Tékozló Homár

LMP: semmi sincs ingyen

2009.04.09. 16:11 | jackyll | Szólj hozzá!

Tényleg nem lesz több politika, de minthogy Tamás a Homáron keresztül panaszkodott a Lehet Más a Politikának, a párt válaszát még közöljük. A levélből kiderül, hogy jobb helyeken lehet tudni, kik milyen pénzekkel támogatnak pártokat, és hogy "valahogy mindenért fizetni kell":

Az LMP kampánynyitó bulijáról szóló, minap megjelent írásotokra szeretnénk röviden reagálni: Töredelmesen beismerjük: lebuktunk. Míg minden valamirevaló párt pénzt, sört, virslit, felügyelőbizottsági posztot és ki tudja mi más egyebet ad a kopogtatócédulákért, addig a Lehet Más a Politika pártnak van pofája, és nem csak ajánlószelvényt, de még pénzt is kér a támogatóitól. Mindezt szemérmetlenül, a nagy nyilvánosság előtt. Mivel már a cikkben is megírtátok, hogy az LMP honlapján, plakátjain, fészbukos, iwiwes és egyéb beharangozóin mindenhol egyértelműen feltüntette, hogy "a belépő ára 1500 Ft, amit az LMP + HP európai parlamenti választási kampányára fordítunk", ezért ezt itt most nem is feszegetnénk. Inkább azon méláznánk el egy pillanatra, hogy mi is az, hogy "ingyen".

Szegény Tamás nem is igazán hibáztatható, hiszen ebben az országban évtizedek óta minden kormány és (ha épp van) aktuális ellenzéke azt próbálja meg elhitetni az állampolgárokkal, hogy szinte minden - egészségügy, száznapos program, adócsökkentés, miegymás - ingyen van. A kapitalizmus kitörése óta ráadásul az összes reklám is arra játszik rá, hogy az emberek szeretik bármiről - mondjuk egy nyereményként belengetett kéthetes földközi tengeri útról - elhinni, hogy az ingyen van. Hát, rossz hírünk van. Semmi sincs ingyen. Pénzzel, ellenszolgáltatásokkal, erőforrásokkal, munkával - előbb-utóbb valahogy mindenért fizetni kell.

Ha például egy konvencionális párt "ingyen" bulit szervez a támogatóinak, az is költségeket okoz neki, legfeljebb nem közvetlenül a rendezvényre ellátogatókon próbálja behajtani. Hanem odaadja neki mondjuk egy tehetős jóakaró. Aztán a jóakaró később a magyar államkasszából veszi ki a párttámogatásba befektetett pénzének sokszorosát - legyen az völgyhíd, kormányzati negyed, külföldi lottóbiznisz vagy bármi.

És azt a pénzt a mindenkori magyar kormány vajon honnan veszi? Mindnyájunktól.

Mint az a +1 forintos kampányából is kiderült, az LMP mindeddig az egyetlen magyar párt, aki nem csinál titkot abból, hogy a működésére és kampányköltségeire honnan szerzi a pénzt. És hogy amennyiben döntéshozó pozícióba emelik a választópolgárok, nem az lesz az első dolga, mint eddig minden magyar kormánynak a rendszerváltás óta, hogy névtelen támogatókat kárpótoljon a közösből, hanem hogy teljesítse a programjában vállalt igéreteit.

Töredelmesen beismerjük, ez a fajta viselkedés szokatlan a magyar politikában. Olyan más. A fejlettebb demokráciákban az ilyesmit úgy hívják, hogy "fundraising". Úgy tűnik, ennek a szónak a magyarosítására még várnunk kell egy ideig.

A Homár áldásos tevékenységéhez további töretlen energiát és jó kedvet kívánva, üdvözlettel:

Lehet Más a Politika

Minthogy ez már erősen off-Homár topik, kommentelni az LMP blogján lehet.

Szűrt kommentelők
süti beállítások módosítása