Tékozló Homár

A "kényelmi díj", a "kiszolgási díj" és legújabb barátjuk, az "átvételi díj"

2017.09.06. 13:04 | Homár Hilda | 54 komment

via GIPHY

Mikit a pukkasztott nulla számba menő kényelmi- , átvételi- és egyéb díjak akasztották ki. Némileg érthető is, tök logikusnak hangzik, hogy "Ha 1300 Ft a szállítás és nincs személyes átvétel ingyen, akkor egy doboz gyufára 1330 Ft-ot írjanak ki, ne 30-at.". Vagy nem? 

Sziasztok,

Ez az írás nem arról szól, hogy elutaztam külföldre, valami turistalehúzó-központba, ahol jól megjártam. Nem mentem sehova, csak idehaza próbálnék egy 32 gigás pendrive-ot venni.

Amit kinéztem, az az árukereső szerint egy, a Bajcsyn lévő cégnél a legolcsóbb, ott került kb 5000 Ft-ba. Voltak olcsóbb ajánlatok is, de azoknál - természetesen - nem volt személyes átvétel, a posta pedig minimum 7-800 Ft mindenhol, vagy ahol véletlenül volt átvétel, ott csak 100ezres vásárlás felett, vagy 3 megyényire egy zsákfaluban, szóval gyakorlatilag ott sem volt. 

Úgyhogy megnéztem alaposabban a tendernyertes oldalát, ahol az eddigi legpofátlanabb díjat találtam, ugyanis az üzletben való átvétel még 350 Ft. Miért is? Mert senki se akarja még egy ezressel lenyúlatni magát csomagküldés címszóval, ami annyit tesz, hogy a postai díjszabás háromszorosáért 4 nap alatt elhozzák a szomszéd kerületbe a holmit egy előre megjósolhatatlan időpontban? 

5 év múlva már a sarki közértben 3 kiflit is csak "kényelmi díj", vagy "kiszolgási díj", vagy csak egyszerűen "díj" megfizetése után vehetek majd? Esős időben esetleg lesz külön "felmosási/lábtörlőhasználati díj" is? Gyomorforgató, hogy miközben ezeknek a cégeknek nem kell készletet se felhalmozni, elég csak azt megvenni a gyártótól/csempésztől amit valaki megrendel tőlük, azért ők a vásárlót még akkor is lenyúlják, ha az elmegy a telephelyükre a cuccért.

És ez csak a történet egyik fele. Ha ugyanis a termék akkor is többe kerül, ha nem kérek kiszállítást, hanem elmegyek érte magam, akkor annak nem annyi az ára, mint amennyivel hirdetik. Ha nem lehet csak kiszállítással átvenni, ami pénzbe kerül, akkor sem annyi, mint amennyiért hirdetik. Magyarul: hazudnak az árról. Nem olcsóbbak azoknál, akiknél (még) tényleg ingyen átvehetem a boltban.

Na, ezt kellene megrendszabályozni, hogy ne a csomagolással termelje mindenki a profitot. Hogy azzal az árral lehessen valamit reklámozni, amennyiért akkor is megkapom az adott dolgot, ha semmi mást nem veszek. Ha 1300 Ft a szállítás és nincs személyes átvétel ingyen, akkor egy doboz gyufára 1330 Ft-ot írjanak ki, ne 30-at. Ha így kellene csinálni, gondolom egyből beépülnének ezek az extrák az árakba, és talán lenne némi valódi verseny (meg nyilván jó sok telephely a csongrádi tanyavilágban). Ha minden így marad, jó magyar módra előbb-utóbb mindeki a rossz mintát fogja követni, és a legegyszerűbb dolog megvásárlása is olyan élmény lesz, mint egy adóbevallás, vagy egy parkolási bírság befizetése.

A pendrive egyébként tetszőlegesen felcserélhető kilowattórára, repülőjegyre, társasutazásra (reptéri illeték, meg üzemanyagfelár, hát hogyne), a számítógép árára, ha nem valami használhatatlan linux kerül rá, hanem valódi rendszer, vonatjegyre, és isten tudja hogy még mi minden másra.

Üdv,

Miki

main-qimg-88c93c43f069da45d43339d74820384e-c.jpeg

Megkérdeztük, mit mond a szabályozás az árakról és díjakról:

Kedves Miki!

Megértjük csalódottságodat, hiszen a termék ára döntő tényező a vásárló döntésében. A jogszabály ezért is írja elő, hogy fogyasztó által ténylegesen fizetendő árat kell minden esetben feltüntetni.

A Fogyasztóvédelemről szóló törvény meghatározza az árfeltüntetés szabályait, ezek a következők:

  • A fogyasztót írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.
  • Az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.

  • Az eladási árat és az egységárat, illetve - határon átnyúló szolgáltatásnyújtás kivételével - a szolgáltatás díját Magyarország törvényes fizetőeszközében kifejezve, a fizetőeszköz nemét (forint) vagy annak rövidítését (Ft) megjelölve kell feltüntetni.

  • A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.

  • Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár vagy szolgáltatási díj felszámítására

Megtévesztő tevékenységnek minősül, ha a vállalkozás kommunikációs eszköz útján, a terméken, vagy annak csomagolásán, a termék eladási áraként a ténylegesen fizetendő árnál alacsonyabb árat jelöl meg. Továbbá az is szabálytalan, ha a vállalkozás a termékhez kapcsolódó egyéb plusz költségekről (pl. szállítási költség, átvételi díj stb.) nem tájékoztatja a fogyasztót.

Amennyiben a jövőben azt észleled, hogy a vállalkozás a termék árát, és az ahhoz kapcsolódó plusz költségeket elhallgatja, bejelentést tehetsz a Járási Hivatalban működő fogyasztóvédelmi osztályon.

Felhasznált jogszabályok:
- 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
- 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2017.09.06. 13:14:55

amig elore kozlik, hogy van atveteli dij, nem megtevesztoek.

Darth Revan 2017.09.06. 13:17:31

Amugy a napokban tobb oldalon is kertem utazas biztositasi ajanlatot, de meg nem kotottem meg a szerzodest.
mar a masodik oldal frissitette az ajanlatat, az egyik 10, a mostani 15%-os dijcsokkentest ajanlott fel :D
meg varok egy-ket napot, hatha ok fizetnek, csak biztositsam magam :D

DaM 2017.09.06. 13:22:44

Egyetértek a felháborodással, azzal viszont nem, hogy ennek jogán, a lila gőz leple alatt butaságokat kezd fröcsögni a poszter.

Ugyanis (példánál maradva) a tetvák gyufa nem 1330 Ft lesz, ha a szállítás és/vagy átvétel költségeit normálisan, azaz alkalmanként 1x számolják fel.

Hogy adjanak egy gyufát 1330ért címkézve, ha valaki 2 gyufát vesz? Vagy ilyenkor aktualizálja a rencer az egységárat?

Remélem, vili. Hogy költségeket számolnak fel, az teljesen rendben van, mert erről (is) szól ez a szép kapitalista/demokrata életvitel, amire 1989 óta lehetőségünk adódott.

Csak és kizárólag akkor tessék majd felháborodni, ha @Darth Revan által jelzett eset merül fel: a helyszínen közlik, hogy "jabocs, akkor zenés felár".

DaM 2017.09.06. 13:25:47

Ó igen. "Számtekbolt" esetében mivel mindenki 2 fillérért átmegy kutyába, ezért réges rég fapados repüléssé egyszerűsödött a biznisz. Minden lélegzetvételnek különdíja van/lesz. A személyes átvétel pl. olcsóbb, mint a szállítás. Az azért 300, mert annyi az óradíj adminisztrálási időre eső része. A szállítás sem biztosan azért 1300, mert ennyit kér a futár, hanem mert valamennyi belőle szintén a veled foglalkozás díja (csomagolás, szállítólevél kitöltés, stb.), a maradékot meg a futár kéri azért, hogy logisztikázzon nektek.

Csipyke 2017.09.06. 13:34:41

@Darth Revan: ... kiveve, ha (IP, MAC, mittomen mibol) rajonnek h. naggyon kell neked az a bizti, es a - ból + lesz :)

Nick-son 2017.09.06. 13:41:05

"vagy ahol véletlenül volt átvétel, ott csak 100ezres vásárlás felett, vagy 3 megyényire egy zsákfaluban, szóval gyakorlatilag ott sem volt"

Mi van ember? Nem csak Budapest a világ! Ha egy vállalkozás tőled 3 megyényire egy zsákfaluban működik az attól még működik. Nehogy már az is az ő hibájuk legyen, hogy neked az messze van, attól még másik hatezer embernek tökéletesen megfelel.

Akkor kanyarodjunk is vissza oda, hogy kiválasztottad a legolcsóbbat ami csak létezik. Mégis mitől olcsó? Adott esetben éppen attól, hogy nem a fővárosban működik az ottani bérleti díjakkal, munkaerő költségekkel, vagy éppen attól, hogy nincs fenntartva átvételi pont ahol szünet nélkül biztosítani kell a nyitva tartást ami hát igen.. dolgozó, járulék, helység, pénztárgép... vannak vonzatai és ha azokat megfizetteti... hoppá máris nem a legolcsóbb lenne amit te kinéztél.

Most hogy neked ez éppen ennél a vásárlásodnál éppen nem illik bele a legolcsóbbat akarom, de akkor is legyen itt a következő sarkon de rögtön elképzelésedbe az szerintem nem a webáruház hibája.

kontár lajos 2017.09.06. 13:48:33

A személyes átvétel egy igény, amihez a kereskedő igazodik. Az igazodásnak költsége van. Helyiség bérleti díja, rezsi, alkalmazott bére, járulékai. Ha bevásárlóközpontban van, még egyéb extra szabályoknak is meg kell felelnie. A kereskedő nem humanitárius, nonprofit szervezet, hanem keményen profitorientált. Annak érdekében, hogy eltartsa saját magát, családját, alkalmazottját, annak családját. Ezért, ha a vevőnek ahhoz van kedve, hogy elmegy hozzá, és nála veszi át személyesen, akkor ezt megfizetteti. A szolgáltatás díját előre tudatja. Így, aki nem ért egyet ezzel a díjjal, nem él ezzel a lehetőséggel. Választ másik lehetőséget vagy választ másik kereskedőt. Mikor tanulják már meg az emberek, hogy nincs ingyen ebéd?

We live in a greedy little world

Jake Peralta 2017.09.06. 14:02:52

Ez is az ár összehasonlító oldalak eredménye.

Ott csak azt nézi az egybites user hogy 4999Ft vagy 4998 Ft. Így a boltok "kénytelenek" ilyen eszközökhöz nyúlni, hogy azért maradjon némi nyereség is, de jó helyezés legyen az összehasonlító oldalakon is.

Roltii 2017.09.06. 14:19:26

Ugyanez volt koncertjegynél is... a feltüntett áron nem lehet megvenni a jegyet, egyszerűen minden átvételi mód (a személyes is) pénzbe kerül. Pár éve írtam emiatt a fogyasztóvédelemnek, ők megvizsgálták a ticket express-t (ma eventim) és közölték, hogy minden szép és jó.

Mester.Tamás 2017.09.06. 14:41:59

Aliexpress, ebay, félősebbeknek megfelelő szlovák oldalak, jóval alacsonyabb ÁFÁ-val, Artisjus sarc nélkül!!

Eszembe nem jutna magyar cégtől adathordozót rendelni.

Darth Revan 2017.09.06. 14:42:34

@Roltii:

ebbol a legidegesitobb: az internetes vasarlas+otthoni nyomtatas koltsege magasabb, mint a kis bodeban vasarolt jegyé. ezen nem tudok napirendre terni.
a bodeban 2 ember dolgozik, egy bevasarlokozpontban berelnek neki helyet, fizetik a rezsit es meg a jegyet is ok yomtatjak es hasznaljak ugyanazt az infrastrukturat, amit te otthon hasznalnal. Es megis olcsobb. Miert?!

Putyur 2017.09.06. 14:45:11

A LINUX nem "hasznalhatatlan".

Skywatcher 2017.09.06. 15:14:10

Ez mind semmi. Én nemrég találkoztam utánvételi díjjal! Azaz házhozszállítattam a cuccot (történetesen egy játékot a gyereknek), kifizettem rá az 1300 ft szállítási díjat, és még 200 ftot, mert voltam oly gyarló, és nem előre fizettem (bizalom rulz), hanem utólag, átvételkor. Persze ez nem ott derült ki, hanem már a rendeléskor, és így is megfelelt, de igencsak felvontam a szemöldököm, mikor ezzel az extra sarccal találkoztam. Ezt mondjuk nemtom mi alapján kérik el, egyelőre csak néhány helyen találkoztam vele.

zálogból visszamaradt 1zen1gyedik czazy one 2017.09.06. 15:21:57

@Skywatcher: tudtad, hogy az utánvétes csomag az drágább?
Kifezetett megrendelés: csomagfelvétel + csomagleadás
utánvétes meggrendelés: csomagfelvétel + csomagleadás + pénzbeszedés + pénzátutalás

FDToth 2017.09.06. 15:36:31

háát, ez is hülye poszt, mmert pl. árukeresőn ott van h menyi a termék ára é smennyi akiszálítási díj. nézni kell ezt is. spt, egyre több a magyar telephelyű, külföldi székhelyű cég, aki 0% ÁFA-val tolja, és ha cégre vásolrsz, akkor biza rosszul járhatsz! :)

Tehetséges ugandai buzi 2017.09.06. 15:58:56

@szakvizsga: Könyörgöm, de akkor miért tart fenn egy fizikai boltot az ilyen cég? Aki az utcáról esik be és a helyszinen levesz valamit a polcról és megvásárolja, az miért jár jobban, mint aki a neten rendeli meg?

Teljesen megértem a poszt tolót, átérzem a felháborodását, ott húzzák le az adófizetőt, ahol csak tudják.

Feljebb már kifejtették, hogy _ÉN_ fizessek kényelmi dijjat azért, hogy otthon kinyomtathatom a koncertjegyet a saját téntámmal, a saját papperomra, a saját gyomtatómat koptatva?!? Ezt meg én számítanám fel nekik! Ja, hogy azt nem lehet. Akkor rohadjon le az összes ilyen lehúzós netes bolt orra!

SZIGMA 2017.09.06. 16:02:23

@Putyur: A LINUX nem használhatatlan, csak az a válfaja,amit újabban tesznek (tosznak) pár gépre. (kb. mint a FREEDOS)
Fekete képernyő, 3 sor angol szöveg meg egy villogó kurzor oszt jónapot. Aki még a DOS-ról sem hallott,annak ez használhatatlan. Aki hallott már a DOS-ról, az is rögtön legyalulja, mert ennél ma már kicsit magasabb az ember elvárása a felhasználói élmény terén.
ON
Az üzletben történő átvételnek ingyenesnek kellene lennie. Az üzemeltetőnek joga van pénzt kérni bármiért,ami eszébe jut, de ha egy számtech üzletbe csak belépődíj ellenében engednének be,akkor nyilván nem ott vásárolok. Nem véletlenül hagyom figyelmen kívül az árkeresős oldalak legolcsóbb ajánlatait, ott magasabb a szopásfaktor.

Skywatcher 2017.09.06. 16:02:32

@zálogból visszamaradt 1zen1gyedik czazy one: Nem tudtam, mint ahogy azt sem, hogyan megy ez. Nem adtam még fel sosem ilyen csomagot, nem vagyok kereskedő. De ha a többiek le tudják nyelni ezt, és működik a dolog síma szállítási díjjal, akkor ők miért adnak hozzá még 200 ft-ot?
Ez ugyanolyan, mint mikor nemis olyan régen valami kereskedőnél kártyás fizetésért elkértek + pénzt, mert hogy nekik az költség. Hát könyörgöm, mikor megkérte a POS-t, akkor ezzel tisztában volt. Az összes többi kereskedőnek is kell jutalékot fizetni, de ezt a vevőre áthárítani igen komoly büntetést fog maga után vonni.

Putyur 2017.09.06. 16:20:24

@SZIGMA: Az a harom sor angol szoveg - emlekezetem szerint - azt kerdezi, hogy szerened-e telepiteni a mittudomenmelyik disztribuciot (ami ott van a winchesteren egy rejtett particioban).
Persze le is gyalulhatod, hogy aztan kapj egy nagyjabol ugyanannyit tudo Windowst jo sok penzert; vagy lopva. A LINUX-nak meg elethosszig tarto ingyenes frissitese van.
Na mindegy, nem akarok en senkit megteriteni, csak azert az a kitetel durva, hogy a LINUX hasznalhatatlan.

ON

SZIGMA 2017.09.06. 17:06:52

@Putyur: A LINUX egy felhasználóbarát operációs rendszer, csak megválogatja a barátait.
Nem emlékszem már, rég volt, de nem éreztem úgy, hogy megismerkedjem a linpus linux előnyeivel.A feladat is az volt, hogy rakjak a gépre egy használható OPrendszert, ami végül 8.1 lett,mivel a Linux Mintes ötletemet leszavazták.

ON
Ha itt is bevezetnék a fizetős kommentelést (pl.: 100HUF/komment), akkor itt se lenne nagy a forgalom. (nem mintha most őrült módon pörögne...)

Putyur 2017.09.06. 17:14:51

8.1 ota azert sokminden valtozott... :-)
A Mint pedig kifejezetten egyszeru (nemcsak a gepigenye).

Nem tudom. En 2009-ben, 12 ev Windows utan, nehany nap alatt megszoktam az Ubuntut, es megfogadtam, hogy soha tobbe Windowst. Ahogy a lanyom gepet meg a szentsegeleseit elnezem/elhallgatom, jol jartam.

ON

kontár lajos 2017.09.06. 19:20:14

@Tehetséges ugandai buzi: azért tartja fenn, mert igény van rá. Aki belép sem jár feltétlenül jobban, mert a bolti ár eltérhet a webes ártól. Polcról drágább. Weben megrendeled, olcsóbb. Viszont fizethetsz a személyes átvételért.

Jónapot kívánok! 2017.09.06. 19:36:55

Mi ebben a megteveszto? A termek online x boltban megvasarolva y osszegbe kerul. Ellehet donteni melyik modon vasarolod meg.

Nick-son 2017.09.06. 20:41:34

@Skywatcher: kb. 100-400 ft + áfa az utánvét beszedés díja. Ennyit kér a futárszolgálat. Minden költséget nem lehet lenyelni, legfeljebb azt lehet, hogy elosztani és akkor ugyanannyit fizet aki utal, mint aki utánvételez. Akkor meg az kérdi aki elutalja, hogy mért nem olcsóbb neki a szállítás, hisz ez a költség nála nem merült fel, mért nyelje le ő? Szerintem igazságosabb, ha korrektül megvan az ár és a fogyasztó dönt akar-e spórolni. + hadd ne mondjam, az előre kifizetett csomagot mindig átveszik, az utánvételest meg van amikor nem, ilyenkor ennek a szállítás költségét ugye nyeli a kereskedő, csak az nem kerül ide ki.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.06. 20:59:53

@Putyur: Parancssoros rendszerekben dolgoztam régebben (kb. mint a DOS), 1987 óta használok UNIX+Xwindows kombót (kb. mint az Ubuntu). És azóta is meg vagyok vele elégedve. Közben csodálkozva szemléltem a Windows fejlődését az egeretnemozdítdsdbootoláskormertlefagy 3.11-től a valmennyire már használható és valamennyire stabil WXP-ig. Az egyik lányom rögtön Linux-szal kedte, a másik sírógörcsöt kapott mikor a fájlkopi 5 perce tartott a Vista nevezetű szörnyűségen, és azóta minden kütyüje Apple. A nejem alá Windows-t tettek, de nincs vele gondja, azt se tudja melyik verzió, mert mindig távoli gépekre van bejelentkezve.

VRRRT 2017.09.06. 21:46:30

Mintha nem lenne a neten elég hirdetés cd/dvd/pendrive téren. 5 rongyért még házhoz is vitték volna neki szürkén.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.09.06. 23:19:58

@Skywatcher: ilyet én csináltam népnevelési céllal.

MPL szerződéssel a sima csomag 1000 Ft, az utánvétes 1300. Mivel többen választották az utánvétet, rákúrtam az utánvétes szállítási díjra +700 Forintot, az előre kártyás fizetők pedig ingyen szállítást kaptak a bizalmukért cserébe (amit az utánvétesek szépen kicsengettek helyettük) :)

megamedve 2017.09.07. 06:06:33

Az összes árukereső első találatai mind sárosak.
- ÁFA csalt és/vagy lopott/csempészett áru van mögötte.
- visszaküldött és/vagy bontott és/vagy hibás/sérült terméket ad.
- a bomba ár mögött nincs termék, ha megvásárolnád, jön egy email, hogy sajnos pont nincs ez a termék, de ajánlanak helyette mást, természetesen "kicsit" drágábban.

Ezek mind ellopják a találatokat a tisztességes vállalkozások elől, így a csalók kerülnek előnybe.
A kereső szolgáltatók meg pont xarnak az egészre, őket az érdekli, hogy meg legyen a kattintás (ami alapján számláz), a többi nem számít.

babbaba 2017.09.07. 06:18:08

@megamedve: Én már mosógépet ( 150.000-), tv-t ( 280.000-), légkondit ( 250.000-) is vettem úgy, hogy a legolcsóbba ajánlatot választottam a neten felkínáltból. (Magasan jobb áron mint a nagy és kis hagyományos boltokban.) Nulla gondom volt vele, és ma sincs (két és négy év elteltével) semmi baj.

babbaba 2017.09.07. 06:20:52

@Tomanovics Gergely: Van ahol meg nincs külön díja az utánvétnek. Számtalan ilyen hely van. Aki nem szereti, hogy "okos" kereskedők lehúzzák, nem vásárol arrafalé, ahol szívatják bármilyen extra díjjal.

Lord Barom 2017.09.07. 09:42:30

@Nick-son: Pick-pack, csomagpont, webox, ilyenekről nem hallottál még? Nem 1500-2000 HUF, hanem 600-750...

Lord Barom 2017.09.07. 09:43:47

@babbaba: én is, ráadásul mindet ingyen szállították (50e Ft felett)...

Lord Barom 2017.09.07. 09:49:26

@Jónapot kívánok!: Ha így gondolod, nálad valóban nem vásárolok. De vannak olyan webáruházak, akik szeretnének online (is) minél több mindent eladni, és igyekeznek vonzó, és nem riasztó ajánlatokat adni. Aztán hosszútávon is megmaradnak, aki szerint az x ár online y=x+z000 Ft, az tönkremegy és abbahagyja, akinél az online ár y=x-z% az meg prosperál...

Tisztességes Természettudomány 2017.09.07. 10:22:48

Pendrájvot csak Dubaiban veszek, százezer feletti áron. Semmilyen extra költség nincsen, a pult aranyozott, és még teával is megkínálnak a boltban.

Peetee 2017.09.07. 10:34:53

Legolcsóbban, leggyorsabban, legkényelmesebben. A háromból kettő mindig megy, de csak kettő. Ezzel tisztában kellene lenni, így van ez mióta világ a világ. Gondolom a posztoló arra vágyik, hogy az utcában ahol lakik, éppen az ő igényeinek megfelelő szaküzlet működjön (kedden fodrász, szerdán informatikai üzlet, pénteken barkácsbolt), és az legyen a városban, de inkább a kontinensen a legolcsóbb, 0-24h nyitva tartással, ingyen kávéval és 499Ft-os vásárlás felett ingyen pippantsák is le maláj kur***k. Számára ezt jelentené a 21.század meg a fogyasztói társadalom, de beleér a bilibe a keze....

Prophetic 2017.09.07. 11:02:42

@szakvizsga: Na ez az igazi genny áruház. Ha az átvétel 3000 Ft, a szállítás meg 4500, akkor miért nem emelik meg 3000 Ft-tal a termékek árát? Ez megtévesztő árazás.

Prophetic 2017.09.07. 11:03:41

@babbaba: Attól még, hogy neked működik, lehet, hogy elcsalták az áfáját, és/vagy lopott vagy szürkeimport termék. Persze ez téged nem feltétlen érint.

fifibá55 2017.09.07. 11:13:45

Én már többször vásároltam az ALZA-nál, nagyon egyszerű a rendelés, gyorsan megvan az áru, jól megközelíthetőek, udvariasak, összességében meg voltam velük elégedve. Az átvételi díj nekem se tetszik, de az összeg nem pofátlan, és előre, egyértelműen jelzik a rendelésnél. Mindenkinek szabad döntése, melyik üzleti partnert választja.

megamedve 2017.09.07. 11:21:00

@babbaba:
Akkor az első kategóriában van (ÁFAcsalt)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 11:39:08

A mi cégünk tervezi az "átverési díj" felszámolását. Ez azért számoljuk fel, hogy ezzel kompenzáljuk abból eredő veszteségünket, hogy nem sikerül minden vásárlónkat átvernünk.

commentes nikk 2017.09.07. 13:08:59

Régi szutyok trükk, anno a vaterán (lehet ma is, csak már nem nézem) sokan csinálták, hogy a terméket nagyon olcsón kínálták, aztán kiderült, hogy a szállítási költség meg 2990 forint meg ilyesmik. Pofátlan szarság, így akarnak az alacsony(nak tűnő) árral balekot fogni, de most komolyan valaki bekajálja ezt? Úgyis látszik a végén, hogy szállítással már drágább, mint másnál, akkor meg minek izmozni?

commentes nikk 2017.09.07. 13:14:46

@kontár lajos: egyfelől ki nem szarja le, hogy a boltosnak milyen költségei vannak (ő se kérdi, hogy nekem mennyi a fizum :), másfelől itt nem az a gond, hogy 5350-ért adja, hanem az, hogy 5000-ért hirdeti, és rábasz még egy 350 forintos kamudíjat, ami ugyan nem nagy összeg, de olcsó, szar, pofátlan trükk. Akkor hirdesse 5350-ért, ja, hogy akkor nem ő lenne elöl az árukeresőn. Ez így meg szimpla megtévesztés, mert a terméket 5000-ért hirdeti és a gyakorlatban 5350-ért adja oda.

kontár lajos 2017.09.07. 16:57:21

@commentes nikk: az "átvételi díj" átvelenként egyszer fizetendő. Rendelsz 5 db á 5000,- Ft/db terméket. A fizetendő összeg 5 x 5000 Ft + 1 x 350 Ft = 25350,- Ft lesz. Tehát nem igaz, hogy 5350 - ért adja az árut. Ez esetben 5070,- Ft lesz darabja. Azt, hogy ki mennyit keres nem az ő problémája, de lehet ahhoz, hogy egyáltalán fizetni tudjon az alkalmazottjának kell ez a díj. Ahogy korábban is már megénekelték itt, előre jelzi, hogy ez a díj van. Ha nem tetszik, mész máshova.

kontár lajos 2017.09.07. 16:59:46

@commentes nikk: ha tudnád, mennyien nem figyelnek oda az ilyesmire.... Sokan nem látnak tovább az orruknál, és - elnézést a kifejezésért, de - igénylik, hogy hülyének nézzék őket.

ptspts 2017.09.07. 22:53:04

Az eBay szerintem ezt jól csinálja: amikor ár szerint rendez, akkor valójában egységár + 1 db-os rendelés szállítási költsége szerint rendez. Mert az a leggyakoribb, hogy 1-et vesz a vevő, és aki többet venne, az amúgy is alaposan megnézi, mennyibe fog kerülni a szállítás.

Hasonlóan, az AirBnb is jól csinálja: az éjszakánkénti árat írja ki, de abba már a fix árat is beleszámolja éjszakákra leosztva.

commentes nikk 2017.09.08. 08:44:09

@kontár lajos: a posztbéli történetben egy darab termékről volt szó. A külön díj mindenképp tisztességtelen, mert ha a termék X áron van meghirdetve, akkor nem fair X+n áron átadni, a teszkóban sem úgy adnak kenyeret, hogy 200 a kenyér és 20 forint a pénztárosi díj. Meg persze ki lehet számolni, hogy száz pendrive esetén már egy forint alatti az átvételi díj, csak 32 gigás pendrive-ot az átlagjúzer nem tízesével vesz. Nyilván érted, csak próbálod megmagyarázni, szabályos, én vágom, csak nem etikus, mert nyilván az a célja az eladónak az ilyen ócska trükkel, hogy előre kerüljön ár alapján az árukeresőkön. És semmi közöm hozzá, hogy hogyan, miből fizeti az alkalmazottat, ha neki 5350 forinttól rentábilis a pendrive árulás, akkor adja, hirdesse 5350 forintért, de ne basszon fel ilyen csicska trükkel, mert ezzel nálam azt éri el, hogy kurvára soha semmit nem fogok nála venni, mert nem szeretem, ha olcsó trükkökkel hülyének néznek. Akkor dacból megveszem hatezerért azt a szaros pendrive-ot ott, ahol hatezerért hirdetik és annyiért is adják, mert drágább, de nem néznek baleknak.

kontár lajos 2017.09.08. 13:04:29

@commentes nikk: ez így van. Van, aki ezt elvből elutasítja, és megy máshova - szíve joga és van, aki kifizeti. Amíg van, aki kifizeti, lesz is ez a díj. Ha nem lesz, aki kifizesse, kitalálnak mást. Van ennek még több oldala is, de nem kell, hogy megértse mindenki, sőt! A szabad akarattal rendelkezők azt csinálják amit szabad ;) Csak egy ilyen pl. a személyes átvételre foglalt áru, amit a megrendelő nem vesz át. Amíg ő foglalja, a kereskedő nem tudja másnak eladni. Ezt a "kockázatot" is meg kell valakinek fizetnie, és a kereskedő nem akarja, és nem is fogja. Úgy, ahogy a vevő, a kereskedő sem a saját pénztárcájának az ellensége. A választás lehetősége adott, megveheti tőle vagy mástól is, más feltételek mellett.

Xezs6 2017.09.08. 15:48:12

Ez kb. ugyanaz a szitu, mikor a Ticket Expressen képesek pár száz Forintot felszámolni mint kényelmi díj az OTTHON NYOMTATOTT jegyre. Igazi idióták azok is.

bati67 2017.09.08. 23:31:42

He-he! Kb. ugyanaz, mint az éttermekben az 'All-You-Can-Eat' = x Ft, de kötelező hozzá megrendelni valamilyen italt is! (és így egyből hozzájön még min. 250,- Ft)

De hirdetve csak az x Ft van...

Pappcs 2017.09.12. 07:51:52

Micsoda egy szarrágó zsidó ez! Balra vele!
süti beállítások módosítása