Tékozló Homár

Idióta szabályok üdülési csekkel

2010.12.09. 09:45 | szily | komment

Szemétkednek az üdülési csekkel a debreceni termálfürdő pénztáránál, ami levélírásra gerjesztette Évát. De nem csak ott megy a piszkálódás. Levélírónk egyszerűen nem érti, mi értelme van, hogy a gyereknek csak akkor vehet valamit a szülő a kicsi nevére szóló üdülési csekkel, ha a kisded személyesen is jelen van. Uszodabérletet, bármit. Bónusz horrorsztorik, írásképtelen négyévessel és magatehetetlen fogyatékos gyerekkel.


A következő levelet írtam üdülési csekk felhasználása ügyében a Magyar Nemzeti üdülési csekk Alapítvány részére. Egyelőre várom a választ. Tanulságos idegtépő történetek. Ha tudnak vele kezdeni valamit használják.

Tisztelt ügyfélszolgálat!

Átolvastam az üdülési csekk  fórumot és idéztem lentebb azokat a leveleket, amelyek az én problémámmal esnek egybe.

Minden egyes alkalommal amikor a Debreceni Termálfürdő pénztáránál megjelenünk egy üdülési csekkel, megpróbálnak elzavarni vele, különféle ürügyeket keresnek hogy ne kelljen elfogadniuk az üdülési csekket. Kellemetlen helyzetbe hoznak a többi készpénzzel fizető vendég előtt! Én is mint egyedül nevelő anya két gyermekem nevére is igényeltem csekket. Két esetet szeretnék bemutatni a 2010-es évből.

Amit nem értek:
Miért van olyan bürokratikus szabály, hogy a szülő nem fizethet
a gyerek nevére szóló üdülési csekkel, uszoda bérletet, és semmit, ha a gyerek nincs jelen! Nem a gyerek dolgozott érte, nem ő a családfenntartó, nem a gyereké a felelősség, nem a gyerek neveli a szülőt! Nem a gyerek osztja be a családi kasszát. Még szerencse hogy a családi pótlékot nem a gyerek jelenlétében lehet csak kenyérre költeni. Minden hová hurcoljam magammal a gyereket ahol üdülési csekket elfogadnak? Szülőként miért nem rendelkezhetem szabadon a munkabéremmel? Feltételezik hogy nem juttatok a gyereknek az üdülési csekk előnyeiből?

Alább idézett esetben egy írástudatlan 4 éves nevére szóló csekket nem fogadtak el az anyjától, olyan indokkal hogy csak a gyerek írhatja alá, pedig a gyerek is jelen volt!!! Miért kell ezzel az idiotizmussal megharcolni mindenütt? Nem elég hogy keményen megdolgozunk a lehetőségért? S még így is csak a helyi gyógyfürdő és uszoda jelenti a kikapcsolódást  nyaralást számunkra, ott meg írd és mondd, tűzzel vassal harcolnak az üdülési csekk elfogadása ellen. Megdolgozunk azért hogy eljussunk nyaralni pár órára, napra, és dühítő tud lenni amikor egy pihentető gyógyfürdőzés előtt közelharcot vívunk a helyi pénztárossal! Minden alkalommal!!

Egyik eset:
Az egyetemista nappali tagozatos fiam egy alkalommal a Debreceni Termálfürdő pénztáránál egy  saját nevére szóló üdülési csekket nem a pénztáros előtt írt alá, hanem előre, mert a fürdőbe nem visz magával tollat csak fürdőcuccot, -logikus, nehogy azt mondják fizetéskor hogy nincs toll - de nála volt minden igazolvány, a pénztáros nem akarta elfogadni, mert előre alá volt írva hátulján irányítószám pontos cím! Tehát ha írástudó 18-20 éves gyerek megy oda aki igazolja hogy ő Ő, és próbál fizetni
(nem 4 éves, anyai kísérettel ) akkor sem működik zökkenő mentesen a szolgáltatás. Próba aláírást kellett bemutatnia a "grafológus" pénztárosnőnek!
Sehol máshol nem tapasztaltam ilyen értetlenséget mint ennél a  Debreceni gyógyfürdőnél.
10 fős sor állt a pénztárnál, de a pénztáros tovább akadékoskodott, amikor a gyerek nem hagyta magát, akkor abba kötött bele,
 hogy a letépett csekknek a tépett oldalon nem egyenes a széle!
Minden adat, szám látszott, nem volt hiányos, szakadt, gyűrött,  de a nő hosszan hezitált, telefonált a főnökének, félt elfogadni a csekket.
Ennek a cégnek nem pénz a pénz?
Vagy velünk, csóró üdülési csekk tulajdonosokkal van bajuk?

Aztán panaszkodni kezd a pénztáros, hogy ha nem jó fizetőeszközt fogad el, akkor neki kell a munkabéréből befizetni a hiba miatt keletkező kárt.
Szóval be vannak fenyítve a pénztárosok ezért harcolnak a csekk ellen, mert a bürokraták nem szeretnek kínlódni az adminisztrációval.
 Hiába, ez nem készpénz!

Másik eset:
Ma  2010.dec. 8-án azzal szöveggel jöttek, hogy az Önök alapítványa nem fogadja el, ha a  fiam  felnőtt  fürdőbérletet akar venni a saját nevére szóló, üdülési csekkért.
Csak úgy jó az üzlet ha legalább egy gyerek jegyet is veszünk mert a gyerek az gyerek! De mi felnőtt bérletet szeretnénk!
Vegyünk diák bérletet, mert a gyerek nevére szól a csekk aki diák, 20 éves, felnőtt gyerek
de ha én is igénybe szeretném venni a bérletet, akkor meg diákigazolványt akarnak tőlem! Ezért kellett volna felnőtt bérlet!
Ránk tukmálták a diák bérletet azzal, hogy én is bemehetek vele, mire én kértem hogy erről adjon most pecsétes igazolást, hogy én is bemehetek a diák bérlettel, hát azt nem adhat....
 elfogyott a türelmem!
  Mi felnőtt bérletet akartunk venni, hogy bármely családtag (én is) igénybe vehesse a szolgáltatást december 30- ig.
Ha pár nap múlva kérik a diák igazolványt tőlem, kezdhetem  elölről a vitát! Mi ki akartuk fizetni a felnőtt bérlet árát az üdülési csekkel ami 2 nap múlva lejárna!
De nem hagyták! Közben gyűlik a sor, a mögöttünk álló nyugdíjas nem ér rá, hangosan türelmetlenkedik, a pénztáros lány tovább értetlenkedik kombinál!
Újabb variációkat talál ki hátha feladom... Feladtam, megvettük a diák bérletet.
A felnőtt korú de jövedelemmel nem rendelkező nappali tagozatos diák gyerekemnek miért kell gyerek jegy, s miért nem fizetheti ki egyszerűen a felnőtt bérlet árát ami drágább mint a
diák bérlet??? Én vagyok elmebeteg? Mert nem ééérteem a logikáját! Mi lett volna ha egyszerűen adja amit kérünk? Kinek ártott volna vele?

Nem jobb lenne azt mondani hogy ne zaklassuk  a gyógyfürdőt az üdülési csekkel? Vigyük inkább egy étterembe, ott nem ilyen értetlenek!
A maradék csekkel úgy is tettünk, elmentünk egy ép eszű étterembe és jóllaktunk! Jó drágán!

De mi sportra és gyógyfürdőre szeretnénk, szerettük volna  az egészet költeni nem evésre. Miért olyan nagy baj ez?
Fel nem foghatom.

Amennyiben a szülő a saját munkája jogán, gyermeke nevére, jogosult üdülési csekket rendelni a munkáltató ajánlata alapján,
és ezt a kemény 3 műszakos munkája után meg is kapja a munkáltatójától,
joggal várjuk el, hogy ugyan úgy fogadják el az üdülési csekket a termálfürdőkben és uszodákban, mint ha készpénzzel fizetnénk ki a szolgáltatást.
Az uszoda és termálfürdő egészségünk megőrzését, az én esetemben már visszanyerését szolgálná hogy ne csak 18 éves koráig tudjam eltartani a gyereket
hanem addig míg be nem fejezi az iskoláit.
Ízületi panaszaimmal gyakran kell újabban orvoshoz mennem, igyekszem az üdülési csekk egy részét is egészség szinten tartására fordítani.
pl.: fogászat gyógyszolgáltatások
Akik kafetéria rendszerben kapják a csekket a munkabér mellé, nem ajándékot kapnak!  Mi nem pályázunk kedvezményekért és nem tekintjük ezt adománynak,
keservesen megkeresett munkabérünk, s a béralku részét képezi, és nem a munkáltató fizeti meg utána az adót hanem mi magunk.
A mi zsebünkből vették ki a csekket terhelő adót a 2010-es évben is,
oly módon hogy a nevünkre  elkönyvelt cafetéria összértékének 25  % át nem adták a kezünkbe, semmilyen formában, így áthárították ránk az adót,  még ez is jobb volt mint a semmi.
A munkáltatónak azért éri megüdülési csekket adni, mert kevesebbe kerül ezt fizetni, mint a hagyományos munkabér kifizetése.
Én jobban örülnék ha normális bért fizetnének, és elfelejtenék ezt a bohóckodást az üdülési csekkel. Akkor nem kellene félni a pénztáros néniknek, mert készpénzt vinnék nekik.

Egy ép eszű ember nem képes felfogni, hogy miért kell újra és újra ezt az üdülési csekk csatát vívni a Debreceni termálfürdő pénztárában! Azért lenne az üdülési csekk, hogy regenerálódásra sportra gyógyfürdőre költsük, ne az épp tönkrement hűtőszekrényre, még akkor se ha az létfontosságú lenne a családnak, akkor  meg miért űznek minket az őrületbe ha be akarjuk váltani? Ez már zaklatás, negatív diszkrimináció!

Üdvözlettel:
L. Éva
Debrecen

Idézetek a fórumból:
Az aláhúzott rész saját megjegyzés

Tisztelt MNÜA!
Egerben a Minorita étteremben ebédeltünk három gyermekemmel,ahol a 4 éves gyermekem üdülési csekkét nem fogadták el, mert nem az én nevemre szól.Jó lenne,ha tájékoztatnák őket a felhasználásról,mert a felszolgáló elmondása szerint én voltam a sokadik,aki nem érti meg,hogy nem rendelkezhetem a gyermek csekkével. Másik kérdésem,egy számla kiegyenlítésére felhasználhatok-e a három névre szóló csekket,ha az összeg úgy jön ki?Itt a gyerekekére gondoltam.
Válasz: 2010-08-23 10:36:11
Tisztelt Érdeklődő!

Megkeresésére válaszolva a következő tájékoztatással szolgálhatunk:
Amennyiben az Ön gyermeke jelen van a szolgáltatás igénybevételekor, az Ő Üdülési Csekkjeivel fizethető a számla. Ebben az esetben a számla kiállítása is a gyermek (mint csekktulajdonos) nevére történik.

    Megjegyzésem:

A csekktulajdonos nem tud írni olvasni, az anyja képviseli a jogait mint szülő! Nem lenne egyszerűbb ha a szülő és a gyerek, vagy a család összes tagjának  neve egyaránt szerepelne azon a nyomorult üdülési csekken amit a család kaphat,és bármely személytől aki szerepel elfogadnák azt? Egy öt éves úgy sem akarná egyedül beváltani egy szállodában!

Fizethető egy számla több felhasználó nevére szóló Üdülési Csekkel, ebben az esetben egyik csekktulajdonos nevére szól majd a számla.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a félreértés tisztázása érdekében felvesszük a kapcsolatot a hivatkozott szolgáltatóval.
Halottnak a csók.

Üdvözlettel: MNÜA
---------------------------------

Válasz: 2010-08-04 11:36:49
Tisztelt Érdeklődő!

Az Üdülési Csekk felhasználására kizárólag a Felhasználó jogosult, más személyre át nem ruházható.

A válasz nem pontos! Ha a felhasználó nem képes saját magát képviselni mert 3 éves, akkor hogy lehet kizárólag jogosult arra hogy döntsön a felhasználásról? Ki találta ezt ki? Van annak gyereke aki ezt a szabályt kitalálta? S mi van ha a felhasználó akinek a nevére az apja megigényelte az üdülési csekket egy szellemileg elmaradott mozgássérült kerekesszékes 21 éves  85 kilós eltartott? Ismerek ilyet, ő sem ruházhatja át! már ha felfogja hogy van neki olyanja hogy üdülési csekk. De ha az apja igénybe akarja venni az üdülési csekket, magával kell vigye a sérült, tolókocsist, a pénztárhoz, hogy az majd engedélyt adjon a csekk felhasználására, és azt aláírásával igazolja a helyszínen, különben pénztáros néni beleköp a levesbe.

A Felhasználónak lehetősége van a szolgáltatások bármelyikét vele közösen igénybe vevő magánszemélyek költségeit is a nevére szóló Üdülési Csekkel kifizetni.

Szóval a 3 éves saját kezű aláírásával megpecsételve a dolgot, engedélyt adhat az anyjának, hogy kifizesse a felnőtt uszoda bérletet, de csak akkor, ha anya elviszi magával a pénztárhoz! majd elmennek úszó pelenkát venni....


A szolgáltatónak lehetősége van ellenőrizni a személyazonosságot.

Szolgáltató pénztáros néninek lehetősége van, elkérni a 3 éves csekktulajdonos személyi igazolványát, lakcímkártyáját vagy jogosítványát, amivel igazolja hogy ő Ő,
és mi van ha nem tudja 3 éves delikvens felmutatni az óhajtott papírokat, mert a bölcsiben felejtette? Pénztárosnéni rendőrt hív? Biztonsági őrökkel  kitoloncoltatja a 3 évest az anyjával együtt a gyógyfürdőből? Mire jó az a kekeckedés, amit ezzel az üdülési csekkel művelnek egyes helyeken?


Az üdülési csekket lejárata előtt lehetőség van újabb egy évre meghosszabbítani.
Istenem! Meghosszabbítaniiii???

Üdvözlettel: MNÜA

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.lll. 2010.12.09. 09:52:56

nem rövid,de üdülési csekkel lehet majd fizetni tabánipityu & szíjmelcsi koncertjére

Egyéves Önkéntes 2010.12.09. 09:52:57

Kinek van ideje manapság üdülni menni, mikor annyi blogra kell kommentelni?!

Egyéves Önkéntes 2010.12.09. 09:56:17

Írtam a homárnak egy levelet és beküldtem egy telefonkönyves lehúzást, de még csak nem is válaszoltak.
Legszívesebben kitenném a Homárra ezt a neveletlenséget.

Eric_Cartman 2010.12.09. 09:59:28

Nehéz végigolvasni, de annyit látok, hogy a posztolónak baja van:
- a fürdővel
- az alapítvánnyal
- az éttermekkel
- a munkáltatóval
- a kormánnyal (ez mondjuk jogos)
Mit szól ehhez a férje ? .....

Egyéves Önkéntes 2010.12.09. 10:03:23

@Eric_Cartman: a múltkor a Sparban elfogadták fizetésre a melegétkezési utalványt, mert volt az áruk között egy helyben sütött kifli.
így az egész cuccot, mosóporostól-mindenestől ki lehetett fizetni.
A pénztárosnő kérdésemre előadta, hogy akár plazmatévét is vihetek, ha van helyben sütött termék is a kosárban.
Szóval nem csak az üdülési csekk van kitörpölve ügyesen.

Sokorai_Atala 2010.12.09. 10:13:28

Komolyra fordatva a szót:
Az, hogy kinek a nevére van kiállítva nem a MNÜA hibája, felelőssége, ők kiállítják, akire kéri az, aki adta az anyukának.
Kb. 5 perces munka van vele, hogy beküldje az ember az MNÜA-nak, ha összegyűlik X mennyiség, egy halál egyszerű papírt kell kitölteni és mellékelni a számlát és a csekkeket.
Bármikor be lehet küldeni, akár naponta, de félévente is, nincs szabályozva.
Persze bizonyos százalékot levonnak belőle, és szerintem ez is fáj néhány elfogadóhelynek. Pedig jó reklám megéri az a pár százalék, hiszen ha nem lehetne fizetni ott, akkor nem őket választja a vendég (mondjuk nem az uszodára értem)
Becsalogat, hogy itt elfogadja, aztán meg nem akarja:)
4 éves gyerekr nevére, miért állít ki bárki is csekket? Ezt nem értem a legerősebben:)

elwood 2010.12.09. 10:15:32

francnak adnak az ilyennek üdülési csekket.

ez egy csomó embernek probléma, el kell tőlük venni ezt a juttatást és kész, nem fognak idegeskedni.

képtelenek megérteni, hogy nem az adóelkerülés a célja, hanem egy kedvezményes juttatás amit korlátozottan lehet felhasználni

elwood 2010.12.09. 10:17:14

@Sokorai_Atala: "4 éves gyerekr nevére, miért állít ki bárki is csekket?"

mert az egyik legkedvezőbben adózó juttatási forma, és be tudod számítani a családi nyaralásba.

Sokorai_Atala 2010.12.09. 10:31:38

@elwood: de miért nem a szülő, gondviselő nevére kerül?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2010.12.09. 10:35:13

Az egész üdülési csekkrendszer a mindenféle hideg-meleg étel utalvánnyal, stb-vel együtt egy nagy baromság. Műpénz, és a bürokrácia növelője. Normális adórendszer kellene, meg a bürokrácia csökkentése, aztán akkor mindenkinek lenne PÉNZE (saját) ételre, meg üdülésre is. De amíg az üdülési csekkel, utalványokkal, egyéb bürokratikus tevékenységgel foglalkozók tömkelegét nekünk kell az adónkból eltartani, addig nem is lesz pénz semmire.

elwood 2010.12.09. 10:42:31

@Sokorai_Atala: azért mert éves felső határ van személyre szólóan, egyhavi minimálbér. viszont igényelhetsz akárhány közvetlen hozzátartozónak is, ezzel jól ki tudod használni a cafeteriát, ha egyébként is mennél nyaralni belföldön.

valkoinen 2010.12.09. 10:43:30

Nem csak a debreceni gyógyfürdőben kekeckednek a nem tökéletesen letépett üdülési csekkel, a MÁV se fogadja el. Nem tudom, mennyire megnyugtató, hogy a hülyeség univerzális. :)

Egyéves Önkéntes 2010.12.09. 10:45:17

Ja és a legszebb, hogy melegétkezési jeggyel nem lehet az óvodai menzát kifizetni.
Lehet összegyűjtöm a bónokat és veszek egy plazmatévét belőle, aztán beviszem az oviba, hogy amíg fussa, etessék a gyereket.

Sokorai_Atala 2010.12.09. 10:54:41

@elwood: köszke, értem. Akkor azt kéne változtatni, hogy a 4 éves neve és a gondviselőjé azaz aláíróét rá.

Nivea 2010.12.09. 10:55:11

Mennyi cafetériát kap a hölgy.. nekem is ilyen meló kéne..üdülési csekk= az fizethet vele akinek a neve rajta van. Ez mindig csak a magyarnak okoz gondot hátha nem kell betartani a szabályokat..

tonyrulez 2010.12.09. 10:58:15

Esküszöm, leugrok Debrecenbe, és meglátjuk hogy ki bírja tovább. Jó móka lesz!

telepata 2010.12.09. 11:04:26

Az előbb megnéztem a gugliban hogyan néz ki egy üdülési csekk, nekem sajnos még nem volt, így panaszkodni sem tudok miatta. Mindenesetre mindig a legnagyobb pullos államilag finanszírozott "keményen dolgozó" köztisztviselők sírnak-rínak.

elwood 2010.12.09. 11:08:54

@Sokorai_Atala: a probléma az, hogy a kedvezmény viszont névre szól, erre ad az állam támogatás, nem arra, hogy kiveszem a nagy zsét adómentesen, lepasszolom a gyereket meg a szülőket és nélkülük nyaralok az ő nevükre adott támogatásból.

ezért kéri az APEH, hogy kötelező jelen lenni a nevezettnek, mégha aláírni nem is tud, az igénybevétel személyesen történhet csak.

ezen problémázik a poszter

elwood 2010.12.09. 11:14:06

@Jani haverja: "Normális adórendszer kellene, meg a bürokrácia csökkentése, aztán akkor mindenkinek lenne PÉNZE (saját) ételre, meg üdülésre is. "

Ez egyébként teljesen igaz. Most éppen erre mozdulunk.

( Apró szépséghiba, hogy az én nyugdíjamból, úgyhogy ezúton is kellemes nyaralást kívánok mindenkinek ha már én fizetem. )

FDToth 2010.12.09. 11:17:00

Ami még durva: sok helyen az érvényesség utolsó napján nem fogadják el az ücs-t, arra hivatkozva, hogy nem tudják lekönyvelni vagy postán csak másnap tudják feladni!
Ez teljesen szabályellenes.
Ha gond van, akkor telefonon hívjátok az ügyfélszolgálatot, ne mailben levelezzetek!

Nivea 2010.12.09. 11:17:03

elwood: pontosan erről van szó!

Csak az a baj hogy olyanon problémázik ami szabályellenes és törvénysértő, kvázi visszaélés. Dehát a szabályok azért vannak hogy áthágjuk öket..

Aláírom hogy nagyon bürokratikus a csekk, pl nemtudom mit kezdene vele a posztoló ha 6 év felettieknek lenne igényelhető csak a cucc ( feltételezve az írástudást már)..

Sokorai_Atala 2010.12.09. 11:18:08

@elwood: aha, mosmár villany, kösz, de ez így valóban jogos, ha csak így tudják a csalásokat elkerülni (nagyjából).

gyugyó 2010.12.09. 11:18:57

Tisztázzunk valamit, ez nem támogatás hanem adókedvezmény! arra, hogy itthon költöd el a munkával megkeresett pénzed. Egyébként jellemző, hogy a szociális kártyánál nem lehet előírni mire költsék a segélyt, de a munkával megkeresett pénznél meg igen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2010.12.09. 11:19:17

@elwood: Ott a pont:)
Komolyra fordítva: a normális adórendszert úgy kellett volna kezdeni, hogy az állami kiadásokat alaposan megnyírbáljuk. De nem így lett...

Sokorai_Atala 2010.12.09. 11:19:40

@Nivea: nyilván azért bürokratikus, mert történnek visszaélések, ahogy elwood is írta, és valahogy ki kell védeni.

Egyéves Önkéntes 2010.12.09. 11:24:31

@Nivea: @Sokorai_Atala:

Ez szép is lenne, csak miközben a strandnál megszopatják a családot, addig nagyüzemben virágzik az üdülési csekkek adásvátele (70%-on). A múltkor volt egy riport a rádióban, szinte mindenki eladja nyomott áron.
Azaz, megszopatnak mindenkit, hogy ne legyenek csalások, de csalások mégis vannak.

Nivea 2010.12.09. 11:25:47

@Sokorai_Atala: Teljesen jogosan. Pont az ilyenekre. kérek üdülésit a 3 éves gyerekem nevére és termálfürdő bérletet veszek belőle a 20 éves fiamnak, ja és diákbérlet persze..:))) vicc

Nivea 2010.12.09. 11:27:58

@EÖ: nah az is szép baleset aki meg meri venni..ezekre jó ez a szmélyes jelenlét

Blogopédus 2010.12.09. 11:28:18

KÁRPÓTLÁSI JEGYET VENNÉK!
Üdülési csekkel fizetek.

elwood 2010.12.09. 11:48:41

@Nivea: "érek üdülésit a 3 éves gyerekem nevére és termálfürdő bérletet veszek belőle a 20 éves fiamnak, ja és diákbérlet persze.."

és előre felhívja a figyelmet, hogy azzal a bérlettel fog járni az egész család

EvangelineS (törölt) 2010.12.09. 11:51:38

Érdekes,egyedül neveli a gyerekét és jár neki üdülési csekk? és én ha együttélek a párommal,dolgozunk,tanulunk mint a güzü és nekünk meg nem jár?hogy is van ez? azt mikor fogja már támogatni a kedves állambácsi,aki csak "szimplán" él és dolgozik és adózik? örüljön neki a poszter h egyáltalán kapott üdülési csekket,én nem kapok semmi ilyet.(bár még mindig az én verzióm a jobb,én nem élek egyedül :) )

Anti Anyag (törölt) 2010.12.09. 12:11:50

Az üdülési csekk alapból 6% +adó, ráadásul adminisztrálni kell, továbbá meg kell nézni nem e hamis.

Nem igazán szeretik, azt azonban nem fogják fel, hogy ücsekk nélkül a vendég esetleg oda sem menne.

Köldökszösz (csodalampa) 2010.12.09. 12:30:45

Én három évig kaptam üdülési csekket. Fizettem vele étteremben, szállodában, termál fürdőben (a debreceniben), uszodában.
Egyetlen alkalommal sem volt semmi fennakadás. Nem degradáltak, nem kötözködtek.

Biztos én vagyok a balfasz.

É2I 2010.12.09. 12:36:03

@EvangelineS: Üdülési csekket bármelyik munkáltató adhat a munkavállalóknak. Nem csak az államiak.
Tehát ha nektek nincs, az a munkáltatód zsugorisága illetve nem akarása.

Kenderice 2010.12.09. 12:46:05

@Anti Anyag:
Ez mondjuk én sem értem.
Leszerződnek a MNÜA-val, kirakják a csekk elfogadóhely logót a boltra/étteremre/szállodára/színházra, utána meg húzzák a szájukat amikor valaki azzal fizetne.
Agyrém.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.12.09. 13:00:50

Az ÜCS valóban problémás, minden más caffeteria rendszert felülmúlóan az.
Csak számlás vásárláshoz használható.
A felhasználás szabályait nem hozták összhangba a többi jogszabállyal (pl. korlátozottan cselekvőképes személy, kiskorú, stb. esetén ki járhat el a csekktulajdonos nevében).
A formai hibás számlák és csekkek esetén az elfogadóhely nem jut a csekkek ellenértékéhez. Ezért az elfogadóhelyek még szigorúbb szabályokat alkalmaznak, mint a kibocsájtó alapítvány.
Valójában az ÜCS egy burkolt adónem: a kibocsájtott csekkek jelentős része nem kerül felhasználásra, vagy az elfogadóhely nem jut a pénzéhez, míg az állam már előre megkapta a csekkek ellenértékét.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.09. 13:05:33

@Eric_Cartman: Az nemigen van. Avagy hogy hívják azt a nőt, aki elégedett a férjével?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Özvegy.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.12.09. 13:20:27

Háááát, végigolvastam
Első nekifutásra talán egy sün segitene az csekket el nem fogadóknak

Napersze nem análizlásra gondolok, elég jó szorosan a combtő közé szoritani, ott is használ

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.12.09. 13:28:03

@Nivea:
ha 6 év felettieknek lenne igényelhető csak a cucc ( feltételezve az írástudást már).. "

És ha a lurkó 14 és csak harmadikos és nem tud irni?
Rasszista-e vagyol?
Miért nem veheti igénybe az ücs-t egy analfabéta
Egyenlőséget a kátrányos helyzetüeknek is!

Nivea 2010.12.09. 13:28:12

@EvangelineS: Az még hagyján hogy kap, de kap a két gyereke után is!!! az barátok között is 3*7X ezer ft, most akkor ez hogy is van??

Sokorai_Atala 2010.12.09. 13:29:22

@EÖ: igen, de a csalásokat jelek szerint csak-csak elkövetik. Hiába van egy csomó szabályozás. És ez szomorú, hogy egy kedvezményen, kedvezésen is pluszban csalnak. Ja én idealista vagyok:)

Sokorai_Atala 2010.12.09. 13:31:07

@Kenderice: ez azért van, mert be tudják csalogatni az embereket, de próbálkoznak formai és egyéb hibára hivatkozni. Sajnos. Pedig megéri az elfogadónak szerintem és tényleg nem nagy munka leadni, tudom, csináltam elégszer:)

Sokorai_Atala 2010.12.09. 13:33:07

@É2I: adhat, ha benne van a szerződésében, mint egyéb juttatás. Megegyezés kérdése csak.

rezsöatya 2010.12.09. 13:35:38

OLVASNI!!!
Lehet fikázni a poszt írót, de ott van, hogy három műszakban dolgozik, gyermekeit egyedül neveli és izületi problémával kell orvoshoz mennie (helyette választaná a gyógyfürdőt). Úgyhogy az fikázza, aki ezeket is irígyli tőle!
Amúgy én se láttam még ÜCS-t, nemhogy kaptam volna ilyet (Szabadúszóként minek adjak magamnak?)

mátéé (törölt) 2010.12.09. 13:36:04

Én is mindig élvezettel nézem, amikor a 7 éves, elsős kislányom a nyelvét kidugva, nagyon figyelmesen és nagyon komolyan aláírja az étteremben a csekket. Aztán mindig felteszem a kérdést: azt ugye tudják, hogy egy 7 éves gyerek aláírása jogilag érvénytelen? Általában a "mindegy, nekünk ezt mondták" választ kapom. Nekem meg mindegy.

rezsöatya 2010.12.09. 13:37:23

Ja és nem a dolgozó tehet róla, ha a munkáltató nem pénzt ad, hanem egyéb módon fizet, mert akkor ezután nem kell járulékot fizetnie (a cégnek!)

rezsöatya 2010.12.09. 13:39:17

@mátéé: én anno (25 éve) a másfél éves kislányom útlevelénél röhögtem ki az ügyintézőt, amikor sajátkezű aláírást kért.

Erika Viking 2010.12.09. 13:42:13

@Eric_Cartman:

a férje semmit, azt írta, hogy egyedül neveli két gyermekét

Nivea 2010.12.09. 14:06:28

@rezsöatya: melyik az a három műszakos melohely ahol 3*70 ezernyi cafetériát adnak?? minimum! mert lehet kap mellette mást is! Várom a következő felháborodó levelét amiben azt fejti ki nem fogadták el a kultúra utalványát a színházban..hagyjuk..

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.09. 14:11:24

@Nivea: Üdülési csekket egy nagyon szűk társadalmi csoport (minimálbéres alkalmazottak) vehet is olcsóbban, talán féláron a gyerekei nevére is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.09. 14:17:24

@Nivea: Igen, tkp. pályázati eljárás során kell igényelni.

Nivea 2010.12.09. 14:21:17

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: és szerinted megkap az igénylő 3 főnyi üdülésit? max egyet ha szerencséje van!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.12.09. 14:34:17

@Nivea: Ha villámgyorsan adja be, a kiírás hetében, simán kaphat.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.12.09. 15:31:03

Cége válogatja.. én multinál vagyok, nekem nem adnak, csak piros jegyet. Fillérre pontosan adózom (vonják) egyszer kaptam valami 10eurót meghaladó ajándékot (egér a szgéphez) állítólag adóznom kellett volna utána, szóval visszaküldtem. A francia cég sztem most is meg van sértődve :)

Más helyen a minimálra van egy kis borítékolás, és összeszedik a családban az adatokat és megy az ÜCS, meg cafeteriaként az internet számla.
És nem kis cég.

Ismertem egy bankban helpdeszkest, akinél ugyanez volt, csak borítékolás nem, helyette a cafeteriában megkapta azt is, hogy irodaszerek, tisztítószerek, éttermi kajálások számláit kellett gyűjtenie és havi 100e-ig elszámolták neki. Nem most volt, 5 éve, pedig a fizuja sem volt kicsi...

PepeXVI 2010.12.09. 15:40:07

Nem gondoltam hogy ennyire a témától távol állók is írnak ide. Kicsit tegyük tisztába a dolgokat:

Üdülési csekk arra való, hogy ahelyett, hogy egy munkáltató csillió %-ért fizetne neked munkabért, (és ezért nem is fizetne annyit neked, amennyit ő is tud, hogy járna a munkádért), ad üdülési csekket, hogy valahogy mégis legyen valami plusz jövedelmed, amivel a munkáltató is jobban jár.
Plusz Magyarországon költöd el a lét, tehát támogatod vele a magyar turizmust. Ugyanez az egészségpénztári rendszer, stb. Szerintem fantasztikus dolog, mi kapunk a cégnél és ezek nélkül a cafeteriák nélkül sokkal kevesebbet keresnék. (Mert üdülésre, gyógyszerre úgyis költ az ember, csak vagy a DRÁGA fizetéséből vagy az OLCSÓBB külön "céltámogatásból").

Бабаяга 2010.12.09. 17:14:34

A gyermek 14. szülinapja előtt egy hónappal írhat alá. Persze addig is, de az annyit ér, mintha a hároméves firkálgatna a papírra.
Az írhat alá aki cselekvőképes. Mióta cselekvőképes egy óvodás? Az üdülési csekk felhasználása, aláírása pedig jogcselekmény.
Szerintem a fórumba beíró ücs-s maca nem egy jogász, vagy legalábbis remélem, hogy nem tanulta a jogot.
Mondjuk annak van ilyen problémája csak, aki sokszor hatvanezret kap üdülési csekkben a munkahelyén.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.12.09. 17:22:36

@EÖ: en ezt ugy szoktam hogy nem viszek helyben sutott pekarut csak beuttetem a penztarnal azt az egy zsemlet amit el sem viszek. :)
A poszternek: a posztbol arra merek kovetkeztetni hogy csak a gyerekkel rendelkezok igenyelhetnek csekket, pont azert szol a nevukre. Tehat nekik kellene belole elonyt kovacsolni, nem anyukanak kellene a termalvizben mereszteni a segget. Akinek nincsen gyereke, es nem kap csekket, az nem ir posztot a homarra. Mert ugy is valahogy megvan hogy nem megy termalfurdobe. Erdekes dolgok ezek. El lehetne vinni a gyerkocot vidamparkba, vagy etterembe, esetleg moziba, stb stb stb stb stb.

Mylady 2010.12.09. 20:21:03

@Nivea: Figyu, a cafeteria-keret egy évre szól. Azt kell felosztani a különböző formák között. Ha semmi mást nem kért, csak 3*70-80ezres (netto) üdülésicsekket, az összesen 210-240 ezer (havi max 20 ezer). Elég gyér. Nálunk nettóban 600 ezerre jön ki az éves keret és vannak ennél jobb helyek is. Megjegyzem még, hogy nem írt összeget. Simán lehet, hogy nem 3*70-80 ezret kért, hanem kevesebbet.

Az igénylésről meg: az alapítványnál lehet kérni, többnyire év elején, amíg el nem fogy a keret. Szét kell nézni a honlapon, hátha sikerül kapni.

Mylady 2010.12.09. 20:23:51

Egyébként meg a cafeteria nem olyan jó buli, mint amennyire sokan gondolják. És az nem ajándék. Része a javadalmazásnak. Azért alkalmazzák a cégek, mert kedvezőbbek az adózási szabályok, mint a bénél. Így ugyanannyi ráfordítással némileg több nettót adhatnak.
De ezt nem pluszban kapja a munkavállaló. A bére nyilván ennyivel alacsonyabb.

gumby 2010.12.09. 20:47:08

Kedves "L" Éva, a "grafológus" pénztáros az elemzi a vendég személyiségjegyeit stb, akivel az írástudó gyermek a fürdőben találkozott, az egy "írásszakértő" pénztáros volt... persze nem kell egy vendégnek tisztában lennie ezekkel a bonyolult munkaköri megnevezésekkel. Ezzel is csak össze akarják zavarni!

Egyéves Önkéntes 2010.12.10. 07:43:12

A Kék Osztrigában csak a meleg-étkezési utalványt fogadják el. (mesélték :))

@Tomasz_a_gozmozdony: én is csak azért veszek, mert a 699.990 forintos plazmatévéárból nem adják vissza a 10-est, ha melegétkezésivel fizetek.
így egy kiflivel egyenesbe' vagyok, nehogy már nekik adjam.

Nivea 2010.12.10. 10:14:39

@Mylady: örülök hogy te ilyen helyen dolgozol, de a kedves érintett három müszakos, ami feltételezi hogy nem egy brutál keresete van. aAnak meg mégis mi értelme lenne hogy a 70ezret szedi szét 3 részre. ezt csak akkor használja az ember ha túlmegy a kerete a maximumon és kér más nevére is. Tehát az testvérek között is 3*70ezer.. Amin meg rosszul lettem hogy sír hogy nekik ez a nyaralás.. könyörgöm ott van nála több mint 100 ezer, abból úgy eltudnak menni mind a hárman nyaralni ( és nem apartmanba hanem jóval színvonalasabb helyre) hogy csak csuda!! nekem ez ütötte meg legjobban a látószervem..

Mylady 2010.12.10. 10:58:28

@Nivea: Nálunk is vannak háromműszakosak. Nálunk is vannak rosszul keresők. A cafeteria nem a keresettől meg a munkarendtől függ.
Én nem vonnék le látatlanban olyan következtetéseket, hogy biztos 3*70 ezer. Nem, nem biztos.
Én pl ha két gyerekem lenne, valószínűleg kérnék nekik egyformán (nem a maximumot, hanem mondjuk 20-30 ezret), és rájuk bíznám, hogy strandbelépőre költik vagy mozijegyre.
De mindegy.

Egyébként a posztoló kicsit valóban hisztisnek tűnik és olyan dolgok miatt rinyál, amik miatt nem kellene. Elég lenne kicsit gondolkodni.

ninajgypk 2010.12.10. 11:29:46

Egyébként elképesztő, hogy akárkinél fizetsz ÜCSvel, étkezési vagy egyéb utalvánnyal (persze néhányan kivételt képeznek, úgy néznek rád, mint a véres rongyra, mert nekik ezeken "nincs elég nyereség" vagy a fene se tudja. Vagy nem adsz borravalót..

Holott, mindenki tisztában van vele, (főleg ezek a helyek, ahol elfogadják az ilyen jellegű utalványokat), hogy ezek nem ajándékok, vagy azért fizetünk velük, mert ki akarunk cseszni az étterem/sportközbolt, .. tulajával, HANEM mert ezt FIZETSÉGként kapjunk a munkahelyen, - és mint már itt írták előttem - igenis keményen megadóztatnak utána. (megjegyzem azért kíváncsi lennék hány ilyen hely ad ugyanilyen jellegű fizetést az alkalmazottainak)

Nyilván mindenki szívesebben kapna fizetést, de amíg a munkáltatónak ezek olcsóbbak, addig ezt fogjuk kapni.
És szerintem ennek megfelelően kellene kezelni a szerencsétlen halandót, aki ezekkel kíván fizetni.

Megjegyzem, én Szegeden lakom, a környéken (illetve akárhol ahol én akartam használni az ÜCS-t,) soha nem volt ilyen gondom - szerencsére, úgyh a Debreceni Gyógyfürdő elég negatív példát jelent. Mondjuk az tény, h abszolút nem örülnek neki amikor az ilyen jellegű csekkekkel próbálok fizetni, pláne ha a meleg étkezési utalványt akarom beváltani vmi étteremben. (pozitív kivételt képez Szegeden egy két pizzéria, ahol viszont se csúnyán nem néznek, se nem hőbörögnek miatta, na oda járok:) )

Egyébként, én voltam Debrecenben néhány éve, és úgy rémlik a gyógyfürdőben is ÜCSvel fizettünk, nem emlékszem rá, hogy lett volna probléma vele - pedig édesanyám nevére szóló csekkel fizettem. (ugyanúgy mint a hotelben, ahol megszálltunk)

RaveAcE 2010.12.10. 16:36:33

@EÖ:
Az iskolakezdési támogatás csekkel meg nem fizethetem ki a suliban a gyerek tankönyveit. Az is cuki. :) :)

Megdobbent 2010.12.10. 22:51:26

Salabkter kell ide! EDE nevu, az rendet vagna FONTOSan!

Der Beste 2010.12.11. 00:43:04

A posztoló a hülye.

Egyéves Önkéntes 2010.12.11. 09:09:50

@RaveAcE: bezzeg a segélyt el lehet inni
azt már senki nem meri ellenőrizni

Caprica99 2010.12.11. 10:21:51

@EvangelineS:
"Érdekes,egyedül neveli a gyerekét és jár neki üdülési csekk?"

A kettő hogy függ össze egymással?
Attól, hogy egyedül neveli a gyerekét, a munkáltatója még adhat neki a cafeteria keret terhére ÜCS-t.

Nem értem ezeket az irigy kommentereket!

Caprica99 2010.12.11. 10:25:58

@Nivea:
"...az fizethet vele akinek a neve rajta van...."

Anyám, mennyi értetlen ember!
Mielőtt hülyeségeket kinyilatkoztatsz, tájékozódj!
Mivel a gyerek után is lehet igényelni ÜCS-t(és ha a cafeteria kerete engedi, már miért is ne kapná meg?), a gyerek neve kerül rá ugyan a csekkre, de HOGY ÍR ALÁ EGY 3 ÉVES, te nagyon hülye?

Caprica99 2010.12.11. 10:28:51

@telepata:
"Mindenesetre mindig a legnagyobb pullos államilag finanszírozott "keményen dolgozó" köztisztviselők sírnak-rínak."

Ehhez a poszthoz most mi köze van a köztisztviselők sírás-rívásának?

Caprica99 2010.12.11. 10:51:20

Szerintem az üdülési csekk és cafeteria esetében elég homály van a fejekben, ahogy a kommenteket nézem!

ÜCS-hez alapból 2 féle módon lehet jutni:

1./Időnként meghirdetik és hozzá lehet jutni ingyér vagy nagyon jutányos áron, ha nagycsaládos vagy rászoruló vagy nyögdíjas vagy - és a T. válogatóbizottság méltónak talál rá épp téged!

2./ Egyes munkahelyeken (NEM csak állami, a versenyszférában is!) van a cafeteria keret, cégenként és beosztásonként különböző mértékű összegben, amit akár havi bontásban, akár évente egy valamire lehet költeni.

Ez egy "csomag", van/lehet benne étkezési jegy, utazási bérlet, internet utalvány, önkéntes MNYP-hez plusz hozzájárulás, egészség,- kultúra utalvány, üdülési csekk és még pár dolog.

Ezek adótartalma a munkáltató számára más és más - ergo ő határozza meg, mit tesz a választható csomagba!
Az egyes cafeteria elemeknek is meg van szabva a felső összeghatára - tehát pl. ÜCS esetén a mindenkori minimálbér/fő.

Namármost - ha hősünk rendelkezik pl. évi 210 ezer Ft-nyi kerettel, ez havi bontásban 17.500.-Ft-nyi keretnek felel meg (ami lássuk be, nem olyan egetrengetően magas!).
Dönthet úgy, hogy évente egy alkalommal ebből kér 3 db 70 ezer ft-os ÜCS-t a saját és közös háztartásában nevelt 2 kiskorú gyermeke részére.
De dönthet úgy is, hogy havonta költi el az összeget - pl BKV bérletet és a maradékért étkezési utalványt kér, vagy az internet aszámláját fizetteti ki.

Következésképpen - a cafeteria (és az ÜCS) NEM JÁR, hanem adható!!!!!!!!!!!!

Miron 2010.12.11. 20:50:28

Én úgy tudom, hogy jövőre megszűnik az ÜCs. Nekem a címletekkel volt gondom, túl sok volt a füzetben a nagy címlet, e miatt pl. nem tudtam buszjegyet vagy vasúti jegyet venni. Különben meg agyrém, mert gondoljátok meg, mennyi költsége van a nyomtatásnak, kiküldésnek, elszámolásnak,

behe 2010.12.12. 22:09:45

Kedves évike!
A nagymamám édes kisfia, az apám most töltötte be 72-ik születésnapját. Ő akkor is a kisfia marad. Őket én kisérem el a fürdőbe üdülési csekk nélkül, mert a nagymamám kisfia már nem kap, de nem is tudná aláírni. Örülök, hogy neked az a gondod, hogy a 4 és 20 éves gyereked termálfürdőbe akar menni koruknál fogva gyógyulni, ahol az ajánlott idő a fürdőben 20 perc medencénként.
Tisztelettel egy csekk nélküli!

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.13. 10:04:49

azért felhívnám a fikázót figyelmét, hogy... üdülési csekket bármelyik munkáltató adhat, és ha a sajátja nem ad, az nem a posztoló hibája. váltson munkahelyet, esetleg tanuljon, hogy jobb munkahelye lehessen, és akkor kérhet majd üdülési csekket.
igen, diplomával lehet olyan munkahelyet választani, aki ad, jah, ahhoz tanulni is kell, nem csak a szájukat járatni...höh

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2010.12.13. 17:37:58

,,Miért van olyan bürokratikus szabály, hogy a szülő nem fizethet
a gyerek nevére szóló üdülési csekkel, uszoda bérletet, és semmit, ha a gyerek nincs jelen! "

Mert nem a szülőé, hanem a gyereké. A szülő a gyerek közlekedési bérletével sem utazhat, illetve nem igazolhatja magát a gyerek diákigazolványával. Miért? Azért mert tuskó vagy!

,,Alább idézett esetben egy írástudatlan 4 éves nevére szóló csekket nem fogadtak el az anyjától, olyan indokkal hogy csak a gyerek írhatja alá, pedig a gyerek is jelen volt!!! "
Gondviselőként 18éves koráig aláírhatja helyette.

,,Az egyetemista nappali tagozatos fiam egy alkalommal a Debreceni Termálfürdő pénztáránál egy saját nevére szóló üdülési csekket nem a pénztáros előtt írt alá, hanem előre, mert a fürdőbe nem visz magával tollat csak fürdőcuccot, -logikus, nehogy azt mondják fizetéskor hogy nincs toll - de nála volt minden igazolvány, a pénztáros nem akarta elfogadni, mert előre alá volt írva hátulján irányítószám pontos cím! "
El kell fogadniuk, amennyiben tudja magát igazolni. De, aki járt mr patikában az tudja, receptet sem előre írunk alá hanem a helyszínen.

ninajgypk 2010.12.13. 23:10:20

@Miron: Most komolyan mi köze a postnak ahhoz h hány percet ülhetsz a fürdőben??
Meg, hogy a gyerekekkel szeretne bemenni?? Nem debreceni vagyok, de nem hiszem, h csak az a medence van - ha igen elnézést - de semmi értelme azért szidni valakit,mert neki van ÜCSje.

Amugy arról nem is beszélve, h az Üdülési Csekket IGÉNYELNI is lehet, nem jár automatikusan, idén a nyugdíjasok abban az esetben kaptak, ha a nyugdíjuk havi 80.000 Ft alatt volt.
Két évente lehet újraigényelni, ezen kívül nagycsaládosok és fogyatékkal élők is kaphatnak. Amit szintén IGÉNYELNI kell, nem kapsz csak úgy automatikusan. Úgy bírom az olyan embereket, akik osztogatják az észt, hogy másnak van, nekik nincs, holott lehet, h neki is járna, ha utánanézne. Igenis utánajárást kíván, igazolni kell, és legfőképp igényelni, mert nem jár automatikusan.

ninajgypk 2010.12.13. 23:11:26

@ninajgypk:
Elnézést, erre a hozzászólásra akartam válaszolni:
behe 2010.12.12. 22:09:45
süti beállítások módosítása