Tékozló Homár

A senki gázórája

2011.05.27. 12:50 | juszka | komment

Gábor gázórája eredetileg a Főgázhoz tartozik, mikor azonban javíttatásról lenne szó, a költséget az új lakóra hárítanák. Ha nem akar fizetni, az sem baj, az óra úgy marad, ha bármi baj van,  úgyis csak a lakos szív vele - valahogy így gondolhatja az Energiahivatal, hiszen, finoman szólva, nem sietnek az ügyet megoldani.

Vettünk egy lakást pár hónapja, és már az eladóval együtt kiderítettük, hogy a lakáshoz tartozó gázóra elzárhatatlan. Sima, hétköznapi gázóráról van szó, amelyik minden átlagos lakásban megtalálható, és a zárókar megszorult, nem lehet megmozdítani. A gáz átiratása során kijött a Főgáztól egy ember, lefotózta, felírta az adatokat, és közben rákérdeztem mi van ilyenkor. Azt mondta ne is erőltessem, mert megszorult a csapágy, ha túlhúzom eltörhet és sivítva előtör a gáz, inkább szóljak a Főgáznak, övék az óra, megjavítják vagy kicserélik ingyen. A hétköznapokban persze nem zavar minket, hogy nem lehet elzárni, de - gondoltam - rend a lelke mindennek, írtam egy e-mailt a Főgáznak, hogy ez a helyzet. Pár nap múlva jött is a válasz, hogy nagyon szívesen kicserélik - 24 841 forintért.

Namost akkor kié a francos gázóra? Mégis az enyém volna? Mert józanul gondolkodva akkor kell a javíttatásért fizetni, ha valami az enyém. Ha nem az enyém, csak úgy rámtukmálták, hogy ezt kell használni, akkor viszont miért velem fizetttetik meg a javíttatást? Ha a közértben, ahol vásárolok elromlik a pénztárgép, ott is nekem kell állni a javíttatás költségét, hogy fizethessek? Fene tudja, de szerintem nem gondolkozom logikátlanul, válaszom viszont nincs.

Felhívtam a Magyar Energiahivatalt, hogy megtudjam az ő álláspontjukat, de sok-sok munkaidőben történő hiábavaló próbálkozás és elpatzarolt forintok után csak arra jutottam, hogy a telefonközpontos elárulta: a fogyasztóvédelmi titkárságon egy ember dolgozik, aki rendkívül elfoglalt és nincs ideje felvenni a telefont. Nem is arra a szerencsétlenre haragszom, akire ennyi munkát lőcsölt a főnöke, hanem a szisztéma kiagyalójára: létezik, hogy egy hivatalt
munkaidőben nem lehet elérni telefonon? (Most már tudom: létezik.)

Keresgéltem az energiahivatal honlapján, de ez a téma nincs kivesézve, gondolom nem sokan fordulhatnak hozzájuk ezzel a kérdéssel. Hosszas keresgélés után (piszok rosszul strukturált egy honlap) találtam valami központi e-mail cím-félét, leírtam nekik a sztorit, a véleményüket kérve, hogy most akkor szerintük is ki kell fizetnem a Főgáz órájának a cseréjét, vagy sem? Az e-mailt március 28-án küldtem el, ma május 27-e van, de a fülük botját se mozdították. Ezek szerint az e-maileket sincs idejük olvasgatni, de akkor tulajdonképpen mi az a rengeteg sok munka, ami miatt nem tudnak foglalkozni az ügyemmel?

Itt aztán meg is akadtam (pont úgy, mint a gázóránk elzárókarja): a gázórát nem akarjuk nap mint nap elzárni, a Főgáz az üzletet látja az elromlott cuccukban, az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság tojik rá - pedig csak felvilágosítást kértem. Ha meg valami "gáz" lesz a lakásban, legfeljebb jönnek a tűzoltók és megoldják.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 12:56:47

Kedves poszt iró,lehet nem vagyok egy szakértő,de a gázóra maga Jó,látszik a képen is,az elzáró a tulajdonosé,nem a Főgázé, az még a csőrendszer része,azt egy gázszerelőnek kellene jó pénzért kicserélnie, persze ehhez az egész tömbben el kell zárni a gázt :)))

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.05.27. 12:57:28

Az elzáró szelep nem része a gázórának, a csőn van. Mégpedig valószínűleg a lakáson belüli szakaszon. Ha javítani akarja a poszt toló, a gázórát le kell szerelni, és javítás után újra plombálni. Akárkié is.

mortalwombat 2011.05.27. 13:01:14

Ugyanúgy, mint a vizeseknél, az óra előtti rész a szolgáltatóé, az óra után már a tulajé.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:03:37

@Nigab: na ezzel vitatkoznék,szerintem a kiépités mindkét ága a tulajé,csak az óra a szolgáltatóé :))

majke 2011.05.27. 13:05:53

nekem hangos volt a gázórám, felhívtam a főgázt, hogy ezzel lehet e csinálni valamit, másnap jött 2 ember, meg sem nézték a régi órát, leszedték, feldobtak egy másikat, aláírtam a papírt és elmentek. egy forintomba nem került

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:07:27

a szolgáltatónak kötelező 5 évente-ha jol emlékszem-hiteles mérőre cserélni,a postoló nézze meg mikor jár le a blomba,és kérje a cserét,ingyen :))

Csillaggyermek 2011.05.27. 13:09:25

@majke: Azt tudtad, hogy a zaj belső surlódásból ered, ami miatt kevesebbet mér az óra a ténylegesnél? Ezután is csodálkozol a gyors cserén?

elwood 2011.05.27. 13:13:26

nekem is úgy rémlik, hogy a záró cuccok kívül vannak, hogy a gázórát ki lehessen cserélni

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.27. 13:17:47

"Namost akkor kié a francos gázóra? Mégis az enyém volna? "

Ha a tiéd, akkor nyugodtan kihívhatsz egy gázost, hogy a csapot kicserélje, ugyanis a tiéd.
Esetleg lehet díjat szedni a leolvasóktól is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.27. 13:19:18

Viszont a Főgáz és az Energiahivatal is érdemel sünt, mert ezt, hogy a CSAP a fogyasztóé, nem bírják leírni... IDióta banda ez, még akkor is, amikor tkp. esetleg igazuk van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.27. 13:20:49

"egy ember dolgozik, aki rendkívül elfoglalt és nincs ideje felvenni a telefont."

Mondok jobbat; ülök a PÉTÁV üfsz.-on, és felhívom őket. 3-4 ügyintéző ott ücsörög, 2 nem csinál semmit, és csörög, csörög, felveszi a porta!!!! Merthogy foglalt, és hozzájuk kapcsolta!

Caldera 2011.05.27. 13:21:18

A vezeték a nyomáscsökkentőig a szolgáltató tulajdona és a gázmérő. A nyomáscsökkentő és a mérő között rész magántulajdon (társaház esetén közös tulajdon) mivel a kiépítést nem a szolgáltató fizette. A mérő utáni rész magántulajdon. Így társasház esetén az elzárót közös költségből kell javíttatni.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:25:18

"A felhasználóknál lévő gázmérő, vagy mérési rendszer – eltérő megállapodás hiányában – a társaság tulajdonát képezi. Társaságunk gondoskodik a mérő felszereléséről, üzemeltetéséről, karbantartásáról és időszakos hitelesítéséről. A 6 m3/h és ennél kisebb névleges méréshatárú gázmérők esetében a hitelesítési cserére 10 évenként kerül sor. A 6m3/h-nál nagyobb névleges méréshatárú gázmérőknél előírt hitelesítési időszak: 5 év."

tehát a csőredszer és az elzáró csap nem a gázóra része!!! a tulajdonosé,
nagyon rendes volt a Főgáz,hogy küldött egy részletes árajánlatot az elvégzendő munkáról, vagy vele vagy mással de meg kell csináltatni :)))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:29:27

@Caldera: hu ez jó ötlet,vigye a tulaj a számlát a közös képviselőnek,csináltassa meg a ház,hogy ez nekem nem jutott eszembe :))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:34:47

találtam egy félhivatalos magyarázatot:
"Egy társasház gázvezeték-rendszere több részből áll. Az a vezetékrendszer, amin keresztül az utcai csatlakozástól minden lakás mérőjén át a gáz eljut a lakások készülékeihez, az a gázmérőig a társasház tulajdona, beleértve a lakások főcsapjait is.
A mérő a szolgáltató tulajdona, ha az szivárogna, akkor azt a szolgáltató minden bizonnyal kicserélné. A mérőt nem javíttatja a szolgáltató a tulajdonosokkal. Annak hitelesítettnek kell lennie.
A lakáson belüli vezetékrendszer és a készülékek a lakások tulajdonosaié. "

tehát a társaháznak kell megjavitania ezek szerint

Caldera 2011.05.27. 13:35:08

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Ajánlom figyelmedbe a Társasházi törvényt. Az épületszerkezet és a csővezetékek közös tulajdonban vannak. Ha a lakásodban a falban csőtörés van közös költségen kell kijavítani!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 13:39:31

na akkor egy hivatalos is:
"ezen a ponton szükségét éreztem megkérdezni a Főgáz Földgázelosztási Kft-t is, ahonnan Lukácsi Péter osztályvezető adott választ arra: mi a különbség az egyes gázcsapok között?

Amennyiben a gázmérők csonkjainál közvetlenül tapasztalható a tömörtelenség, akkor a területileg illetékes földgázelosztói engedélyes (Budapesten a Főgáz Földgázelosztási Kft.) térítésmentesen elhárítja a tömörtelenséget, felhasználói bejelentés alapján. Viszont, ha a tömörtelenség a gázmérő kötés más részén pl. a csatlakozó vagy a fogyasztói vezetéken található, úgy annak tömörré tétele a tulajdonos kötelezettsége (arra jogosult gázszerelővel) saját költségen – fejtette ki Lukácsi Péter.
Pontosította a GET 3.§ 19. pontja alapján, hogy mi számít főcsapnak: a "fogyasztói főcsap a gázmérőnél lévő, ennek hiányában a csatlakozóvezeték és a fogyasztói vezeték közé beépített elzáró szerelvény, amely a csatlakozóvezeték tartozéka." Mint a csatlakozó vezeték tartozékát szintén a tulajdonosnak, illetve a felhasználónak kell üzemkész állapotban tartani, annak cseréje a tulajdonos költsége. A fogyasztói főcsap cseréjét – mivel az a méretlen oldalon van – csak a földgázelosztó előzetes értesítését követően lehet kicserélni. Ebben az esetben a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen kettős zárást a közterületen lévő fogyasztói főelzáró zárásával és egy alkalmas helyen kialakított fémes vezeték lezárással a Főgáz munkatársai megrendelés ellenében biztosítják."

Almaspite 2011.05.27. 13:41:59

Nekem az ötévenkénti gázóracsere után eresztett az egyik hollandi anya. Életveszély elhárítása miatt a Gázművek saját szerelője jött ki. Fogta a harminchetes csőkulcsot és egy laza csuklómozdulattal szorított rajta egyet. Ezért a mozdulatért később a Gázművek kilencezer forintot számlázott ki nekem arra hivatkozva, hogy ez a gázórából KIJÖVŐ ág hollandi anyája volt, ami már az én felelősségem. Szóval nekem ebből az jött le, hogy a gázóra előtti csőszakasz az ő felelősségük/tulajdonuk.

(Amúgy megfellebbeztem, mert hát mégiscsak ők cserélték a gázórát, ami során lazára lett hagyva az anya, nem pedig én buheráltam, de ezt azzal hárították el, hogy a gázóracserét nem személyesen a Gázművek végezte, hanem egy alvállalkozójuk. Ha gondolom, akkor pereljem le a kilencezer forintos számlát az ő alvállalkozójukon. Erre azt mondtam, hogy engem rohadtul nem érdekel, hogy a gázóracserét végrehajtó szaki a Gázművek alkalmazottja-e, vagy sem, én a Gázművekkel állok szerződéses jogviszonyban, nekem mindenki "gázművekes", aki az ő nevükben jár el. Nem fogadták el, hanem azzal motiváltak a minél gyorsabb fizetésre, hogy eladták a követelésüket egy behajtócégnek... Ekkor fizettem.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.05.27. 14:44:23

@Almaspite:
Széép történet, plomba volt rajta? Nálunk az óra előtti hollandin van.
Az óra előtt van egy csap és a házon kívül is, azaz kettő. Én úgy gondolom ez az övék, mint ahogy a vizeseknél és az elektromosoknál van. Más kérdés, hogy megvetetik veled.

Plombás hollandit meg csak ők szervizelhetnek.

Az óra után is van vagy 2 csapom, de a fene tekergeti: nyaraláskor szoktam elzárni a víz/villanyéval együtt (igen: 1-2 hétre a hűtőt is kikapcsolom)

Posztolónak: szólni kell, hogy a gázórát hangosnak véled, talán nem is jár, nem értesz hozzá... :)
Ekkor nagyon hamar tudnak jönni kicserélni...

Cica30 2011.05.27. 14:47:29

Én úgy tudom,hogy ha előtte van, az övék, ha mögötte van, a tied, de akkor jársz a legjobban, ha velük csináltatod, mert ha nem, úgyis belekötnek majd vagy megbüntetnek amiért más nyúlt hozzá és nem ők.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.05.27. 14:56:44

Még a poszt tolónak: a berendezéseid előtt is előírás, hogy kell lennie szakaszolónak. Esetleg használd azokat, de értem én hogy ha már van ragaszkodsz a működéshez.

Óracserénél legyen az ő gondjuk, hogy nem lehet elzárni.

Mindenesetre az ötéves csere ideje előtt köss nagyobb értékű biztosítást és kínáld meg a dolgozókat cigivel stb. majd szaladj biztonságos helyre :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.27. 16:13:03

en sosem zartam el gazorat, mert minek , de elismerem lehet ra szukseg
en nem tudom milyen csapagy van benne, de ha csereltetni akarod, zard el nyugodtan
ha megis megindul a gaz, nyisd ki az ablakot es hivd fell az elharitast, tuti ingyen kicserelik
par percig ne gyujts ra

Anti Anyag (törölt) 2011.05.27. 16:41:15

"Magyar Energiahivatal"

Mekkora kamu lehet, gondolom, millárdokért.

PR_fact 2011.05.27. 19:54:43

Nemrég a társasházban volt hasonló probléma. Első körben a gázszolgáltató készségesen felvette a panaszt és gyors segítséget ígértek, majd visszahívtak és közölték, hogy fizetnem kell a kiszállásért. Ezek után várakozó álláspontra helyezkedtem. Később beszéltem egy szerelővel aki elmondta, hogy nem kell ahhoz elzárni a főcsapot, hogy elzárót cseréljen, mivel elég kicsi a nyomás a csere alatt elég egy parafadugóval elzárni a gáz útját. A szavakat tett követte így a Főgáz nagylelkű 20+ ezer forintos akciója helyett megúsztam 6 ezer plusz anyagköltséggel az elzárócserét.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.05.27. 20:50:03

@PR_fact: nem laknék egy házban veled,nyomás alatt+parafadugó,még jó hogy a fémen nem lett szikra:)) nagy szakbarbár lehet a szerelőd 6 ezerért :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.27. 21:07:13

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: siman le lehet dugozni egy gazcsovet
akar veglegesen is
par percre , meg nehogy mar gond legyen

Gábor, akinek elzárhatatlan a gázórája 2011.05.28. 01:57:55

Hát kösz szépen a közzétételt, meg mindenkinek az együttgondolkodást. Nekem pl. ez a társasházi vonal nem jutott eszembe, de a tippek alapján az a gyanúm, hogy tényleg az én pénztárcám bánja majd ezt a gázóra kart.
Már csak az a kérdés, az energiahivatal fogyasztóvédelmi osztálya/titkársága mit csinál, amikor nem válaszol az érdeklődésre? :)

Kösz még egyszer, sziasztok!

GÁbor

Megdobbent 2011.05.28. 02:14:46

@Gábor, akinek elzárhatatlan a gázórája: "Már csak az a kérdés, az energiahivatal fogyasztóvédelmi osztálya/titkársága mit csinál, amikor nem válaszol az érdeklődésre? :)"

A nyenyit olvasgatva probalja magat pozicionalni a ner-ben, kozben azon gondolkodik, miert nem NEMZETI a hivatala neve. Aztan rarant vityara es megy haza megverni az asszonyt.

Kaelon 2011.05.28. 06:40:06

Az energiahivatallal kell fenyegetni a Főgázt, attól fél minden energiaszolgáltató, mint a tűztől. Én első lépésben beszélnék a közösképviselővel, mondván ez veszélyezteti az egész házat, mivel ki tudja, hogy egy elromlott csap mikor kezd el szivárogni is. (Persze erre nem látok esélyt, de valószínüleg a közösképviselő sem gázszerelő. Ha meg mégis, akkor olcsón megcsinálja) :)
Ha ez nem járható, akkor keresnék egy engedélyes gázszerelőt (nem tudom, hogy van-e, én villanyos vagyok, ott van.) aki jelentősen olcsóbban cseréli a csapot. (A szolgáltató nem véletlenül tolja felfelé a szerelési díjakat, de ez egy másik történet)

Egyébként meg arrogáns bunkónak kell lenni, mert úgy valahogy minden gyorsabb. (Nem tudom miért nem hasznosabb a jó szó, de ez van.)

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.28. 09:19:49

"88. § (1) A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés létesítése az ingatlantulajdonos kötelezettsége. Az elkészült csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés az ingatlantulajdonos tulajdonát képezi. A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemeltetése a felhasználó kötelezettsége."

www.svedfogo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=67

pcmci 2011.05.28. 15:27:27

a homárban tényleg csak ilyen retardált gyökerek posztolhatnak, akik nem képesek egy kibaszott képet olvasható méretben is linkelni?

petersen 2011.05.28. 17:34:00

van itt egy kis kavar. a gázóra az elosztó engedélyes gázszolgáltató tulajdona (GET). a csatlakozó vezeték az ingatlan határán, vagy azon után elhelyezett első elzáróig tart, ezt szintén a gázszolgáltató javítja gond esetén. DE amennyiben az első elzáró után további elzárók vannak (mint egy társasházban pl) ha ez elromlik akkor azt az ingatlan tulajdonosnak kell kijavíttatni és viselni annak költségeit (mivel az már a fogyasztói vezeték része). ilyenkor ki kell zárni az egész házat, cserélni, visszaadni a gázt.
lehet szaladni a MEH -hez, a fogyasztóvédelemhez ez akkor is így van. előbb tájékozódjunk...

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.28. 18:42:16

@pcmci: senki nem lenne boldog, ha Walaky bescannelne egy A4-es lapot 1200dpi-ben.
ne légy láma és tanuld meg használni a ctrl+egérgörgőt!

pcmci 2011.05.28. 22:51:21

@salapapa: gőrgőzzön a faszom b+... nem igaz, hogy egy url tag használata a huszonegyedik században megoldhatatlan. ha valaki erre nem képes, akkor a postán irogasson, ne pedig blogoljon. gyökér...

cso zsi 2011.05.29. 10:28:02

@pcmci: Firefox 4 alatt a képre kattintva jobb gombbal, felkínálja a kép nagyítása lehetőséget.

pcmci 2011.05.29. 11:47:36

@cso zsi: nálad lehet, nálam nem (nem windows). de a lényeg nem ez, mert egy szar minőségű képet nagyítani még mindig nem optimális megoldás. normális helyeken megoldható, hogy kis méretben bekerül a kép a posztba, hogy illeszkedjen a formázásba, ugyanakkor valamilyen formában elérhető a kép normális, olvasható minőségben is. miért is nem ez a megfelelő megoldás?

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.30. 01:06:09

@pcmci: nnaja... így is lehet. gyökér... :D

@cso zsi: vannak, akik bizonyos dolgokat nem látnak be, előtérbe helyezve a saját kényelmességüket leplezván lámaságukat.
ilyenek is élnek a fődön...

amúgy valahol még igaza is lehetne. senkinek sem fájna úgy osztani meg képeket, ahogy pl én is teszem több mint 14 éve, nem terhelve egy blog vagy fórum tárhelyét.

pl: vegyes.salapapa.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/9743336

csak ez a kedvesnek nem mondható elavult portmaradék ne ezt a köcsög stílust használná...

2011.05.30. 09:32:33

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: már másodszor írjátok le ezt a hülyeséget.
Nem értitek, hogy nem a gázóra a hibás, hanem az elzáró csap ?
Kijön a gázmű órát cserélni, nem tudja elzárni, ekkor megjavítja (nem biztos), de számlázni neked fogja, ezt idáig felfogtad ?

labi 2011.05.30. 10:44:39

Hmmm... csak én nem értem, hogy egy az óra előtti (mögötti, alatti, feletti, bármerre lévő) elzárócsap meghibásodása miatt miért kéne órát cserélni?

mohopasi 2011.05.30. 12:10:30

Mi a tosznak kell gázórát cserélni, amikor az óra/plomba előtti csap a szar????

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.05.30. 14:28:54

@Kulics:
Én pontosan értem, hogy a gázóra a hibás: arra próbáltam rávilágítani, hogy a csapot viszont cserekor használják hivatalosan. Ezért írtam, hogy a cserét meg kelle ejteni.

A mérő előtt van, tehát nem a lakóé, nem is kell piszkálni.

Talán tönkre sem ment, mindössze a ritka használattól "beállt".

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.31. 01:03:47

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: márpedig de. az egész csőrendszer a mérőóra kivételével a tulajé.

úgylátom, te sem olvastad:

www.svedfogo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=67

csak értelmezni kell. helyesen.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.05.31. 01:15:08

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: mea culpa, sorry, entschuldigen és az összes többi bocsánat!
leragadtam a (6)-nál, de van egy mondat közvetlenül utána... a (7)-es. 8-)

(6) A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa köteles. Ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről. A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatának részletes szabályait - beleértve a felülvizsgálat gyakoriságát is - külön jogszabály tartalmazza.

(7) A fogyasztói főelzáró karbantartása és javítása az elosztó kötelessége, saját költségén.

ha fizetett a pószter, akkor azt önerőből tette.

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2011.06.02. 11:56:18

nálun az volt, hogy szivárgott a gáz, régiek voltak már a kötések, és nem túl zavaróan de azért érezni lehetett hogy egy pici gáz jön. Felvhívtuk őket este, hogy majd jöjjenek ki, azt mondták mindjárt jönnek. Alig 1 óra múlva ideért 2 kurvarendes faszi, leszedték a gázórát, kicserélték az összes kötést, újratömítettek, felszerelték a gázórát, leplombázták, aláírtuk, és elmentek. Ennyi volt, pedig 1 órát biztos itt voltak. Szal nekem semmi bajom a gázosokkal :)

Kolb Ace 2011.06.04. 18:03:06

Ilyenkor kell a mágnes az órára, aztán had számlázzon 0 Ft-ot mindig a leolvasó. Majd ha kell nekik pénz, akkor megjavítják. Nem könyörögni kell nekik, hanem megfordítani a faszt, ők legyenek a szopós végén, akkor mindjárt sürgősebb lesz. Magyarországon mindent csak így lehet.

Kolb Ace 2011.06.04. 18:06:49

"Ha meg valami "gáz" lesz a lakásban, legfeljebb jönnek a tűzoltók és megoldják."

Ez is egy megoldás, erőltetni kell a szar kart, és egyből hívni a tűzoltókat. Te csak el akartad zárni.

Kolb Ace 2011.06.04. 18:08:24

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:

Az nem gond, elég pont akkora tekintettel lenni a másikra, amennyire az rád. Ha leszarják a szar órát, te is leszarhatod azt az 1 napot gáz nélkül. Az meg nem a te problémád. :)

Kolb Ace 2011.06.04. 18:11:52

@ColT:

Ez minden hivatalban alap, ha 4-en pasziánszoznak a szobában, de a szomszéd asztalon csörög, arra senki se mozdul rá, mert "nem az övé". Még a végén dolgozni kéne...

segítés 2011.06.18. 13:13:34

Javaslatok a fogyasztói panaszok kapcsán a gázszolgáltatás színvonalának, minőségének javítására, a fogyasztói panaszok megelőzésére, mérséklésére:
Egyrészt az ellenőrzést is fokozni kellene a gázszolgáltató részéről. Másrészt - és ez még fontosabb - vissza kellene állítani a havi gázszolgáltatói leolvasás rendszerét. Harmadrészt alaposabban kellene vizsgálni a fogyasztói hely beépített készülékeinek az összhangját a számlázott gázmennyiséggel. Negyedrészt vissza kellene állítani - szolgáltatói felelősségi körben - a korábbi időszakos (5 éves) gázkészülék, fogyasztói hálózat ellenőrzés rendszerét. Ötödrészt olyan gázmérőket kellene felszerelni, amelyek a hazai viszonyoknak megfelelő megpróbáltatásokat képesek elviselni. (Ha egy gyerek játszik és a hűtő-mágnest ráteszi a gázmérőre, nem kellene a szolgáltatónak (szakértőnek) azt állítani, hogy a fogyasztó befolyásolta a gázmérő működését.) Hatodrészt a gázmérő tulajdonosának a saját tulajdonára jobban kellene vigyázni, nem a fogyasztóra hárítani kizárólagosan ezt a terhet (ez már jogszabály módosítást is igényelne). A fogyasztó lakásában elvárható a gázmérő megóvása, az épületen kívül – még a telken belül is – csak részben, a mai körülmények között, amikor a tulajdon védelme ilyen korlátozottan lehetséges. A közösségi helyiségekben – például lépcsőházakban – egyáltalán nem várható el, hogy a fogyasztó kötelezettsége legyen kizárólag a gázmérő megóvása. A Ptk. és a Földgázellátási törvény ez esetben szerintem nincs összhangban. Itt olyan műszaki védelem lenne szükséges már a létesítésnél, amely garantálja, hogy idegenek nem férhetnek hozzá a gázmérőhöz, csak a fogyasztó és a fogyasztóval együtt a gázszolgáltató képviselője.
A javaslatok elfogadása, érvényesítése hozzájárulhatna a foglalkoztatás növekedéséhez is, mely a jelen körülmények között nem lényegtelen szempont.

segítés 2011.07.08. 10:34:45

Gázóra leszerelés!!! Abban az esetben, ha a fogyasztónak határozott meggyőződése, hogy a gázmérőjét semmilyen tekintetben nem befolyásolta, nem piszkálta, nem akadályozta a működését, nem nyitotta ki a számláló szerkezetet, nem szedte ki, nem cserélte ki a gázmérő felszerelésekor meglévő plombáit, stb., érdemes a jogos érdekeinek védelmében fellépni. Ha semmi ilyennel nem próbálkozott, célszerű a bírósági polgári eljárások által biztosított előzetes igazságügyi szakértői bizonyítást kezdeményezni a település szerint illetékes helyi bíróságnál igazának bizonyítására, adott esetben a fizetési igény elutasítására, vagy gázszolgáltató részére már befizetett pénzének a visszaszerzésére. A szakszerűség érdekében nem árt ilyen esetben ügyvéd közreműködését is igénybe venni. Az ügyvéd igazságügyi szakértői névjegyzékből keres olyan szakértőt (földgáz elosztás, földgázszolgáltatás), aki jogosult ilyen szakvéleményt készíteni, illetve elkészíti a szükséges bírósági beadványokat is.

NagyLáb 2014.10.27. 02:03:54

A csap nem a fogyasztóé, szerelő nem cserélheti csak a gázművek. Viszont a fogyasztóval fizettetik ki sokezer forintért az amúgy kétezer forintos csapot - hogy is van ez?
süti beállítások módosítása