (öreg Hajdu :) ) a ludas, míg egyszer csak 5, azaz öt percre bekapcsolt! Aztán a hatodikban ki... Szerencsére hozzáférek a vezetékekhez, fáziscerka elő, mit tesz isten, áram sehol.
Majd éjjel rányomták.
Ilyenek ezek. Most még megtehetik.

Gumidomino 2008.05.21. 12:58:01

staropramen

a hűtőbe

komancska 2008.05.21. 13:10:15

mosza. anyáméknál is éccakai áramos a boyler. van neki egy nagy barna (néha fekete) behúzó reléje. azon van egy kiálló pöcök. ha azt benyomod, akkor pörögnie kell az órának: van áram a cuccban. ha kiékeled egy kihegyezett hurkapálcikával (ez nem vezeti az áramot!) akkor nappal is van éjszakai áram a boyleren. :)

ha nem nyomod be, akkor is kellene lenni némely érzékelőn fezsültségnek: fázisceruza megmondja.

sajna van akinél plombált burkolatban van a relé, annak ez szivás, jöhet az elmű. én kifúrnám szemből a burkolatot a teszthez. az nem bántja a plombát :)

zsoci 2008.05.21. 13:11:19

Kedves Mokele-Mbembe !

Valóban nem értem. Te milyen fogyaztó vagy ?

A lakossági fogyasztónak nincs olvadó biztije. Az 3*35A felett szokás. És az sem a villanyóra elött van, mert akkor méretlenül lehetne venni a villanyt kis barkácssal.

üdv Zsoci

komancska 2008.05.21. 13:15:57

elfelejtettem! ha jönnek órát leolvasni, azért vedd ki a hurkapálcikát a reléből, nemá ezen bukjál le...

és a villanyvezetékeid miből vannak? ha alumínium vezetékelés lakik a bergmancsőben, akkor az nem új beszerzés, és tuti, hogy vami kontakthiba van a falban. ezesetben gyorsan sporolj ossze kis gubát rézvezetékre és huzasd át egy villanyszerelővel a hálozatot, mert egy lakástűz is fenyegethet akár, az meg nem olcsó.

BiG_ 2008.05.21. 13:44:51

Jó ez a bojlerre hangszerelt oroszrulett :-)))
A kínai fázisceruza? Az az érintésvédelmileg életveszélyes? Akkor már egyszerűbb a réz tollbetét, meg olcsóbb is... :-))) Hangos fáziscerka :-)))

Manapság van olyan megoldás, ami völgyidőszaki áramszolgáltatást biztosít, ilyen ketyerentyűt távolról, a hálózati madzagra küldött nagyfrekis jellel kalpcsolnak ki-be, ezt külön mérik. Ilyenkor a nap bármely szakában a terhelés csökkenésekor bekapcsolnak az ezen mérőre kötött fogyasztők, pölö bojlerek, hőtárolós kályhák.

Üdv!

j311 2008.05.21. 13:58:15

Akinek _csak_ éjszakai áramról megy a bojlere az sikeres ember nem lehet.

Hívj egy szerelőt, aki majd szépen beköti neked, hogy tudj váltogatni az éjszakai meg a normál áram közt.

Még valami, az éjszakai áram nem azt jelenti, hogy éjszaka majd fűt a bojlered. Az "éjszakai áram" az felesleges áram. Felesleges áram meg nem mindig van, tehát nem mindig fűt a bojlered.

Hola (törölt) 2008.05.21. 14:16:50

j311!
De naponta minimum 8 órát kell szolgáltatni vezérelt (éjszakai) áramot.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.05.21. 14:45:36

Van egy ötletem hogy nézd meg hol van a hiba, illetve hogyan függetlenítsd magad az éjszakai áramtól. Veszel egy pár méter háromeres kábelt egyik végére egy villásdugóval, a másik végét pedig - szépen leblankolva a drótokat - bekötöd a bojler megfelelő helyeire. (A régi drótok alapján nem kell nagy ész hozzá mi hová kerüljön - tulajdonképpen csak a földeléssel kell vigyázni, de az meg nem a fütőszálhoz kapcsolódik). Szépen bedugod a dugót a konnektorba, ha minden okés nemsokára lesz melegvized. Benfektes villanyszerelő szerint ha napi kétszer melegítünk vizet sem fizetünk sokkal többet, ugyanis már nem nagy különbség van az éjjeli és a nappali áram díjai közt. Nálunk is így működik a dolog.

mivan? 2008.05.21. 15:06:03

Nincs nagy különbség az éjjeli és nappali áram díja között?

A számlám azt írja hogy:
nappali: 35+áfa
éjjeli: 21+áfa

Tényleg minimális
/sarcasm off

Mellesleg ha nem a nappalira van kötve akkor is ki tudod kapcsolni(már a normálisabbakat) és akkor is csak kétszer fűt fel.

Nick-son 2008.05.21. 15:17:35

"A lakossági fogyasztónak nincs olvadó biztije. Az 3*35A felett szokás."

Azért ezt még nem iktatták törvénybe.

Nem hülyeségből találták ki az olvadó biztosítékot, mert bár a kismegszakító leold egy-egy impulzusszerű terhelés esetén, pl. zárlat, de ha szépen lassan fokozatosan túlterheled a hálózatot baszni fog leoldani, miközben a vezetékeid már vörösen izzanak.

Nekem pl. van olvadó biztosítékom.

Nick-son 2008.05.21. 15:20:21

Big:

Nézd csak meg a kereskedelemben kapható fázisceruzákat, de nehogy aztán kiderüljön, hogy mind kínai :)

Troppauer Hümér 2008.05.21. 16:25:35

A kismegszakítő zárlat és túlterhelés ellen is véd. Sokkal hamarabb le fog oldani, minthogy vörösen izzon a vezeték a falban. Viszont a zárlati áram megszakítóképessége korlátozott (6kA, 10kA, stb).
Olvadóbizti előnye, hogy megszakítja a nagy zárlati áramokat is. Hátránya, hogy a sok "hozzáértő" fasz, ha a betét kioldott, akkor szemrebbenés nélkül betesz helyette egy 12-es csavart. Aztán meg sír, mert porig égett a háza.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.05.21. 16:57:39

Egyébként létezik 63A-es kismegszakító is. Afölött meg _nem_ elektromechanikus (forgótárcsás) villanyórát szerelnek. Ha több fogyasztó van egy házban, altalában beszerelnek egy tokozatba késes olvadóbetéteket a mérők elé, hogy a házat teljesen le lehessen választani a hálózatról.
Előfordulhat, hogy a kapcsolóóra vagy HF vevő hibásodott meg, és nem kapcsol akkor amikor van "éjszakai" áram. A leírtak alapján én ezzel kezdeném, ha addig jó volt a bojler.
Ki kell hívni az Elműt, és megnézetni velük. Lehet egy egyeszrű kötéshiba is, és akkor már nem kell kiszállási díjat fizetni.

princessophia 2008.05.21. 19:38:05

Hát, mivel én a villanyszereléses témához nem értek, meg nagyon úgy tűnik hogy te sem, kérlek, ne kövesd a fent leírt tanácsokat.
Nagyon veszélyes,ezért kell szakemberre bízni,legyen az egy ismerős, vagy az Elmü vagy micsoda embere!
Amúgy ez mifelénk is pontosan így megy, csak nálunk a szolgáltatót Émásznak hívják.

Nick-son 2008.05.21. 19:49:53

Az nem olyan biztos, hogy a kismegszakító le fog oldani túlterhelésnél, de mindenki azt csinál amit akar.

Troppauer Hümér 2008.05.21. 20:20:36

A kismegszakítókat kisebb teljesítményű fogyasztói leágazásokban és háztartásokban az üzemi áramok be és kikapcsolására és túláramvédelemre használják. Kombinált túláramvédelmi készülék: a túlterhelésvédelemre a beépített ikerfémes hőkioldó; zárlatvédelemre a mágneses gyorskioldó tagja szolgál.

Ikerfémes (bimetál) hőkioldó: két különböző hőtágulású fémből összehengerelt lemezcsík, amely a meleg hatására meghajlik és ezzel érintkezőt szakít meg, vagy mechanikai reteszelést old ki. Az ikerfémet a védett berendezés áramával fűtik közvetlenül.

Nick-son: Miért is nem fog a kismegszakító kikapcsolni túlterhelésnél?

gege31 2008.05.21. 20:39:25

A kismegszakító tuti le fog oldani túlterhelésre is, ez nem tipp hanem igéret.

Ábelesz-kobelesz 2008.05.21. 20:58:36

Bocs, nem olvstam végik a kommenteket.

Ha társas házban laksz, kérdezd meg a szomszédokat, nekik működik-e? Társasházakban általában több lakás van egy HFKV-ra kötve, merthogy így hívják a vevőt, ami bizonyos időpontokban kapcsol (hangfrekvenciás vevő).

Ha senkinél semmi gond, akkor jöhet a szerelő, ha másnál is van probléma, akkor ELMÜ.

Villanyboylerek általános hibái:

1. Hőkioldó (nem összetévesztenő a hőfokszabályzóval!!!) kioldott.
Mondjuk ennek valami oka volt, ez általában 125 C fokon kapcsol ki.

2. Fűtőtest szétégett. Ára kb.: 2000 Ft.

3. Kábelezés égett szét. Ez általában akkor történik, ha csöpög a víz a tartályból.

Ezek a leggyakoribb hibák, remélem tudtam segíteni!

Dr F. 2008.05.21. 21:55:53

Vajon hány ember halt hősi halált,mert maga próbálta megszerelni azt,ami amúgy az elmü dolga lett volna?Statisztika?

Dr F. 2008.05.21. 21:58:18

Javaslom a cikk írójának,hogy a szerelés erejéig a fentebb lévő hozzáértő áramvadász szakik közül,válasszon ki egyet és gyorsan barátkozzon össze vele.

Mylady 2008.05.21. 22:06:05

Fiúk, ez nagyon izgalmas!
Én végigolvastam az összes kommentet és ez nagyon jó, mert bár egy büdös szót sem értettem az egészből, rájöttem, hogy ti sem :)

Gumidomino 2008.05.22. 08:59:46

én is végigolvastam a kommenteket és azt hiszem, tudok villanyt szerelni.

de most akkor gumitalpú cipőt vegyek és földeljem le/el magam vagy inkább ne?

Tron65 2008.05.22. 09:24:17

Mokele-Mbembe!
Többszörösen át vagy verve! (jobb ha tőlem tudod meg)
Azt a dobozt ugyanis nem a kerítésen kívülre kell felszerelni, hanem a földkábel végére, amit lakáson kívül kell végződtetni. Vagyis már az marha volt, aki oda vezette a kábel. A doboz nem a Tiéd, de biztosítékot Neked kell bele venned, ha kiéd valamelyik. Kötelezően olvadó kell bele.
Dr F!
Ha valaki olyat szerelget, ami az elmű dolga, még meg is büntetik, akár agyonvágta a villany, akár nem.

Tron65 2008.05.22. 09:25:45

Utóirat:

Villanyszerelőis vízsgakérdés:
- Mért rázta meg Krisztus a vargát?
- Mert nem volt leföldelve.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.05.23. 20:25:24

Kihívsz egy villanyszerelőt, a bizti után köttetsz egy IZZÓT egy KAPCSOLÓVAL és ha legközelebb nincs melegvized, felkapcsolod a lámpát.

Mariannka51 2008.05.25. 09:35:47

Szombat reggel, villany el. Mariannka ki a folyosóra, a ház világítás sem müködik. Telefon ELMÚ:
- Jó napot kivánok, az XY utcából szeretnék érdeklődni, hogy van-e valami probléma, mert nincs áram.
- Probléma nincs, oldja meg egyedül mert szerelőt csak hétköznap tudok küldeni.
-Biztos, hogy nincs probléma? A postán sincs villany.....
- Nem érti, hogy nem tudok szerelőt küldeni...
-Nem szerelőt kértem csak azt szeretném tudni mikor lesz ismét áram?
- Hívjon egy szerelőt és megcsinálja.
- Nem lakáson belül van.....
- Ja, tényleg, elvágtak egy vezetéket, egy építkezésen....nem tudjuk mikor fogjuk megcsinálni...
- Várható még a mai napon?
- Várja!
- Köszönöm.

taqma 2017.02.10. 20:29:14

@staropramen: Elég kisfrázisgatyós trollok vagytok
süti beállítások módosítása