Tékozló Homár

Mikor és hogyan mondjunk fel egy hűségszerződést a Telenornál? FRISSÜLT

2015.04.23. 09:48 | Homár Hilda | komment

telenor-logo.gif

Grusenyka levele alapján komoly logikai feladatnak tűnik a Telenor mobilnet lemondása, ráadásul a megoldást nem könnyíti meg, hogy ahány ügyfélszolgálat, annyiféle tanácsot ad. Rákérdezünk, aztán reméljük, megkapjuk a know-howt, és ez végül a Homár életének egyik leghasznosabb posztja lesz.

Szia Hilda! 

Szeretnék segítséget kérni az olvasóktól, esetleg a Telenortól, ha ők is olvassák.

Nemsokára lejár a Telenor mobilnetre vállalt kétéves hűségidő. Ha túl korán mondjuk le az előfizetést, akkor kötbért kell fizetni, ha túl későn, akkor automatikusan elindul a határozatlan idejű időszak, azaz legalább még egy hónapot kiszámláznak, mielőtt megszűnne. A jó időpont a megszűnésre az volna, amikor már lejárt a hűségidő, de még nem indult el a határozatlan idejű előfizetés. A jó időpontban azonban igen nehéz lemondani.

Két különböző Telenor üzletben beszéltünk egy-egy ügyfélszolgálatossal. Ezeket tudtuk meg:

-    A megszüntetési igény jelzésétől 8 nap az átfutási idő.

-    E-mailben felmondhatjuk már korábban is úgy, hogy megadjuk, mely napon szűnjön meg, így az átfutási idő nem játszik. Tartalmaznia kell a levélnek mindenféle kódokat, a megszüntetés dátumát, meg az aláírásomat beszkennelve. A buktatókat abban látom, hogy legkorábban a hűségidő lejárta előtt 30 nappal lehet elküldeni a levelet (legkésőbb pedig 8 nappal előtte), a válaszadás határideje azonban szintén 30 nap. Tartok tőle, hogy egyszerűen nem fognak válaszolni időben (ha egyáltalán), vagy pedig a 30. napon elutasítják valami ürüggyel (az aláírás nem jó stb.). Ráadásul azt mondták, hogy ha csak később olvassák a levelet, visszamenőleg akkor is csak addig számláznak, ami a kért időpont volt. Azaz a megadott időpont és a reakció ideje között ingyen használtam a mobilnetet (ugyanis a 4 giga elfogyása után korlátlan internet az extra, amit választottunk). Ez nem valami telenoros, kissé hihetetlen.

-    Személyesen is le lehet mondani bármelyik értékesítési ponton, de „mivel a rendszer nem tökéletes” - mondta az ügyfélszolgálatos -, ha a hűségidő lejártánál korábban jelezzük, akkor a rendszer a hűségszerződés megszegéseként érzékeli, és kötbért kell fizetni. Személyes felmondásnál tehát nem lehet későbbi időpontot megadni, pl. 10 nappal korábban jelezni, hogy mikor szűnjön meg. Csak a határozatlan idejű előfizetés első napján lehet kérni, és onnantól indul a 8 nap. Így mindenképpen kiszámláznak még egy hónapot.

-    Az egyik ügyfélszolgálatos szerint a megszűnést követően automatikusan egy teljes hónapot számláznak akkor is, ha csak pár napig használtam. A másikuk szerint viszont napokat számláznak ki.

-    Még ha személyesen mondom is fel, vállalva a rendszer tökéletlenségéből fakadó hátrányt, akkor sem adnak igazolást arról, hogy kértem az előfizetés megszüntetését. Mi van, ha az ügyfélszolgálatos elront valamit, és mi csak később tudjuk meg? Hogyan bizonyítom, hogy egyáltalán kértem a megszüntetést?

A kérdéseim:
1.    Személyesen miért nem lehet egy későbbi időpontot megjelölni a megszüntetésre, ha levélben lehet? Ezzel elvész annak a lehetősége, hogy ne induljon el a határozatlan idejű előfizetés.
2.    Miért nem kaphatok igazolást arról, amit az ügyfélszolgálaton szóban megígérnek? (Azaz arról, hogy megszüntették a szolgáltatást.)
3.    Most akkor ha nem teljes hónapig használom, mielőtt megszűnne, teljes havidíjat számláznak ki, vagy napra kiszámoltat? Mert arról már kezdek letenni, hogy sikerülne úgy lemondani, hogy akkor szűnjön meg, amikor akarom.

Köszönöm,

Grusenyka

UPDATE

Egyelőre nem a Telenor, hanem Grusenyka írt:

Szia Hilda,

frissítenéd a posztot ezzel a kiegészítéssel?

A cím félrevezető, mert nem az a kérdés, hogy mikor mondható fel (vagy le…) a hűségszerződés (bármikor, max. kötbért kell fizetni). A kérdés az, hogyan lehet személyesen úgy lemondani az ELŐFIZETÉST, hogy a hűségszerződést már ne szegjük meg, de ne is kelljen a határozatlan időszak első hónapját kifizetni.

Ami engem bosszant, az az, hogy bár a szerződés azt kimondja, hogy 8 nap az átfutási idő, és azt is, hogy le lehet mondani személyesen és írásban is, de az már nincs benne, hogy a személyes lemondás napját ne lehetne úgy kiszámítani, hogy pont a szükséges nap előtt 8 nappal történjen, vagy hogy azt a bizonyos napot személyesen ne lehetne megadni. Utóbbi írásban lehetséges, de személyesen már nem akarják. Vajon miért? Plusz szerintem joggal kérek igazolást az inkompetens ügyintézőtől, hogy igenis lemondtam, még akkor is, ha ő elszúrta.

Valszeg egész hónapot számláznak ki, mert mindig a havi 4 gigát fizetem, amit a számlazárás után kapok. A lelassított, de korlátlan net, ami ennek elhasználása után jön, csak extra. Tehát többezer forintról beszélünk, ami igenis érdekel. Mert nyilvánvalóan a Telenort is ez a többezer forint motiválta, amikor kitalálta ezt a 22-es csapdáját. Ha sikerülne állásfoglalásra kényszeríteni őket, sok ember többezer forintját spórolnánk meg. Mi a Homár célja, ha nem ez?

E-mailben nem mondom fel, mert letagadják, belekötnek. Ajánlott levélben nem adom fel, mert letagadják, vagy azt mondják, szerelmeslevél volt. (Tudjuk jól, hogy letagadhatják.) És nem írok nekik a Facebookon, mert nyilvános állásfoglalást akarok, nem pedig azt, hogy csak nekem legyen jó, mindenki más meg álljon tanácstalanul, mint akit odaszartak.

Grusenyka

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atörökk 2015.04.23. 09:51:59

Személyesen ajánlottan mondd le. Vagy fel. Vagy azt csinálsz, amit akarsz.

Dezsike 2015.04.23. 09:59:11

Ha előfizetsz, azaz előre fizeted az előfizetési díjat akkor azt kiszámlázzák, de ha felmondod a következő hónapban kell kapnod egy negatív előjelű számlát, ahol a fel nem használt időszakot jóváírják. Az itt feltüntetett "fizetendő" összeget nekik kell visszautalniuk a számládra, de ez általában nem automatikus és sokan elfelejtik, egy idő után meg elévül, neked kell kérni a visszautalást.

230e 2015.04.23. 10:11:08

Sztem jóváírják a tört hónapot.

Manyecska 2015.04.23. 10:18:07

Szerintem meg Grisenyka, nem Grusenyka

neet 2015.04.23. 10:35:31

Jajj, ezek dejó sztorik! Sztem menj be aznap, amikor lejár a hűség, vagy max másnap, és személyesen járj el. Ha meg még 5 napig tököl a rendcar, majd 5 napot kiszámláznak időarnyosan, ennyit be kell nyelni sztem. Azaz felháborító, de azzal csak a korai agyf..szt kapod meg, ne bánkódj, 5 nap ára nem a világ.
Gondolkozzunk pozityívan.

Nekem hasonló sztori bankszámla megszüntetéssel volt. Ott mondjuk nincs hűség, de havidíj igen, és mivel több hónapon át folyt le a sztori (még a 900as években volt), ezért vagy 2 havi díjat még felszámoltak, aztán hol én tettem még be 1000 Ft-ot, h ne menjen mínuszba és tudják zárni, hol ők fizettek vissza 423at, h ne menjen mínuszba és tudják zárni. Huhh, nem vót egyszerű már akkor sem.

lcsaszar 2015.04.23. 10:45:23

Egyértelmű, hogy a hűségidő lejárta után lehet felmondani a szerződést, ami automatikusan átmegy nem kedvezményesbe. Számlázni, szolgáltatni a felmondás napjáig jogosultak/kötelesek. Egyébként meg a hűségidő letelte előtt lehet újabb szerződést kötni hűségidővel.

sarostehen 2015.04.23. 10:52:47

Le kell sz.rni, hogy "nem tökéletes" a rendszerük. A hűségidő lejárta utáni másnapon bemenni és lemondani az előfizetést, azonnali hatállyal.
És erről pecsétes papírt kérni.
Az már az Ő bajuk, hogy 1-2-3-100 nap az átfutási idő stb..
te lemondtad, így nem is jogosultak számlázni semmit. Max azért az 1 napért. Az meg kibírható.

IBSZ 2015.04.23. 11:25:07

A T-nel en ugy mondtam le a cuccot, hogy megneztem a ASZF-t, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia a lemondasnak es mik a hataridok. Ezutan irtam egy harom soros ajanlott levelet, hogy a husegido vegevel, ami [datum] felmondom, kapjak be. Le kell szarni, hogy milyen a rendszeruk meg hogy mibe fognak belekotni. Nekik kell bizonyitani, hogy nem a te alairasod. Ha ketseguk van, akokr hivjanak fel. Csak van egy telefon a kornyekukon, a szamodat meg gondolom tudjak. Ha belekotnek, te ragaszkodsz hozza, hogy bizony a tied az alairas es tovabbra is az eredeti datummal kered a megszuntetest. Ami fontos, hogy a husegido lejarta utan egyaltalan ne hasznald a szolgaltatast, akkor se ha belekotnek valamibe, akkor se ha nem kapsz valaszt addig. Ha hasznalod az rautalo magatartas es kezdodhet az egesz lemondasos moka elorol. Egyebkent meg valoszinuleg szemelyesen is meg lehet idopontot jelolni, csak a epp fingja nincs az ugyfelszolgalatosnak, hogy hogyan kell csinalnia. Egyszerubb azt mondani, hogy nem lehet/szar a rendszer.

Manyecska 2015.04.23. 11:34:09

@IBSZ: vagy kűgyenek levélt! bár ha basznak elolvasni..

igi1 2015.04.23. 11:58:07

Az összes telenoros k@cs@g itt bulizik nálunk, nem lehetne ezeket felrobbantani valakinek!?

Egész nap nyomassák már a hangos zenét.

igi1 2015.04.23. 12:00:29

@Manyecska: nem érnek rá

most buliznak, degeszre zabálják és rongyosra isszák magukat épp, s van erre egy teljes napjuk

lejöttek Budapestről vidékre dőzsölni

biztos ócsóbb

Mondjuk belegondolok abba, hogy a gyerkőceid felnőtt korukba min fognak bulizni, meg kikkel nem lennék a helyükbe. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.04.23. 12:03:19

@Dezsike: " Az itt feltüntetett "fizetendő" összeget nekik kell visszautalniuk a számládra, de ez általában nem automatikus és sokan elfelejtik, egy idő után meg elévül, neked kell kérni a visszautalást. "

Azt' az hogy van, hogy ha az ügyfél felejt el fizetni, akkor meg kötbér meg anyámf@sz@?

Manyecska 2015.04.23. 12:06:39

@igi1: bele köll szarni a trombitába.

igi1 2015.04.23. 12:07:51

@ColT: plusz villámgyorsan végrehajtókhoz kerülsz, ha nem fizetsz, mielőtt még egyet pisloghatnál

de akinek nem telik mobilszámlára, ne tartson mobilt b@szod

nincs ingyen ez se, 2015-re megtanulhatná mindenki már

Megoldás:

IDŐBE MONDD LE AZT A K@RVA SZERZŐDÉST b@szod

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.04.23. 12:09:23

@igi1: Figy. Ha elolvasod a postot, pont az a kérdés, hogy mikor van az időben.
Mondjuk mi a francot vártam, de tényleg.

igi1 2015.04.23. 12:09:23

@Manyecska: van vagy 20 telenoros kocsi, meg is vakultam mostanra a látványuktól XD

de van fejlődés, már nem fehér színűek :)

igi1 2015.04.23. 12:10:37

@ColT: azt csak a poszter tudhassa

ott van a szerződésén a dátum

előveszi, megnézi, van onlány bejelentkezés is

2015 van már mindenki intézze a saját ügyeit

ezeknek van 20 milla a brókereknél is b@szod

Manyecska 2015.04.23. 12:10:37

@igi1: XD b+ már két perce nyerítve röhögök nem látom a képernyőt a könnyeimtől se xdd

igi1 2015.04.23. 12:12:19

@Manyecska: bezzeg azt nagyon tudják, mikor kell a főnököt sz@pni

igi1 2015.04.23. 12:14:02

@Manyecska: legközelebb csinálok rőluk fotót :)

ezt látni kell mindenkinek

Manyecska 2015.04.23. 12:18:48

@igi1: trombita van náluk???:D Ákos vodás volt, generalisszumus makszimus:D mondom otthagyták a pitsába a céget, csapatostul!! No comment.:D

Manyecska 2015.04.23. 12:21:40

OFF @igi1: a céges bébi mexületett, 3150 gramm és 50 centi:) Most már ketten üvölthetnek otthon:DDD

igi1 2015.04.23. 12:21:55

@Manyecska: hangos zene az van

Ezek tényleg erre élvezkednek, hogy minden évbe lejönnek, oszt egy napot itt b@sznak el!?

igi1 2015.04.23. 12:26:08

oszt az összes kocsi így virít, mint ez a kép

igi1 2015.04.23. 12:31:10

@Manyecska: manapság már a gyerekszülés se garancia semmire

Dezsike 2015.04.23. 13:11:41

@ColT: "Azt' az hogy van, hogy ha az ügyfél felejt el fizetni, akkor meg kötbér meg anyámf@sz@?"

Hát ezaz, a T kb 800 Ft-ot felszámol a fizetési felszólítás postázásáért és még jön a késedelmi kamat, ráadásul a fizetési határidő lejárta után 3 nappal. Egyszer megreklamáltam náluk, hogy a befizetés beérkezését követő napi keltezéssel postáztak egy felszólítót (pechükre a számlán rajta van a befézetés beérkézésének a dátuma), jóváírták - úgyhogy érdemes megreklamálni minden kutyafülét, ha jogos behúzzák fülük-farkuk és inkább jóváírják (nem úgy mint a bankok, azoknál ez nem szokás).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.04.23. 14:04:57

@igi1: Erről szól a post, hogy nem így van. De neked szerintem mindegy is.

@dr. phil. Sün‼ ツ: Ennyi

@Dezsike: ...

zbzbzb 2015.04.23. 14:11:01

kőkorszaki módot javaslok: hagyományos levél, borítékban, kiskacsóddal aláírva, a levélben a felmondás dátumát pontosan megadva.

Bambano 2015.04.23. 16:31:48

a minta ászf szerint (vagyis a telenor ászf-ében is benne van valószínűleg) ha rosszul adsz be egy kérelmet, akkor felszólítanak hiánypótlásra. a felszólításnak megfelelően részletesnek kell lennie. ha ezt teljesíted, akkor a kérvényedet eredeti paraméterekkel bírálják el.

tehát ha kamu indokkal akarnak elutasítani, előkeresed az ászf-ből ezt a részt és az orruk alá dörgölöd.

igi1 2015.04.23. 16:49:17

@ColT: ha te ettől jobban érzed magad.

igi1 2015.04.23. 16:51:32

Amúgy meg mé pont a Telenort kell szapulni!? Az összes szolgáltató ugyanazt a gyakorlatot műveli ilyen kérdésben.

Netuddki. 2015.04.23. 16:54:48

Miva?
Bemész és mondasz egy időpontot mikortól akarod felmondani velük a szerződést. Ennyi? Nem tudja a rencerük? Lófaszt nem, ilyeneket az NHH-nak magyarázzanak, majd jól megbassza őket mint vasorrú bábát a 220...

Stefi Schneider 2015.04.23. 17:10:29

Mi ez a baromsag hogy kotbert kell fizetned mert nem tokeletes a rendszeruk? A husegido alatt is akarmikor felmondhatod a 2. ev vegi hatallyal.

Nalam sem tokeletes a rendszer ezert veletlenul a havidij helyett egy lofaszt kuldtem a seggukbe.

Arcade Macho 2015.04.23. 17:19:06

1-2 honappal korabban kell egy lemondast utemezni szerintem, hogy legyen a keresnek ideje atfutni :)))
vagy ha ellenkeznek mert kapnak jutalekot akkor a lejarat utan bemenni es kiverni a palavert

Aureliano Buendía 2015.04.23. 17:20:00

Ha levélben, mail-ben adod be a felmondást, a megérkezés dokumentálható dátuma (tehát tértivevény átvétele, vagy mail beérkezése a szerverre) lesz az iránymutató dátum.

ÁSZF olvasása megvót? Vagy csak magának az anno megkapott szerződésnek?

telkoe 2015.04.23. 17:35:45

@IBSZ: A T-nel egyszer megprobalta eljatszani velem a kislany hogy mivel az elofizetest 17:xx orakor kotottem, 13:00 orakor meg nem tudja felmondani "a rendszerben", jojjek majd kesobb vissza. Mondtam semmi gond, en itt szepen a pult elott allva megvarnam amig a "a rendszer" megokosodik (ugyfel vagyok, elintezendo ugyem van, arrol meg nem tehetek hogy lassan megy). Mindjart eszebe jutott h le lehet ezt irni egy papirra es beadni par oraval kesobb a "rendszerbe".

neet 2015.04.23. 19:20:21

@Manyecska: sose értettem, mér érdekes, milyen hosszú. A feje mekkora? Na ugye. A többi csak kicsusszan...

kisvirag78 2015.04.23. 19:41:29

Ezt nem értem. Céges telenoros mobilnetem volt, de én fizettem. A kapcsolattartó napra pontosan le tudta mondani, nem sakkozott, nem számolgatott.
Igaz, ez nem sima utcai szerződés volt, meg még cégesen belül is kiemelt, de akkor is, nem kellett ráfizetni 1 napot sem, szóltam, hogy mikortól nem kell, és ennyi.

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2015.04.23. 22:56:33

A frissítéshez:
Ajánlott tényleg nem sokat ér.. bíróságon sem állja meg a helyét! A tértivevényes levél viszont már igen!

zbzbzb 2015.04.23. 22:59:34

nem értelek jóember.
8 nappal a határnap előtt beballagsz egy boltba, egy papírral (2 példány) hofy 8 nap múlvára lefelmondod és klsz.
átveteted pecsétesen üzletvezetővel, ha nem cirkuszolsz megcsinálják.
postai levelet meg iktatni érkeztetni kell postakönyvileg, szóval ez is a te oldaladon áll.
mit akarsz még?
tedd a dolgod felnőtt módra.

Bluemotion 2015.04.24. 00:34:55

@zbzbzb: Ha ezt tenné, akkor nem tudna írni a Homárra.

joska61 2015.04.24. 08:36:01

Nem lehetett könnyű ilyen álproblémát ilyen alaposan megkreálni.

telkoe 2015.04.24. 12:20:56

@zbzbzb: tedd a dolgod felnőtt módra.
Ez ami nem megy szegenynek, inkabb idezve becses szavait, áll tanácstalanul, mint akit odaszartak es sipakol az interneten.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.24. 13:01:32

@zbzbzb: láthatod a hozzászólásokból is, mennyi hozzá hasonló szerencsétlen van... Találgatnak jobbra-balra, csak a helyes megoldás jön ki ritkán.
A következőket nem sikerült megérteniük a fentiekből:
- ha személyesen mondja le, nem "tudja" időzíteni, csak a bentléte napja+8napra
- ha lejáratkor, akkor kiszámlázzák a köv. egész hónapot (van sok ilyen hülye szerződés)
A poszter meg azt nem tudja, hogy le kell szarni a retard rendszereiket, szerződés szerint felmondani tértis levélben érthető magyar nyelven T-8 (-3 nap a posta miatt), aztán szarni a leveleikre sorban.

melaena 2015.04.24. 13:43:58

Nekem az erste csinalta hasonloan.bemek,lemondom,kartyat elveszi.es itt jon a szopproller.30 nap felmondasi ido,kovetkezo honapot kifizetem.mivel itt mar 1000 forint ala mentem,atm kilove.ujabb 300 ft. felveteli dij a penztarban.1800 forinttal vagtam neki a felmondasnak,maradt 250 a vegere.

melaena 2015.04.24. 15:23:50

Mindezt ugy,hogy a targyho mar elore ki volt fizetve.

Advanced Flight 2015.04.27. 22:55:31

Azért nem érti szegény poszter, mert még a szociban "szocializálódott", és azt hiszi, hogy az egyoldalú nyilatkozat hatályosulásához is meg kell várni a méltóságos úr rábólintását.
Holott nem.
Ireleváns, hogy mikor és ki olvassa el a levelét, ha ő időben és megfelelő formában leírta a felmondását.

dervish69 2015.08.29. 09:35:57

Felmondtam én is, jó előre. Így nem lehet, írták, csak a lejárat előtt egy hónappal. Megtettem. Tovább számláztak, mert ők nem kaptak semmilyen felmondást éntőlem. További díjfizetést megtagadtam, egyben kikértem a Postán (ingyenes!) az információt, átvették-e egyáltalán. Igen, a fealdás utáni munkanapon, óra, perc, stb.
Újabb levél, megemlítve bíróságot, médiát. Postafordultával kaptam választ, némi blabla (hazudozás), majd eltekintenek még attól a félhavi díj kifizetésétől is, amit amúgy be akartam fizetni. Megköszöntem és befejeződött az ügyfélstátuszom a telenornál.
süti beállítások módosítása