Tékozló Homár

Kifelejtettek belőle a kicsi kínaiak egy kicsi ellenállást /Frissült a fogyasztóvédők tanácsával

2015.11.11. 15:48 | Homár Hilda | komment

td_photo.png"Rendeltem egy kínai webshopból" - sokan már itt felszisszennek, és nem tudjuk azt mondani, hogy nem jogosan. Tanulságos történet, amiből szerintünk nem azt kell megtanulni, amit az írója javasol (az új elektromos cuccokkal különösképp óvatosnak kell lenni), hanem, hogy megbízható helyről kell vásárolni.

Kedves Homár!

Rendeltem egy kínai webshopból ( tinydeal) egy ledes lámpát. A hozzászólásokban mindenki dicsérte, még videó is van róla hogyan működik.  Két hét alatt meg is érkezett ingyenpostával, tökéletesen becsomagolva a taposós postások ellen. Többször rendeltem tőlük, idáig minden megjött és működött is, jó egyszer volt mikor megolvadt egy USB töltő fedele de attól még az is működik.  Ez rendeltem meg

Kicsomagoltam és rögtön megmarkolva tekertem is befele az éjjeli lámpába hogy kipróbáljam. Igaz gyanús volt, hogy szabadon érinthetőek rajta a forrasztási pontok meg vezetékek, de úgy voltam vele, hogy biztos van benne valami táp vagy ellenállás, így kisfeszültséggel üzemel és nem fog megrázni. 

Hát tévedtem. A kikapcsolt lámpában felvillant egyszer, majd akkorát rázott, hogy ijedtemben leestem az ágyról, a lámpa meg berepült mögé. Az ujjaim utánna fél óráig fájtak meg remegtek, az izmaimat meg mintha egészen a vállamig kiakarták volna tépni szóval egész rendesen megrázott az. 

Szerintem kifelejtettek belőle a kicsi kínaiak egy kicsi ellenállást, így közel hálózati feszültség jutott az érinthető részekre.  Vagy a másik eshetőség hogy minden "jól" van benne, mert áram alatt van a foglalat, akkor nem a felhasználón fog folyni az áram, ha le van kapcsolva pl a csillár akkor - szabvány szerint - a fázist szakítja meg, tehát megint nem fog rázni. De ha pl dugvillás éjjeli lámpába tekeri az ember, ahol lehet, hogy csak a nulla lesz megszakítva.. erre nem gondoltak a tervezőasztalon.

Egy a lényeg, az új elektromos cuccokkal különösképp óvatosnak kell lenni, kitudja hogy mi hogy van benne.

Megreklamáltam az ügyfélszolgálaton, bekérték róla a fotót meg a videót hogy mi a probléma, elküldtem nekik azóta hallgatás. 

Itt a videó:

Meg egy fényképet is mellékelek róla amin látszik hogy a dobozán a CE jelölést is feltüntették.

screenshot_2015-11-11_15_41_16.png

Használati utasítás, figyelmeztetés semmi nem volt hozzá, nem írták rá hogy ezt csak nyilvános wc-be illetve kerti lámpákba uborkatolvajok ellen lehet betekerni...

Illetve jogilag is kíváncsi lennék rá hogyha agyonüt az áram vagy kigyullad a ház akkor fizet-e a biztosító, illetve magyar kisboltokba is látni ilyen kínai cuccokat árulni, ilyenkor kié a felelősség ha valakit baj ér? 

UPDATE nov. 18.

Fogyasztóvédelmi szempontból így néz ki az ügy:

A hatályos jogszabályok alapján (2012. évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletéről) csak biztonságos és az általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó európai uniós jogi aktusokban és a jogszabályokban foglalt követelményeknek megfelelő termék hozható forgalomba, illetve bocsátható a fogyasztók rendelkezésére. A termékek megfelelőségét a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság piacfelügyeleti eljárás keretében jogosult ellenőrizni, és hatósági eszközökkel biztosítani akár a veszélyes termékek forgalomból történő kivonását is.

A hatósági bejelentés mellett egyedi igényed érvényesítése iránt a szolgáltatóhoz fordulhatsz. Az új Ptk. szerint a szolgáltató hibásan teljesít, ha az általa nyújtott termék a vásárlás pillanatában nem felel meg a jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek, és nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra. Esetedben mindkét eset fennáll, így jogosult vagy kérni a termék cseréjét, vagy amennyiben a szolgáltató ezt nem tudja biztosítani elállhatsz a szerződéstől és kérheted a vételár visszafizetését.   

Mindamellett, hogy a terméket nem tudod használni, leírásod alapján még testi sérülést is okozott. A törvény értelmében valakinek a hibás termék által okozott halála, testi sérülése vagy egészségkárosodás miatt bekövetkezett kár, illetve a hibás termék által más dolgokban okozott ötszáz eurónak megfelelő forintösszegénél nagyobb összegű kár megtérítésére a termék gyártója köteles.

A fogyasztó lényegesen egyszerűbb helyzetben van az igényérvényesítés során, ha egy ilyen hibás terméket a hazai kereskedelmi forgalomban vásárol, hiszen a törvény szerint a terméket az Európai Gazdasági Térség területére behozó vállalkozást is gyártónak kell tekinteni, így a termékkárért való felelősséget közvetlenül ezzel a gazdasági társasággal szemben lehet érvényesíteni. Ha a termék gyártója nem állapítható meg, a termék minden forgalmazóját gyártónak kell tekinteni mindaddig, amíg a forgalmazó a gyártót vagy azt a forgalmazót, akitől a terméket beszerezte, a károsultnak meg nem nevezi. 

Érdemes tudni, hogy az Európai Bizottság létrehozta a RAPEX (Rapid Exchange of Information) – Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszert, a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek riasztási rendszerét. Az Európa Unió valamennyi tagállama részese a rendszernek. Ha valamely tagállam hatóságai valamely terméket veszélyesnek találnak, az bekerül a rendszerbe és így az egész unióban megtehetőek azok a lépések, amelyek ezen termék forgalmazását megakadályozzák. A rendszerhez tartozik az interneten elérhető kereső szolgáltatás, amely az alábbi oldalon elérhető: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/alerts/main/index.cfm?event=main.search

A keresőben több, a levélben megjelölt termékhez hasonló termék is szerepel, mint veszélyes termék.

Javasoljuk tehát, hogy az interneten történő rendelést megelőzően futtassátok át az adott terméket a keresőben, ezzel meg lehet előzni a későbbi „rázós” helyzeteket. A rendszer hatékonyságát erősíti, ha ehhez minél több bejelentés érkezik, ezért jelen esetben pedig javasolható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság RAPEX kapcsolattartó pontjához jelzés megtétele annak érdekében, hogy ez a termék is felkerüljön a jelzett oldalra. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majmász Gedeon 2015.11.11. 16:08:47

...videó is van róla hogyan működik. -> ...videó is van róla, hogyan működik.
...jó egyszer volt mikor megolvadt egy USB töltő fedele de attól még az is működik. -> ...jó, egyszer volt, mikor megolvadt egy USB töltő fedele, de attól még az is működik.
...tekertem is befele az éjjeli lámpába hogy kipróbáljam. -> ...tekertem is befele az éjjeli lámpába, hogy kipróbáljam.
Igaz gyanús volt,... -> Igaz, gyanús volt,...
A kikapcsolt lámpában felvillant egyszer,... -> A kikapcsolt lámpa(?) felvillant egyszer,...
utánna -> utána
...a vállamig kiakarták volna tépni szóval egész rendesen megrázott az. -> ...a vállamig ki akarták volna tépni, szóval egész rendesen megrázott.
Vagy a másik eshetőség hogy minden "jól" van benne,... -> Vagy a másik eshetőség, hogy minden "jól" van benne,...
...pl a csillár akkor... -> ...pl. a csillár, akkor...
pl dugvillás -> pl. dugvillás
...kitudja hogy mi hogy van benne. -> ...ki tudja, hogy mi hogy van benne.
...meg a videót hogy mi a probléma, elküldtem nekik azóta hallgatás. -> ...meg a videót, hogy mi a probléma, elküldtem nekik, azóta hallgatnak.
...mellékelek róla amin látszik hogy... -> ...mellékelek róla, amin látszik, hogy...
...nem írták rá hogy... -> ...nem írták rá, hogy...
...kíváncsi lennék rá hogyha agyonüt az áram vagy kigyullad a ház akkor fizet-e... -> ...kíváncsi lennék rá, hogy ha agyonüt az áram vagy kigyullad a ház, akkor fizet-e...
...kié a felelősség ha valakit baj ér? -> ...kié a felelősség, ha valakit baj ér?

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.11.11. 16:17:06

Én is szoktam rendelni Kínából, de ilyesmi még nem ért szerencsére... Ilyet akkor nem veszünk...
Én memória kártyával buktam már be, igaz Vateráról rendeltem, de az is kínai volt. A feltűnően olcsó memóriakártyától azóta óvakodok, mert azok gyári hibás cuccok. kiírja a számítógép is, hogy pl 64gb-os a kártya, de csak 1-2 gigát lehet felhasználni. Pedig ugyanúgy másolja rá a nagyobb fájlokat is, csak éppen használhatatlan marad...

A kínai árukban benne van a rizikó, van ami beválik, és van ami nem.

2015.11.11. 16:19:19

utánna hejesen. : útánna!

lcsaszar 2015.11.11. 16:19:47

Ha agyonüti az áram, és nem fizet a biztosító, akkor megint írhat a poszter a Homárra.

Az antiochiai szent kézigránát 2015.11.11. 16:24:42

Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász... Vadász...

CsakLajosAz 2015.11.11. 16:35:15

Én nem tudom.. De hogy a francba lehet ember ilyen hülye. Ha fémet tapogatok úgy, hogy közben még ESZEMBE IS JUT, hogy megrázhat... Nyalogass konnektort... Ezt hívják evoluciónak.

Egyébként a CE jelzés ezeken nem az európai megfelelőséget jelenti, hanem a China Export rövidítése. És nem is ugyan az a jel :) Persze tolómérővel kell nézni, de nem azonos. :)
deliveringchina.com/wp-content/uploads/2014/12/ce-china_export1.jpg

És akkor a kínaiak védelmébe, mert nem hülyék ám!

Ha becsoszog a magyar forgalmazó, hogy neki kell fúrógép, 2500Ft-ért szeretné adni az egyik magyar multi, akkor a kínai fog gyártani fúrógépet 1000ft-ért, hogy a szállítás, és a haszon után is megérje a magyar multinak. Na de akkor ki a hülye? a kínai? Nem. Volt egy megrendelés, és teljesítette. A magyar multi? Nem. Mert van rá igény. A barom, aki megveszi? Még az sem biztos. Ha azért veszi meg, mert 1db IKEA polcot fúrjon fel az YTONG falba, akkor arra teljesen jó. Ha arra, hogy házat építsen vele, akkor meg tök hülye szegény. Ez tény. Ha meg picsog is, akkor végképp. Ha egyémás mellé teszek egy "AGOYAMA" meg egy "Makita" gépet, azért látszik, hogy nem azonos használatra való.

Jelen esetben: Nen csak Magyarország létezik ám! Vannak más országok, más életvédelmi előírásokkal. A magyar kisfeszültségű hálózatban az életvédelmi föld, és a szolgáltató nulla pontja közösítve van. Ez magyarul azt jelenti, hogy ha megfogod a fázist, agyonvág a villany (poster örüljön..) Ha most leírom, ez miért jó, akkor megint jönnek az okostojások, én meg nem írom le 40*. (Thome-os set-top-box-os post..) Fogadjuk el, hogy az EU jelen esetben jól gégezte a dolgát, és ez mindenkinek jó, aki maradéktalanul betartja.

Poster nem tarja be. A villany megcsicseregtette rendesen, mert nála SINCS életvédelmi relé (ÉV relé, FI relé, hibaáram kapcsoló, vagy ki hogy hívja.) Ha lett volna, nem picsogna.. Picit csíp, villany elmegy, poster tudomásul vesz..

És akkor a lényeg, ami miatt van ilyen pilács forgalomban. NEM EU területen, mondjuk oroszország egyes részein, vagy a balkáni országokban sok helyen, de Afrikában is vannak teljesen földfüggetlen elektromos hálózatok. Ez azt takarja, hogy a hálózati nulla vezető, sem pedig a fázis vezető SEMMI kapcsolatban nincs a talajjal, sem semmi mással. Vagyis földfüggetlen. Miért jó ez? Azért, mert ha megfogod az egyik drótot, nem ráz meg (madár a villanydróton, nálunk..) Miért rossz? Mert ha az egyik vezető szigetelési, vagy emberi hibából mégis összeér valami módon valamivel, mondjuk radiátorral, vagy vassal, kerítéssel, villanyoszlopal, stb. akkor biza a másik érintése halált okozhat. Jönnek az okosok, hogy nálunk is. Igen, de kontroláltan. Csak a fázis ráz, és erre fel vagy készülve. Plusz ÉV relével védhető, szabályok betartásával áramütés veszélye 0, kizárólag a baromfaktorral kell számolni (evolúció)

Poster: Hülye vagy, ha megvetted. Még hülyébb, hogy annak ellenére, hogy feltűnt, nincs szigetelve, betekerted. A picsogás meg egy HAZAI fogyasztóvédelmi blogon egy Kínai webshoppra már már szánalmas.

Pláne akkor, ha bebattyogsz az OBI-ba, és ennél jobb pilácsot kapsz 1000Ft körül. Garival, CE jelzéssel, számlával, picit drágában.

A kínából rendelt megoldvadt USB töltővel meg vigyázz, mert ha még nem ráz, majd fog. Szedd szét, és nézd meg a szigetelési távolságokat (főleg a transzformátor tekercsei között) Aztán használd nyugodtan, főleg kézben tartott magnézium házas telefonnal, sőt, add a gyerek kezébe is.. Mert ez is az evolúcióhoz tartozik...

Agyam megáll milyen emberek vannak.

Terézágyú 2015.11.11. 16:35:32

"Többször rendeltem tőlük, idáig minden megjött és működött is"

Na. Hát emmeg nem. Belefér a szórásba?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.11. 16:46:26

Hogy te mekkora barom vagy. Megrendeled $2-ért, és mi legyen vele?
Gyártási hiba létezik, meg amúgy is el tud romlani.
Az olcsóságnak megvan az ára. Ezt akartad, vállald a kockázatot.

Hogy hallgatnak - van ilyen. Nekem a kínaiak nagy része kérdés nélkül tolja vissza a pénzt, képet se kérnek, ha valami gáz van.

Hogy ki fizet, ha leég a házad? Hajtsd be a kínai államon.

Kisbolt az annyiban más, hogy ő itthon éárulja, hivatalosan. Ő eladó, te meg Kínából vetted.
Vettél volna bevizsgáltat.

Híííída bazmeg, nincs egy értelmes ember ebben az országban, aki írna ide?

Dezsike 2015.11.11. 16:46:42

Nekem is van egy ilyen led izzóm, fordítva volt bedugva, így a nullát kapcsolta. Ha hozzáértem kézzel (nem fázisceruzával) halványan világítani kezdett, de nem vágott agyon. Ha megfordítom a villásdugót megszűnik a jelenség. Felkapcsolt állapotban se rázott, bár azért nem sűrűn érek hozzá. Ráadásul ez magyar boltban vett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.11. 16:48:06

@Terézágyú: Azt hitte, bőségszaru.

@CsakLajosAz: A kínait mi akadályozza meg a CE belenyomásában? Semmi :D

CsakLajosAz 2015.11.11. 16:49:55

@ColT: Há monnyug áz is ígáz :)

kakukk11 2015.11.11. 16:53:38

Azt nem értem ezen miért lepődik meg a posztoló.
Rendel negyedáron és INGYEN POSTÁVAL a világ végéről egy izzót, és csodálkozik ha gagyi.
Ha egyszer kiszabadulna egy piacra, tuti venne egy adidoos cipőt 1500Ft-ért és küldené a homárra, hogy jáááj, hiszen ez hamisítvány!!!

CsakLajosAz 2015.11.11. 16:59:40

@kakukk11: Még az sem biztos, hogy hamis.. Valamelyik német fogyvéd. műsor riportere kibattyogott az ottani kínaiak közé, vett egy cipőt, meg megvette az "eredetit" a bótba.. Aztán elvitték valami laborba, szétcincálták, kiderült, hogy mindenben azonos. Még a ragasztó összetétele is azonos volt... Volt is balhé.. pár éve...

Aureliano Buendía 2015.11.11. 17:04:11

@ColT: a kérdésedben ravaszul elrejtetted a választ is:)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.11. 17:13:47

"szabadon érinthetőek rajta a forrasztási pontok"

Hát az úgy van, hogy szabadon érintHETŐ, de NEM KELL érinteni.

"Hát tévedtem. A kikapcsolt lámpában felvillant egyszer, majd akkorát rázott, hogy ijedtemben leestem az ágyról, a lámpa meg berepült mögé."

:( Nagyon sajnálom a posztolót. Igazán, őszintén sajnálom a posztolót. DE ezen AKKORÁT röhögtem!

Naszóval az ilyenek kapni szoktak egy műanyag búrát, hogy ne rázzon. Ez speciel nem kapott, ezért óvatosan kellett volna betekerni. És a lámpa hiába van kikapcsolva, a kapcsoló csak az egyik drótot szokta megszakítani, és itt pont a másikban volt a fázis. Te meg szépen zártad neki az áramkört a habtesteden keresztül. Engem is rázott meg az áram, de mondjuk nem ennyire. Örülj a második életednek!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.11. 17:23:07

Most ment el a Tesco futár. Montam neki, feleslegesen izzadt a helyettesítő termékkel, mert előre tudtam, hogy nem kell. Rá is írtam a rendelésre, nem tud olvasni. Mondta, hogy

ANNAK AKI KIVÁLOGATJA A CUCCOT SEMMILYEN MÓDON NEM LEHET ÜZENNI.

Az üzenetet már csak a futár látja, a termékek addigra ki vannak válogatva, számlázva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.11. 18:06:03

Ekkora baromság nem jutna eszembe, hogy megmarkoljak egy szigeteletlen izzót! Van annak olyan szigetelt része, aminél fogva becsavarhatta volna grafomániás poszterünk...

amindenes.blog.hu 2015.11.11. 18:37:36

Ha kinti lámpa ez a lényeg. Így öli a rovarokat.

ghck 2015.11.11. 18:47:11

@beszoptuk: "Megtanulhatnátok már, hogy a kínai termékeken a CE jelölés a "China Export" rövidítése. Köze nincs az európai minőségbiztosításhoz."

Ilyet ne tanuljanak meg, mert ez butaság. Most vettem egy panasonic akksitöltőt. Rajta a CE. És Made in China. Ennek a CE-nek köze nincs a China Export rövidítéshez.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.11. 19:05:36

@ghck: De azt sem jelenti, hogy európailag bevizsgált... Csak hogy bele van nyomva.

@HülyeHilda: Ennyire szakmay a blog.

@Fungumars: Vagy a betörőket

CsakLajosAz 2015.11.11. 20:05:05

@PabY: Egyrészt.

Másrészt pont a Poster miatt van, hogy vannak olyan országok EU-n belül ahol még egy E27-es pilácsot sem vehetsz a bótban, mert nem adnak, ha nincs papír hozzá. Sőt, be se tekerheted magadnak. Nincs otthon fusivillanyszerelés. És az az igazság, hogy az ilyen elmeroggyantak miatt nem is feltétlenül baj...

Még az autó kipufogóra is kellene valami bővítő, hogy ne tudja a szájába venni, mert panaszkodik, hogy büdös, és köhög tőle.

Csak megint oda lyukadok ki, hogy 300 évvel ezelőttig az ilyen "emberek" kihaltak, evolúció miatt. Meg az ingyenélők, és többi félkegyelmű népség. Most meg ezeket tartja az értelmesebb a hátán, és olyan szabályokat kell hozni, ami a józan ész hiányát pótolja.

Láttátok a "Hülyék paradicsoma" c. filmet? :)

szombi 2015.11.11. 20:08:11

Nem az ellenállást hagyták le te tökkelü**tt, hanem a burkolatot!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.11. 20:08:56

SPAM
Ja nem, mer' nem szabad

@szombi: Nem mindegy a postoló színvonalához? :D Bár ez már az upgrade verzsön, mert a basic el se jut addig, hogy rendeljen valamit.

Kernel2 2015.11.11. 20:26:41

Vannak érinthető fémrészű (pl. hűtőbordás) LED hálózati fényforrások, de nálunk ezeket csak olyan trafós elektronikus előtéttel (áramgenerátor) szabad forgalomba hozni, ami biztosítja a galvanikus leválasztást.

Az olcsóbb fényforrások csak egyszerű kapacitív előtétes áramkört tartalmaznak, ezeket viszont biztonságos szigetelőbúrával kell ellátni.

Tehát a dolog nem egy ellenállásról szól, azzal nem lehet galvanikusan elválasztani.

J. Mutzenbacher 2015.11.11. 20:35:23

Hát ez megrázó történet. Legközelebb rendelj a pécélandtól.

J. Mutzenbacher 2015.11.11. 20:45:03

Egyébként én egyszer rendeltem két doboznyi apróságot a miniinthebox- ról. Bezavarodtak, és néhány dolog helyett más termékeket raktak a dobozokba. Írtam nekik angolul, hogy héjjjj, visszaírtak magyarul, hogy elnézést, meg fotózzam le nekik a dobozok tartalmát meg a szállítólevelet. Elküldtem, nem is írtak többet, csak postázták a hiányzó cuccokat is. A nem rendelt portékát is megtarthattam.
De ez tavaly volt. A régi kínaiakban még volt anyag.
(És ez az egész nem is tartozik a tárgyhoz, max. annyiban, hogy ha olcsó kínai árut rendelsz lehet, hogy jól jársz, lehet, hogy nem. Ezt el kell fogadni.)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.11. 21:21:15

@ColT: :)) Hülye.

Meg azt is megkérdeztem, hogy hanyadikra viszi fel, mondta, hogy úgy a negyedikre. Ha magasabb, és rossz a lift, akkor majd válasszanak új kiszállítási időpontot, amikorra megjavul.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.11. 21:23:30

@ghck: "Ennek a CE-nek köze nincs a China Export rövidítéshez."

Pedig de. Kurvára egyformának néznek ki. Direkt. @CsakLajosAz: adott is egy linket.

ghck 2015.11.11. 21:28:45

@atpijkamo: mondom ENNEK a CE-nek... ENNEK nincs. Pedig ez is nyilván Made in China.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.11.11. 21:33:47

hát gyerekek, én csak annak örülök hogy ez monitoron át nem fertőz.

hobbitroll 2015.11.11. 21:50:56

amikor azt hinnéd, hogy ennél már nincs lejjebb, akkor jön egy ilyen, és ijedtedben lecsapod a kismegszakítót, nehogy monitoron keresztül fertőzzön az emberi hülyeség.
Aki ezt a pószt írta, egy nagggyyon komoly érv az abortusz mellett.
VADÁSZ, B+ ...

hobbitroll 2015.11.11. 21:54:07

Hilda bisztosz haraxik ránk. Eltünhetett a drágaszága ... vagy nem tudom

Az antiochiai szent kézigránát 2015.11.11. 22:15:54

@sugargiraffusplumps.: Azt te csak hiszed :D Ha nem fertőzne, miért írna ennyi hülye? :D

Aureliano Buendía 2015.11.11. 22:17:03

@hobbitroll: az ilyenek miatt találták fel a fí-relét.

Black Hole 2015.11.12. 00:46:37

Poszter szerintem jól járt! Kapott egy fizioterápiás kezelést soronkívül. Ráadásul nem kellett a háziorvosnál beutalóért, a kezelés helyén meg gyors időpontért nyígni! És még van képe panaszkodni. A helyében én az anyóst is megkínálnálnám vele. Milyen királyság lenne mondani, hogy szorítsa meg jól mama, én meg bedugom!

Dr. Panasz Muki 2015.11.12. 01:12:45

Én az ebolt-ból rendeltem egy transzmittert. Beledugtam a szivargyújtóba, és elégett. Magyar forgalmazó, oszt mégis. Alig akarták visszaadni a pénzem.
Szóval hiába az okosság, így is bejön a gagyi, nem tudsz védekezni ellene.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 01:14:37

@Black Hole: Be van dugva.
- Nyugodtan szorítsa meg jól, mama, hát látja, hogy lekapcsoltam a lámpát!
Előtte azért figyelni kell, hogy ne a fázist szakítsa meg a kapcsoló.

Black Hole 2015.11.12. 01:23:00

@atpijkamo: most nézem csak, hogy mit írtam! Ha én ezt mondanám az anyósnak, hogy "szorítsa meg jól mama, én meg bedugom!", asszem az asszony nem azért venné elő a tálcát, hogy azon kínálja a villásreggelit!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 01:24:24

@Black Hole: :))

Valahogy úgy kell csinálni, hogy ne is legyél a közelben.

Black Hole 2015.11.12. 01:34:14

@atpijkamo: vagy stratégiát kell váltani! Mama, nem tekerné ki azt az égőt? Köszönöm! Várjon, felkapcsolom, hogy jobban lásson! Menjen fel nyugodtan arra az alumínium létrára, ne törődjön vele, hogy egyik fele a kádban van!

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 01:38:32

@Black Hole: Két villanyszerelő ácsorog az állványon. Rászólnak egy arra
járó öregasszonyra:
- Nénike, legyen szíves, adja már fel azt a piros drótot!
A mamóka odaadja.
- Köszönjük! Látod Józsi, mondtam én, hogy nulla, te meg jössz itt a hülyeségeddel, hogy fázis!

Black Hole 2015.11.12. 01:42:03

@atpijkamo: ez már szakmai konzultáció :)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 01:44:46

@Black Hole: Nem konzultáció, hanem inzultáció. Mármint a néninek, ha véletlenül a fekete vezetéket kérik tőle.

Black Hole 2015.11.12. 01:49:31

@atpijkamo: lehet, hogy nem kellett volna szednie a szívritmus szabályzót utána egy darabig, így még hálás is lett volna talán.

The Crazy One 2015.11.12. 04:26:57

Egyébként az elállás vagy reklamáció az hogy van ezeknél? szecsuánba kell visszaküldeni, ha úgy van? Bocsi, nem vadásztam még se tinidílről, se alitól...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.12. 06:52:03

@The Crazy One: Sehogy. Ha nem tetszik, akkor az eladón múlik, csinál-e valamit - ebayen pl. nagyon féltik a jó hírüket, általában azonnal visszaadják az árát. Ha megszívat az eladó, akkor az ebay vagy a PayPal kártalanít.

Garancia létezik, nagyobb gyártók-eladók-hivatalos accountokra vissza lehet küldeni dolgokat, és cserélik, javítják is, csak kevés esetben éri meg. Vakukioldót küldtem vissza, megjavítoták, a másik ugyanolyanomat már én javítottam meg :D Viszont a postázás volt pár ezer Ft.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.12. 06:54:10

@Dr. Panasz Muki: Kínából jobb eséllyel adják vissza a pénzed - amúgy az is kínai lehetett, csak kifizetted a magyar bolt felárát :D

ifjú vénszivar 2015.11.12. 07:18:32

...de hiszen kínában nincs is ellenállás...:)

Dikusz 2015.11.12. 07:43:17

@Black Hole: ha ezt mondanád az anyósnak, lehet inkább magad használnád a hajad megütögetésére a tálcát, nem a feleséged.:)
Ilyen villanyégő cserét a saját "okos" példámból is tudnék írni, így utólag visszagondolva baromi szerencsém volt, pedig nem is vagyok anyós. Az igaz, hogy az égő és a csillár is magyar termék volt (szerencsémre). Kell a történet (este jövök haza) elrettentő példának?

@ifjú vénszivar: :):):)

Nick-son 2015.11.12. 08:27:02

Nem akarok reklámozni senkit. Mégis most már olyan webáruházak vannak mint a világítás.eu (azért pont ezt írom mert én mindig tőlük rendelek), igaz, valamivel drágább. Nem is olyan sokkal és ebben a termékkörben szerencsére van még pár színvonalas.

De. Nyilván távol keletről származnak valahol a náluk árult termékek is, de legalább az importőr kiválogatja mit igen és mit nem és tartja a hátát érte.

De 2. Igaz, hogy led meg led az led és annyi, de vannak különbségek. Nem csak a Wattokban, de a fogyasztásra eső lumenek számában is, az ember elkezdi összehasonlítgatni ennek a súlyozásával és kiderül nem is igazán éri meg valami ellenőrizetlen olcsó vackot rendelni. Élettartamról, fényerő csökkenésről nem is beszélve.

De 3. Amiket én rendeltem 4 év garival adták.

De 4. Egy-két napon belül itt van, néha ingyen kiküldik.

De 5. Az áramütés ingyenes, ezt bele se számolom.

Az ember ennyi mindent kap azért a pár száz forint különbségért. Ahányszor led fényforrást veszek minden alkalommal megnézem ezeket a nagyobb kínai webshopokat és még egyszer sem volt érdemes ezektől rendelni.

2015.11.12. 08:31:40

Illetve jogilag is kíváncsi lennék rá hogyha agyonüt az áram.....

Ha agyonüt nem leszel kíváncsi!

2015.11.12. 08:33:03

@ifjú vénszivar:..de hiszen kínában nincs is ellenállás...:)

Csak feszültség!

2015.11.12. 08:36:27

@Dr. Panasz Muki: Én az ebolt-ból rendeltem egy transzmittert. Beledugtam a szivargyújtóba, és elégett.

Akkor jó a szivargyújtód.

ide nem jöhet csak úgy be 2015.11.12. 08:45:15

@CsakLajosAz:
hát igen. Tipikus rendszerben bízó, birkafogyasztó. Sokunkban előfordul ilyen felmerülés, az a nem mindegy, hogy a mérlegelendők fényében merrefelé hajlunk: megfogjuk, mert úgyisbiztos vagy józanész. További gond, hogy akik az előbbit hajlamosak választani, hajlamosak a tévelygőket, középúton lévőket falkailag befolyásolni, hogy úú (múú), milyen negatív és félős vagy, hogy józanész. Nos, az ilyen csoportokat ráznám én szarrá. És nem mászkálós mosógéppel, hanem jókis. Áram. Mal.
@Manyecska: te már ma reggel is megintfel? Kell. Tél. Remélem örülsz neki. Elég, ha a kutya orrát a mikrofonhoz tartod és az egész utazóközönség hallhassa majd a szapora szimatolást. Ami szerintem vicces. Én röhögnák.

2015.11.12. 08:46:53

@Manyecska: OFF ha veszek a kutyának kiegészítő jegyet /Szentendre/ akkor teljes árút kell vennem vagy diákot? :D

Szerintem egy pár virslit vegyél neki, többre megy vele mint ha kiviszed Szentendrére!

2015.11.12. 08:58:22

Egy a lényeg, az új elektromos cuccokkal különösképp óvatosnak kell lenni, kitudja hogy mi hogy van benne.

Akkor "egy kis segítséggel"sikerült levonni a következtetést.

AtiSnatch 2015.11.12. 09:01:29

A kínai led lámpa ugyanolyan, mint az európai, csak másabb a fogása.

2015.11.12. 09:06:53

@Manyecska: ne viccelj meglássa a hévet folyton fel akar szállni asztán nézelődik szépen az ablakon:D!

Jó, de miért Szentendre? Lehet hogy Pomázra akar menni!

joska61 2015.11.12. 09:08:41

Kezet fogott a tanulópénzzel, és jól megrázta.

ide nem jöhet csak úgy be 2015.11.12. 09:09:03

Milyen jó is a homáros élet!@AtiSnatch: meg az ütésse!
@Cicmen: jó kérdés, minek megy odaa?!(+?"??+"?+!??+++!!!!!(!!+++))

2015.11.12. 09:13:13

Felsejlik előttem a történet a kőművesről, aki a betonkeverőbe kapaszkodva rázta ki a cipőjébe került kavicsot. A kollégája áramütésre gyanakodva rávágott lapáttal a támaszkodó kezére hogy megszakítsa az áramkört.

Józsi, a migráns köcsög 2015.11.12. 09:17:25

@The Crazy One: ha valami kétdolláros szar akkor vissza se kell küldened mert nem ér annyit az egész, csingék visszaadják a zsét azonnal.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 09:39:41

@Nick-son: "Nyilván távol keletről származnak"

Szerintem a Nyírségben, Ukrajnában nem gyártanak ilyet. Inkább Kínából és más távol-keleti országokból származnak.

"a fogyasztásra eső lumenek számában ... Élettartamról, fényerő csökkenésről"

A hatékonyság lehet rosszabb, mint egy minőségi(bb) gyártmányé, de lényeges különbség nincsen. Ha nem fénnyé alakítja, akkor hővé, és akkor szétolvadna. A fényerőcsökkenéssel se lehet különösebben probléma. A ledek élettartama se lehet sokkal rövidebb. Viszont a gagyiszar elektronika szeret eldurranni nagyon hamar.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 09:44:30

@Cicmen: Illetve létrán állva rázta a kavicsot, és a létrát ütötték ki alóla.

2015.11.12. 09:44:53

@Manyecska: felrakott egy disznóvágás-szelfit

Höhö!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.11.12. 09:54:25

@Nick-son: Igazad van, vehetek a Tescoban 1000-ért 50lm-es Realm GU10-es lámpicskut is, meg vehetek Kínából olyat, ami GU10 foglalaton tud 300-at. Az egyik 1,5W, a másik 3.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.12. 10:00:26

@ifjú vénszivar: +

@Dikusz: "Kell a történet (este jövök haza) elrettentő példának?"

Kell! Minden történet kell! Ha elrettentő, az még jobb.

Black Hole 2015.11.12. 10:33:29

@Dikusz: mesélj! Csak nem hámoztad meg a villany-körtét, és a wolfram-szálnál fogva tekerted ki, miután felkapcsoltad?

hobbitroll 2015.11.12. 11:44:12

@Aureliano Buendía: ennek mondhatod. Mijaza zérintésvédelem? Mijazaz védőfőld? Kicióccó kinából rendelem fí-relé ninc? Kettő lenni mégóccó?

PongLenis 2015.11.12. 12:54:36

Szerintem az utóbbi időben hilda trollkodik velünk, és ő írja a posztokat. Nem akarom elhinni, hogy minden napra jut egy ekkora orbitális barom.

Nick-son 2015.11.12. 13:11:16

@atpijkamo: lehet a hejes sírásomon élcelődni, de az óriási tévedés, hogy nincs lényeges különbség led fényforrások között.

Írod, ha nem fénnyé akkor hővé alakítja és abban látod a garanciát arra hogy a vacak is ugyanolyan mint a márkás, hogy különben elolvadna. Hát ez aztán a biztosíték, bízzam rá a házam leég-e és megtudom jó-e a kínai vacak és ha nem olvad szét akkor jó :) Azért ez így sem teljesen igaz. Venni kell a fáratttttságot és elolvasni az adatlapokat és összevetni. Vagy ha nem akarsz számolgatni van olyan, hogy fényhasznosítás, lm/W. Ezt az értéket pont erre találták ki.

Már akkor is van különbség, ha a kis kínai igazat ír esetleg és nem az ő javára. Azt meg nem veszed észre, ha 50% -al jobban melegszik. Meg azt se, ha 25% -al gyengébben világít. Pedig akkor már fele részben át vagy verve. Kis kínait ez nagyon nem fogja összetörni lelkileg, mindig lesz aki ezeket a selejteket megveszi olcsón. Azt már észre veszed, ha két év múlva ki kell dobni. Ezért is ad aki mer 4 év garit és akkor keresd meg a kis kínait ne négy év csak 4 hónap múlva. Sok sikert.

Kernel2 2015.11.12. 15:40:56

@atpijkamo: "Ha nem fénnyé alakítja, akkor hővé, és akkor szétolvadna."

Pedig gyakorlatilag hővé alakul a hálózatból felvett teljesítmény, ha úgy nézzük, hogy izzólámpánál 1-2 % a hatásfok, LED-nél 10-20 %, az még mindig messze van a 100 %-tól. Ami 680 lm/W lenne elvileg.

Meg az sem mindegy, mennyi hő távozik az elektronikán, mennyi a LED-eken. Fény csak az utóbbihoz járul.

Azt sem tudja mindenki, hogy az egyszerű, kapacitív előtétes áramkörök milyen jól ki tudják nyírni a LED-eket, idő előtt, tehát még ez sem mindegy.

pengusz 2015.11.12. 15:41:13

Lehet még probléma, hogy a villanykapcsoló nem a fázisvezetéket szakítja meg, hanem a nullát. Így a foglalat egyik "pontja" 240 V feszültségen van. Ha a "körténél" bármi probléma van, akkor legalább nem ráz meg az áram.

A másik: Ha legközelebb "megráz" a 240V, azonnal kórház/mentő. 24 órás megfigyelés kötelező.

Aureliano Buendía 2015.11.12. 17:08:39

@PongLenis: az régen is megvolt, hogy minden napra jutott legalább egy, de ha nem több barom. Mostanság egészen pontosan két barom jut egy-egy napra.
Csak közben szakmai blog lettünk a GVTI tündeszemű, lángpallosú fogyasztóvédőinek mindenre kiterjedő szakmai támogatásával.

Dikusz 2015.11.12. 20:04:54

@atpijkamo: @Black Hole: hát a meghámozás majdnem sikerült. Kiégett a csillárban
(3 ágú) az egyik villanykörte. Azt gondoltam büszkén, a tudásom van annyira megfelelő, hogy legalább egy villanykörtét ki tudjak cserélni, anélkül hogy megrázna a 220. Meztélláb, a fürdőszobából (kicsit vizes volt a talpam) kijőve kicsavartam a villanykörtét a foglalatból, valami miatt azzal együtt jött ki. Akkor láttam, hogy a foglalatmaradvány oldalán kis maszat van (valószínűleg ragasztó lehetett). Két ujjal megkapargattam, csak kicsit bizsergetett meg az áram, nem úgy mint a posztolót. Az igaz, hogy a csillár is (új), és a villanyégő (régi márka, T-vel kezdődik) magyar termék volt.

Az a tiszteletteljes kérdésem felétek, hogy a tudatlanok védőszentje őrizte vajon szánalmas kis életemet, vagy nyelvtanilag kissé slendrián módon megfogalmazva, hülye-e vagyok (nem is)? Valamint ezzel a nem egészen épelméjű cselekedetemmel méltóvá válhatok-e valamikor a homárközösség tagjai közé sorolni magam?

Black Hole 2015.11.12. 20:19:47

@Dikusz: inni nem ittál előtte? Mert a piásoknak, meg a lökötteknek van valami szuper védő-szentjük! Téged melyik védett? Mert ha a piásoké, akkor itt jó helyen jársz, ha a lökötteké, akkor meg egyszerűen érzed magad otthon :)

Dikusz 2015.11.12. 20:45:29

@Black Hole: előtte nem, csak utána a nagy rémületre. Meg most is, amikor leírtam az esetet, úgy megijedtem, hogy egyből le kellett küldeni a frissen beszerzett 50+-os lourdes-i szentelt(körte)vízből egy nyeletet.
Engem a lökött piás turisták védőszentje szokott pártfogásába venni, így többszörösen be vagyok biztosítva. :))

Black Hole 2015.11.12. 20:50:03

@Dikusz: akkor itt egész jó esélyekkel futtatod magad! Amúgy most jól kicsesztél velem a körte-pálesz emlegetésével, mert rohadtul megkívántam!

Kernel2 2015.11.12. 21:51:50

@Dikusz: Nem mindegy a föld felé a szigetelés minősége, ellenállása, de egyébként az ilyen csilláros történetek annyiból kevésbé veszélyesek, hogy nehezebb ráragadni, mert inkább eldobod magad és betörik az orrod.

Hacsak nem markolsz rá egy áram alá került fémrészre, amitől az izom úgy rágörcsöl, hogy nem bírod elengedni és függőben maradsz.

Vagy ha nem, akkor egy kis fibrillációtól lehet elpatkolni, ha rossz fázisban kaptad el a szinuszt.

Dikusz 2015.11.12. 23:12:23

@Black Hole: van még cseresznye-, meggy-, és barackpálesz is, mindegyikből nagyon szívesen küldök egy-egy kupicával egy strapabíró tálcán: *egészségedre* :)

Ha pedig küldöd vissza a tálcát, kérlek tegyél rá egy nagy pohár whiskey-t (nem biztos, hogy jól ír-tam).

Black Hole 2015.11.12. 23:33:39

@Dikusz: eh, az ember mindig azt inna, ami nincs. Most pl körte-pálesz kellene, meg valami villányi fehérbor. Amúgy az ír és amerikai az whiskey, a skót meg whisky.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.13. 08:56:30

@Dikusz: "csak kicsit bizsergetett meg az áram"

Szerencséd volt. Ha belenyúlsz a 230V-ba (lánynevén: kettőhúsz), akkor üt az akkorát, hogy elkapod a kezed, és fájlalod egy darabig. Nem kell szégyelni, és is megcsapattam már párszor magamat. Az a trükk, hogy egy kézzel, jobb kézzel, hogy ne a szíveden keresztül zárd az áramkört.

Én teljes jogú homárkommentelőnek tekintelek. Most már írhacc bármi baromságot.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.11.13. 09:28:56

Tegnap juszt'is rendeltem egyet, persze nem a bura nélkülit, 18W-osat, a szüleimnek, az udvar megvilágítására. Majd megírom, hogy milyen.
www.tinydeal.com/220-240v-e27-18w-1650lm-56-led-smd-5630-led-corn-bulb-p-142615.html

Dikusz 2015.11.13. 09:51:26

@atpijkamo: Ahogy megrázott, rájöttem én is mekkora szerencsém volt. Tényleg csak a jobb kezemmel kapirgáltam bele a foglalatba.

Baromságot bármikor tudok írni bármikor, témától függetlenül. Szoktam mondani a barátaimnak, hogyha már nekik is feltűnik, akkor szóljanak időben. Előfordult már, hogy visszakérdeztek arra mit is akartam mondani. Épp tegnap voltam leletekkel a háziorvosnál, mondtam neki kellene valami terápia, mert a mondanivalóm végére már elfelejtem mibe is kezdtem bele, és hogy keveredtem oda, ahol tartok. Azt mondta a doktornő, hogy nincs semmi baj, szokott ő is így lenni ezzel, ha már fáradt. A végén már együtt kerestük, hogy hova tette le a papírokat, de hamar megtaláltuk.

KeMa 2017.06.15. 11:51:25

Ebből nekem az jön le, hogy a lakásban nincs ÉV relé felszerelve. Nagyobb felelőtlenség, mint kínai ledes lámpát betekerni izzófoglalatba áram alatt. Nincs annak a lámpának semmi baja, egyes országokban nincs az erőműben a generátor csillagpontja földön, így ott nem ráz meg akkor se, ha a fázisba nyúlsz. Eltérőek a szabványok.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2020.09.13. 03:05:21

@vulgarian: Azok nem gyári hibásak, hanem valóban kisebbek, csak meg vannak mókolva, hogy nagyobbnak hazudják magukat, így a windows folytatja tovább a másolást, de mivel a kártya betelt, már a régi adatokat írja felül, így csak a legfrissebb adatok maradnak rajta. A valódi kapacitásáig biztonságosan használható.
süti beállítások módosítása