Tékozló Homár

Miért lophatnak büntetlenül a kéményseprők?

2010.02.10. 01:32 | szily | 389 komment

Vannak olyan dolgok, amiket mindenki tud, de soha senki nem tesz ellenük semmit, és nem is beszél róla szinte soha. Ilyen például az, hogy a magyar kéményseprők nem néznek bele a kéménybe, hanem csak elkérnek egy szerény összeget, és aláírnak. Azaz nyilván létezik olyan kémyényseprő, aki mindig belenéz, sőt meg is kapirgálja, meg olyan is, aki néha elcsábul, de a fogyasztó általános élménye mégiscsak a korommentes elkerülő hadművelet. Az embernek az az érzése, hogy ha minden magyar kéményben egy törpe Dessewffy Tibor táncolna meztelenül, azt serm venné észre senki évekig. Persze ha olyan sokan halnának meg az elhanyagolt kémények miatt, nyilván rászállna a témára a közvélemény, de eszerint nem halnak meg olyan sokan, hogy az túllépje az ingerküszöböt, amiből egy dolog következik: a kéményseprők léte felesleges.

János most megtörte a hallgatást, és feltesz néhány pofonegyszerű kérdést. Vitaindító alant:


Végiglaktam az országot Hódmezővásárhelytől Budapesten, Sárbogárdon és Sárváron át Markazig és sikerült azt tapasztalnom, hogy NEM a CENTRUM az egyetlen, aki lehúzza az állampolgárt a semmiért kedvenc (minden oldalon leszerepelt) politikusaink döntéseinek segítségével. Vigyázat! Támadnak a kéményseprők! Régebben még a gombomat markolásztam, ha megláttam Őket, ma már inkább a fegyverem után nyúlnék…ha lenne.

Kis falumban, Markazon néhány évvel ezelőtt 800 azaz nyolcszáz forintot kértek a kerítésen keresztül a kéményseprők azért, hogy aláírjak egy 8*10cm-es papírt. Ma már 4.600 azaz négyezerhatszáz forint a tarifa. De nem ám a megváltozott fűtési körülmények kényszerítették a szolgáltatót az áremelésre, nem bizony! Ma már 6-8 A4-est kell kitölteni, ehhez már be is kell jönni a házba, mert ezt nem lehet csak úgy átalbotába ripsz-ropsz elintézni. Ehhez már le kell ülni a konyhaasztalhoz, jól át kell gondolni a dógokat meg a micsodákat. Meg azér’ ennyi készpézzel szaladgálni a faluba, no mán’ instállom az se kis felelősség! Úgyhogy rendbe is vóna az a 4.600 (négyezer-hatszáz). Csakhát mint eccerű falusi emberbe, felvetődött bennem egy-két gondolat amúgy csarnokelsőre:

-          Amíg be se gyüttek ezek a jóemberek a házba, hát hunnan tudhatták, hogy nincsen eldugulva a kémény? Oszt ha még is el lett vóna dugulva, akkor ha meghalok az asszonnyal együtt, akkor két kiskorú gyermekemet támogatták vóna akár az egyetem alatt is azér’ a 800-ér?

-          Most hogy begyünnek a konyhába oszt ott írjuk alá a papírokat, mán’ átlátnak a kéményen?

-          Tavaly ilyenkor mikor 4.200-ér nem csináltak semmit, felébredt bennem a Falusi Homár (gondolom ezt híjják Folyami Ráknak) oszt megkértem a főnököt (ja mer’ mindig ketten járnak, úgyhogy mindig van egy főnök is, gondolom én) hogy ugyan mán’,…na…csak úgy kíváncsiságbul kukkancson mán bele abba a fránya kéménybe, merhogy 30 éve ugyan gáz központi fűtés van a házba (hú de gáz!) de most itten lenne ez az öntöttvas kandalló, osztán nem lenne hátrányos nem örökre elaludni tűle. Hát nagyot nevetett, hogy ez a kis vas kályha mitül kandalló, meg elbírja az a vastag kémény, elbírja! De ha mán’ így aggódok, akkor a nappaliban megnézi Ő a tisztítónyílást! Oszt’ kérdeztem én, de mán’ hogy?! Hát kiveszem a tisztítófedelet. Így minden eszköz nélkül? Így hát! De mán’ én a plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…

Most kaptam egy értesítést, amiben ez áll „Tisztelettel kérjük, hogy saját érdekében végzett szolgáltatás teljesítését tegye lehetővé. A szolgáltatás akadályoztatása szabálysértésnek minősül. Kérjük megértését.”

Akkor most összegezzük: Az, hogy bejönnek a lakásomba, kitöltenek pár papírt és ezen kívül nem csinálnak az égadta világon semmit, akkor most ez a saját érdekemben végzett szolgáltatás? Ezt én úgy ismertem itt kis hazánkban, hogy adó. Még a lopás szót gondoltam megfelelőnek, de gondolom törvényre vagy pláne kormányrendeletre ez azért túl erős lenne. Mert ha valami 21. századi eszközzel kipucolnák a kéményem úgy, hogy a lakás ne legyen tiszta dzsuva, akkor nem sajnálnám a kétszeresét sem. De hogy a számlatömb, meg a teljesítés igazolás az egyetlen fegyverük…

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cseszle 2010.02.11. 08:47:55

@Secnir: Mi az, hogy dögöljön meg az összes kéményseprő????? Szerintem TE nem vagy normális. Itt pofátlanul irkálsz össze vissza mindenféle hülyeséget. Nem tudom mennyi az IQ hányadosod de ennyi ésszel már akár műthetnél is mert olyan okos vagy!

cseszle 2010.02.11. 08:51:19

@pjotrkolja: Na végre van egy olyan ember is aki érti a szakmát és nem csak hülyeségeket ír!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Köszi

cseszle 2010.02.11. 08:53:50

@obligat: Hogy végezzen munkát, ha be sem engeded TE nagyon okos!!!!!

cseszle 2010.02.11. 08:57:04

@juventas: Az a baj, hogy nem tudod melyik kéményt kell tükrözni és melyiket kotorni.

pjotrkolja 2010.02.11. 09:14:30

@sanche: 2010.02.10. 16:53:39
Nem állítom, hogy nincsenek a szakhatóságot játszó, megélhetési majmok a kéményseprők között, de az átvevő kéményseprők többségének szemét az szúrja amikor a tulajdonos sz@rva az engedélyes terven szereplő kialakításra önhatalmúlag vált a tervezett kéményrendszerről szabálytalan kialakítású, anyagú kéményre, magasságra belméretre stb. ... egy kummányi hangot nem hallatna, ha a kialakítás az engedélyes tervnek megfelelő lenne ... de nem ez a magyar valóság ...
Ja és a szakvélemény kiállításáért kell fizetni, nem a JÓ szekvéleményért ...

Secnir 2010.02.11. 09:31:06

@cseszle:
1. normális vagyok
2. nem hülyeség, amit írkálok. az élet rendezte, én csak leírtam. a többit meg jogszabályok támasztják alá, nem a kéményseprők fejében a dúcgerenda.
3. 145
4. már segédkeztem műtétnél - a sajátomnál.
5. valóban okos vagyok

és továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a 8 általánost végzett kéményseprők mindenféle jogi és törvényi következmény nélkül játszhassanak 'komoly' hatóságot csak azért, hogy kissebrendűségi komplexusait kiélhesse a számára 'okos és ánteligöns' esetenként 'düplomás' embereken.
továbbra is viccnek tartom azt, hogy egy mérnöki (5 év főiskola/egyetem) tanulmányokat végzett szakember által kikövetelt előírásokat egy 50 órás OKJ képzéses feketeruhás bohóctréfa megvétózhassa.
gondolom, te is ezek közé tartozol...

Secnir 2010.02.11. 09:40:27

...és nem beszélve arról, hogy amíg egy mérnöki szakvélemény tudományos alapon alá van támasztva (hiszen akár egy ferde dőlésszögű kémény tervezésénél is tisztában vannak a lég mozgási mibenlétével), addi gegy kéményseprő már beleköt, mert nem lát ki rajta.

pont emiatt a mérnök felelősségre vonható, míg a kéményseprő nem. a mérnök a diplomájával játszik, míg a kéményseprő a tulaj idegeivel.
a márnök ad számlát, míg a kéméynseprő sose hallott ilyenről.

fenntartom az állításomat, felőlem nyugodtan megdögölhet mind, nem fogok sírni utánuk - és még lesznek páran, akik ugyanígy gondolkodnak.

pjotrkolja 2010.02.11. 09:51:19

@Secnir:
az egy 800 órás OKJ-s képzés ...
:)

Secnir 2010.02.11. 09:58:55

@pjotrkolja:
szerinted melyikük üli végig?

Feltételek
Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév előtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
Elmélet aránya a képzésben: 60%
Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Hajlott, álló, guggoló, térdeplő és néha fekvő, általában szabadban (tetőn), ritkábban zárt helyiségben végzett nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Kémények és tartozékaik tisztítása, műszaki állapotuk műszeres vizsgálata és szakvélemény adása; kéményalkalmasság vizsgálat végzése; kémények belső vakolása, bélelése; a kémények karbantartása, javítása és felújítása, szükség esetén új kémények építése; a tüzelőberendezések mechanikus vagy vegyszeres tisztítása és az égéstermék összetételéből a készülék hatásfokának megállapítása.

Secnir 2010.02.11. 10:02:38

a kémény vakolását, építését már nem végezhetnék, mert ahhoz kőművesnek kell lennie.
aki egy kémény égéstermékének az összetételéből a kazán és fűtőanyag ismerete nélkül megállapítja a kazánom hatásfokát, azt délben leszopom a Hősök terén, és még szobrot is állítok az Ötismeretlenes Egyenletet Nyolc Általánosból Megoldó Kéményseprőnek.

pjotrkolja 2010.02.11. 10:03:39

@Secnir:
Tapasztalatom szerint a jelentkezők 90-95%-a.
Legalább is az én óráimon ennyien mindig ott voltak.
:)

Secnir 2010.02.11. 10:08:08

@pjotrkolja:
és milyen a felhozatal? ha már oktatsz?
rájuk mernéd bízni az életed?

2010.02.11. 10:09:21

@Tecumseh: Te megint nem tudsz olvasni.
"baromira fáj az, hogy évente egyszer be kell engednie azt az embert, aki a házban lakók életét mentheti meg."

Pont erről van szó, hogy NEM !
Mert a legtöbb esetben be se megy a házba, nem nézi meg a kéményt, hanem a kerítésen keresztül elveszi a pénzt és elmegy.
Nem nézi meg a kéményt.
Ezt fel tudod dolgozni magadban ???

pjotrkolja 2010.02.11. 10:22:35

Az előírtnak megfelelő.
Amelyik elvégezte és sikeres vizsgát tett azoknak túlnyomó részére, rá merem ... ha az életben is el meri végezni amit a vizsgán el mert ... csak a vizsgán nincs vasvillás debil tanyasi, mindent jobban tudó háromdiplomás aki csak pislog amikor a dunsztusüveg házában a kandalló visszapofázik, és a megoldást a koszos kis kéményseprő szállítja: adj neki levegőt ..., meg a mérgezett gépésztervező 1200m3-es konyhasziget elszívóval stb. És az ilyen emberből akad ám minden utcában, sokszor egymás mellett ...
Hülye ember pedig minden szakmában van (igen a Tiédben is,) de ettől még nem kell kollektíve mindet annak kikiáltani.
Te pont ezt teszed ... mert nyilván a Homárra (alapvető küldetése miatt) csak a negatívum fog kikerülni ...
Mégsem posztolgat ide minden közszolgáltató amikor a tervezett és megfelelő kialakítás helyett egy rakás sz...rt talál a mérhetetlenül okos tulajnál. Pedig lehetne ... Szép képekkel, mondjuk terv kontra kialakítás.

pjotrkolja 2010.02.11. 10:33:08

@Kulics:
Ha nem végez szolgáltatás ne fizesss!
Mondd neki jöjjön be, ellenőrizzen, seperjen, dokumentáljon, fizess!
Ha te mondod, hogy kifizetem csak be se gyere ... te dolgod miért ... akkor meg ne írogass!

cseszle 2010.02.11. 11:04:48

@Secnir: "Felőlem nyugodtan megdögölhet mind.." na ha Te a saját műtétednél segédkeztél akkor az eredmény elkeserítő mert az agyátültetés NEM SIKERÜLT! Eltudom képzelni, hogy mihez értesz az "íróasztalod" mögül!!!!!!!!

Secnir 2010.02.11. 11:33:03

@cseszle:
látjátok feleim szümtükkel, erről beszéltem.
kissebrendűségi komplexus csökkent intelligenciával és a teljeskörű műveltség hiányával megtoldva.
csak a fröcsögés, semmi tények.

ninezero 2010.02.11. 11:59:07

@Tecumseh: tényleg nem, mert panelban lakom :P (ha más frappáns dolog nem jut az eszedbe, nyugodtan kifejtheted, hogy evolúciós zsákutca vagyok :D)

úgyhogy elfogulatlan kívülállóként tartom totál felháborítónak a kéményseprőmaffia fent leírt tevékenységét. a mókás erőlködés, amivel egyesek a kommenttömeggel szemben szeretnének pisálni, általában csak megerősíti az embert a kiinduló állítás igazában :)

pjotrkolja 2010.02.11. 12:23:25

@ninezero:
Az általad említett Kommenttömegek a közszolgáltatásba bevont lakosság milliomod részét teszik ki, igazad vana valóságos néptömeg ... Nyilván a Homárolvasó és kommentelő közönség jelentős és túlnyomó hányada nem az elégedettek csoportjából kerül ki ... mert aki alapbeállítottságából adódóan nem mindenen felháborodó, és minden kis csippcsupp sz...ron nem kapja fel a vizet az nem jár ide bőszen kommentelni (mégha valóban vérlázító is némely esemény).
A kiinduló állítást a poszt még csak nem is takarta ... aki barom módjára pénzt AD a semmiért az megérdemli ...
Ha belépek hozzád az utcáról, hogy adj pénzt a semmiért, és te adsz akkor nem én vagyok a tolvaj hanem te a majom!

Secnir 2010.02.11. 12:36:33

@pjotrkolja:
ha már a tömegekről beszélsz, nézd meg, hogy hányan vannak, akik ezért az egy posztért regisztráltak, hogy elmondhassák a (cseppet sem pozitív) véleményüket.

ugyanakkor 150/4 a negatív/pozitív posztok aránya. ez az arány úgy gondolom nem fog jelentősen eltolódni a későbiekben sem a kéményseprők javára...

pjotrkolja 2010.02.11. 13:55:45

A Homár alapvetően az elégedetlenség kifejezése okán jött létre ... ezért soha nem is fogsz találni senkit aki azért regisztrál mert jót akar valakiről írni, hacsak nem érintet az adott témában ... vagyis nem releváns hogy hányan regelnek egy adott témára ... mintha jobbikos gyűlésen akarnál hithű kormánypártit találni ...
Mellesleg tudnál olyan rendeletileg, törvényileg előírt kötelezettséget említeni amit a magyar nem általános köpködéssel fogad ... nem hinném.

Secnir 2010.02.11. 14:34:16

tudnál esetleg ... úgy is írni, ahogy az ... elfogadott a magyar nyelvben ??? mert így nem érthető ... amit írsz....

b.gelée 2010.02.11. 14:47:14

a világos látás érdekében hozzátenném a garasomat én is a vitához:
nálunk német rendszerű a kéményseprés szabályozása -pont mint az iskolarendszer is, porosz rendszer van. A polgár nem felnőtt ember a törvények majd gondoskodnak a biztonságáról. Neki kuss van és kötelező ezt kifizetnie. Kevés országban van ez így még európában is. Ahol nem igy van ott több jóval a monoxid baleset mint nálunk de legalább nincs lázadozás meg a tulaj a felelős ha lemérgezi a családot.
Ott lehet képzés után alapítani egy céget és várni a telefont , hogy gyere kéményt seperni , mennyibe kerül?
Itt körzetek vannak ahol ugyan az a kéményseprő jár évek óta. Most meg már amióta kitört a kapitalizmus van tulajdonos is aki fizeti a minimálbért a kéményseprőnek meg a 60%-ot a bevételből az önkormányzatnak és ő meg és mint marci hevesen a maradékból. Az ő érdeke a minél drágább kéménydíj.
A kéményseprő akit láttok kb 100 forintot kap kézhez egy kéményért. a többi befizetett pénz elveszik a fönöke és állam bácsi kezén közén. Ez a mai magyar elosztási séma. És ezér hallgatja a problémás ügyfél szemétkedését ,szívja a cipővel meg szeméttel meg pozdorjával fűtögető jóemberek kormát tisztítás esetén meg viszi a hátán a luxuséletet élő vezetőséget a hülye kitalációikkal egyetemben. Tényleg dögöljön is meg...Úgy sincs egyedül , van még rajta kívül vagy 3-5 millió hasonló hülye az országban.
Különben szinte az összes pattogó flegma szemétkedő ügyfél az ujgazdag felkapaszkodott köcsögök közül kerül ki, akik azt hiszik ha már ki tudják bliccelni az adófizetést meg a rendes bérfizetést a melósaiknak akkor már mindent szabad.Meg a magyar rebellis volt mindig, nemteccik még az ésszerűség sem ha már más parancsolja meg ha fizetni kell érte.De azért irigyeljük a másik népeket ahol nincs gaz az egész országban meg putrik sincsenek meg becsületesen folyik a bizniszelés.
Na ez van. Ezt kell szeretni.

luciferc 2010.02.11. 14:56:56

Akit esetleg érdekel a háttér, íme pár link, ami bemutatja, hogy milyen harcok mennek a háttérben, és a kéményseprőket mennyire nem az emberek biztonsága érdekli, hanem az, hogy monopol helyzetük megmaradjon és nehogy más cégekkel versenyezni kelljen.

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1373

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1440

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1500

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1522

Lehet, hogy az épületgépészek sem jobbak, de a kéményseprők mohósága ordít.

cseszle 2010.02.11. 14:58:51

@Secnir: Kib@szott okos vagy erről bizonyságot tettél ma!

luciferc 2010.02.11. 15:01:49

Tényleg, kedves jelenlévő kéményesek, miért is nem lenne jó, ha minősített, ellenőrzött és felügyelt cégek egymással versenyezve nyújtanák ezt a kötelező közszolgáltatást? Miért is harcoltok ez ellen is? milyen jó lenne, ha azt a céget hívhatnám, amelyiknek az alkalmazottai udvariasabbak, kulturáltabbak, esetleg plusz dolgokat is ellenőriznek! Hogy az árról ne is beszéljek.

Az meg, hogy miért is kötelező egy zárt égésterű turbós kazánnál a kéményesek ellenőrzése, az külön megér egy misét. A cikkek alapján ugyanis a kéményseprők főmuftija nem igazán tudta megindokolni, legfőbb érve az volt, hogy ha nem ellenőrizhetik, akkor csökken a bevétel. Valós életvédelmi érvet nem mondott!

pjotrkolja 2010.02.11. 15:36:42

@Secnir:
Ezt eddig még senki nem kifogásolta.
Lehet, hogy csak meghaladj az értelmi képességeidet, erre még nem gondoltál?
No persze, ha elfogytak a lazán kikezdhető, agresszív fröcsögéstől sem mentes "érveid" akkor maradnak a semmitmondó, "te még írni sem tudsz magyarul" strófák.
...(csakazértis)Szánalmas vagy ...

:)

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2010.02.11. 15:57:53

Nem olvastam végig az összes kommentet, de kinyílt a bicska a zsebemben.
20 évig laktam vidéken, négyemeletes panelban, 13 lakásosban. (Ilyeneket lehet látni Ecseren meg Szolnokon áthaladva a vonatból, de képet nem találtam Google-ben.)
A ház tetején kémények vannak, szóval lehet kályhát rakni a konyhába meg a szobákba is. Igaz, sosem voltak használva, mert gázkonvektoros fűtés van. Kéményseprőt, míg otthon laktam, sohasem láttam. Egyszer sem. Volt, hogy szarakodott a konvektor, hívtunk szerelőt, de ennyi. Kéménydíjat nem fizettünk. Bár a kéménylyukba be van kötve a páraelszívónk... Ez is hosszú sztori, lényeg: az előző tulaj a konyha bal falán eredetileg álló tűzhelyet és a jobb falán (kémény mellett) álló hűtőt megcseréltette, mi már így kaptuk, szóval amikor divatba jött a páraelszívó, az összes lakó falat bontott a konyhában a szabadba, mi meg egy flexivel szépen bekötöttük a kéménybe. Erre állítólag engedély kellett volna. Végül is lehet. Mondjuk nem nagyon használjuk a páraelszívót, az is igaz, viszont így legalább nem áramlik be télen rajta keresztül kintről a jéghideg levegő.
Aztán ugye pár éve idejöttem a kertesbe. Itt van a pincében egy vegyes tüzelésű kazán, fent egy cirkó, a fűtés meg radiátoros. A radiátorok 2 évesek, a cirkó meg húsz. Tavaly vagy mikor egy szabad napomon felvert a csengő, hát egy magát kéményseprőnek valló egyén volt, hogy jött ellenőrizni. Míg beengedtem, azon morfondíroztam, hogy nincs nála létra, hogy fog ez feljutni a tetőre? Haha, én, a kis naiv. Annyit csinált, hogy egy kis elektromos kütyüt odatartott a cirkó elé, majd megkopasztott 12ezer-valahányszáz forinttal. Köpni-nyelni nem tudtam. Papírt aláírtam, a fickót azóta sem láttuk. Utánunk még felment a szomszédba a mamához, akinek negyvenéves konvektorai vannak, igaz, kéménye is van, de nem használja őket egyáltalán semmire, ő csak 5ezret fizetett.
Hát ezek után ... meg az összes seggfej kéményseprő a ... anyját, azt.
A házon amúgy két kémény van, az egyik a cirkóé, a másik a vegyesé. Ezek után kezdek félni. A cirkót állandóan használjuk, a vegyest csak tél elején, hogy az egész évben felgyülemlett felesleges cuccból hőt csináljunk.

Fiorentina 2010.02.11. 16:13:01

@Megdobbent: plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…"

Mindezt faluhelyen, lepukkadt kisszenessel, ontottvasbol. Namostakkor miert hiszem azt, hogy hitelre volt veve, es hovatovabb van egy kis suska bevetesen valami fogyasztoi csoportban is?

Kár, hogy így lenézed a "falusiakat"... NEM tart mindenki disznót és nem kelünk a kakasokkal. Ráadásul Markaz egy nagyon szép, rendezett és gazdag falu, nem kéne verned magad ennyire.

pjotrkolja 2010.02.11. 16:15:51

@luciferc:
Ez a monopol helyzet nem az a monopol helyzet ami a többség fejében megjelenik e szó hallatán.
Németországban, az utóbbi évekig valóbban monopol helyzetű volt a szolgáltató, mivel örökölhető volt a szolgáltatási terület. Ma már ott sincs így.
Nálunk pedig soha nem is volt az, mivel a szolgáltatási területekre pályázatokat szoktak kiírni, 3-5 évente, amelyeken igen komoly árverseny szokott kialakulni. És mivel a választott megyei/városi képviselőtestület hirdet győzteset kéretik nem a kéményseprőt basztatni ...
Az árat is a megrendelő megye/város fogadja el. Még mielőtt hatalmas állami szintű szipolyozásról kezdene valaki beszélni, a fővárosi közszolgáltaón kívül nem sok városi vagy megyei tulajdonú cég van ... ráadásul ha a tulaj a település akkor így választások idején még árat sem emelhetnek a cégek.
...
És hogy miért nem a tulajra van bízva hogy kitől rendeli meg a szolgáltatást:
olvasd el b.gelée 2010.02.11. 14:47:14 hsz.-ét ... mert az ember nem öngondoskodó, amíg nincs baj addig nincs igénye ilyen szolgáltatásra ... de sokszor addigra késő.
2003-2004-óta kötelező a gázkészülékek 5-évenkénti ellenőrzése ... igazolt ellenőrzés, vagyis áfás számlával és tanúsítvánnyal ... garanciális időszak alatt nyilván éves meg a garancia meghosszabbítására megrendelik, utána SEMMI ... Ennyit az öngondoskodásról.
Ha baj van, idefüstöl a szomszéd, az alattam lakó miatt kátrányosodok, penészesedek, büdös jön vissza a kandallóból akkor találják csak meg a seprőket sírva-ríva, ja de akkor aztán rögtön jöjjön... az értesítőre meg baszunk, járjon az a szerencsétlen vissza többször is.
Szórják csak a seprők a figyelmeztetéseket, aztán menjen a tűzoltósági levél ... Harminctól százezres bírság lehetősége egy tűzoltóság fejléces papíron, akkor már otthon tud maradni, meg fel tudja emelni azt a kurva telefont, hogy időpontot egyeztessen.
Hogy a P1-es függőleges cső miért kémény:
27/1996 BM r. 2.§(1) c.
kémény (füstcsatorna): olyan szilikát alapanyagból, fémből, műanyagból vagy ezek együtteséből kialakított - jellemzően függőleges tengelyirányú - építménynek, épület- vagy épületgépész szerkezetnek minősülő, zártszelvényű, gravitációs vagy mesterséges áramlás elvén működő rendszer, amely alkalmas a tüzelőanyag elégetésével működő tüzelőberendezés (hőtermelő berendezés) füstgáza (égésterméke) elvezetésére.

Ha másik rendelete kapok akkor az szerint fogok eljárni. Addig ránk kéményseprőkre ez vonatkozik.

Remélem segíthetem!

Secnir 2010.02.11. 16:33:14

@pjotrkolja: @cseszle:
bocsánatot kérek, amiért leugrottam a szellemi színvonalatokra. sokkal rutinosabbak vagytok ezen a téren, és igazatok van, beismerem, legyőztetek.

a többieknek mondanám:
amíg a kémyéseprő nem szolgáltat, hanem csak a markát tartja jogszabályokra hivatkozva, zavarjátok el a picsába.
ugyanezt tegyétek, ha szintén zavaros mondanivalóval próbál meg nem elfogadtatni vagy elbírálni 8 általánossal rendelkező egy olyan kéményt, amit 18 év tanulással gépészmérnökök (építészmérnökök stb.) terveztek.

luciferc 2010.02.11. 17:06:01

@pjotrkolja: No nézzük.

De bizony területileg monopol helyzet, ugyanis egy köztudottan korrupt és tolvaj banda (megyei közgyűlések) bíz meg egy vélhetően (ne feled hol élsz!) csókos céget a feladattal, és hiába lenne másik amelyik jobban, kulturáltabban, többet szolgáltatva végezné el a munkát, nem bízhatom meg ezzel. Arra meg álszent dolog hivatkozni, hogy ilyen a törvény, mert olvasd csak el a linkelt cikkeket (ha eddig nem ismerted), és láthatod, hogy ti kéményesek mindent megtesztek, hogy ez ne változzon. Nektek kéményeseknek ez így jó. Nekünk embereknek meg nem. Elmentek a picsába...

Komoly árverseny, na ne röhögtess! Árverseny akkor van, ha én választok. A közbeszerzéseken tudvalevőleg sok minden van, csak árverseny nincs. És nem csak árverseny van a világon! Ha egyik évben mogorva volt a kéményseprő, nem vette le a cipőjét magától és jövőre mást hívok, na akkor van SZOLGÁLTATÁSI verseny is.

"És hogy miért nem a tulajra van bízva hogy kitől rendeli meg a szolgáltatást:..."
Kamu duma amit ezután írtál. Miért is nem lehet úgy megoldani 2010-ben, hogy van egy központi adatbázis, amibe a jogosult, minősített, felügyelt cégek feltöltik, hogy kinél jártak és mi a kémény állapota? Akinél meg nem volt senki, ahhoz megy a felszólítás, hogy válasszon a listából! Hú de egyszerű, ugye? A sok kis céges nyilvántartás helyett kell egy központi, vagy megyei. Na, ezzel mi a baj?

Kicsit fura, hogy a turbós kémények kapcsán bekopizod a rendelet szövegét. Sajnos a rendelet alapján valóban úgy tűnik, hogy kémény. Régi a rendelet. Nem ez a fő baj. A fő baj, hogy erről bizony vita van az épületgépész meg a kéménye szakmák között, és a kéményeseknek nincs életvédelmi érve, csak az, hogy ezzel pénzt húznának ki a zsebükből! Olvasd csak a kéményes főmufti irományát. Ez az első érv ami előkerül, utána kezd el hablatyolni mindenféle hatásfokról, meg egyebekről.
Ha évente kihívom a kazán karbantartóját, aki ugyanazzal a műszerrel megméri az égéslevegő összetételét, amivel a kéményes, akkor miért is kell még a kéményesnek is fizetnem? Hiszen a karbantartó is aláírásával igazolja, hogy mit mért, ugyanúgy számon kérhető, mint a kéményes. És a kéményes sem csinál ennél többet. Nem követi végig a csövet (kéményt, hahaha), hogy nincs-e valami gond. Mér, én meg fizessek. Ha meg gond van, hívjam a karbantartót, aki úgyis méréssel kezdi. Mi a tököm szükség is van ebben a körben rátok??
Megint csak nem az a fő gond, hogy ellenőriztetni kell, hanem az, hogy veletek kell, és mindent megtesztek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Az érvekből pedig az látszik, hogy legutolsó szempont a mi biztonságunk, a fő a bevétel. Fostok mint a rossz nyavalya, hogy kikerül a monopóliumotokból a turbós kémények ellenőrzése, és ahogy szaporodnak, ez érezhető veszteség lesz, hiszen a készülék karbantartója rá is mér. Hát, van ilyen, a világ változik.

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:10:01

@Secnir:

Na ja !

De adott szituációban mindig ő van előnyben.

Hiába vagyok kohómérnök, a saját háztartásomban a leglabilisabb téma a kémény.
mindig találnak valami kekec dolgot.
A legutóbb pl. amíg jött be a derék seprő egy használaton kívüli kéménybe próbált belekötni - mondván ledőlhet.
Na és : Az én tetőmet teszi tönkre, de nem dől le mivel csak hét sor tégla áll ki a tetőn ( a gerinc mellet van) meg nem használjuk.
Elengedtem a fülem mellett a megjegyzését.
Amúgy a gázkéményt megnézte, de a tartalékot már nem !! De válasszuk szét a kétkezi dolgozót és a felsőbb vezetést !

Az utóbbiaknak jó igazán ez a biznisz.

Biztosított megrendelői kör, konkurencia kizárva,
A felelőség gyakorlatilag nulla.

Fel fel bukkan itt pár szakmabeli.
A felügyeleti szerv rákérdezésre mindig nagy csend a részükről.

luciferc 2010.02.11. 17:14:16

@pjotrkolja:

"Harminctól százezres bírság lehetősége egy tűzoltóság fejléces papíron, akkor már otthon tud maradni, meg fel tudja emelni azt a kurva telefont, hogy időpontot egyeztessen."

Ja bocs, ez lemaradt. Az édes jó kurva nénikéjét a kéményeseknek, hogy még én maradjak otthon amikor ő méltóztatik jönni. Cseszd meg, ez lenne a szolgáltatási verseny, hogy hívhatnék olyan céget, aki este 7-kor is jön, vagy szombaton, vagy akár vasárnap. Na ez nincs, mert monopol helyzetben vagytok. Arról ne is beszéljünk, hogy ha verseny lenne, akkor lehetne olyan cég, ami udvariasan felhív az ellenőrzési évfordulón, és egyeztet velem, így nem nekem kell telefonálgatni. Ez is szolgáltatás lenne. El sem tudod képzelni, hogy valaki szolgáltatni is képes a pénzéért, mi?
Megjegyzem, idén biztos, hogy ki fogom baszni a kis picsányi értesítő papírt a kukába. Ha akarnak valamit, írjon tértis levelet. A bevételből telik rá, ne járjon a cégvezér drága autókával.

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:24:28

@luciferc: Igazad van !

A kéményes lobbi már korábban is arra vetemedett, hogy egy kémény konferencián előállt valaki azzal : minden gázkészüléknek legyen egy úgynevezett karbantartási naplója.
A javaslat : egy készülék az üzembe helyezéstől a selejtezésig egy kísérő naplóval rendelkezzen.
Ebbe beleírnák és itt kiemelte a muki - csak az arra feljogosítottak, hogy mit mikor csináltak/javítottak ellenőriztek.

Szép. De egy gázkészülék (tűzhely, konvektor, vízmelegítő ilyen olyan kazán )
nem csak gázoldali résszel rendelkezik. Van azon vízoldal, erős és gyengeáram stb.
És a tulaj ezeket ha tudja miért ne javítaná meg ?

Meg mi az, hogy egy füzetbe csak kiváltságosok írhatnak ?
Mi van ha beleír a tulaj ? Felakasztják ?
Mi van ha elveszik a füzet ?

És mellesleg ők szerettek volna a fő - fő felelősök lenni ezen a területen is.

Kilóg a lóláb !!!!

A monopolhelyzet a legfontosabb számukra.
Ezért csúsztatnak, hazudnak stb.

Pl. mindig felnagyítják a sajnálatos CO baleseteket - azok legtöbbjének a kéményekhez semmi köze !!

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:45:24

Azért akad más pénzszivattyú is !

Pl. a parkolási társaságok.
Ki van adva szerencsétlen elleőröknek a napi büntetési kvóta. Kínjában a muki, hanem jön össze kamuból büntet.
Lefényképez egy kocsit amin történetesen van fizetési cédula ( azt szépen kikerüli). Majd rárakja a mikuláscsomagot.
És pár perc múlva ő vagy a beépített embere leemeli mintha mi sem történt volna.
A tulaj abban a tudatban távozik, hogy rendesen fizetett, majd jó hónap múlva jön a büntetés - most már emelt áron.
Ha megvan a cédula esetleg szerencséje van, ha nincs szívott az ürge,, jó sokat.

Ez már az ombucmanoknak is feltűnt.

A parkoló társaságok ennek ellenére nem zavartatják magukat.
Pénzt szívnak, jó sokat !!

motherscoffee 2010.02.11. 18:02:00

@ZöldszemM2: velem ugyanez megtörtént.
csak rábaltázott a "kedves", mert a jegyeket elteszem és őrzöm is

ZöldszemM 2010.02.11. 18:36:52

@pjotrkolja:

Nem tudom miért kell ennyire makacsul tagadni ezt a monopol helyzetet.

Tény van verseny, de nem a fogyasztókért, hanem pont a zsíros, stabil üzletért.

Egyébként a mai világban amikor már egy villamos vezetéken, ill. egy gázvezetéken akár több szolgáltató is szolgáltathat egyszerre, pont ezt a kéményes szolgáltatást ne lehetne ügyfél baráttá tenni.
Ez egyszerűen nem igaz. !!!
Nagyon de nagyon elfogult vagy.
Lenne pl. Bp. 6 - vagy 7 ,ilyen szolgáltató, akik versenyeznének az ügyfelekért és nem a zsíros üzlet elnyeréséért !!

Akkor nem lehetnének pökhendiek a seprők, nem ál problémákat hoznának fel, had ne soroljam !

Más : már többször leírtam : a kémény veszélyes üzem, de közel se annyira mint a gáz.
A gázos ellenőrzést mégsem monopolizálja senki.

Egy gázrobbanás minimum 20 -30 milliós kárral jár, de előfordul akár 100 milliós is, lásd a Balaton u. -i esetet.

CO mérgezésben meghal 15 - max. 20 szerencsétlen (nem mind a rossz kémény miatt ) az csak 2 -3 eset.
Sok egyéb oka is van.
Erre a szerencsétlenségre rá telpül egy egész iparág !

Ennyi erővel lehetne a háztartásokban a védőföldelések kötelező ellenőrzését is elő írni.
Nyilván ott is te lennél a fő zászlóvivő.
Ez nagyon szomorú.

ZöldszemM 2010.02.11. 18:46:59

@motherscoffee:
És legalább bocsánatot kértek ?
Az , hogy neked kellett bizonyítani , hogy fizettél.
Egyszerűen arra mennek - elkallódik az a papír és nekik egyből 10 eft feletti haszon !!

Szar emberek !!

Más megint : azért nem mindenütt ennyire mohók a parkoló ellenőrök.
Pont egy éve voltunk Milánóban.
Autót béreltünk - a szokásos program, valahol meg kell állni. Volt egy nagy parkoló. Ott az őr nem lesben állt, hanem már messziről integetett, hogy ide ide itt még van hely. Még irányított is.
Kérdi mennyi ideig mondjuk 2 óra, ok. fizettünk, majd aprogram végeztével loholtunk vissza kb. 16 percet késtünk ( negyedórás intervallumok vannak ott).
Nyomban az őrhöz, hogy lerendeznénk az adósságot, gondoltuk + félóra rámegy. Mondja az őr nem tesz semmit, sőt mondja még egy WC-zés is belefér ( a parkolóknál ott természetes a mosdó WC.

Mit csinálnak az magyari parkoló ellenőrők ?

Vadásznak az áldozatokra - a zsákmányra !!!
megismétlem : Szar emberek !!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 19:01:20

@É2I: "Búcsúzóul közölte; hogy szépen megmászta a bolha a nyakamat.
WTF???"

Ezt nem értem.

@replikátor:
"(ezzel szemben, érdekességképpen megemlíteném a konvektorok ablak alatti elhelyezkedését, amelyek nem rendelkeznek segédenergiával az égéstermék biztonságos eltávolítására)"

Jaja és kötelező. Csak oda lehet elhelyezni. Aki visszaszivárgó gázszagot észlel, kezeltesse a paranoiáját. A házilag gányolt terelőkért még nem szóltak.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 19:16:05

@Tecumseh: Elmúlt 19 óra. Felteszem a kérdéseimet:
1. Hogy a cszudába lát bele a kéménybe a kapun kívülről a kéményseprő? Miért télvíz idején próbálkozik?
2. Miért kell a konvektorokat az ablak alá helyezni?

motherscoffee 2010.02.11. 19:18:58

Mindenhol ez a helyzet.
Pesten, Győrben, de akár a Hollandoknál is.
Az olaszok rendesek valóban, velence, Róma kafa
A magyarok pénzhajhászok.
ez tény!!!

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 20:40:13

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

1. sehogy, szimpla lehúzás, illetve rosszul kialakult szokásjog. A kis kéményseprők azt csinálnak, amit a maffiaszerű főnökeik engednek...
2. jó kérdés, hasonlóan egy csomó más szabványhoz, amelyek nem egyértelműen fogalmaznak (lásd kéményseprő lobbi "áldásos" szabotőr munkáját a vélt presztízs és anyagi veszteségektől való félelemtől) Jó példa erre az új GMBSZ is... Elméletileg, a GMBSZ 4.5.3.1-es pontja szerint ablak alatt is elhelyezhető ha a készülék fölött min 30 cm-es távolságra van az ablak és a készülék Nox és CO kibocsátása megfelel az ott leírtaknak. Hmmm... "B" kategóriás készülék a maga csodás hátrányaival... no comment...

ttomii 2010.02.11. 21:04:37

Szevasztok

Én csak annyit kérdezek tőletek hogy az elmúlt pár évben hányszor hallottatok arról mikor mennyi ember halt meg amiatt hogy kókány módon mindenféle engedély nélkül kötöttek rá mindenféle vacak gázkészüléket a kéményekre?

És üzenem annak aki kijelentette hogy miért kerül a két RÉZ ajtó 10000 Ft-ba hogy az a bizonyos ajtó nem rézből van hanem rozsdamentes acélból. Ha valaki nem ért hozzá ne szóljon inkább semmit!!!

ttomii 2010.02.11. 21:08:56

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

Nem csak télvíz idején próbálkozik. tudod egész évben dolgoznak

kommand 2010.02.11. 21:25:00

Nem értek egyet az előzőekben leírtakkal! Üzemzavar miatt hívtam ki a kéményseprő bácsikat. Ingyen kijöttek este 11 óra után. A kémény dugult volt, és visszajött a szénmonoxid. Tehát, ha Ők nincsenek, lehet már nem Élünk!

KÖSZÖNÖM, HOGY VANNAK A KÉMÉNYSEPRŐK!!!

BÁRMIKOR SZERETETTEL VÁROM ŐKET!!!

ttomii 2010.02.11. 21:37:35

@tobee:

Végre valaki aki tudja használni az agyát!

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 21:42:08

@ttomii:
statisztikailag alig kimutatható (évi 20-25 ember) számban... ezek tények... inkább a média lát benne hírértéket, mint szezonális hír. Kérdésem, hogy miért nem az "újonnan" felfedezett vegyestüzelésű kazánok robbanásairól cikkeznek? Kollégám a kinti előadása/oktatása előtt a szllodai szobájában levő tévén ezt nézte. (a M.o.-i eseteket) Itthon miért nem hírértékű? Az üzemelők felelősségét nem is firtatom (mindenki elfelejtett az utóbbi 10 évben tüzelni és szerelni is) de, hogy egy nyomorult átkötőszakasz nem építenek be az előre és visszatérő ág közé egy megfelelő háromjáratú hidraulikai elem beiktatásával, amely megfelelő hőmérséklet eléréséig visszakeverne (kondenzációs üzemmód elkerülése, vízütés...stb) azt pedig már meg sem említem, hogy mindkét oldalra elzárószerelvényt építenek be... A felhasználók oldaláról pedig a "méterfa beférjen" szindróma, egyenes út a tökéletlen égéshez, kátrányosodáshoz.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 21:44:58

@tobee:
ez lenne a dolguk... :)
a rendőröket is szeretik amikor rablást hiúsítanak meg, hiszen ez a dolguk! Kivétel amikor szopatnak, kérdezd erről zsanetot... :D Ugyanez a helyzet a kéményseprők sokszor alaptalan okoskodására...

ttomii 2010.02.11. 21:58:54

@replikátor:

Vannak előírások mindenféle területen. És itt is mint mindenhol valakiknek ezeket be kell tartani, ahogy gázszerelésnél is.

ennyi.....

ttomii 2010.02.11. 22:00:55

@replikátor:

És veled is valami baj van ha egy szót is elhiszel zsanet meséjéből

a kéményseprő is azokat a dolgokat tudja ami az ő szakmájára vonatkozik hidd el és nem okoskodik.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:11:14

@ttomii:
akkor olvasd el az általam írtakat és rájössz miről beszélek...

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 19:35:22
@ZöldszemM:
sajnos igen... a lobbitevékenységük eddig kimerült az eredetileg nem rájuk vonatkozó rendelkezések szabotálásában és a saját érdekeik szerinti átalakításában. (a presztízs és leginkább az anyagi érdekeik sérülése miatt) Szerencsére ebben az évben úgy néz ki, összeáll az épületgépész szakma (kazángyártók/forgalmazók/szakmai szervezetek) egy lobbi alakítására, amelyre úgy tudom a pénzalap is rendelkezésre áll. (sajnos ehhez a trendhez kell igazodni) Valaki írta, hogy nem érdemes perelni őket, pedig én beszéltem az egyik szervezet vezetőjével, akik most sorozatban szakmai alapon támadja a "hülyeségeiket. (eddig sikerrel) Sajnos tucatszámra tudnék eseteket felsorolni az ámokfutásaikról, amikor vélt igazukat hangoztatva, nem vettek át komplett gyári égéstermék elvezetéseket (nem kéményt, amihez közük lenne!!!) Sőt, valahol csak ezt veszik át (pl: Székesfehérvár, ahol érdekes a helyi kéményseprők tulajdonosi háttere) Vagy elrettentő példa lehet a Mosonmagyaróvár esete is, ahol a helyi kéményseprők hivatalosan beépítettek egy cserépkályhát a könnyűszerkezetes házba, csak a megfelelő szigetelés "felejtették" el beépíteni köré:

www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/eletveszelybe_sodort_a_szakmunka/2077022/

Személyes tapasztalatom, ha jobban ismered a szabályokat, mint ők (hozzáteszem nem nehéz náluk többet tudni), akkor fülüket-farkukat behúzva igazat adnak... (na jó, azért kell némi szakmai rizpekt is a részükről...)

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 20:39:13
@Tecumseh:
a szén monoxid mérgezésben meghaltak száma az össznépeséghez mérten statisztikailag alig kimutatható... ez tény... ha észlelted volna, én a kéményseprők vezetőiről beszéltem eddig, hogy hogyan próbálnak minden olyan dolgot a saját hasznukra hajtani, amihez semmi közük... nekik köszönhető, hogy az átlag 15 éves gázkészülékeket nem korszerűbbre/biztonságosabbra/kevesebb fogyasztásúra/környezetbarátabbra cserélik ki, hanem a "szart-szarra" akció megy, azaz az atmoszférikus készülékeket, atmoszférikus készülékekre cserélik. Ez nem minőségi csere, hanem időkitolás. A égéstermék elvezetés beépítésének nehezítése/drágítása (emlékezünk rá, semmi közük hozzá), már visszavetette a kondenzációs készülékek elterjedését.
Magyarországnak únios vállalásai vannak, szokás szerint eddig semmi érdemi lépés nem történt eddig... Tavaly szerinted a (lakosságnak nyújtandó) megújuló energiára fordítható pályázat mennyi volt? Nos, az áfaemelést megvárták, majd egy hónapra a nagy kegyesen 35%-ra emelt összeg, kb. egy hónap után ca. 3000 pályázat beérkezése után lezárták. Vagy mi lesz például a tervezett újabb büntetőadóból (környezetterhelési díj), amely a korszerűtlen atmoszférikus és turbós kazánok szankcionálására lesz alkalmas? (ez megint a semmit tevés eredménye, egyszerűbb büntetni, mint az úniós pénzeket kiosztani) Ezért (is) haragszom a sok saját érdekét leső naplopóra... (a sok kis kéményseprő csak azt csinálja, amit megengednek nekik)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:12:20

@ttomii:
barátom, IRÓNIA! tessék értelmezni a leírtakat a szmájlival egyetemben...

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:16:21

@ttomii: ez még lemaradt az elejéről:

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 13:29:14
a kéményseprők a közelmúlt technológiai fejlődését (kondenzációs, "turbós" technológia) látva, nagyfokú presztízs és anyagi veszteségtől tartva, lobbiba tömörültek. Ennek eredménye az, hogy megnehezítették a vízszintes égéstermék elvezetés beépítésének a lehetőségeit, pl: 5m-es védőtávolságok előírása a nyílászáróktól...st. (ezzel szemben, érdekességképpen megemlíteném a konvektorok ablak alatti elhelyezkedését, amelyek nem rendelkeznek segédenergiával az égéstermék biztonságos eltávolítására) A ventilátor segítségével eltávolított égéstermék ventilátorvesztesége (nyomása) "turbós" készülékek esetén kb. 120 Pa, kondenzációs kb. 160-180 Pa. A vetősugárban a faltól 0,5 méterre mért káros anyag mértékek a az emberre veszélyes szint alatt van. Emiatt sem érthető szakmailag a szigorítás. A nehezítések miatt a legtöbb esetben kénytelenek függőleges égéstermék elvezetést beépíteni, amely viszont a kazáncsere költségeit nagyban drágítja. Ez a folyamat természetesen ellentétes a környezetvédelmi normák törekvéseivel, az egyéni gázfogyasztás csökkentésének az igényével. (lásd, amikor atmoszférikust cserélnek atmoszférikusra a bejelentési kötelezettség...stb. nélkül) Egy példa: kond. kazán ca. 260K + vízsz. égterm. ca. 15K + bürokrácia/beépítés ca. 80K = 355K Mindezt, ha a vízszintes égéstermék elvezetés heylett függőleges égéstermék elvezetés beépítése szükséges, akkor ca. 12 méteres magasságra számolhatunk ca. 130-140K-t, így közel 500K mindjárt az eredmény. Emiatt háttérbe szorulnak a korszerűbb, kevésbé környezetszennyező és kevesebb gázfogyasztást produkáló kazánok, amelyek ráadásul még biztonságosak is. A legfontosabb az égéstermék elvezetés ás a kémény különbözősége, azaz az utóbbi tartozik csak a kéményseprőkre, az előbbihez az épületgépészek monopóliuma, de semmi közük, hiába is erőlködnek e téren, Más kérdés, hogy az "áldásos" lobbitevékenységüknek köszönhetően ez a jelenlegi szabályozásokban többféleképpen értelmezhető. Érdekes dolog az is, hogy a szakmai előadásokon a vezetőik rendszeresen elismerik eme tényt, a gyakorlatban viszont az embereik nem veszik figyelembe. (a nem hivatalos álláspont szerint A Magyarországon jelenleg forgalomba hozható égéstermék elvezetések együtt vannak vizsgálva az adott készüléktípussal, az különböző készülékgyártó cégek hivatalos beüzemelő szervizpartnereinek felelőssége a működés ellenőrzése...stb. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy jelenleg is folynak perek az épületgépészeti szervezetek (pl: MÉGSZ) támogatásával az ilyenfajta "adózás" ellen, amelyek rendre a kéményseprők vesztésével zárulnak. Sajnos, vagy nem sajnos Magyarországon nincs precedens értékű ítélet, gy idő kell míg belátják a helyzet tarthatatlanságát. erről még órákig lehetne regélni...

ttomii 2010.02.11. 22:20:28

több száz oldal szabvány előírás

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:22:35

@ttomii:
1. micsoda? Mire mondod ezt?
2. Most nézem, csaj ezért regisztráltál be? (nem bántani akarlak)

szikjáró 2010.02.12. 00:12:54

@cseszle: úgy, hogy az én magánterületemre nem jön be senki, akit én nem hívtam, vagy nem engedtem be.
nekem ne végezzen munkát, nincs működő kémény, ami meg nem működik, arra leshetik mit vagyok hajlandó fizetni.
ugyanez volt a matávval is egykor, mondtam nem kell díjcsomag, nem kell telefon, mondták, de akkor pénzért kijönnek és leszerelik a vonalat, különben készreállási díj. másnap leraktam a kislány elé egy halom zsinórt, meg az összes tartozékát a telefonnak, nem volt egy szava sem.
ha a kéményesek akadékoskodnak kaphatnak egy fuvar bontott téglát, és hagyjanak békén a saját házamban.

motherscoffee 2010.02.12. 06:54:01

SZiasztok.

bocs, hogy csak most reagálok az elöző napokban irtakra, de végig olvastam mindenki véleményét.
szerintem itt megszólalt sok hozzáértő, és rengeteg hozzá nem értő is.
mindenesetre sok furcsa dolgot olvastam.
Szekáljuk a kéményseprőket? Miért? Mert történt velünk valami rossz és rájuk fogjuk? Szerintetek miért ennyi a baleset? mi lenne ha nem lennének? A mérgezések száma lényegesen több lenne.
Szerintetek nem? Negativ példa mindig van, de hol nem? Hülyék is vannak mindenhol. A közszolgáltatók, így a kéményseprők is a köz szolgálatában dolgoznak. ÉRTÜNK.

ZöldszemM2 2010.02.12. 08:33:49

@ttomii: Nem sok !
Csupán a kéményseprők felnagyítják a számot.
Egyébként a kéménytisztítónak jó a mezei acélból ( A38-as) készült ajtó is.
Csak azon nem lehet annyit keresni !

ZöldszemM2 2010.02.12. 08:39:42

@tobee: És arra ,hogy jöttél rá ?
Mármint a CO jelenlétére ?
Ilyenkor nem a kéményseprőket kell hívni, hanem alaposan szellőztetni.
Valahogy nem életszerű ez az este 11 órai kiszállás !

kommand 2010.02.12. 08:47:35

@ZöldszemM2: Igen! A FŐV. GÁZ.-tól kaptuk a telefonszámot!
Először ott érdeklődtünk!

A Fővárosi Kéményseprőknél van Ügyelet!!!

Azonnal indultak!!!

Szóval -ne legyen rá soha okotok- (ne történjen ilyesmi a lakásotokban!
De tudjátok, hogy a Kéményseprő Úrak igenis Rendes Emberek! Szerencsét hoznak! Fogjátok a "gombotokat, ha megláttok egyet! Ellenőrizd le az Ügyeleti dátumokat, telefonos ügyeletben bármikor hétvégén azonnal indulnak!!!

Becsüljétek meg Őket!

ttomii 2010.02.12. 08:57:31

@ZöldszemM2:

nem e kéményseprők kapják a tisztítóajtóért a pénzt

és sek nem mondta hogy olcsó

pjotrkolja 2010.02.12. 09:04:24

@replikátor:
Látom erőteljesen véded a kazángyártó, gázos kivitelező, beüzemelő lobbit ... Az ominózus szembenállás alapja véleményed szerint a kéményseprők csillapíthatatlan pénzéhsége ... Ahammm ... Gondolom részt vettél a KÉOSZ 2008 évi konferenciáján aminek pont ez volt a témája. Szó sem volt másról csak, hogy "három nap alatt teljes fűtési rendszert lehessen cserélni, mindenféle tervek meg egyeztetés nélkül" ... no ez pénzéhség ... és nem ám számlára ... az csak a gépről és a felhasznált anyagról van, ... "együttminősített gyári szett" , előírás szerinti kivitelezés, nyomáspróba során 50-60%-ban újra kellett rakatni a rendszert ... és nemám székesfővárosiak vagyunk, itt nincsenek 12m-es rendszerek, ezeket a hibákat 2 méteren két 45°os könyöknél produkálják többségében ... ja, hogy kéne mérni évente a kazánok szennyezőanyag kibocsátását, és a adatokat rendszerezve megküldeni a megyéknek, ja tervezett 450.-Ft-ért/kazán ahhoz már nem fűlött a foga egyiknek sem.
Szóval mindennek van egy másik oldala ... ennek is, vizsgálgasd azt is.
Mindettől függetlenül mondom:
Soha nem ácsingóztunk (a mi cégünk) hogy ez mindenképp a mi reszortunk legyen (beruháztunk gépekre, hogy tudjuk csinálni ... csináljuk is, nem horribilis összegért, nem hajt túl nagy hasznot, szegény régió a miénk). Ha másik rendeletet, jogszabályt, szabványt kapok akkor, az szerint járok el ez ilyen egyszerű ... aki meg az adott előírásokkal kapcsolatban mást vél, gondol az forduljon nyugodtan az illetékes szervekhez.

pjotrkolja 2010.02.12. 09:07:03

@ZöldszemM2:
Tisztítóajtónak az jó, amit tisztítóajtóként forgalomba hozhatnak hazánkban.
Van ilyen betonból is ... elfogadása mindenhol kötelező, mi elfogadjuk.

motherscoffee 2010.02.12. 09:07:46

@tobee:
a ügyelet igaz. megnéztem.
ez nagyon jó.
biztonságban érzem magam hétvégén is.

kösz az infót

ttomii 2010.02.12. 09:11:15

@pjotrkolja:

látszik hogy nem vagy egy műszaki zseni
ha lenne sejtésed róla akkor tudnád hogy csak olyan dolgokat lehet beépíteni aminek van engedélye. az autódba sem szerelsz be kínai fékbetétet. VAGY IGEN ?

pjotrkolja 2010.02.12. 09:22:54

@ttomii:
Gondolom fővárosi seprő lehetsz ... úgyhogy kicsit nézz utána:
az emi.hu-n
www.emi.hu/portal/dpwcm_emi.nsf/PageContentQuickPreviews/ku0h7y_hu.html
szakrendi lista száma: 5.10.11. engedélyszáma: A 222/2006
A fentiek alapján Te nem vagy valami nagy műszaki zseni ... csak egy bizonyos gyártó által enyhén befolyásolt cégalkalmazott.
Vagyis van ilyen ajtó, van engedélye, forgalomba hozható, és beépíthető.
Nem mellesleg az ilyen megkülönöztető magatartás miatt is romlik a kéményseprők megítélése.

kommand 2010.02.12. 10:04:23

@replikátor: Érdekes, hogy amikor valaki "jót tesz", akkor részedről "az a dolga", minden más esetben "szapulod Őket!"

Te mit tettél eddig a környezetedért?
Te mit tettél eddig embertársaidért?

A kéményseprő Úrak nap, mint nap ezt teszik! Nekem azt mondta a kéményseprő Úr, az éves ellenőrzés alkalmával, hogy Ő is szeret nyugodtan aludni a Családjával, és azt szeretné, hogy Mi is nyugodtan, biztonságban aludjunk, illetve használjuk a gáz-vízmelegítőt!

Talált szabálytalanságot! Sajnos, mint kiderült az előző tulajdonos engedély nélkül szereltette be a gázkészüléket!
Igaz, hogy kiadással járt, de megérte kijavíttatni!
A kéményseprő Úr "mondatát" 'pedig soha nem felejtem el!
Sokan be sem engedik Őket!
Azért a szerény összegért, (kb:1500 Ft)
háromszor is kijöttek!
1. eljöttek, hogy bedobjanak egy értesítőt.
2. az értesítés napján újra eljöttek, hogy dolgozzanak (sajnos nem tudtunk otthol maradni), újabb értesítést hagytak.
3. újra eljöttek, ekkor találták a szabálytalanságot!

És ez "csak" egy Család!!!!!!

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:06:10

@ttomii: Másról beszélsz !
Azt mond meg miért nem jó normál acélból az az ajtó ?
Az hogy a savállót harcolták ki az egy dolog. Nyilván valaki súgott/korrumpált a jogalkotók felé. Én rengeteg kéménytisztító ajtót terveztem gyártottam sima szerkezeti acélból.

Birták min 35 évig -ipari körülmények között.
Egy lakásba "csak" savállóból beépíthető ajtót előírni - na ez is egy szemétség.
Semmi köze a biztonsághoz.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:15:12

@pjotrkolja: @ZöldszemM2:

Látom nem tudsz eltekinteni a bürokrata gondolkodás módtól.
Az hogy mit engedélyeznek és mi a jó két külön fogalom. Egy kéménytisztító ajtónak maximálisan megfelel normál szerkezeti acélból készült szerkezet.
Természetesen saválló/korracélból készült szebb. Látom Te is mindig csak az engedélyezett dolgokat nézed _ ez mondjuk hivatalos helyen helyes, na de itt a fórumon senki nem tiltja a józan gondolkodást.

Régről ismerlek : kevered a lehet és a szabad fogalmát.

Pl. a régi téma : ez a bélelés.
bélelés nélkül is elmegy a kémények döntő többsége, még a gázos kémények is. Igaz az gázzal használva viszonylag hamar tönkre megy.
de talán még az is meggondolandó lenne, a felső rész cseréje nem lenne e ólcsóbb mint a drága bélelés.
Egy vaskályhánál meg minek bélelni.
A jó kémény tart azzal legalább 60 évig.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:27:15

@motherscoffee: Senkin nem vitatja a kémény ellenőrzés létjogosultságát - legalább is én nem. Viszont a monopol helyzet és az ebből adódó visszaélés aktuális probléma.
Mint írtam : a villanynál a gáznál, ahol vezetékhez van kötve az ember, már megoldott a szolgáltató választás.
Itt ahol nincs vezeték, erről hallani sem akarnak.
Mondja derék seprő barátunk, hogy versenyeznek a piacért. Így van azért versenyeznek, korrumpálnak stb.

De nem a fogyasztókért !!! Az hírős etele ( a szekeres ) pár éve valami olyant mondott a nyilvántartás miatt nem megoldható.

Pesze neki jó a stabil, konkurencia mentes piac !

pjotrkolja 2010.02.12. 10:33:38

@ZöldszemM2:
Rosszul látod! Nem keverem, csak nem ajánlok senkinek olyan technikai megoldást amivel kapcsolatban akár csak "jogi" problémája is lehet bárkinek, akkor sem ha az a megoldás mégoly jó, esetleg jobb is mint az engedélyezett termékek, megoldások.
Nem érezném jól magam ha egyik nap itt, vagy a kéményes fórumon olyan tanácsot adnék ami miatt másnap én "tiltanám meg" a topiktárs tüzelőberendezésének használatát.
Az ilyen dolgok kapcsán jellemzően nem azt hangoztatom, hogy a felvetés technológiailag, használhatóságát tekintve rossz, hanem, hogy nem szabályos.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:38:34

@kommand:
Ezek szerint tévedtem.
Elismerem.
Amúgy nem derült ki ,hogy milyen a fűtés, hogy érzékelték a CO mérgezést.
Természetesen előfordulhat ilyen eset nem vitatom.
Egyébként a CO gyanús eseteknél nem a kéményseprő ügyelet a leghatékonyabb hanem a gyors szellőztetés és a minél előbbi orvosi segítség.

Sőt a tágabb családban is volt ilyen eset.
Egy fürdőszobában történt egy emeletes társasházban - rosszul lettek, de a lélekjelenlét miatt megúszták.
Tény dugulás volt , de az is tény ellenőrizték a kéményt.
Így 25 év távlatából megítélni már nem lehet ki hibádzott !! !

nokorom 2010.02.12. 10:41:32

@pjotrkolja:
Így igaz! Vannak szabályok, amiket be kell tartani és tartatni. Én is morgok, amikor megbüntetnek gyorshajtásért, mert az adott útszakaszon biztonságosan lehetne a megengedettnél gyorsabban hajtani, de a szabály az szabály. Az én gondolatom nem mentesít a szabályok betartása alól. És ne feledkezzünk meg a büntetőjogi felelősség kérdéséről sem. Amikor a hatóság vizsgálódik, nem blogot és fórumokat/hozzászólásokat olvas, hanem jogszabályt. És akkor a vizsgálatot végzőket qrvára nem érdekli a Homár olvasóinak/hozzászólóinak a magánvéleménye, csak az írott jogszabály. De tudjátok mit mondok?? A kárt szenvedett is (ha életben maradt)piszkosul másként emlékszik mindenre...

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:43:54

@kommand: @ZöldszemM2:
Most látom nálad fel van írva a söprők gyors szolgálatának a száma.
Érdekes, este 11 -kor ilyenre van időd, a helyett, hogy szellőztettél volna és esetleg orvost hívsz !

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:55:15

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

"2. Miért kell a konvektorokat az ablak alá helyezni?"
ez egy kialakult szokás -elvileg nem szerencsés.
Van egy olyan előírás a GMBSZ-ben hogy teherhordó falba nem lehet - márpedig az ablak melletti pillér az, az ablak alatti falrész nem az. Tehát az esetek 95 % az ablak alá telepítik. Egyébként aki ezt beleírta GMBSZ ba a statikához semmit nem értett - egy max. 30 cm átmérőjű kerek nyílás abszolúte nem veszélyezteti az állékonyságot - az a hülye ezt átvette és azóta így csinálják.

Egyébként vagy 17 éve pont ott dolgoztam ahol azon morfondíroztak - úgy egyszer és mindenkorra be kéne tiltani a parapet konvektorok forgalmazását.
Szerencsére akkor ezt lesöpörték az asztalról. Tény valami égéstermék bejöhet az ablakon a szellőztetéskor. De lehet másik ablakon is szellőztetni. Ál problém az egész !

ZöldszemM2 2010.02.12. 11:09:37

@ZöldszemM2: És hogy magamnak válaszoljak . anno 11 éve az egyik lakásomba fűtéskorszerűsítés címén átálltunk a gázra.
Annak rendje móndja szerint tervezés engedélyezés stb.
Beterveztettem egy lemezkéményt a fal mellé kívülre - a tervező annak rendje módja szerint berajzolta.

És itt jöttek az HIRŐS SEPRŐK. Azzal kezdték nekik építésiengedély kell, anélkül ök meg sem nézik.
OK. gondoltam nem problém kohó mérnök létemre csak rá tudok rajzolni egy terve egy külső lemez kéményt, műleírás miegymás.
OK. megyek az Önkormányzathoz : az nem jó. ők nem a szakszerűséget nézik - nekik Ybl díjas tervező rajza kell.
Na mondom kell a fenének az a külső kémény, megpróbálom un. parapett kazánnal.
Mondák az sem jó . oda meg A z ÁNTSZ engedélye kell , amit ők csak előzetes szakvélemény alapján adnak - kérjek meg egy ép. gépészt a számolgatásra, bizonyításra és a szakvélemény alapján majd ok is adnak egy újabb szakvéleményt és engedélyt.
Na mondom mentek apicsába a 10 kwOs kazánomhoz ennyi faszság.

Gondoltam egyet visszamentem a tervezőhöz, hogy jó lenne egy parapet konvektor.
Ott előttem a 3 . pl. engedélyezett terven egyen meszelt (remélem tudjátok mi az ). Tehát lemeszelte a fali kazánt és az ablak alá egy 6.5 kW-os konvektort rajzolt. Ez alapján kiviteleztük, engedélyezték.
És senkit nem zavar az a konvektor az ablak alatt a maga 6.5 kW -jával. A 10 kW-os kazánhoz meg egy millió engedély kellett volna.
Szóval játszák az eszüket !

pjotrkolja 2010.02.12. 11:34:35

@ZöldszemM2:
Akár hiszed akár nem, nem a kéményseprő találta (találja) ki, hogy milyen mértékű átalakításhoz milyen eljárás szükséges.
Nem játssza az eszét, hanem előírást tartat be, és mivel valóbban nem minden kéményseprő atomfizikus inkább elhiszi és betartatja a jogszabályi előírásokat, minthogy minden esetre ráhúzza a saját vélt vagy valóbban jó elgondolásait.
Erre fog mindjárt jönni a válasz, hogy csak magát védi ... meg sem fordul a fejedben, hogy esetleg téged is.

luciferc 2010.02.12. 11:58:44

@pjotrkolja:
Válaszolnál ezekre?

homar.blog.hu/2010/02/10/miert_lophatnak_buntetlenul_a_kemenyseprok/fullcommentlist/1#c8672947

homar.blog.hu/2010/02/10/miert_lophatnak_buntetlenul_a_kemenyseprok/fullcommentlist/1#c8673067

Még egyszer, a legnagyobb baj, hogy foggal körömmel ragaszkodtok a monopol helyzetetekhez, és ennek érdekében kamuztok a döntéshozóknak, miközben valós indokotok egy sincs.

pjotrkolja 2010.02.12. 13:22:51

@luciferc:
1./1 Törvényre hivatkozni álszent dolog ... innentől majd luciferc határozza meg mi jó és mi törvényes.
1./2 A közbeszerzés során pályázatot kell írni, bemutatkozás, tárgyi és személyi feltételekről kell tájékoztatni, ajánlatot kell tenni a rendeletben előírt munka elvégzésére, díjakra. A pályázatokba betekinthetsz mint választópolgár és felteheted a kérdést, miért nem ez meg ez nyert!? De te nem teszel ilyet, mert nyilván te is "csókosa" vagy a helyi önkorinak, csak itt fröcsögsz, meg szidalmazol, és láthatóan a közbeszerzési törvény minden hibájáért is a kéményseprőt okolod.
1./3 Nem kamu duma ... legyen példa olyan ország ahhol nincs kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás: pl benelux államok, Franciaország, A halálos CO mérgezéses esetek száma lakosságarányra levetítve tízszerese a hazainak, pedig ott már akkor is voltak a modern zárt égésterű berendezések amikor itt még javában a v4 volt a vízmelegítés csúcsa.
Adatbázis ... bárcsak lenne, igaz hogy ez egy kb 10 millás program, esetleg hardver fejlesztés stb. ami mondjuk 100.000-es kéményállományú szolgáltatónál 25 forintos plusz kéménydíj kéményenként (gondolom neked megérne egy külön posztot). Amúgy volt már ilyen központi adatkezelésre és tárolásra kísérlet 2009-ben, hamvába halt féléven belül, nem nem miattunk (megvettük a nagyteljesítményű lapbeolvasót), hanem hogy a VÁTI nem volt képes feldolgozni éves 32.000 (ez csak tőlünk) PDF-be scannelt négyévenkénti szakvéleményes nyilatkozatot. Jah ez is a mi hibánk...
1./4 Ahha, megint azok a fránya felesleges rendeletek amiket nem luciferc szája íze szerint találtak ki.

2./1 Elöljáróban (és ritkán írok így) a te jó kurva nénikédet.
Itt akár be is fejezhetném, de eltökéltem, hogy valami kulturált, vagyis a te stílusodtól nagyon távol álló módon reflektálok az általad feltett "kérdésekre".
Azért hagy ott értesítőt, mert feltételezi hogy jogkövető állampolgár vagy (erről majd később még írnék) és engeded a rendeletben előírt munka elvégzését. (Nem tudja hogy luciferc a törvények felett áll.) Az értesítő pedig azért tartalmazza a kéményseprő telefonszámát , vagy a kirendeltségének a telefonszámát (nálunk fel van rá vezetve), hogy ha nem jó az időpont, mert te csak pl. szombaton érsz rá akkor ezt tudod vele közölni ... csak ugye ahhoz először meg kellett volna próbálni felhívni a nyomorultat, de tudom neked, egyszerűbb ide fröcsögnöd, meg k..a anyáznod. Megkaphatod tértivevényesen is, de mivel az nem része a szolgáltatásnak, a munka végeztével leszámlázásra kerül (gondolom, újabb posztot fogsz nyitni róla).

3./1 A piachoz ragaszkodni miért baj, gondolom te (vélelmezem gázszerelő lehetsz) is magasról tennél rá ha xy kazángyártó akinek eddig a kizárólagos garanciális beüzemelője voltál egyszer csak "leszarom ki csinálja" módba váltana át. És megint általánosítgatsz, ki hazudik és kamuzik, kinek, és mit ... kérdem én, kiemelve a legutóbbi építésügyi jogszabályváltozásokat ... ja hülye vagyok te olyanokat nem is ismersz és nem is ismersz el, ezért gondolom nem is igen követed a változásaikat. És mivel csak úgy lehet a itt mindenkiről hipotetizálgatni:
Majd ha teljesen bejelentett munkaerővel dolgozol, minden tevékenységedről áfás számlát állítasz ki, a saját házadat nem a kft-d számlájára építed fel, az asszony TT-jének a benzinjével együtt, az egyéb köztartozásaidat rendben és pontosan fizeted, ... no, akkor majd általánosítgathatsz, meg fröcsöghetsz itt tiszta szolgáltatói versenyről.
Gondolom kimaradtál belőle ...
Ha mindez véletlenül igaztalan lenne úgy már most megkövetlek, de kizártnak tartom.

ZöldszemM2 2010.02.12. 15:15:09

@pjotrkolja:
No persze ezért lett végül egy kivül elhelyezett szerelt ( korábban lemezt mondta ) kémény problémáiból végül egy mezei konvektor. Azért hogy vannak előírások, az nem jelenti, hogy az mind jó.

Amúgy állítólag manapság a szerelt kéményre már nem kell holmi építészeti engedély !
Így van ??

pjotrkolja 2010.02.12. 15:29:35

@ZöldszemM2:
Soha nem is állítottam, hogy mindig minden előírás, vagy szabályozás a maximális legjobb. De mindig mind betartandó.
A legutóbbi jogyszabályváltozás alapján, ami módosította a régi 37/2007-est. és annak a 1. melléklet a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelethez 9. táblázat szerint, egyszerűsített építési engedélyezési eljárás alá, vagy bejelentési kötelezettséggel egyidejűleg megkezdhető építési tevékenység kategóriájába tartozik, attól függően, hogy a meglévő épületben milyen átalakítások szükségesek a kivitelezés folyamán.
Érdemes elolvasni az általános előírások rész 12-13. pontjait, hogy ezek az eljárások pontosan mit is takarnak.

pjotrkolja 2010.02.12. 15:49:46

ttomii!
Műszaki hozzáértő barátom ... hol vagy?
:)

luciferc 2010.02.12. 17:46:12

@pjotrkolja:
Elöljáróban leszögezem, hogy nem vagyok gázszerelő, sőt azon kívül semmi közöm az egész kéményes bagázshoz, hogy évente egyszer jön valaki beszedni a sápot olyanért, amire semmi szükségem, és hiába mutatom neki, hogy cseszd meg 1 hete volt itt a kazán karbantartója és ugyanazzal a műszerrel ezt meg ezt mérte, aláírta, lepecsételte, nevével vállalta és számlát adott, azért csak fizetnem kell. Szóval végül is én vagyok a legjobban érintett, mert engem zsákmányoltok ki.

1./1 A törvényt ti lobbiztátok ilyenné és harcoltok érte, hogy ne változzon, ezért arra hivatkozni bizony álszent dolog.

1./2 Feltehetem a kérdést, hogy miért nem ez meg ez nyert? És mégis honnan tudjam kinek kellett volna nyernie, ha csak azt ismerem, aki eddig járt? Lehet, hogy a többi még rosszabb, de az is lehet, hogy jobb, nem ismerem őket, a monopol helyzet miatt. Átgondoltad te ezt? Minek kell közbeszerezni ott, ahol több cég is el tudja látni a piacot? Persze tudom minek, a csókos cégek érdekében.

1./3 Kiválóan csúsztatsz. Ne legyen példa olyan ország, ahol nincs kötelező ellenőrzés, mert én nem ilyet írtam, hanem azt, hogy választhassak több cégből. Amit írtál, az tök jól hangzik, csak nem indok arra, hogy miért egy csókos céget kell beengednem a lakásomba, és miért nem választhatok több ellenőrzött, felügyelt cég közül.

1./4 Mint írtam, régi a rendelet, most ez van. De az felháborító, hogy összevissza kamuztok azért, hogy így is maradjon. A tietek ugyanis nem piac, ezt fogd már fel. Mesterségesen területi monopóliumok alá tett terület, amin semmi verseny nincs. Hahó, a kéményseprő főmufti nem tud életvédelmi érvet mondani a turbós kémények kéményesek általi ellenőrzésére!

2./1 Miért is nem tartozik a tértivevényes értesítés a szolgáltatási körbe? Szerintem el vagy tévedve, mert bármiféle általad emlegetett tűzoltósági levél csak azután mehet ki, hogy ti igazolhatóan értesítettetek. Ha nem, akkor mire fel? Jön a tűzoltós levél, akkor simán visszaírhat bárki, hogy hát jöjjön az istenadta, de ha egyszer nem szól, akkor nem tudok mit csinálni. Tudod, a szabály az szabály, nektek is!! És miért is én hívjam fel? Első alkalommal esetleg, de utána legyen szíves ő felemelni a telefont minden évben, elég sok pénzt beszed a semmiért. Az emberek általában nem szeretik azokat, akik pénzt szednek ki tőlük a semmiért, és ilyen emberekkel és cégekkel nem túl kedvesek (lásd parkolóőr). Zárt égésterű kazánnál pedig ez a helyzet.

3./1 Ti nem a piachoz ragaszkodtok, hanem a monopóliumotokhoz. Nem ugyanaz! Tegyük fel, hogy gázszerelő vagyok (nem vagyok az, lásd első bekezdés). Kizárólagos szerződésem van, lejár, és a gyártó másokkal is szerződik. Mit tudok tenni, verhetem a seggem a földhöz, de a gyártó nagy ívben le fogja szarni, hiszen neki a vevő az első, hogy megfelelő szolgáltatást kapjon. Szóval jobban járok ha felnövök és felfogom, hogy ez a piacgazdaság. Mellesleg ha kiválóan és így kevés panasszal végzem a munkám, akkor nem valószínű egy ilyen eset, illetve ha elő is fordul, az ügyfelek engem fognak újra hívni, hiszen korrekt, kulturált, stb. voltam. Ha meg nem, akkor jogos a váltás, ugye? Ti viszont a mocsadék politikusokkal és minisztériumi semmittevőkkel tárgyaltok, ott lobbiztok, nekik viszont nem az ügyfél (vagyis az emberek) a fontos, hanem a saját zsebecskéjükbe csusszanó forintocska.

Még egyszer a leglényegesebb dolog, és jó lenne ha válaszolnál a kérdésekre, de nem úgy, hogy mert ez a jogszabály, hanem úgy, hogy miért is jó, hogy ez a jogszabály!

Ha évente kihívom a zárt égésterű kazán vizsgázott, ellenőrzött, számon kérhető, stb. karbantartóját, aki ugyanazzal a műszerrel megméri az égéslevegő összetételét, amivel a kéményes, akkor miért is kell még a kéményesnek is fizetnem? Hiszen a karbantartó is aláírásával igazolja, hogy mit mért, ugyanúgy számon kérhető, mint a kéményes. És a kéményes sem csinál ennél többet. Nem követi végig a csövet (kéményt, hahaha), hogy nincs-e valami gond. Mér, én meg fizessek. Ha meg gond van, hívjam a karbantartót, aki úgyis méréssel kezdi.

Mi a tököm szükség is van ebben a körben rátok??

Megint csak nem az a fő gond, hogy ellenőriztetni kell, hanem az, hogy veletek kell, és mindent megtesztek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Az érvekből pedig az látszik, hogy legutolsó szempont a mi biztonságunk, a fő a bevétel. Fostok mint a rossz nyavalya, hogy kikerül a monopóliumotokból a turbós kémények ellenőrzése, és ahogy szaporodnak, ez érezhető veszteség lesz, hiszen a készülék karbantartója ugyanazt méri, mint ti. Hát, van ilyen, a világ változik.

Ja, és alkalmazott vagyok, teljesen bejelentve, minden fillér adót és járulékot befizetve, feketén nem maszekolva semmit. Hoppá. Lehet, hogy ezért zavar a semmiért kifizetett pénz...

pjotrkolja 2010.02.13. 11:57:03

@luciferc:
OK. Véleményem szerint azért jó a jogszabály, mert pl. a mi területünkön a az egyedi atmoszférikus égőjű gáztüzelőberendezések kéményeinek aránya "turbósokéhoz" kd. 70000:2000. Vagyis túlnyomó többségük még nem mesterséges elvezetésű.
A tulajdonosaik nem, hogy évente de leginkább soha nem nézették meg a berendezéseket gázszerelőkkel csak ha baj volt a kazánnal ... Az új kazánok tekintetében is csak addig van ez a "lelkesedés" amíg a gari megtartása miatt kötelező (a gyártó saját monopol helyzetben lévő szervizelőjével) a felülvizsgálat. Nem tudok mást mondani mint amit már mondtam, azért szükséges mert az emberek túlnyomó többségéből hiányzik az öngondoskodás legcsekélyebb szikrája is.
Hogy a koaxiális turbós rendszerek esetén a sormunkavégzés miért szükséges a kéményseprő-ipari felülvizsgálat ... pont a fentiek miatt, és mert minden kialakítás kvázi egyedi eset ... nyilván minimális veszélyt jelent egy egyszintes kertesházban a kazán felett tornyosuló 2m-nyi cső, míg sokkal nagyobb kockázatot jelenthet egy 100 éves polgári házban utólagosan telepített szétválasztott, akár 20 m-es rendszer, akár ugyanazon kazánnal a rendszer elején (közepén). (Ráadásul a szétválasztott rendszer ellenőrzéséhez nem is rendelkezik a legtöbb gázszerelő felszereléssel, mifelénk ha jól tudom nincs egynek sem.) És mivel te imádod a lobbitevékenységeket hangoztatni, nyugodj meg ... a gázszerelők, gázszolgáltatók, gépészmérnökök, kazángyártók ilyen irányú tevékenysége jóval erősebb mint a kéményseprőké, ki fog az kerülni a közszolgáltatásból. (legalább is a sormunka) ...
Ez majd akkor lesz érezhető veszteség (mégegyszer mondom, nem fővárosi cég) ha a társaságnál foglalkoztatott dolgozókra eső kéménydarabszám 4000-4500 alá esik ... akkor is inkább csak a dolgozói létszámban lesz változás. Jellemzően nagy bevételkiesést a nagyvárosokban (igazán nagy városok)fog okozni.
Egyébként megfordult a sokáig jellemző tendencia (csak gázkazán), ma már a legtöbb kivitelezésnél vegyeskazán, kandalló is szerepel a gáztüzelésű kazán mellett.
És képzeld, ha lejár a közszolgáltatási szerződés, az önkormányzatok itt is köthetnek mással szerződést.

aranypatko 2010.02.13. 15:49:51

@Tecumseh: Azért nagy Barom vagy !!! Akkor lenne rendben ez aszolgáltatás is ,hogy ha már fizetek érte cserébe járjon érte szakmai felelősség.A mostani helyzet viszont rablás!

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:31:40

@aranypatko: Bezony bezony - több feltett kérdésre nem válaszolt !

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:48:35

Jó másfél hónapja egy napilapban megjelent egy cikk. Címe "A kéménytündér"

A IX. ker Ferencvárosi kirendeltség vezetőjéről szólt. Egy hölgy - tán egyedül a seprők között (kivéve az adminisztratívakat ).
Végül nem rossz a cikk.

Volt szerencsém találkozni vele vagy 3 éve.
Az üllői úton egy társasházban van egy lakásunk, abban egy modern zárt égésterű kombi cirkó.
Az első ellenőrzés az átvételi elég kalandos volt - lényeg a ker.ben nem tudtak arról mit tevékenykedik a műszeres csop. Sőt a rákospalotai úton se. Végül az eng. megérkezett.
Az első un. sor ell. kor kiplakátolva az ukáz : mindenki fővesztéssel járó megtorlással fele, ha nem marad otthon nem engedi be a seprő urakat. Én is otthon maradtam. Jön nagy mellénnyel a derék seprő, koslat a készülékhez., mikor látja nem a hagyományos mondja nem az ő asztala. OK. én azt tudtam. A muri ezután kezdődött monja írjam alá.
Kérdem mit ? A a papírt, hogy itt jártak. Mondom aláírom , ha megmondja ha már bolonddátettek a házban vagy 8 -10 lakót, hogy mikor lesz a műszeres ellenőrzés.
Nem tudta sőt arra se volt hajlandó, hogy felhíja a főnökét : a kéménytündért, mondja meg mán meg mikor lesz.
Nem volt rá hajlandó.
na ekkor mentem el a Tündihez - ő nagyon szabadkozott.
Monjuk ha így lett volna kiplakátolva _ ellenőrzés szept. 6.-án csak a hagyományos kéményekre tán még védhető is az álláspontjuk.

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:53:55

@ZöldszemM2:

Megvan, Népszabi dec. 30
Jó a kép és a hölggyel semmi bajom és tényleg T.nek híják.

ja kérem a hírnév !! És tán a cikk sem rossz !

Kin Róbert 2010.02.14. 20:26:07

Nagyon sajnálatos a történet, véleményem szerint a tulajdonos is felelős a kialakult helyzettért, aki aláír és fizet miközben nem történt (munkavégzés)
Az ilyen gondolkodású emberek miatt dolgoznak így a kéményseprők. Ha az ember nem követeli meg a munkát, aztán fizet, sajnos ez már természetesé válik a k.seprők számára.
Nagyfokú felelőtlenség csak úgy aláírni, hogy nem történt meg az ellenőrzés mind a tulaj és a k.seprő számára. Nem tudom, hogy számolna el egy esetleges baleset után a lelkiismeretével és a bírósággal a tulaj ill. a k.seprő.

Kin Róbert 2010.02.14. 21:16:10

Nagyon sajnálatos a történet, véleményem szerint a tulajdonos is felelős a kialakult helyzettért, aki aláír és fizet miközben nem történt (munkavégzés)
Az ilyen gondolkodású emberek miatt dolgoznak így a kéményseprők. Ha az ember nem követeli meg a munkát, aztán fizet, sajnos ez már természetesé válik a k.seprők számára.
Nagyfokú felelőtlenség csak úgy aláírni, hogy nem történt meg az ellenőrzés mind a tulaj és a k.seprő számára. Nem tudom, hogy számolna el egy esetleges baleset után a lelkiismeretével és a bírósággal a tulaj ill. a k.seprő.

ZöldszemM 2010.02.15. 08:24:31

@K1 N1:
Sajnos ezért a kialakult helyzetért elsősorban a kéményseprők a felelősek !!

Miért ?
A tulaj mindenképen szeretne ezen a ráerőltetett szolgáltatáson túl lenni.
Aztán nem tudja mit is vizsgálnak, hogyan azon a kéményen. Ezt soha nem közlik vele. Alá kell vetni magát egy olyan procedurának, amit nem lát át.

De az elejéről : amikor még csak hagyományos kémények voltak zömmel, aseprők általában gondoskodtak arról, hogy ne kérjen a kuncsaft a szolgáltatásból. Koszt, sőt néha kimondottan kárt csináltak.
Az un." modern " vizsgálatnál, látja a kuntsajf, hogy belenéz a seprő a az ajtón néha tükrőz, esetleg égéstermék visszaáramlást mér ( ha mér egyáltalán).
Nálam az elmúlt 6 évben 2 x mértek.
Viszont mindig igyekeznek valami hibát találni és nyomban a fűtésből való kizárással fenyegetőznek. Ami mondjuk meg nem egyéb sima zsarolásnál.

Volt itt a fórumon egy gerinces seprő is aki a jogszabályok szajkozása helyett leírta volna, hogy zajlik egy átlag un. sorellenőrzés.
Hogy egy mezei fogyasztó is képben legyen ??
Lehet volt csak az én figyelmemet elkerülte.

Ezért a lakosok túlnyomó része szeret ezen minél előbb tullenni.
Akár én is.

Egyszerűen védtelen a lakosság a kéményesek "itéletei" ellen.

Amúgy mint többször hangoztattam veszélyes üzem a kémény, de a mai rendszer nem ennek ( a veszélyek feltárására) a kiszűréséra való, hanem egy monopol vállalkozás további fenntartására.

Ev van !!!

Kin Róbert 2010.02.15. 21:20:28

Sajnos az is probléma, hogy a szakmai kultúrában nagy különbségek vannak hazánkban tervező és tervező között gázszerelő és gázszerelő között persze a kéményseprőknél is így van ez.
Persze lehet ócsárolni a kéményseprőt, gázszerelőt, tervezőt az élet minden területén vannak különböző szakmai kultúrával rendelkező vagy nem rendelkező emberek. Amíg ezek az emberek nem tudnak együttműködni mindig, lesznek problémák. Sajnos eben az országban ez megy az emberek gyarlóak és telhetetlenek megy a széthúzás ,spicliskedés szakmai ágazatot le fikázása.
Hol a együttműködés közös szemináriumok szakmai megoldások keresése?
Mindenki fújja a magét a többiek meg le vannak szarva.

FNagy Szilvi 2013.03.07. 22:23:20

Mai levelem a a FŐKÉTÜSZ-nek...

Amit ezek művelnek egyszerűen felháborító.Tehát idézem magamat:
"Tisztelt Szolgáltató!

Kollégájuk a mai napon (2013.03.07-én csütörtökön)másodízben keresett meg kéményellenőrzés céljából.
Az első értesítést 2013.02.18-án hagyta lakásomnál.Ezen az értesítőn kijelölte a második megkeresés időpontját,CSAK a dátumot,miszerint majd 2013.03.07-én ismét felkeres.

Az értesítőn ezen kívül ,sem egy pontosabb időpont pl 12.00-15.00 óra között az adott napon,hogy kb mikor várhatom,mikor legyek itthon,sem a kollégájuk telefonszáma nem látható,melyen esetleg el tudtam volna őt érni,a második időpont pontosítása miatt.

Mivel örülök ,hogy van munkahelyem,nem engedhetem meg magamnak azt a luxust,hogy a kijelölt napon lábamat lógatva itthon dekkoljak,mert kollégájuk felkeres,megkíséreltem volna azt a verziót ,hogy én hívom fel időpont egyeztetése miatt.
Találékonyságomból adódóan megkíséreltem egy olyan lehetőséget is,hogy amikor közeledett a második ellenőrzés napja, kitettem az ablakomba jól látható helyre egy kiírást,miszerint megkértem a kollégájukat,ha az ajtóm előtt áll csörgesse meg a kiírt telefonszámot,és én kb 5 perc alatt a lakásnál leszek,hiszen a reklámirodám a szomszéd utcában van és beengedem.Frappáns és kivitelezhető megoldásnak tűnt,de sajnos nem jött be.

Ma este 2013.03.07-én este 7 órakor mikor a munkahelyemről hazaértem újabb szerelmes levél várt.Itt járt,be akart jönni de a lakást ZÁRVA találta.

Azt kell gondolnom,ezen eljárás csak csupán a pénzbeszedésre irányul,hiszen munkaidőben nem csak kollégájuk hanem minden más normális ember(már akinek van munkahelye)DOLGOZIK.

Más szolgáltatók díjbeszedői,veszik a fáradtságot és odafirkantanak arra a kurva cetlire egy telefonszámot,melyen el tudom őket érni.Ezt tartanám ebben az esetben is korrekt eljárásnak.Nem szokásom a levelezgetés,de felháborodottságomnak hangot kell,hogy adjak.

Amennyiben önök engem nem keresnek meg ,megjelölve egy újabb időpontot,pontosabban tól-ig intervallummal,kénytelen leszek megtenni a megfelelő lépéseket. Önhibámon kívül,rajtam kívül álló okokból az önök rugalmatlansága miatt,nem vagyok hajlandó saját költségen megrendelni ezt a szolgáltatást.
De ha mégis megteszem mert tisztességtelenül rákényszerítenek bírsággal fenyegetve,minden elképzelhető internetes fórumon leírom a történetemet mások okulására,hiszen nem csak én jártam így önökkel.

Köszönöm együttműködésüket.

De nagyon meg kellett erőszakolnom magam,hogy finom legyek és nőies.Kíváncsian várom mi lesz a fejlemény,már ha lesz egyáltalán...

stewyk 2013.04.24. 12:25:23

Én egy keményseprő vagyok napi 15 -20 kéményt vizsgálók. Mindig megnéztem ha kellett söpörtem. Az aki a semmiért
fizet megérdemli.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.04.24. 12:30:20

@stewyk: Egy ismerősöm házában nagyon nehéz a tetőre kijutás. De a lakók nem akarnak egy vaslépcsőre költeni. A kéményseprők kierőszakolhanák valahogy?

ipapa 2014.06.20. 10:57:50

@FNagy Szilvi:
Ma, miután egész nap itthon dekkolok, hogy várjam a főkaktuszos kéményseprőt, az előbb kimentem és be volt dobva egy cetli, hogy nem tudott bejönni..... Nem találta meg a csengőt. Persze óra, perc nincs, telefonszám se, csak az üfsz-é. felhívtam és megkérdeztem, tudnák-e értesíteni még, ha a közelben van.
Ezt mondták: "sajnos nincs céges telefonjuk, nem tudják elérni őket" Basszus, fenyegetőzni OK,
balf...szkodni, nem találni meg a csengőt OK,
de neadjisten megkérdezni a szomszédot, akihez betalált, hogy a szomszédnak hol a csengője, ráadásul elérhetetlennek lenni munkaidő alatt, 4 órás munkaidőben otthonlétet és feszült figyelmet megkövetelni, hogy segítsd szegény kéményseprőt a bejutásban (érdekes, más mindig elér, ha itthon vagyok) egy 10 perces ellenőrzés miatt, na ez a Főkaktusz XXI.sz-i szolgáltatási színvonala.

Gratulálok.

Azt sem értem, hogy a zárt égésterű kazánokra miért ugyanaz az ellenőrzési gyakoriság és miért ugyanaz az ár vonatkozik, mint a nyíltra illetve a szenes fás kályha/kanadallókéményre.

István Pálfi 2014.09.12. 10:03:38

@Secnir: Kedves barátom a Tüzeléstechnikai karbantartó és kéményseprő szakmunkás 3 éves képzés.
Nem pedig néhány hónapos ahogy te állítod. Az más kérdés és ez minden szakma megcsúfolása nem csak ezen szakmáé, hogy engedték gagyi tanfolyamon elvégezni a szakmákat. Így minden szakmába kerültek olyanok akiknek csak papírja van egy tanfolyamról. Semmilyen szakmában nem szabadna engedni hogy egy pár hónapos tanfolyamon végezzék. Kell az a három év, hogy bármilyen szakmát megtanulj. Én mint szakmunkás semmire sem tartom azokat akik a szakmát nem a 3 éves szakmunkásképzés évei alatt szerezték a szakmát.
süti beállítások módosítása