Tékozló Homár

OTP Szép-kártyával ne menjen az OTP-be

2013.12.16. 11:15 | jackyll | komment

Naiv munkavállaló fájdalmas köröket futhatott az OTP-vel, miután ellopták a tárcájával együtt a SZÉP-kártyáját. A telefonos ügyintéző az ellopott kártya száma alapján akarta először beazonosítani, de legalább sikerült letiltani. Személyesen csak néztek, hogy mit akar a bankban az OTP Pénztárszolgáltató ügyfele:

Szeretném veled megosztani a kalandomat az OTP-vel. Az egész egy az autóban felejtett pénztárcával indult. Soha az életben nem felejtettem benn a tárcámat, de elég volt egyszer, vitték is azonnal...

Egy hónapja feltörték az autómat és a benne felejtett pénztárcámat ellopták. Reggel amint észrevettem, azonnal hívtam a rendőrséget és amíg a helyszínre értek a bankkártyámat le is tiltattam és azt is tudtam, hogy hol próbálkoztak vele. A kártya kibocsátója NEM az OTP. Ellenben volt a tárcában egy Széchenyi pihenőkártya is, amit viszont az OTP adott ki. A gondok itt kezdődtek...

Felhívtam a szolgáltató ügyfélvonalát, hogy letiltassam a kártyát és mielőbb megkapjam az új kártyámat, hogy használni tudjam. 1 percen belül az automata kártyaletiltás menüjében voltam, de nem akartam hinni a fülemnek: az ellopott kártyám kártyaszámát kérdezte. Úgy gondolom, hogy belátható elég hamar, hogy ha valakinek ellopják a kártyáját nem tudja a a kártyaszámot bediktálni ami a kártyán szerepel. Az OTP ezt nem így gondolja.

Kértem egy ügyintézőt, hogy vele majd megoldjuk a problémát. Kb. 2-3 perc várakozás után sikerült kapcsolni valakit, bár az ő hangján tisztán hallatszott, hogy nagyon nem érdekli a problémám, de azért mondjam, figyel. Megtisztelő. Vázoltam a helyzetet, erre unott hangon közli velem, hogy mondjam a kártyaszámot. Ekkor felhívom a figyelmét, hogy az a kártyán volt bizony az meg már nem nálam van, ezért is beszélgetünk most... Rövid kioktatás után - miszerint miért nem írtam fel, hogy lehetek ilyen felelőtlen - rájött, hogy akkor a nevem, születési időm, helyem és egyéb személyes adataim is megfelelőek lesznek az azonosításhoz. (Érdekes módon a bankkártyám szolgáltatója eleve innen indult...) Végre sikerült letiltani a kártyát, közben 3-4 alkalommal is elismétli a kártyaszámomat és a pontos időt, gondolom a felvétel kedvéért.

Ekkor jött a következő kérdésem: hol használták? Nem csak a sikeres tranzakciók érdekelnek, hanem minden. Esetleg ha a tolvaj nem tudja mi az a SZÉP kártya megpróbálhatta egy ATM-ben is használni, erről valami infójuk van-e? Érkezett is gyorsan a válasz: Ehhez a kártyaszámomra lenne szükség, hogy hitelesíteni tudjam magamat. Viszont ha tudnám is(bár ekkor már tudtam, mert elismételgette párszor), akkor sem lenne lenne megfelelő, mivel az imént elmondta.

Ezen a ponton kezdett elgurulni a gyógyszerem és feltettem nyugodt hangon a kérdést ismét: Próbálkoztak-e a kártyámmal az elmúlt 12 órában? Ismét jött a sablon szöveg. Ugorjunk, gondoltam magamban és még mielőtt letettem volna rákérdeztem, hogy mikor várhatom az új kártyát. Ez volt az utolsó csepp a pohárban: Töltsem le az igénylőlapot, nyomtassam ki, töltsem ki, írjam alá, majd a munkáltatóm is adjon postára (nem email, nem fax, POSTA) egy űrlapot. Erre válaszul ők küldeni fognak egy SÁRGA CSEKKET a kártyadíjról (2000Ft), amit ha befizetek, elkezdik gyártani a kártyát. Itt jobbnak láttam letenni. (Érdekes módon a bankomnál ezt kérni sem kellett, azonnal küldték automatice az új kártyát, kérdezés nélkül.)

Ezen a ponton legalább már a kártyámon lévő összeg biztonságban volt, de szerettem volna a rendőröknek a lehető legtöbb információval segíteni. Felkerestem az egyik OTP fiókot, hogy személyesen hátha egyszerűbb lesz. Gyanús volt, hogy az ügyfélhívón nem volt SZÉP kártyás lehetőség. Nyomtam egy "általános információ" gombot és vártam. Relatív hamar jött a számom, mentem is azonnal az ügyintézőhöz. Közben telefonált, kivárom, ráérek. Az ötödik perc után kezdtem türelmetlen lenni, a "Te milyen táskát rendelsz neki?" kérdéseit hallgatva. Valószínűleg fontos, a munkájához kapcsolódó telefonbeszélgetés lehetett. Végre letette és feltehettem a kérdéseimet. Ekkor a hölgy szeme hatalmasra kerekedett és itt már láttam, hogy ismét zsákutca. Közölte velem, hogy ebben aztán egyáltalán nem tud segíteni és nem is érti miért jöttem egy OTP fiókba az OTP SZÉP kártyámmal kapcsolatban érdeklődni. Felálltam, hazamentem és hívtam újra a kedvenc ügyfélszolgálatom vonalát.

Ezúttal egy stílusában nem épp kifinomult hölgy vette fel a telefont. Előadtam a bánatomat, miszerint szeretném végre megtudni, hogy a saját kártyámmal mikor, ki garázdálkodott és persze hol... Felvetettem az ATM-es "képtelenséget" is, amire megkaptam lenéző stílusban, hogy ne legyek már idióta, ezzel nem lehet kp-t felvenni. Közöltem az ügyfélszolgálatossal, hogy tudom, de ezt az elkövető is tudja? Nincs nekik semmi logjuk, naplójuk akármilyük? Ekkor hebegve-habogva mindenféle törvényekre hivatkozva mondta, hogy nem adhatja ki nekem és ehhez különben is "technikusok" kellenek és nemúgymegyaz!

Egy egész napom ment el és ez idő alatt nem sikerült semmit megtudnom a kártyáról és a mai napig se kártyám se információm. Több mint egy hónapja. Történt még közben egy levélváltás, leírtam e-mailben a bánatomat, amire ~10 nap múlva POSTAI úton jött a válasznak csúfolt bullshit. A megfogalmazott 5 kérdésemre egyetlen válasz sem született, de megtudtam, hogy nagyon sajnálják és rettentő kellemetlenül érzik magukat. Gondolom ettől meg is kellett volna oldódnia az összes problémámnak...

Most ott tartunk, hogy várom a postakocsit, hogy hozza a kártyámat. Valószínűleg a két ünnep között nem kell vele fizetnem sehol... Érdekes az egészben, hogy a másik bank és az egyik pontgyűjtő kártyás szolgáltató is teljesen készségesen, segítőkészen állt az esethez, azonnal megadtak minden információt és segítettek ahol tudtak. A rendőrségben szintén nagyon kellemeset csalódtam, mert pár órára a bejelentés után meglett a tárcám. Benne minden iratom és kártyám, kivéve: bankkártya, SZÉP kártya és egy pontgyűjtő kártya. Az OTP mindenféle törvények és adatkezelési szabályzattal fedi magát, de mikor rákérdeztem, hogy "A másik bankra ezek nem vonatkoznak?", akkor mintha meg sem hallották volna a kérdést. Szánalmas...

Igen, tudom sajnos én vagyok a hülye, hogy az OTP-vel szóba álltam egyáltalán, de sajnos csak az ő kártyájukat fogadják el a helyek 90%-án. További tanulság az OTP Pénztárszolgáltató és az OTP Bank ég és föld, bárminemű párhuzamot is vél bárki felfedezni a kettő közt, az csak a képzelet szüleménye. Ilyen egy körülményes lehúzós pénzintézetet még egyet nehezen találni az országban, aki teheti kerülje őket hatalmas ívben!

Egy elégedett OTP ügyfél

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.12.16. 11:26:40

ha elégedett ügyfél vagy, akkor mi a problémád??:))))

Amúgy meg sajnálom, hogy így jártál. Karácsony előtt megszaporodnak a tolvajok.
OTP meg a legalja.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.12.16. 11:30:09

@batgirl: "ha elégedett ügyfél vagy, akkor mi a problémád?"

Elégedett OTP Bank ügyfél (??? az miaz???), és egyben elégedetlen OTP Pénztárszolgáltató ügyfél.

"OTP meg a legalja."

Az. Akkor lássam, mikor a hátam közepét.

Dr. Kix 2013.12.16. 11:32:13

Szép kártya. Micsoda úri huncutság ez. 1st world problem. :)

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2013.12.16. 12:01:25

Érdekes, én tudom kívülről a kártyaszámomat. Igaz sokszor használok internetes vásárlást, így kényelmesebb volt megtanulni, mint állandóan elővenni.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2013.12.16. 12:03:16

@Peti817172M: Mondjuk a SZÉP kártyának valóban nincs túl sok értelme megtanulni a számát.

Atörökk 2013.12.16. 12:03:36

Ez így szívás. A következő Szép kártyát talán máshol kéne kérni. Meg ilyen ügyfélkezelés mellett én az összes kapcsolatomat megszüntetném az Otp-vel.

Tisztviselőtelep 2013.12.16. 12:04:09

Tehát azt a kártyát, amit el sem fogad egy pénzkiadóautómasina, arról szeretne tudni a phostoló, miért nem fogadja el amugy sem vagy ha nem fogadta el mikor nem fogadta az amugysem elfogadhatót?
Nem értem.

Manyecska 2013.12.16. 12:17:26

A múltkori TEK-es bevetési térképet gps-en nem akarod megkapni esetleg?
:DDD:P:DD@Tisztviselőtelep: ja, pontosan.

chloe queen 2013.12.16. 12:24:54

@Dr. Kix: Nem azért van neki, mert az olyan szuper, hanem azért, mert máshogyan, másra nem tudja a cafeteriat kapni. És igen is sokaknak az a pár ezer forint ami arra jön, sokat jelent...

Aureliano Buendía 2013.12.16. 13:11:17

Nekem MKB ronda kártyám van, annak pl. van online felülete, ahol kártyaszám alapján (mert regisztrálni kellett) vissza tudom követni az összes fizetést, és még az aktuális egyenleget is. Vajon a zótépének ilyenje nemvan?

Atörökk 2013.12.16. 13:19:31

@uraaam:
Lehet, hogy van, csak vadászoknak tiltott a használata!

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.12.16. 13:46:55

Ja, az OTP! Hát amikor netes felületen kéne fizetni bankkártyával, az a világon bárhol működik, kivéve ha Magyarországról van szó. Itt egyből átirányít az OTP bankkártyás felületére, ahol olyanokat kérdez, mint hogy hol lakok, mi a telefonszámom, regisztráljam magam, mert elmentik a kártyaadataimat (kötelező!). Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy az a magyar cég, aki az OTP-vel szerződik bankkártyás fizetésre, máris vesztett egy ügyfelet a személyemben.
Nem tudom, hogy milyen jogon akarja begyűjteni a személyes adataimat és eltárolni a bankkártya adataimat. Tudtommal nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a bankkártya adatok eltárolására és nem kötelezhetik az ügyfelet erre.

dailyvicodin 2013.12.16. 14:11:13

@uraaam: az összes sikeres tranzakciót. de a poszter a próbálkozásokra is kíváncsi lett volna.

Aureliano Buendía 2013.12.16. 14:29:37

@dailyvicodin: én az emkábé-ból indulok ki, mert nekem az van

két módon sikerült eddig fizetnem:
- neten (pl. pizza rendelés:)), ilyenkor a kártya számát kéri, semmi mást, tehát a fizetés sikeres,
- személyesen (pl. étterem, szállás), ahol POS terminál van, még igazolványt sem kéretek soha, tehát a fizetés sikeres.

Mikor hiúsulhatna meg a fizetés? Neten nem hiszem, mert a kártyaszámon kívül sok dolgot nem kell megadni. Személyes fizetésnél, ha valaki egyszer véletlenül kérné, hogy igazolja magát. Na, de akkor mi lenne? Kb. lófasz se. Még a kártyát sem vonná be az üzlet szerintem.
És, ha valaki bankkártyának nézné, és pénzt akarna felvenni? Ha lenne olyan sötét az illető, hamar elnyelné a zótómata, akkor úgyis a posztolót értesítenék.

Szóval ezen rugózni, hogy hol PRÓBÁLTAK meg fizetni felesleges. A többinek neten utána tud(na) nézni. Szerencsére a letiltás sikeres volt, ez a lényeg.

Tanulság? Az nincs. Hacsak nem az, hogy OTP soha.

vanek ur 2013.12.16. 14:58:50

@00000000-0000-0000-0000-000000000001:
"az a világon bárhol működik, kivéve ha Magyarországról van szó. Itt egyből átirányít az OTP bankkártyás felületére,"
Vagy valamelyik másik bankéra. Magyarországon még nincs akkora bizalom, hogy bárki egy magyar webshopra merje bízni a bankkártyaszámát, a webshopok meg nem akarnak beruházni az elvárt biztonságos adattárolásba. Ezért ezt a bankokra bízzák, az OTP-n kívül választhatják a CIB-et és az MKB-t (ha jól tudom). Külföldön a webshop oldalán adod meg a kártyaadataidat, azt jól eltárolja a profilodhoz, és a webshop üzemeltetője gondoskodik arról, hogy más ne férjen hozzá a kártyaadatodhoz.
"ahol olyanokat kérdez, mint hogy hol lakok, mi a telefonszámom, regisztráljam magam, mert elmentik a kártyaadataimat (kötelező!)"
Az OTP oldala akkor menti el a kártyaadatot, ha a webshop ezt kéri tőle. Tehát az adatok elmentése miatt a a webshopnál kell reklamálni. Egyébként csak a nevedet és a kártyádat kiállító bank nevét kell leírnod. Mégpedig azért, mert így egy fokkal nehezebb lopott kártyaadatokkal fizetni ezeken az oldalakon (nem elég a kártyaszám és a lejárati dátum, a többi, a kártyára ráírt adatot is meg kell szerezni).

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.12.16. 15:53:16

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: Érdekes, tőlem még sem a CIB, sem az OTP nem kérte az adataimat fizetéskor, még külföldi vásárlás (román útdíj) esetén sem kérte a román bank. Nincs neked valami vírusod, ami egy, a bankéhoz hasonló hamis oldalra irányít át cselesen?

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.12.16. 15:54:48

@vanek ur:
Köszönöm a kimerítő válaszodat!

Valóban több bankkal is szerződhetnek. De néhány dolgot másképp tudok, mint te:
- A weboldal nem tárolhatja el a kártyaadatokat. A kártyaadatok kezelését és tárolását olyan szigorú előírások szabályozzák, hogy az auditokba még egy bank is belebukhat első nekifutásra. Rengeteg informatikai, műszaki és biztonsági feltételnek kell megfelelnie.
- Amikor azt látod, hogy egy weboldal kéri be a kártyaadatokat, akkor is valójában a bank oldalán vagy, csak egyes kártyaelfogadó helyek biztosítanak bizonyos mértékű testre szabhatóságot. És igen, külföldön természetes az, hogy látszólag a webshopba írod be a kártyaadatokat.
- A kártyakibocsátók (pl. Visa) szigorúan szabályozzák az egész folyamatot és nincs benne az, hogy csak akkor fizethetek, ha kötelezően önként döntve regisztrálók és jelszóval eltárolja a bank. Amúgy a kártyaadatok jelszóval védett tárolását is külön szabályozza.

Mondod, hogy a nevet és a kibocsátó bankot kell csak megadni. Lehet, hogy most így van, de én határozottan emlékszem rá, hogy cím és telefonszám is volt. Minden személyes adatot kértek és nem lehetett kikerülni. Emlékszem, hogy próbálkoztam azzal, hogy nem akarom, hogy megjegyezze az adataimat, de kötelező volt.
Amúgy amit mondasz abban csak a számlavezető bank a plusz infó. A kártyatulajdonos nevét kérni szokták, úgy tudom az kötelezően előírt mező amúgy is.

Azért összességében vicces nekem, hogy a világ másik végén könnyedén tudok fizetni és még egyszer nem próbálkoztak meg jogosulatlanul levonni, visszaélni a kártyaadataimmal, de hazánkban az OTP-nek ez kevés. Amúgy kártyalimit, virtuális webes számlaszám stb ami tényleges biztonságot adhat.

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.12.16. 15:55:56

@Kitalátor (másként) gondolkodó: nem, nincs vírusom. De lehet, hogy mostanában már tényleg nem kér ilyeneket.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.12.16. 16:01:14

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: "Egészséges ember (és számítógép) nincs, csak rosszul kivizsgált!"

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.16. 16:23:42

A SZÉP-kártyát az állam akarta bevezetni, így a polgárbarát közigazgatás jegyében sikerült egyszerűvé tenni az adminisztrációt. Ha minden jól megy, 2 hónapon belül lesz új kártyája a posztolónak...

@Kitalátor (másként) gondolkodó: Létezik internetes vásárlásnál is Address Verification, amikor a lakcímet is ellenőrzik. Magyar webshopban még nem találkoztam vele, errefelé újabban a bank nevét szokták elkérni.

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: Általában nem a bank kérdezi a lakcímedet és a telefonszámodat, hanem a webshop, hogy tudjon szállítani és számlázni. Egyébként a SecureCode-ot próbáltad már? Némelyik banknál beállítható, a netes fizetés jóváhagyásakor az SMS-ben kapott kódot is be kell írnod.

@uraaam: Van az OTP-nek is ilyenje.

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.12.16. 17:26:53

@Online Távmunkás: Igazad lehet. Lehet, hogy a plusz beviteli mezők is csak egy testreszabási dolog volt. Amúgy úgy emlékszem valamilyen közüzemi vagy telefonszámla vagy ilyesmi befizetésekor futottam bele. Meg talán még egy alkalommal egy másik hasonló helyen és azóta nem erőltettem ha megláttam az OTP-s bankkártya felületet.

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.12.16. 17:31:16

@Online Távmunkás: SecureCode szolgáltatásom nincs, egyik bankkártyámnál se kínálták fel, de nem is érdekel nagyon. Ha most ellopnák a kártyámat, akkor se tudnának túl nagy kárt okozni mire letiltatnám. A limitkezelés jól működik már évek óta.

numermetal 2013.12.16. 17:37:24

Szívás egy pénztárca és összes kártya elvesztése, az tuti. Nem csak pénzbe kerül, hanem rengeteg időbe és nem annyira gördülékeny ügyintézésbe. Mondjuk, ha bank, akkor egyébként is oda kell figyelni. Én most vállalkozói számlanyitással "szívok", pontosabban még a keresés fázisban vagyok, de ha minden igaz, akkor az AXA-nak ez a számlája lesz a befutó: dft.ba/-szamalacsomag Ha valakinek van személyes tapasztalata vele, szívesen veszem ha megosztja. Ahogy hasonlítgattam és megnéztem az igényeimet, nekem ez jött be egyelőre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.16. 18:06:05

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: Közüzemi számlát még nem fizettem, de ott logikus lehet a lakcím bekérése extra ellenőrzésként, ha az ahhoz tartozó számlát fizeted. Ha nem ott laksz, akkor értelmetlen...

@numermetal: Az AXA-t nem ajánlom, nézd meg az ügyfélpanasz statisztikákat és a kiszabott büntetéseket a PSZÁF honlapján (ha még elérhető). Vagy kérdezz meg egy-két ismerőst, akinek devizahitele vagy nyugdíjpénztára volt.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.12.16. 18:06:45

@numermetal: Unicredit. Normális kondíciók, kedves ügyintézők.

2013.12.16. 20:31:26

Büszke lehet magára a posztoló hogy a "gyógyszere elgurulása után" is megőrizte nyugalmát. Sohasem süllyedünk le az "ellenség" szinvonalára, nem vesztjük el önuralmunkat, különben a játszmát is elvesztettük - ez alapszabály.

vanek ur 2013.12.16. 23:49:02

@00000000-0000-0000-0000-000000000001:
"- A kártyaadatok kezelését és tárolását olyan szigorú előírások szabályozzák, hogy az auditokba még egy bank is belebukhat első nekifutásra. Rengeteg informatikai, műszaki és biztonsági feltételnek kell megfelelnie."
És a legnagyobb külföldi kereskedők ennek meg is felelnek - pl. Amazon. Igaz, az már volt hír, hogy tőlük loptak kártyaadatokat.
Egyébként a külföldi webshopoknál rendszeresen tapasztaltam, hogy külön jóváhagyás nélkül is megjegyzik a bankkártyaszámot, vagyis következő vásárlásnál már kiválaszthatom a korábban használt bankkártyát.
SecureCode-ot tudomásom szerint Magyarországon még csak a K&H, és talán a Citi kínál a kártyáihoz.
"Mondod, hogy a nevet és a kibocsátó bankot kell csak megadni. Lehet, hogy most így van, de én határozottan emlékszem rá, hogy cím és telefonszám is volt."
Az OTP-nél kb. 1,5-2 évvel ezelőttig csak a szokásos kártyaadatokat kellett megadni (kártyaszám, lejárati dátum, cvc). Akkor vezették be, hogy a nevet, a kártyatípust és a kibocsátó bankot is meg kellett adni. Más adatot tőlem még soha nem kértek az OTP-s fizetési oldalon.

exilis 2014.04.15. 11:19:56

A posztoló picit hülye, már bocs.

Nekem is OTP szép kártyám van, és ha neki is, akkor ennyit kellett volna tennie:

Fellép az otszepkartya,hu-ra, bejelentkezik ( ha nem tudja a jelszavát, akkor elküldik neki a regisztrált e-mail címre) ahol már egyből látja, hogy

- levettek -e pénzt a számlájáról
- látja a kártyaszámát, ami megkönnyíti a további intézkedést.

Előbb gondolkodni, utána hisztériázni. (És nincs közöm az OTP-hez.)

exilis 2014.04.15. 11:20:57

Ja, és ugyanott fenn van a szám, amit hívni kell ha le akarja tiltani.
süti beállítások módosítása