Tékozló Homár

Garanciás használt mobil helyett darab kavics 65 ezerért

2019.02.06. 09:25 | Homár Hilda | 180 komment

dude.jpg

A Hardverapró az egyik legrégebbi és legnagyobb IT apróhirdetési oldalon, ahol közepes boltok és kiskereskedők termékei mellett magánszemélyek is árulják a mindenféle okokból eladóvá vált számítógépeiket, alkatrészeiket, mobil- , játék- , fotóeszközeiket, vagyis bármit és mindent, ami a kütyü fogalomkörbe belefér. Az oldalon egy irtó régóta működő minősítőrendszer segíti a vevőket a partnerek megbízhatóságának ellenőrzésében, olvasónk mégis itt járt pórul. Hogy naiv volt vagy peches, nem tudjuk, leveléből a vásárlás pontos körülményei nem derülnek ki, csak az, hogy a használtan vett telója 4 nap után bedöglött. Megkérdeztük tanácsadóinkat, mit lehet tenni ilyen esetben.  

Kedves Homár!

Elkeseredésemben már nem tudok kihez fordulni. Vásároltam használtan a hardverapro.hu-n egy 2 éves használt, de jó állapotú Samsung Galaxy S7 Edge készüléket.

Jól is ment minden, egészen 4 napig, amikor is netflix nézés közben lesimítottam egy porszemet a kijelzőről, csinált egy képernyőképet majd a telefon lefagyott. Újraindítottam. A telefon bootloop-ba került, ami annyit tesz, hogy folyamatosan újraindul, mert nem sikerül rendesen elindulnia, majd ezután teljesen meghalt és nem reagál semmire.

Ez a készülék 65 ezer forintba került, ami egy működő készülékért jó ár, egy darab kavicsért viszont picit drága.

Felvettük a kapcsoltot az eladóval, aki kijelentette, hogy ő egy működőképes telefont adott át és nem adja vissza a pénzt, hogy aztán neki legyen egy darab kavicsa. Plusz kijelentette, hogy honnan tudja, hogy nem csináltam valamit a készülékkel amitől elromlott vagy csak cseréltem ki a kijelzőket (ugyanis az előző pont ugyanilyen telefonom kijelzője eltört a vásárlás előtti napon), kérdezte, hogy honnan tudja, hogy nem hazudok és legfőképp kizárt, hogy visszaadja a pénzt, annak ellenére, hogy egy hét garanciát vállalt a készülékre. Így az eladó - aki tudhatott a készülék hibájáról, de ugye ez is csak feltételezés- 65 000 Ft-tal gazdagabb, én pedig egy darab kavics tulajdonosa és 65 000 Ft-tal szegényebb lettem.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Üdvözlettel,

egy átvert vásárló

Kedves olvasó!

Megnéztük a hardverapro.hu oldalát, úgy tűnik, hogy ez egy online piactér, ahol magánszemélyek, szervezetek értékesíthetik áruikat. Leírásodból nem derül ki egyértelműen, hogy ki volt az eladó, magánszemély vagy vállalkozás.

  • Ha magánszemélytől vásároltál, akkor nem fogyasztói jogviszony van közöttetek, így a jogvitátok sem tartozik a fogyasztóvédelem területére.

A Polgári Törvénykönyv szerint a használt termékekre magánszemélyek között adásvétel esetén is 1 év kellékszavatossági idő vonatkozik, ez azt jelenti, hogy ez idő belül, hiba esetén helytállási kötelezettsége van az eladónak. Kérheted a termék javítását, cseréjét, vagy árleszállítást, végső esetben a vételár visszafizetését.

Mivel nem fogyasztói jogviszony jön létre két magánszemély között, ezért amennyiben az eladó elzárkózik a probléma orvoslásától, akkor sajnos a vevőt, azaz téged terhel a bizonyítási kötelezettség. Azt kell bizonyítanod egy szakvéleménnyel, hogy a termék már vásárlás pillanatában is hibás volt. Azonban fontos tudni, hogy az általad felkért szakértő véleménye nem kötelező az eladóra nézve. Amennyiben nem tudsz megállapodni az eladóval, közjegyző fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetsz.

    • Ha vállalkozás volt az eladó, akkor fogyasztói jogviszony jött létre a vásárlással, így fogyasztóként többlet jogok illetnek meg

1 év kellékszavatossági idő vonatkozik a használt termékre, az első hat hónapon belül vélelmeznünk kell azt, hogy a hiba oka már vásárláskor is megvolt, csak rejtve maradt, és nem a fogyasztó köteles bizonyítani ezt, hanem épp ellenkezőleg: a kereskedő köteles független szakértővel bizonyítani álláspontját, ha elzárkózik a szavatossági igények teljesítése elől.

S hogy miért kedvező ez a fogyasztó számára? Első sorban azért, mert a kimentési bizonyítás sikertelensége esetén a kereskedő nem mentesülhet a szavatossági igények teljesítésétől. Egy perben pedig ez azzal is jár, hogy a fogyasztó kényelmes pozícióból várhatja, vajon a kereskedő terhére kirendelt szakértő szerint kizárható-e a kereskedő felelőssége a hibáért, tehát egyértelműen ki lehet-e mondani, hogy a hiba (vagy közvetlen oka) a vásárlás pillanatában még nem volt meg.

Kérheted a termék javítását, cseréjét (bár a kicserélést használt termékek esetében nem tekinthetjük életszerű megoldásnak, hiszen gyakorlatilag nulla az esélye, hogy egy azonos paraméterekkel rendelkező, de hibátlan készüléket tud a kereskedő adni), árleszállítást vagy a vételár visszafizetését. Amennyiben nem tudok megegyezni, akkor peres eljárás előtt, Békéltető Testületi eljárást is kezdeményezhetsz.Továbbá ha vállalkozás volt az eladó, és arról tájékoztatott a fent leírtak helyett, hogy csak 1 hét garanciát vállal, akkor nem megfelelően tájékoztatott a jogaidról, emiatt bejelentéssel élhetsz az illetékes a Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályánál.

UPDATE febr. 20.

Olvasónk jelentkezett ismét, fejlemények vannak!

Kedves Tékozló Homár!

Köszönöm, hogy közzétettétek levelemet és utánajártatok a lehetőségeknek.

Szerencsére sikerült megegyeznem az eladóval (magánszemély), aki bár számítástechnikai analfabéta, de legalább megoldásra leltünk abban, hogy az új "kavicstelefonom" kijelzőátrakásának árát állja. Így jelenleg van egy működő telefonom, hiszen volt egy működő, de törött kijelzőjű S7 Edgem.

A komment szekciót is olvasva, amennyiben van rá mód, szeretnék reflektálni. Karácsony előtt nem sokkal, eltört a telefonom, ami nem a legjobb időszak sem vásárolni, sem javíttatni. Árak az egekben és 85ezer forint egy kijelzőcsere, én pedig nem tudtam mihez kezdjek. Használt telefont talán még csak egyszer vettem, azt is a nyomógombos időszakban. Ehhez a típusú telefonhoz egészen ragaszkodtam, az olcsóbb telefonok pedig sokszor nem ugyanazzal a tudással/ felépítéssel rendelkeznek. Korábban már volt szerencsém pár olcsóbb kategóriás készüléket kipróbálni.

A telefon megvásárlásának pillanatában átnéztem a telefont, szép volt, egy-két karc a kijelző sarkaiban. Egy alaplap hibát az ember nem feltétlenül szúr ki azonnal. Ráadásul egy Samsung Galaxy S7 Edge már nem egy 200ezer forintos készüléknek felel meg, hiszen egy 2015-ben bemutatott,kifutó termék, melyhez kiegészítőket sem nagyon kapni már, a 65ezer forint - használtan - egy reális ár, ezért is ugrottam fejest a telefon megvásárlásába. Sokan lecserélik régebbi, működő készülékeiket, hogy egy "újabbat", "modernebbet" válasszanak maguknak, majd eladják a régit, ekkor a készülékek legtöbbször sérülésmentes és működőképes állapotban kerülhetnek eladásra, egy alacsonyabb áron. Mondhatni egy Samsung Galaxy S7 Edge már nem is számít "menőnek".

Köszönettel, egy peches lány (csak, hogy ne egy sukár csávó képében maradjak meg a kommentelők és olvasók szemében :) )

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.02.07. 14:15:33

@Nancsibacsi:
"Nyilván környezetvédelmi okok miatt vett használt telefont, nem pedig a csóreszsága miatt. Hihető :-D"

Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod...

Na pószter, most okosoggyál kifele.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:16:54

@lobster thermidor: "Ha szeretne egy drágább telefont az sem gond, mert bátran vehet részletre is."
Ha már a párizsit nem adják részletre, legalább a telefont vegye úgy :-)
A telefon biztosan nem befektetés. A telefon (általában) nem munkaeszköz - ha az, és a munkájából nem tudja KP-re megvenni, akkor dolgozzon mást. Ha meg csak kényelmi eszközként tekintünk rá, akkor annyit költene rá költeni, mint amennyi pénzünk van, nem?

2019.02.07. 14:19:39

@bounty112:
A proci különbség kb. akkor jön ki, ha valami komolyabb igényű játékkal játszol, megjegyzem épp nem azok, hanem az egyszerű grafikájú játékok a népszerűek telefonokon. Hétköznapi használatnál nem vennéd észre. Ahogy a pixelméret is annyira kicsi már a Xiaomi-n is, hogy szintén buknád a vaktesztet. A kettőnek ugyanakkora méretű kamera szenzora van, az is lehet, hogy épp ugyanaz a típus van, valószínűleg valami tökátlagos Sony vagy Samsung, de ezek között azonos méretben amúgy sincs nagy eltérés. A Samsung kamerájának kicsit nagyobb a rekesze, ami előnyös lehet kis fénynél. A "szebb képek" általában átlagusernél szoftveres feldolgozás kérdése, ezért szaturál túl manapság a legtöbb, hogy lássa a paraszt, de szép.

Hangminőségnél szintén kíváncsi lennék egy vaktesztre. Az anyagminőségbe meg nem érdemes belemenni, ha a tartóssagot nézzük, nagyságrendekkel jobbnak kellene lennie a Samsungnak ahhoz, hogy 2 év után mét annak legyen hosszabb a várható élettartama

2019.02.07. 14:21:28

@Nancsibacsi:
Én nem is mondtam, hogy környezettudatossaga miatz vett használt telefont. Azért vett, mert nem elégedett meg azzal, amit újonnan a pénzéért kap.

Én csak annyit mondtam, hogy mindannyian jobban járunk, ha ezek a levedlett telefonok nem a kukában végzik.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:23:58

@Terézágyú: "Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod..."
Nincs ellentmondás - szerintem is sokat költött egy HASZNÁLT telefonra, mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni. És csóró, mivel az új készülék árát már nem tudta kifizetni (vagyis nincs mondjuk fél havi átlagbérnek megfelelő megtakarítása).
Ez ugyanaz az eset, mint amikor látsz egy R rendszámos 3-al ezelőtti generációs, vagyis kb 15 éves BMW-t - arra is sokat költött a gazdája, mert azért 1.5 millió nagyon sok (0 Ft-ot ér), a gazdája pedig csóró, mert nyilván nem környezetvédelmi okokból vette meg, hanem mert nincs pénze újra.

2019.02.07. 14:24:27

@Terézágyú:
A kettő nem zárja ki egymást. Túl csóró ahhoz képest, amilyen igényei vannak,nezért vett használtat, ami viszont ár-érték arányat nézve, figyelembe véve a kockázatot, még drága is.

@Nancsibacsi:
Én egyébként elsőre totál azt hittem, hogy ironizál a részletre telefonnal, de ezek szerint vannak ennyire hülye emberek is.

2019.02.07. 14:27:15

@Nancsibacsi:
Kérdés, hogy én csóró vagyok, ha ennél olcsóbb újat veszek. Szerintem nem, csak ennyit szántam rá. Szerintem az sem csóró aki egy 15 éves Suzukit vesz, a 15 éves BMW esetében viszont nem tudok nem egyetérteni, hiszen vehetett volna ugyanoncpénzért újabb nem prémium márkájút.

Terézágyú 2019.02.07. 14:30:09

@Nancsibacsi:
"mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni."

Ja, ha csak ennyit szabad, akkor ennyit. Ez szabály. Miket beszélek, TÖRVÉNY!
Hogy merne bárki is ellentmondani....

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:41:20

@bounty112: "Az idézett Mi A2 Lite 625-ös processzora fasorban nincs az S7 Edge 820-as vagy Exynos procijával szemben"
Jó, de árban inkább egy Xiaomi Redmi Note 6 Pro ami 60ezer, és ott már nincs nagy diff (20% sebességben kb). Ráadásul ezek a kínai csodák pár területen meglepően jók. Nálam pl. fontos volt hogy vonalkódot jól olvasson - és hát konkrétan jobban (gyorsabban) olvas minden más telefonnál: Samsungoknál (igaz ott csak 80 ezresek vannak itt), Honoroknál (ebből van 200 ezres is több) - mindennél. Nem esik kétségbe a padlón lévő vonalkódtól, a mozgatott vonalkódtól, a ropizacskótól (átlátszó, becsillanós, gyűrött vonalkód), de pl. a Hell-en lévő piros alapon fekete cuccot is leolvasta simán. Nyilván ez azért van, mert ezzel ha belefotózol a napba, akkor is látni fogsz mindent a képen, tehát nyilván csal szoftverből, és lehet hasogatni a pixeleket vájt szemmek, de a mindennapi használatra pl. rohadt kényelmes hogy ha egy cifrább vonalkódot talál, nem kezd el idegbeteg módon vakut villogtatni mint egy Samsung, hanem simán csak felismeri.

Ettől még nem mondom hogy jobb telefon mint amit vett a szerző, de az BIZTOS, hogy valós alternatíva. Szóval akinek már van 60 ezer pénze, annak teljesen fölösleges használtat vennie.

KaTe 2019.02.07. 14:55:12

Kíváncsi lennék jelenleg van -e a piacon olyan kínai telefon, ami legalább a Huawei P10 vagy a Samsung S7 edge kamerájának a minőségét tudja hozni és 100E forint alatt van. Gyanítom, hogy nincs.

Phteven 2019.02.07. 15:14:08

40k-ert lehet venni Xiaomit. Atlagfelhasznalo barmely igenyet kielegiti. 2-3 napos akku idovel, 1 eves magyarorszzagi garival. A poszternek maradt volna meg 25000Ft-ja is. :-D

2019.02.07. 15:16:59

@KaTe:
Mi legyen a mérce? Ha a dx0mark pontszám alapján nézzük, akkor épp előtte vanca Xiaomi Mi Note 3 az S7 Edge-nek, és 90 ezerbe kerül árukereső alapján. De egyébként nagy csodák nincsenek, nincsen érdemi különbség az ezekbe a telefonokba rakott szenzorok és optikák között, a szoftveres feldolgozás tér el, de ép az az amin akár tudsz változtatni rootolással, másik appal, ha fontosnak érzed. Jó, pl. a P20 Pro például kiemelkedik, de ott a szenzorméret nagyobb.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:17:12

@Zabalint: Nincs a használt vásárlással általában baj - amivel van:
- Használt prémium. A prémium addig prémium, amíg új - utána már csak a fenntartási költségei azok. A 15 éves R-es BMW nem prémiumságot sugal, hanem simán sajnálni való.
- Túlárazott használt. A telefonok arra vannak tervezve, hogy gari idő alatt ne menjenek tönkre - vagyis 1 évet relatíve mostoha körülmények között is kibírjanak. Az autóknál ugyanez 5 év, vagyis egy 2 éves telefon olyan, mintha egy 10 éves autót vennél - azzal már BIZTOSAN gond lesz, hiszen 2 túl van a tervezett élettartamán. Lehet hogy kedvező körülmények között használták, így nem lesz vele gond még 2 évig, de ha holnap bekrepál, egy szavad nem lehet. A javítási költsége pedig ugyanolyan magas 2 évesen mint 2 naposan, csak egyik esetben ezt te fizeted, másik esetben meg megvéd ettől a garancia.

Szóval a környezetvédelem egy dolog, de a mérleg másik serpenyőjében meg ott vannak a kockázatok. Ha valakinek volt pénze újként megvenni azt a készüléket, és eladja mert már nem akarja viselni a kockázatot, akkor abban semmi logika nincs, hogy megvegye olyas valaki akinek nincs pénze újra, és viselje a jóval magasabb kockázatot.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:18:17

@KaTe: Huawei P10 az pont egy kínai telefon :-D

juhaszvik 2019.02.07. 15:18:28

@bounty112: tudom, hogy nem ugyanaz a két telefon, csak nem értem, hogy például azok az előnyök, amiket felsoroltál, miért érnek meg 150-200e forintot.

@KaTe: van egy kínai telefon, ami pont olyan jó kamerával rendelkezik, mint a huawei P10.
úgy hívják, hogy huawei P10.

2019.02.07. 15:23:30

@Nancsibacsi:
Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni (bármikor könnyedén pótolod, ha buknád), és olyan áron veszed, hogy várhatóan megéri. Nyilván, abban egyetértek, hogy prémiumot nem. Tudom, hogy sajnos a gyakorlat épp az ellenkezője...

2019.02.07. 15:25:00

@Nancsibacsi: @juhaszvik1:
Azt írta 100 ezer alatt. A P10 hazai kisker ára 100 ezer felett van.

juhaszvik 2019.02.07. 15:30:30

@Zabalint: értem. szóval arról szól a kérdés, hogy van-e olyan telefon, ami azt tudja, mint egy prémium kategóriás, csak harmadannyiba kerül.

2019.02.07. 15:39:11

@juhaszvik1:
De a poén, hogy az ő konkrét kérdésére a válasz az, hogy igen, van olyan 100 ezer alatti.

Darth Revan 2019.02.07. 15:45:11

@Tikakukac: egy eves telefonra adtak 2 ev garanciat?

Tikakukac 2019.02.07. 16:04:30

@Darth Revan: Mondd, hogy eredetileg nem magyar vagy és most tanulod a nyelvet, mert már megint sikerült olyat írnod, amit fogalmam sincs miből szedtél össze.

Megvették a telefont 0 percesen a Telekomtól, újonnan. 11 hónaposan felkerült Hardverapróra. Én megvettem. Maradt rajta 25 hónap garancia. 1-2 hónappal gari lejárta előtt én is eladom és veszek hasonló konstrukcióban egy újabbat.

Ez így elég tiszta vagy pontokba kell szednem hogyan történnek a dolgok?

2019.02.07. 16:15:33

@Tikakukac:
Telekomnál most épp 1 év garanciát adnak a készülékre. Ez ilyen kibővített garancia 1+2 éves? Mert az nem ugyanaz, mint a gyártói gari.

Tikakukac 2019.02.07. 16:32:09

@Zabalint: A Telekom oldala egyfelől rakat bughalmaz, másfelől 2 év jár rá, csak a szürkeimportosok kapnak 1 évet.
P10, P10 Plus, P9, P9 Plus, Mate9 és Mate 9 Pro telók pedig kapnak 3+3+3 garit, olvass utána. Elvben kell egy Huawei regisztráció mellé és kész, gyakorlatban itt lakom a szerviz mellett, akkut már cseréltettem és azt mondták számla legyen, a többi igazándiból részletkérdés, le fogják garizni :)

KaTe 2019.02.07. 16:45:46

@Zabalint: Köszi, de szerintem nem a szlovák mobil1, meg a telefonkirályos árakból kellene kiindulni.

100 ezer alatt ma nem kapsz olyan új telefont, ami mókolás nélkül legalább egy S7 edge szintű kamerával rendelkezik. Az összes 40-60 ezer forintos kínai csoda ezen a fronton vérzik el. Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli...

KaTe 2019.02.07. 16:50:48

@juhaszvik1: Megfogadtam, hogy hülyeségre nem válaszolok, de esetedben kivételt teszek, mert azért az mégse járja, hogy a "LEGALÁBB OLYAN" és a "PONT OLYAN" kifejezés között valaki nem érti a különbséget...

2019.02.07. 17:04:34

@KaTe:
Akkor Xioami Pocophone F1. A 220 voltnál például 99 990 Ft, és ők nem szlovákot árulnak. Egyébként emellett egy rakás itthon is forgalmazott típusnak lehet ugyanaz a kamerája, ha utánanézel, csak a dx0markon nem szerepel mindegyik.

"Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli..."

Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet. Épp azt ugatom, hogy elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között, mert ugyanakkora szenzor hasonló optika, a beépített feldolgozás meg jellemzően parasztvakítás, élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. Ez alól a Huawei csúcskészülékei a kivételek, a Samsung S7 Edge-ben meg ugyanolyan 1/2.3" méretű szenzor van, mint sok más telefonban.

2019.02.07. 17:06:41

@KaTe:
A legalább olyan részhalmaza a pont olyannak.

KaTe 2019.02.07. 17:15:40

@Zabalint: Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt.

"elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között,"
- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben.

"Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet."
- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni.

"élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. "
- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?

2019.02.07. 17:37:25

@KaTe:
"Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt. "

Így van, feljebb le is írtam pontosan ezt.

"- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben."

Te komolyan azt hiszed, hogy meg lehet erőszakolni a fizikát? A kis szenzor miatt bizony zajosak lesznek a sötétben készült képek a csúcstelefonnál is, csak a részletek rovására agyon lesz zajszűrve. Ezért dícséretes, hogy a Huawei a csúcstelefonjába nagyobb szenzort tett, nem véletlen, hogy azzal kiemelkedik a mezőnyből, míg ahol a Samsung S7 edge van, ott a dx0mark szerint is torlódnak a telefonok.

"- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni."

Ha telefonos snapshooter vagy, akkor nyilván nem viszel magaddal fényképezőgépet, ez esetben viszont nevetséges, hogy elhanyagolható képminőségbeli különbségeken rugózol.

Egyébként amit 50 ezerért veszel újonnan, azzal ugyan jobb képet nem csinálsz, de nem vagy egyetlen latószögre korlátozva (a csúcstelefonoknál már szintén nem, de azoknál kétséges a 3 objektíves hybrid zoom hatékonysága). 100 ezerért viszont DSLR-t kapsz alapobjektívvel.

"- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?"

Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít.

2019.02.07. 18:48:27

@droid_:
Igazad van, a pont olyan részhalmaza a legalább olyannak. Elírtam.

ekat 2019.02.07. 18:53:18

@lalibatyo: Neked sem sikerült jómodorral és udvarias, szép beszéddel kitűnnöd.

Xezs7 2019.02.07. 19:55:50

@KaTe: LOL a Huawei is kínai :)

2019.02.07. 19:58:34

@Xezs7:
Még mindig azt írta, hogy 100 ezer alatt, és a P10 nincs 100 ezer alatt.

Xezs7 2019.02.07. 19:59:53

@Zabalint: Mi számít komolyabb igényűnek? Egy Asphalt 8 vagy 9-et lazán elvisz egy 65 ezer Ft-os középkategóriás telefon. Ha ezek nem komoly igényűek akkor mi?

Xezs7 2019.02.07. 20:02:18

@Nancsibacsi: A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót :)

Xezs7 2019.02.07. 20:04:15

@Zabalint: Ez esetben meg fölösleges volt odaírnia, hogy kínai. Van bármilyen olyan telefon, aminek a kamerája megközelíti a P10 vagy S7 kameráját és 100k alatt van?

2019.02.07. 20:34:05

@Xezs7:
Igazából nem ismerem Androidra a grafikailag A kategóriás játékokat, csak egy tippem volt a játék. Mert mást nehezen tudok elképzelni, amivel ki lehetne használni a csúcskategória procijait. A rendszer maga már az alsó-közép kategóriában is elég gyors 3-4 giga ram és 32 giga tárhely az alsó-közép kategóriában is van. Videót renderelni, 3D tervezni, szoftvert fejleszteni, stb., stb. meg nem telefonon fognak. Jó, pl. RAW képeket szerkeszteni lehet telefonon, csak sok értelme nincs, nagyobb tableten esetleg van értelme.

Szóval nem igazán találom azt a felhasználást, amihez kell az a vas.

2019.02.07. 20:39:37

@Xezs7:
Feljebb említettem 2 xiaomit, amelyek a dx0mark szerint jobbak, de csak az egyiket forgalmazzák itthon. Egyébként ott nagyon kevés mobil van a listán, valószínűleg sokkal több lehet nagyjából egy szinten, egyedül a két huawei csúcsmodellé emelkedik ki a mezőnyből.

Darth Revan 2019.02.07. 20:50:14

@Tikakukac:

nem tulsagosan elterjedt a 3 ev garancia. telefont max. lopottan fogsz az eredti ar 40%-ert megvenni 11 honaposan.

Tikakukac 2019.02.07. 21:45:55

@Darth Revan: Teljesen hidegen hagy, hogy mi az elterjedt. És totálisan irreleváns is.
Az, hogy szerinted mit és mennyiért lehet(ne) megvenni és milyen idősen szerencsére nem a te hatásköröd, eldönti a piac.
Megnyugtatlak: első és egyetlen tulajától, minden papírjával, egy összegben kifizetve, saját dobozával és védőfóliáival együtt vásároltam meg. És ez nem az első ilyen. Ügyesnek kell lenni és spórolhatsz egy vagon pénzt :)

Secnir 2019.02.07. 22:07:08

65e.
hm. használt. hm. garancia nélkül. igen.
amazonon (ami pont az egyik legdrágább piactér) 65-be fáj egy egyéves refurbished cégtől, egy év garanciával. www.amazon.com/Samsung-Galaxy-G930A-32GB-Platinum/dp/B01F4889GE/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1549573416&sr=8-6&keywords=Samsung+Galaxy+S7+Edge
nincs több kérdésem. amúgy meg BV6000 vagy (ha nő vagy) BV5800, ha meg vagizni akarsz, akkor BV9000. annak nem árt meg egy kavics. kavics sem.

juhaszvik 2019.02.08. 07:32:27

@KaTe: ha nem érted a viccet, az nem engem minősít :)
amúgy meg nem kérdeztem semmit, szóval "válaszolnod" sem kellett volna. feltételezem, hogy a szó, amit kerestél az a "reagálás".
és ezt most nagyon komolyan mondtam, szóval el ne röhögd magad.

:)

2019.02.08. 08:54:49

@Tikakukac:
Egyáltalán nem irreleváns, mert a használt piacon azok vannak, amelyeket újonnan eladtak. Te belefutottál egy ritka jó alkalmi vételbe, és ezt próbálod általánosan kivetíteni. Nincsenek persze kétségeim, ha több időt töltesz vele, jobbak azcesélyeid ilyen alkalmi vételre.

Tikakukac 2019.02.08. 09:01:02

@Zabalint: remélem jól fizetnek ilyen tudásért. Nem sok ember képes 2 év után is visszaemlékezni napra pontosan egy teljes piac kínálatára, de neked megy. Ezért szeretem az internetet.

2019.02.08. 09:35:57

@Tikakukac:
Semmi olyat nem állítottam, amire most reagaltal, jó vitatkozást magaddal!

Nancsibacsi 2019.02.08. 10:57:15

@Xezs7: "A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót"
Ja, rendre lehet őket nevelni, mert én biztos nem keresem meg, nekik meg nem adom oda a telefonomat :-)
Egyébként mikor erre rájöttem, beállítottam a gyerek tv-jére is (amit monitorként is használ). Bambul a youtube előtt tanulás helyett, én meg lekapcsoltam. Azt a pánikot :-)

KaTe 2019.02.08. 11:07:17

@juhaszvik1: Akkor a mai napi tanulság: ha valaki kérdez valamit, akkor a lehető legviccessebben kell válaszolni rá úgy, hogy még véletlenül se a kérdésre válaszolj.
Köszi!

@Zabalint: "Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít."
- Nagyon várom már azt az időt, amikor minden alsó kategóriás okostelefon ezzel fog vakítani. De addig is marad a közép , ill. felsőkategóriás okostelefon. Megjegyzem, ha vettél volna mostansában digitális fényképezőgépet (én elkövettem ezta hibát) akkor tudhatnád, hogy 50E forint alatt még annyit se tudnak, mint jelenleg egy 40-60E okostelefon kamerája. (nem, nem érdekelnek a specifikációk meg a benchmarkok, a saját szememnek inkább hiszek) Ha pedig 100E forintot kellene költenem arra, hogy értékelhető képeket tudjak készíteni, akkor köszönöm, inkább maradok mondjuk egy P20-nál.

Nancsibacsi 2019.02.08. 11:08:05

@Zabalint: "Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni"
Így van. Nyilván vannak kényszerhelyzetek, de szerintem ha valaki csak 10+ éves autót tud venni - mert arra van pénze -, annak az a helyes stratégia, ha minél olcsóbb megoldásra törekszik, és igényei ilyenkor már ne legyenek. Vagyis Ne egy 20 éves Volvot vegyen meg - mert az kényelmes, meg bőrülés, meg tököm tudja 1 millióért (úgy hogy ehhez kölcsön kért 200 ezret) -, hanem egy 400 ezres Swiftet, és spóroljon, hogy a következő autójára több pénze legyen. Ezt pl. nekem senki se mondta el, így fiatalon én is vettem egy 10 éves, szerelővel átnézetett, 1 gazdás, tényleg jó állapotú felsőközepes fost, amit 10 évig életben tartottam, és közben ráköltöttem a vételár dupláját, pedig japán volt. Akkor még NAGYON rosszul estek ezek a plusz költések, ahogy a poszternek is a 3 napot 60 ezerért akciós telefon.
Annak szerintem semmi értelme sincs, hogy ha valakinek nincs pénze valamire akkor vesz egy magas kockázatú, drága fenntartású szopórollert, mert az mégse annyira égő. Akkor vegyen valami olcsót, ha meg már futja újra, akkor olyat amit garisban megengedhet magának. Veteránozni nem 20, hanem 40 évesen kell, mikor már van rá pénz :-)

2019.02.08. 11:41:00

@KaTe:
Az elmúlt hónapokban 2 digitális fényképezőgépet is vettem, tudom hogy 50-ért nem kapsz olyat, ami jobb képeket csinálna a telefonoknál, de értelmetlen összevetni mert a telefonnal meg csak és kizarólag 28 mm FF ekvivalens gyújtótávolsággal tudsz fotózni, nyilván kivéve a többkamerásokat, ezeken meg zoom van, meg tök más az ergonómiajuk ezt fizeted meg.

100 körül viszont lehet kapni DSLR-t vagy MILC-et APS-C vagy 4/3 méretű szenzorral, amelyek bármely telefon kameránal nagyságrendekkel jobb képeket csinálnak, de 1" szenzorú kompaktot is, ami még mindig jobbat csinál. Egy 40-50 ezres telefon meg egy ilyen árkategóriájú fényképezőgép meg bőven kijön egy új S7 Edge árából.

Ami pedig a specifikációkat illeti, nekem van egy kis szenzoros kompaktom (nem 50 újonnan, annál azért jóval több), és specifikaciók alapján nagylatószögön elvileg a telefonommal kellene jobb képeket csinálnom, a gyakorlatban meg fordítva van, mert a fényképezőgéppel vannak manuálisbeállítasi lehetőségeim, RAW-ban is tudok képeket készíteni (tudom, hogy a csúcstelefonok ezeket tudják, bár erős korlátokkal), amiből sokkal többet tudok visszanyerni tájképeknél, valamint ergonómiailag is sokkal ügyesebben tudok képeket készíteni, ja és végül nagyon jó az optikai stabilizátora, így még viszonylag hosszú záridőknél is megy kézből, nem tudom telefonoknál van-e amelyiknek jobb.

juhaszvik 2019.02.08. 11:44:38

@KaTe: az a baj, hogy kizárólagosságokban gondolkodsz. egyáltalán nem muszáj ezt vagy azt csinálni, kivéve ha valami múlik rajta.

amúgy majdnem elrohantál P10-t venni, mert azt mondtam, és csak a lakásajtóban esett le, hogy "basszus, a P10 = P10"? vagy miért akkora probléma, ha valaki viccelődik?

2019.02.08. 12:22:24

@Nancsibacsi:
Ezzel teljesen egyetértek, én is így gondolom. Annyi különbséget viszont tennék az autó és a telefon között, hogy előbbinél környezeti szempontból hátrányos hogy fenntarthatatlan öreg prémiumot mégis megpróbálnak fenntartani, telefonnál meg előnyös, hogy megveszi és használja még valaki, a tulaj nem dobja kukába, a balek vásárló meg nem vesz inkább újat.

Tikakukac 2019.02.08. 16:18:43

@Zabalint: Áh, szóval még előtted az érettségi magyarból. Akkor sok sikert és feküdj rá nagyon, mert az értő olvasás és szövegértelmezés az még bajosan meg. Drukkolok!

2019.02.08. 16:52:03

@Tikakukac:
Bocs, időben szólhattál volna, hogy troll vagy, akkor nem vitatkozok veled.

KaTe 2019.02.08. 17:02:39

@Zabalint: Azt nem érted meg, hogy nekem, mint egyszerű átlagembernek már nem fér bele, hogy egy digitális fényképezővel a nyakamban mászkáljak miközben ott a zsebemben egy kb. 150grammos, max 6"-os, 7-8mm vastag multifunkciós okoseszköz, amivel annyi képet lövök amennyit csak akarok.

Az egész vitát azért indítottam, mert páran megjegyezték, hogy 40-60 ezer forintért lehet kapni sokmagvas, sokmemóriás okoseszközt, ami -szerintük- minden igényt kielégít. Lehet, hogy az ő igényeiket kielégíti, de nem az enyémet. Meg is indokoltam, hogy miért. Ha olyan okoseszközt akarok, ami nekem megfelel, akkor alsóhangon 100E forinttól indul a buli. Nem érdekelnek a féláfás külföldi boltok, nem érdekelnek az Ázsiából berendelt, 10 dolláros ajándékként feltüntetett okostelefonok sem. Ma Magyarországon 27%-os áfa mellett ez ennyibe kerül.

Tikakukac 2019.02.08. 18:10:37

@Zabalint: Az érzés kölcsönös. Ha tudom, hogy még csak most tanulod a magyart, akkor nem rakok ennyi időt a dologba.

2019.02.08. 18:16:23

@Tikakukac:
Nálad az elemi logikával és a szövegértéssel is vannak problémak. Amit leírtam, abból nem következik, hogy azt állítanám, a 2 évvel ezelőtti piaci helyzetre vilagosan emlékszek. Kérlek, legalább egyszer próbáld meg értő módon elolvasni, amit írtam, mielőt csípőből elkezdesz személyeskedni!

2019.02.08. 18:22:57

@KaTe:
Gyakorlatilag oda lyukadtunk ki hogy egyedül a jobb kamerát tudod kihasználni, miközben épp hogy nem olyan modellekről beszéltél, amelyeknek a kamerája kiemelkedne a mezőnyből, mint ahogy hoztam is példat 100 ezres telefonra, amely a dx0mark szerint jobb volt kamerában.

Egyébként értem mit mondasz, én a dedikált fényképezőgéppel azért jöttem elő, mert a képminőséget hiányolod a 40-50 ezres telefonéhoz képest. Ha annyira nagyon igényes vagy, fura, hogy épp ott húzod meg a határt, ahol, hiszen a 3-4 évvelcezelőtti csúcsmodellek kamerája szintjén van a mai 40-50 ezresek kamerája, tehát akkoriban te nagyon elégedetlen lehettél...

Tikakukac 2019.02.08. 18:37:59

@Zabalint: Semmi gond a személyeskedéssel, aki instant trollozik ha kifogy alóla a talaj, annak ez jár.

Sajnos de, következik. Mivel annyira magabiztosan álltál bele az egészbe, így nincs más opcióm, mint ezt feltételezni. További sok sikert!

2019.02.08. 18:50:47

@Tikakukac:
Nem én alólam fogyott ki a talaj, a trollkodás már reakció volt arra, amikor elfogytak az érveid, és egy méretes csúsztatással jöttél. Rühellem az ilyen alkas, szarházi vitakultúrát, amit művelsz, mitan megcáfoltam az érveidet.

2019.02.08. 18:59:34

@Tikakukac:
De újabb próba, hatha így felfogod mit írtam:

Mivel az új telefonok között kevésre adnak 3 év garanciát, ezért a használt piacon extra felára van ezeknek. Ezért piaci szempontból egyáltalan nem irreleváns ez a tény, az állítasoddal szemben. Ha aranyaiban olcsón tudtál venni 3 éves garanciásat, márpedig magad állítottad, hogy ügyesnek kell lenni tehát az is voltál, akkor azt nem hasonlíthatod az átlag vételhez. Neked prohardveren 120+ eladásod és vételwd van, a többség nem ennyire rutinos, és feltehetőleg nem tölt annyi időt használt cikkek vadászásával. Őszintén szólva, én total balfasz vagyok a vételhez és eladashoz is, az alkudozáshoz különösen, nemrég vettem és eladtam valamit, most sokaig nem is akarok.

Na nagyjaból ennyit akartam, bármennyire is csípőből rosszindulattal álltál hozzá a vitahoz én nem akartalak téged alázni, pedig annyi önellentmondást írtal, hogybőven lehetne. Bocs a trollozásért.

Tikakukac 2019.02.08. 19:13:42

@Zabalint: Értem. Akkor menj neki megint annak amit fentebb írtál és amire válaszoltál. Majd helyezd el a koordináta rendszerben, nem ám felszorozgatva az elképzeléseid alapján egyes elemeket, ahogyan tetted most is.

Máris teljesen más összképet kapsz a helyzetről. Tanulság: mielőtt páros lábbal szállunk bele egy témába a körülményeket mérjük fel rendesen, aztán fussunk neki a falnak.

Jegkoko 2019.02.09. 12:42:26

Vettem egy Xiaomi a2 lite típusú telefont, már lassan egy hónapja meg van. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, napokig bírja az aksija két töltés között. Persze meg szólt az egyik kollegám, hogy nem olyan minőségi mint az ő huawei p20 telefonja. De igazából az anyag minőség annyira huszadrangú dolog, mivel úgyis mindenki egyből beteszi egy tokba a telefont. Meg nem is akartam 100 ezret kiadni egy telefonért, nekem megfelelt ez is 55 ért.

lobster thermidor 2019.02.09. 18:53:12

@Zabalint:
Ha 65 ezret szán valaki egy telefonra, akkor az vegyen egy 65 ezer forintos telefont, és ne akarjon egy használt 200 ezres készüléket az eredeti ár harmadáért megvenni. Egyébként pedig vegyük alapnak, hogy mindenki tud 12, vagy 24 - ig számolni, tehát ez a hitelspirálos történet legfeljebb azokra vonatkozik, akik már az alsó tagozat második osztályában megbuktak számtanból. Azt pedig csak bizalmas információként mondom el neked, hogy használt telefont venni sokkal nagyobb őrültség a 0% THM - es hitelvásárlásnál.

2019.02.09. 21:10:58

@Secnir: 9500? :-) a 6000-et cseréltem le rá.Egy biztos,ha meló közben leteszem,a munka után tuti feltűnik ha nincs a zsebemben...viszont a 4-5 naponta töltést nagyon megszoktam.

Secnir 2019.02.10. 13:51:34

@a lekvár neve puffin:
bv9500? az nem jött még szembe velem. a bv6000-el meg nincs különösebb problémám, így évek távlatából sem, így amíg mozog (tölthető), addig marad. arról ne beszéljünk, hogy legális önvédelmi eszköz.
amit hiányolok belőle, az a wireless charging, azért néztem sóvárogva anya 5800-át...

Xezs7 2019.02.10. 19:51:10

@Jegkoko: Én nem teszem tokba. Próbálkoztam vele, nekem egyszerűen nem jó úgy.

2019.02.10. 20:47:57

@Secnir: 9500 is tölthető vezeték nélkül.Sajnos nekem a dupla sim + micro sd miatt a 6000 helyett nem volt jó más bv készülék.Amikor kijött a 9500 megtetszett,főleg a 6000-et felülmúló szó szerinti féltégla forma...nemigen kellett foglalkozni a dizájnnal...viszont minden más játékszer mellette...súly? ~40dkg... egyből feltűnik,ha nem húzza le a gatyát a seggemről,viszont ez megint 2+1 foglalatos,10000mah-s akkuval.Tény,csak 2A-rel tölt,a töltés idő 7-8 óra 20%-ról.De amíg eléri a 20%-ot...nálam folyamatosan megy a wifi/mobilnet a munka miatt,dokumentálnom kell a munkákat,rendelni a cuccokat stb...a 6000 se nagyon bírta két napnál tovább,pedig pár dologban jobb mint ez.Viszont az üzemidő kárpótol,az überbrutál strapabírás túltesz a 6000-en és ez nagy szó.

juhaszvik 2019.02.11. 15:43:09

gondolom lassan esedékes az ilyen jellegű trollkodás:

ez már a márciusi poszt?

lobster thermidor 2019.02.12. 14:59:11

@Nancsibacsi:
Ki mondta, hogy befektetés? Ezt az attitűdöt nem érdemes józan logikával boncolgatni, mert két egymástól különböző dimenzióról beszélünk.
Sokan szeretnék többnek láttatni magukat, mint amilyenek a valóságban, vagy amit a valós anyagi helyzetük megenged. Ez a látszaton alapuló jólét motiválhat valakit arra, hogy 65 ezerért megvegyen használtan egy 200 ezres telefont. Aki ilyen mentalitású, az nem befektetésben, vagy üzletben gondolkodik, hanem az a hajtóerő, hogy sukár csávónak érezheti magát akkor, amikor a buliban a csajok előtt villant egyet az iPhone - al, vagy a Samsung Edge - el. Akkor úgy érzi, hogy célba érkezett, mert valakivé vált a telefonjától.

Xezs7 2019.02.12. 20:33:03

@lobster thermidor: Az ilyen sukár csávók szokták 2 hét után összetörni a telót, vagy satu részegen elhagyni :)

Szarazkoro 2019.02.13. 12:00:44

@Darth Revan: Egy homar hanyszor doglik meg?

Nick-son 2019.02.13. 14:05:44

Igazán odaadhatnák valaki olyannak is ezt a blogot akit érdekel, vagy van kéthetenként 10 perce, hogy beidőzítse a posztokat.

Nem azért, de van akit tényleg érdekel ez a téma, vagy szüntessék be teljesen aztán vegye át a helyét más, vagy csinálják normálisan.

Quuuziii 2019.02.14. 11:23:34

@Nick-son: lett új szerkesztő, gondolom annak volt az eredménye az "interneten megvásárolt autópálya", meg a szükségtelen anglicinizmus (!!). :)

rammsteinfan 2019.02.17. 13:59:16

Új posztot!!!!Új posztot!!444!!!Új p.........

PieRat 2019.02.20. 17:04:57

@Pierr Kardán:
Kedves Pierr!

Valóban nem fejtettem ki teljes részleteiben a történteket, de mire oda jutottam, hogy levelet írjak a Tékozló Homárnak, addigra már elég feldúlt voltam.

A használt készülék a használatának 4. napján csődött mondott. Bootloopba került. A telefont a Samsung szerviz sem tudta rendbe hozni, a bootloop után meghalt a teljes alaplap, így usb-n keresztül sem lehetett kommunikálni a készülékkel. Egy Samsung S7 készüléken már egyszer találkoztam a bootlooppal mint olyannal, de azt vissza tudtam hozni az életbe. Nem vagyok egy technikai analfabéta, ellenben az eladóval. Aki az idegeimre ment azzal, hogy meggyanusított, mondván, biztosan kicseréltem a kijelzőt és vissza akarok adni neki egy hibás készüléket, miközben ezt ha egy csepp ésszel átgondoljuk is sehogy nem jön össze, mivel nem eltörtem az újat, plusz az alkatrészek is számozva vannak. De a végére már kétségbe vonta a szavamat, ami egy ponton túl kifejezetten irritáló volt egy kb 16-17 éves fiú részéről, aki az édesanyja nevén lévő telefonját adta el. Észérvek teljes mértékben süket fülekre találtak.

A hirdetésben nem szerepelt garancia, hiszen hivatalos garancia már nem volt a telefonra. Mint mindenki, kapcsolatba lép az eladóval üzenetben, mielőtt bármit vásárol. Én üzenetben megkérdeztem az eladót, hogy 1 hét garanciát vállal-e a készülékre, ha előjön bármi olyan hiba, ami egy gyors ránézésnél nem következne be. Kicsit habozva, de azt mondta, hogy vállal. Ez részemről így rendben is volt. Az eladók szokták állni a szavukat, de ő nem állta.

1 héten át napi szinten zargattam, mire sikerült megegyezni, hogy 10ezer forintot visszautal, ami a kijelző átrakás ára volt a kavicsfonból, a régi törött kijelzős S7 Edge készülékembe.

Nem jó dolog egy feltételeket be nem tartó tizenévessel veszekedni.

Xezs7 2019.02.20. 18:02:57

@PieRat: Ahogy elnézem legalább annyira hibás vagy te is. Minek piszkálod az oprendszerét meg cserélgeted a ROM-ot rajta? Valahogy mindig azoknak baszódik el a telefonjuk, akik állítják magukról, hogy nem technikai analfabéták. Plusz még beadtad szervizbe, ott is biztos még jobban elcseszték, aztán meg elvárod a vevőtől hogy vegye vissza?

Sosem értettem, hogy minek buherálni ezeket a telefonokat. Van rajtuk gyári oprendszer, használd azt.

PieRat 2019.02.20. 20:31:59

@Xezs7:
Akkor most kezdjük előről.
Ezt a telefont nem piszkáltam. Netflixet néztem. Bootloopba került. Csináltam egy hardresetet. Ismét bootloop. Elvittem hivatalos Samsung szervizbe. Nem baszogattam semmit rajta, amo indokolná az ALAPLAP halálát.
Lehet piszkálódni, de elég felesleges.

PieRat 2019.02.20. 20:42:01

@Xezs7: Ja és eredeti volt az op rendszer.

Xezs7 2019.02.20. 22:59:21

@PieRat: Csak úgy magától elromlott. Ja.

PieRat 2019.02.21. 07:26:26

@Xezs7: Ha már ilyen jó, magasröptű érvelései vannak arra vonatkozóan, hogy miért "nem mondok igazat", kérem, fejtse ki részletesen, hogy miért tudhatná jobban, hogy én magam mit csináltam a telefonnal.
Egy másik kérdésem az lenne, hogy ha már egy ennyire nagy tudású szakemberrel állok szemben, akkor mit is csinált volna a helyemben? Plusz az írásából kiderül, hogy amennyiben elromlik, ne buheráljam a saját készülékemet, de az is, hogy ne is vigyem el hivatalos Samsung szervizbe. Milyen eljárás felelt volna meg az Ön igényeinek? Várok türelemmel frappáns válaszára. ;)

ptspts 2019.02.21. 13:47:42

@lobster thermidor: Státusszimbólumokat nem csak azok vásárolnak, akik többnek akarják magukat mutatni, hanem azok is, akik pont olyannak próbálják magukat mutatni, amit a munka- vagy közösségi pozíciójuk megkövetel. Bizonyos szakmákban azok, akik tartózkodnak a státusszimbólumok mutatásától, mérhetően kevesebb ügyfelet tudnak szerezni és megtartani, és mérhetően kevesebb ügyet tudnak elintézni.

A fentieket a kommentedre reagálva, a poszttól és a posztolótól függetlenül írtam, és azt (szándékosan) nem vizsgáltam, hogy a posztoló életében és munkályában vajon milyen telefon lenne indokolt, és az, amit ő vett, túlzásnak számít-e.

ptspts 2019.02.21. 13:48:43

(Helyesen: munkájában. Sajnos utólag már nem tudom javítani.)

ptspts 2019.02.21. 13:55:16

@PieRat: Le a kalappal: logikusan és jól fogalmaztad meg a posztot és a kommentekre adott válaszaidat is, és kiderült, hogy körültekintően jártál el. Bárcsak gyakoribb lenne ez a Homáron! Örülök, hogy végül a kijelzőcsere megoldotta, és nem neked kellett kifizetned.

Xezs7 2019.02.21. 20:32:38

@PieRat: Itt fentebb már leírták helyettem mások. Ne akarj többnek tűnni annál, mint ami vagy. Ha nem telik 200 ezres telóra, csak 65 ezresre, akkor vegyél olyat újonnan. Ilyen árban már nagyon jó Xiaomik vannak. A saját bénázásod áldozata vagy, erre fel beírsz egy fogyasztóvédelmi oldalra egy olyan dologgal ami nem is fogyasztóvédelem.

PieRat 2019.02.22. 12:16:13

@Xezs7: Kedves Xezs7!
Korábban már kifejtettem a történteket részletesen. Úgy gondolom anyagi helyzetem legkevésbé sem tartozik Önre. Azonban azzal, hogy nem olvassa el az előzményeket, nem sokat tudok kezdeni. Jelezném, hogy boltban is előfordulhat, hogy az ember vesz egy hibás terméket. Választásom több okból esett erre a készülékre és nem egy Xiaomi-ra vagy egy Huawei-re, nem ugyanazzal a tudással rendelkeznek -mint ezt már korábban írtam - mint az én S7 Edge készülékem. Elhiszem, hogy Önnek elég egy olcsóbb kategóriás telefon, de nekem a mindennapokhoz ez vált be, ez szükséges. Nem kívánom leírni még háromszor ugyanazt, így amennyiben ez Önnek nem elegendő, legyen szíves másik mondatot keresni amivel fent tarthatja az olvasókban a feszültséget, mert ugyanannak a mondatnak az ismételgetése bizonyosan nem fog katartikus élményhez vezetni. Többet nem kívánok ezzel foglalkozni, hiszen a probléma megoldódott.

Xezs7 2019.02.22. 12:19:28

@PieRat: Nyilván szükséges, hogy villanthass a haveroknak meg a csajoknak. Lárifári. Ez továbbra sem fogyasztóvédelmi probléma, szóval hagyjuk is.

PieRat 2019.02.22. 14:42:21

@Xezs7: Amennyiben elolvastad volna az egészet, mostanra már tudatosult volna benned, hogy nem egy "sukár csávó" hanem egy nőstény egyed vagyok, de még csak ez sem sikerült. Előbb az olvasás és szövegértés művészetét sajátítsd el, majd csak utána írj hozzászólásokat. Köszönöm.

Xezs7 2019.02.22. 14:57:10

@PieRat: Nőstény is vonzódhat nőstényhez, ki tudja ebben a mai világban :)

kolomparlole1114 2019.03.10. 05:54:18

"ő egy működőképes telefont adott át és nem adja vissza a pénzt, hogy aztán neki legyen egy darab kavicsa"

Nyilván. A használt cucc adávétele rejt ilyen kockázatot, ezért nem érdemes gari nélküli cuccot venni. És az eladót se tudom hibáztatni, mint írtad valóban működő cuccot adot el, az hogy te 4 napig mit csináltál vele, arra ő hogy vállaljon garanciát? Ilyenkor nyilván mindenki "semmit" se csinál, csak úgy magától történnek a dolgok. Ami persze lehet igaz is, meg nem is. Nyilván az előző tulajnak sincs full diagnisztikai eszköze hogy melyik kondi / akármi hány nap múlva fog felpúposodni, csak azt tudod tenni hogy megtekinted a terméket, és a MEGTEKINTETT állapotban veszed meg, minden további felelősség a tied. Persze ha egyértelmű hogy már akkor is szar volt amikor eladta, az más tészta. De itt a cikkíró szerint se ez van.

kolomparlole1114 2019.03.10. 05:58:46

"A Polgári Törvénykönyv szerint a használt termékekre magánszemélyek között adásvétel esetén is 1 év kellékszavatossági idő vonatkozik, ez azt jelenti, hogy ez idő belül, hiba esetén helytállási kötelezettsége van az eladónak."

Ezt meg hogy? A gari nélkül árult autót majd 11 hónap múlva visszaveszi az eladó, mert már akkor is rohadt a kaszni amikor eladta? De azért köszi a 11 hónap ingyen ahsználatot... Hát látt a vevő hogy rohad, ennek tudatában vette meg, tehát nem rejtett hiba, mégis átpasszolhatja másnak a gondot? Ezt így hogy? Megnézem ahogy egy cigány galeri torkán ezt az érvet sikerül lenyomni...

Xezs7 2019.03.10. 09:56:11

@kolomparlole1114: Ilyen törvény tényleg van, olvass utána. Leginkább arra találták ki, hogy egy használt autónál ne az legyen, hogy eladják szar váltóval vagy motorral, aminek a javítása ugye tetemes összeget emésztene fel. Vagy hogy ne járjon úgy, mint amit egyszer olvastam a neten, hogy amint teletankolták a kocsit, orrán-száján át ömlött belőle a benzin, mert lyukas volt a tank. Na pont az ilyen esetekre van ez a törvény. Sajnos a köcsög autónepperek miatt kell ez.

Viszont egy ilyen telefonnál, mint amiről szó van, senki se fogja tudni bebizonyítani, hogy a hiba már eladáskor is fennállt. Így ide ez a törvény jó eséllyel nem alkalmazható.

Xezs7 2019.03.10. 09:59:00

Meg talán az a törvény csak magánszemély és cég kapcsolatára alkalmazható, nem tudom biztosan: fogyasztovedelmi.blog.hu/2015/04/20/hasznalt_termek_vasarlasakor_is_vannak_jogai

Ashariell 2019.03.15. 13:33:13

Sajnos el kell keserítselek. Olyan, hogy megbízható eladó nincs. Ékesen mutatja az is, hogy volt aki 2db kavicsot, szószerint kavicsot kapott a MediaMarktból a kifizetett 300 ezres telefon helyett. Pont a hardverapró egyik topkjában volt erről szó.

Head Honcho 2019.06.08. 09:11:24

Ezt a telefonok világában nem kavicsnak, hanem téglának (brick) mondják.
süti beállítások módosítása