Tékozló Homár

Garanciás használt mobil helyett darab kavics 65 ezerért

2019.02.06. 09:25 | Homár Hilda | komment

dude.jpg

A Hardverapró az egyik legrégebbi és legnagyobb IT apróhirdetési oldalon, ahol közepes boltok és kiskereskedők termékei mellett magánszemélyek is árulják a mindenféle okokból eladóvá vált számítógépeiket, alkatrészeiket, mobil- , játék- , fotóeszközeiket, vagyis bármit és mindent, ami a kütyü fogalomkörbe belefér. Az oldalon egy irtó régóta működő minősítőrendszer segíti a vevőket a partnerek megbízhatóságának ellenőrzésében, olvasónk mégis itt járt pórul. Hogy naiv volt vagy peches, nem tudjuk, leveléből a vásárlás pontos körülményei nem derülnek ki, csak az, hogy a használtan vett telója 4 nap után bedöglött. Megkérdeztük tanácsadóinkat, mit lehet tenni ilyen esetben.  

Kedves Homár!

Elkeseredésemben már nem tudok kihez fordulni. Vásároltam használtan a hardverapro.hu-n egy 2 éves használt, de jó állapotú Samsung Galaxy S7 Edge készüléket.

Jól is ment minden, egészen 4 napig, amikor is netflix nézés közben lesimítottam egy porszemet a kijelzőről, csinált egy képernyőképet majd a telefon lefagyott. Újraindítottam. A telefon bootloop-ba került, ami annyit tesz, hogy folyamatosan újraindul, mert nem sikerül rendesen elindulnia, majd ezután teljesen meghalt és nem reagál semmire.

Ez a készülék 65 ezer forintba került, ami egy működő készülékért jó ár, egy darab kavicsért viszont picit drága.

Felvettük a kapcsoltot az eladóval, aki kijelentette, hogy ő egy működőképes telefont adott át és nem adja vissza a pénzt, hogy aztán neki legyen egy darab kavicsa. Plusz kijelentette, hogy honnan tudja, hogy nem csináltam valamit a készülékkel amitől elromlott vagy csak cseréltem ki a kijelzőket (ugyanis az előző pont ugyanilyen telefonom kijelzője eltört a vásárlás előtti napon), kérdezte, hogy honnan tudja, hogy nem hazudok és legfőképp kizárt, hogy visszaadja a pénzt, annak ellenére, hogy egy hét garanciát vállalt a készülékre. Így az eladó - aki tudhatott a készülék hibájáról, de ugye ez is csak feltételezés- 65 000 Ft-tal gazdagabb, én pedig egy darab kavics tulajdonosa és 65 000 Ft-tal szegényebb lettem.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Üdvözlettel,

egy átvert vásárló

Kedves olvasó!

Megnéztük a hardverapro.hu oldalát, úgy tűnik, hogy ez egy online piactér, ahol magánszemélyek, szervezetek értékesíthetik áruikat. Leírásodból nem derül ki egyértelműen, hogy ki volt az eladó, magánszemély vagy vállalkozás.

  • Ha magánszemélytől vásároltál, akkor nem fogyasztói jogviszony van közöttetek, így a jogvitátok sem tartozik a fogyasztóvédelem területére.

A Polgári Törvénykönyv szerint a használt termékekre magánszemélyek között adásvétel esetén is 1 év kellékszavatossági idő vonatkozik, ez azt jelenti, hogy ez idő belül, hiba esetén helytállási kötelezettsége van az eladónak. Kérheted a termék javítását, cseréjét, vagy árleszállítást, végső esetben a vételár visszafizetését.

Mivel nem fogyasztói jogviszony jön létre két magánszemély között, ezért amennyiben az eladó elzárkózik a probléma orvoslásától, akkor sajnos a vevőt, azaz téged terhel a bizonyítási kötelezettség. Azt kell bizonyítanod egy szakvéleménnyel, hogy a termék már vásárlás pillanatában is hibás volt. Azonban fontos tudni, hogy az általad felkért szakértő véleménye nem kötelező az eladóra nézve. Amennyiben nem tudsz megállapodni az eladóval, közjegyző fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetsz.

    • Ha vállalkozás volt az eladó, akkor fogyasztói jogviszony jött létre a vásárlással, így fogyasztóként többlet jogok illetnek meg

1 év kellékszavatossági idő vonatkozik a használt termékre, az első hat hónapon belül vélelmeznünk kell azt, hogy a hiba oka már vásárláskor is megvolt, csak rejtve maradt, és nem a fogyasztó köteles bizonyítani ezt, hanem épp ellenkezőleg: a kereskedő köteles független szakértővel bizonyítani álláspontját, ha elzárkózik a szavatossági igények teljesítése elől.

S hogy miért kedvező ez a fogyasztó számára? Első sorban azért, mert a kimentési bizonyítás sikertelensége esetén a kereskedő nem mentesülhet a szavatossági igények teljesítésétől. Egy perben pedig ez azzal is jár, hogy a fogyasztó kényelmes pozícióból várhatja, vajon a kereskedő terhére kirendelt szakértő szerint kizárható-e a kereskedő felelőssége a hibáért, tehát egyértelműen ki lehet-e mondani, hogy a hiba (vagy közvetlen oka) a vásárlás pillanatában még nem volt meg.

Kérheted a termék javítását, cseréjét (bár a kicserélést használt termékek esetében nem tekinthetjük életszerű megoldásnak, hiszen gyakorlatilag nulla az esélye, hogy egy azonos paraméterekkel rendelkező, de hibátlan készüléket tud a kereskedő adni), árleszállítást vagy a vételár visszafizetését. Amennyiben nem tudok megegyezni, akkor peres eljárás előtt, Békéltető Testületi eljárást is kezdeményezhetsz.Továbbá ha vállalkozás volt az eladó, és arról tájékoztatott a fent leírtak helyett, hogy csak 1 hét garanciát vállal, akkor nem megfelelően tájékoztatott a jogaidról, emiatt bejelentéssel élhetsz az illetékes a Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályánál.

UPDATE febr. 20.

Olvasónk jelentkezett ismét, fejlemények vannak!

Kedves Tékozló Homár!

Köszönöm, hogy közzétettétek levelemet és utánajártatok a lehetőségeknek.

Szerencsére sikerült megegyeznem az eladóval (magánszemély), aki bár számítástechnikai analfabéta, de legalább megoldásra leltünk abban, hogy az új "kavicstelefonom" kijelzőátrakásának árát állja. Így jelenleg van egy működő telefonom, hiszen volt egy működő, de törött kijelzőjű S7 Edgem.

A komment szekciót is olvasva, amennyiben van rá mód, szeretnék reflektálni. Karácsony előtt nem sokkal, eltört a telefonom, ami nem a legjobb időszak sem vásárolni, sem javíttatni. Árak az egekben és 85ezer forint egy kijelzőcsere, én pedig nem tudtam mihez kezdjek. Használt telefont talán még csak egyszer vettem, azt is a nyomógombos időszakban. Ehhez a típusú telefonhoz egészen ragaszkodtam, az olcsóbb telefonok pedig sokszor nem ugyanazzal a tudással/ felépítéssel rendelkeznek. Korábban már volt szerencsém pár olcsóbb kategóriás készüléket kipróbálni.

A telefon megvásárlásának pillanatában átnéztem a telefont, szép volt, egy-két karc a kijelző sarkaiban. Egy alaplap hibát az ember nem feltétlenül szúr ki azonnal. Ráadásul egy Samsung Galaxy S7 Edge már nem egy 200ezer forintos készüléknek felel meg, hiszen egy 2015-ben bemutatott,kifutó termék, melyhez kiegészítőket sem nagyon kapni már, a 65ezer forint - használtan - egy reális ár, ezért is ugrottam fejest a telefon megvásárlásába. Sokan lecserélik régebbi, működő készülékeiket, hogy egy "újabbat", "modernebbet" válasszanak maguknak, majd eladják a régit, ekkor a készülékek legtöbbször sérülésmentes és működőképes állapotban kerülhetnek eladásra, egy alacsonyabb áron. Mondhatni egy Samsung Galaxy S7 Edge már nem is számít "menőnek".

Köszönettel, egy peches lány (csak, hogy ne egy sukár csávó képében maradjak meg a kommentelők és olvasók szemében :) )

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhaszvik 2019.02.06. 11:05:29

sajnálom a levélírót, de ha valaki egy rossz telefont árul hibátlanként, akkor attól hiába várja vissza a pénzt, mivel direkt azért adta el. GVTI-s válaszból is olvasható, hogy a levélírónak van bizonyítási kötelessége, ami ilyen helyzetben nagyjából a lehetetlen kategória.

mondjuk én azt sem zárnám ki, hogy a levélírónak szimplán peche volt, és itt most nem az eladóra gondolok, hanem arra, hogy lehet tényleg akkor romlott el. mármint, ha javíthatatlan hibája van a készüléknek, akkor miért nem vásárláskor jött elő? illetve ha már egy meglévő hibáról van szó, akkor hogyan sikerült megoldani, hogy ne azonnal a vásárláskor derüljön ki? mondjuk nem vagyok szakértő, csak a lehetőségeket boncolgatom, de majd egy hozzáértő talán tudja a választ.

NagyonTitok 2019.02.06. 11:28:36

Az előző telefonom kb. 1 év használat után pár hétig azt játszotta, hogy véletlenszerűen újraindította magát. Ingyen lepasszoltam az egyik ismerősöm gyerkőcének. (Ismertettem velük a problémát.) Tudomásom szerint a több, mint fél éves folyamatos használat alatt egyszer sem jelentkezett nála semmilyen hiba.
A lényeg: az összetett szerkezetek olykor furcsa dolgokra képesek.

Elképzelhető, hogy az előző tulaj tudott a hibáról, de azt sem tartom kizártnak, hogy egyszerűen csak pechje volt a vevőnek. Sajnos -mint ahogy ezen a fórumon többször is olvasható- a hivatalos márkakereskedőkkel szemben is nehézkes lehet a kártérítés érvényesítése, jelen esetben pedig (szerintem) lehetetlen.

2019.02.06. 11:38:02

Annyi apró nem determinisztikus hibával találkoztam már telefonok esetében, hogy nem csak hogy nem veszek használtan telefont, de jó szívvel el sem adnék használtat. Az eddigi levedletteket odaadtam családban valakinek, ismertetve az ismert hibáit. A mostani mondjuk kivétel, mert eddig még nem találkoztam ilyesmivel, ugyanakkor mire lecserélem, addigra már nem lesz külsőre olyan állapotban, hogy pénzt adnának érte.

Darth Revan 2019.02.06. 12:20:21

2 eves hasznalt telefont 65 ezer forintert?
Nem bomba biztos befektetes.

Café 2019.02.06. 12:22:53

Nem tartom valószínűleg, hogy az eladó tudhatott a hibáról, hiszen a bootloop nálad jelentkezett. Az kevésbé valószínű, hogy ő is bootloopot kapott, megjavította, majd gyorsan eladta. A bootloop nem egy gyakorta visszatérő probléma, előfordul, fixálod és működik tovább, legfeljebb sérült tárhely esetén lehet gond.
A telefon működik, a rajta futó rendszer nem.
Keress rá fórumokon / google ("S7 Edge bootloop fix" vagy "S7 Edge Odin"), hogyan orvosolható a dolog, optimális esetben 2, legrosszabb esetben 30 perces művelet.
Ha az se jön be, talán tényleg az eladó a ludas.

KaTe 2019.02.06. 12:36:23

Kedves posztoló! Mivel négy napon át hibátlanul működött a telefon, így feltételezhető, hogy az eladó valóban nem tudott a hibáról. Mellesleg, nem véletlen, hogy egy használt termék töredéke a bolti árnak (65E-ért tuti nem kellet volna egy vadidegentől) elvégre nem ismered az előéletét, nem tudhatod, hogy milyen rejtett hibái vannak, ahogyan az is megjósolhatatlan, hogy nem -e nálad megy tönkre mondjuk néhány nap használat után.

Ha ki akarod hagyni az otthoni mókolást, akkor a legegyszerűbb ha felhívsz pár közeli gsm boltot, szerintem 10-15E forintért (számla nélkül át ne vedd) megjavítják. Ez már csak azért is jó, mert így 6 hónap garancia jár a javított telefonra, szóval, ha ugyanaz a hiba később ismét jelentkezne, akkor visszaviheted.

temprasordog 2019.02.06. 13:06:53

65K-ért telefont is lehet kapni. Ja, újat.

koprofágia 2019.02.06. 13:52:58

40-50kt er a kijelzo. ha nincs beegve,nem sokat buktal. valszeg mar haldoklott,de nem volt annyira terhelve,mint te a netflixel,ezert ne mbiztos,hogy tudta az elado a hibat

Tikakukac 2019.02.06. 14:00:01

@temprasordog: Meg 15k-ért is.

Mindez kit érdekel?

Nick-son 2019.02.06. 14:02:53

Mondjuk fura az indoklás, hogy magánszemélyre 1 évig kellékszavatosság vonatkozik. Ez meglep mindenképp.

Igazából így elég gáz eladni bármilyen műszaki cikket, mondjuk biciklit, laptopot, fűnyírót, hogy 11 hónap múlva a vevő visszajöhet és becsönget, hogy neki csapágyak kellenek hozzá, meg tönkrement a memória, a biciklin nem fog a fék, a robogó meg nem indul el.... honnan a bánatból tud ilyeneket pótolni egy magánszemély?

koprofágia 2019.02.06. 14:04:42

@Darth Revan:
nem,de 200k felett volt a nyitoar,es meg mindig top a keszulek.
3600mah akksi,1440p amoled kijelzo.
nehany csucsmodelltol eltekintve mindegyik 2018-2019-es keszulek az S7 edge alatt van.
vagy nehez, vagy szarabb a kijelzo, vagy az akksi nehez.
borzasztoan belenyult a samsung, szerintem korositva minden idok legjobb mobiljarol beszelunk, talan egyket 6-os nokia kellhet versenyre vele.

koprofágia 2019.02.06. 14:08:59

@Café: a leiras alapjan szinte biztos, hogy hardveres a hiba, emmc,ram vagy cpu.
mivel a kijelzo tores ennel a telonal gazdasagi totalkar,tele van a "piac" alaplapokkal.
szivas igy is, de nem ment kukaba a teljes 65k,meg fele a sem.

Terézágyú 2019.02.06. 14:15:07

@Nick-son:
Hát írják, hogy a vevőnek bizonyítani kell, hogy a hiba már fennállt az eladáskor is, illetve az eladó nem köteles elfogadni bármilyen bizonyítékot...
Vagyis szinte esélytelen a vevő helyzete (hacsak tényleg nem megy bíróságra vagy ilyesmi)

koprofágia 2019.02.06. 14:26:35

Ez a bizonyitas szerintem total eletszerutlen..
Van egy hasznalt videokartyam,nalam tokeletesen mukodik, az uj tulaj elviszi, de nala mar nem indul. Visszahozza,nalam sem megy.
Lehet,hogy tortent szallitas/beszereles kozben egy ESD. Lehet, hogy szar a tapja, es ezt a kartyat kinyirta,de egy gyengebbel meg evekig elbir.
Hogyan tudja barki bebizonyitani, hogy mar nalam is rossz volt a vga?

Terézágyú 2019.02.06. 14:32:35

Mondjuk egy dolog érdekes:
"és legfőképp kizárt, hogy visszaadja a pénzt, annak ellenére, hogy egy hét garanciát vállalt a készülékre"

Ha tényleg leírta az eladó a hirdetésben, hogy egy hét garanciát vállal akkor ... persze mire is vállalt garanciát???

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2019.02.06. 14:41:43

Ezen az egy év magánszemélyes szavatosságon nem kicsit meglepődtem - volt, hogy 1Ft-ért adtam el valami régi, működőképes ám számomra szükségtelen műszaki cuccot (20 éves floppy drive, 30 éves magnó..) akkor ezek szerint 364 nap múlva a metró állomáshoz visszahozhatja a vásárlóm, h javítsam meg, szakvéleménnyel a kezében, hogy a kopó alkatrész a megvásárlás pillanatában kopottas volt?
Hűha...

Quuuziii 2019.02.06. 14:49:53

@Terézágyú: gondolom arra, hogy nem adja vissza a pénzt.

Nick-son 2019.02.06. 15:17:21

@Terézágyú: hát igen, eléggé betarthatatlan a törvénynek ez a része.

Nem beszélve arról, hogy az is eldönthetetlen a posztnál a hiba a vásárlás előtt, vagy után keletkezett-e. Nem tudnék igazságot tenni.

Terézágyú 2019.02.06. 15:21:33

@Nick-son:
Más se tudna. Az ilyesmit be kell nyelni.
Viszont akkor ez is azt jelenti, hogy az eladó hirdetésében ez az "egy hét garanciát vállalok", csak annyit ér, mint a házassági hirdetésekben, hogy "kalandorok kíméljenek"...
Semmit.

temprasordog 2019.02.06. 15:34:29

@Tikakukac: Gondolom aki beszopta a 2 éves gagyit 65K-ért. Most már.

Tikakukac 2019.02.06. 15:36:10

@temprasordog: Jah. Ha meg tövig szopatják az újjal onnantól kezdve meg ne telefonáljon egyáltalán.
Okos.

Xezs7 2019.02.06. 15:41:46

A használt cuccok sajnos ilyenek. Ha elromlik akkor azt be kell nyelni. Én is vettem már telót használtan, de mindig olyat, amire még majdnem a teljes 1 év garancia megvan. Kérdezhetné a laikus, hogy de hát ki ad el ilyen telefont, én erre meg annyit mondok, hogy nézz fel a hardverapróra, aztán láss csodát. A bolti árhoz képest 15-20%-os kedvezménnyel árulják az egyszer-kétszer használt telefonokat papírokkal, garanciával, mindennel. Az indokok: megvettem és nem tetszik, megvettem és túl nagy, stb. Az emberek sokszor azt se tudják, hogy mit vesznek, mert nem néznek utána.

Az 1 éves kellékszavatosság meg tudtommal leginkább azért van, hogy használt roncsautót ne lehessen makulátlannak eladni rejtett hibákkal. A motor vagy a váltó hibája tipikusan olyan, hogy sokba kerül és szinte biztos, hogy fennállt már az eladás pillanatában is.

juhaszvik 2019.02.06. 16:10:30

A kellékszavatosság esete nehezen bizonyítható, ahogy valaki mondta, egy szakember egy autónál megmondja, hogy régi vagy új a meghibásodás oka, de egy elektronikus eszköznél ez már kevés esetben megoldható.

2019.02.06. 16:37:22

Számomra elég érdekes és tanulságos ez a poszt.Jómagam is adok-veszek telefonokat,hozzá alkatrészeket (csak Blackview) Elképesztő a magyar ember,jómagam már minden létező módon bebiztosítom magam,amikor akár egy darab hangszórót is elküldenék.Teszt,videó,asszony,gyerek mellettem tanúnak,mit csomagolok,hogyan,jelölök minden alkatrészt,szétszedett telefonban külön a cserélhető részeket.Küldés előtt tudatosítom a vevőben,hogy MINDEN JELÖLVE VAN,ne trükközzön.Ennek ellenére,megsérült,rossz,nem működik,elromlott qrva anyám és egyebek.Küldtek vissza olyan telót,ami ránézésre sem az volt,ami megvettek,de egy próbát megért,hátha beszopom.Sajnálom a posztolót,de én is kikötöm,ha nem tetszik,nem olyan,ahogy meghirdettem,nem úgy müködik,ahogy neki jó lenne semmi gond,pénz vissza.DE olyan állapotban kérem vissza,ahogy elküldtem.Sokszor úgy keresnek,hogy még tesztelem,használom az eladni kívánt telefont (van hogy két-három hónapig) és meglepődnek rajta.Volt aki sikeresen tönkrebaxta a telóját,mert pillanatragasztóval rögzítette az új kijelzőt...volt egy kedves hölgy,akinek nem tűnt fel a sim kártya tartója és csavarhúzóval sikeresen szétfeszítette az egész telefont.Ilyenkor ki a hülye?

koprofágia 2019.02.06. 16:40:16

@juhaszvik1:
kb. soha.
elektronika cuccokat mar nem is nagyon javitjak.
van 1-2 ic,kondi,ami gyakrabban romlik el,vagy lathatoan eleg,azt talan cserelik,egyebkent meg megy a kukaba,es kap egy ujat a delikvens,ha garis volt,ha meg nem,akkor visszakapja,hogy nem javithato.
erre meg ra is jatszik a sok patkany ceg.
egy tvnel ugy hatarozzak meg az arat,hogyha barmi gebasz van a kijelzovel,akkor igy jartal.munkadij+ uj panel az bolti ar + 10% :D

zolee001 2019.02.06. 16:49:21

4 napig tökéletesen müködött,tehát nem lettél átverve mert müködöképes telefont kaptál
Aztán a 4 nap alatt mit csináltál vele azt senki nem tudhatja.

koprofágia 2019.02.06. 16:50:43

@a lekvár neve puffin:
ilyenkor az ,aki ezzel foglalkozik. ha mindenrol szamlat irsz,biztosan nem jon ki a matek. ha nem irsz,az egyik ilyen gyoker ugyis feldob a navnal,es helloszia.

2019.02.06. 17:45:09

@koprofágia:
Rákerestem, most 120-130 körül van újonnan. Az okostelefon meg az az eszköz, amit az átlag user a legtöbbet használ, mert állandóan nála van, folyton nyomkodja, rengetegszer leejti, még szarni is magával visziy ezért 2-3 év a várható élettartama, a 2 éves már időzített bomba. Nem tűnik bombaüzletnek, bár mindenki maga tudja eldönteni, hogy kockáztatni akar-e.

2019.02.06. 17:47:48

@Tikakukac:
Úgy elsőre kicsit soknak hangzik a 65 ezer egy használt telefonért. Ennyiért középkategóriás újat lehet kapni gyártói garanciával. Én használtat akkor vennék, ha nem futja újra, vagy csak vállalhatatlan újat kapnék a pénzemért.

Tikakukac 2019.02.06. 17:52:07

@Zabalint: Kinek hogyan. Én 2 évente veszek használt telót, legalább 2 év garival köbö 60k körül. 2 évig elvagyok vele, gari előtt kicsivel eladom. És évi 10k-ért van egy 1 kategóriával magasabb telefonom.

Kondom Keselyű 2019.02.06. 18:28:01

@Zabalint: ha soknak tunik ennyi egy hasznaltert, akkor neked sose volt meg normalis telefonod. Egy idore letertem a galaxy s/iphone vonalrol, amikor dual sim kellett. Kb. Olyan volt, mint air maxrol az azsia centeres cipobe atlepni, vagy heineken/dreher utan egy 95 forintos sor. Elvileg ugyanaz, gyakorlatilag meg nem.

2019.02.06. 18:47:22

@koprofágia: véletlenül sem,ugyanis nem vagyok kötelezve rá.Nem ebből élek,használtan meg azt hirdetek,amit akarok.Egyébként érdekes módon,eddig a fent leírtak kivételével egyet sem hoztak vissza.Jópár túl volt már az időzített bombának minősített két éves koron,aztán mégsem volt semmi probléma velük.Másrészt az adataim nyilvánosak,bárki nyugodtan utánanézhet telefonszámnak,címnek,bárminek aztán várhat a ház előtt habzó szájjal.De érdekes,ilyen sem volt még.Ha hiányzott tartozék,ami jár egy telefonhoz,minden esetben küldtem vagy ha úgy jött ki elvittem személyesen a vevőnek utólag.Jellemzően otg vagy töltőkábel (bv strapa telefonokhoz kishazánkban gyakorlatilag beszerezhetetlen értelmes áron) amit a telefonos kiskerek kb. 1000% haszonnal szeretnek eladni.Én megelégszek azzal,hogy több visszajáró vevőm van,a jó hírnevemre vigyázok és nem adok el szart.Furcsa lehet,de arra is kérem a vevőt,ha gond lenne azonnal szóljon,ne rohanjon ismerős ismerőséhez aki tud egy überfasza szerelőt,akiről csak hallotta a kocsmában,hogy mindenhez ért.Pontosan amiatt,hogy fogalma nincs senkinek róla,mégis mit csinál...

seventyfour 2019.02.06. 19:01:45

Kétéves telót nem veszünk, mert a gyártók az élettartamát kábé 2 és 3 év lövik be, az aksik szoktak először lehalni, aztán jön a csatlakozó, majd a gombok. És ezek még csak az alap hardware-es gondok, az elektronikáról még nem is írtam (pl. oxidáció...). Ennél hosszabb élettartamú mobilt nem éri meg gyártani nekik.

lalibatyo 2019.02.06. 20:21:31

Telefonálni az olcsóbb is megteszi aki meg villogni akar az ne sírjon ha pénzbe kerül a flanc.
A gyártók és a nepperek jól tudják hogy a flanc a legfontosabb manapság és meg is kérik az árát attól akitől csak lehet. Ki lehet tűnni a tömegből jó modorral szép és udvarias beszéddel, viselkedéssel is,- és nem kell hozzá apu havi fizetését telefonra költeni.

M. Péter 2019.02.06. 20:44:12

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Visszatéríted az 1Ft-os vételárat, és meg van oldva a probléma.

Xezs7 2019.02.06. 22:17:18

@lalibatyo: A nagyon drága (150 ezer fölött) már szerintem is túl sok, de azért azt vedd figyelembe, hogy ezeknek már csak a nevük telefon, érthetően történelmi okokból. Amikről itt szó van, azok hordozható kéziszámítógépek. És ha valaki ki is akarja használni ezeket a számítógépeket, ott nagyon nem mindegy, hogy mit raknak bele. Telefonálni szerintem hetente egyszer ha szoktam az enyémmel, teljesen másra használom.

Zuzer78 2019.02.07. 05:58:53

A vevő sem tudja bizonyítani, hogy mikor keletkezett a hiba. Akár ő is okozhatta valami mókolással, aztán csak próbálkozik..

2019.02.07. 06:09:55

@Kondom Keselyű:
Hát nem tudom, én totál elégedett vagyok a mostani 1 éves telefonommal, amit 46 ezerért vettem újonnan, hazai garanciával. Teljes mértékben reszponzív, azóta sem lassult be. Fejlesztésre használtam anno Galaxy S sorozatból egy telefont, nem éreztem egetverő különbséget. Én elég erősen pénzkidobásnak érzem a Samsung zászlóshajóit, az iPhone-t még inkább a korlátozott lehetőségeivel.

2019.02.07. 06:13:04

@Xezs7:
A középkategória felett már nagyon kevesen használják ki a telefon teljesítményét (ahogy PC-nél már alsó kategória felett).

havrilla 2019.02.07. 06:16:09

Zavaros. A cím szerint kétéves, használt, és garanciális. Ha garanciális, akkor a papírjával irány a szerviz.
Ha meg nem, ami szerintem az igaz, akkor nincs mit tenni. Az eladó működőképesen adta át, hiszen négy napig jó volt. Ez jogilag @Zabalint: bőven elég, hogy ne ő legyen a hibás.
Még az is lehet, hogy a vevő csinált valamit rosszul.
Az is lehet, hogy egyszerűen peches.
A használt árunak, pláne magánembertől véve, bizony megvan a kockázata.

havrilla 2019.02.07. 06:20:28

@Zabalint:
Egyetértek. A rokonságban is volt ilyen, hogy valami nagyon jó kondícióval vett a mama, a papa és a két gyermek is valami csodatelefonokat családi előfizetéssel, nettel, marsjáróval, gps, minden. Nagyon örült mindenki és villogtak a készülékekkel, le sem tették ......egy hónapig, amikor megkapták a 260 000- forintos havi számlát. Azt már nem tudták elmagyarázni, hogy mire használták. Nem válalkozást, nem ügyeket intéztek, csak használták eszetlenül.

2019.02.07. 06:22:08

Hozzáteszem még, ez a csúcstelefon egyébként az én igényeimnek egy téren kevés is lenne, ez pedig az aksi. Bár nem vészesen kevés, de én már nem mennék 4000 mAh alá.

2019.02.07. 06:23:36

@havrilla:
Az eladó vállalt 1 hét garanciát, a gyári garancia már lejárt.

havrilla 2019.02.07. 08:35:27

@Zabalint:
A cikkből hol derül ki az eladó egyhetes garanciája?

havrilla 2019.02.07. 08:40:22

@havrilla:
Bocs megtaláltam.
Általában inkább azt írják az eladók, hogy garancia nincs. Amúgy jogilag nem lehet egy magánemberen számonkérni.

Nancsibacsi 2019.02.07. 09:10:53

Remélhetőleg megtanultad, hogy ne vegyél használt telefont. Ha 65 ezred van telefonra, akkor 65ezerért vegyél telefont. Annyiért már elég jó Xiaomi-t tudsz venni, normális boltból, érvényesíthető garanciával.

andz 2019.02.07. 09:22:12

65 ezerért használt telefont?? Nevetséges. Jóval olcsóbban újat is lehet kapni, ami mindenre használható...
Most megnéztem a vaterán, egy ilyen Samsung Galaxy S7 Edge már 24 ezerért is van garanciálisan, de 40-50 körül Dunát lehet vele rekeszteni.

2019.02.07. 09:27:48

@havrilla:
"annak ellenére, hogy egy hét garanciát vállalt a készülékre"

2019.02.07. 09:34:14

@havrilla:
Bocs, közben még ezt nem olvastam, hogy megtaláltad, mikor reagáltam.

@Nancsibacsi:
Én sem veszek használtat, főleg ennyiért nem, de azért környezetvédelmi szempontból előnyös, ha vannak akik vállalják a használtcikk kockázatát.

lobster thermidor 2019.02.07. 09:45:12

@Nancsibacsi:
Ha szeretne egy drágább telefont az sem gond, mert bátran vehet részletre is. Szinte minden nagyobb cég, MediaMarkt, E. Digital, stb., kínál 0% THM -es hiteleket.

Darth Revan 2019.02.07. 09:53:13

@Tikakukac:
"2 évente veszek használt telót, legalább 2 év garival "

ki ad neked 2 ev garanciat egy 2 eves hasznalt telefonra?!

Kotit 2019.02.07. 10:04:56

@havrilla: "Általában inkább azt írják az eladók, hogy garancia nincs. Amúgy jogilag nem lehet egy magánemberen számonkérni."
Válogató olvasással olvasol? Vagy csak a cikk felét?
Épp az volt itt a meglepi sokunknak, hogy DE...

Terézágyú 2019.02.07. 10:15:16

@andz:
"Most megnéztem a vaterán, egy ilyen Samsung Galaxy S7 Edge már 24 ezerért is van garanciálisan"

Szóval azok is magánszemélytől... :)

És ilyenkor nem vetődik fel, hogy "gyanúsan túl olcsó" ? :))))
Ha a pószter ilyet vett volna, és azzal lenne gond, akkor tuti felvetődne :)

Kuglóf. Az 2019.02.07. 10:28:11

@havrilla: MEGMONDTA a vevő. Onnan. :-)

Nekem volt egy esetem, egy tökéletes, három éves printert hirdettem TINTAPATRON árban. (eredeti ár egyharmadáért). Jelentkezett egy ember, AZONNAL kell és már minden és fizet és satöbbi, de KÜLDJEM el neki vidékre.
Mikor azt mondtam, hogy csak a biztosítása az árunak többe lesz mint a vételár, illetve BEKAPCSOLÁS és helyszíni megtekintés nélkül én oda nem adom senkinek, sőt feljaánlottam hogy egy maximum Bp-Debrecen táv FELÉIG (céges autóval) bármely irányba INGYEN elviszem az eszközt és SZEMÉLYESEN adom át, és még kettő-három javaslatom volt, a vevő meg csak félrebeszélt, akkor rájöttem hogy valami itt nem stimmel.
Úgyhogy inkább vártam még fél évet, engedtem még egy keveset kb. amikor is egy valódi vevő elvitte. Azóta se hallottam felőle, pedig még a címemet is ismeri.

És ez az egész töredéke volt a 65e Ft-nak, csak mondom. Én nem b.szok át senkit, de engem se nézzenek madárnak.

2019.02.07. 10:41:07

@Darth Revan:
Nem 2 éveset vesz, az nem derült ki, hogy hány éveset vesz. Vagy 3 év garancia van, vagy majdnem újat vesz 2 év garanciásból, és kerekíti felfelé a 2 évet.

2019.02.07. 10:46:28

@lobster thermidor:
Ha mondjuk 65 ezret szánok egy új telefonra, az azt jelenti, hogy legfeljebb 65 ezerért veszek telefont, nem azt, hogy 65 ezer önrész + X havi törlesztővel 200 ezer. Akinek meg csak 65 ezre van, de 200-ért akar telefont venni, így hitelből vesz, az szerintemcne vegyen semmilyen telefont vagy ha létszükséglet vegyen 15 ezerért, és szedje össze magát anyagilagy mert 0 tartalékkql bármikor hitelspirálba kerülhet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.07. 10:53:38

A használt termék megtekintett állapotban került átvételre, így az eladó nem felel semmiért.

A vevőn a teher ilyenkor, hogy bizonyítsa, rejtett hiba volt a termékben, s az eladó rosszhiszemű volt.

káposzta 2019.02.07. 11:02:40

65-ért milyen jó telefonokat vehetett volna a poszter... Ehelyett vesz egy régi, közepesnél gyengébb telefont használtan, garancia nélkül.

Pierr Kardán 2019.02.07. 11:02:50

Nekem úgy tűnik, hogy a panasz beküldője nem bontja ki az igazság minden szálát. A Hardveraprón történt adásvételekkel kapcsolatos panaszok orvoslásával foglalkozó oldalon már két hónapja megnézték az ügyet és nagyon úgy tűnik, hogy nem a vevőnek, hanem az eladónak adtak igazat.

prohardver.hu/tema/jelentsd_a_csalokat_es_az_uzletrontokat/hsz_21835-21835.html

Így tényleg csak annyit lehet a dologhoz hozzáfűzni, amit már többen elmondtak, a SamFirm oldalról le kell tölteni egy jó ROM-ot és ODIN-nal ráflashelni a telefonra.

Amennyiben a posztoló ebből a mondatból egy szót sem értett, akkor viszont nem kellene használt telefont vásárolni a Hardverapróról (olcsón), hanem 2 éves előfizetésre megvenni egy új telefont a szolgáltatótól (jó drágán).

havrilla 2019.02.07. 11:04:57

@Kotit:
Szép az elméletet és a jogod valamire , de én a gyakorlatot mondom. Gyakorlatban meg nem fogod tudni érvényesíteni. Egyrészt évek. Másrészt az eladó hoz két tanut, hogy nála a készülék tökéletesen működött, a vevő meg hogy bizonyítja, hogy 4 nap múlva tönkrement? Elvégre az ember nem két tanuval használja állandóan a telefonját.

Café 2019.02.07. 11:18:35

@Zabalint: Lehet, hogy 100 millája van lekötött betétben, és 65 ezre telefonra. :D
Hiába van bármennyi pénzem, annyiért veszek telefont, amennyit szánok rá, attól még futhatja másra is.

Pierr Kardán 2019.02.07. 11:18:41

@káposzta: "Ehelyett vesz egy régi, közepesnél gyengébb telefont használtan, garancia nélkül. "

Irigylésre méltó a műszaki igényességed és persze az anyagi helyzeted, ha neked az S7 Edge egy régi, közepesnél gyengébb telefon.

Az S7 Edge 4 GB RAM-ot tartalmaz, a processzora kb. 135 ezer pontot hoz az antutu6 tesztben. A kijelzője AMOLED típusú, 1441x2560 pixel felbontással, kb 780 nit maximális fényerővel. A kamerája 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral.
Az audió része 24-bit/192kHz DAC-ot tartalmaz. A telefonban 3600 mAh-s akkumulátor van, a telefon IP68 szabvány szerinti vízállóságú.

Ezek eléggé komoly adatok, várom, hogy megnevezd azt a telefont, amelyik (65 ezer Ft-ért) ennél jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik :-)

Terézágyú 2019.02.07. 11:19:55

@Pierr Kardán:
"A Hardveraprón történt adásvételekkel kapcsolatos panaszok orvoslásával foglalkozó oldalon már két hónapja megnézték az ügyet és nagyon úgy tűnik, hogy nem a vevőnek, hanem az eladónak adtak igazat."

Mi a hardverapró válaszát nem látjuk.

káposzta 2019.02.07. 11:35:37

@Pierr Kardán: Ki nem szarja le a műszaki paramétereket egy ilyen telefonnál? Akit ezek érdekelnek, az 200 felett vesz telefont. 65-nél amit valaki elvárhat, az a röccenésmentes használat, hosszú képernyőidő, közepes-jó kamera. Lehet, hogy ezeket tudja egy 2 éves telefon is, de inkább vennék egy újat ennyi pénzért. Emellett nekem bassza a szemem az AMOLED.

Pierr Kardán 2019.02.07. 12:05:06

@Terézágyú: "Mi a hardverapró válaszát nem látjuk"

Hát ez az :-)

Ha lett volna szükség intézkedésre, az eladó figyelmeztetésére, stb. akkor az benne lenne a Hardverapró által a szöveg alá beszúrt válaszban.

Terézágyú 2019.02.07. 12:09:50

@Pierr Kardán:

Jaaaa.... :)))

Mondjuk - jóllehet nem adok igazat a pószternek - ez az eladói szöveg, hogy "egy hét garancia" azért csípi a szemem... miért kell ilyet írni, ha valójában úgyse fogja visszavenni a kütyüt és visszaadni a zsét???
Ismétlem: nem kötelessége valóban - de akkor minek írnak ilyet mások is?

Pierr Kardán 2019.02.07. 12:10:43

@káposzta: Ha nem érdekelnek a műszaki paraméterek, akkor méginkább nem értem, hogy miért titulálod az S7 Edge telefont régi, közepesnél gyengébb telefonnak, hiszen az S7 Edge egy nagyon gyors, jól kezelhető, smooth telefon.

Az amoled kijelző meg olyan, mint a nagy női mell, van akit nem érdekel, de attól függetlenül szembeszökően kiemelkedik az átlagból :-)

Tikakukac 2019.02.07. 12:56:27

@Darth Revan: Meg kell tanulni magyarul, mert én nem ezt írtam. Most egy P9-em van, 11 hónapos korában vettem, Telekomhoz szóló garival, minden gyári cuccával, gyári állapotban, új árának 40%-ában.
Hülye lennék újat venni ugyanennyiért jóval rosszabb hardverrel.

dr. vuvuzelafan 2019.02.07. 12:57:15

@Pierr Kardán: Mindig is "csíptem" ezt a q számháborút a különböző kütyük paramétereiben. Nem attól lesz valami használható, vagy éppen jó, hogy nagyok a számok. Teljesen helyén való példa erre, amikor nemrég az egyik kollegám vett valami 4k felbontású laptopot, és bár neki még jó volt a szeme, pár hónap múlva azért passzolta tovább, mert egyszerűen használhatatlanul bolhacirkusz volt a képernyőjén minden szoftver. NEM lehetett normálisan skálázni semmilyen módszerrel a programokat, mert az egyik ezt nem bírta a másik meg azt, mindig volt olyan, amelyiknek a képe szétesett, kilógott, minden baja volt és amiatt lett használhatatlan.
Egyébként én TELEFONÁNI pl. az eddigi telefonjaim közül valamelyik filléres Motorola kagylóval szerettem a legjobban (az volt a leginkább TELEFON). Manapság 65k-ért azért eléggé jól használható mobilokat lehet venni újonnan is, még úgy is, hogy én már nagyon régen nem vásárolok szolgáltatótól semmit a szolgáltatáson kívül, szóval fingom nincs az ottani "akciós" árakról.

juhaszvik 2019.02.07. 13:13:58

én ilyen telefont vettem novemberben: xiaomi Mi A2 lite
látom, hogy van, ahol 53-ért árulják (telenorosként valami 30-40 körül fizettem érte)
néhány adat:
processzor: 8 x 2 GHz-es Cortex-A53
felbontás: 1080 x 2280
RAM: 4 GB
belső tárhely: 64 GB
fotó 12 + 5 megapixel
aksi: 4000 mAh

azt leszámítva, hogy előző huawei telefonom valamivel jobb fotókat csinált (kivéve este), nagyon elégedett vagyok vele, azt a használatot, amit az előző masinám 1-2 nap töltéssel bírta, addig ez 6-7 napig is kibírja.
szóval nem nagyon értem, hogy miért kell 200-at kiadni egy telefonért, ami maroknyi méretben tud 1441x2560 felbontást. mire jó az?

2019.02.07. 13:14:32

@dr. vuvuzelafan:
Vagy lásd pl. megapixel háború. Vagy régebben a Pentium 4 idején a Mhz háború. A mostani kedvencem, a 4k videófelvétel lehetősége olyan eszközöknél, amelyek a 720p-t sem tudják kihasználni minőségben.

igazi hős 2019.02.07. 13:49:47

@koprofágia: "nehany csucsmodelltol eltekintve mindegyik 2018-2019-es keszulek az S7 edge alatt van" Mármint ha eltekintünk a memóriától, a háttértártól és a processzortól, akkor nincs jobb nála. És persze attól, hogy a Samsung negyedévente (sem) frissít, a noname (de SD procis) telefonokra meg van legalább 2-3 (de többnyire inkább 10-20) nem gyári ROM, amit rendesen frissítenek (értsd: a biztonsági frissítéseket 1-2 héten belül integrálják). Én S7-et használtam egy fél évig párhuzamosan a kínaival (nem csúcsmodel, de SD820 van benne, 5.7" 2K kijelző és 6/128 GB) és az always on kijelzőn (és persze a magyar garancián) kívül semmiben sem volt jobb az S7. Viszont a kicsit magasabb árért kisebb a memória, a háttértár és a képernyő. Már csak a kínait használom (2 kártyával, amit a piacon levő legtöbb S7 nem tud).

igazi hős 2019.02.07. 13:53:35

@Kondom Keselyű: "heineken/dreher utan egy 95 forintos sor" Ezzel többet árultál el magadról, mint akartál :-)

bounty112 2019.02.07. 13:58:11

@juhaszvik1: Az idézett Mi A2 Lite 625-ös processzora fasorban nincs az S7 Edge 820-as vagy Exynos procijával szemben. A felbontásról pedig csak annyit, hogy ha egymás mellé teszed a 2 telefont, fényképek, videók esetében igazán feltűnő lesz a különbség. Emellett a számszerűsíthető értékeken túl sok más téren is minőségibb, jobb anyagokat, részegységeket építenek pl. egy S7-esbe, ezért a fényképektől a hangminőségig minden jobb lesz.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:12:51

@Zabalint: "Én sem veszek használtat, főleg ennyiért nem, de azért környezetvédelmi szempontból előnyös, ha vannak akik vállalják a használtcikk kockázatát."
Nyilván környezetvédelmi okok miatt vett használt telefont, nem pedig a csóreszsága miatt. Hihető :-D
Amúgy nem annak kellene környezettudatosnak lennie, akinek pénze van? Pl. nem venne új telefont 2 évente.

Terézágyú 2019.02.07. 14:15:33

@Nancsibacsi:
"Nyilván környezetvédelmi okok miatt vett használt telefont, nem pedig a csóreszsága miatt. Hihető :-D"

Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod...

Na pószter, most okosoggyál kifele.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:16:54

@lobster thermidor: "Ha szeretne egy drágább telefont az sem gond, mert bátran vehet részletre is."
Ha már a párizsit nem adják részletre, legalább a telefont vegye úgy :-)
A telefon biztosan nem befektetés. A telefon (általában) nem munkaeszköz - ha az, és a munkájából nem tudja KP-re megvenni, akkor dolgozzon mást. Ha meg csak kényelmi eszközként tekintünk rá, akkor annyit költene rá költeni, mint amennyi pénzünk van, nem?

2019.02.07. 14:19:39

@bounty112:
A proci különbség kb. akkor jön ki, ha valami komolyabb igényű játékkal játszol, megjegyzem épp nem azok, hanem az egyszerű grafikájú játékok a népszerűek telefonokon. Hétköznapi használatnál nem vennéd észre. Ahogy a pixelméret is annyira kicsi már a Xiaomi-n is, hogy szintén buknád a vaktesztet. A kettőnek ugyanakkora méretű kamera szenzora van, az is lehet, hogy épp ugyanaz a típus van, valószínűleg valami tökátlagos Sony vagy Samsung, de ezek között azonos méretben amúgy sincs nagy eltérés. A Samsung kamerájának kicsit nagyobb a rekesze, ami előnyös lehet kis fénynél. A "szebb képek" általában átlagusernél szoftveres feldolgozás kérdése, ezért szaturál túl manapság a legtöbb, hogy lássa a paraszt, de szép.

Hangminőségnél szintén kíváncsi lennék egy vaktesztre. Az anyagminőségbe meg nem érdemes belemenni, ha a tartóssagot nézzük, nagyságrendekkel jobbnak kellene lennie a Samsungnak ahhoz, hogy 2 év után mét annak legyen hosszabb a várható élettartama

2019.02.07. 14:21:28

@Nancsibacsi:
Én nem is mondtam, hogy környezettudatossaga miatz vett használt telefont. Azért vett, mert nem elégedett meg azzal, amit újonnan a pénzéért kap.

Én csak annyit mondtam, hogy mindannyian jobban járunk, ha ezek a levedlett telefonok nem a kukában végzik.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:23:58

@Terézágyú: "Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod..."
Nincs ellentmondás - szerintem is sokat költött egy HASZNÁLT telefonra, mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni. És csóró, mivel az új készülék árát már nem tudta kifizetni (vagyis nincs mondjuk fél havi átlagbérnek megfelelő megtakarítása).
Ez ugyanaz az eset, mint amikor látsz egy R rendszámos 3-al ezelőtti generációs, vagyis kb 15 éves BMW-t - arra is sokat költött a gazdája, mert azért 1.5 millió nagyon sok (0 Ft-ot ér), a gazdája pedig csóró, mert nyilván nem környezetvédelmi okokból vette meg, hanem mert nincs pénze újra.

2019.02.07. 14:24:27

@Terézágyú:
A kettő nem zárja ki egymást. Túl csóró ahhoz képest, amilyen igényei vannak,nezért vett használtat, ami viszont ár-érték arányat nézve, figyelembe véve a kockázatot, még drága is.

@Nancsibacsi:
Én egyébként elsőre totál azt hittem, hogy ironizál a részletre telefonnal, de ezek szerint vannak ennyire hülye emberek is.

2019.02.07. 14:27:15

@Nancsibacsi:
Kérdés, hogy én csóró vagyok, ha ennél olcsóbb újat veszek. Szerintem nem, csak ennyit szántam rá. Szerintem az sem csóró aki egy 15 éves Suzukit vesz, a 15 éves BMW esetében viszont nem tudok nem egyetérteni, hiszen vehetett volna ugyanoncpénzért újabb nem prémium márkájút.

Terézágyú 2019.02.07. 14:30:09

@Nancsibacsi:
"mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni."

Ja, ha csak ennyit szabad, akkor ennyit. Ez szabály. Miket beszélek, TÖRVÉNY!
Hogy merne bárki is ellentmondani....

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:41:20

@bounty112: "Az idézett Mi A2 Lite 625-ös processzora fasorban nincs az S7 Edge 820-as vagy Exynos procijával szemben"
Jó, de árban inkább egy Xiaomi Redmi Note 6 Pro ami 60ezer, és ott már nincs nagy diff (20% sebességben kb). Ráadásul ezek a kínai csodák pár területen meglepően jók. Nálam pl. fontos volt hogy vonalkódot jól olvasson - és hát konkrétan jobban (gyorsabban) olvas minden más telefonnál: Samsungoknál (igaz ott csak 80 ezresek vannak itt), Honoroknál (ebből van 200 ezres is több) - mindennél. Nem esik kétségbe a padlón lévő vonalkódtól, a mozgatott vonalkódtól, a ropizacskótól (átlátszó, becsillanós, gyűrött vonalkód), de pl. a Hell-en lévő piros alapon fekete cuccot is leolvasta simán. Nyilván ez azért van, mert ezzel ha belefotózol a napba, akkor is látni fogsz mindent a képen, tehát nyilván csal szoftverből, és lehet hasogatni a pixeleket vájt szemmek, de a mindennapi használatra pl. rohadt kényelmes hogy ha egy cifrább vonalkódot talál, nem kezd el idegbeteg módon vakut villogtatni mint egy Samsung, hanem simán csak felismeri.

Ettől még nem mondom hogy jobb telefon mint amit vett a szerző, de az BIZTOS, hogy valós alternatíva. Szóval akinek már van 60 ezer pénze, annak teljesen fölösleges használtat vennie.

KaTe 2019.02.07. 14:55:12

Kíváncsi lennék jelenleg van -e a piacon olyan kínai telefon, ami legalább a Huawei P10 vagy a Samsung S7 edge kamerájának a minőségét tudja hozni és 100E forint alatt van. Gyanítom, hogy nincs.

Phteven 2019.02.07. 15:14:08

40k-ert lehet venni Xiaomit. Atlagfelhasznalo barmely igenyet kielegiti. 2-3 napos akku idovel, 1 eves magyarorszzagi garival. A poszternek maradt volna meg 25000Ft-ja is. :-D

2019.02.07. 15:16:59

@KaTe:
Mi legyen a mérce? Ha a dx0mark pontszám alapján nézzük, akkor épp előtte vanca Xiaomi Mi Note 3 az S7 Edge-nek, és 90 ezerbe kerül árukereső alapján. De egyébként nagy csodák nincsenek, nincsen érdemi különbség az ezekbe a telefonokba rakott szenzorok és optikák között, a szoftveres feldolgozás tér el, de ép az az amin akár tudsz változtatni rootolással, másik appal, ha fontosnak érzed. Jó, pl. a P20 Pro például kiemelkedik, de ott a szenzorméret nagyobb.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:17:12

@Zabalint: Nincs a használt vásárlással általában baj - amivel van:
- Használt prémium. A prémium addig prémium, amíg új - utána már csak a fenntartási költségei azok. A 15 éves R-es BMW nem prémiumságot sugal, hanem simán sajnálni való.
- Túlárazott használt. A telefonok arra vannak tervezve, hogy gari idő alatt ne menjenek tönkre - vagyis 1 évet relatíve mostoha körülmények között is kibírjanak. Az autóknál ugyanez 5 év, vagyis egy 2 éves telefon olyan, mintha egy 10 éves autót vennél - azzal már BIZTOSAN gond lesz, hiszen 2 túl van a tervezett élettartamán. Lehet hogy kedvező körülmények között használták, így nem lesz vele gond még 2 évig, de ha holnap bekrepál, egy szavad nem lehet. A javítási költsége pedig ugyanolyan magas 2 évesen mint 2 naposan, csak egyik esetben ezt te fizeted, másik esetben meg megvéd ettől a garancia.

Szóval a környezetvédelem egy dolog, de a mérleg másik serpenyőjében meg ott vannak a kockázatok. Ha valakinek volt pénze újként megvenni azt a készüléket, és eladja mert már nem akarja viselni a kockázatot, akkor abban semmi logika nincs, hogy megvegye olyas valaki akinek nincs pénze újra, és viselje a jóval magasabb kockázatot.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:18:17

@KaTe: Huawei P10 az pont egy kínai telefon :-D

juhaszvik 2019.02.07. 15:18:28

@bounty112: tudom, hogy nem ugyanaz a két telefon, csak nem értem, hogy például azok az előnyök, amiket felsoroltál, miért érnek meg 150-200e forintot.

@KaTe: van egy kínai telefon, ami pont olyan jó kamerával rendelkezik, mint a huawei P10.
úgy hívják, hogy huawei P10.

2019.02.07. 15:23:30

@Nancsibacsi:
Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni (bármikor könnyedén pótolod, ha buknád), és olyan áron veszed, hogy várhatóan megéri. Nyilván, abban egyetértek, hogy prémiumot nem. Tudom, hogy sajnos a gyakorlat épp az ellenkezője...

2019.02.07. 15:25:00

@Nancsibacsi: @juhaszvik1:
Azt írta 100 ezer alatt. A P10 hazai kisker ára 100 ezer felett van.

juhaszvik 2019.02.07. 15:30:30

@Zabalint: értem. szóval arról szól a kérdés, hogy van-e olyan telefon, ami azt tudja, mint egy prémium kategóriás, csak harmadannyiba kerül.

2019.02.07. 15:39:11

@juhaszvik1:
De a poén, hogy az ő konkrét kérdésére a válasz az, hogy igen, van olyan 100 ezer alatti.

Darth Revan 2019.02.07. 15:45:11

@Tikakukac: egy eves telefonra adtak 2 ev garanciat?

Tikakukac 2019.02.07. 16:04:30

@Darth Revan: Mondd, hogy eredetileg nem magyar vagy és most tanulod a nyelvet, mert már megint sikerült olyat írnod, amit fogalmam sincs miből szedtél össze.

Megvették a telefont 0 percesen a Telekomtól, újonnan. 11 hónaposan felkerült Hardverapróra. Én megvettem. Maradt rajta 25 hónap garancia. 1-2 hónappal gari lejárta előtt én is eladom és veszek hasonló konstrukcióban egy újabbat.

Ez így elég tiszta vagy pontokba kell szednem hogyan történnek a dolgok?

2019.02.07. 16:15:33

@Tikakukac:
Telekomnál most épp 1 év garanciát adnak a készülékre. Ez ilyen kibővített garancia 1+2 éves? Mert az nem ugyanaz, mint a gyártói gari.

Tikakukac 2019.02.07. 16:32:09

@Zabalint: A Telekom oldala egyfelől rakat bughalmaz, másfelől 2 év jár rá, csak a szürkeimportosok kapnak 1 évet.
P10, P10 Plus, P9, P9 Plus, Mate9 és Mate 9 Pro telók pedig kapnak 3+3+3 garit, olvass utána. Elvben kell egy Huawei regisztráció mellé és kész, gyakorlatban itt lakom a szerviz mellett, akkut már cseréltettem és azt mondták számla legyen, a többi igazándiból részletkérdés, le fogják garizni :)

KaTe 2019.02.07. 16:45:46

@Zabalint: Köszi, de szerintem nem a szlovák mobil1, meg a telefonkirályos árakból kellene kiindulni.

100 ezer alatt ma nem kapsz olyan új telefont, ami mókolás nélkül legalább egy S7 edge szintű kamerával rendelkezik. Az összes 40-60 ezer forintos kínai csoda ezen a fronton vérzik el. Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli...

KaTe 2019.02.07. 16:50:48

@juhaszvik1: Megfogadtam, hogy hülyeségre nem válaszolok, de esetedben kivételt teszek, mert azért az mégse járja, hogy a "LEGALÁBB OLYAN" és a "PONT OLYAN" kifejezés között valaki nem érti a különbséget...

2019.02.07. 17:04:34

@KaTe:
Akkor Xioami Pocophone F1. A 220 voltnál például 99 990 Ft, és ők nem szlovákot árulnak. Egyébként emellett egy rakás itthon is forgalmazott típusnak lehet ugyanaz a kamerája, ha utánanézel, csak a dx0markon nem szerepel mindegyik.

"Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli..."

Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet. Épp azt ugatom, hogy elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között, mert ugyanakkora szenzor hasonló optika, a beépített feldolgozás meg jellemzően parasztvakítás, élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. Ez alól a Huawei csúcskészülékei a kivételek, a Samsung S7 Edge-ben meg ugyanolyan 1/2.3" méretű szenzor van, mint sok más telefonban.

2019.02.07. 17:06:41

@KaTe:
A legalább olyan részhalmaza a pont olyannak.

KaTe 2019.02.07. 17:15:40

@Zabalint: Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt.

"elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között,"
- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben.

"Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet."
- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni.

"élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. "
- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?

2019.02.07. 17:37:25

@KaTe:
"Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt. "

Így van, feljebb le is írtam pontosan ezt.

"- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben."

Te komolyan azt hiszed, hogy meg lehet erőszakolni a fizikát? A kis szenzor miatt bizony zajosak lesznek a sötétben készült képek a csúcstelefonnál is, csak a részletek rovására agyon lesz zajszűrve. Ezért dícséretes, hogy a Huawei a csúcstelefonjába nagyobb szenzort tett, nem véletlen, hogy azzal kiemelkedik a mezőnyből, míg ahol a Samsung S7 edge van, ott a dx0mark szerint is torlódnak a telefonok.

"- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni."

Ha telefonos snapshooter vagy, akkor nyilván nem viszel magaddal fényképezőgépet, ez esetben viszont nevetséges, hogy elhanyagolható képminőségbeli különbségeken rugózol.

Egyébként amit 50 ezerért veszel újonnan, azzal ugyan jobb képet nem csinálsz, de nem vagy egyetlen latószögre korlátozva (a csúcstelefonoknál már szintén nem, de azoknál kétséges a 3 objektíves hybrid zoom hatékonysága). 100 ezerért viszont DSLR-t kapsz alapobjektívvel.

"- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?"

Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít.

2019.02.07. 18:48:27

@droid_:
Igazad van, a pont olyan részhalmaza a legalább olyannak. Elírtam.

ekat 2019.02.07. 18:53:18

@lalibatyo: Neked sem sikerült jómodorral és udvarias, szép beszéddel kitűnnöd.

Xezs7 2019.02.07. 19:55:50

@KaTe: LOL a Huawei is kínai :)

2019.02.07. 19:58:34

@Xezs7:
Még mindig azt írta, hogy 100 ezer alatt, és a P10 nincs 100 ezer alatt.

Xezs7 2019.02.07. 19:59:53

@Zabalint: Mi számít komolyabb igényűnek? Egy Asphalt 8 vagy 9-et lazán elvisz egy 65 ezer Ft-os középkategóriás telefon. Ha ezek nem komoly igényűek akkor mi?

Xezs7 2019.02.07. 20:02:18

@Nancsibacsi: A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót :)

Xezs7 2019.02.07. 20:04:15

@Zabalint: Ez esetben meg fölösleges volt odaírnia, hogy kínai. Van bármilyen olyan telefon, aminek a kamerája megközelíti a P10 vagy S7 kameráját és 100k alatt van?

2019.02.07. 20:34:05

@Xezs7:
Igazából nem ismerem Androidra a grafikailag A kategóriás játékokat, csak egy tippem volt a játék. Mert mást nehezen tudok elképzelni, amivel ki lehetne használni a csúcskategória procijait. A rendszer maga már az alsó-közép kategóriában is elég gyors 3-4 giga ram és 32 giga tárhely az alsó-közép kategóriában is van. Videót renderelni, 3D tervezni, szoftvert fejleszteni, stb., stb. meg nem telefonon fognak. Jó, pl. RAW képeket szerkeszteni lehet telefonon, csak sok értelme nincs, nagyobb tableten esetleg van értelme.

Szóval nem igazán találom azt a felhasználást, amihez kell az a vas.

2019.02.07. 20:39:37

@Xezs7:
Feljebb említettem 2 xiaomit, amelyek a dx0mark szerint jobbak, de csak az egyiket forgalmazzák itthon. Egyébként ott nagyon kevés mobil van a listán, valószínűleg sokkal több lehet nagyjából egy szinten, egyedül a két huawei csúcsmodellé emelkedik ki a mezőnyből.

Darth Revan 2019.02.07. 20:50:14

@Tikakukac:

nem tulsagosan elterjedt a 3 ev garancia. telefont max. lopottan fogsz az eredti ar 40%-ert megvenni 11 honaposan.

Tikakukac 2019.02.07. 21:45:55

@Darth Revan: Teljesen hidegen hagy, hogy mi az elterjedt. És totálisan irreleváns is.
Az, hogy szerinted mit és mennyiért lehet(ne) megvenni és milyen idősen szerencsére nem a te hatásköröd, eldönti a piac.
Megnyugtatlak: első és egyetlen tulajától, minden papírjával, egy összegben kifizetve, saját dobozával és védőfóliáival együtt vásároltam meg. És ez nem az első ilyen. Ügyesnek kell lenni és spórolhatsz egy vagon pénzt :)

Secnir 2019.02.07. 22:07:08

65e.
hm. használt. hm. garancia nélkül. igen.
amazonon (ami pont az egyik legdrágább piactér) 65-be fáj egy egyéves refurbished cégtől, egy év garanciával. www.amazon.com/Samsung-Galaxy-G930A-32GB-Platinum/dp/B01F4889GE/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1549573416&sr=8-6&keywords=Samsung+Galaxy+S7+Edge
nincs több kérdésem. amúgy meg BV6000 vagy (ha nő vagy) BV5800, ha meg vagizni akarsz, akkor BV9000. annak nem árt meg egy kavics. kavics sem.

juhaszvik 2019.02.08. 07:32:27

@KaTe: ha nem érted a viccet, az nem engem minősít :)
amúgy meg nem kérdeztem semmit, szóval "válaszolnod" sem kellett volna. feltételezem, hogy a szó, amit kerestél az a "reagálás".
és ezt most nagyon komolyan mondtam, szóval el ne röhögd magad.

:)

2019.02.08. 08:54:49

@Tikakukac:
Egyáltalán nem irreleváns, mert a használt piacon azok vannak, amelyeket újonnan eladtak. Te belefutottál egy ritka jó alkalmi vételbe, és ezt próbálod általánosan kivetíteni. Nincsenek persze kétségeim, ha több időt töltesz vele, jobbak azcesélyeid ilyen alkalmi vételre.

Tikakukac 2019.02.08. 09:01:02

@Zabalint: remélem jól fizetnek ilyen tudásért. Nem sok ember képes 2 év után is visszaemlékezni napra pontosan egy teljes piac kínálatára, de neked megy. Ezért szeretem az internetet.

2019.02.08. 09:35:57

@Tikakukac:
Semmi olyat nem állítottam, amire most reagaltal, jó vitatkozást magaddal!

Nancsibacsi 2019.02.08. 10:57:15

@Xezs7: "A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót"
Ja, rendre lehet őket nevelni, mert én biztos nem keresem meg, nekik meg nem adom oda a telefonomat :-)
Egyébként mikor erre rájöttem, beállítottam a gyerek tv-jére is (amit monitorként is használ). Bambul a youtube előtt tanulás helyett, én meg lekapcsoltam. Azt a pánikot :-)

KaTe 2019.02.08. 11:07:17

@juhaszvik1: Akkor a mai napi tanulság: ha valaki kérdez valamit, akkor a lehető legviccessebben kell válaszolni rá úgy, hogy még véletlenül se a kérdésre válaszolj.
Köszi!

@Zabalint: "Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít."
- Nagyon várom már azt az időt, amikor minden alsó kategóriás okostelefon ezzel fog vakítani. De addig is marad a közép , ill. felsőkategóriás okostelefon. Megjegyzem, ha vettél volna mostansában digitális fényképezőgépet (én elkövettem ezta hibát) akkor tudhatnád, hogy 50E forint alatt még annyit se tudnak, mint jelenleg egy 40-60E okostelefon kamerája. (nem, nem érdekelnek a specifikációk meg a benchmarkok, a saját szememnek inkább hiszek) Ha pedig 100E forintot kellene költenem arra, hogy értékelhető képeket tudjak készíteni, akkor köszönöm, inkább maradok mondjuk egy P20-nál.

Nancsibacsi 2019.02.08. 11:08:05

@Zabalint: "Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni"
Így van. Nyilván vannak kényszerhelyzetek, de szerintem ha valaki csak 10+ éves autót tud venni - mert arra van pénze -, annak az a helyes stratégia, ha minél olcsóbb megoldásra törekszik, és igényei ilyenkor már ne legyenek. Vagyis Ne egy 20 éves Volvot vegyen meg - mert az kényelmes, meg bőrülés, meg tököm tudja 1 millióért (úgy hogy ehhez kölcsön kért 200 ezret) -, hanem egy 400 ezres Swiftet, és spóroljon, hogy a következő autójára több pénze legyen. Ezt pl. nekem senki se mondta el, így fiatalon én is vettem egy 10 éves, szerelővel átnézetett, 1 gazdás, tényleg jó állapotú felsőközepes fost, amit 10 évig életben tartottam, és közben ráköltöttem a vételár dupláját, pedig japán volt. Akkor még NAGYON rosszul estek ezek a plusz költések, ahogy a poszternek is a 3 napot 60 ezerért akciós telefon.
Annak szerintem semmi értelme sincs, hogy ha valakinek nincs pénze valamire akkor vesz egy magas kockázatú, drága fenntartású szopórollert, mert az mégse annyira égő. Akkor vegyen valami olcsót, ha meg már futja újra, akkor olyat amit garisban megengedhet magának. Veteránozni nem 20, hanem 40 évesen kell, mikor már van rá pénz :-)

2019.02.08. 11:41:00

@KaTe:
Az elmúlt hónapokban 2 digitális fényképezőgépet is vettem, tudom hogy 50-ért nem kapsz olyat, ami jobb képeket csinálna a telefonoknál, de értelmetlen összevetni mert a telefonnal meg csak és kizarólag 28 mm FF ekvivalens gyújtótávolsággal tudsz fotózni, nyilván kivéve a többkamerásokat, ezeken meg zoom van, meg tök más az ergonómiajuk ezt fizeted meg.

100 körül viszont lehet kapni DSLR-t vagy MILC-et APS-C vagy 4/3 méretű szenzorral, amelyek bármely telefon kameránal nagyságrendekkel jobb képeket csinálnak, de 1" szenzorú kompaktot is, ami még mindig jobbat csinál. Egy 40-50 ezres telefon meg egy ilyen árkategóriájú fényképezőgép meg bőven kijön egy új S7 Edge árából.

Ami pedig a specifikációkat illeti, nekem van egy kis szenzoros kompaktom (nem 50 újonnan, annál azért jóval több), és specifikaciók alapján nagylatószögön elvileg a telefonommal kellene jobb képeket csinálnom, a gyakorlatban meg fordítva van, mert a fényképezőgéppel vannak manuálisbeállítasi lehetőségeim, RAW-ban is tudok képeket készíteni (tudom, hogy a csúcstelefonok ezeket tudják, bár erős korlátokkal), amiből sokkal többet tudok visszanyerni tájképeknél, valamint ergonómiailag is sokkal ügyesebben tudok képeket készíteni, ja és végül nagyon jó az optikai stabilizátora, így még viszonylag hosszú záridőknél is megy kézből, nem tudom telefonoknál van-e amelyiknek jobb.

juhaszvik 2019.02.08. 11:44:38

@KaTe: az a baj, hogy kizárólagosságokban gondolkodsz. egyáltalán nem muszáj ezt vagy azt csinálni, kivéve ha valami múlik rajta.

amúgy majdnem elrohantál P10-t venni, mert azt mondtam, és csak a lakásajtóban esett le, hogy "basszus, a P10 = P10"? vagy miért akkora probléma, ha valaki viccelődik?

2019.02.08. 12:22:24

@Nancsibacsi:
Ezzel teljesen egyetértek, én is így gondolom. Annyi különbséget viszont tennék az autó és a telefon között, hogy előbbinél környezeti szempontból hátrányos hogy fenntarthatatlan öreg prémiumot mégis megpróbálnak fenntartani, telefonnál meg előnyös, hogy megveszi és használja még valaki, a tulaj nem dobja kukába, a balek vásárló meg nem vesz inkább újat.

Tikakukac 2019.02.08. 16:18:43

@Zabalint: Áh, szóval még előtted az érettségi magyarból. Akkor sok sikert és feküdj rá nagyon, mert az értő olvasás és szövegértelmezés az még bajosan meg. Drukkolok!

2019.02.08. 16:52:03

@Tikakukac:
Bocs, időben szólhattál volna, hogy troll vagy, akkor nem vitatkozok veled.

KaTe 2019.02.08. 17:02:39

@Zabalint: Azt nem érted meg, hogy nekem, mint egyszerű átlagembernek már nem fér bele, hogy egy digitális fényképezővel a nyakamban mászkáljak miközben ott a zsebemben egy kb. 150grammos, max 6"-os, 7-8mm vastag multifunkciós okoseszköz, amivel annyi képet lövök amennyit csak akarok.

Az egész vitát azért indítottam, mert páran megjegyezték, hogy 40-60 ezer forintért lehet kapni sokmagvas, sokmemóriás okoseszközt, ami -szerintük- minden igényt kielégít. Lehet, hogy az ő igényeiket kielégíti, de nem az enyémet. Meg is indokoltam, hogy miért. Ha olyan okoseszközt akarok, ami nekem megfelel, akkor alsóhangon 100E forinttól indul a buli. Nem érdekelnek a féláfás külföldi boltok, nem érdekelnek az Ázsiából berendelt, 10 dolláros ajándékként feltüntetett okostelefonok sem. Ma Magyarországon 27%-os áfa mellett ez ennyibe kerül.

Tikakukac 2019.02.08. 18:10:37

@Zabalint: Az érzés kölcsönös. Ha tudom, hogy még csak most tanulod a magyart, akkor nem rakok ennyi időt a dologba.

2019.02.08. 18:16:23

@Tikakukac:
Nálad az elemi logikával és a szövegértéssel is vannak problémak. Amit leírtam, abból nem következik, hogy azt állítanám, a 2 évvel ezelőtti piaci helyzetre vilagosan emlékszek. Kérlek, legalább egyszer próbáld meg értő módon elolvasni, amit írtam, mielőt csípőből elkezdesz személyeskedni!

2019.02.08. 18:22:57

@KaTe:
Gyakorlatilag oda lyukadtunk ki hogy egyedül a jobb kamerát tudod kihasználni, miközben épp hogy nem olyan modellekről beszéltél, amelyeknek a kamerája kiemelkedne a mezőnyből, mint ahogy hoztam is példat 100 ezres telefonra, amely a dx0mark szerint jobb volt kamerában.

Egyébként értem mit mondasz, én a dedikált fényképezőgéppel azért jöttem elő, mert a képminőséget hiányolod a 40-50 ezres telefonéhoz képest. Ha annyira nagyon igényes vagy, fura, hogy épp ott húzod meg a határt, ahol, hiszen a 3-4 évvelcezelőtti csúcsmodellek kamerája szintjén van a mai 40-50 ezresek kamerája, tehát akkoriban te nagyon elégedetlen lehettél...

Tikakukac 2019.02.08. 18:37:59

@Zabalint: Semmi gond a személyeskedéssel, aki instant trollozik ha kifogy alóla a talaj, annak ez jár.

Sajnos de, következik. Mivel annyira magabiztosan álltál bele az egészbe, így nincs más opcióm, mint ezt feltételezni. További sok sikert!

2019.02.08. 18:50:47

@Tikakukac:
Nem én alólam fogyott ki a talaj, a trollkodás már reakció volt arra, amikor elfogytak az érveid, és egy méretes csúsztatással jöttél. Rühellem az ilyen alkas, szarházi vitakultúrát, amit művelsz, mitan megcáfoltam az érveidet.

2019.02.08. 18:59:34

@Tikakukac:
De újabb próba, hatha így felfogod mit írtam:

Mivel az új telefonok között kevésre adnak 3 év garanciát, ezért a használt piacon extra felára van ezeknek. Ezért piaci szempontból egyáltalan nem irreleváns ez a tény, az állítasoddal szemben. Ha aranyaiban olcsón tudtál venni 3 éves garanciásat, márpedig magad állítottad, hogy ügyesnek kell lenni tehát az is voltál, akkor azt nem hasonlíthatod az átlag vételhez. Neked prohardveren 120+ eladásod és vételwd van, a többség nem ennyire rutinos, és feltehetőleg nem tölt annyi időt használt cikkek vadászásával. Őszintén szólva, én total balfasz vagyok a vételhez és eladashoz is, az alkudozáshoz különösen, nemrég vettem és eladtam valamit, most sokaig nem is akarok.

Na nagyjaból ennyit akartam, bármennyire is csípőből rosszindulattal álltál hozzá a vitahoz én nem akartalak téged alázni, pedig annyi önellentmondást írtal, hogybőven lehetne. Bocs a trollozásért.

Tikakukac 2019.02.08. 19:13:42

@Zabalint: Értem. Akkor menj neki megint annak amit fentebb írtál és amire válaszoltál. Majd helyezd el a koordináta rendszerben, nem ám felszorozgatva az elképzeléseid alapján egyes elemeket, ahogyan tetted most is.

Máris teljesen más összképet kapsz a helyzetről. Tanulság: mielőtt páros lábbal szállunk bele egy témába a körülményeket mérjük fel rendesen, aztán fussunk neki a falnak.

Jegkoko 2019.02.09. 12:42:26

Vettem egy Xiaomi a2 lite típusú telefont, már lassan egy hónapja meg van. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, napokig bírja az aksija két töltés között. Persze meg szólt az egyik kollegám, hogy nem olyan minőségi mint az ő huawei p20 telefonja. De igazából az anyag minőség annyira huszadrangú dolog, mivel úgyis mindenki egyből beteszi egy tokba a telefont. Meg nem is akartam 100 ezret kiadni egy telefonért, nekem megfelelt ez is 55 ért.

lobster thermidor 2019.02.09. 18:53:12

@Zabalint:
Ha 65 ezret szán valaki egy telefonra, akkor az vegyen egy 65 ezer forintos telefont, és ne akarjon egy használt 200 ezres készüléket az eredeti ár harmadáért megvenni. Egyébként pedig vegyük alapnak, hogy mindenki tud 12, vagy 24 - ig számolni, tehát ez a hitelspirálos történet legfeljebb azokra vonatkozik, akik már az alsó tagozat második osztályában megbuktak számtanból. Azt pedig csak bizalmas információként mondom el neked, hogy használt telefont venni sokkal nagyobb őrültség a 0% THM - es hitelvásárlásnál.

2019.02.09. 21:10:58

@Secnir: 9500? :-) a 6000-et cseréltem le rá.Egy biztos,ha meló közben leteszem,a munka után tuti feltűnik ha nincs a zsebemben...viszont a 4-5 naponta töltést nagyon megszoktam.

Secnir 2019.02.10. 13:51:34

@a lekvár neve puffin:
bv9500? az nem jött még szembe velem. a bv6000-el meg nincs különösebb problémám, így évek távlatából sem, így amíg mozog (tölthető), addig marad. arról ne beszéljünk, hogy legális önvédelmi eszköz.
amit hiányolok belőle, az a wireless charging, azért néztem sóvárogva anya 5800-át...

Xezs7 2019.02.10. 19:51:10

@Jegkoko: Én nem teszem tokba. Próbálkoztam vele, nekem egyszerűen nem jó úgy.

2019.02.10. 20:47:57

@Secnir: 9500 is tölthető vezeték nélkül.Sajnos nekem a dupla sim + micro sd miatt a 6000 helyett nem volt jó más bv készülék.Amikor kijött a 9500 megtetszett,főleg a 6000-et felülmúló szó szerinti féltégla forma...nemigen kellett foglalkozni a dizájnnal...viszont minden más játékszer mellette...súly? ~40dkg... egyből feltűnik,ha nem húzza le a gatyát a seggemről,viszont ez megint 2+1 foglalatos,10000mah-s akkuval.Tény,csak 2A-rel tölt,a töltés idő 7-8 óra 20%-ról.De amíg eléri a 20%-ot...nálam folyamatosan megy a wifi/mobilnet a munka miatt,dokumentálnom kell a munkákat,rendelni a cuccokat stb...a 6000 se nagyon bírta két napnál tovább,pedig pár dologban jobb mint ez.Viszont az üzemidő kárpótol,az überbrutál strapabírás túltesz a 6000-en és ez nagy szó.

juhaszvik 2019.02.11. 15:43:09

gondolom lassan esedékes az ilyen jellegű trollkodás:

ez már a márciusi poszt?

lobster thermidor 2019.02.12. 14:59:11

@Nancsibacsi:
Ki mondta, hogy befektetés? Ezt az attitűdöt nem érdemes józan logikával boncolgatni, mert két egymástól különböző dimenzióról beszélünk.
Sokan szeretnék többnek láttatni magukat, mint amilyenek a valóságban, vagy amit a valós anyagi helyzetük megenged. Ez a látszaton alapuló jólét motiválhat valakit arra, hogy 65 ezerért megvegyen használtan egy 200 ezres telefont. Aki ilyen mentalitású, az nem befektetésben, vagy üzletben gondolkodik, hanem az a hajtóerő, hogy sukár csávónak érezheti magát akkor, amikor a buliban a csajok előtt villant egyet az iPhone - al, vagy a Samsung Edge - el. Akkor úgy érzi, hogy célba érkezett, mert valakivé vált a telefonjától.

Xezs7 2019.02.12. 20:33:03

@lobster thermidor: Az ilyen sukár csávók szokták 2 hét után összetörni a telót, vagy satu részegen elhagyni :)

Szarazkoro 2019.02.13. 12:00:44

@Darth Revan: Egy homar hanyszor doglik meg?

Nick-son 2019.02.13. 14:05:44

Igazán odaadhatnák valaki olyannak is ezt a blogot akit érdekel, vagy van kéthetenként 10 perce, hogy beidőzítse a posztokat.

Nem azért, de van akit tényleg érdekel ez a téma, vagy szüntessék be teljesen aztán vegye át a helyét más, vagy csinálják normálisan.

Quuuziii 2019.02.14. 11:23:34

@Nick-son: lett új szerkesztő, gondolom annak volt az eredménye az "interneten megvásárolt autópálya", meg a szükségtelen anglicinizmus (!!). :)

rammsteinfan 2019.02.17. 13:59:16

Új posztot!!!!Új posztot!!444!!!Új p.........

PieRat 2019.02.20. 17:04:57

@Pierr Kardán:
Kedves Pierr!

Valóban nem fejtettem ki teljes részleteiben a történteket, de mire oda jutottam, hogy levelet írjak a Tékozló Homárnak, addigra már elég feldúlt voltam.

A használt készülék a használatának 4. napján csődött mondott. Bootloopba került. A telefont a Samsung szerviz sem tudta rendbe hozni, a bootloop után meghalt a teljes alaplap, így usb-n keresztül sem lehetett kommunikálni a készülékkel. Egy Samsung S7 készüléken már egyszer találkoztam a bootlooppal mint olyannal, de azt vissza tudtam hozni az életbe. Nem vagyok egy technikai analfabéta, ellenben az eladóval. Aki az idegeimre ment azzal, hogy meggyanusított, mondván, biztosan kicseréltem a kijelzőt és vissza akarok adni neki egy hibás készüléket, miközben ezt ha egy csepp ésszel átgondoljuk is sehogy nem jön össze, mivel nem eltörtem az újat, plusz az alkatrészek is számozva vannak. De a végére már kétségbe vonta a szavamat, ami egy ponton túl kifejezetten irritáló volt egy kb 16-17 éves fiú részéről, aki az édesanyja nevén lévő telefonját adta el. Észérvek teljes mértékben süket fülekre találtak.

A hirdetésben nem szerepelt garancia, hiszen hivatalos garancia már nem volt a telefonra. Mint mindenki, kapcsolatba lép az eladóval üzenetben, mielőtt bármit vásárol. Én üzenetben megkérdeztem az eladót, hogy 1 hét garanciát vállal-e a készülékre, ha előjön bármi olyan hiba, ami egy gyors ránézésnél nem következne be. Kicsit habozva, de azt mondta, hogy vállal. Ez részemről így rendben is volt. Az eladók szokták állni a szavukat, de ő nem állta.

1 héten át napi szinten zargattam, mire sikerült megegyezni, hogy 10ezer forintot visszautal, ami a kijelző átrakás ára volt a kavicsfonból, a régi törött kijelzős S7 Edge készülékembe.

Nem jó dolog egy feltételeket be nem tartó tizenévessel veszekedni.

Xezs7 2019.02.20. 18:02:57

@PieRat: Ahogy elnézem legalább annyira hibás vagy te is. Minek piszkálod az oprendszerét meg cserélgeted a ROM-ot rajta? Valahogy mindig azoknak baszódik el a telefonjuk, akik állítják magukról, hogy nem technikai analfabéták. Plusz még beadtad szervizbe, ott is biztos még jobban elcseszték, aztán meg elvárod a vevőtől hogy vegye vissza?

Sosem értettem, hogy minek buherálni ezeket a telefonokat. Van rajtuk gyári oprendszer, használd azt.

PieRat 2019.02.20. 20:31:59

@Xezs7:
Akkor most kezdjük előről.
Ezt a telefont nem piszkáltam. Netflixet néztem. Bootloopba került. Csináltam egy hardresetet. Ismét bootloop. Elvittem hivatalos Samsung szervizbe. Nem baszogattam semmit rajta, amo indokolná az ALAPLAP halálát.
Lehet piszkálódni, de elég felesleges.

PieRat 2019.02.20. 20:42:01

@Xezs7: Ja és eredeti volt az op rendszer.

Xezs7 2019.02.20. 22:59:21

@PieRat: Csak úgy magától elromlott. Ja.

PieRat 2019.02.21. 07:26:26

@Xezs7: Ha már ilyen jó, magasröptű érvelései vannak arra vonatkozóan, hogy miért "nem mondok igazat", kérem, fejtse ki részletesen, hogy miért tudhatná jobban, hogy én magam mit csináltam a telefonnal.
Egy másik kérdésem az lenne, hogy ha már egy ennyire nagy tudású szakemberrel állok szemben, akkor mit is csinált volna a helyemben? Plusz az írásából kiderül, hogy amennyiben elromlik, ne buheráljam a saját készülékemet, de az is, hogy ne is vigyem el hivatalos Samsung szervizbe. Milyen eljárás felelt volna meg az Ön igényeinek? Várok türelemmel frappáns válaszára. ;)

ptspts 2019.02.21. 13:47:42

@lobster thermidor: Státusszimbólumokat nem csak azok vásárolnak, akik többnek akarják magukat mutatni, hanem azok is, akik pont olyannak próbálják magukat mutatni, amit a munka- vagy közösségi pozíciójuk megkövetel. Bizonyos szakmákban azok, akik tartózkodnak a státusszimbólumok mutatásától, mérhetően kevesebb ügyfelet tudnak szerezni és megtartani, és mérhetően kevesebb ügyet tudnak elintézni.

A fentieket a kommentedre reagálva, a poszttól és a posztolótól függetlenül írtam, és azt (szándékosan) nem vizsgáltam, hogy a posztoló életében és munkályában vajon milyen telefon lenne indokolt, és az, amit ő vett, túlzásnak számít-e.

ptspts 2019.02.21. 13:48:43

(Helyesen: munkájában. Sajnos utólag már nem tudom javítani.)

ptspts 2019.02.21. 13:55:16

@PieRat: Le a kalappal: logikusan és jól fogalmaztad meg a posztot és a kommentekre adott válaszaidat is, és kiderült, hogy körültekintően jártál el. Bárcsak gyakoribb lenne ez a Homáron! Örülök, hogy végül a kijelzőcsere megoldotta, és nem neked kellett kifizetned.

Xezs7 2019.02.21. 20:32:38

@PieRat: Itt fentebb már leírták helyettem mások. Ne akarj többnek tűnni annál, mint ami vagy. Ha nem telik 200 ezres telóra, csak 65 ezresre, akkor vegyél olyat újonnan. Ilyen árban már nagyon jó Xiaomik vannak. A saját bénázásod áldozata vagy, erre fel beírsz egy fogyasztóvédelmi oldalra egy olyan dologgal ami nem is fogyasztóvédelem.

PieRat 2019.02.22. 12:16:13

@Xezs7: Kedves Xezs7!
Korábban már kifejtettem a történteket részletesen. Úgy gondolom anyagi helyzetem legkevésbé sem tartozik Önre. Azonban azzal, hogy nem olvassa el az előzményeket, nem sokat tudok kezdeni. Jelezném, hogy boltban is előfordulhat, hogy az ember vesz egy hibás terméket. Választásom több okból esett erre a készülékre és nem egy Xiaomi-ra vagy egy Huawei-re, nem ugyanazzal a tudással rendelkeznek -mint ezt már korábban írtam - mint az én S7 Edge készülékem. Elhiszem, hogy Önnek elég egy olcsóbb kategóriás telefon, de nekem a mindennapokhoz ez vált be, ez szükséges. Nem kívánom leírni még háromszor ugyanazt, így amennyiben ez Önnek nem elegendő, legyen szíves másik mondatot keresni amivel fent tarthatja az olvasókban a feszültséget, mert ugyanannak a mondatnak az ismételgetése bizonyosan nem fog katartikus élményhez vezetni. Többet nem kívánok ezzel foglalkozni, hiszen a probléma megoldódott.

Xezs7 2019.02.22. 12:19:28

@PieRat: Nyilván szükséges, hogy villanthass a haveroknak meg a csajoknak. Lárifári. Ez továbbra sem fogyasztóvédelmi probléma, szóval hagyjuk is.

PieRat 2019.02.22. 14:42:21

@Xezs7: Amennyiben elolvastad volna az egészet, mostanra már tudatosult volna benned, hogy nem egy "sukár csávó" hanem egy nőstény egyed vagyok, de még csak ez sem sikerült. Előbb az olvasás és szövegértés művészetét sajátítsd el, majd csak utána írj hozzászólásokat. Köszönöm.

Xezs7 2019.02.22. 14:57:10

@PieRat: Nőstény is vonzódhat nőstényhez, ki tudja ebben a mai világban :)

kolomparlole1114 2019.03.10. 05:54:18

"ő egy működőképes telefont adott át és nem adja vissza a pénzt, hogy aztán neki legyen egy darab kavicsa"

Nyilván. A használt cucc adávétele rejt ilyen kockázatot, ezért nem érdemes gari nélküli cuccot venni. És az eladót se tudom hibáztatni, mint írtad valóban működő cuccot adot el, az hogy te 4 napig mit csináltál vele, arra ő hogy vállaljon garanciát? Ilyenkor nyilván mindenki "semmit" se csinál, csak úgy magától történnek a dolgok. Ami persze lehet igaz is, meg nem is. Nyilván az előző tulajnak sincs full diagnisztikai eszköze hogy melyik kondi / akármi hány nap múlva fog felpúposodni, csak azt tudod tenni hogy megtekinted a terméket, és a MEGTEKINTETT állapotban veszed meg, minden további felelősség a tied. Persze ha egyértelmű hogy már akkor is szar volt amikor eladta, az más tészta. De itt a cikkíró szerint se ez van.

kolomparlole1114 2019.03.10. 05:58:46

"A Polgári Törvénykönyv szerint a használt termékekre magánszemélyek között adásvétel esetén is 1 év kellékszavatossági idő vonatkozik, ez azt jelenti, hogy ez idő belül, hiba esetén helytállási kötelezettsége van az eladónak."

Ezt meg hogy? A gari nélkül árult autót majd 11 hónap múlva visszaveszi az eladó, mert már akkor is rohadt a kaszni amikor eladta? De azért köszi a 11 hónap ingyen ahsználatot... Hát látt a vevő hogy rohad, ennek tudatában vette meg, tehát nem rejtett hiba, mégis átpasszolhatja másnak a gondot? Ezt így hogy? Megnézem ahogy egy cigány galeri torkán ezt az érvet sikerül lenyomni...

Xezs7 2019.03.10. 09:56:11

@kolomparlole1114: Ilyen törvény tényleg van, olvass utána. Leginkább arra találták ki, hogy egy használt autónál ne az legyen, hogy eladják szar váltóval vagy motorral, aminek a javítása ugye tetemes összeget emésztene fel. Vagy hogy ne járjon úgy, mint amit egyszer olvastam a neten, hogy amint teletankolták a kocsit, orrán-száján át ömlött belőle a benzin, mert lyukas volt a tank. Na pont az ilyen esetekre van ez a törvény. Sajnos a köcsög autónepperek miatt kell ez.

Viszont egy ilyen telefonnál, mint amiről szó van, senki se fogja tudni bebizonyítani, hogy a hiba már eladáskor is fennállt. Így ide ez a törvény jó eséllyel nem alkalmazható.

Xezs7 2019.03.10. 09:59:00

Meg talán az a törvény csak magánszemély és cég kapcsolatára alkalmazható, nem tudom biztosan: fogyasztovedelmi.blog.hu/2015/04/20/hasznalt_termek_vasarlasakor_is_vannak_jogai

Ashariell 2019.03.15. 13:33:13

Sajnos el kell keserítselek. Olyan, hogy megbízható eladó nincs. Ékesen mutatja az is, hogy volt aki 2db kavicsot, szószerint kavicsot kapott a MediaMarktból a kifizetett 300 ezres telefon helyett. Pont a hardverapró egyik topkjában volt erről szó.

Head Honcho 2019.06.08. 09:11:24

Ezt a telefonok világában nem kavicsnak, hanem téglának (brick) mondják.
süti beállítások módosítása