Tékozló Homár

A két hét alatt elkopott Tommy Hilfiger pacsker esete

2014.09.17. 14:39 | Homár Hilda | komment

office shoes logo.jpg

Balázs szeptember 12-én írta az alábbi levelet a Fogyasztóvédelemnek. Szépen összeszedett, szabatos iromány paragrafusokkal, adatokkal és csatolmányokkal (utóbbiakat a galériában megtalálja, aki a dokumentumok elkötelezett híve). Az esetet nyilván kivizsgálják és születik majd valami döntés, de addig is gyönyörködjünk a szépen kidolgozott részletekben. Az egyetlen szépséghiba, hogy nem látom, hogy hogyan akarja bizonyítani a tájékoztatás hiányát illetve azt, hogy valójában nem javítást kért, pedig ez elég fontos eleme az ügynek, de remélem megírja majd nekünk. És akárhogy is, az Office Shoes-t dícséret dicséret illeti a levelezés hangneme miatt.

Tisztelt Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség!

2014. 06. 12-én vásároltam a Shoebox Kft. budaörsi Auchan áruházban található "Office Shoes" elnevezésű üzletében egy papucsot.

Cikkszám: 14S-6910-403-42
Eladási ár: 10.990,00HUF
Márka: TOMMY Hilfiger
Megnevezés: BAY 12D, 42

Mivel a papucson már rövid használat után is hibák jelentkeztek (részletek az erről készült jegyzőkönyvben), a terméket visszavittem az üzletbe, ahol arról tájékoztattak, hogy a panaszom érvényesítésének csak egy módja van: egy jegyzőkönyv kitöltését követően saját szakemberük bevizsgálja, és eldönti, hogy jogos-e a panaszom.

A kellékszavatossági igényemet több szempontból is a vonatkozó jogszabályok figyelmen kívül hagyásával intézték.

A 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól) 4. § (5) bekezdése szerint: "Ha a vállalkozás a fogyasztó szavatossági vagy jótállási igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról - az igény elutasítása esetén az elutasítás indokáról és a békéltető testülethez fordulás lehetőségéről is - öt munkanapon belül, igazolható módon köteles értesíteni a fogyasztót."

Kellékszavatossági igényemet 2014. július 3-án jelentettem be a cég részére, így arra nekik a fenti jogszabályban jelzett határidőn belül, 2014. július 10-ig kellett volna legkésőbb választ adniuk. Ehhez képest 2014. július 18-ám küldtek egy e-mailt (könyvelt levélpostai küldeményt azóta sem), amelyben az igényemet elutasították (részletek a jegyzőkönyvben). Így a határidőt többszörösen túllépték. (A jogszabály egyébként alapvetően az igényre "annak bejelentéskori" nyilatkozatra kötelezi a céget, és csak különös esetekben ad lehetőséget a fenti 5 napos határidőre.)

A július 3-án felvett jegyzőkönyvben elmulasztották a 4. § (3) bekezdés szerinti tájékoztatást. Ezt abban (az első) jegyzőkönyvben is kötelező elemként említi a fenti jogszabály.

Egyébként a jogszabály 2. §-a szerint "Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben a felek megállapodása e rendelet rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára nem térhet el.".

Ezen fentiek megszegésekor a törvény ekképp rendelkezik: "8. § (1) A 4-6. §-ban, valamint a 7. § (2) és (3) bekezdésében foglalt rendelkezések megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott szabályok szerint."

A cég többször is félrevezetően nyilatkozott az általam mint fogyasztó által érvényesíthető jogokról. Az új PTK 6:159. §-a (2) bekezdésének b) pontja kimondja, hogy én nem csak kijavítást és cserét kérhetek (én kérhetem, és nem Önök határozzák ezt meg, ebben is a fogyasztókat félrevezető a jegyzőkönyv alján adott tájékoztatásuk), hanem el is állhatok a szerződéstől, vagyis visszakérhetem a vételárat!

A fentieket összefoglalva, a cég többszörösen is jogszabályt sértettek, többek között a kötelező tájékoztatások elmulasztásával, a bejelentés kötelező határidejének önkényes meghosszabbításával, illetve különösen súlyos a fogyasztók félretájékoztatása. Különösen felháborító, hogy félretájékoztatják a nekik kiszolgáltatott vevőiket. (Nem adnak lehetőséget a törvényben biztosított elállási lehetőségre, látszik, hogy a panaszok kezelésére egy jegyzőkönyvet használnak, amelyben ezt az opciót nem is ajánlják fel. A lehetőséget a személyes panaszügyintézésnél sem ajánlják fel. Látható, hogy a panaszkezelésnél is össze-vissza beszélnek, egyszer azt mondják, hogy ők az ellenállást lehetőségét minden esetben felajánlják, később úgy nyilatkoznak írásban, hogy az elállás lehetősége csak a webes vevőiknek él. Mellékelem az elektronikus levelezést a céggel, amelyből ez világosan látszik.)

A félreértések elkerülése végett közlöm, hogy tekintettel arra, hogy egy drága, márkás két hetes papucsnál nem elfogadható a fenti cég azon megdöbbentő válasza, miszerint a "lábbeli természetes amortizációjából" származnak a megküldött jegyzőkönyvben a cég által is elismert hibák ("A lábbeli anyaga sérült, a talp rész kopott, elvékonyodott, elszíneződött."), számomra a továbbiakban kizárólag a szerződéstől való elállás, és a vételár visszafizetése az egyetlen elfogadható válasz.

Elutasító válaszuk szerint a cég úgy gondolja, hogy egy Tommy Hilfiger márkájú papucsnak két hét után "természetes amortizációja", hogy "a lábbeli anyaga sérült, a talp rész kopott, elvékonyodott, elszíneződött"? Ezzel ezen márkát is ledegradálják, elképesztő, hogy milyen lekicsinylő módon nyilatkoznak erről a világmárkáról.

Szeretném Önöket tájékoztatni, hogy sem a terméket nem kaptam vissza, sem nem kaptam hivatalos postai levelet a cégtől.

Kérem a fenti jogszabályok alapján mielőbbi eljárásukat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aureliano Buendía 2014.09.17. 17:42:21

Mi kerül egy papucson 11e forintba?

Aureliano Buendía 2014.09.17. 17:47:08

@atpijkamo: az is lehet, hogy lúdtalpas, akkor hasonlóak a jelek. Igaz, nem két hét után.

Aureliano Buendía 2014.09.17. 17:53:30

Amúgy annyiban korrekt, hogy tudja a jogait. Hilda, a tegnapiak alapján ilyen posztok kellenének.

Más kérdés, hogy a Fogyasztóvédelmi Balettintézet majd jól megindokolja, hogy nem kompetens az ügyben, de akkor lehet menni felgyújtani a kócerájt.

Amúgy hajrá poszter, de szerintem tényleg nézed meg, nem vagy-e lúdtalpas, az kiválóan deformálja a lábbeliket.

Én meg megyek bringázni, meg egyebek;)

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.17. 17:56:45

@Aureliano Buendía: "Fogyasztóvédelmi Balettintézet"

:)) Letüdőztem a kakaómat! Tudod milyen szar?

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.17. 17:58:52

@neet: Miután feladtad, installáld a FlashBlock-ot, az legalább az izgőmozgó reklámokkal egyszerre végez. Semmit nem kell rajta állítani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.09.17. 18:22:04

@neet: Semmit.

Kinyitod az Adblockot fentről (bár helyből érdemes Adblock plus-t feltenni) és Szűrő beállítások...
Majd Műveletek gomb az Easylist sorában, frissítesz
És alul kiszeded a pipát.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.09.17. 18:24:38

@neet: hu.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus#mediaviewer/File:Adblock_Plus.tif

A jobb oldali része csak akkor látszik, amikor szűrőt szerkesztesz, de kb. ezt kell látnod.

neet 2014.09.17. 18:29:24

@ColT: ez mind megvolt
és felmegyek mondjuk az olx.re és nem tudok egy db árucikket se megkeresni rendesen, mert a jobbfelén feljön egy hot deals nemkicsi ablak pl.

az oldal alját meg a trust rating miatt nem látom.
de pl itt a homáron csak ez a trust rating van, és az is üresen, egy szürke vaskos csík, az indexen már több, az olx kb használhatatlan így.

arik vagytok, h foglalkoztok a problémámmal.

lassan ott tartok, h fizetnék is, csak reklámokat ne.

AtiSnatch 2014.09.17. 18:36:13

@neet: nem lehet, hogy valami vírust szedtél össze? mert nekem még inkognito módban se takarja be a fél lapot a reklám.

neet 2014.09.17. 18:43:58

@AtiSnatch: minden lehet, mert már a torkom is fáj....
de amúgy picit túlzok, de ettől függetlenül tényleg qrta sok a reklám

most el fürdetni, etetni, meg vagy 60 körmöt kell levágnom, stb...

kösz még1x mindenkinek az építő jellegűt

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.09.17. 20:05:39

@neet: Kattints rá jobb gombbal, és nyomd rá, hogy szűrje.

Vagy nyisd ki az Adblockot, és blokkolható ojjektumok mögjelenedése.
És jól leblokkolod.

megamenn 2014.09.17. 20:44:14

tomihilfinger papucsot csak ősi román szokások megszállottyai, vagy buzik vesznek. ugorgyunk.

neet 2014.09.17. 21:03:03

@ColT: @atpijkamo: na jól van, visszabarnultam. Ember faragott valamit az elfüstölt gépen, most arról írok. És mily érdekes, ezen van file menü :)) mert ez még egy viszonylag kezelhető winnel bír. Mármint ezen egyből látszik, nem kell keresgélni, stimmt?

Tudom, késő van, meg a 3 gyerek, meg az éjszakázások meg minden, de nekem ez a szűrő mint szó is gyanús. Mit szűrök? Kiszűröm a reklámot és ezzel vége neki, vagy mondjuk minden blokkolva van, és ahol szűrőt állítok, ott engedélyezek, azaz a reklám blokkolását szűröm vissza a fazékba? Ez még annál is hülyébb szó, mint kinyomni a kuplungot. Hát, én azt mindig BEnyomom, nem ki.

És azt tudtátok, hogy amíg mi bemegyünk a vízbe (pl Balcsi), addig az angolok kimennek? És amikor kimegyünk (partra) ők bemennek? Na, ebből is volt anno vicces félreértés.

Szeretem ezt a gépet. Kicsit büdös még ugyan, de sehol egy reklám. :)

Rosszindulatú Vászka 2014.09.17. 21:11:55

Nem érte. Most akkor mi van? Poszter mit akar tőlünk?

helianthus 2014.09.17. 21:23:43

@Rosszindulatú Vászka: együttérzést vár, te kistudású!

Rosszindulatú Vászka 2014.09.17. 21:28:46

@helianthus: aha. Szó se róla, elég különleges történet.

helianthus 2014.09.17. 21:43:03

Én az ellenállás lehetőségét minden esetben felajánlom.

helianthus 2014.09.17. 22:24:24

Az ellenállàs hasztalan.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 22:27:23

@neet:
Mosmá télleg érdekelne, hogy mi a bajod!!!
Nem tudod megnyomni az Alt gombot?
Mer akkor előjön a file-menü....

Black Hole 2014.09.17. 22:33:25

@dr. phil. Sün‼ ツ: a file menüben mi van? Ponty file rántva?

Black Hole 2014.09.17. 22:34:38

@helianthus: na ja, abból nem fog semmi jó kisülni :-)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 22:39:03

@Black Hole:
Én ott szoktam megtalálni a sörömet!!44
Te kaptál mrghívót az új bölcsőbe?

@helianthus:
Unatkozik.
Vagy csak fáradt....

helianthus 2014.09.17. 22:40:55

@Black Hole: van evezőpadom! :) most szereltem össze. :}

Black Hole 2014.09.17. 22:42:33

@dr. phil. Sün‼ ツ: igen, kaptam :-)
Akkor megnézem, hátha van ott cider is.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 22:47:10

@Black Hole:
Hát akkó használd ki!4!!

@helianthus:
Kajakoztá is má eggyet?

Black Hole 2014.09.17. 22:47:28

@helianthus: az jó! Arra figyelj, hogy a karon, amit húzol, minél lejjebb legyen a munkahenger, különben nehéz lesz húzni. Szerintem akkor jó, ha könnyen húzod, és többet tudsz húzni. Nekem a heti 2 kg lement vele, napi fél órával.

helianthus 2014.09.17. 22:51:09

@dr. phil. Sün‼ ツ: aham. 5 percig.
@Black Hole: igen rájöttem. Perszehogy legfelülre csavartam először és majd besza..kadtam a húzásba. Áttettem legalulra, úgy frankó.
Heti 2 kg? Rámférne! :)

Black Hole 2014.09.17. 22:53:23

Ezeket a garanciális szarakodásokat továbbra sem értem. A héten vittem vissza egy elektromos kést, mert három hét után bedöglött. Bevittem a boltba, mondtam, hogy nem jó, és már kaptam is vissza az árát. Komolyan mondom, ki sem próbálták, hogy tényleg rossz-e?

Black Hole 2014.09.17. 22:55:46

@helianthus: két hónap alatt lement 18 kg. Szerintem az nagyon jó. A kaján nem változtattam semmit. Csak nagyon uncsi fél óráig húzni. Én a tv elé raktam, és akkor húztam, ha volt jó műsor.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 22:55:59

@Black Hole:
Namostan ez eléggé félreérthető vót!4!!
Inkább nem folytatom.

Black Hole 2014.09.17. 22:57:41

@dr. phil. Sün‼ ツ: ez a karon húzás zavart meg talán? :-)

helianthus 2014.09.17. 23:06:46

@Black Hole: nagyon ügyes vagy! Büszke vagyok rád.
Gyere többet. :)
Szépeket, koránkelés várható!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 23:10:44

@Black Hole:
Amblokk, az egész!
Benézté má a túloldalra?

2014.09.17. 23:14:27

A kellékszavatossági igényemet több szempontból is a vonatkozó jogszabályok figyelmen kívül hagyásával intézték.

Itt kezdtem figyelni! Szép mondat, nem fölművelésből élsz! :)

Black Hole 2014.09.17. 23:16:27

@dr. phil. Sün‼ ツ: há' még nem. Érdemes? Van ott valami?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 23:17:39

@Black Hole:
Hát ottan vagyunk, mijóta innen elüldöztek bennünk.
Szerintem érdemes.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.17. 23:21:34

@atörökk:
Az asszonyt hun tartod?
Jópár hete meg se szólalt, nemhogy szakértett vóna!4!!!

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.17. 23:28:56

@neet: Szűrés, azaz kiszűri azt, ami nem kell. Vagy gondold úgy, hogy kivágja a reklámmal fertőzött részeket. Nem kell ezen agyalni, a Hufilter azt csinálja, ami nekünk jü, a többit leszarom.

gabors 2014.09.17. 23:56:07

Most fogadtunk "orokbe" egy kutyat es a felesegem magyar nevet akar adni neki ...

bodri-n kivul barmi otletet szivesen vennek ...

kicsi barna durva szoru ugy nez ki mint egy farkaskutya de kb 1/3 egyenlore nagyon felennk !!!

venszivar 2014.09.18. 00:59:02

@gabors: melyik 1/3-a a nagyon félénk? az eleje, közepe v. a hátulja?:):D

-drótkefe
-mulya
-barom!? :))):D

DE PERSZE BIZTOS VAGYOK BENNE, hogy az eb NEM OLYAN PÖKHENDI, ÖNTELT, UNATKOZÓ, NAGYOT S KAMUT UGATÓ mint ő s akkor még rövid s finom voltam...

mr.william devlin (törölt) 2014.09.18. 04:49:37

@gabors: Mondjuk Bodri?
:)
Csibész,Néró,Ráró?
Ja,az nem kuty.

@Rosszindulatú Vászka: Oriza Triznyák?

helianthus 2014.09.18. 06:02:00

@gabors: ha félénk, akkor legyen Bátor. Vagy Dönci, Samu, fiú vagy lány?
Csubi, Döme.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.09.18. 06:26:52

@neet: Ha valami új van, nem megijedni kell, hanem megtanulni használni.

Ugyanolyan kezelhető (ha ez egy winfosra mondható) az új is, csak meg kéne tanulni. Kénytelen leszel, mert a régi előbb-utób kifut.
A file menü a Firefoxban meg verziótól függ, van az újabbakban is, nyomd meg az altot, vagy az újabbakban átköltözött a jobb felső sarokba (3 vízszintes vonalas ikon).
(Ha a winfos Start menüjére gondoltál, akkor meg ha 8 volt az új, tetess rá Start menü pótlékot.)

Szűrő; az Adblock a reklámokat szűri. Ezért hívják szűrőnek.

(A kuplungot azért kinyomod, mert a működéséől adódóan amikor benyomod a pedált, akkor old, szétkapcsol. Üzemszerűen összeszárva van. Ezt elvileg tanultad akkor, amikor tanfolyamra jártál.)

neet 2014.09.18. 07:10:25

@ColT: jól van, igazad van, de ne legyél ilyen szigorú. (Azt már nem is mondom akkor neked, ha egy jobbos kanyarban "belül" megyek, azaz a belső sávon, az nekem olyan külsősnek érződik, és picit megzavar, amikor mások azt hívják belsőnek, érted, ha egy kört néznék, ez lenne a külseje...)
"It's a maaaaan's world.."

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.18. 08:18:26

Ne csetejjetek, releváncsan offoljatok!!

neet 2014.09.18. 08:28:12

@dr. phil. Sün‼ ツ: na oké, csak a te kedvedért: hozzávágtam a papucsomat a monitorhoz, ez így eléggé releváns?

neet 2014.09.18. 08:30:30

(igazából nem vágtam hozzá, mert a monitor az egyetlen jó ebben a gépben... csak próbáltam megfelelni sün kolléga kérésének)
Asszem nem próbálom megfejteni a 7es win rejtelmeit, ember hozott egy 8asos vinyót is... majd azt! 8-)

Manyecska 2014.09.18. 08:32:27

@dr. phil. Sün‼ ツ: csecselni se lehet? mindegy most megyek hányni úgyis.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.18. 08:32:34

@neet:
Ez már jobb!
Az Office Shoes-ban vetted?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.18. 08:34:55

@neet:
Hát ha a 7_estől herótod van, akkor a nyócason összeszarod magad, má most szólok!!

neet 2014.09.18. 08:37:48

@dr. phil. Sün‼ ツ: hát az office-t még nem sikerült feltenni...
amúgy tescoban szoktam venni öccázért akciós papucsot... életem összes eddigi papucsa lehet hogy kihoz egy ilyen tomi hufiltert (ezt csak aptinak)
Bár most vettem egy munkavédelmit, és ebben már bírom reggeltől estig lábfájás nélkül. Valami 1800 huf volt. Életem legdrágábbja.

neet 2014.09.18. 08:39:15

@dr. phil. Sün‼ ツ: van itthon egy raklap pelus, szal nem baj.
Amúgy a herót nem tud kialakulni egy fél este alatt. Na majd eztán.

alprazolam 2014.09.18. 08:47:34

hülye. kínai papucs 500 ft. 2 éve hordom.
ja, eladó BUBI érdekel valakit? :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.18. 08:48:19

@neet:
Haggyad csak azt a hetest, ne akarj sikítófrászt magadnak! A nyócas, az egy köpödelem a heteshez képest!

neet 2014.09.18. 08:57:34

@dr. phil. Sün‼ ツ: áh, én meghajlok a technika új vívmányai előtt.
Amúgy nem, nem félek az újtól, csak olyan ez, mint amikor a vak gyereket megbüntetik (átrendezik a szobáját). Meg ha eddig a SÓ feliratú tartóban só volt, most miért nincs, illetve miért van benne cukor, na értitek. Megtanulom én, haladok a korral, csak...

2014.09.18. 09:04:13

@atörökk: Ahogy feldarálni, felrombolni, összerombolni, leébreszteni.
Mert ugye nem használsz olyan értelmetlen, túlragozott szavakat, mint ledarálni, lerombolni, szétrombolni, felébreszteni.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.09.18. 09:10:25

@neet:
Ismerem az érzést.
Evvan, haggyad a hetest, majd megszokod!
Nem olyan rossz az, csak elsőre furi.
A nyócast nyugottan kihagyhatod, az egy foschtalicska!!44

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 09:21:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Törökk a magyar nyelvről beszél. Abban nincs olyan, hogy ledegradál vagy feldegradál. Degradál, olyan van. Ahogy lerombol, összerombol, szétrombol is van.

Netuddki. 2014.09.18. 09:27:07

"Elutasító válaszuk szerint a cég úgy gondolja, hogy egy Tommy Hilfiger márkájú papucsnak két hét után "természetes amortizációja", hogy "a lábbeli anyaga sérült, a talp rész kopott, elvékonyodott, elszíneződött"?"

Vagy hamisított. NAV? Majd lefoglalják a készletet és "megsemmisítik"...

Atörökk 2014.09.18. 09:27:29

Mennyetek, van új vadászposzt!

Netuddki. 2014.09.18. 09:30:36

Márkás, kínai TiefLiegen biopapucs sarka 2 hét után szétmállott. Nem, nem vittem vissza, sajnáltam rá az időt! Kétezeröccázé volt akciózva. A metro meg rohaggyon meg a pénzért árult szemetével együtt!

2014.09.18. 10:15:23

@atpijkamo: A " törpe minoritás" óta tudjuk, hogy ez így helyes!
Legyengült szervezettel ez még elfogadható. Vagy nem legyengült, csak gyenge? Ahogy áttranszportál? Leredukál?

gabors 2014.09.18. 10:15:52

eddig ugy tunik a nyero a feri/ferko !!! gyozo is futott de a minap kiderult online kemkedes miatt az "ulj le vikto" vagy fekudj le viktorbol most bajo lehetene ... (vagy megint ide szartal viktorrol nem is beszelve)

2014.09.18. 10:18:24

@atpijkamo: De tényleg, a magyar nyelvben nincs degradál. Az nem magyar, hanem latin. Olyan van, hogy kisebbít, csökkent, lefarag, csillapít, enyhít...

2014.09.18. 10:22:56

@atpijkamo: Azután (nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor) kezdtek megszólalni olyan túlbuzgó amatőr „nyelvvédő” hangok, amelyek a médiák szó használatát kifogásolták. Talán az volt ennek a mélyén, hogy a sajtó szónak sincs többes száma, vagy talán az az elvakult pedantéria: a latin media szó többes számú, érveltek, tehát nem lehet még egyszer többes számba tenni. Az ilyen okoskodás a forrásnyelv és az átvevő nyelv összezagyválása: a magyar szavak szempontjából teljesen mindegy, hogy az átadó nyelvben milyen számú volt. Tehát ha van a magyarban média (és kétségtelenül egyes számú), akkor miért ne lehetne médiák is? Ugyanezt elmondta Nádasdy Ádám is. Hozott párhuzamokat is: a fólia, trófea szavak is többes számúak voltak a forrásnyelvben, mégis vidáman használjuk őket a magyarban egyes számúként, és habozás nélkül többes számba is tudjuk őket tenni, nincs ezzel semmi baj. Meg még más párhuzamos érveket is felhozhatnánk. (Akár a magyar média szó hosszú é-jébe is beleköthetnénk, a latin szóban rövid e van.) "

Azért vannak más vélemények is.
Egyébként engem az zavar, hogy az írott sajtóban mennyi a magyartalan mondat.
Pedig szakmájuk. Lenne...

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 10:23:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: idegen-szavak.hu/degrad%C3%A1l

1, lealacsonyít, leminősít, lenéz
2, lefokoz, a rangjától megfoszt.

A magyar nyelvben idegen szavak is vannak, nem csak a finnugor kéz (kezi), vér (veri)...

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 10:27:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hát ha levágod a nyelvem, akkor se mondom, hogy médiák, vagy médiumok, hiába honosodott meg a médiák. Médium, média. A médiummal meg külön kell vigyázni, ne jósnő legyen belőle.

2014.09.18. 10:27:47

@atpijkamo:

"Így jár, ha szemetel!

Motoros csaj bebünteti."

Index címlap. Szerinted????

Egyébként hogyan lehet lealacsonyítani? Van felalacsonyítás is? Vagy megalacsonyítás? Összealacsonyítás?

2014.09.18. 10:30:27

@atpijkamo: Nyilván az író fokozni akarta a dolog súlyát, ezért esett ebbe a nyelvtani hibába. A legeslegjobb szándékkal. Ja, olyan sincs, csak legjobb.

2014.09.18. 10:31:28

@atpijkamo: De a medika a legveszélyesebb. Nekem volt egyszer. De már elmúlt. Tényleg, hogy lehet a múlt el?

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 10:39:28

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Így jár, ha szemetel!
Motoros csaj bebünteti."
Index címlap. Szerinted????"

Kevered az újságírót a bértollnokkal. A Zindexnél lámpással se találsz újságírót. Ha többé-kevésbé sikerül tükörfordítással lefordítani magyarra egy cikket, az náluk a csúcs.

A lealacsonyít magyarul van. A többi nincs.
hu.wiktionary.org/wiki/alacsony%C3%ADt
Ne tőlem kérdezd, itt nézd meg.

Logikát ne sokat keress egy nyelvben, mert nagyot fogsz csalódni.

Velem meg ne veszekedj, a nyelvészethez értek legkevésbé. Én csak egy (fel)használó vagyok.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 10:41:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: "esett ebbe a nyelvtani hibába"

Engem jobban zavar a bebüntetésben az, hogy modoros.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 10:41:58

A poszter most megtanulta, hogy nem szabad az agyonhájpolt, valójában silány minőségű "márkás" tömegtermékeket megvenni.

Akinek tényleg sok pénze van, az nem ilyen "márkás", kommersz prolicuccokra bassza el, hanem méretre készíttet öltönyt, inget, lábbelit.

Persze ha az a valaki valójában egy SENKI, és azzal támogatná az egóját, hogy agyonhájpolt, valójában silány minőségű "márkás" tömegtermékeket hord, akkor nem szóltam semmit.

RedWing 2014.09.18. 10:49:03

Jó papucsot akarsz? Vegyél ilyet: www.sportshop24.hu/media/catalog/product/8/1/810013-411.jpg

Több mint 10 év alatt a 2. darabot taposom!

Atörökk 2014.09.18. 10:49:56

@atpijkamo:
Nagyobb baj, lassan már máshol sem találsz ujságírót.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.09.18. 10:52:11

@neet: Nem én vagyok szigorú :) Ezek az izék 2-3 féleképpen működnek, másképp nem. Ha nem tudod használni, magad szívatod. Ilyenkor nem segít más, csak ha megtanulok.

seventyfour 2014.09.18. 11:57:53

Office, Playersroom... Őket az áru pontosan az eladásig érdekli, onnantól szopóroller, ha bármit el akarsz intézni. De megtehetik, és ez a kemény. Ja, a tisztességes kereskedők pedig versenyezzenek ezekkel a kalmárokkal, akik bármit megtehetnek, őket nem cincálja sem a NAV, sem más állami vegzáló intézmény. Milyen érdekes...

Rák Attantam 2014.09.18. 12:17:26

Baccpapucsot az Aldiból Torkoscsütörtökön és meg is van oldva a porbléma.

A Tommy Hilfinger meg csak egy emblémázócég, saját gyártású terméke (saját gyár híján) sosem volt. Ruházat, cipőzet, karórázat, épp csak pelenkát nem árulnak (még).

első 2014.09.18. 12:52:53

Dehogy kopik el. A kínai sem kopik el. Visszavitt egy régebben vásárolt másik papucsot a kis gyökér. Undorító az ilyen levél és a gazdája is.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.09.18. 13:04:06

Háát, ezek tovább kanászodtak elfelé az elmúlt öt évben...
jacint.blog.hu/2009/04/23/lenyomtam_az_office_shoes_t

Baldrick68 2014.09.18. 13:49:45

@jacint70:
ezzel a csodás céggel nekem is hasonló tapasztalatim vannak sajnos.

Én is vettem náluk egy Catepillar félcipőt és örvendeztem vala, hogy hú most van egy hiper szuper cipőm ami milyen tartós lesz...
Kb 2 hét és szétment a varrás az oldalán, pedig vigyáztam rá, és csak utcán használtam (nem másztam benne hegyet, nem rugdostam vele féltéglákat, stb.)
Ezt a cipőt visszavittem és becserélhettem egy másik cipőre.
Gondoltam akkor, hogy adok ennek a márkának még egy esélyt és becseréltem egy másik catepillar modellre.
Mondjuk ez nem esett szét, de a tartós dolgoktól ez messze van az biztos, mindenféle kopások a cipőn kívül és belül.

Az a gyanúm hogy ez a cég hamisított kínai cipőket árul, mivel elég gyanús, hogy egy olyan márka ami direkt azzal hirdeti magát, hogy az ő termékeik szinte örökké tartanak pár hét alatt szétkopnak.

2014.09.18. 14:58:42

@atpijkamo: A lealacsonyít magyarul van. A többi nincs.
hu.wiktionary.org/wiki/alacsony%C3%ADt
Ne tőlem kérdezd, itt nézd meg."
Megnéztem, az alacsonyít szóról szól a cikk a wikin, csak megemlíti, hogy van igekötős alakja is. Szerinte ez modoros.
Szerintem is. Erről beszélsz te is, amikor egy kifejezés elé még egy fölösleges igekötőt tesz valaki.

Egyébként csak játszom. Nem komoly.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.09.18. 15:09:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Speciel a lealacsonyítot nem érzem modorosnak. Olyat nem nagyon hallok, hogy "alacsonyít"

Eltűritek, hogy valaki
szolgává alacsonyít benneteket, ha kifoszt, ha kihasznál, ha fölétek kerekedik.

A keresztben csíkos ruha alacsonyít.

Így igen. Itt hülyén is hangzana a le-. De az "alacsonyítot" egymagában, átvitt értelemben nem használjuk. Mondjál példát.

Cave Nick 2014.09.18. 21:13:42

@Rák Attantam: @dr. phil. Sün‼ ツ: Elképesztő, hogy csak két ember említi a baccpapucsot. Ennyi idő eltelt?:/ Régen minden jobb volt, a homár is!

ahanem01 2014.10.16. 13:14:18

Divat lett a törvények leszarása.
süti beállítások módosítása