Tékozló Homár

Egy biztos, ne innen vegyél Kitchenaid gépet!

2017.11.30. 15:45 | Homár Hilda | komment

untitled.jpg

A Kitchenaid az egyik legrégebbi konyhai gépeket gyártó amerikai cég, híresen szép dizájnú, minőségi darabokat árul, ennek megfelelően izmos áron. Itt van például a hazai márkaoldal. Az nem csoda, hogy csalók ráfeküdtek a dologra. Az már inkább, hogy miért gondolják sokan, hogy noname oldalak harmadáron tudnak árulni valami márkás dolgot? Szegény Robi története a sokadik, ami után csak azt lehet mondani: a net nem csak vásárlásra jó, információszerzésre is, pl. csekkolni az online üzletek megbízhatóságára szakosodott oldalakon. Azt azért köszönjük neki, hogy felhívta a figyelmet ezekre az oldalakra.

Tisztelt Tékozló Homár,

Amiatt írok, mert az utóbbi időben elszaporodtak a neten, és főleg a fbon a rendkívüli akció keretében kínált Kitchenaid robotgépek. Ezek a hirdetések 70-90% kedvezménnyel kínálják a robotgépeket, amik normál esetben 1000 dollár körüli áron mozognak. Régóta szemezek egy ilyen géppel, ezért én is rendeltem egy gépet 330 Dollárért, amiről később kiderült, hogy átverés.

Természetesen csak saját magamat okolhatom, hogy bedőltem, hiszen máskor mindig körültekintően járok el nagyobb összegű beszerzések esetén, az egyetlen alkalommal, amikor zsigerből vásároltam természetesen mélyen beszoptam.. Ha csak egy hetet vártam volna feltűnt volna, hogy vásárolt felhasználók kommentelgetnek a hirdetés alatt, több ugyanúgy kinézű különböző címen elérhető weboldal is van még, nem kaptam tracking numbert, a visszaigazoló e-mail pedig a spam mappában landolt stb..

A honlapon az e-mail címemmel rákeresve az árukövető még mindig aktív szerinte nov 1-én leszállították nekem a gépet. Igazából ez volt az egyetlen, amibe cérnaszálként kapaszkotam, hiszen olyan meggyőző volt, és naponta csekkoltam hogyan változott az állapota. Csatoltam a képet, ami a mai napig elérhető a honlapon.

A kérdésed oldal baytx.com, de ugyanez megtalálható az ipooc.com és nesdx.com-on is.

Bár a kérdésemre sajnos sejtem a választ, de mégis felteszem, lehet-e ilyenkor valamilyen lépést tenni, hogy kártalanítva legyek valamilyen módon?

FB-on jelentettem a hirdetést, és be is kommenteltem, nehogy valakinek eszébe jusson rendelni, de sajnos több olyan emberről is tudok itt Mo-n, akik hasonlóan rosszul jártak mint én. Jó lenne ezt az infót elterjeszteni, de ha rákeresek a honlapra sehol nem találok olyan bejegyzést ahol a póruljárt emberek nyilatkoznának. Egyedül egy fake oldalakat vizsgáló lapon találtam egy kommentet egy amerikai nőről, aki dettó ugyanúgy járt mint én, részletesen leírta, hogyan tévesztette meg őt is a honlapon található tracking funkció, majd nem kapott semmit. Az is nagy segtíség lehetne másoknak,

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.

Robi

UPDATE

Megkérdeztük a tanácsadók véleményét az esetről:

Kedves Robi!

A magyar jogszabályi rendelkezések a webshopot üzemeltető vállalkozásoknak számos kötelezettséget írnak elő, amelyek a fogyasztók érdekeit védik. A cégeknek a szerződéskötést megelőzően széleskörű tájékoztatási kötelezettségük van, így például közölniük kell a weboldalt üzemeltető cég nevét, székhelyét is.

A weboldalakat áttekintve megállapítható, hogy a vállalkozás ezeket az adatokat nem tüntette fel, kapcsolattartásra csak egy levelezési cím van megadva. Ennek alapján tehát nem lehet arról sem meggyőződni, hogy a robotgép megvételére irányuló szerződés kivel szemben jött létre, illetve az ezzel kapcsolatos igények milyen módon érvényesíthetőek.

A levélben írtak alapján az is felmerül, hogy a honlapot üzemeltető cég szándéka nem is irányult egyáltalán a feltüntetett háztartási gépek értékesítésére. Ebben az esetben értékhatártól és egyéb minősítő körülménytől függően szabálysértés vagy akár bűncselekmény is megvalósulhatott, amely esetben ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentés megtétele javasolható.

A hasonló esetek elkerülése érdekében a vásárlást megelőzően minden esetben ellenőrizzük, hogy a vállalkozás eleget tesz-e a jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettségének, így különösen a weboldalon megjelöli-e a cégnevét, székhelyét, a szállítási és vásárlási feltételeket, a panaszkezelés módját, szavatossági ügyintézés menetét stb...

A fogyasztónak minden esetben érdemes törekednie arra, hogy a vállalkozásról ezt meghaladóan is a legtöbb információ rendelkezésére álljon, így érdemes a közzétett általános szerződési feltételeket is alaposan áttanulmányozni a későbbi meglepetések elkerülése érdekében.

Ha ezek az információk a weboldalon nem állnak rendelkezésre, akkor érdemes lehet másik vállalkozástól megrendelni az adott terméket.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2017.11.30. 15:56:51

Mivel fizettel? ha hitelkartyaval, akkor talan meg nincs veszve minden.

vizsla_barat 2017.11.30. 16:05:30

fizess nekem 315 dollart es kuldok egy kitchenaidet. Milyen szinut szeretnel?

Darth Revan 2017.11.30. 16:16:36

@vizsla_barat:
en 314 dollarert kettot kuldok!

vizsla_barat 2017.11.30. 16:18:41

@Darth Revan: az ar marad de adok hozza ajandek libatollat.

borso 2017.11.30. 16:23:27

@Darth Revan: miért? visszaszerezhető a kicsalt pénz?

Nouby 2017.11.30. 16:34:52

@borso: hitel kártyával simán. Charge back opció és bizonyítsa a banknak hogy te bizony megkaptad amit rendeltél.

borso 2017.11.30. 16:37:52

@Nouby: pont egy ilyen ügyben vagyok sajnos én is, pár tanács mit tegyek? másoknak is jó lehet. A kártyámat letiltattam, a bank vett is fel jegyzőkönyvet de 150 nap a válasz viszont a zárolt pénzt elutalták annak ellenére, hogy akkor jeleztem, hogy ne engedjék levonni amikor még csak zárolva volt. tudom, vadász meg stb stb.

uns97 2017.11.30. 16:40:44

Hát az azért komoly hogy valaki a rendelését a küldő saját weboldalán követi nyomon, a DHL, FedEx, USPS stb oldala helyett... :) S meg is nyugszik, hisz megy itt minden mint a karikacsapás. Banki utalásnál bankja válogatja, de nagyjából 10e körül indul egy ilyen "pénzvisszaszerző" akció, ami kb annyiból áll, hogy a bankod felveszi az eladó bankjával a kapcsolatot, aki meginterjúvolja az eladót, hogy hajlandó-e visszaadni a pénzt neked. Erre az esély nagyjából semmi, emiatt meg a másik bank lepattinja a vevő bankját, hogy nem nyert. No a 330 dodón felül ekkor keletkezik az újabb költség, hisz a magyar banknak az indítási díjat azonnal ki kell fizetni. Nem igen van ennek értelme, amit írtak mások, hitelkártya, paypal ilyesmi még segíthet, ha debit card, utalás stb módon volt fizetve akkor nagyjából keresztet lehet vetni a pénzre. Én Angliában jártam annó hasonlóan, s miután megtettem a rendőrségi feljelentést megnyugtattak, hogy esély sincs arra, hogy valaha pénzt látok, annyi az ilyen eset... Annyi elégtételem volt, hogy értesítettek, mikor a csődeljárás után bezáratták a webshoppot, no meg mikor a srác a sorozatos csalások miatt sittre került. Mondjuk a pénzem akkor is ott maradt, igaz nem egy egetverő összeg volt... Mellesleg vadász zubbonyt nem lehet az adott oldalon venni ? Egyre lehet befizetnék. :D

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.11.30. 17:26:33

@uns97: az amazon is a saját oldalán követi. Ritka hogy át kell mennem a posta oldalára, mert ők nem a legfrissebb infóval bírnak.

uns97 2017.11.30. 17:30:13

@Ződ2000: Na jó egy Amazon, oké. Nekem már azok az oldalak is gyanúsak akik nehezen, vagy abszolút nem akarnak tracking numbert adni. Hiába no, én paranoiás vagyok a netes rendelések esetén.

nagyzee 2017.11.30. 17:35:25

az mondjuk sokat elmond, hogy a baytx.com oldal szerint 2015ota nyomulnak, a domaint viszont 2017 szeptemberben regisztraltak. Egy panamai regisztratornal. Névtelenul.

mikimackó 2017.11.30. 18:44:17

utánvéééééééééétttttttt..........., ha nincs olyan az adott oldalon, bármilyen fájdalmas, lemondani róla ! kis pénz veszik - kisélvezet, nagy pénz veszik - nagyélvezet !!!

Xezs6 2017.11.30. 18:57:20

Ne már cseszd meg. A weboldal nevéről ordít, hogy csaló. Baytx? Mióta van ennek bármi értelme is? Akkor is megvennéd, ha a szarosgatya.com-on hirdetnék?

Nouby 2017.11.30. 19:40:48

@borso: Ismerősöm csinált csak ilyet. Az hogy a bankod elengedte nem jelenti azt hogy ne tudná visszahúzni. Gondolom valami safepay-el fizettél.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2017.11.30. 20:49:23

@mikimackó: Külföldről hogy tudnál utánvéttel rendelni?

Chargebacket kell indítani a bankon vagy kártyatársaságon keresztül.

Doryyka 2017.11.30. 23:47:26

En tavaly itt Svajcban 200 CHf-ert vettem magamnak, igaz, akciosan, csomo tartozekkal. Most is 300 egy pontgyujto akcioban, de ahhoz sajnos a tartozek keves.

KaTe 2017.12.01. 00:04:14

Az ilyen oldalakon már eleve gyanús, hogy baromi nagy akciók ellenére semmilyen más fizetési mód nincs, csak a kártya. Mellesleg a posztoló örülhet, ha a kártyaadatait nem lopták el. Azt se értem, hogy a francba lehet a 21. században, hogy még mindig lehet úgy kártyával fizetni online, hogy csak megadod a kártyán szereplő adatokat, aztán huss, már emelik is le a pénzt a számládról. Az lenne a minimum amit pl. a KH-nál is alkalmaznak, miszerint online bankkártyás fizetésnél csak az az SMS-ben érkező, egyedi kód megadása után hajlandóak teljesíteni a tranzakciót. Ez korrekt. A többi meg egy rakás ****

ptspts 2017.12.01. 02:09:21

Én annak idején vettem egy szép, piros, eredeti Kitchen Aidet 243 dollárért. Macerás volt hazacipelni a repülőn, de sikerült plusz poggyászdíj nélkül (9 kg volt, a maradék 14 kg-ot tették ki a ruháim stb.). Itthon vettem hozzá áramátalakítót, ami nagy, nehéz és drága volt, de még így is megvolt 300 dollár alatt a Kitchen Aid és az átalakító.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.12.01. 06:26:05

@KaTe: Hát nekem K&H kártyám van, rendszeresen fizetek vele online (többnyire paypal-on keresztül, de pl Amazon-on direktben is) és még soha nem volt SMS-hez kötve. Mondjuk nem is hiányzik.

mikimackó 2017.12.01. 06:42:43

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: agyarországban is kapható........, öccáz dollártól, oszt nem kell furfangoskodni sem !

Terézágyú 2017.12.01. 08:35:21

Hilda: "csekkolni az online üzletek megbízhatóságára szakosodott oldalakon."

A link egy gugli oldalra mutat, ahol "nagyjából 1 060 000 000 találat" van :)
Elhiszem, hogy az első 10 is milyen hasznos oldal, de a "vadász"-szerű emberek nem fognak ennyi oldalt (se) megnézni, böngészgetni...

KaTe 2017.12.01. 08:45:32

@joeperry: Azért a PayPal meg az Amazon nem épp a megbízhatatlanságukról híresek, mellesleg nem tudom, hogy csatoltad -e a kártyát az amazon, paypal fiókodhoz.
Sajnos az a szolgáltatás amiről én beszéltem csak olyan webáruházakban elérhető el (3D Secure Code) ahol a tulajdonos is engedélyezi ezt, tehát kint van a "Verified by Visa" vagy a "Mastercard Secure Code" logo.

Mindenesetre simán lehet, hogy egy ilyen kamu webshop egyben a posztoló kártyaadatait is viszi magával és szegény posztoló egy szép reggelen simán arra ébredhet, hogy 0 forint (vagy még kevesebb) van a kártyáján.

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.12.01. 08:52:41

@KaTe:

És ez miben lenne védelem a jelenlegi helyzetben? A posztert akkor is átb*szták volna, mert ő meg akarta venni, ergo ki akarta fizetni, vagyis megadta volna az SMS-ben érkező kódot is. Max. ha lenyúlják a kártyaadatát, az ellen védene.

U.i.: Ha már a közvetlen kártyahasználat nem tetszik, akkor sokkal inkább Paypal.

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.12.01. 08:56:01

@KaTe:

"Mindenesetre simán lehet, hogy egy ilyen kamu webshop egyben a posztoló kártyaadatait is viszi magával és szegény posztoló egy szép reggelen simán arra ébredhet, hogy 0 forint (vagy még kevesebb) van a kártyáján. "

Aki olyan hülye, hogy a netes vásárlásra használt kártyáján nem állítgatja a kártyalimitet rendszeresen, meg is érdemli. Magnet Bank alkalmazásában ingyen állítom át bármikor az összeget, illetve a használat számát, az egyetlen probléma, hogy az összegnek minimum 10.000 Ft-nak kell lennie, azaz ennyit lenyúlhatnak. A legjobb az volna, ha a kártyát egy gombnyomással tudnám inaktiválni, ekkor nem fogadna tranzakciókat: amikor kell, vásárlás előtt csak aktiválom, és kész.

M. Péter 2017.12.01. 09:14:47

A webhelyen nincs feltüntetve, hogy ki üzemelteti, csak egy cím van megadva, ez már eleve gyanús. A cím pedig egy átlagos lakóövezeti sorházat takar. Fel lehet jelenteni az Action Fraud-nál, actionfraud.police.uk/report_fraud , ez legalább ingyen van.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.12.01. 10:21:58

@KaTe: az amazonnal mi a bajod? Én 10 éve használom (rá merem bízni a kártátyámat), ez alatt öt országba rendeltem, van hogy hetente, notebooktól fogkrémen át a gombelemig bármit hibátlanul hoznak hibátlanul térítenek. Persze fontos hogy nem az "amazonról" hanem az "amazontól" vegyed, de néha a ráépült webshopok is hozzák az amazon szintjét.

Az Amazon ügyfélszolgálata páratlan. Volt hogy a telefongyártó (Huawei) nem foglakozott a készülékkel, azonnal adtak újat, még olyat is meg tudtam velük beszélni, hogy ahelyett hogy vissze kellett volna adnom a készüléket (természetesen alapból visszavették volna pénz visszával 10 hónap után, gondolom a töketlen Toshiba számlájára), inkább árleszállítással megtartottam a készüléket repedt képernyővel (mivel ha visszaadom, a kiegészítőket is vissza akartam volna adni).

Szóval amazon rulez...

Xezs6 2017.12.01. 10:56:01

@KaTe: Mindkettőtöknek igaza van. A 3D Secure úgy működik, hogy a bank beállít egy algoritmust, ami a saját logikája szerint osztalyozza az internetes tranzakciókat. Ha az egyik tranyó túllépi a megadott kockázati értéket, akkor bekéri a 3D Secure kódot, ha nem lépi túl, akkor meg nem kéri. Mi ebben a jó? Mivel a 3D Secure egy szolgáltatás, amiért a bank fizet a kartyakibocsatonak, ezért túl drága lenne minden tranyóra kiterjeszteni. Ezért nem kér minden tranyóra kódot.

PITTA 2017.12.01. 12:10:08

@Darth Revan: 310ért elküldöm az ÖSSZESET! :-)

KaTe 2017.12.01. 12:44:45

@Ződ2000: Hogy az Amazonnal mi a gondom? Semmi az ég világon. Tényleg nem is értem miből gondolod, hogy nekem gondom lenne vele.

@Lesből Támadó Szárítókötél: A jelenlegi helyzetben semmiben, de ha majd jön az új poszt, hogy a kártyájáról még pár nem engedélyezett tranzakció is történt, akkor egyből értelmet nyer.

füvezőállat 2017.12.01. 13:55:28

@Terézágyú: én ma a egy játékshopot néztem..Foglalkoztató rókakoma pl. 0 éves korig..páárom ugyan ugyanilyet produkál egy nagyobb buli után de tény hogy a kiegészítők: pocakra helyezett rágóka /:P/ csörgő...az hiányzik nála. :P .....neki nyolcfunkciós babát veszek :P amit "fürdethet is" meg "ha lefekteted behunyja a szemét és alszik" - én ilyenért kapnék a pofámra.. :DD DE! a lényeg hogy utána köll nézni,... nem nehéz. Pont úgy mint ahogy megnézed biztonságos-e a kapcsolat stb..
Nem is értem hogy tudják emberek bevadászni. Ja igen! felugró hirdetések. Bocs. :(((

káposzta 2017.12.01. 15:33:57

Paypalt kéne használni :) Meg normális oldalakat (Amazon, akár Ali, Gearbest).

lobster thermidor 2017.12.02. 15:28:25

Már megint a mohóság! :)

Ingatlanturista · www.ingatlanturista.hu 2017.12.03. 15:35:18

@mikimackó: kapsz egy szép piros téglát oszt mit csinálsz?

mikimackó 2017.12.03. 16:51:48

@Ingatlanturista: megkereslek, oszt hozzád vágom ! nem szoktam ismeretlen kókler helyekről rendelni, mégha öccáz forinttal többet fizetek is !

otgorbebogre 2017.12.04. 12:22:47

nem tudom az 1000$ honnan jott a posztolonak. amazonon olyan 500-600 euroert (europai dugasszal) van az amazon. com on meg $279.00 + $174.71 szallitas vamkezeles 453 dollarert. Mivel a vamkezelest gondolom itt sem lehetett volna meguszni azt hiszem kb a masodik arral majdnem egyezo lett volna a vegeredmeny. ezert vadaszni szivas.

otgorbebogre 2017.12.04. 12:24:27

bocs fekete van 199$+ 150 szallitas, vamert is = 350$. ennyit errol.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.12.06. 11:05:11

phew, de jó, hogy elolvastam! A fekete péntek táján találkoztam én is ezzel a cuccal, és szemeztem is vele, fel is kerestem az oldalukat, de valamiért nem rendeltem, biztosan volt egy sugallatom. Azóta megvettem a LIDL-st.

amindenes.blog.hu 2017.12.27. 19:17:52

WHY SO CHEAp. ahahahaha. válasz megadva

Reactor 2017.12.28. 03:24:15

@Ingatlanturista: A megadott címen felkeresi a feladót, és beküldi a szép piros téglát az ablakán.
süti beállítások módosítása