Tékozló Homár

Hogy is van ez a telefonadó?

2012.08.06. 13:25 | jackyll | komment

Mint arról már bizonyára mindenki értesült, a mobilszolgáltatók sajátos módon értelmezték a józan ésszel kivitelezhetetlen telefonadót. Jakab Andor azt is megírta már, hogy ezzel a trükkel az adót is leáfázták, Ági a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél érdeklődött, hogyisvanez, hogy pl. a Vodafone-nál a le nem beszélt percek leadóztatásán túl kell fizetni, de nem méltatták válaszra:

Közel 2 hónapja próbálom elérni, hogy foglalkozzon végre valaki azzal, hogy a VODAFONE milyen aljas módon veri át a fogyasztókat a 2 Ft-os adó áthárításával kapcsolatban. Ehhez még járul egy katasztrofálisan hozzá nem értő Fogyasztóvédelmes ügyintéző. Bocs, már csak bennetek bízom!

Beadvány a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, 2012. június 29.

Kérem, szíveskedjenek megvizsgálni, hogy a Vodafone 2012. június 28-án aktuális honlapján részletezett, a 2012 július 1-jétől bevezetésre kerülő „távközlési adó” áthárítás fogyasztóvédelmi szempontbon jogellenes-e! A Vodafone a jelzett honlapon az alábbiakban informálja az előfizetőit, illetve a mai napon a Vodafone információs szolgálata, valamint az ügyintézők is mind az alábbiakat erősítik meg:

A Vodafone Magyarország Zrt. ezúton értesíti üzleti illetve flotta tarifacsomaggal rendelkező Előfizetőit a korábbi évekhez képest jelentősen magasabb adóteher miatti díjmódosításról:
A Kormány által meghatározott adó maximális mértéke bruttó 889 Ft (nettó 700 Ft) flotta tarifákkal rendelkező előfizetések esetében illetve bruttó 3175 (nettó 2 500 Ft) Ft üzleti előfizetések esetében, amiből a Vodafone jelentős kedvezményt nyújt. Így a „Kiegészítő havi előfizetési díj" - amely minden, bármely típusú SIM kártyára fizetendő tétel, nem lebeszélhető és nem leforgalmazható - 2012. július 1-jei hatállyal az alábbiak szerint alakul:
•    Kisvállalati ügyfeleknél bruttó 1 250 Ft/hó/SIM kártya (nettó 984,25 Ft) Vállalkozói Fix és Vállalkozói Osztható tarifák esetében 2 éves hűséggel, egyéb tarifáknál bruttó 1 587,5 Ft (nettó 1 250 Ft).
•    Flotta tarifacsomaggal rendelkező ügyfél esetén bruttó 490 Ft/hó/SIM kártya (nettó 385,83 Ft).

A fentiekhez képest a mai napon érvényben lévő kormányrendelet szerint:

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről; a július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum. "Eszerint az adó mértéke magánszemélyek esetében hívószámonként havi 400 forintban, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 1400 forintban került maximálásra. Az eredeti törvényszöveg szerinti adómaximumok - magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 700 forint, egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 2500 forint - 2013-tól kerülnek alkalmazásra. A vezetékes és mobil hangszolgáltatás esetében percenként 2 forintos, valamint SMS-enként és MMS-enként 2 forintos adómértékek nem változtak.",

Az alábbi 2 szempont szerint kérném megvizsgálni az ügyet:
1.    Értelmezésem szerint a törvény által 2012 évben adómaximumként meghatározott összeget meghaladja a Vodafone által átalányként valamennyi előfizetőjének felszámolt összeg!

2.    Egy példán kiszámolva: kisvállalkozásnak választható Vállalkozói Osztható csomaggal rendelkezem, 5 db SIM kártyával 15.200 Ft havi átalány csomaggal, ami 19 Ft-os percdíjjal 800 percet tartalmaz, és amit abban az esetben is ki kell fizetni, ha azt az 5 db telefon ezt nem használja fel. Ez nem is szokott megtörténni, 50-100 perc havonta nem kerül lebeszélésre.  Ha azt vesszük, hogy a csomag alapján a 800 perc mindenképpen felhasználásra kerül, akkor ennek a 800 percnek az adója 2 Ft-tal számolva nettó 1.600 Ft lenne havonta. Ehhez képes a Vodafone átalányként felszámol SIM kártyánként bruttó 1.250 Ft-ot, (egyébként ez is félrevezetés, mert megjött a számla, és 1.270 Ft-ot számol!) mi az 5 db. SIM esetében összesen 3000 perc adója, azaz 6.350 Ft. Tehát a bruttó 15.200 Ft-os csomagom az adó miatt 21.550 Ft-ra növekszik, ami 42%-os emelkedés!

3.    Tehát nemhogy a valódi, de még a szerződött (le nem beszélt perceket is tartalmazó) FOGYASZTÁS alapján is túlszámlázzák, és fizettetik meg velem az adót! Ez véleményem szerint több szempontból is kritikán aluli!
a.    A törvény nem azt mondja ki, hogy a szolgáltató az adómaximumot bármilyen körülmény esetén felszámolhatja!
b.    Mivel ez nem a fogyasztó, hanem a szolgáltató adója, amit természetesen a legnagyobb pofával áthárít, vajon a Vodafone az Államnak a ténylegesen lebeszélt perceim után fizeti meg a 2 Ft-ot? Ugyanis ha igen, akkor a kisvállalkozói csomagokon az adó ellenére jelentős nyereségre is szert tesz a szolgáltató!
c.    2012-ben nem azok az összegek az adómaximumok, amit a Vodafone állít, és a mellékelt számla utolsóoldalán magyaráz!
d.    Ha ez fogyasztási adó, akkor miért nincs köszönő viszonyban sem a tényleges fogyasztással! Mellékelve az Excel táblázat a konkrét július havi fogyasztási adatokkal és számításokkal!
e.    Felhívnám a figyelmet arra is, hogy az adó áthárításának mértéke a Vodafone-nál attól függ, hogy a t. előfizető rendelkezik-e 2 éves húséggel, vagy sem! Tehát, ha lekötelezed magad 2 évre, akkor csak 1.270/ SIM az adód, ha nem, akkor 1.587.5/ SIM az áthárított adó! A VODA az Állam által a SZOLGÁLTATÓKRA kirótt egyértelmű adóterhet kénye-kedve szerint csűri-csavarja, és emeli pofátlan mértékre!
Bízom benne, hogy a Tisztelt Fogyasztóvédelmi Hatóság utána néz a Vodafone adóáthárítási politikájának, és ennek változtatása érdekében megteszi a kellő intézkedéseket!

Ui: Bíztam a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségben, de ahogy Brumi mondja Bodó Béla örök érvényű meséjében: tettem, de bár ne tettem volna!
•    Ügyfélkapun történt beadványomra 1 hónapig nem érkezett válasz, még visszaigazolás sem, így törlődött a táramból!
•    Telefoni reklamációmra megtalálták a beadványt, majd közölte az ügyintéző, hogy ő válaszolt, a választ elküldte levélben! (Vajon miért nem az Ügyfélkapura küldte, az nem hivatalos?) Azt is közölte, hogy ÉN rosszul adtam meg a címet, ezért nem kaptam meg! ???? Könyörgöm, én nem írtam semmi címet, hiszen az Ügyfélkapumon keresztül adtam be! Ott pedig az alapadatoknál helyesen van meg 1000 éve a címem! Valaki kigépelte (??????) és rosszul írta át! Na, ez sem az én saram!
•    Ezután vagy 1 órás telefoni győzködés következett, mivel képtelen volt a fentieket értelmezni az ügyintéző! Közölte, hogy beadványom nem a Fogyasztóvédelemre tartozik! Tanácsolta, hogy, a számla reklamációmmal menjek a NAV-hoz! Ezután hosszas újbóli 30 perc magyarázatot követően a Gazdasági Versenyhivatalhoz irányított volna! Atya ég, - gondoltam, jobb, ha bemegyek, viszek táblázatokat, és megpróbálom elmagyarázni az illetőnek, hátha személyesen inkább megérti ennek az igazán bonyolult dolognak a lényegét.
•    Így hát kinéztem a Fogyasztóvédelmi honlapról az ügyfélfogadási időpontokat és a helyszínt. Meg is érkeztem a megjelölt időintervallumban, ami a hétfői napon 9 -16 óráig szerepelt, mint fogadóképes ügyfélszolgálat! Igen ám, de minden kihalt volt 13 óra 4 perckor, mire egy portásnak látszó egyén megmutatott egy nyomtatott tacepaót, ami „bugyiban” feltűzve sárgult már jó ideje az ügyfélszolgálati ajtón, az alábbi felirattal:
„ TECHNIKAI SZÜNET minden nap 13 – 14 óráig!
De kérem szépen, ha nem az van kiírva a honlapon, hogy ügyfélfogadás 9 – 13, illetve 14 – 16 óráig, akkor nem zárhatnak be! És miért van minden nap 13 és 14 óra között „technikai szünet”? Talán nincs áram, minden nap ugyan abban az időben, vagy csőtörés, vagy földrengés-bombatámadás, vagy sztrájkolnak a számítógépek?
•    Így hát mérgelődve sétáltam 1 órát, mire 2-re visszamentem már voltak 3-an előttem! Sebaj, sorra kerültem. Unott arcú és hangú, valószínűleg alulfizetett mogorva közalkalmazott nő ül egy hónaljig érő magas pult mögött. Én meg odaállok, könyökömtől fölfelé látszom csupán, és eben a kiszolgáltatott pózban „kérelemmel” jönnék, kérek, alázatosan esedezem, hogy figyeljenek rám az állam és a hatóság, mert mondanivaló, és bejelenteni valóm volna, ha nem tetszene haragudni…….stb. filing! Foga között szűrve 2 szót kiköp felém, a magas pult fedezékében nyomogatja a gépet, majd lehívja azt az ügyintézőt, aki eddig sem értette, mit is akarok valójában!

Fél óráig magyarázom a táblázatokat, számlákat, kimásolt Törvényt, és a Voda honlapját. Bólogat, majd hozzáteszi, hogy ő a Telenor-nál van, ott szerinte nem ilyen az adóáthárítás. Ez megnyugtat, igazán. Majd közli, hogy most már elhiszi, hogy ez az ügy talán mégis a Fogyasztóvédelemre tartozik, és továbbítani fogja a felettesének. DE JÓ!

Hát most itt tartunk! Fizetek mint a katonatiszt a Vodafone-nak, miközben azon gondolkodom, hogy a Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos fogyasztói kifogásaimat, a „technikai szünetnek” álcázott nem publikus, valószínűleg a munkaidőt nem növelő ebédidőről, az ügyintézők hozzá nem értéséről, az alárendelt, ’70-es évek stílusát idéző ügyfélfogadásról vajon hol lehet bejelentést tenni?  

Ágnes
VODAFONE által becsapott állampolgár

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ppix 2012.08.07. 09:30:50

@S.A.:

"Tán nem véletlen hogy havonta több ezer ügyfelet veszítenek, a T is egyedül a Vodafone gyarapodott több tizezer előfizetővel. "

Hazugság.
Mennyit fizet a hülyességek terjesztéséért a Vodafone?

Piacrészben és ügyfélszámban is csökken a Vodafone, lásd NMHH gyorsjelentések. Decemberben volt egy plusszos hónapjuk, de azt már azóta ledolgozták:

nmhh.hu/dokumentum/152299/mobil_hang_2012_junius.pdf
nmhh.hu/dokumentum/2050/mobil_hang_gyorsj_201201.pdf

Egyéves Önkéntes 2012.08.07. 09:31:05

@M_R: szoktam ebayen rendelni
amerikából töredékéért postázzák a cuccot, mint itthon
és még követheted is a neten

M_R 2012.08.07. 09:37:23

@Egyéves Önkéntes: Ismert jelenség. Nekem a Kaliforniában feladott cucc 24 órával később már Kölnben volt, és 30 órán belül már Bp-en. A feladástól számított 48 órán belül kézben volt...

A Magyar Kir. Posta ezt a sebességet talán adott városon (vagy kerületen) belül tudja:)

Belföldi levél normálban 3 nap, sürgősségivel kicsit drágábban szintén :)

Peetee 2012.08.07. 10:09:04

Nem azt kell mfigyelni, hogy mi mond a Zorbán, hanem azt, hogy mit tesz. Ezt ő maga mondta. Én figyelek:

Azt mondta, nem lesz 1400forintnál több az extra adó. Az állampolgár panasszal él az illetékes szerveknél, de azok nem tesznek semmit.
Figyelek és az jött át: Fizess büdös-paraszt állampolgár, így is-úgy is magasról szarok rád!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 10:11:15

Továbbra is fenntartom tegnapi - elszállt - véleményemet:
- A Vodafone-ra rá kell küldeni a NAV-ot, egy százmilliós adóbírság megtanítja őket a hatályos adószabályok betartására, és arra, hogy ne realizáljanak extraprofitot az állam lejáratásából.
- Az a fogyasztó, aki olyan hülye, hogy nem tudja, mi a különbség egy kormánytisztviselő és egy közalkalmazott között, az nem érdemli meg a fogyasztói jogokat.
Hol van ilyenkor a Sün? Cicifixíroz?

M_R 2012.08.07. 10:25:03

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"- A Vodafone-ra rá kell küldeni a NAV-ot, egy százmilliós adóbírság megtanítja őket a hatályos adószabályok betartására, és arra, hogy ne realizáljanak extraprofitot az állam lejáratásából"

Ja, így működött a kommunizmusban...lehetett ütni-vágni a gaz karvalytőkés kapitalistát..

A hatályos adójogszabályokat betartva akkor és annyival emel árat a szolgáltató ahogy jólesik neki.

Az államot meg lejáratja a kormány, nincs szükség hozzá extraprofitra: elég ha kiflicsücsök asszonyság vagy rogántóni megszólal:)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 10:38:04

@M_R: "A hatályos adójogszabályokat betartva" : igen. De V. László kétkezi nincstelen főmaffiózó ezeknek még a cipőfűzőjét sem köthetné meg. Esetleg Gyurcsánynak...
" akkor és annyival emel árat a szolgáltató ahogy jólesik neki" Kivéve, ha kartell-megállapodással, erőfölénnyel, monopolhelyzettel visszaélve. Osztán ha tényleg elindul egy TISZESSÉGES profittal működő társaság, és ahhoz tömegesen átmennek a multigecik által rendre átbaszott ügyfelek, lesz itt olyan sírás-rívás, mint a fürdős kurvák szakszervezeti kongresszusán, és borítékolható, hogy a francia, a német és a norvég kormány a BT-t is össze akarja majd hívni, és lebombáztatni ezt a geci országot, ahol alámennek az ő nemzeti cégeik árának.
Volt már rá példa...

M_R 2012.08.07. 10:53:43

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Tovaris, légyszives soroljál már fel pár nyereséges magyar állami céget, ami árban alámegy a a konkurens cégek árainak..

elwood 2012.08.07. 11:12:00

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: " a multigecik által rendre átbaszott ügyfelek"

ha a multigecik nem építik ki itt a hálózatokat akkor még mindig utcai telefonfülkéből kommunikálsz és tíz évet vársz a postától az ikervonalra.

jól jön amikor befektetnek, aztán amikor fizetni is kell érte akkor igazmagyarok leszünk rögtön és csapunk az asztalra

M_R 2012.08.07. 11:29:12

@elwood: És szélessávú internete meg valamikor 2050 és 2120 között lenne leghamarabb - és addig csak a sarki kiskocsmában két feles mellett büföghetné bele a világba a turbómagyar sirámait :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 11:31:23

@elwood: "jól jön amikor befektetnek, aztán amikor fizetni is kell érte akkor igazmagyarok leszünk rögtön és csapunk az asztalra"

Földi vonal: A dajcsetelekom megvette a matávot, felvett rá nagy kölcsönt, a pénzt kivitte az országból, már nullszaldón volt. Azóta még sokszorosan megfizettük ezt. 5000 Ft havidíj, nulla lebeszélhető, 13 Ft percdíj AKKOR. A kábelalagutakat 20+ évig ingyen használta, még ő szedtett másoktól irglmatlan bérleti díjat.

Mobil: Fasznak kellett, nekem nem. Csinálták, megfizettük, nem látom a problémát. Most is többszörös díjat fizetünk a szomszéd országokhoz képest. Nem hullanak a könnyeim érte.

A Zwack-ot viszont sajnálom. Elvették a cégét, aztán egy darabot visszakapott, a többit visszavásárolhatta. És megint felépítette az üzletét, és nem volt monopóliuma, nem nyomta le mások torkán, mint a telefont.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 11:32:01

@S.A.:
"A Telenor senkinek sem válaszolt konkrétan, senkit nem engedett bontani, azóta is csak sumákolnak."

Aha!
Egyszerűen elküldte az sms-t hogy változott az ÁSZF
Akinek szeme van , mint nekem , elolvasta és tisztába lehet az árakkal, vag yváéthatott simán
illetve válthat most is
Érdemes a teszkó-lidl vagy miknek a percdijait
Röhelyesen magas

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 11:33:22

@atpijkamo:
A Zwack-ot "

Nyugodjon békében!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 11:34:20

@M_R: Posta? Ki visz el egy levelet Nyíregyházáról Zalaegerszegre 95 forintért? 130-ért másnapra.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 11:39:47

@atpijkamo:
130 csak akkor, ha Ó-Zélandon keresztűl kéred a kézbesitést

M_R 2012.08.07. 11:42:14

@atpijkamo: Jövőre várhatón nem csak a Magyar Posta és lehet hogy olcsóbban. Másnapra meg a posta sem viszi el...

"elsőbbségi jelzővel megjelölt levelek legalább 85%-át a következő munkanapon kézbesíteni kell"

Azt meg hogy a 85% nem csak 18%-e a posta belső statisztikáin kívül("csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok") senki nem firtatja - nem életszerű hogy tömegesen reklamálnának a zemberek mert másnap helyett 3 nap múlva kapták meg:)

Ami hivatalos levél - tehát fontos nyomon követni hogy mikor vetted át - az meg tértivevényes ajánlottként megy...és nem másnapra, nem 130 Ft-ért.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 11:43:23

@horex: Nem értelek. Az elsőbbségi pluszdíj 25 Ft. Akkor általában másnapra ottvan az országon belül.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 11:44:17

@elwood: Bírom azt a ló gigát, amelyik szerint minden haladás csakis és kizárólag az aktuális rendszernek, rezsimnek köszönhető. Sok vörös fasz azt hiszi, hogy ha nincs szocializmus, nem épül újra a nagyrészt kommunista megszállók által lerombolt ország - holott kb. ugyanolyan szar lakótelepek épültek akkor mindenütt. Az, hogy a privatizáció (mitől privatizáció az, ha monopol szolgáltató cégeket részben vagy egészében külföldi állami cégek vesznek meg, akarom íratnak szarér-húgyér' a nevükre?) nélkül nem lett volna fejlőúdés, ugyanilyen baromság. A COCOM-lista ugyan fékezte a technológiai fejlődést, de annak az eltörlésének elvileg nem volt feltétele a közjavak elherdálása. Amúgy valójában igen. Nézzül pl. az áramszolgáltatást! A francia érdekeltségű cégek pl. még ma is szinte kizárólag az 50-es-60-as években beállított villanykarókon szolgáltatnak, annyi trafót cseréltek, amennyit a balliberális bodzaszedők elloptak, és teljesen természetes, hogy ha esik 10 centi hó, akkor az évtizedek alatt elkorhadt, harkályok által kiodvasított birizgefák sorra kidőlnek, a boldog ügyfelek meg ottmaradnak áram-, tehát fűtés nélkül, mert a gázkazánhoz és a keringetőszivattyúhoz is kell delej.
De hát kutyából szalonna és köpönyegforgató antimagyar kommunistából rendes, becsületes, gondolkodó ember soha nem lesz.

M_R 2012.08.07. 11:50:02

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"még ma is szinte kizárólag az 50-es-60-as években beállított villanykarókon szolgáltatnak, annyi trafót cseréltek, amennyit a balliberális bodzaszedők elloptak"

Hát nem sok közöd lehet a fizikához...

"köpönyegforgató antimagyar kommunistából rendes, becsületes, gondolkodó ember soha nem lesz. "

Úgy tűnik ez neked sem jött össze.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 12:03:38

@atpijkamo:
Uj homáros lehecc azé' nem érted
:))
Valami régi-régi posztban volt hogy körbevittek valami levelet országokon át
Ott hangzott el az Ó-Zéland kifejezés

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 12:06:26

@M_R: Átvertelek. A Postának monopóliuma van.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 12:07:10

@M_R:
Másnapra meg a posta sem viszi el...'"
Lviszi, sőr sokszor elsőbbségi nélkül is megta a cimzett

100%-os helytállás meg egyik szolgáltatónál sincs, azért 85% a postánál

M_R 2012.08.07. 12:33:56

@horex: Ez szerencse kérdése. Két megyeszékhely között - amennyiben egy vasúti fővonalon/főútvonalon vannak - gond nélkül.

De Mari néni egy darab elsőbbségi levelével Sopronbivalybasznádról Nyírtelekalsóra nem fog célfuvarban egy külön autó vinni egy levelet. A 85% valami varázsgömb-kávézacc kombinációból bizonyára levezethető.:)

Az esetek 50%-ában tudják hozni a 85%-ot :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 12:45:07

@M_R: "Két megyeszékhely között - amennyiben egy vasúti fővonalon/főútvonalon vannak - gond nélkül."

Hát ez Budapest-Budapest viszonylatban nem működik. A szomszéd utcába általában 3 nap alatt érkezik meg.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 12:48:34

@atpijkamo:
Feladtam egy levelet elsőbbségivel magamnak
Mire hazaértem ott volt a lev.ládámban

Naaa?

Round_robin 2012.08.07. 12:48:36

@Egyéves Önkéntes:
Ez nem teljesen igy van. A cégnek teljességgel mindegy, hogy ki a tulajdonosa, állam-e avagy multi.
A telefonálás magyarországon kib. drága jelenleg. A sógoroknál pl. van 10 euros csomag, amiben van korlátlan NET, 1000 perc lebeszélhetőség.
Itt kajakra fizetsz x percért, attól függetlenül, hogy valóban lebeszéled-e vagy sem.
Az állami mobilszolgáltató, minden gonddal-problémával együtt is jobb volna, mint ez a három sáska (Telenor, Tmob, voda).

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 12:52:38

@horex: Megcímeztem egy levelet magamnak, mikor elmentem hazulról, bedobtam a postládámba, mikor hazaértem, már ott virított. Még bélyeg se kellett rá.

Az ausztrál és a román paraszt beszélhgetnek.
Ausztrál: - Akkora a földem, hogy ha beülök a réndzsróverembe, csak egy nap alatt kerülöm meg.
Román: - Beülök a dácsiámba, én is.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 12:53:38

@atpijkamo:
"Megcímeztem egy levelet magamnak..."

Nyertél!/majdnem!/

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 12:54:32

@Round_robin: "A cégnek teljességgel mindegy, hogy ki a tulajdonosa, állam-e avagy multi."

:)) Hehe. A nap vicce.

A tulajdonos jelöli ki a vezetést, és kurvára nem mindegy, hogy vezetnek egy céget.

elwood 2012.08.07. 12:55:43

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

"balliberális bodzaszedők"

az ilyen begőzölt hülyeségek olvashatatlanná teszik, ha van valami értelem tartalma a kommentnek

"hogy a privatizáció (mitől privatizáció az, ha monopol szolgáltató cégeket részben vagy egészében külföldi állami cégek vesznek meg, akarom íratnak szarér-húgyér' a nevükre?"

pl. a masszívan ráfizetéses állami üzemeltetés nyereségessé, az államnak ezzel olcsóbbá válik. (de nem állítom, hogy a privatizáció helyes döntés volt)

"Nézzül pl. az áramszolgáltatást! "

nézzük inkább mégis a telkót. tíz vagy száz milliárdos nagyságrendben ruháztak be zöldmezőn, és még a frekvenciáért is fizetni kellett

Round_robin 2012.08.07. 12:57:25

@kvadrillio:
"az igazi lehúzás ez:
Nyári kényeztetés Hévízen 50.700 Ft / fő / 2 éjtől
C-Travel"

Miért lenne lehúzás?
Azt sem tudod, hogy mit kapsz cserébe itt és ott.

Egyéves Önkéntes 2012.08.07. 12:59:00

@Round_robin: "Ez nem teljesen igy van. A cégnek teljességgel mindegy, hogy ki a tulajdonosa, állam-e avagy multi. "

Ez valami vicc akar lenni??

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:00:53

@elwood:
"Nézzül pl. az áramszolgáltatást!
nézzük inkább mégis a telkót."

Maraggyunk az áramszolgáltatónál!

A vérszivő diktatúrában 110V-rol 220V-ra emelték a feszültséget
A multi meg 220-rol csak 230-ra tutta

Round_robin 2012.08.07. 13:02:44

@elwood:
"nézzük inkább mégis a telkót. tíz vagy száz milliárdos nagyságrendben ruháztak be zöldmezőn, és még a frekvenciáért is fizetni kellett"

Hát igen, csak az a gond, hogy a mi pénzünkből tették ezt. Remember: 1998 - 120 HUF/perc., 1992: ha felhivott valaki, akkor is fizettél 120 HUF/percet. A frekit pedig még szép, hogy nem kapják ingyen.

Round_robin 2012.08.07. 13:04:21

@Egyéves Önkéntes: Nem. Nem akar vicc lenni. Hadd ne kopizzam be ide a nyereséges állami tulajdonú cégek listáját mert nem győznéd végigböngészni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:04:50

@elwood: Én még emlékszem, amikor pl. Borsodban kiadták a kamatospénzes vajdák, hogy "a betegre kell szavazni" (H.Gy., vaskoronával). Azért van a mostani para a választói regisztrációval szemben is, mert lehet, hogy megnehezítené a liberálbolsevik oldal szavazatvásárlásait?

elwood 2012.08.07. 13:06:20

@Round_robin:
> "tíz vagy száz milliárdos nagyságrendben ruháztak be zöldmezőn,"

"Hát igen, csak az a gond, hogy a mi pénzünkből tették ezt."

hűha, te adtál nekik százmilliárdot ?
nem maradt néhány kósza milliócska a tárcád aljában ... kitunkolnám

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 13:06:46

@elwood: Fenntartom, hogy egy monopóliumot privatizálni feltételek nélkül hülyeség. Akármennyit beszednek a díjakból, akármilyen szarul vihetik a céget, hullára keresik magukat. Ezt egy állami cég is pont ugyanígy meg tudja csinálni.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 13:07:56

@elwood: Ez nagyon gyerekes volt. Tőled ennél többet várok.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:09:16

@Round_robin: "Aa múúltat vékkép etörőni" akarják és nem emlékeznek. Látszólag.

elwood 2012.08.07. 13:10:58

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: aztán valahogy mégis kétharmadot kaptak ezek, de nyugodtan gondolt azt, hogy csak azok szavaztak kedvenceid ellen akiket a vajda lefizetett

a félázsiai népnek valóban kubatov hótiszta módszerei valók

Round_robin 2012.08.07. 13:14:32

@elwood: A helyzet az, hogy nem én adtam nekik, hanem MI, pontosabban az ország java.
A feltétlenül szükséges beruházásokat finanszirozták csak. A működés minimumát. A koncessziós dijat pl. már nem, azt ugyanis a bevételekből fizették, ahogy a fejlesztéseket is (Emlékezz csak. 80-100 ezres mobilnet számlák, stb.). Hadd tegyem hozzá, magyarország a földrajzi viszonyai okán egy könnyen lefedhető ország, szemben mondjuk ausztriával, vagy svájccal. Mégis, itt a legmagasabb a telefondij.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:17:50

@Egyéves Önkéntes: Libernyák dogma csupán. Egy cég szellemisége, vezetése szinte független a tulajdonosi összetételtől. A kivételt a max. egy-két tucat főt foglakoztató családi vállalkozások jelenthetik - de csak addig, amíg a tulajdonosok és a vezetők személye nem különül el.
Tejesen mindegy egy nagy cégnél, hogy állami-, egyházi, banki/nyugdíjbiztosítói vagy kisrészvényesi tulajdonban van. Aki tolvaj, az lop a magántulajdonostól is, még ha az a saját apja/anyósa/szeretője, akkor is. Lásd Kecskemét, Mercedes gyár. A másik ilyen agyament libernyák dogma, hogy a korrupció és a pazarlás az állami szektor jellemzői. Mintha ne lenne a legtöbb kisebb-nagyobb magáncégnél is olyan, aki a főnök tudta nélkül, "okosba" old meg dolgokat az őt korrumpálóknak.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:18:13

@Round_robin:
Azért az nem ugy indult hogy meghirdették a bunkofont és nem volt szolgáltatás
A 120Ft/percböl sokáig jött vlna össze a hálózatfejlesztés, különösen mobil vonalon
Beleraktak egy halom pénzt és ahogy nőtt a "penetráció"/barom szó/ úgy csökkentek az árak
Nem tudom mennyi volt a megtérülési idő, de gondolom nem kevés

Hogy most szivattyúzzák ki a nyereséget?
Te is ezt tennéd ha lenne ilyen céged,

Vagy te odaköltöznél pl. Belga_Kongóba, hogy ott költsd el a nyereséged?

Nézzd meg a teszkó mobile árait , magasabb bármelyiknél
a beharangozott nemzeti hazaffyas mobilcégnek meg hire hamva sincs

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 13:19:08

@elwood: "@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: aztán valahogy mégis kétharmadot kaptak ezek"

Nem tudom, de az a kétharmad nem valami 53% volt? Valaki pontosítson!

- 2006 választás előtt - törvényt hoztak az 5 éves adócsökkemntésről
- 2006 választás után - adót emeltek
- 2006 öszodi beszéd, hogy a debil, aki a fentit nem fogta fel, valamire mégis felháborodhasson.
- 2006-2009 semmittevés + szánalmas vergődés, ami egy miniszterelnők-casting bohózatban kulminált
- egy év nyugi, ami nem gyógyíthatta be a fenti mély sebeket
Belátható, hogy nem a fityisz nyerte meg a választást, hanem a szoclib vesztette el. (Kétharmadra.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:21:44

@elwood: Akkor tényleg bőven 2/3-ot kaptak minden szlömösödő területen. Gondolj csak vissza a '94-es választási adatokra!
@Round_robin: Az autópálya-építés km-költsége is...

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:22:27

@atpijkamo:
"Ezt egy állami cég is pont ugyanígy meg tudja csinálni. "

Meg TUDNÁ csinálni , ha lenne számonkérés az állami szektorban

Mindig az volt a vélemyényem hogy nem kellett volna eladni amit eladtak, csak megfelelő embert az élére állitani
Aztán példákon keresztül bebizonyitották nekem és igazuk volt, hogy ez nem megy
Lássd csak az önkormányzatok és az állam tender kiirásait és a hasonló "tanácsadói" megizásokat

elwood 2012.08.07. 13:23:24

@Round_robin: piac van. ha drága ne használd. van vonalas, van internet, van voip, van fax

a pénzt ő adja, bankhitel, amiért ő vállal felelősséget,
adja a szakértelmet, munkát ad és kiképez ezreket

ráadásul az államnak egy fillérbe nem kerül, ha talál olyan marhát aki 100 ezres mobilszámlát csinál akkor ő nyert

miért nem csináltál egy szittyatelt ami olcsón, jól szolgáltat, és a te zsebedben lenne az összes haszon ?

Round_robin 2012.08.07. 13:24:07

@horex: "Azért az nem ugy indult hogy meghirdették a bunkofont és nem volt szolgáltatás
A 120Ft/percböl sokáig jött vlna össze a hálózatfejlesztés, különösen mobil vonalon"

De. Az úgy volt. 250.000 Ft-ért vettem '92-ben a benefon office tip. telefonomat és a IX. kerületi irodámban csak addicionális antennával voltam képes használni. Itt a fővárosban is akadt hely bőven, ahol még azzal sem.
Tehát: Tettem a rendszerbe negyedmillió forintot és a telszámláim 20-30.000 Ft-osak voltak havonta. Mindez 20 évvel ezelőtt. Engem ne altass, mert nem fog sikerülni.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:25:28

@atpijkamo:
Valaki pontosítson!'"
Pontositalak

Sose volt érdekes hányan mennek el szavazni, ha érvényes egy szavazás.
A szavazók 2/3-át kapta a fidesz és ennyi
Aki nem ment el, de aki igen, az se hivatkozzon az 53%-ra

Ennyi erővel a 15milla magyarra is lehetne hivatkozni

elwood 2012.08.07. 13:30:06

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "Libernyák dogma csupán. Egy cég szellemisége, vezetése szinte független a tulajdonosi összetételtől. "

te jártál már postán, sztk-ban és tényleg ugyanazt a munkatempót láttad mint a suzuki gyárban ahol futva kell közlekedni két mozgó autó között különben lemarad a normaidőről ?

@Egyéves Önkéntes: hát én azt hittem ez viccenek jó. de ezek tényleg sírva könyörögnek egy állami telkócégért

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:31:06

@atpijkamo: Az az ország szerencséje, hogy ma nincs egyetlen valamire való liberálbolsevik vezéralak sem. Az utolsó valamire való baloldalinak mondott politikus a megboldogult elméjű H. Gyula volt, függetlenül AVH-s pribék múltjától (az eltüntetett bizonyítékok hiányában tilos háborús bűnösnek nevezni) és masszív alkoholizmusától (még részegen is normálisabban tudott gondolkodni, mint a Kulcsár Attila "nagy embere").

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:31:28

@Round_robin:
Ha neked altatás, akkor ugorgyunk

Volt hálózat amikor vetted a készüléked? Volt! Fejletlen kicsit még? Igen

Az állam, miért is nem kezdett bele ugyanilyen alapon a mobil/vezetékes szolgáltatás fejlesztésébe
Mert hulye szocialista gondolkodású volt

Fizettél a vonalas telefonért is rendesen, ha lett volna vonal
Én még akciósan kaptam 25ezerért, 40helyett a matáv vonalamat
Ma meg megkérnek hogy rendelj, illetve sirnak amikor lemondok egy vonalat

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:33:17

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Éppen akartam szólni hogy az alkoholizmust ne feledd ki a jelzői közül

Ha az lenne a mai garnitura legnagyobb baja, örülnék

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.08.07. 13:33:45

Nakéremszépen, aki úgy gondolja, hogy van véleménye az őt körülvevő világról, vannak gondolatai, az átnézhet a palacsintálózóba.
kismalac.blog.hu/2012/08/07/jaroka_liviaval_a_roma_integracio_korul_290
A többiek nem!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:34:47

@elwood: Most voltam a debreceni főpostán. Az elköszönés alatt már nyomta is a hölgy az ügyfélhívó gombot.Nem úgy mint a privát OTP-ben.

Round_robin 2012.08.07. 13:36:35

"Volt hálózat amikor vetted a készüléked? Volt! Fejletlen kicsit még? Igen"

Én ugyanezt mondtam. A minimum minimumát ruházták be csak. Ezt jól érzékelteti egyébként, hogy évekre rá, még 1998-ban is el lehetett adni pl. a PAGER-eket, személyhivókat. Pedig akkor már volt két mobilszolgáltató is!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:37:23

@horex: Mármint az MSzP-DK-LMP vezető garnitúrában? Igazad van.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 13:39:22

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Igazad van. 10 éve nem hittem volna el, hogy valaha ezt mondom.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:51:18

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Csakszólok, hogy a Fidesz nyert, a többi nem zenél most
úgyhogy a Fideszre értettem és legnagyobb szövetségesére a KDNP-re

M_R 2012.08.07. 13:53:47

@Round_robin: "Tehát: Tettem a rendszerbe negyedmillió forintot és a telszámláim 20-30.000 Ft-osak voltak havonta. Mindez 20 évvel ezelőtt. Engem ne altass, mert nem fog sikerülni. "

Tán csak nem egy levitézlett pártkatona olajszőkítő cégének "strómanja" voltál?

Akkoriban egy átlagfizetés ennek kb. harmada volt...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 13:54:54

@horex: Ott speciel van vezérkar, vannak nagy vezető egyéniségek.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:56:02

@agresszív kismalac:
Ajjjvé, Járóka is ugy jár majd, mint a tuggyuk ki aki nem tudta hogy felmeői kik voltak, oszt most gyónni ment a tuggyukihez

Round_robin 2012.08.07. 13:57:13

@M_R: "Akkoriban egy átlagfizetés ennek kb. harmada volt..."

Hát azért nem. Akkoriban 20 körül kerestek az emberek. Az én titkárnőm keresett 20-at 4 órában.

Vállalkozó voltam, lehettél volna te is. Megéltél volna.

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 13:59:29

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Ne hozzuk már ide a politikát, de azért válaszolok
Orbánra mindig azt mondtam, át kelelne csábitani a szocikhoz, mert igen jó a mozgósitó, a beszédtechnikája
Tehát elismerem az egyéniségét
A körülötte levő nagypofájuakét viszont nem

Ezzel együtt nem értek egyet sem a gazd. sem a külpolitikájával

Az nem gazdaságfejlesztés ha csak adókat növel és nem adótermelő cégeket alapit, illetve feltételeket ad

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 14:03:15

@M_R:
Az átlagfizetés lehet hogy a harmada volt
de 90-92 körül úgy 15ezret kerestem, mint pc "házi" programozó, igaz a felét feketén

Tehát egy vállalkozó bizonyára megkereshette azt a pénzt

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 14:04:15

@horex:
igaz a MÁSIK felét feketén

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 14:04:27

@horex: Az egész FIDESZ-KDNP koalíciót az veszélyezteti a leginkább, hogy a nemzeti vagyon nagyja után őket is magába rántja a baloldalon a szocializmus után visszamaradt fekete lyuk...

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 14:10:37

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Jaaaj!
Inkább hagyjuk a politikát itt, legalább is annnak mélyebb megvitatását

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.07. 14:17:29

Ha nem válaszoltok, vagy leáll a topik, mindig asszem uj poszt jött, asztán koppanok
Első akarok lenni!

Google gátfutó játékát néztétek?
Lyó!

Na, léptem, majd lekközelebb
jókat!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.07. 14:49:00

@horex: Sajna az adó politikai kérdés. Akkor is, ha nem az.

igazságos 2012.08.07. 15:23:06

Aki még így is sunyizik, az változtasson 6500 Forintért előfizetésre!

M_R 2012.08.07. 15:47:23

@horex: "
Tehát egy vállalkozó bizonyára megkereshette azt a pénzt "

Főleg ha "olajos" cége volt:)
Mert 1990-92 között azért leginkább azok rohangáltak "bunkofonnal"...

1992-ben emlékezetem szerint a bruttó átlagbér lehetet kb. 20-25 ezer forint...Azért abból egy évig kell félretenni a teljes fizetést egy korabeli 450-es mobilra:)

M_R 2012.08.07. 16:00:14

Amúgy ezzel a "majd a zállami mobil olyan óccsó lesz hogy mindenki átmegy a mocskoskapitalistától" ott hibádzik hogy ahhoz először ki kell építeni az infrastruktúrát - mert ha csak az V. kerületben és csak 3 éteres "dióverővel" lehet beszélgetni a környező három háztömbben hasonló antennával egyensúlyozó beszélgetőtárssal akkor azért nem fognak tódulni a népek Alapból az ország minimum 75%-át lefedő és azon belül legalább a bő felében (na jó, legyen ez is 2/3-ában) 3G az elvárható. Ez pedig ex-has 100 milliárdos nagyságrendű beruházás. És miből? A mi adónkból.. Megtérülési idő minimum 10-15 év, még ha nagyjából a mostani 3 "multigeci" átlagával adja is a szolgáltatást.Bár akkor meg a tömeges átvándorlás nem jön össze...Ami kb. azt jelenti hogy az első 5 évben ráköltenek annyit mint a tavaly "einstandolt" manyup vagyon...

elwood 2012.08.07. 16:12:41

@M_R: most mit terheled itt gazdaságossági számítással a békemenetet,

azok annyit értenek belőle, hogy vérszívó multi meg liberálbolsevik dogmatikus kommunisták

M_R 2012.08.07. 16:22:18

@elwood: Békamenet :) Nagy részük olyan szellemi színvonalon helyezkedik el hogy ha még kicsit kisebb IQ-juk lenne, akkor már szobanövények lennének :)

Abban menetelésben az különösen bizarr volt hogy élén az a Széles Gábor menetelt, aki személy szerint több ezer ember életét tette tönkre (Ikarusz) meg az ex-Népszabadságos/Népszavás Bencsik:O)

M_R 2012.08.07. 16:39:16

@elwood: Amúgy terhelhetném őket mászaki számításokkal... Valamelyik nagyeszű fidesznyik kitalálta hogy a távvezetékek oszlopain telepítenék a bázisállomások antennáit... Ha eltekintünk attól az apróságtól hogy akkor telefonálni csak lakott területen kívül a pampákon lehet, bizonyára a GSM rendszer kifejezetten rajong egy 120kV-os távvezeték által keltett elektromágneses mezőnek...Karbantartani is egy élmény, mert ki kell szakaszolni egy pár km-es távvezetéket - arra a néhány órára egy-két jelentéktelen városka (mint pl.Budapest) részben elektromosság nélkül marad...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.07. 17:21:23

@M_R: "először ki kell építeni az infrastruktúrát"

Nem kell, lehet. Okosabb bérelni amíg kicsi az ügyfélszám. A Voda is évekig bérelte.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.08.07. 18:23:18

@horex: Arra gondolsz, egyszercsak rádöbben, hogy ő tk. Grimaldi-származék, csak a kórházban elcserélték? Vagy hogy?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.08.07. 18:26:15

@M_R: Meg az ex-Népszabadságos Bayer.
Vagy ő nem menetelt, csak a száját tépte?

Ppix 2012.08.07. 22:03:37

@M_R:
Ezeknek magyarázhatod hogy a semmiből nem lesz hálózat. Nem fogják fel ésszel hogy a "jönne egy negyedik szolgáltató és letörné az árakat" fohász kb. olyan röhejes mintha Szegedi Csanád a pártgyűlésük előtt imát mondana..

pestiági 2012.08.07. 22:04:13

@Ppix: Kevés ember tud értelmezni egy szolgáltatói szöveget, én ezek közé tartozom! Szó szerint értem! Attól, hogy te a sorok között olvasol,és a törvényalkotó SZÁNDÉKÁRÓL papolsz, valamint bunkó módon kommunikálsz, még nem lesz jobb és tisztességesebb világ ebben az országban! Hihetetlenül szűklátokörű majom vagy!

pestiági 2012.08.07. 22:06:18

@svgh1: köszön, végre egy biztató szó! Igen, azt gondolom, hogy nem szabad hagyni a dolgokat, és kiszolgáltatottnak lenni minden körülmények között!

Egyéves Önkéntes 2012.08.08. 07:29:55

@elwood: asszem bennem eltört valami a manyup lenyúlás után
mindig azt hittem, hogy hülye politikusok vannak és nem értettem miért
most már értem
van az országban több százezer olyan ember, aki elmegy békemenetre, közvetlenül az után, hogy kilopták a szemét is.
és van olyan, aki tudja, hogy a falu első embere lop-csal-hazudik és egy gerinctelen f.sz, de mégis elmegy és megválasztja

Egyéves Önkéntes 2012.08.08. 07:34:29

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: én dolgoztam állami cégnél és most dolgozok maszeknál
ég és föld a különbség
ha én úgy dolgoznék, mint egy hivatal, akkor repülnék, mint kotlós szarni
az igaz, hogy van, aki itt is lop, de egy tulaj a saját zsebén érzi ezt és tesz ellene ha elég okos, ha meg nem, akkor feldől, mert őt nem segíti ki az állam, ha szarul gazdálkodik
az állami cég vezetője meg tudjuk kinek lop.

Egyéves Önkéntes 2012.08.08. 07:39:33

@M_R:
Egyesek úgy gondolják, hogy nem etikus, ha külföldi szolgáltatók kezében vannak az általuk megépített mobil átjátszótornyok és azokat állami kézbe kell venni, még mások úgy gondolják, hogy az előzőeken felül még el is kell őket számoltatni. Ön mit gondol?

Ppix 2012.08.08. 09:21:38

@pestiági:
Sajnálom ha nem érted.
Távközlési adót a szolgáltató fizet. Valamilyen adószámítási mód szerint.
Te meg áremelést fizetsz. A szolgáltató által kitalált tételeket terhelő magasabb áron.
A kettőnek jogilag és számításmódját tekintve semmi köze egymáshoz. Halálosan felesleges a NEM RÁD kiszabott távközlési adó NEM RÁD vonatkozó képletével számolgatni a saját személyes kis telefonszámládat.

Sehol semmilyen törvény nem mondja hogy tilos nagy mértékben árat emelni és azt sem hogy a mostani áremelést a távközlési adó képletével kell végrehajtani minden ügyfélre.
Azt nem is tudhatod hogy minden ügyfélnél mennyit emeltek és azt sem hogy ez a "áthárítás" nagyobb mértékű-e mint a szolgáltató által fizetendő adó összege. Ehhez ugyanis tudnod kellene az összes ügyfél forgalmi szokását.
Így még az az állításod is hamis lehet hogy az adót nagyobb mértékben hárítják át a fogyasztókra. Ugyanis a fentiek miatt nem egyesével kellene vizsgálni.

Ezzel az indoklással a fogyasztóvédelemhez fordulni elég nevetséges. Az adótörvény a szolgáltatóra vonatkozik, az áremelés meg rád. Nem értem hogyan gondolod megtámadni az áremelést az adótörvény alapján, aminek semmi relevanciája nincs rád...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.08. 10:24:00

@Egyéves Önkéntes: A legtöbb magáncég tulajdonosa:
- esetenként nem is tudja, hogy melyik cég és milyen arányban az övé
- nem szerepel véletlenül sem a cégbírósági bejegyzésben
- (már rég) nem tudja, mivel is foglalkozik a cége.
Valahol a 10-25(-80) fő között törvényszerűen átváltozik személytelenné a menedzsment. A mikro-, kis- és középvállalkozások önkizsákmányoló tulajdonosai egyben a cég vezetői is, idehaza leginkább önmagukat zsákmányolják ki (kivéve persze a bűnözők által megvásárolt pénzmosó/fedő, legtöbbször kereskedelmi-vendéglátóipari cégeket). A nagyobb volumenű vállalkozások, cégek tulajdonosainak legfeljebb a stratégiai döntésekbe van beleszólásuk. Vannak persze kivételes kultúrájú cégek és kivételes vezetői kvalitásokkal rendelkező (gyakran tulajdonos) cégvezetők is, akik több száz, esetenként több ezer ember munkáját és sorsát is átlátják, de ők általában autokraták. Az meg nem divat.

Az állami cég és a hivatal szintén kettő. Magánhivatal pl. egy könyvelő/könyvvizsgáló iroda, egy közjegyzői iroda, egy ügyvédi iroda, és a bankok is azok (nálunk).
Egyszerűen vannak jól és rosszul működő cégek, függetlenül a tulajdonosi formától. Amelyik cég monopolhelyzetben van, és azt számol fel költségként, amit akar, ott az ügyfél, a partner szív, amelyik meg "eszkimó" és minden munkáért háromszor küzd (megnyerje, elvégezze (legyártsa), kifizettesse) ott a dolgozó csak csereszabatos alkatrész.

mtibor72 2012.08.08. 14:52:44

@Ppix: De azt be kell látni hogy az áremelés kizárólag a Fityesz telefonadója miatt van. Szerintem ez is jó "szavazatszerzés" lesz számukra.

Ppix 2012.08.08. 16:15:57

@mtibor72:
Persze hogy azért van. Csak a sunyi kormány gondoskodott róla hogy olyan adót kreáljon, aminek összegét feleslegesen bonyolult kiszámolni, ellenben alkalmas arra hogy félrevezesse az embereket és multiellenes hangulatot keltsen.
Elég az meggondolni hogy vannak díjcsomagok, aminek teljes havidíja lebeszélhető adott percdíjon. Egy ilyen díjcsomag díjazását nyilván képtelenség úgy megemelni hogy használat arányosan sújtsa az összes ügyfelet, azt is aki 80,95 vagy 130%-ban beszéli le a havidíjat.
És jönnek a zemberek, akik nem látják át az összefüggéseket és haragszanak mert az ő számlájuk jobban nő mint amennyi az adó volt.
Azt meg nem értik hogy egyrészt ez jogi-gazdasági értelemben irreleváns, a szolgáltató meglévő árazása miatt meg törvényszerű, nem az "adókulcs" szerinti áremelést kapja mindenki, mivel az kiszámolhatatlan sok esetben.

A végső képlet az hogy a kormány a távközlési cégeken keresztül adót vetett ki a telefonálókra.
Ez van.

Zwei (törölt) 2012.08.08. 17:19:44

@Ppix: igen jo meglatas. Lasd meg: tranzakcios ado (ahol ugyanigy a Bank lesz az adoalany), mely altal a 'gonosz' bankok ellen lehet meg jobban hergelni a devizahiteleik miatt amugy is zabos un. 'zembereket.

Es mivel az ossznepesseg kb. 80%-a funkcionalis idiota, erre a hangulatkeltesre vevok is lesznek. Akinek meg van esze, az visszavesz a telefonalasbol, hasznalja az ingyenes alternativakat ahol csak lehet, mobiltelefonjat kizarolag hivasfogadasra hasznalja vmi feltoltokartyas csomaggal. Mint ahogy pl. en is fogom tenni.

2012.08.09. 11:46:27

és hol van az első 10 perc adómentessége, kecsege?

mtibor72 2012.08.09. 18:15:21

@merjünknagyotálmodni: Úgy látszik az ködé vált mint a MANYUP pénz. Beetették a zembereket a perc alapú adóval, vicces
fiúk ott a Fityeszben.

Ppix 2012.08.09. 22:01:43

@merjünknagyotálmodni:
"és hol van az első 10 perc adómentessége, kecsege? "

Remek kérdés, ez is csak azt mutatja, hogy vagy koncepciótlan ötletelgetés ment és a kormány a szokásos módon össze vissza beszélt és végül inkompetens, szakmailag nem egyeztetett döntést hozott vagy rosszabb esetben ez is csak előre megfontolt kommunikációs trükk, hülyítés volt, amivel nyugtatták a parasztot hogy nem kell aggódnia nem fog ez neki fájni. De persze tudták előre hogy vaskos hazugság, fizetni kell mindenkinek mint a katonatiszt...
Kiváncsi vagyok mikor veszi észre a nép hogy az előző garnitúránál sokkalta sunyibb, hazudósabb és nagyobb kártevő banda került hatalomra...

M_R 2012.08.10. 11:12:40

@atpijkamo:
"@M_R: "először ki kell építeni az infrastruktúrát"

"Nem kell, lehet. Okosabb bérelni amíg kicsi az ügyfélszám. A Voda is évekig bérelte."

Csak ha béreled akkor nem biztos hogy hűdeolcsó leszel.. Mert azt nehezen hiszem hogy ha zállami mobilszolgáltató bérli pl. a Voda hálózatát, akkor a Voda olyan hülye hogy olcsóbban adja bérbe mint amibe neki kerül a hálózat üzemeltetése - és mindezt azért hogy az összes ügyfele átmenjen a zállami szolgálattóhoz...

Meg a Voda sem úgy kezdte hogy bérelte az egész hálózatát: előbb betolt pár miliárdot saját hálózat építésébe és ahol nagyon macerás volt a lefedettség biztosítása ott feltette a saját rendszerét egy-egy meglévő bázisállomásra. És a Vodának is beletelt pár évébe amíg nyereséges lett. Csak a nagy különbség az, hoyg a Voda magántőkéből költekezett - a leendő zállami szolgáltató meg a ti adótokból akar hálózatot építeni - vagyis ha nyereséges lesz, akkor szép jutalmakat lehet osztani a zállami csinovnyikok között (bár gyanús hogy már a veszteséges időszakban is lesznek szép fizetések meg jutalmak...) - ha meg nem akkor a veszteséget meg továbbra is fizetitek mint szja, tb és nyugdíjárulék, bele a nagy feneketlen állami feketelyukba...
De hát a békamenet-népe így szereti, ha lehetőleg minél több pénzét öntheti bele.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.10. 12:12:04

@M_R: Kiépíteni egy teljes hálózatot, és azalatt azt nem használni, ügyfeleket nem szerezni óriási hiba. Van három szolgáltató, ha nem tömörülnek kartellbe, biztos lehet valamelyiktől ésszerű áron béreni. Most a politikusok lopásáról, és az általuk kinevezett csinovnyikok lopásáról, butaságáról nem beszélnék.

"A Vodafone Magyarország Zrt. (akkor még Vodafone Magyarország Rt.) 1999. július 7-én nyerte el a Hírközlési és Vízügyi Minisztérium koncessziós szerződését a harmadik magyarországi GSM 900 / DCS 1800 szabványú mobil távközlési hálózat kiépítésére. Magát a koncessziós szerződést október 8-án írták alá, a szolgáltatást végül november 30-án vezették be. Kezdetben a Pannon GSM, valamint a Westel 900 rendszerét, majd 2001. január 6-ától kizárólag saját hálózatát használva nyújtja szolgáltatásait a Vodafone. 2003 májusában köszönthették az egymilliomodik előfizetőt. 2005. december 16-án indították útjára UMTS szolgáltatásukat."

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_mobilszolg%C3%A1ltat%C3%B3k

Örülök, hogy segíthettem.

elwood 2012.08.10. 13:06:05

@Egyéves Önkéntes: hát bennem is. ennek az országnak kell még vagy száz év, hogy kinőjön a - cár atyuska, ferenc jóska, kádár, orbán majd mindent megold, csak a körülötte állók hátráltatják - gondolkodásból.
süti beállítások módosítása