Tékozló Homár

Mindenki fizet a kéményseprőnek?

2012.03.26. 13:31 | jackyll | 208 komment

Van, ahol sosem nézik meg a kéményeket, csak beszedik a védelmi pénzt.

Veri a kaput, kiabál, dobálja a kutyát, hogy ugasson (csengő minálunk ugyanis nincsen, mert egyrészt azt szeretem beengedni, akit magamtól hívok, másrészt időnként úgyis kinézek), szóval zajong. Kimegyek, nem látszik kéményseprőnek, civilruhában van, biciklivel, aktatáskával. Mondom neki, nem veszünk semmit, megismerem persze, minden évben ez a faszi jön, levesz párezerre, amit sajnálok tőlük ugyan, de hatalmukban áll baszogatni, sőt feljelenteni a jegyzőnél, úgyhogy végül oda szoktam adni. Csak most felidegesített, hogy dobálja a kutyát, gondoltam, megviccelem.

Előadja amit akar, mondom, ember, elkésett, idén megcsináltam magam a felülvizsgálatot, nem jár maguknak pénz. Az nem lehet, hát itt csak ő adhat ki alkalmasságit, meghát hogyhogy megcsináltam, miazhogy megcsináltam, hát az nem úgy van. Mondom, szakikám, eszembejutott, hogy szigorlatoztam tüzeléstechnikából, hő és áramlástanból, tartószerkezetet is tudok méretezni, füsttömörséget számolni, úgyhogy kiszámoltam, jók ezek a kémények, menjen isten hírével.

Dehát neki a pénzt be kell szedni, mert ha nem, akkor majd máshogy lesz ez lerendezve. Nabaz, ezt eddig csak elszámolási vitában hallottam, közvetlenül a verőemberekkel való fenyegetés előtt. Mondom, ember, kifogásolja a szakmai kvalitásomat, maga mit végzett, mielőtt kéményseprőipari díjbeszedő lett magából, ha jobban ért hozzá, én elfogadom, egyből hozom a pénztárcám, de mutasson már valami oklevelet, vagy mittudomén.

Hát, hogy neki van megbízólevele a megyei tüzeléstechnikai cégtől, meg különben is, ez nem úgy megy. De, mondom mostantól így lesz.

Ideállít nekem minden évben, majdnem öltönyben, be se jön az udvarra, csak kitölti a papírt, beszedi a pénzt, sose nézi meg, amit elvileg megvizsgál, ennyi erővel postán is küldhetnék a csekket, vagy tudjamit, szedjék be inkasszóval a számlámról, na viszlát, mielőtt kiengedem a kutyát.

via: ekkerjoz

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 13:34:46

:))) Ez világi volt!

Nálunk lelkiismeretesen ellenőriznek. Fasznak kell, hogy egy család meghaljon szénmonoxid mérgezésben.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.03.26. 13:36:03

Stirlitz Berlin főutcáján sétál, miközben a járókelők gyanakodva figyelik.
- Úgy látszik, lebuktam - gondolja Stirlitz. - Most vagy az oroszos pofám az oka, vagy ez az ejtőernyő a hátamon.

little honey 2012.03.26. 13:36:56

nnna, ebből mi lesz! de végre valaki elküldött egy ilyen pénznyúzó f*szt.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.26. 13:38:56

azér' azt a kutyát én csak kiengedném néha futkosni egy kicsit.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.26. 13:42:43

Nálam is volt egy kéményseprő, nem kéményseprő ruhában. Kérdem, mit szeretne, hát kéményt nézni. Mennyi? kérdem én, mire azt mondja 1900 Ft ja, bocs, 3500 Ft.
Beengedtem, azért fő a biztonság. Na erre belenézett egy tükör bizbasszal, majd kiállította a nyugtát. ezt kb 3 perc alatt csinálta.
1 hét múlva olvasom a helyi újságban, hogy csalók vizsgálják a kéményeket.
Basszus, hoyg ez a pénzkereseti lehetőség nem nekem jutott eszembe.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.26. 13:48:07

amúgy meg tessék az öltönyös bácsit szépen levenni a bicikliről, odavinni a kéményhez, aztán kipucoltatni vele. aztán a kutyát kicsit jáccani engedni vele, aztán meg lehet fizetni.

Dr. Kix 2012.03.26. 13:50:28

Én vagyok a halál.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2012.03.26. 13:53:39

Azért jópofa ez a "nem köll nekem kapucsengő, ne baszogasson íngem senki" hozzáállás.
Ilyenek szoktak felháborodott posztot írni arról, hogy a kurva postás csak bedobta a tértivevényes levél értesítőjét a postaládába, ahelyett, hogy szólt volna. Meg nem találta otthon a futár, pedig várta.

Kéményseprőt az Aldiból.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.03.26. 13:56:03

@hüjehalyó: Q-VA POSTZÁS AKKOR IS BEDOBJA A LEVÉL ÉRTESITŐJÉT , HA OTTHON VAGYOK. MERT NÁLA EZ AZ ALAP.MEGSZOKÁS.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.26. 13:59:40

Miapicsa, irodalmi poszt lett a Homár?

Lesznek kasszikusok is, vagy csak kortárs kontrolsmitt+kontrolvé?

ferand1979 2012.03.26. 14:01:04

... 2,5 éve van lakhatási a házamon... Ugye építéskor átvették a két kémyént (vakolás előtti állapottal)...
Vakolás után, a lakhatási engedélyhez csak az egyik kéményt (fatűzelésű) vették át, mert nincs gázfűtésem még. (a legújabb szabályoknak nem felelek meg, mert NINCS tartalék kéményem... a fa-szén kémény és a gázkémény az már le van "foglalva")
Pár hónap eltelt, és jött a kéményseprő... Kifizettette a fatűzelésű kémény "seprését", akkor amikor még NEM is nagyon gyújtottam be... Persze seperni nem kellett... 1500-ba fájt...
Tavaly jött újra a kéményseprő... Nem voltam otthon, csak a Párom... Ő szó nélkül kifizette mindkét kéményre... 3100Ft.
Felhívtam a manust, meg a központjukat, hogy ezt miért??? Megmagyarázták... Beírták tartalék kéménynek a gázkéményt (ami nincs is átvéve)... És nem fogadták el érvként pont az Ő cégük által írt "szakvéleményt", miszerint NINCS tartalékkéményem, mert a 2007-ben kiadott építési engedélyben még nem volt kötelező a 2., vagy 3. kémény léte, amit tartaléknak titulálnak...
Így jelenleg úgy állok, hogy ha véletlenül kéményes gázkészüléket fogok venni, szabálytalankodni fogok, és a tartalék kéménybe fogom beköttetni a gázt... legalábbis a kéményesek szerint...

A posztolonak üzenet: A kéményseprők nem hatóság... Nincs jogosítványuk megbüntetni. De viszont feljelenthetnek a városi építésügyi hatóságnál...
(kétlem, hogy azért a 1-2-3.000Ft.-ért fognak szaladgálni feljeneltgetni bárkit is...)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.26. 14:01:10

@batgirl: pont ezt akartam írni.

én is kiszoktam kapcsolni a csengőt, mer boldog boldogtalan csönget naponta haccor. legalább napi egy jehova, kettő hülye szomszéd aki aláírást gyűjt, meg egy eltévedt pizzafutár tuti van minden nap.

Zsebtelep (törölt) 2012.03.26. 14:01:57

Ha jön, fel kell kergetni a tetöre, hogy akkor már dolgozzon meg a pénzéért.

rhubarbjelly 2012.03.26. 14:13:46

@hüjehalyó: hasonló megfontolásból nálunk sincs csengő, érdekes módon a postás is megtalál meg a futár is, csak tájékoztatni kell őket a tényről, hogy nincs csengő. Oszt dudál, vagy telefonál, én meg kisétálok a kapuhoz. Nem olyan bonyolult.

Agyalap 2012.03.26. 14:21:08

A kéményseprő ritka paraszt tud lenni. (Nem akarok általánosítani, de nem nagyon láttam még normálisat.)
Nem voltam otthon, lányom hív, hogy hol a kéményajtó. Mondom a fürdőszobában egyetlen csempe nincs körülfúgázva, azt vegye le (négy pötty sziloplaszttal volt felragasztva), és mögötte van.
Egy perc múlva telefon: Nem tudják kinyitni, visszajönnek máskor. Mondom neki: máskor ki tudják majd nyitni? De fogjon egy kést a konyhában és emelje meg alulról azt a kis cementes lapot, biztos fog menni. És tényleg...
Azt hiszem beadom a lányt valami kéményseprő-tanoncnak, ha már jobban megy neki mint a mesternek...
Másik: Kollégám felesége fél éves gyermekkel a karján nyit ajtót. A nem használt kémény nyílása a cipősszekrény mögött van. A két daliás kéményseprő nem tudta megoldani a feladatot, a 40 kilós nőnek kellett letenni a gyereket és odébbtolni a szekrényt.
Stb...
Imádom a kéményseprőket.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2012.03.26. 14:24:21

nálunk nincsen kémény ezért nem kell ezt a kéményseprési díjat fizetni, cserébe van havi 8000 ft-os távhő alapdíj.

bukdacsolonyihagecc 2012.03.26. 14:26:07

hozzank mamam szokott atjonni, de volt hogy nem volt (meg) csengo, telefonjat otthon hagyta, szegeny mama ott allt a kapu elott 1 orat, mert nem tudott jelezni hogy itt van nalunk, azt megunta azt hazament :/

É2I 2012.03.26. 14:28:27

@ferand1979: A qrva nénikéjüket.
Ugyanakkor egy gáz kémény nem is lehet egy vegyes tüzelésűnek a tartalékja. De ezek szerint pont ők ismerték el, hogy az is kémény, ergó te majd csak a tartalékot fogod üzemeltetni :D

(Mondjuk ezt a tartalék kémény dolgot nem is értem. Mifrásznak az? Majd biztos cipelem odébb a kazánomat, ha bedöglik a kémény. Vagy kétjáratúnak kell lenni? De akkor meg ha ledől, mindkettő oda van.)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.26. 14:32:26

@É2I: azér van tartalék kémény, hogyha az egyiket befalazod és megszünteted, akkor azér a másikra még ki tudják vetni az adót. hátholélszte???

Brion 2012.03.26. 14:43:23

Bp-i lakásomban azt szeretem, hogy teljesen zárt a rendszer, semmit nem tud megnézni, ráadásul 8-14 között jönnek mindig munkanapokon. Hát emiatt én nem veszek ki szabadságot, meg nem fizetek több ezret. Természetesen a ház a fő kéményeket mindig ellenőrizteti.
4-5 éve vidéken tanyán több km-re a kisvárostól én hívtam ki őket, nem szelelt a kazán. 2-en jöttek, időre, ott voltak vagy 15-20 percig kitakarították a kéményt, még a kazánba is benéztek, majd kértek emlékeim szerint valami 900huf-t. Asszem a kezükbe nyomtam egy 2000-est. Korrektek voltak minden szempontból. Ha dolgoznak, ennyit megér.
Bp-en nem tudom miért kerül többszörösébe, hogy semmit sem csinálnak.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.26. 14:48:21

Hazugség, hogy a kéményseprők nem csinálnak semmit Butapesten és almarágás.

Decemberbe mindég jönnek párosával koldulni egy 2-forintos mókás képeslappal, hogy aszongyák "kéményseprők" oszt addig állnak ott, míg le nem esik, hogy zajándék várják a pénzet. Nagyon rokonszenves hozzáállás.

É2I 2012.03.26. 14:49:45

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
Aztat én értem, hogy köll a lé, de hogy mozgatom alája a kazánomat? Vagy az mán az én problémám? Gondolom szerintük az.

Mondjuk nekem is két kéményem van 1 vegyes, 1 gáz. Egyszer megalkudtam a kéményseprővel, hogy mivel csak így a kapuban intézi a seprést 1-t fizetek oszt' seperhet tovább. Rossz napja lehetett kasszírozás ügyileg, mert belement és eltolta a vasszamarat.

Terézágyú 2012.03.26. 14:54:03

A poszt-tolót itten nem lehet!!!!!!!
Mert abszolút igaza van!

Nálunk is ilyen 98*ö6%ca/*dscj12-ek a "kéményseprők" !!!!!!!!!

ferand1979 2012.03.26. 14:55:56

@É2I: A "tartalékkémény" rendeltetése kb. annyi, hogyha elzárják a gázt, az árramot, ill. mindennémű energiát (geotermikust, meg tudomisén netán a napfényt), akkor is tudd megoldani a fűtésed...
Nos ezt úgy, hogy beállítasz egy kandallót a ház közepére...!!!! Pincébe nem jó, mert a mai korszerű radiátoros kiépítések vékony (tyúkbél méretű) csőrendszerrel van ellátva, és az nem jó gravitációs fűtésre (aminél nincs keringtető szivattyú)...
Tehát csakis a ház közepében lévő kandalló jöhet csak szóba...
Megjegyezendő, hogy az én kéményem nemigen lelledzik a ház közepébe, hisz kb 2m.-re van a külső faltól... a fűsdőszobában... TEHÁT NEM ALKALMAS KANDALLÓ KIÉPÍTÉSÉRE!!! Tehát NEM lehet tartalék...

A lakhatás igénylésekor elárulta a kéményseprő vállalat a "KISKAPÚT"... Kb 2-3 óra alatt bármilyen házra felszerelnek külsőleg egy fém kéményt, és oda ki, abba be lehet vezetni bármilyen füstőt a ház közepéből, zömében fa-szén, és egyéb éghető szilárd tüzelésű anyag füstjét.... Így megldás létezik, de ezt nem teszik "közkinccsé"... Inkább előtte beszedik a +1500Ft.-ot... És majd később ha kell ki is építik a "tartalékot"...
(a törvény keltezése kb 2008 januári...)

É2I 2012.03.26. 14:56:35

@Rosszindulatú Vászka: Na még a muterékkal laktam január 1 (!) jön a nem koromtól füstösképű befele, hogy BUÉK és furcsán tartja a tenyerét. Én meg félkómás - félrészeg fejjel bele pacsiztam a tenyerébe és rá is csuktam az ajtót és visszafeküdtem aludni :P

Terézágyú 2012.03.26. 14:59:43

Különben ha rákényszeríted, hogy dolgozzon is meg a pénzért, akkor
1. direkt akkora koszt csinál, hogy két napig takaríthatsz
2. direkt talál valami hiányosságot, ami miatt felújításra van szükség - a felújítást meg valami haver cége csinálja...

Bérgyilkos Bohóc 2012.03.26. 15:03:15

@rhubarbjelly: Ezt nem igazán értem. Ha valaki szeretne bejutni, akkor úgyis jelezni fog valahogy. Bekiabál, bekopog az ablakon, megbökdösi a kutyát vagy mittudomén, akkor mi a frász értelme van annak, hogy nincs csengő?? Tényleg nem értem a logikátokat.

szekertabor · provo.blog.hu 2012.03.26. 15:24:33

Én egy olyan parasztházban lakom, amire 70-80 éve adták ki a lakhatásit. Azóta egyszer kellett engedélyeztetni, a gázcirkó felszerelésekor. Most a dézsmaszedő kéményseprő minden éveben jön nekem valami hülyeséggel, ami miatt ki sem adhatták volna az engedélyt 15 évvel ezelőtt, és hatósággal fenyeget, meg a jóindulatát hangoztatja, tisztára cosa nostra. Már akart a cserépkályhánk kéményébe kéménybélést rakatni (ismerőssel félmilláért), szellőzőt üttetni a fürdőszobafalba a cirkó mellé (télen így is jégcsap lóg ki a kádcsapból), ezt kivédtem azzal, hogy az ajtóba vágtam szellőzőt, és legújabban (szintén ismerős révén) szénmonoxid mérőket akart vetetni a lakás stratégiailag fontos pontjaira (mindenhová). Na most kedves, hogy aggódik értem, de ha sok pénzem lesz, majd építtetek magamnak új házat EU szabványok szerint, viszont addig hagyjanak békén, vagy pucolják ki a kéményeimet, amikre van engedélyem.

Sokorai_Atala 2012.03.26. 15:25:24

Nálam is jönnek évente, de kizárólag 8-13-ig. Monjuk 8.00-kor belépnek a kapun, én gangról már lesem őket és azonnal beterelem a lakásba az egyiket és 8.05-kor indulok dolgozni, mert az a kis kütyüjét odadugja a bojlerhez meg a kémyénylyikba, meg kilapátolja a galambtollakat, behullot koszt a kéményből és távozik. Azt hiszem a közös költség fizeti a számlát:)

helianthus 2012.03.26. 15:38:14

Nálam pár éve megjelent szintén csinos ruhában és ki akart fizettetni úgy egy számlát, hogy a 15 évvel korábbi tulaj neve volt rajta (én nem is ismertem, később kérdeztem utána, ki lehetett a papíron). Mert hülye azért nem vagyok, mondtam, hogy jöjjön vissza jó papírral, amin az én nevem van (volt fizetési hajlandóságom :D). Következő évben megint megjelent és megint a régi tulaj neve volt a számlán. Kissé emelt hangon mondtam, hogy ezt már tavaly sem vettem be, nem fizetek és nem írok alá semmit, amíg nem stimmel a papírkája. Azóta nem hallottam felőlük.

tpapa 2012.03.26. 15:42:53

Nálunk tavaly lett újrabélelve a kémény, mert vettünk valami kondenzációs csodakazánt. Be is lett vizsgálva, lepapírozva, valag pénz rá kifizetve. Idén jön a kéményseprő, becsönget mindenhova, anyám épp kint a kertben, kérdi, hogy hozzánk nem jön-e? Nem, maguknak nincs is kéményük! De van! (Taktikai hiba, tudom, de nem voltam otthon, hogy lepisszegjem.) LEmberünk lejjebb sétál az utcán, ahonnan látszik, kisasolja, hogy ehhez nem ért, aztán végül szó nélkül továbbment. Azóta sem tudtam meg, hogy valódi kéményseprő lett volna, vagy a két kutyától ijedt meg a kertben? ;)

iorek 2012.03.26. 16:23:15

@hüjehalyó: Nos a postás akkor se kézbesít ha van csengő, meg akkor se ha nincs. Próbáltam mindkettőt, azaz le lehet állni ezzel az ilyenek dumával.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 16:37:51

@iorek: Összekevered a postást a Mikulással. Minden körzetben másik postás van. A mi postásunk mindig csenget. Az igaz, hogy újévkor mindig kap kétezer forintot. Nem nagy a fizetése, és fárasztó, felelősségteljes munkát végez, megérdemli.

zsof.berg 2012.03.26. 16:46:13

Kéményseprőnek? Hogyne... Kinek nem fizetek? Max a kávéért, ha nyomtatok hozzá kupont: minu.me/-finomkave

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.26. 17:05:09

Háhá, eszembe jut egy volt albérletem. Ott is emígyen történt a kémény-kijárat felülvizsgálás. Papír aláír, pénz zsebre, mindez az ajtóban. Aztán pont mikor ott laktam, egy szimpatikus Szabolcsból feltelepült jómunkásember -á, fiatalember volt az még- jött vizsgálódni. Na de ő aztán rendesen! 2 elvezető, mindet szépen végignézte szemmel, aztán szellőzési próba, jól belém is véste, hogy szóljak főbérlőnek, mert a 2 évvel előbbi kéményfelújítás ritka kókányra sikeredett, nehogy ebből később emberhalál legyen. Közben még katonasztorikkal is szórakoztatott....

De nem is értem. Az ember belegondol, azért ez egy elég komoly dolog, illene odafigyelni. Tényleg lehetnek gondok, és ha helyzet van, akkor az bizony irdatlan nagyot fog szólni.

tede 2012.03.26. 18:27:20

@neccharisnyás útonálló: Nekem nem azzal van a bajom, hogy át kell nézetni a kéményeket, hanem a díjjal. Ha kihívnám a szakit, akkor kb feleannyiért megcsinálná, mint így hivatalosban. Ez gyakorlatilag a régi füstadó. Semmit nem kapsz érte, de minden évben be kell fizetni. Nem is keveset, legutóbb, ha jól tévedek már 8e forint körül szedett a nagytudású a két kéményemre. Pár hónappal később kilukadt a kéményajtóm és csak a csoda, meg a co riasztó mentett meg minket, mire hazaértem visított, mint a fene. Gyors szellőztetés, szaki hívás, aki mondta, hogy ezt egy szakembernek látnia kellett volna, sőt van műszer is, ami a korai szivárgást mutatja, ezért normális kéményseprők fűtési szezon elején jönnek, amikor már működés közben lehet vizsgálni.
Nálunk április végén jönnek a sarcot behajtani, amikor persze semmilyen fűtés nem megy.

kalandfereg 2012.03.26. 18:27:22

Nem értem. Miért érdeke bárkinek, hogy fizessen azért, hogy NE végezzenek el egy olyan ingyenes felülvizsgálati munkát a kéményseprők, amit pl. nekünk a gázkészülékek esetében a gázszerelő súlyos ezrekért csinál meg minden fűtési szezon előtt?
Ezt az egész kéményseprő témát nem értem.

7papsajt 2012.03.26. 18:40:47

Tudod-e, hogy több mint 20 ilyen csak "pénzbeszedő" kéményseprő csücsül már a hűvösön "foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" bűncselekmény miatt.
Nekem az amúgy intelligens kéményseprő mondta ezt, amikor megkérdeztem, hogy mér az ablakot nézegeti, mér nem a kazánt.
A válasza az volt, hogy az RTL-be csak azt pofázzák, hogy hány család halt ki aznap szénmonoxid mérgezés miatt, de azt már nem, hogy azért mert cuppanós ablakokat szereltek be a baleset előtt.
Mert hát a kazánnak is kell az oxigén, nem csak az embernek, oztán ha a kazán nem kap, akkor bosszúból szénmonoxidot köp a pofádba.
Annyit még hozzátett az emberünk nagy önérzetesen, hogy Ő már lassan várja az életmentő kitüntetést az Orbántól, mert már legalább 50 ember életét mentette meg.
No erre varrjál gombot csengő nélküli
haver!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.03.26. 18:43:54

battyameg, most akartam én is posztot irni a kéményseprő maffiáról...

Rólunk legomboltak 4300 Ft-ot, belekukkantott a kéménybe a műszerkével, és azt mondta oké.
Mivel zárt égésű kazánunk van, ez a készülék már be sem indul, ha azt "látja", hogy nem megy ki a füstgáz.
Kibasz egy hibakódot, és nyista gázfogyasztás, azaz nem lehet megdögleni mellette.

Engem ami kurvára felbosszantott, hogy hétköznap jön, bedob egy levelet, hogy volt itt, 5 nap múlva jön megint, biztositanunk KELL a bejutást, különben bünti.
A kurva anyját, dolgozó emberek vagyunk, nem fogunk egy szabadnapot kivenni ezért a baromságért!
Felhivtam, mondtam hogy kérek egy konkrétabb időpontot, mert nem fogok egész nap itthon várni rá. Nagy nehezen adott egy 1 órás intervallumot.

Pinka-Panka 2012.03.26. 18:47:01

Nálunk is bepróbálkoztak már így, aztán szépen leküldtük a pincébe és mind a kettő kéményt megnézte, az egyiket meg szépen kikormolta, ahogy kell... addig nem jöhetett fel:))
Tudod ki fizet neki, ha még arra se képes, hogy lemásszon...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.03.26. 18:47:32

@tede:
Nekem is mondta, hogy inditsam be a kazánt.
Mondtam neki, hogy felejtős, mert pufferra dolgozik, amit viszont egy csőtermosztát szabályoz, és nem fogom a kedvéért elállitani. (ráadásul már napok óta alig kell fűteni)
Végül a melegvizkészités üzemmód is megfelelt neki...

tede 2012.03.26. 18:48:37

@Kőmíves Kelemen: Nem tudom, hogy ott hogyan van, de nálunk a zárt égésterű gázkazán kéményére akat tetetni a nagytudású tisztító nyílást. Érted? Pont az volt eddig a lényeg, hogy abszolút zárt az egész, kizárt, hogy beömlik valami, de a nagyeszűje tisztítónyílást akar, hogy mondjuk egy hibás tömités miatt máris kész legyen a baj. A gyártó szerint ez égbekiáltó baromság, nincs olyan kéményük, mert sehol a világon nem ilyen barmok, mint nálunk. Külön kéne vágatnom a gázkazán kéményére nyílást és valahogy tömíttetni, hogy az isten barmának megfeleljen.

dr. Bubó 2012.03.26. 18:50:19

@fghjk: "nincsen kémény ezért nem kell ezt a kéményseprési díjat fizetni, cserébe van havi 8000 ft-os"

b@szod, jó nagy kéményed lehet...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.03.26. 18:50:47

@tede: Nálunk is kérték, egy T idom van berakva a kazán felett a "kéménybe". Azt tudja lecsavarni, és beledugni a műszerét.

dr. Bubó 2012.03.26. 18:52:54

@Kőmíves Kelemen: okosabb a kazánod mint egy kéményseprő...

tede 2012.03.26. 18:53:08

@Kőmíves Kelemen: igen, és onnantól retteghetsz, hogy mikor enged a tömítés.

gnme 2012.03.26. 18:54:39

apósom mindig ügyelt, hogy legyenek a dogok között hamisak

azokat küldte a ki a kéményeprűkre egy évtizeden át

szegény emberek.. jól be lehettek szarva :D

egy évtizedig megúszták a dolgot

tehát ez a követendő példa.

nt1955 2012.03.26. 18:58:30

Megnyugodtam, nem csak Békéscsabaán vannak ilyen anomáliák! 2011 nov-ben kémény ellenőrzés, - mint minden évben, - s most márciusban ismét, de most a NÉGYÉVENKÉNTI van a számlán előnyomtatva. Persze attól még ősszel ismét jön, s elmondja, hogy "lyukas a kéményünk" Hahahahah!!!!
És persze viszi a zsozsót!....

röhögő 2012.03.26. 19:03:06

Nekem sincs csengőm, csak 7 nagytestű kutyám. Érdekes nem szoktak erőlködni a kapun zörgéssel. Valahogy nagy hatása van hogy egy kocsibeálló rácsos kapuja mögött teljes szélességében csak őrjöngő kutyák vannak. A kéményseprők már évek óta meg sem állnak a házamnál.

röhögő 2012.03.26. 19:05:57

@röhögő: Mellesleg a dögök ki tudnak menni a kerítés alatt és ezt tudják a környéken, senkinek nem jut eszébe dobálni őket.

gnme 2012.03.26. 19:10:05

súlyos dolog történt ma nálunk is

be van kötve a gáz, van szerződés, van óra stb. az óra működik, szerződés szerint 2018-ban kell gázórát cserélni

kijönnek azt monjda a mandri .. gázórát le kell szerelni és elküldeni bevizsgálni, mert itt valami nincs rendben

99-et mutatott az óra

mondom mi nincs rendben?

átfordult az óra

de mondom bazegh' nem-e várható volt? hát dísznek olvassátok az óraállást .. ti makkalsók

dehát átfordult, igaz rendesen megy felfelé a számsor, de átfordult .. és jelzett a komputer, ez gyanús

súlyos gázfogyasztók lettünk basszátok meg.. forog a gázóránk mutatója felfelé és most átfordult nullába, majd tovább

...teljesen értetlenül álltunk a hülye emberkék előtt és röhögtünk rajtuk

az órát persze leszedni nem engedtük, szóval holnap jön a főnök leszedni

mondtuk: rendben, akkor jön a rendőr is és megnézi, mit csinálnak, szépen lefotózza, feljegyzi, fizetünk is a rendőrbácsinak a jegyzőkönyvért

..szóval most be kell szarnunk, holnap jön a főnök és nagyon le fogja szerelni az órát :-DDDD

minden számla kiegyenlítve, különbözetek kiegyenlítve

-?

hát a zemberi hülyeség, hajrá tigáz! :-D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.26. 19:11:44

@tede: Komment vége a lazázó, kollegáik hitelét rontó kéményügyi szakmunkásoknak lett címezve. Mármint a lelkiismeretüknek. De úgy néz ki, ebből is ki kell fogni a normálisat, mint kőművesből.

Röhej, én nemtom mi van Pesten, de így visszagondolva, a kulcsmásolót is úgy kellett fenyegetni, a zárcserélő lakatos is csúnya felárral dolgozott, az üvegesnél meg én kaptam szívrohamot, mikor belépve az üzletbe azt látom, hogy -hál isten nem saját- ablakkeretből kalapáccsal veri ki az üveget a segéd. Hogy utána majd berakhassák a helyébe az új, strapabíróbb darabot.

Nem mondom, vidéken se habostorta a dolog, de hogy mindenből ELSŐRE ilyen mentalitású szakmunkással hozzon össze a sors.....

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2012.03.26. 19:12:04

érdekes dolog ez. Nekem is van kéményem. Összesen 2. Akkor is elgurult a gyógyszer, amikor jött egy levél az önkormányzóktól, hogy mánpedig itten fizetni kell, méghozzá 11 kémény után (nem sokkal ez előtt liftkarbantartást akartak ... kertesházban vaze!), mer' annyival van elmaradva a társasház (sajnos az ... mármint társas, 1részt saját /enyém/ másrészt önkormányzati). Na, megszámláltam a kéményeket, azokal, amik még beleférnek a tásasházba, 8, ha beleszámolom az utcában mindenkiét, 13. De 11 sehogy sem jött ki. A másik fele, hogy olyan 25 évvel ezelőtt bevezettettük a fő'dgázot. Ennek örömére lett a kégliben konvektor, bojler, mindnek az isten szabad ege alá van kötve a kipufogója. Értelemszerűen a kéménybe a továbbiakban semmi (na, ez így nem teljesen igaz, mer' a pók kötött bele hálót /vagy szőtt? esetleg font? ... mind1/), és nem lehet lebontani (mármint a kéményt). De fizetni azt kell érte. 25 éve nem volt használva, nem is lesz, mi a bánatos faxé' kell fizetnem évente ezeknek a lehúzós geciknek?! Ezt magyarázza el nekem valaki! De úgy, hogy meg is értsem :P (azt, hogy azért mert 'csak', nem áll módomban elfogadni)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.03.26. 19:28:32

Havi 3600 forintot fizetek a díjbeszedőn keresztül a kuka és kényseprési díjként.
Így jön a számla és fizetni kell, mese nincs.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.26. 19:28:57

és még hány ilyen, a szocializmusból visszamaradt kamu állás lehet

és hány magyar vágyik ilyenre! nem csoda hogy nem tűnnek el ezek a munkahelyek, a magyar kétpofára imadja az ilyet

redi1 2012.03.26. 19:33:31

@donfuligjimmy: na mondom neked a tutit.

Nálam is volt egy ilyen ócska, soha nem használt kémény, minden évben fizettetve. Lebontáshoz engedély stb. kellett volna. Mit ad Isten (azaz: hogy-hogynem elvtársak) egyik nyáron egy hatalmas vihar "ledöntötte" (kis segítséggel), ezek után nem építettem fel újra. Az irodában, ahol bejelentettem, szinte hallani lehetett a fogak csikorgatását... Valami vizsgálati kőccséget azér kipengettettek velem de - azóta nem kell fizetnem az addig is parapetes fűtésem után.

Vu, de ja vu 2012.03.26. 19:35:21

Hahhh... Dobálja a kutyát??? Akkor sok kavics legyen nála, amikor kiengedem a kaukázusit:-DDD

Amúgy lassan tíz éve lakok ott ahol, 3 éve jöttek hozzám a szezon végén, udvariasan, ketten jegyzettömbbel, kék polóban... Aszongya: milyen kémény, hány méter, hányszor hány stb-stb meg aztán meg is feleli magának, úgy czirka. Aztán kérdi, hogy félévet vagy az egészet fizetem-e?

Kérdem, hogy mit??? Hát ami a TÜZKÉV-nek jár! Dehát - mondok - amit felírt, az amúgy is az átadáskor megvolt, tehát érdemi munkát nem végeztek, mit fizessek??? Hát, dehogy ha nagyon akarom, akkor söpörnek, de amúgy ez kötelező szolgáltatás. Mondok, hogy szerintem a mappával nemigen tudja a vegyestüzelésűt kikotorni, a gázos meg ugye nem 'gázos', meg hogy szakmám is, tehát amondó volnék, hogy ezt a pofátlanságot, mely szerint egész fűtési szenzonban megdögölhettünk volna, meg ősszel az első begyújtáskor is megfulladhatunk, hát felejtsük már el. Ahá, de ez szabálysértés meg feljelentés!!!

No, mondom: a madár nyáron szok' fészket rakni a kéménybe, ahogy a darázs is, úgyhogy ősszel mindképpen elvárom kendteket. Ami meg a szabálysértést illeti, hát azt úgyis elviszi a bűncselekmény. Mi-mi-mi??? Hát az, hogy ide járnak nyóc éve, minden évben ideadják a tippjeiket a kémény magasságáról, de el még sosem találták, tehát van a kezemben egy csomó bizonyíték arról hogy soha nem jártak a pincémben, de a pénzet elvették, mint ahogy most is, ami pedig üzletszerű csalás...

Úgyhogy tavaly csak ősszel jött 1 db kormos szerencsétlen, akivel MINDENKI kikotortatta a kéményét, persze én is. Viszont ki is fizettem, jattal együtt. Meg mondtam, hogy tavasszal ne jöjjenek pénzért, mert csak ősszel fizetek. Jönni ugyan jöttek, de elég volt annyit mondani, hogy majd szezon előtt pár héttel oké???

Amúgy meg bedobnak előzőleg egy papírt, hogy mikor jönnek. Mifelénk 8 nappal korábban kell, de még sosem tartották be, 2-3 nap múlva már ott voltak. Szerintük szabálysértés, ha éppen akkor nincs otthon kp, és nem tudok fizetni. Szerintem meg max. kellemetlen...
És a végtelenségig el lehet velük szórakozni, amikor söpörni akarnak, mire előhozom nekik a 6 méteres létrát (+3,5 m a tetőgerinc, + 2 m a kémény, de azt már saját létrával kell megoldania).

11 méter magasból még senki nem söpörte a kéményt:-DDD

Secnir 2012.03.26. 19:40:50

@Kőmíves Kelemen:

lesz új poszt? nézem.

naszóval. nemegyszer beírtam már a homárra a gyökér kéményseprőnek nevezett egysejtűekről -idén még nem voltak, de Ordas és Fogó szabadon kószálnak, bejönni nem fognak- , de nekem hasonló volt a legutolsó beengedett kéményseprőkkel.

1. más nevet mondott be, nem hozzám jött - hiba, ki kellett volna baszni
2. csak a pénzt kérte - hiba, fel kellett volna küldeni, pedig átmérőben nem fért volna ki a kibúvón. előny, hogy nem adtunk neki, mert nem takarította ki a kéményt
3. hogy dögöljön meg az összes ingyenélő rohadék tetű faszszopó geci kéményseprő hogy rohadtak volna meg az anyjukban születés előtt. röviden. előzményeket lásd az előző kéményseprős posztokban.
4. a 3. pontban említett szakemberek elmehetnek a teherbebaszott leprás büdös kurva édesanyjukba -aki lovakkal edzette magát az első aktusára, miközben nigger kancigányok ondójával tömte magát- mert a faelgázosító kazánomra -amelynek a torkolatnál eltávozó füstgáz hőmérséklete 170°- közölte, hogy a 10m magasan lévő kémény csúcsánál a bélelt(4cm kőzetgyapot), hőszigetelt 2cm-es vakolattal ellátott tégla kéményemtől 10cm-re lévő fa tetőszerkezet meg FOG gyulladni. ezért nem engedélyezte a kéményt, ezért nem kaptam lakhatásit, ezért buktam majd 500e forintot.
még az sem hatotta meg, hogy megmutattam, hogy hová fogom elásni.
na, megyek, iszom valamit, mert felhergeltem magam...

GrenAbla 2012.03.26. 19:47:37

@rhubarbjelly: dettó, nálunk is így van, és tök nyugi van. Ha rendelek, futár jön, akármi, odaírom, hogy csörgessen meg, kösz. Előtte nálunk is folyton jött valami marha, és ugye át kell menni az egész telken, hogy megnézzem, ki a tököm az. :) Hát nem.

mildi 2012.03.26. 19:51:26

régi lakásban (társasban) egyszer hajnali hatkor kibaszott robajra ébredtem. kiderült, megjött a kéményseprő, igen, hajnali hatkor, és anélkül, hogy becsöngetett volna, nekiállt dolgozni, igen, hajnali hatkor, nekiállt kikormolni a kéményt (rendes vegyes tüzelésűhöz tartozót), aminek következtében a kéményajtó az előszobában leesett, a korom meg szétrobbant, szét a szőnyegen, cipőkön, kabátokon. igen, hajnali hatkor.
mire én pizsiben, kávé nélküli beszámíthatatlan állapotban, kócosan egy lendülettel a padláson voltam, és nagyon ordítva kérdeztem, hogy mégis MIJAJÓFASZTCSINÁL?! mondom, hajnali hatkor. mire ő csendesen: dehát dobott be értesítőt. óhogyaza....
de a kéményt becsületesen kitakarította.

2012.03.26. 19:55:54

Van nekem egy kedves régi kollégám, építész. Rég nem dolgozunk egy helyen, ő a FŐKÉTÜSz-höz került.
Azt mondja, - bocsánat, én csak idézek, - hogy az iparosok söpredéke, alja a kéményseprő, semmihez se értenek, azt is tönkreteszik, ami jó volt.
Remélem, azért szerencsét még hoznak.

Momina 2012.03.26. 20:08:31

Nem akarom elkiabálni a szerencsémet, de 11 éve lakom kéményes házban és még soha egyetlen petákot sem kért tőlem senki az éves ellenőrzésért. Bejönnek, ellenőrzik a kürtőajtót, a kazánt, megdicsérnek a plusz felszerelt CO mérőért, letolnak a páraelszívóért, majd helyesbítenek, mert konstatálják, hogy nincs is bekötve. Végigkérdik a fűtőtesteket, megkérdik, leszereltettem-e már cserépkályhát, erre megint elmondom, hogy az a felettem lakó. Felragasztják az ellenőrző matricát a bejárati ajtóra, majd elmennek. Ezt vajon a közös képviselőnek számlázzák? Mert nekem nem...

Viktus 2012.03.26. 20:09:08

Ez mindig is sima füstadó volt ... a kéménnyel nem foglalkoznak max. a darab szám érdekli őket, mert annyiszor kell rá csengetni amennyi van.

SarahConnor 2012.03.26. 20:14:24

Ha az én kutyámat megdobálja, ingerli valaki, na az aznap szart utoljára. A kéményt letojom, a kutya szent.

j311 2012.03.26. 20:23:10

Rokon nem engedte be oket, nem is fizetett, csak kozolte, hogy nincs kemeny, se tuzeloberendezes, minden elektromos. Feljelentettek.
Aztan pofara estek, amikor kiderult, hogy tenyleg nincs kemeny.

Egyebkent meg elmennek a kurva anyjukba, tenlyeg csak benzbeszedesre megy. Vajon miert van minden telen par halott szenmonoxid mergezes miatt? Mert olyan kurvajol vegzik a dolgukat az ellenorok?

igazi hős 2012.03.26. 20:26:50

Nálunk ki kellett cserélni a kazánnal együtt a kéményt is, amihez kellett TÜV minősítésű kilépőt csináltatni a tetőre. Ahol még kéményseprő nem járt, eddig csak bent matatott a CO mérővel (de azt legalább rendesen). Nejemnek mondtam a kilépő árát (20 rugó), erre a válasz: "De akkor mostantól minden kéményseprőt kiküldünk a tetőre!"

Grisa 2012.03.26. 20:30:48

Ez csak a kéményes buli egy kis szelete. Építész vagyok viszonylag sok tervet engedélyeztettem már és sok használatbavételnél voltam már közreműködő. A lenyúlás a semmire sem jó engedélyezési tervhez szükséges "szakvéleménnyel" kezdődik, a kémény használatbavételi a zsíros falat (nálunk a kéményes szakember 30-100 ezer forintig kér kenőpénz azért, hogy a teljesen szabályos kéményt átvegye). És mehetsz akár hová panaszra, mert a bulinak részese az egész kéményes cég, akik bár nem hatóság, hanem mezei vállalkozások mégis úgy viselkednek, mint egy állami hivatal. Az egész jelenséget jól jelzi, hogy pl. a kémény átvételekre szakosodott úriember nálunk olyan autóval érkezik, amit még jól futó vállalkozók is csak kevesen engedhetnek meg maguknak.

dr. Bubó 2012.03.26. 20:33:00

@Grisa: basszus mostmá kénytelen leszek szerényebb pl szuzukira cserélni a mercim...

vagy kimegyek bicajjal a pénzt átvenni ;)

engem gyíkká változtatott 2012.03.26. 20:36:05

nálunk a REMONDIS nevű maffiacég ("ügyvezető igazgató": Kiss Nándor) szed védelmi pénzt, ők elvileg szemetet szállítanak el, de tőlem 2 éve egy darab almacsutkát sem vittek el.

a nem befizetett védelmi pénzre késedelmi kamatot meg extra költségeket számítanak fel, szóval ezek is pont olyan törvényes bűnözők, mint a kéményseprők.

England win The Ashes! 2012.03.26. 20:36:10

Nálunk olyan tizenvalahány éve történt, hogy jön a fekete ruhás arc lökni a sódert anyámnak:

Kéményseprő: "Jó napot, x pénzt kérek a kéményre."
Anyám: "Magának ahhoz semmi köze."
K.: "De át kell vennem."
A.: "Megtörtént."
K.: "Ki vette át."
A.: "Ahhoz sincs köze."
K.: "De tudnom kell, én védem a területem."
A.: "Akkor pisálja körbe."

Ennyiben maradtak, azóta sem láttuk.

England win The Ashes! 2012.03.26. 20:37:13

@Dr Jozef Vengloš: Tudom, tudom...

...még jó, hogy bele nem lépett! :)

tede 2012.03.26. 20:41:29

@Grisa: Még jó, hogy alig van építkezés és a sok rohadt korrupt gazembernek felkopik az álla, mert nincs kit lehúzni :) kárörvendek, mert ennyi haszna legalább van a válságnak

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.03.26. 20:41:33

Csengő nálam sincs. Mert ahogy a telefont sem veszem fel mindig, ha csörög, csak akkor, ha kedvem van; beengedni is akkor fogok bárkit, ha éppen kedvem szottyan hozzá.
Sokan elfelejtik, hogy mi a privát szféra. A telefon nem azért van, bármikor beszéljen velem az, aki akar, hanem azért, hogy azzal beszéljek, akivel ÉN AKAROK.
A csengő mára addig koptatta a privát szférát,hogy szinte azért van, hogy mindenféle emberek automatikus bejutását segítse elő. Lófaszt:)
Annak megyek ki, akinek én akarok és annak vezsem fel a telefont is, akivel akarok beszélni.
Nem ám fordítva !! :)

Környezettudatos 2012.03.26. 20:42:40

Tőlem mindig elmennek, pedig ott van a kezemben a pénz, amikor jönnek....csak hát...ugye azért jönnek, hogy kéményt ellenőrizzenek, de nincs náluk létra és egyéb felszerelés...én pedig akkor fizetek, ha fentről beleköpött a kéményembe és a csula szemenveri, mert akkor van huzata a kéménynek.

manyuska 2012.03.26. 20:44:22

@gnme: Bajban lesztek, mert a Tigáz pénzbeszedési módja, hogy elviszi az órát, és utána rátesz a népekre többb százezres büntetést, hogy úgy találta, megmágnesezték az órát. És nem tudod bebizonyítani, hogy nem, és senki se fog a te gázórádon vizsgálódni, mert a Tigázé ez ügyben a döntés. És ha nem fizetsz, ráterhelik a házadra. Ugyanaz, mint ahogy most a lépcsőházakat büntetik 60 ezrekre, mert lábtörlők vannak a lakások előtt, ami tűzveszélyes, mert éghető. Ki van adva az ukáz a pénzbeszedésre, és te semmit se tehetsz. A rendőr nem fog a gázórád mellett aludni a Tigáz raktárában, hogy biztosan érintetlen legyen.

Környezettudatos 2012.03.26. 20:45:32

@Momina: Fizetsz-e közös kasszába havonta? ...mert azt fejik.

Környezettudatos 2012.03.26. 20:48:25

@Bérgyilkos Bohóc: Egyszerű logika. Ha megböködi a kutyákat, akkor a két szuka rotweiler otthon marad őrizni, az óriás snaci kan meg kiugrik a 2 méteres kerítésen és olimpiai csúcsot futtat a böködővel. Nálam úgy 5-6 éve nem jönnek közelebb a kerítéshez 7-10 méternél. Tanulékony állatfajta a kéményseprő/postás/apehos és a többi vegzáló paraszt.

iorek 2012.03.26. 20:50:52

@atpijkamo: Ki kever mit? Először is nem a postásod csenget, hanem te csengetsz a postásnak ha jól értem. Akinek kicsi a fizuja a melóhoz képest, csináljon mást. Tipikus. De nehogymá!

Inimma 2012.03.26. 20:51:35

REMONDIS Kft.
Szállító utca 6.
HU-1211 Budapest
Tel.: +36 1 421 4170
Fax.: +36 1 421 4178

engem gyíkká változtatott 2012.03.26. 20:55:13

@Inimma: mit lehet ellenük tenni? hol lehet őket feljelenteni? mert tudvalevőleg a semmiért szedik a pénzt.

Kepan 2012.03.26. 20:58:31

Elköltözésünk után 3 évig senki. Aztán egyszercsak megjelent, de minden évben kitakarítja a nyílást.
A kéménynek a tetőtérben is van egy "ajtaja" de azt nem tudom miért. Nincs ott semmi, nem használjuk semmire.

A cirkó a pincében van, nem vadiúj, de van benne lezáró izé, ha a kéménybe nem tudná tolni a füstöt. Pinceablak 365/24 nyitva, levegőt kap. CO mérgezés esélye kizárva.

Amúgy ha ugyanilyen rendszerű de új kazánt akarnék venni, akkor ahhoz nem kell semmilyen engedély ugye?

engem gyíkká változtatott 2012.03.26. 20:58:40

@ideologia: pontosan. nekem sincs csengőm, és nem is jöhet hozzám senki, akit nem várok.

Netuddki. 2012.03.26. 21:00:52

@Grisa: Ezt nem értem. Ha nem veszi át a kéményt akkor kihívom azt aki csinálta, meccseljék le egymás között. Ha kenőpénzt kér akkor meg feljelentem aztán mehet a hűvösre...

dani27bpbp 2012.03.26. 21:05:50

Nálam is próbálkozott a kéményseprő vállalat, valami főkétüsz vagy miazannya, fenyegettek, a szomszéd öregasszonynál hagyták a cetlijüket, ami olvashatatlan. Tértivevényes levélben leirtam nekik, hogy a fűtést a társasház intézi a központi kazánnal, villanybojlerem van, gázórám nincsen, hagyjanak békén. Azóta kussolnak.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 21:09:26

@iorek: "De nehogymá"

Aztán csodálkozol, hogy nulla a motivációja, és a kukában landolnak a leveleid.

Nem mondom, én rendesen megcsinálom amit amennyiért elvállaltam, de nincs mindenki ezzel így. Kell az embereknek a dícséret, jutalom, motiváció. Ha egyszer majd lesznek beosztottjaid, meg kell ezt is tanulnod.

Rosszindulatú Vászka 2012.03.26. 21:12:27

@atpijkamo: na majd megin minnyár gyünnek a sikres vállalkozók oszt jól leugatnak :)

Mózsi bá (törölt) 2012.03.26. 21:13:52

"...csengő minálunk ugyanis nincsen, mert egyrészt azt szeretem beengedni, akit magamtól hívok, másrészt időnként úgyis kinézek..."
Nem is kell az a fránya csengő, dehát ha majd az megy be, akit nem hívtál, bár a te engedélyeddel akart bejutni, csak épp annyira ostoba voltálgy ritkán néztél ki...
Ha azt írom neked, hogy brutálisan degenerált vagy, akkor ugye nem fogod tudni, hogy kiről beszélek?

England win The Ashes! 2012.03.26. 21:19:29

@A félelmetes népszavazás: A pórázánál fogva megpörgetik, aztán, mikor a kutya által leírt kör kerületi sebessége eléri a kívánt értéket, hirtelen elengedik a pórázt.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.03.26. 21:22:12

@Mózsi bá:
Azért mostantól eléggé rácseszik aki az engedélyem nélkül jönne be. Ugye tudod, a vonatkozó tv cikkely módosulását?
Meg mi az hogy bejön, ha én nem akarom?
A hatóság pedig így is-úgyis bejön, ha akar, nem kell ahhoz csengő.
Ez a csengő egy kispolgári csökevény, az urizáló kopogtató modern változata:)

apanna 2012.03.26. 21:25:44

Az a szép, amikor a turbó parapetes készülékem borítását méricskélte egy feszültségmérővel. Idén már másik jött, mondtam neki, hogy hagyjuk a hókusz -pókuszt. És mindezért még fizetni is kell.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 21:29:45

@Rosszindulatú Vászka: Hehe. Hogy a dolgozóknak az a jutalom, ha nincsen korbács. Ennyiért vállalták, örmröfögve csinálják meg.

Itt mindenki mindennek a szakértője. És büszkén ugatja a baromságait. Az a legszomorúbb, hogy még csak nem is tud róla.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 21:31:46

@apanna: "készülékem borítását méricskélte egy feszültségmérővel"

Nem értek az elektromossághoz, de talán azt nézte, nem-e zárlatos a készülék. Ha rosszul van bekötve, nincs rajta föld mondjuk, akkor kellemetlen jelenségeknek lehetünk tanúi. De majd egy szaki kommentelőtársunk érthetően elmagyarázza.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 21:35:22

@engem gyíkká változtatott: "nekem sincs csengőm, és nem is jöhet hozzám senki, akit nem várok."

- Jónapot, a szomszéd vagyok ég a ház. Nincs csengője? Hát nemsokára már nem is kell neki...

Lenin is megmondta: - Gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni!

Mózsi bá (törölt) 2012.03.26. 21:35:31

@ideologia: Azt írtam, hogy az megy be, aki nem hívtál, bár az engedélyeddel akart bejutni. Kell még valami adalék a kommentmehez?
Valaki be akar jutni hozzád, mert be kell jutnia. Keresi a csengőt, az meg nincs. Miként jusson be? Megy hatalmi szóval.
"Ugye tudod, a vonatkozó tv cikkely módosulását?" - Ugye tudod, hogy az általad említett esetre ez nem vonatkozik?
Ugye tudod...?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.26. 21:38:59

csengo nalunk sincs
elozetes egyeztetes nelkul nem jon senki...

Rosszindulatú Vászka 2012.03.26. 21:40:41

@atpijkamo: amúgy ez a szépen fejlett enyhén juppis proliöntudat megnyilvánulása, mint a "rabszolgák rabszolgájjanak" meg a szemetelős, hogy "azér van az uccaseprő" meg "mér nincs több kuka" meg hasonlók. Meg a már frtatott "azért kapja a fizetését" dolog.

T2005 2012.03.26. 21:42:50

40 éves családi ház, 25 éve gázzal fűtve. A régi kémény azóta nincs használva. 5 évvel ezelőttig nyílt égésterű gázkazán szerelt kéménybe kötve. Addig csak azt ellenőrizték, minden ok. 5 év fali kivezetésű, zárt égésterű turbó gázkazán lett felszerelve, a szerelt kémény meg elbontva. Jön az ember, hogy a kéménydíj! De nincs működő kémény, a fali turbóra meg nem kell. Rendben, de a régi kéményre csak akkor nem kell fizetni, ha a teteje betonlappal le van zárva!!! Mondtuk, hogy le van, de ha nem hiszi el felmászhat. Elhitte!

Környezettudatos 2012.03.26. 21:43:38

@Mózsi bá: Egyelőre itt te tűnsz annak. Az ember otthona a vára, ott ne zaklassa reklámújsággal házaló hajléktalan, aki igazából csak lesni jön, ne csengessen álkéményseprő és semmi ilyen ingyenélő faszkalap brigád. Ha kell valami, van hivatalos levél, értesítsen ki, egyeztetünk időpontot. Ha akkor késik 10-20 percnél többet, akkor újra levelezzen. Nehogy már a te hülye elképzelésed szerint a háztulajdonosok a saját pénzükön szereljék fel a zaklatók eszközrendszerét! Van neked eszed?! ...de akkor miért nem használod?

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2012.03.26. 21:56:48

Nálunk novemberben volt a kémnyseprő valami 3000 Ft körüli összeget szedett be, erre mosi hétvégén is jöttel, mondom nincs fél éve, hogy itt voltak,erre azt mondja minden évben jönnek most meg már 2012 van és a díjat is megemelték 60 -al így 6500 Ft, mondjuk ez nálam több mint 100% Szerencsére nem volt nálam csak 2000 Ft, így azt mondta, ha legközelebb errejár majd újra becsönget,szerencsére most nem kapott pénzt de be se engedem őket többé. Valaki tudja, hogy ez a pénz amit beszednek mire megy? ki kapja meg végül?

Bérgyilkos Bohóc 2012.03.26. 22:01:32

Hú, látom borzasztó nagyra vannak egyesek a 60 kilós vérivó ölebükkel. Ez is amolyan "12 évig cselgáncsoztam" szintű szöveg? És ha csenget valaki, akkor mi van? Továbbra is a te döntésed, hogy beengeded-e. Ez az felturbózott önérzetesség annyira nevetséges.

lionking 2012.03.26. 22:19:39

hozzánk beállított váratlanul előzetes értesítés nem volt sehol, szombaton délelött !!!
Megnézte megmérte megszagolta szóval volt nála műszer égő papír meg miegymás, azt mondta oké a kémény.
Aztán azt, hogy 2500 ft lesz. Mondom oké pajti de akkor adjál csekket mert nincs kp itthon.
Nincs csekkej. Akkor jöjjék vissza máskor.
Á nem jön mert már lejárta ezt a környéket. És mi az hogy egy ilyen kis összeg nincsen itthon?
mondom azé mert
1. bankkártya is van a világon
2. ha tudom hogy jön akkor gondoskodom a kp-ról, de nem tudtam mert nem volt kitéve értesítő
Na tördeli a mancsát, hogy mi legyen. Mondom dobjon meg egy számlaszámmal és hétfőn elutalom. Olyan nincs mondá, minden áron a kp az igénye.
Mondom az meg nincs de már kapott 3 féle javaslatot a kiegyenlítésére, válasszon.
Erre nagy morogva elment, azóta sem fizettem ezt ki....

Merthogy van ám egy másik nagy nagy trükkjük!!
Nálunk azt csinálják, hogy jöttek valamikor késő ősszel és úgy kb 9 -10 hónapra rá újra. Mondom a népnek aki jött, hogy ne má most voltak nemrég.
Nem nem már letelt az év.
Mondom de nem, emlékszem de ha vár megkeresem a múltkori cetlit.
Nézi a nagy füzetét és mondja hogy mindegy mert ide be van írva hogy jönni kell.
Kis olvasás után az is kiderült hogy az is oda volt írva, hogy éppen még nincs 10 hónapja sem hogy voltak. Rá is olvastam a kobakjára a dolgot. Erre azzal a mesével áll elő hogy de idén még nem voltak és 1 évben 1 kötelező...
Na igen de ha így folytatjuk, akkor azért csak kijön pár évre előre számolva, hogy nem is kissé túlfizetnénk a valóban évente egy alkalomhoz képest...
Így a 10 hónapos nézegetés kissé többre jön ki éves átlagban.
Nem is engedtem be bár morgott bőszen, de ezt sem reklamálták meg azóta sem a "hivatalos" kéménytúrók.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.03.26. 22:20:03

@Mózsi bá:
Hát akit nem hívtam, de az engedélyemmel akar bejutni, az majd bejön az engedélyemmel. A csengő nem engedélykérő gomb.
Az új tv cikkely pedig a illetéktelen behatolóval szembeni a birtokát megvédőt helyezi de iure jogilag kedvezőbb helyzetbe, ha az netán erővel szeretné a határait megvédeni.
A hatóság csengő ide vagy od be fog jönni, tehát ezt az esetet ki is zárhatjuk. Marada zaklatók hada é azon keveseké, aiket szívesen látok. Ez utóbbi csoport felhív,hogy mikor jön kb (és neki fel is veszem) és ha hiszed ha nem, be fog jutni. Akit meg nem akarok látni, az csak ádigájon a kapu előtt,meg füttyögessen:)
Egyszer valami fickó akart bejönni,és elkezdett óbégatni, hogy hahó, van itthon valaki? Kicsit vártam, hátha abbahagyja, aztán pár perc után kimentem, és tisztázta vele a helyzetet: igen, itthon vagyok. Őt nem ismerem, nem is érdekel mit akar és van 1 perce hogy eltűnjön. Ne szólt vissza(szerencséjére).
Sajnos annyira az elbaszott civilizációnk részévé vált a másik zaklatása,hogy már észre sem vesszük, ha betolakodik egy unszimpatikus fickó a nappalimba egy kis dobozba zárva a felrobbant, leégett, megölték,kibelezték mondandójával, amiért az emberek nagy része még fizet is neki,hogy láthassa, mert volta annyira balfék, hogy beszopta: ez kell a jól tájékozottsághoz...
Én nem fizetek tv előfizetést, nincs csengőm és a telefonomat is annak veszem fel, akinek akarom. És úgy érzem, ezzel szabadabb vagyok annál, aki ki van szolgáltatva valami rosszul értelmezett szocializáció miatt a társadalmi konvenciók kényelmetlen kényszerének.
Mert elhitte, hogy ez a trendi, ez KELL az élethez. Lófaszt kell, csak elhitették veled, hogy kell:)

ZöldszemM 2012.03.26. 22:26:05

@engem gyíkká változtatott:
Hát ez engem is érdekelne !
Sajnos ez egy versenytársnélküli cég.
Vajon ki a felügyeleti szerve ?

ZöldszemM 2012.03.26. 22:36:29

@Momina: Igen a társasházakban a közösség fizeti a díjat !!

iorek 2012.03.26. 22:40:39

@atpijkamo: Ez már a trollság ugye? De ugrok. Szóval az van, hogy ez nem a motiváció hiánya, hanem elv. Én a postást, orvost, szemetest, kéményes zsarolót, rendőrt, stb. már kifizettem bőven, az adómmal. Nem kapnak egy rohadt vas extrát sem. És ennek semmi köze ahhoz, hogy főnökként hogyan motiválod a csapatod. Ennek csak a bazi nagy magyar rohadáshoz van köze. Ne csodálkozzak? De, fenntartom a jogot a csodálkozásra, ha a kibaszott postás nem végzi el a dolgát a fizetéséért, és ha így van nem extra lét nyomok neki, hanem feljelentem. És ha a főnöke is így gondolja, akkor őt is. Ha jobban meggondolom pont erre van a Homár is. Ha hiszel abban amit ideírtál, miért olvasol Homárt?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 22:47:17

@iorek: Egy szóval nem mondtam, hogy troll lennél.

"feljelentem"

Tudom, ez a feljelentősdi sajnos ősi magyar szokás.

Az ilyeneknek, köp bele a pincér a levesébe, mert nem adnak borravalót, és még nekik áll feljebb. Nem tudom szánni őket.

"miért olvasol Homárt?"

Nagyokat röhögök a hülyéken. Meg jóízűeket az okosokon, de ők ezt tudják.

Megdobbent 2012.03.26. 23:08:41

Namost en nem a multba akarok revedezni, de valaogy ugy emlekszem, hogy jott ket fekete ember olyan mndenfele kefekkel meg golyobissal, jol osszekormoltak magukat, szepen megkoszontek, hogy itt lehettek, aztan mentek tovabb. Penzt nem kert egyik se, szenmonoxid halal sem volt ennyi, igaz a komenyizmus melyen elnyomott utjat jartam. De azota csupa szin es kellem a vilag ;>

Capr 2012.03.26. 23:09:11

5 évvel ezelőtt volt nálam kéményseprő utoljára. Jött, a tükrös bizbaszával benézett a kéménybe. Mondja, el van dugulva, mert nem lát ki. Mondom, te istenbarma azért nem látsz ki, mert van a kéménykürtőben egy általatok 2 évvel ezelőtt kiadott szakvélemény szerint is engedélyezett 30 fokos törés. Aszondja, hogy az nem szabályos. Kérdezem, kívánja látni a szakvéleményüket. Feleli, kívánja, mert biztos, hogy nem ők adták azt. Mondom, fél pillanat, rábasztál, mert tudom, hogy hova tettem. Eléraktam, olvassa már el kedves jómunkásember a fejlécét, meg az ide vonatkozó bekezdést. Feleli, jaaaa, akkor még lehetett. Én: Jaaaa, tényleg, nem mondod... Utasításba adtam neki, hogy nem érdekel, hogy ünneplő ruhában érkezett, most felfárad a padlásra, ott is van egy kémlelőnyílás, onnan kilát akár a Vénuszig is. Nem akart felfáradni, mondom én meg nem akarok fizetni. No, erre felment. Hozta a cetlit, hogy akkor 2.500 pénz. Rendben. Következő évektől azt játszottuk, hogy jött hétköznap délelőtt 10-kor, írt egy értesítőt, hogy itt járt, de mivel nem voltam itthon, holnap ugyanebben az időben meglátogat. Este hazaérek, mi a geci ez. Hát rábasztál, mert ilyen gyorsan nem tudok és nem is akarok szabadságot kérni. Másnap rendre jött, megint nem talált itthon, de csekket hagyott, hogy fizessem be az ellenőrzési díjat. Hát nem fizettem be, nincs szolgáltatás, nincs pénz. Fél év múlva levélben közölte a kéményseprő cég, hogy nem fizettem, ez szabálysértés, önkormányzati bejelentés, karóbahúzás, ugyhogy szíveskedjek fizetni. Nem szíveskedtem. Levél ment nekik, hogy tekintettel arra, hogy semmilyen munkalapot nem írtam alá, ezért küldjék nyugodtan az önkormányzattól akár a polgármestert is, elmondom neki szívesen a szolgáltatásuk cetlikben kimerülő, tényleges munkát mellőző mivoltát. Azóta is rendületlen jönnek évente, cetli, csekk van, szolgáltatás nincs. Hát így pénz sem lesz nektek. Egyébként, a fűtési rendszeremet évente leellenőriztetem szakemberrel, aki a szolgáltatásába értelemszerűen beleérti a kémények ellenőrzését is és benne maximálisan megbízom. Kétszer ugyanazért meg nem kívánok fizetni, főleg nem dilettánsoknak.

Térerő (törölt) 2012.03.26. 23:17:58

Amúgy az a szép, ahogy a feketefiúk felpörgetik a tempót. Tavaly október-november táján járt nálunk, aztán januárban megint feltűnt ugyanaz a fószer. Mondom "már megint?" Aszongya, az idén még nem volt. Amiben persze nagyon igaza volt, úgyhogy azóta őrzöm a cetlijét, legyen mit lobogtatni, ha ősszel megint feltűnik.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.26. 23:40:25

@Capr: "felfárad a padlásra, ott is van egy kémlelőnyílás, onnan kilát akár a Vénuszig is. Nem akart felfáradni, mondom én meg nem akarok fizetni."

:)))

prof. DR. Igaz Magyar doctor professor 2012.03.27. 00:17:05

na most mé?
Hát amikor a "rendőr" az út szélén a "kinnfelejtett" 30-as tábla mellett, mereszti a seggét pár órát, lefotoz néhány autót, (amit nem azt majd oda hamissítja egy vétlenre mert kvóta van), küldik a csekket, kárt okoznak a közlekedőknek, és elvárja, hogy 40 éves korában 140E Ft nyugdíjat fizessen neki az álam azok forintjaiból akiket ő megvágott az úton állása alatt mert ugye ez törvényes...

Ez a Jersey-módi!

W. A. Lacky 2012.03.27. 01:10:11

Mikor a házunk épült, gondoltam előzzük meg a bajt, még időben kihívom a kéményseprőket, véleményezzék, jó-e a kémény - ne utólag kelljen bontani. Nosza, az interneten kinéztem a központi számukat és telefonáltam. Közölték, hogy csak ez-és-ez a részlegük iletékes a területünkön, hívjam őket. Ki is jött egy fickó, majd anélkül, hogy bármit méricskélt volna, közölte, hogy csak tegyünk be egy borítékba 30 ezret a főnökének, és minden rendben lesz...
Én közöltem a kivitelezővel, hogy én nem fizetek, ha ő úgy gondolja, fizessen, de én nem vagyok hajlandó. Úgy tudom fizetett neki.
A lakópark akkoriban épült, kb. 500 telket értékesített az önkormányzat. Csak beszorzom a felével ezt a bizonyos összeget, akkor 7-8 millió jön ki. És ez csak a mi lakóparkunkból...
Amúgy azóta is rendszeresen megjelennek kéményseprők műszerrel szöszmötölni, van úgy, hogy decemberben, majd januárban ismét - kérdésemre közlik : minden évben kell ellenőrizni. De persze még soha nem kaptam értesítést, hogy jöttek volna, azaz abban az évben, amikor nem találtak itthon, akkor nem erőltették a dolgot - ebből gondolom, hogy javarészt kamu kéményseprők lehettek.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.03.27. 03:32:36

Kedves Állambácsi!
Aszt szeretném kérni tőled, hogy légyszíves olvasd el a Tékozló Homár blog kéményseprő bácsikkal foglalkozó posztjait. Ha elolvastad őket, ígérd meg nekem, hogy megpróbálsz tenni valamit az ügyben! Ojan jó lenne, ha anya és apa nem lenne szomorú amiatt, hogy értelmetlenségekre kell elszórniuk az apa dolgozójából haza hozot péndzt, miközben vehetnének gyümölcsjokurtot a kishugomnak, cipőt vagy újruhát nekem, és végre egyszer elmehetnénk nyaralni, mint az osztálytársaim. Szolj a kéményseprő bácsiknak, hogy csak azt a munkát fizettessék meg a szüleimmel, amit valóban meg is csináltak nálunk becsületesen. Tudod én az iskolában feketepontot kapok azért, ha a tanítónéni rajtakap valami turpisságon, mondjuk azon, hogy nem csináltam meg a házifeladatomat, hejette lemásoltam a padszomszédomról. A feketepontért apuék nagyon leszidnak engem és két hétre megvonják a zsebpéndzemet. Szeretném, ha te is megvonnád a csaló kéményseprő bácsik zsebpéndzét. Köszönöm.
Szurtos Peti, 2.b
(Bocsánat a helyesirási hibákért, a nagy részét még nem tanultuk.)

röhögő 2012.03.27. 06:01:49

@Bérgyilkos Bohóc: Te faxalap! Olvasni nem tucc? A megfelelő kutya(k) tartása esetén nem is zajonganak a kapud el5t. Ja és az én házamat még nem törték fel.
Mellesleg az egyébként hatóságként fellépő, nagy pofájú, gáz-víz-villanyórát ellenőrző 1ének, alázatosan szoptak +kérni, hogy lennék-e szíves becsukni a hordát. Amikor pedig a legveszélyesebbeket elzárom, a többi meg parancsra ül, akkor lábujjh1en járva végzik a dóguk. A szomszédok sem nyávognak, mert a kuttyok erősen le vannak baszva az indokolatlan ugatásért. A haszon pedig hogy évek óta nem törtek fel kocsit az utcán mióta a kis csapat ott tanyázik.
És ha még nem j5tél vóna rá, *etem a kuttyokat.

röhögő 2012.03.27. 06:08:18

@Fenimore: "Ha az én kutyámat megdobálja, ingerli valaki, na az aznap szart utoljára. A kéményt letojom, a kutya szent. " - Egyetértünk. Ha valaki dobálja a kutyáimat, kinyitom a kaput.

röhögő 2012.03.27. 06:11:14

@Vu, de ja vu: "Hahhh... Dobálja a kutyát??? Akkor sok kavics legyen nála, amikor kiengedem a kaukázusit" :-))

Szűcslaci 2012.03.27. 06:25:09

"(csengő minálunk ugyanis nincsen, mert egyrészt azt szeretem beengedni, akit magamtól hívok, másrészt időnként úgyis kinézek)"
Gondolom, a közüzemi díjak beszedőit nem te hívod. Utálatos fajta lehetsz. Másrészt a kéményseprő tevékenykedése két emberen múlik: az egyik te vagy. Ha igényled, akkor igenis átvizsgálja a kürtőt. De többnyire mindenki csak szabadulni akarna tőle - mert siet, mert a kémény elé pakoltak, mert a nyílást befalazták / tapétázták ...

Mózsi bá (törölt) 2012.03.27. 06:25:41

@Környezettudatos: Segítek egy picit, hátha így megérted: Azért, mert van álkéményseprő, még nem minden kéményseprő álkéményseprő. Azért, mert van hajléktalan házaló, aki csak lesni megy, attól még nem minden szerencsétlen hajléktalan házaló csak lesni megy. Azért, mert te úgy gondolod, hogy minden probléma előtt van idő levelezni, attól még ez természetesen nincs így. Azért, mert szerinted hülye elképzeléseim vannak, attól még természetesen ez csak a te kizárólagos, butuska véleményed. A csengő pedig nem a zaklatók eszközrendszere, de persze anno a barlangokban nem volt. Hol is laksz...?

Mózsi bá (törölt) 2012.03.27. 06:30:38

@ideologia: "Az új tv cikkely pedig a illetéktelen behatolóval szembeni a birtokát megvédőt helyezi de iure jogilag kedvezőbb helyzetbe, ha az netán erővel szeretné a határait megvédeni."
Nem beszéltem illetéktelen behatolókról. Épp, hogy azokról szóltam, akik nagyon "illetékesen" akarnak bejutni, de nem tudnak, mert úgy gondolod, hogy szabad vagy a csengő hiánya miatt. Ezekre nem vonatkozik az általad emlegetett cikkely. Tudod, pölö a kéményseprőnek be kell jutnia. Simán csak a munkáját végzi szerencsétlen. De persze te szabad vagy, szóval ne is foglalkozz ilyen piszlicsáré dolgokkal. Nem vagyok kéményseprő...:)

Exxit 2012.03.27. 07:03:32

Apám már vagy 20 éve nem fizet kéményseprő díjat!
Nem tudnak vele mit csinálni!
Ő azt mondja olyan szolgáltatásért nem fizet, amit nem végeztek el!

Én be engedem, de a fszikám, mindkétszer küzd a kéménnyel.!
Tudja,addig egy fillért nem lát, amíg ki nem sepri! ( márciusban szezon után, és szeptemberben szezon előtt szokott jönni)

Meglátta a turbós kazánom csövét.
-az milyen kémény?
-nem kémény, dupla cső, turbó cső
-de kémény mert kazánhoz csatlakozik!
ez így ment egy darabig.
- ha ki tudod pucolni akkor kémény, mondtam az IQ bajnoknak.
-de ő hogy másszon ki a tetőre
-old meg te akarsz kimenni, nem én!
-jó de ha ki is megyek, nem fér bele a kotró
- még ha a külsejébe nem fér bele, de van benne egy átmérő 60-as bélé cső!
-hát akkor az milyen kémény?
- mondtam hogy nem kémény!

pjm 2012.03.27. 07:06:20

Még nincs állami kézben a kéményfelülvizsgálat? Még nem jöttek rá, hogy szervezettebb és olcsóbb lenne, ha a parlamenti képviselők szednék a kéménysarcot? Mindenki jól járna, nem születne annyi baromság, amit végre kell hajtani és törvénynek neveznek. Mire végeznének az ország összes képényével éppen kezdhetnék újra és béke lenne, Károlyi is maradhatna a helyén...

dr. Bubó 2012.03.27. 07:08:12

minden kéményseprő bűnöző... ez egy bűnszervezet...

álamimafia támogatással szedik a védelmi pénzt...

nagyban hasonlít a többi álami intézményre, kivéve hogy ez magán... tehát ezt a beszedése után már ellopni sem kell...

CID 2012.03.27. 07:09:02

Régi elcsépelt mondás, de igaz : Nagy az isten állatkertje, a kerítés meg alacsony !

tököbökiiiiii 2012.03.27. 07:11:43

Én évek óta komoly csatákat vívok ezekkel a gyökerekkel, mert ez is csak egy olyan cég, akiket el kell tartanunk az összes sleppjével együtt. Direkt olyan kazánt vettem, ami duplacsöves (turbó kéményes) a külső csövön szívja be a friss levegőt, a belsőn nyomja ki az égésterméket. Direkt akkor engedtem be a gyökeret, amikor a kazán szervíz itt tevékenykedett. Addig csak ugatott, amíg a szerelő vissza nem szólt neki, hogy a főnöködnél is én szerelem a kazánt te sötétség, ne beszélj hülyeséget. Meggyőződtem róla, hogy nem ért a szakmájához, csak a védelmi pénzt szedi be.

basszusmáá 2012.03.27. 07:33:01

Én is próbáltam már egyszer nem fizetni a kéményeseknek,de a jegyző ajánlott levélben fenyegetett meg különféle bírságok megfizetésének rémképével, mivel a köcsög kéményeseknek kötelező jelenteni az önkormányzat részére.Nagy nehezen kifizettem. A következő évben-tavaly-már vártam a kéményeseket, de mivel én csak gázzal fűtök, ezért teljesen tiszta a kémény, a kapuban a kezébe nyomtam a lét nyugta ellenében. Idén is jöttek a köcsögök, készültem pénzzel, de kiderült hogy időközben emelték a díjat-1800-ról 3100-ra. Jó kis bevétel , mert adó formájú, kötelező befizetni, különben basztatnak...

mekeke 2012.03.27. 08:07:44

Az nem kémény, hanem szellőző. Kémény akkor lenne, ha lenne rá terv, engedély, de nincs, tehát nem az. Ha érdekli, megnézheti felülről a hosszú létrájával.

Kun András 2012.03.27. 08:29:32

Kb. 2 hete írtam egy levelet a Főkétusznak (de gyönyörű nevük van!) hogy mi a teendő, ha zárt égésterű cirkóm van. A tető kulcsa a szomszédnál, ergo, ha akar ki tud menni a kéményhez. A kazánt meg úgysem fogja szétszedni.

Email-re nem válaszolnak, a telefonjaik állandóan foglaltak.

ZöldszemM2 2012.03.27. 08:30:40

@Capr: Bp. -en előre, adók módjára szedik a kéményellenőrzési díjat.
A díjbeszedő Rt. végzi ezt !!

igazi hős 2012.03.27. 08:34:02

@Kepan: Ha a pince a lakásba nyílik, akkor a kazánnal együtt kéményt is kell cserélned, csak zárt égésterű lehet a kazán 3-4 éve. Én is megszívtam.
Elvileg, ha pont olyanra cseréled, akkor nem kell kéményseprő és akkor mehet a csere.

cicmen (törölt) 2012.03.27. 08:42:41

írtam egy levelet a Főkétusznak
Szilágyi
Örzsébet
Levelét megirta;
Szerelmes
Könnyével
Azt is telesirta.

Hehe! :)

jubilu 2012.03.27. 09:20:54

Szerintem az is tréfás, hogy kéményt ellenőrizni, szükség szerint pucolni a mi falunkba például decemberben jöttek. Minden házban égett a tűz. Kizárt, hogy bármit is lehessen csinálni a kéménnyel. Ezért aztán itt is így megy: kapuban pénz elkér, viszont látásra.

Bérgyilkos Bohóc 2012.03.27. 09:31:30

@röhögő: Ezt a faszkalapot oszd ki inkább a parancsra ülő jószágaidnak, kutyával izmozó barátom.
Szóval még egyszer: én konkrétan azt tartom viccesnek, hogy sokan azért nem szerelnek fel csengőt, mert nem akarnak bárkit beengedni (mondjuk már ebben sem értem az összefüggést, mert ha csengetnek, akkor sem muszáj ajtót nyitni), de ettől függetlenül jópáran írtak példát, amikor jött valaki, bekiabált, vagy valahogy mégiscsak jelzett(!), aztán ugyanúgy beengedték. Noormális?

cicmen (törölt) 2012.03.27. 10:19:33

@Bérgyilkos Bohóc: én konkrétan azt tartom viccesnek, hogy sokan azért nem szerelnek fel csengőt, mert nem akarnak bárkit beengedni

A hülyének nem jutott eszébe az ajtót is leszerelni, hogy kopogni se tudjanak! :)

cicmen (törölt) 2012.03.27. 10:22:58

Ha megdöglessz a szénmónitól, akkor meg majd jár a pofád hogy be sem csöngetett a kéményseprő!

cicmen (törölt) 2012.03.27. 10:25:08

@atpijkamo: "felfárad a padlásra, ott is van egy kémlelőnyílás, onnan kilát akár a Vénuszig

Ha meg lehajol, akkor az ánuszig!

ZöldszemM2 2012.03.27. 10:28:35

Nos a kéménysprők ténykedését el kell türni. Egy törvény és egy BM rendelet írja ezt elő ( Jó az érdekérvénysítési képességük ) Amennyiben nem engeded be vagy bármi módon akdályozod őket, azon nyomban feljelentenek a jegyzőnél életveszélyre hivatkozva.
De azért borsot lehet törni az orruk alá.
Pl. úgy hogy amikor ott vannak el kell kérni az igazolványukat, majd telefonon leellenőrízni, hogy nem szélhámosak é. ( Nem feltétlen kell telefonálni, csak immotálni a telefont ) és amikor kész avizsgálat nem aláírni semmit, vagy ha nagyon szívóskodik, kijelenteni, hogy a vizsgálat szakszerűtlen, felületes volt.
Más eszköz nincs az emberkezében. Ja még egy , természetesen filmezni minden ténykedésüket.
Ez csak azért jutott az eszembe - ők is a hozzájáruásom nélkül fényképezték a cirkómat.

cicmen (törölt) 2012.03.27. 10:28:47

Veri a kaput, kiabál, dobálja a kutyát, hogy ugasson (csengő minálunk ugyanis nincsen,

Mit csináljon ? Énekelje, hogy csigabiga gyere ki?

acel 2012.03.27. 10:35:15

Nyáron kazánt kellet cseréltetnem egy családi házban Eu szabályozás előtti béleléssel, ami automatikus ujrabélelést jelent . 120eft munka és anyagköltséggel,
(ebben benne volt a kéményseprő jattja is. 30eFt szakvélemény meg csomó benzinpénz mert csak én vehetem át.
Előtte persze az EU kompatibils kéménykivezetést kézzel keééett személyre szabni, valamint kötelező kéményseprőjárda 2m megtélésére, csak olyan cégtől vásárolva akinek papírja van a maffiától. (világ másik részén megvárásolható csak). Mivel a kémény alulról ellenőrizhető, és tisztítható soha senki sem fogja a létrát a tetőn használni. a 190eHuf-os költségnek majd a felét a maffiának fizettem ki.
De azt mondták jól jártam idén már korlát is kötelező, jövőre pedig kéményseprőlift is.
Ugyanitt kéményseprőjárda eladó :-)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.27. 11:11:52

@cicmen: van csengőm, de ha nem óhajtok zavarva lenni, akkor kikapcsolom. ébresztett már fel téged erőszakos jehova tanúi csapata a legszebb vasárnap délutáni szunyókálásodból? ugye nem.

cicmen (törölt) 2012.03.27. 11:35:58

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ébresztett már fel téged erőszakos jehova tanúi csapata a legszebb vasárnap délutáni szunyókálásodból? ugye nem.

Abból nem. De kádból ugrasztottak ki. Ott álltam egyszál törölközőben, a pöcsömről csöpögött a víz. Mondták kik ők és simán elkezdték nyomni a vakert. Na elküldtem a sunyiba őket.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.03.27. 11:42:26

@cicmen: rosszul csináltad. a törölköző nélkül kellett volna kiállnod az ajtóba :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 12:55:32

www.langlovagok.hu/regi_esetek/7_het-halalos-aldozattal-jaro-paneltuz-a-fovarosi-cserto-utcaban

Hét halálos áldozattal járó paneltűz a fővárosi Csertő utcában

... Először a menekülésre gondolt, azután arra, hogy szomszédai - miközben lakásuk ajtaja már-már tüzet fogott, a veszélyről mit sem tudva - az igazak álmát alusszák, fel kell kelteni őket! Már nyomta is a 170. számú lakás csengőjét, hosszan, erélyesen csengetett, valaki kiszólt: "ki az?", de ő ezt már nem hallotta, mert akkor már a másik szomszédját ébresztette...

El lehet képzelni, hogy nem 7 halott lett volna, ha néhány zseni kikötötte volna a csengőját, hogy őt pedig ne zavarhassa senki.

2012.03.27. 13:44:58

@Zsebtelep: de jó az avatarod !

CID 2012.03.27. 16:20:57

@atpijkamo: No, akkor azt hiszem, le is zártad a csengő nem csengő vitát;-)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 16:29:59

@CID: :)) Örülök, hogy így látod. Ha néhány Einsteinnek is eljut az agyában a mélyebb rétegekbe, akkor talán egy két-életet is megmentettem. Ah, de büszke vagyok magamra. Nem jár ezért lovagkereszt vagy valami?

Ja, de mindjárt jön egy agymenéses azzal, hogy ő kertes házban lakik. Pedig őt is ébreszthetik az utcáról, ha ég a tető. Vagy jön az árvíz... Vagy az űrgyíkok...

A vasrács az ajtón se okoz áthághatatlan akadályt a tűzoltőknak, van flexük. De azon a két percen is életek múlhatnak, azért tiltják.

CID 2012.03.27. 17:36:49

@atpijkamo: Nem akarnám éleslátásodat, kétségbe vonni, de ezért még nem jár lovagkereszt vagy valami. Annak viszont aki nem látja be, milyen veszélyei vannak, lazán jár egy sárgacetli :-)

vadiúj nick 2012.03.27. 18:27:43

@atpijkamo: @CID:

nem látom be én sem, de nem is panelban lakom, mint ahogy a fentebb nyilatkozók sem szerintem.

akit nem várok, az ne jöjjön hozzám, ez ilyen egyszerű.

a posztban szereplő védelmi pénzt szedő maffia pl. pont ilyen.

paneltűzön kívül van valami meggyőző érvetek, hogy miért legyen kint bekapcsolható bent zajoló csörgő szar felszerelve?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 18:43:38

@vadiúj nick: "akit nem várok, az ne jöjjön hozzám, ez ilyen egyszerű."

Akit nem akarsz beengedni, azt nem engeded be. Ez ilyen egyszerű.

"paneltűzön kívül van valami meggyőző érvetek"

Tűz, víz, űrgyíkok... Kérdezz meg egy biztosítót, vagy a tűzoltókat, vagy a Darwin díj odaítélő bizottségot, hogy ignoráns emberek mibe tudnak még ezenkívül belehalni.

Gyereked vagy anyád balesetben megsérül, haldoklik, becsöngetnek, hogy elvigyenek hozzá, hogy elbúcsúzhass tőle...

Mittomén. Az élet sokkal, de sokkal változatosabb sztorikat állít elő, mint én.

A kapucsengő az egy nagyon egyszerű és alapvető tartozék, olyan, mint az ereszcsatorba, vagy a villámhárító, vagy maga a kapu. Ha csengő nélkül is fölébreszthet a postás, akkor mit nyertél a csengő kikapcsolásával? Ha meg nem, akkor?

Meg volt már olyan, hogy valakit útbaigazítottam, átvettem egy üzenetet a szomszédnak, ami csak eszedbe juthat... És a jehovatanúit meg az ószerest udvariasan lerázom, nem kell parázni tőlük, nem tudnak a kapucsengőn keresztül megerőszakolni. Ez is egy ilyen irraconális fóbia.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 18:44:33

@CID: "ezért még nem jár lovagkereszt"

Csak azt ne mondd, hogy egy árva gyereket kell a zajló Dunából kimentenem...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 18:46:01

@CID: "ezért még nem jár lovagkereszt"

Tudom már, az aktuális kormányzópárt seggét kell kinyalnom... Vagyis azért a Kossuth díjat adják...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.27. 18:51:36

Na, összefoglalva: a kéményseprők szorgos népe az új közellenség. Eddig ugye a rendőrök voltak. Néhány rohadt almától köteles az összes a kollektív bűnös medalionját viselni a kabátkája egy jól látható helyén.

Néhányan már odáig vitték a Robinzon-életstílust, hogy nincs csengőjük. Kérdem én, mi van akkor, ha rájuk ront egy csapat erőszakos csibész, anyuka rohanna segítségért a szomszédba, mert apucit épp ölik, de a szomszédoknak is ki van kötve a csengője. Üvöltözhet a kihalt utcán hajnali kettőkor vagy bemászik a vicsorgó dobermann mellé a kerítésen (mert a szomszéd meg olyat tart)

That's life.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.27. 18:55:27

@bikmakk:
Petike, apukád mesélte már, hogy ha kéményseprőt látsz, csavarints egyet a ruhagombodon, mert attól szerencséd lesz? Tudod az ilyen vészterhes időkben még az ilyen morzsányi reményforrásokra is szükség lehet. Ki tudja mikor.

Marika néni a szomszédból

pjotrkolja 2012.03.27. 19:48:19

@neccharisnyás útonálló:
"Néhány rohadt almától köteles az összes a kollektív bűnös medalionját viselni a kabátkája egy jól látható helyén."
Köszönet...
Az általánosítgatás veszedelmes dolog. Nem lehet kijelenteni, hogy az adott szakma minden képviselője sz@rházi.
Nem is kívánok többet hozzátenni ... a korrupció, a visszaélés, a hatóság eljátszása elítélendő, nem vitatom, de egyes hozzászólók hangneme(a több mint százötven hozzászólásból 1-2., keményen anyázók)a primitív barmok szintjétől is jóval elmarad.
A homáron már védtem a szakmámat (igen kéményseprő vagyok), úgyhogy nem kívánom védeni a védhetetlent.
Vannak mihaszna kéményseprők, de az "ajtóban fizető, most nem jó, hagyjon a francba, húzzon a csába" hozzáállású és a blogon utólag "hozzászóló" sem különb!
A kéményseprés kötelező közszolgáltatás.(pont) Sokak számára szükséges rossz! Hát hozzák ki belőle a maximumot ... dolgoztassák meg a seprőt a pénzéért, engedjék be, ellenőrizzen, tisztítson, vizsgáljon, mondjon véleményt adjon tanácsot... stb. ez a dolga.
Senki nem hőzöng mikor a rendőr gyorshajtáson kapja ... pedig ő s csak csücsül az autóban és jobb-rosszabb esetben csak beállítja a lézeres sebességmérőt.
Így is túl hosszúra húztam ... üdv mindenkinek!

garbonciás 2012.03.27. 19:59:26

Tatabányán kijött nyáron a kéményseprő és a védelmipénzért cserébe, mert ha nem akkor feljelent, kitöltött kb 30 másodperc alatt egy fecnit, hogy mi is a tüzeléstechnikai helyzet. Kérdeztem ezt miért nem tették a tavaszi behajtáskor, miért kell most külön fizetnem, erre az volt a válasz ezt így fogadta el a város. Két kiszállás dupla pénz. Jól lobbiztak! Az persze itt is divat, hogy be se jön kéményt nézni, mert a gáztüzeléses új "gyári" kéményeken nincs ami elromoljon. A leg arcátlanabb, hogy a tavaszi (értsd fűtési szezon utáni ellenőrzéskor) benéz tükörrel a kéménybe és közli rendben, nem fészkelt bele madár. Mondom az jó mert ha ez veszély akkor ősszel kellett volna jönni nem most...
Tiszta lenyúlás, pedig lehetne tisztességes áron korrekten csinálni.

CID 2012.03.27. 20:07:19

@atpijkamo: Aztat nem tudom, de itt nálunk pár napja lett éppen dojcs tompika Csongrád megye díszpolgára. Ja meg javalloták a díszdoktori cím adományozását skicc palinak :-) Ehhez képest egy vitézi címre gyúrni kell, beláthatod :-) remélem

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.27. 20:08:11

@pjotrkolja: Egyes kommentelők minősíthetetlen hangneme mit sem változtat a status quon.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.27. 20:12:19

@CID: Na, csak vigyázzál, mert mingyá' itt terem Tompi, oszt jól leugat.
...legalább megkérdezhetném, mit szól a Schmitt- bizottság jelentéséhez.

pjotrkolja 2012.03.27. 20:18:56

@agresszív kismalac:
Változtatni nem változtat, mint ahogyan nem is írtam ilyet. Sőt ... mint fentebb említem a védhetetlen nem védhető, de a mindennek ellenálló, mindent lesz@ró lakossági hozzáállás és annak az esetleges (amúgy jogszerű) következményei miatti sértődött beírogatás sem csak a seprőről állít ki bizonyítványt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 20:22:28

@CID: "dojcs tompika Csongrád megye díszpolgára"

Ja, a politikusságról már lemaradtam. A fideszes korhatár fölé esek, és míg világ a világ, öregebb leszek náluk. Meg a gyomrom se bírja már az ilyeneket. Igaz, az átkosban sem bírta.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.27. 20:23:49

@pjotrkolja: Akkor nagyjából egyetértünk. Ugye a kéményseprés szerinted sem az a kimondott öltönyös foglalkozás?

vega2 2012.03.27. 20:35:36

Olyan 20 évvel ezelőtt beállított hozzám egy kéményseprő, hogy kéri a kotródíjat. Mondtam rendben van, csak van egy kis probléma. Azt kérdezte mi az? Mondám, hogy kotorni kellene. Na erre nagy duzzogva megkotorta a konyhában a kéményt. Erre azt mondta, hogy kellene a pénz. Mondom rendben, de van még egy kis probléma. ?????? Mondom a hátsó szobában is van kémény. Megkotorta. Kérte a pánzt. Mondom az a probléma, hogy mivel székállású a tető, ezért a padláson is van kormolónyílás. Megkotorta mindkettőt. Kifizettem. Azóta nem jött.....

pjotrkolja 2012.03.27. 20:37:20

@agresszív kismalac:
Nem, nem az.
Amikor a betanító szakmunkás kolléga kivitt terepre, a művezető annyit mondott csak, hogy "vissza ne hozd amíg a feje búbjáig nem lesz kormos".
Voltak is cifra esetek ... de máig nem feledem, hogy volt ingatlan, ahol erőszakolni kellett a dolgot, mert nekem kormosnak kellett lennem. :)
Volt minden ... 92 éves vak nagyika, 20-as nyikhaj, gégemetszett cigányasszony (jó fej volt), stb.
Néha el kell tudni szakadnia várostól. Falun más a helyzet, reneszánszát éli a fatüzelés (meg ami belefér). A vidéki seprő éhen hal ha nem seper (természetesen itt is van kivétel).
Vagyis:
A kéményseprő-ipari sormunkavégzés az valóbban nem "kimondott öltönyös foglalkozás".

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.27. 21:14:17

Ha már Tompika előkerült. Mit láttam ma könyvesboltba beszaladva?

"Keleti Éden" by Demszky (S.K.). Pislogtam, mint kezdő házőrző a macskafiókra.

CID 2012.03.27. 21:21:12

@atpijkamo: öregebb vagy mint skicc pali????

Xezs 2012.03.27. 21:41:40

Rövid, tömör sztori, és teljesen jogos.

Ritkán olvasni ennyire szívmelengető sztorit.

Amúgy meg a kurva anyját annak, amelyik nem megy be megnézni, hogy mi a fasz van a kéménnyel, csak beszedi a lóvét.

Xezs 2012.03.27. 21:43:48

@ideologia: Nagyon jól csinálod, de tudod te, hogy hányszor kaptam meg fórumban, hogy de bunkó vagyok, mert ugyanazt csinálom, amit te?

Még a végén valaki kihozta az egészből azt, hogy hálásnak kéne lennem, hogy valaki pénzt áldoz rám azzal, hogy felhív.

Azt hiszem ott fejeztem be a vitatkozást.

Nálunk egyébként a kibaszott kaputelefon volt iszonyat hangos, rohadtul utáltam, hogy mindenféle buzi szórólapos a mienket nyomja. Találtam neten egy szakit aki egy ezresért belerakott egy potmétert, így lehet rajta hangerőt szabályozni. Most már olyan kellemes hangja van, hogy nem is veszem fel, hagyom csörögni :)

Xezs 2012.03.27. 21:45:44

@manyuska: Miért kell elhinni ilyen egetverő baromságokat? Mármint most a lábtörlős sztorira gondolok.

Sosem értettem, miért kell egymást mindenféle hülye sztorival riogatni.

Van baj így is elég, minek kell még hozzákölteni egy csomót?

Xezs 2012.03.27. 21:49:17

@atpijkamo: Szerintem nem a lakosságnak kell motiválnia egy alapvetően profitorientált vállalat dolgozóját. Persze a kedves szó, a köszönés jár, de ez a maximum. Igaz, mikor pénzt hozott a postás anyámnak, az aprót mindig megtarthatta. De ez inkább kényelmesség, mert a faszom se akart az ajtóban állni addig, amíg ő előszedi azt a sok vasat.

Xezs 2012.03.27. 21:52:23

@atpijkamo: Pedig tényleg az a jutalom, hogy nincsen korbács. Fiókvezető haverom mesélte, hogy ha fűt-fát, jutalmat ígért a dolgozóinak, nem tették le az asztalra amit kell. Aztán meglebegtette nekik a kirúgás esélyét, egyből elkezdték lerakni az elvárt munkát az asztalra.

Sok ember ilyen sajna, ezen nincs mit szépíteni.

Xezs 2012.03.27. 22:02:00

@prof. DR. Igaz Magyar doctor professor: Nem kell ahhoz hamisítani, hogy meglegyen a kvóta. Tekintettel a magyarság szabálytudatának hiányára azt kell mondjam, nagyon-nagyon egyszerű dolguk van a rendőröknek.

De nem is baj, a sok hőzöngő önző parasztot meg is kell büntetni, nem úgy van az, hogy én kitalálom hogy rám más szabályok vonatkoznak, mint a másikra. Ez így nem társadalom, ez lófasz, ahogy itt nagy bölcsen írta valaki egy másik poszt alatt.

Xezs 2012.03.27. 22:05:23

@bikmakk: Kisfiam! Kérdezd meg anyutól és aputól, hogy 2500 Ft-ból el tud-e menni egy négytagú család nyaralni, vagy azt, hogy lehet-e ennyiből cipőt venni. Ha ez megvolt, akkor rájössz, hogy az évi 2500 Ft, ami havonta 208 Ft nem is olyan sok.

Viszont mondd meg apukádnak, hogy ha nem szolgáltatnak, akkor semmiképp se fizessen, mert baleknek lenni nem jó.

Xezs 2012.03.27. 22:07:19

@Szűcslaci: közüzemi díjak beszedői? az meg mi a tököm? kijön valaki hogy ő a villanyszámlát jött beszedni? hát menjen a kurva anyjába :)

Xezs 2012.03.27. 22:16:33

@pjotrkolja: "Senki nem hőzöng mikor a rendőr gyorshajtáson kapja "

Te kevés blogot olvasol barátom. Ma Magyarországon mindenki hőzöng, de már lassan azért is, hogy a víz miért H2O-ból áll. Idióta egy nemzet vagyunk.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 22:16:48

@Xezs: "Szerintem nem a lakosságnak kell motiválnia egy alapvetően profitorientált vállalat dolgozóját."

Egy ideális világban igen. Még Németo. sem ideális világ. M.o. meg még messze nem az.

Postás, pizzás, taxis, fodrász, pincér... dolgozzon az alapfizetéséért. Tudom hogy ez a véleményed, és tudod, hogy nem értek vele egyet. Én fizetem helyetted is a borravalót. Nem fogok most azon panaszkodni, hogy te ezzel engem meglopsz. És tudom hogy ezzel még annyira sem értesz egyet, és ezért nem fogok ezen vitát nyitni újra, és többet a témában nem is válaszolok. Azért ne búsulj, szeretlek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 22:18:00

@Xezs: A szamárnak répa és ostor kell. Már a régi görögök is tudták.

Xezs 2012.03.27. 22:27:03

@atpijkamo: Még a végén megsajnálom a kis meglopott lelkedet.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.03.27. 22:28:07

@Xezs: Na jó, mert nem nyitsz vitát, kapsz egy szmájlit: :))

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.03.27. 22:28:46

@Xezs: Pedig épp ma derült ki, hogy van, akire más szabályok vonatkoznak.

Környezettudatos 2012.03.28. 06:17:44

@Mózsi bá: Ne segíts, mert van elég gondom. Kéményseprőt több, mint 15 éve nem láttam a tetön, amint leereszti az eszközeit a kéménybe. Pedig ez a kéményseprés lényege, nem a nyugta. Nyugtával a napot dícsérik morzsika bácsi, nem kéményt sepernek. És mivel itt az elején elakadtál, nem elemzem tovább a segítő szándékú ostobaságodat. Semmi közöd hozzá, hol élek, én sem kérdeztem, ki az a szerencsétlen, aki a szomszédod.

Környezettudatos 2012.03.28. 06:23:58

@pjotrkolja: "...de a mindennek ellenálló, mindent lesz@ró lakossági hozzáállás..." ennek lehet kiváltó oka, nem gondolod? Senki nem ellenállatnak születik...de tapasztal és óvatossá válik. Nálunk ez túlélési stratégia. Annyi hatóság szed védelmi pénzt, annyi címen tartja a markát az állam a söralátét adó korszakában, hogy az embernek kell mérlegelni. Ráadásul akármennyit szednek be, sosem marad egy fillér sem a célra...de díszes tüzijátékra mindig akad.

janegirl36 2012.03.28. 09:45:36

A csengorol videken meg annyit hogy szuleim is videken elnek, kertes hazban, de amiota elterjedt a hir hogy edesapam agya alatt machetivel meg legpuskaval alszik meg a hazolo ciganyok is kerulik a csengo kornyeket... Aki meg tisztesseges ugyben erkezik az tudja hogy szivesen van latva :-)))

Szarazkoro 2012.03.28. 10:52:41

Paromekhoz nem jarnak mert vadasz az apja es ezt tudjak XD

iorek 2012.03.28. 10:54:06

@atpijkamo: Érdekes pont ez a pincér beleköp a kajába példa jutott eszembe nekem is, csak pont fordítva, hogy nem vagyok hajlandó csak azért borravalót adni, hogy ne köpjenek a kajámba.
A Te általad demonstrált elvtelen gondolkodás az amit a legjobban megvetek. Nekem ez az amit a szó jelent "magyar". Utállak a fajtáddal együtt. A sok kis sunyi megoldásodat ami szerint "kell" élni, és ami annyira megnehezíti az életem. Van egy jó hírem: Te vagy a többség. De leszarom. A Homár pedig pillanatnyilag a legprogresszívebb dolog ebben az országban.

imittto 2012.03.28. 17:12:19

Még Gyöngyösön laktunk, a házban átálltunk villany fűtésre így a kéményeket is megszüntettük. Jön a jómunkásember, mondja kéményseprési díj. Mondom 1 kémény el van bontva, kiöntve betonnal, a másik átépítéskor nyom nélkül eltűnt, a harmadikból meg egy 2 méteres cső áll ki, amit a kéménybe öntött beton tart, azon vannak az antennák rögzítve. Ha bármelyiket kitakarítja fizetek. Soha többé nem láttam...

ZöldszemM 2012.03.28. 19:33:52

@pjotrkolja:
Nos nem is lenne veletek sok baj ha a kéményseprés is olyan szabad foglalkozás lenne mint sok más ezer.
és nem is a talpaló kéményseprőkkel van a baj hanem magával a rendszerrel. Amúgy ki a kéményseprők felügyeleti szerve ??
csak van olyan nem ??

ZöldszemM 2012.03.28. 19:36:43

@Xezs: dehogy, törzsvendég az index kéményes topikban, akár én.

Xezs 2012.03.28. 21:07:45

@ZöldszemM: Kéményes topik? Az valami ilyesmi?

- nézd ezt a gyönyörű kéményt, milyen kecses és csinos

- tudom, én már tegnap kicsaptam rá

röhögő 2012.03.31. 00:40:52

@Bérgyilkos Bohóc: Hülyegyerek! Olvasni mikor tanulsz meg? Ha nincs csengő, akkor nem si erőlködnek. Korrigáltasd már a dislexiád!

plan 9 2012.04.01. 04:16:28

Legutóbb mikor jött a kéményseprő becsengetett, azt mondta Ő a kéményseprő, de nem hittem el.
Megkérdeztem miért nincs nála kefe.
Ebben maradtunk.
Lehet hogy jegyzőkönyvet fogok felvenni róla mikor kitisztítom a kéményt. Hátha kifizetem magamnak :)

zati 2012.04.04. 15:08:41

Hm, ez kétélű dolog. Amit a cikkben idézett fószer csinál, az sima védelmipénz-beszedés. Viszont a kémények ellenőrzése valóban hatósági feladat, elhanyagolása életveszélyes.
Mi négy éve költöztünk távfűtöttből egyedi fűtéses házba.
Csengetnek, hogy mi vagyunk a kéményseprők. Igazolvány, felszerelés, minden rendben.
Kérdem, mennyi az annyi. Mond egy számot, nem is túl nagyot.
Nahát, uram, maga az én emberem, már be is tereltem a padlásra, és frankón kikotortattam vele a kéményt.
Azóta minden évben ez történik.
A kémény vizsgálatának díja (=kéményadó :)) tartalmazza a kotrás díját.
Márpedig egy fával, esetleg szénnel fűtott kazán termel annyi kormot, hogy évente egyszer tényleg ki kell cucáltatni. Különben eldugul, eltömődik, csökken a huzat, és befelé indul el a füst. Szóval: Nem hülyeség a kéményseprés, ha TÉNYLEG elvégzik, nem csak a pénzt szedik be.
Javaslom a világgá zavarás helyett elvégeztetni és kifizetni a munkát.

ciluvagyok 2012.04.13. 20:22:38

Nem tudom, miről beszéltek... Én a 14. kerületben lakom, minden évben jön a hivatalos plecsnis kéményseprő, előtte 1 héttel értesítés a kapun. Bejön, felméri a terepet (nincsen kéményre kötött fűtőtestünk), udvariasan beszélünk 2 mondatot, aláírjuk a pecsétes hivatalos papírt amiből egyet itthagy nekem, haláludvariasan elköszön, megy tovább. Egy fillért se fizetek. Különösképpen szerencsés vagyok, vagy véletlenül a Holdra csöppentem?

Xezs 2012.04.14. 14:08:15

@ciluvagyok: Mivel nem használod a kéményt, evidens, hogy nem fizetsz. Nem vagy a Holdon, csak kicsit gondolkozni kéne.

MRN 2012.04.14. 23:59:27

@ciluvagyok:

Ha van kéményed, fizetni kell. Nálunk is parapetes cirkó van, és egy régi, használaton kívüli kémény, amiért is minden évben fizetni kell. Egyik évben azt mondták, hogy az alsó füstnyílást be kell betonozni, akkor nem kell fizetni. Következő évben mondtam, hogy be van betonozva. Ja, az nem elég, le kell bontani a kéményt, csak akkor nem kell fizetni... Persze, nem ragaszkodtak ahhoz se, hogy bejöjjenek az udvarra akár, nem hogy a tetőre.
Eleve nem értem, miért kötelező ez a "szolgáltatás". Akkor pucolják a kéményemet, amikor hívom őket. Ha hülye vagyok, és eldugul a kéményem, megmurdelek, mi közük hozzá? Társasházban még érteném, amit többen laknak. Ezen az alapon minden lakásba rendőr vagy ellenőr kéne éjjel-nappal, nehogy hülyeséget csináljon valaki, és veszélybe sodorja magát.

Xezs 2012.04.15. 05:15:11

@MRN: Na igen, hiába jó a kéményed mert évente ellenőrzik, ha te olyan hülye vagy, hogy szétgányolod az elektromos hálózatodat, ami utána tüzet okoz. Ilyen alapon azt is évente nézetni kéne. De ne adjak már ötleteket Matolcsynak úgyhogy befogom a pofám inkább :)

Nálunk még sosem kellett fizetni egyébként, mert nem használjuk a kéményt, pedig társasházi lakás. Bekopog, mondom hogy nem használjuk és elmegy.

MRN 2012.04.15. 13:08:25

@Xezs:

Hát szerencsétek van, mert ha van kémény, ami alkalmas (lenne) tüzelésre, már fizetni kell, hiába nem használod (de használhatnád). Mondjuk ezen az alapon a fodrásznak is fizetnem kéne, akár megyek hozzá, akár nem, hiszen van hajam.
Persze, a hasonlat sántít, de pont ilyen abszurd ez a kéményesdi.
Párom szülei hiába vezettették be a gázt, és mutatták a konvektorokat, mégis levették őket a házukon, plusz a melléképületen lévő kémények után egy szép összegre. Mondván, hogy használhatnák a kéményeket, ha akarnák. Pedig hát épp arra kellett a konvektor, mert már nem nagyon volt erejük szenet behordani, fát vágni. Gusztustalan, én csak füstadónak hívom.

Xezs 2012.04.15. 15:34:09

@MRN: Akkor ezek szerint a kéményseprők sem tudják hogy mikor kell szedni és mikor nem. Vagy a szüleid kéményseprője téved, vagy az enyém.

Mindesetre szüleidét lehet nem ártala lebetonozni, akkor az hivatalosan is megszüntetett kémény lenne.

MRN 2012.04.15. 22:48:16

@Xezs:
Ez a párom szüleinél történt pár éve, de minálunk is mindig szedték a pénzt, pedig régóta parapetes cirkó van. Próbálkoztam tavaly ezzel a bebetonozással, erre válaszolták, hogy az már nem elég, amíg nincs lebontva a kémény (akár használom, akár nem) fizetni kell.

Most rákerestem, és ezt találtam:

"A jogszabály előírja azt is, hogy a tartalék kémények és tartozékaik rendeltetésszerű használhatóságát évente egyszer ellenőrizni kell, és a tisztítást, ha szükséges, el kell végezni. Használaton kívüli kéményeket ellenőrizni, tisztítani nem kell. De vajon van-e különbség a "használaton kívüli" és "tartalék" kémény között? Ennek ismerete azért fontos, mert az egyik rendszeres ellenőrzéséért és szükség szerinti tisztításáért, mint kötelező kéményseprő szolgáltatásért fizetnünk kell, a másikért nem. Rendelet mondja ki (A kötelező kéményseprő ipari közszolgáltatásról szóló 27/1996. (X.30.) BM rendelet, az OÉSZ Országos Építésügyi Szabályzat): tartalékkémény: olyan kémény, amelynél a tényleges igénybevétel a más rendszerű hőellátás miatt nem áll fenn, de a hatályos rendelkezések szerint, illetve a fokozott biztonság miatt használható állapotban való tartása szükséges. A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték. Ám egy ilyen átalakítást megelőzően érdemes mérlegelni a következőket is: Jogszabály írja elő, hogy "Minden lakás legalább egy lakószobájában tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni."

A megszűntethető kéményről a kéményseprő szolgáltató helyszíni szemlén (ennek díja van!) dönt, a lezárási munkákat a tulajdonosnak kell elvégeztetni, saját költségére. Ám ezt követően még egy ismételt ellenőrzést köt ki a szolgáltató, ismét külön díjért. Csak ezután fog intézkedni a kéménytisztítási díj törléséről."

Nekem ebből az jön le, hogy a nem használt kémény után is kell fizetni, mert az a "tartalék". Ha meg akarom szüntetni, azért is fizethetek, hogy engedélyezzék, és ellenőrzik is, jó pénzért.
De a legszebb, hogy nem is szüntethetem meg, mert "Minden lakás legalább egy lakószobájában tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni."

Hát ez utóbbi a legszebb. Mindebből az következik, hogy nincs menekvés a füstadó alól.

Nálatok lehet, hogy a társasházi közös költségből fizetik.
süti beállítások módosítása