Tékozló Homár

Tönkrevágta a jószomszédi viszonyt az áramszolgáltató

2017.03.02. 15:02 | Homár Hilda | komment

via GIPHY

Szakik jönnek, kopogtatnak, az ember jóhiszeműen beengedi őket, és hopp, máris egy orbitális rossz vircsaft közepére navigálta magát. Jól van ez így?

Tisztelt Tékozló Homár!

Mindent megengedhet magának az áramszolgáltató? Előre leszögezem, hogy bár sokak ebben nem fognak látni problémát és magamat teszem céltáblává, de ez egy elvi kérdés:

Házrészben lakom, amihez egy közös tulajdonú kapu tartozik. Külön lakcímmel, külön csengővel, külön villanyórával rendelkezem. Mivel vállalkozást üzemeltetek a lakásban nem kockázathatom meg, hogy neadjisten az egész házat áramtalanítsák.

Néhány hónappal ezelőtt megjelent az áramszolgáltató 2 szerelője, lehetetlen délelőtti időben, amikor javarészt csak én tartózkodok a szomszédok közül itthon. Minden tájékoztatás nélkül, csak annyit mondtak, hogy a villanyórákhoz szeretnének bejutni. Mondtam, hogy oké (1. hiba?) és akkor már nyomtak is be az ajtón, miközben egy szál pizsamában nyitottam ajtót. Amíg babrálják az órákat nagy nehezen sikerül megtudnom, hogy a szomszéd villanyóráját jöttek kikötni.

Mondtam, hogy nekem ehhez semmi közöm, jöjjenek vissza munkaidő után, amikor a szomszéd hazaér és vele intézzék. Válasz valami hasonló volt, hogy nekik ehhez semmi közük, szétkapták az órát és elmentek. Ezek után persze nekem kellett a szomszéddal lebalhézni, hogy miért engedem be őket stb. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy milyen eljárás ez, milyen alapon hoznak ilyen helyzetbe, miért nyomulnak be a kapun minden tájékoztatás nélkül.

Eltelt pár hónap, ismételten UGYAN AZ a 2 szerelő jelent meg, ismét hozzám becsengetve. Amikor kinyitom a kaput már valamivel közlékenyebb módon ismertetik, hogy a szomszéd óráját jöttek kikötni és hogy én milyen alapon "JELENTEM" fel őket, mert szerintük nem úgy történt, ahogy elmondtam. Nemtetszésük többszöri kifejezése után megkérdik, hogy beengedem e őket? Mondtam, hogy nem, jöjjenek vissza amikor a szomszéd itthon van délutáni órákban. De nekik most kell bejönniük és ha nem engedem be őket, akkor rögzítésre kerül, hogy én megtagadtam az áramszolgáltatónak a belépést és rendőrrel jönnek vissza. Ilyen lehetetlen helyzetben mit lehet csinálni? Megint óra szétszed stb.

Ismét felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy hogy képzelik, hogy rámküldik ugyan azt a 2 szerelőjüket (amikor már egyszer panasszal éltem) és ismételten engem zaklatnak egy olyan dologgal, amihez az égvilágon semmi közöm. Pontosan tudták, hogy kihez csöngetnek be. Lehet a következő alkalommal még pofán is vernek a kedves munkatársak vagy mire számítsak? 

Nem tudom ilyenkor milyen platformon lehet a szolgáltatót felnyomni, hogy leálljanak a zaklatásommal, a maffia módszereikkel és valamit tanuljanak az ügyfélkezelésből? Nagy kérés lenne, hogy azzal intézzék az ügyeiket, akikkel dolguk van? Ha következőleg a behajtó jön, akkor annak is segítsek esetleg berúgni más ajtaját és felkapni a TV-jét? 

Üdvözlettel,

X.

Mindent megengedhet magának az áramszolgáltató? - kérdezte olvasónk, és mi is:

Kedves Homár olvasó!

A törvény és az áramszolgáltatók üzletszabályzatai pontosan meghatározzák azt az eljárásrendet, amelynek alapján a lakossági fogyasztó az áramellátásból kikapcsolható. A szabályok szerint fizetési késedelem miatt a kikapcsolás csak abban az esetben törtéhet meg, ha:

- a fogyasztó fizetési kötelezettségével legalább 60 napot meghaladó késedelembe esett,
- a fogyasztó által kezdeményezett egyeztetés a fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről nem vezetett eredményre,
- a villamosenergia-kereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer írásban értesítette.

A kikapcsolást nem mindennap végezheti el a szolgáltató, így arra nem kerülhet sor munkaszüneti napon, ünnepnapon és az azt megelőző munkanapon vagy pihenőnapon.

Fontos szabály még, hogy kizárólag az illetékes járásbíróság jogosult nemperes eljárás keretében az ellátásból történő kikapcsolásnak vagy a felhasználói berendezés ellenőrzésének a tűrésére kötelezettséget megállapítani. A nemperes eljárás során a bíróság elsődlegesen a rendelkezésre álló iratok alapján hozza meg a döntését, de lehetősége van a feleket meghallgatni és további bizonyítást elrendelni.

A helyszínre kiérkezett szerelők ezzel ellentétes tájékoztatása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, hiszen arra nincsen lehetőségük, hogy közvetlenül a rendőrség közreműködését vegyék igénybe a kikapcsolási eljárás során. Annak sem lehetett volna semmilyen szankciója, ha a szolgáltató munkatársait nem engedi be az épületbe.

Az ilyen és hasonló lakossági fogyasztókkal szembeni jogsértések kivizsgálása a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik.

Felhasznált jogszabály: 2007. évi LXXXVI. Törvény a villamos energiáról (33/A. §, 47. §, 57. §) 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2017.03.02. 15:03:57

Megrázó történet!

Terézágyú 2017.03.02. 15:10:39

hazudnak/lopnak/csalnak a magyar villanyszerelők...???? furcsa... hát, a kormányzattól nem tanulhatták ezt, az biztos.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 15:14:38

"De nekik most kell bejönniük és ha nem engedem be őket, akkor rögzítésre kerül, hogy én megtagadtam az áramszolgáltatónak a belépést és rendőrrel jönnek vissza. Ilyen lehetetlen helyzetben mit lehet csinálni?"

Elhajtani őket a faszba. Közöd?

Cycmen 2017.03.02. 15:15:07

Poszter nem elég magabiztos, hozzám másodszor nem jöttek volna be az biztos!

Terézágyú 2017.03.02. 15:16:21

"Tönkrevágta a jószomszédi viszonyt az áramszolgáltató"

Már amennyire jószomszédi viszony lehet valakivel, akinek kétszer is kikötik az óráját pár hónapon belül...
Vagy ez két külön szomszéd?... Klassz.

"lehetetlen délelőtti időben... egy szál pizsamában nyitottam ajtót."
ja.

Terézágyú 2017.03.02. 15:18:15

@Cycmen:
"Poszter nem elég magabiztos"

Egyébként igen. Legközelebb tegyen úgy, mintha nem lenne otthon, osztjóvan.

Cycmen 2017.03.02. 15:19:46

@Terézágyú: Mondtam már hogy ne magyarozz? Én sem nevezlek magyar komenternek ha fasságot írsz, nem földrajzi kérdés a hülyeség ugyebár! A kormányhoz meg mi köze a zügynek? Tudom neked az előző ormány (:DDDDDDDD) jobban bejött! Sebaj egyszer úgyis visszajönnek és bevezetik a tizenharmadik havi rezsit!!

Terézágyú 2017.03.02. 15:21:06

@Cycmen:
ha nem tetszik a véleményem, szűrj.

én is azt teszem.

Cycmen 2017.03.02. 15:22:10

Bocsánatkérésként ajándékozd meg egy zseblámpával!

Hun Endorfin 2017.03.02. 15:24:26

Gondolom nem cigány a poszter , vagy a szomszédja , mert pl borsodban közel sem ekkora jampik a szerelők , pedig van hogy az egész sor lopja az áramot. :)

Terézágyú 2017.03.02. 15:29:38

Valójában ez olyasmi, amit mások is rengetegszer hangsúlyoznak - főleg itt a homáron: hogy ebben az országban a szolgáltatók hatóságot játszanak stb. Meg ugye az itt lakó emberek is mennyire szeretnek hatóságot játszani... Hát, ez a két szerelő is nagyon élvezte a dolgot biztosan. Hogy ők most bemehetnek bárhová, mert ők a VILLANYSZERELŐK!

Skywatcher 2017.03.02. 15:29:47

Közös lónak turbós a háta ügyibár. Nekem ebből lett elegem az albérletek kapcsán is. Más hüjesége miatt én szívjak, és még a végén jól seggbe is rúgnak.
Egyébként nem világos nekem a postból, hogy akkor most kinek az óráját babrálták, és ha a szomszédét akarták eleve kikötni, akkor miért hívnak rendőrt arra, akiét nem is akarják kikötni?
Ha én A vagyok, és jönnek B óráját kikötni, akkor éntőlem hivhat rendőrt is, akkor sem leszek hirtelen B...

Terézágyú 2017.03.02. 15:34:25

@Skywatcher:
"Ha én A vagyok, és jönnek B óráját kikötni, akkor éntőlem hivhat rendőrt is, akkor sem leszek hirtelen B... "

Nem is arra kellett volna a rendőr a mesteremberek(!) szerint, hogy B ott legyen, csak az, hogy aki a házban van, az beengedje őket a villanyórákhoz...

napalm 2017.03.02. 15:37:05

Francnak engedted be őket...immáron másodszor.

Cycmen 2017.03.02. 15:48:26

@The Crazy One 5tös:gyönyörű, megható történet...

Sötét befejezéssel. Kikötötték az áramot! (háááááhááááááháááá!)

Nick-son 2017.03.02. 15:50:58

Jöjjenek rendőrrel. Nincs ezzel gond, nem kell vitatkozni, ha ez a módja hát tegyenek így.

Akkor a szomszéddal se kell vitatkozni.

Amúgy gavallér lehet a szomszéd, mert még nagyobb számlákat is olcsóbb kifizetni mint ki be köttetni többször egymás után az áramot, de hát ő tudja mire költi a pénzét.

2017.03.02. 15:55:16

Róland, Róland, de ki....ott Veled a g... k.... any.. ezzel a névvel.

Terézágyú 2017.03.02. 15:55:20

@Nick-son:
"Jöjjenek rendőrrel. Nincs ezzel gond, nem kell vitatkozni, ha ez a módja hát tegyenek így."

Csak hát nem ez a módja...
"A helyszínre kiérkezett szerelők ezzel ellentétes tájékoztatása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, hiszen arra nincsen lehetőségük, hogy közvetlenül a rendőrség közreműködését vegyék igénybe a kikapcsolási eljárás során. Annak sem lehetett volna semmilyen szankciója, ha a szolgáltató munkatársait nem engedi be az épületbe."

napinapinapi 2017.03.02. 16:00:30

Ha egy ilyen kikerul,milyenek lehetnek a visszadobott sztorik ?
Nem koszont vissza a boltos.
Vagy a foldon fekvo panaszost nem szolgaltak ki a kocsmaban ?
:D

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.03.02. 16:21:47

@Skywatcher: "Közös lónak turbós a háta ügyibár. Nekem ebből lett elegem az albérletek kapcsán is."
Azt meg hogy? Fizeted vagy nem. Ha fizeted, nincs miért aggódni, ha nem, akkor készülj ... térdre, imához :D

borso 2017.03.02. 16:43:56

@Cycmen: Hozzám elsőre sem. :-)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.03.02. 17:28:31

@szetiszfekSün: A villanyszerelokrol nekem is az ominozus jelenet ugrott be. :D

encir 2017.03.02. 18:16:06

Oldják meg úgy a kikötést, ahogy megoldják abban az esetben, ha nincs szomszéd, aki beengedje őket.

2017.03.02. 19:17:05

@The Crazy One 5tös: lehet, hogy nem fonetikusan pontoztad ki a geci szót :)))

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.03.02. 19:27:34

@szetiszfekSün: nincs összefüggés. kiismerhetetlen ez a h.... p...., engem kibaszott azért, mert egy anyázó köcsög beszólásait összeszedtem 1 hozzászólásba, és neki címeztem, hogy ez így hogy? Válaszként kibaszott. Hát igen, van akinek lehet, másnak meg kuss. Aztán persze kitörölt mindent, nehogy nyoma maradjon. Akkor kicsit felbaszott agyilag.
Ma már leszarom, csak ennyit mondok: EZ LEGYEN A LEGNAGYOBB ÖRÖMÖD AZ ÉLETBEN, AZ ÁRAM SE BASSZON MEG! Leszarom ha kitiltasz, 1 perc az emil, 1 perc a bloghu, és itt vagyok megint.

2017.03.02. 19:37:43

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2:
Bakker, annyi millióm, ahánszor korábban rootoltak a zindexen, szerintem most arra is külön emberem lenne, hogy blogokba kommenteljen helyettem. Én azon nem szoktam kiakadni, max röhögök egy jót, hazamegyek, kiv...m :)))

fákkje 2017.03.02. 19:42:01

"Róland, adj egy sört, nagyon megb@szott"

Darth Revan 2017.03.02. 20:56:27

Abszolut nem ide tartozik, de mindenkinek elpanaszolom.

2007-ben koltoztem Irorszagba es itt szereztem jogositvanyt. Az elmeleti vizsga utan kapsz egy learner's permitet (probajogsit) es mar vezethetsz, ha ul meletted valaki, akinek 2+ eves jogsija van. Anna a probajogsival 1100 eurot fizettem biztositasert (comprehensive: kotelezo + casco)
2012 vegen eladtam az autot, akkor 600 eurot fizettem a biztositasert.

Most autot akartam venni. A bonus nullarol indul, mert 2 ev utan elveszik sajnos. Olyan 1000 euros biztositasra szamitottam. Erre, a legtobb biztosito szoba sem all velem!!! Miert? Mert korabban nem voltam biztositva! Micsoda???? MICSODA? Ennek semmi ertelme sincs.

Vegul kaptam egy ajanlatot 4650 euroert. Negyezer hatszaz otven euroert. Mi a picsa?! Negyszer dragabb ajanlat, mint amikor meg jogositvanyom sem volt?

Ez nevetseges. A biztosito tarsasagoknal nincs rohadtabb ceg a vilagon.

Shanarey 2017.03.02. 21:38:38

A szolgáltató akármilyen okos villanyászát nem köteles be engedni, főleg mert nem ő az illetékes alany, hanem az akinek az óráját ki akarják kötni.

Sajnos a szolgáltató cégek pedig ba...tatják a villanyászokat hogy a munkát el kell végezni. Így esett meg sok éve hogy a valaha volt balatoni házunk kertjébe a kerítésen keresztül beugrott a villanyász mert neki sürgős óra cserélhetnékje volt. Ám azt nem tudták hogy a házikó tulaja(én) riasztórendszerek szerelésével is foglalkozok, nem csak villanyszereléssel. Így nagyon nem örültek, amikor kinyitván a villanyóra szekrényt, heveny sziréna üvöltésben volt részük, ugyanis a villanyóra szekrényben akadt egy nyitásérzékelő. A sziréna 3 méter magasan volt, de tőlük kb 4 méterre légvonalban. Biztos jó buli lehetett.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.03.02. 22:26:54

@Shanarey: azt úgy helyből jelentettem volna föl birtokháborításért.

Dikusz 2017.03.02. 22:33:34

@Zsiráffusz camelopardalis: egyáltalán mennyi ismerőst látsz még itt? :)))

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2017.03.02. 22:35:27

@Dikusz: jelenleg akut szociopata vagyok, nem kerestem nagyon. ;)

VT Man 2017.03.02. 23:23:58

Na de nem derult ki a lenyeg. Miert kotottek ki a szomszed orajat?

Fizette az aramot es kikotottek poenbol? Vagy ketszer is elfelejtett fizetni. Elsore oke, megesik. Na de masodszorra is?

andd1234 2017.03.02. 23:55:10

Hozzám aztán nem jöttek volna be, az biztos.
Aki rendőrrel fenyeget, azt meg elküldöm az anyjába.

Zamasu 2017.03.03. 00:05:45

Ha a másik házrészben laksz akkor neked közöd nincs mit csinál a szomszéd a saját portáján. Ha hozzád csengetnek be, elküldöd aki a szomszédhoz jött a helyes csengőhöz, mert ehhez nincs közöd. Ha tovább zaklatnak, rendőrt hívsz.

Zamasu 2017.03.03. 00:07:39

@andd1234: Mit fenyegetnek a rendőrök egyáltalán? Ha ki is jönnek, sztem levágják (bármekkora agyi kapacitásuk is legyen), hogy a srácnak köze nincs a szomszédhoz, se az órájához.

andd1234 2017.03.03. 02:56:13

@Zamasu: Nem a rendőrök fenyegették a szerencsétlent, hanem az áramszolgáltató 2 embere fenyegetőzött, hogy hívja a rendőröket. Én konkrétan kiröhögtem volna őket.

ebella 2017.03.03. 03:21:51

Én meg be se engedem, ha hívatlan a látogató. Csöngethet tőlem akár órákat is.

2017.03.03. 07:20:16

Hehe, ilyenek ezek. A melletünk lévő házból nemrég kilakoltatták a szomszédokat (klasszikus devizahiteles sikertörténet). Az áramot az előttünk lévő villanyoszlopról kapta, a vezeték a mi telkünk felett ment át lengőbe a házhoz. Egy szép napon jött a szolgáltató és "kikötötték" az áramot. Levágták a vezetéket az oszlopról, ami beesett a kertünkbe. Ezzel az ügyet elintézettnek tekintették, és távoztak. Én például szülőként és kutyatulajdonosként kifejezetten nem nagyon szeretem ha villanyvezetékek kígyóznak a telkemen, még akkor sem, ha (elvileg) nincsenek áram alatt. És egy rohadt cetlit minimum hagyhattak volna, hogy mit csináljak a 40 méternyi vezetékkel. Később visszajönnek érte, vagy mehet a kukába?

Terézágyú 2017.03.03. 07:49:16

"A törvény és az áramszolgáltatók üzletszabályzatai pontosan meghatározzák azt az eljárásrendet, amelynek alapján a lakossági fogyasztó az áramellátásból kikapcsolható. "

Mondjuk az továbbra sincs akkor tisztázva, hogy mégis hogyan és mikor tudja ezt megtenni :)

Mer ugye mi van, ha tényleg sosincs otthon/nem engedi be az ügyfél a szerelőket...?

Mer ugye az meg a másik oldal, amikor egy egész társasház szív az ilyen öntudatos állampolgárok miatt...

zZZz 2017.03.03. 08:15:46

Ritka hulye posztolo, masodszor is beengedte.
Bravo.

Sanda gyanu 2017.03.03. 08:47:35

Én se elsőre, se másodszorra nem engedtem volna be. De amikor másodszor jöttek volna, akkor azt mondtam volna nekik, hogy Vadá... izé... Villanyszerelő, Villanyszerelő, te szopni jársz ide!

enrico palazzo 2017.03.03. 09:00:49

@Terézágyú: Ha valaki szív a másik hülyesége miatt, akkor tárt karokkal fogja várni a vellanyosokat. Társasházban a prolitömegpszichózisnak nagyon meggyőző ereje van...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.03. 09:05:49

@Terézágyú: Ha nincs otthon senki (valószínűleg azért előszörre nem), úgy levágják az oszlopról a vezetéket mint a huzat. Akkor megvan annak az esélye, hogy rosszat vágnak le. Persze nem kell őket beengedni, főleg, hogy nem is őt keresték, csak megadni a szomszéd számát, aztán elköszönni.

Walahol 2017.03.03. 09:07:08

Nekem is leszerelte az elektromos művek az órámat, úgy, hogy az átírási folyamat kissé elakadt a rendszerükbe és ahelyett, hogy az általuk jól ismert adataim alapján kerestek volna, hogy bármi gondjuk van. Az általuk aláírt szerződést vártam, helyette inkább jól elvitték az órát. Az egyik szomszéd engedte be a társasházba, ami simán rendőrségi ügy, az, hogy a megkerülésemmel, mindenféle jogalap nélkül elvitték az órát.

az_igazi_trebitsch 2017.03.03. 09:07:47

Zavaros poszt, a fele sem igaz.

Terézágyú 2017.03.03. 09:10:32

@onlajnok:

"Ha nincs otthon senki (valószínűleg azért előszörre nem), úgy levágják az oszlopról a vezetéket mint a huzat. Akkor megvan annak az esélye, hogy rosszat vágnak le."

Vagyis akkor vagy beengeded, és akkor csak azt az egy villanyórát kötik ki - ha meg nem engeded be, akkor az egész ház vezetékét elvágják?...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.03. 09:13:32

@Terézágyú: Hát itt 2 villanyóra van, azaz az oszlopról 2 vezeték megy be. Csak vagy tudják melyik melyik, vagy nem. Nyilván tudják egyébként. Nem azért nem engeded be, hogy nehogy pórul járj, hanem mert semmi közöd a másik dolgaihoz. Megkérdezed mit akarnak és ha te nem vagy említve, már köszönsz is el.

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 09:13:32

@Walahol: Mondjuk az általad leírt sztori nem annyira bonyolult, leszámítva az árammentes időszak nehézségeit. Mert amint végre megjött tőlük a szerződés, kérsz egy órát. Hát az nincs? Nincs, b+, mert a múlt héten elvitték a szerelőitek. Ha erősködnek a bekötési dijjal, na akkor mondhatod nekik, hogy nem fogod kifizetni, mert nem leszerelést és felszerelést kértél, hanem átírást - amiről papírod is van. Egy ilyen esetet egy jó DAS-os simán megnyer neked, kártérítéssel.

Terézágyú 2017.03.03. 09:15:35

@onlajnok:
"Hát itt 2 villanyóra van, azaz az oszlopról 2 vezeték megy be. "
Azt hittem csak bent ágazik el.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.03. 09:20:52

@Terézágyú: Nem. Nem lehet elágazás az oszlop és a villanyóra között, sőt még a user számára hozzáférhetetlennek is kell lenni a vezetéknek (ezért megy csőben a falban, stb). Egyrészt így kevésbé lehet huncutkodni vele, másrészt elvileg egyértelmű, hogy melyik kié, harmadrészt nem fognak egy egész házat áramtalanítani egy olyan esetben, mint a fenti is, amikor több előfizető van a címen, de csak egy nem fizet.

Terézágyú 2017.03.03. 09:46:33

@onlajnok:
"nem fognak egy egész házat áramtalanítani egy olyan esetben, mint a fenti is, amikor több előfizető van a címen, de csak egy nem fizet. "
Na, akkor a pószter, meg sokan mások is megnyugodhatnak...

joska61 2017.03.03. 09:58:08

Másodszor tuti nem engedtem volna be őket. Nem vagyok otthon, és passz.

Bodycheck 2017.03.03. 10:06:31

@napalm: A mérőberendezés és a hozzá tartozó készülékek a szolgáltató tulajdona.
A szolgáltatási / hálózatra csatlakozási szerződésben benn van,h a szolgáltató megbízottja számára (szerelő, leolvasó, ellenőr) hozzáférést kell biztosítani a mérőhelyhez (a szolgáltató saját tulajdonához)
Nyilván fair-ebb lenne ha akkor mennének mikor otthon van a nem fizető ügyfél, DE
- a szerelőknek is van munkaideje, ha az üf csak este 6 után van otthon akkor soha nem találkoznak össze.
- senkinek sincs kedve konfrontálódni a nemfizető fogyasztóval, ha meg lehet oldani a kikapcsolást akkor is mikor nincs otthon.
- ha szerződésszegő vételezés folyik -lopja a villanyt- (nyilván itt nem erről volt szó) akkor sem ildomos előre bejelenteni az ellenőrzést mert akkor esélye lesz eltüntetni a nyomokat...

Terézágyú 2017.03.03. 10:07:04

@onlajnok:
fészbukos hozzászóló:
"Ebben az esetben nem dobhatták le a csatlakozót oszlopon, mert -valószínűleg- mindkét mérő (a nemfizető és a komment írója is) ugyanarról a csatiról ment...
Maradt a mérőhelyi kikapcsolás."

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.03. 10:11:10

@Terézágyú: ok, de ilyen nincs. Vagy akkor valami szabálytalanul van felszerelve. Apám villanyszerelő, bekötésekkel és kikötésekkel foglalkoznak, én is voltam már velük bekötést intézni. Alapvetően az az eljárás, hogy az órát kötik ki, mert azt az egyszeri user nem tudja visszakötni, viszont ha vissza kell, akkor a villanyszerelőnek is egyszerűbb. Csak akkor vágják le a villanyoszlopról, ha nincs más lehetőség, mert azt macerásabb visszakötni, meg olyankor ugye a vezeték ott marad, illetve a bekötés is, élelmesebb előfizetők egy horgas kampóval visszadobják, és élik világukat. Érdemes borsodi kis falvak bizonyos utcáit megnézni, vannak érdekes megoldások :D.

Terézágyú 2017.03.03. 10:25:45

@onlajnok:
" Csak akkor vágják le a villanyoszlopról, ha nincs más lehetőség, mert azt macerásabb visszakötni, meg olyankor ugye a vezeték ott marad, illetve a bekötés is, élelmesebb előfizetők egy horgas kampóval visszadobják, és élik világukat."

??? az oszlopra való felmászás nélkül visszabuherálják a drótot??????

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.03.03. 10:28:39

@Terézágyú: hát nyilván valameddig fel kell mászni. De ahhoz nagyon hülyének kell lenni, hogy valakit ott agyonvágjon az áram, az oszlopra felmászni meg könnyű, főleg hogy most már beton oszlopokat tesznek, amire minden eszköz nélkül fel lehet menni. Hidd el, a cigányok roppant leleményesek és jól tájékozottak, ha ilyesmiről van szó. Aztán meg a rendőrökkel kell kivonulni, ha meg akarják szüntetni az ilyesmit, már ha azok is ki mernek egyáltalán menni.

laci_52 2017.03.03. 10:29:33

Ritka nagy barom a szomszéd!

"nekem kellett a szomszéddal lebalhézni, hogy miért engedem be őket"

Inkább kussoljon az ilyen szomszéd és fizesse rendesen a villanyszámlát!

Ő a tróger, aki nem fizet, ezzel a szomszédjának okoz kellemetlenséget és még neki áll följebb!

VonBraun 2017.03.03. 11:15:18

A posztoló ('ssza meg) adjon kulcsot az áramosoknak, ha úgyis mindig beengedi őket, akkor nem zavarja majd a csengetésük sem. Tulajdonképpen miért panaszkodik? Azért, mert be akartak jönni, és beengedte őket? OK, elsőre nem tudta, hogy mi az ábra, de másodikra...? Most amúgy kétszer kötöttek ki egy villanyórát, vagy hol ezt - hol azt kötötték ki?

Karipapa01 2017.03.03. 12:48:47

@Bodycheck: Igazad van! A fogyasztónak az áramszolgáltató szakemberei részére köteles bármikor hozzáférést biztosítani a mérési ponthoz függetlenül attól, hogy leolvasásról, ellenőrzésről, vagy esetleg a mérőmű kikötéséről van-e szó. Akkor is, ha nincs otthon. Oldja meg! Egyébként pedig a villanyszerelőt szidalmazni, vele okoskodni baromság. Kapott egy munkalapot hogy kösse ki, ebben döntési joga nincs, meg fogja csinálni. A villanyszerelő helyében meg én is rendőrt hyvnák, mert mi másként tudnám bizonyítani, hogy önhibámon kívül nem tudtam végrehajtani a feladatot. A szomszéd meg ne veled harcoljon az igazáért, hanem a bíróságon, ha nem tetszik neki a dolog.

pelinkovac 2017.03.03. 13:01:39

Kedves Cikkíró!

A tanácsom, hogy ne rettegjél mindentől annyira (jogszabályi kötelezettség elmulasztásától, szóbeli megalázástól, megveréstől, saját áram kikapcsolásától). Ebben az esetben nyugodt szívvel szólíthatod fel a szerelőket a távozásra és arra, hogy jöjjenek vissza alkalmasabb időben. Legyél tudatos, jelezd a hasonló ügyeket az illetékesnek, tájékozódj! Csak ne félj!

pelinkovac 2017.03.03. 13:06:39

@laci_52:
Igazad van. Rohadjon meg az ilyen szomszéd, aki még egy áramszámlát sem tud befizetni. Adja el a lakást, rendezze a tartozásait, aztán menjen az utcára. Az a neki való. Aztán meg lehet ott is szidni, hogy mit keres az utcán, rontja a levegőt, foglalja a közteret.
Nem tudhatod, hogy miért nem fizetett. Vagy téged egyáltalán nem érdekelne?

laci_52 2017.03.03. 13:07:05

@Karipapa01: "A szomszéd meg ne veled harcoljon az igazáért, hanem a bíróságon, ha nem tetszik neki a dolog"

Ott a pont! Ő nem fizeti a számlát és tőlem várja el, hogy megakadályozzam az áram kikapcsolását. Hogy' is van ez?

Ha szabályos igazolvánnyal jönnek az ELMÜ emberei, akkor beengedem őket: a munkájukat végzik, a kötelességüket teljesítik.

Karipapa01 2017.03.03. 13:18:49

@pelinkovac: És ha tudom, hogy miért nem fizetett mit tegyek? Fizessem ki helyette? Vagy te talán kifizetnéd helyette?

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 13:33:38

@Karipapa01: ÉN VAGYOK köteles vagyok hozzáférést biztosítani a SAJÁT lakásom elektromos hálózatának mérési pontjához.

Nem pedig a szomszédéhoz.

pelinkovac 2017.03.03. 13:52:17

@Karipapa01:
Adott esetben lehet, hogy kifizetném. Mindenesetre nem ismerjük a szituációt, ezért nem kell annyira szigorúan ítélni már elsőre. És eddig még csak kellemetlenségről volt szó, amit nem is a szomszéd okozott. Közvetetten sem, mert az ő nem fizetése nem érint minket, hisz nálunk miatta nem kapcsolják ki a villanyt. A szerelők nem tudtak viselkedni. Te akkor is haragudnál a szomszédra, ha az megrendelte volna a kedvenc tortádat, hogy később neked ajándékozza, viszont pont nincs otthon, amikor kiszállítják és nálad csenget a futár?

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 13:54:34

@Bodycheck: Hát, az Úr 2017. évét írjuk. Elsőre nekem is hihetetlen volt, de képzeld, mostanra már a Magyar Királyi Posta is bevezetett olyan luxus szolgáltatásokat, hogy "Délutáni kézbesítés", amikor 17:00 és 20:00 közt próbálkoznak.

1989-ben állítólag rendszerváltás volt. A szolgáltatóknak nem kéne úgy működniük, mint egy hatóságnak. Ők _csak_ szolgáltatók, semmi egyéb. Talán úgy kéne viselkedniük, ahogy a piac megkívánja. Talán a víz-, gáz-, villanyszolgáltatónak is el kéne ezen gondolkozni, hogy a szakikat vagy váltott műszakban, vagy délelőttös-délutános műszakban, esetleg rugalmas munkarendben kéne foglalkoztatni és akkor nem lenne az, hogy én is nyolctól négyig vagyok a munkahelyemen, meg a gázóraleolvasó is nyolctól négyig jön. Én meg vegyek ki egy nap szabadságot, hogy várjam reggeltől estig a jószágot, aki kábé húsz másodperc alatt lefényképezi kamerás mobillal a gázórát.

Huszonnyolc év telt el a rendszerváltás óta. Az elég nagy idő! Ennyi idő alatt rájöhettek volna a szolgáltatók maguktól is arra, hogy a pógároknak milyen igényeik vannak a piacgazdaságban. Kurvára nem tartom nagy dolognak azt, ha a szolgáltatóknak huszonnyolc év alatt sikerült volna bevezetni a délutános műszakot a pógárok általános munkaidejéhez igazítva.

Akkor talán otthon érnék a pógárokat.

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 13:57:08

@Karipapa01: Hát jó, ha ugyanott van, akkor szerencséjük van. Na és ha nem?

Mondjuk ha egy helyen vannak az órák, akkor is vizsgálhatjuk, hogy van-e jogom MÁS órájához hozzáférést biztosítani a szerelőknek.

Karipapa01 2017.03.03. 14:06:33

@pelinkovac: Hogy ki mit tenne akkor, ha a szomszéd szarban lenne a villanyszámlával itt most tökmindegy! A lényeg, hogy hozzáférést kell biztosítani a mérési ponthoz akkor is, ha ez a szomszéd területén van. Ennyire egyszerű. Nem pedig ráveretni a balhét arra az egyszerű villanyszerelő szakmunkásra, akinek még ezen kívül hatszázmillió dolga van és estére ő is szeretne együtt lepihenni a családjával ahelyett, hogy egy szaros mérőponthozzáférés miatt ki kellene hívatnia a TEK-et. És a vége úgyis mindig ugyanaz. És most ne gyere azzal, hogy akkor miért ment villanyszerelőnek, mert hamar megbánnád.

Karipapa01 2017.03.03. 14:08:45

@Tehetséges ugandai buzi: Nem jogod, hanem kötelességed akkor is, ha a te területeden van.

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 14:15:08

@Karipapa01: Na jó, de mi van akkor, ha nem az én területemen van?

Már a harmadik hozzászólásod óta hozol fel olyan általános jogi érveket a közszolgáltatói törvényból, amik nem feltétlenül igazak az adott ház közös használatú helységeire.

Karipapa01 2017.03.03. 14:29:42

@Tehetséges ugandai buzi: A közös használatú helység a te területed is. De ha csak átmegy rajta, neked azt is biztosítani kell, ha másképpen nem közelíthető meg.
Mesélek neked egy történetet: Épült egy garázssor és a sor végén kívülre építették a mérőszekrényt. A későbbiekben különböző bontási és területrendezési dolgok következtében a garázssor végén maradt egy garázsnyi terület, ahova egy illető önkormányzati engedéllyel + 1 tárolónak használt "garázst" épített. Hülyén csinálták, mert ezzel a tárolón belülre került a mérőszekrény. A tulajdonos hülyét kapott, mert minden leolvasásnál ki kellett nyitnia a garázsát. Egyszer berágott és nem ment le és megbüntették (ki kellett fizetnie az ismételt leolvasás díját). Sőt még harcolnia is kellett az ÉDÁSZ-szal, hogy a végén kívülre kerüljön a mérőszekrény nem kis összeg árán.

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 14:51:27

@Karipapa01: Én is mondok egy konkrét példát. A balatoni nyaralónk egy ikerház. Csak az egyik fele a miénk. A tulajdoni lapon a kert is fel van osztva, de nincs középen szögesdrót kerítéssel kettéválasztva. Két kocsibejárat, két kapu. Ritkán fordul elő, de a homlokzat két oldalán két külön villanyóraszekrény van kialakítva a két fél házhoz. (Ennek ha jól emlékszem boldogult gyerekkoromra, tán az volt az oka, hogy a mi oldalunk vagy tíz évvel korábban elkészült, a szomszédé meg szerkezetkész volt ugyan, tető alatt volt, de a tulaj tíz évig csak parkoltatta. Utána lett bevezetve minden, víz-gáz-villany, oszt hogy-hogy nem, külön villanyóraszekrényt kapott, amikor bekötötték a hálózatba.) Namármost az a kérdés, hogy az oké, hogy nekem jogom és kötelességem a leolvasót/szerelőt beengedni a kertbe és hozzáférést biztosítani részére a kert bal oldalán az én villanyóraszekrényemben az ÉN villanyórámhoz, de jogom van-e, kötelességem-e odaengedni a szakit a SZOMSZÉD villanyóraszekrényéhez a kert jobb felébe? Az mintegy véletlenül nem-é számít magánlaksértésnek, ha a szomszéd távollétében az én konkrét jóváhagyásom nélkül odamegy a szaki és bármit csinál? Ad abszurdum leszereli? Odaengedhetem? Oda kell engedjem? Mondhatok akármit, ha nem? Mit mondhatok? A piros pipacsok vonalában, a kert középvonalában állj, vagy rendőrt hívok! Köteles ennek a zord felszólításnak eleget tenni a szaki?

Még egyszer: a kert tulajdoni lap szerint nem közös. Mindenki a saját oldalát birtokolja. Csak nincs fizikailag szögesdrót akadállyal és tankcsapda-árokrendszerrel kettéválasztva. Az elrendezés nem olyan, hogy szolgalmi út szerűséget kell elképzelni, nem csak a mi kertünkön keresztül lehet hozzáférni, hanem ha a szomszéd kapuján mész be, akkor úgy is. Na, ilyenkor mi van, ha én engedem be, de csak magamhoz, de a szaki átlépi a pipacsok vonalát? Megáll a magánlaksértés?

pelinkovac 2017.03.03. 15:11:26

@Karipapa01:
Eszembe sem jutott azzal jönni, hogy miért ment villanyszerelőnek. Nagyon szép szakma amúgy is. De a villanyszerelő munkájának az is része, hogy néha nem engedik be/nem tud bejutni. A fizetését azért ugyan úgy megkapja. Ha nem, akkor a munkáltatóval van a baj. És talán itt értünk el a lényeghez szerintem. Itt van a bajok forrása. Hogy pl. a munkáltató rákényszeríti a szerelőt, hogy minden áron be kell jutnia, vagy nem kapja meg a pénzét, holott nem rajta múlt és a munkájának nem része a fenyegetőzés és a TEK kihívása.

Karipapa01 2017.03.03. 15:39:26

@Tehetséges ugandai buzi: Ez esetben teljesen más a helyzet, hiszen a vételezés helye fizikailag nem ugyanott van. Ilyen esetben csak kárelhárítás miatt vagy köteles. (pl. füstöl a szomszéd mérőhelye, de ott nem lehet bejutni). Nem is fogják kérni. Sőt hiába egybefüggő az épület, ha a szomszédodnak a másik szomszédban van a mérőhelye (ideiglenes mérőhely pl. építkezés esetén) akkor ő köteles beengedni, te nem. Különben pedig a leszerelésről a szomszédod kap előzetes értesítést még akkor is, ha utólag letagadja. Nem úgy megy az, hogy egyszerűen kimegyünk és levesszük a mérőt. :D Ennek előzményei vannak. Többnyire bírósági.

Karipapa01 2017.03.03. 16:00:39

@pelinkovac: Figyelj! Neki meg kell csinálni a munkát a munkalap szerint. Nem hobbiból teszi, amit tesz. És megkövetelik, hogy végezze el. Ez a dolga. Egy mérő leszerelése egyenlő egy szerződésbontással. Te is tudod, hogy ebben nem a szakmunkás dönt. Egy volt kollégám esetében a társasház lakói láncban álltak a mérőszekrény előtt. Kihívták a rendőröket és azután elmentek, mert még a trafóban is volt dolguk. De annak ellenére hogy kifizetik, nekik sem egy élmény minden áldott kurva nap huzakodni az ügyfelekkel és a végén hullafáradtan, megfenyegetve késő este hazamenni. Másnap reggel meg meló. És az a bosszantó, hogy úgyis az a vége, ha már a határozat megvan. Hát persze, hogy ingerült. Mindenki az lenne. Arra is volt példa, hogy kimentek egy háromgyerekes asszonyhoz reggel hétkor. Ott sirdogált, hogy baj van, mert a hűtő, meg a kaja, meg a mosás... Ezek meg mondták neki hogy jó, visszajövünk műszak végén. De hát ezt sem lehet mindig.

CID.. 2017.03.03. 16:24:32

@onlajnok: Szerinted egy 60 lakásos panelba 60 vezeték megy be? Ne viccelj, még villanypózna sincs. Egyébként pont az ilyen esetek elkerülése végett mostanság a telekhatárra, kivülről hozzáférhető helyre pakolják a villanyórákat.

pelinkovac 2017.03.03. 16:59:29

@Karipapa01:
A cikk alapvető kérdése pont az volt, hogy bárki köteles e beengedni a szerelőket, ha a szomszédjánál történik a villanyóra kikötése. A cikk szándékai szerint nemmel válaszolt, legalább is abból, amit írnak ez derül ki.
"Annak sem lehetett volna semmilyen szankciója, ha a szolgáltató munkatársait nem engedi be az épületbe."
Úgy tűnik, hogy te ennek az ellenkezőjét állítod.
Ha a jogszabály nem kötelez, én nem engedném be a szerelőket, ha kötelez akkor igen. Ez ilyen egyszerű. A jogszabályról viszont a kiérkező szerelőknek kell tájékoztatni, hisz az nekik is elemi érdekük, hogy szabályosan végezzék el a munkát. Ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani a kötelezettségemet, megint csak nem engedem be őket, mivel a jószomszédi viszony többet ér, mint hogy jó fej legyek idegenekkel. (Ha nem vagyok jóban a szomszédommal, akkor azért nem engedném be őket, hogy ne legyen még rosszabb a viszony.) A villanyszerelők biztos rendes emberek, a munkájukat végzik meg minden, én akkor is így döntenék.

Hidd el, hogy ki lehet alakítani olyan rendszert is, hogy hasonló súrlódások ne fordulhassanak elő! (Most nem szeretnék több tucat megoldást felvázolni, de 100%, hogy lenne működő. Leszámítva az extrém eseteket: élőlánc meg hasonlók.) Más kérdés, hogy erre nincs meg a szándék, mert a megosztott embereket könnyebb befolyásolni és irányítani.

Karipapa01 2017.03.03. 16:59:36

@CID..: Léteznek olyan panellakások, ahol minden emeleten van "villanyóraszekrény", ezekben egy főkábel ágazik le az emeletenkénti mérőhöz.
Vannak olyanok is, ahol egy betáp van lépcsőházanként, az alagsorban vannak a mérők és onnan minden lakáshoz külön kábel csatlakozik. Villanypózna meg még elméletben sem lehet, hiszen olyan keresztmetszetű kisfeszültségű légvezetéket kiépíteni képtelenség, ami egy 60 lakásos panelház energiaigényét kiszolgálja.

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.03. 17:09:32

@Karipapa01: Na jó, abszolút nem kötözködésből, vagy ilyesmi, hanem csak hogy tisztán lássuk a jogi helyzetet:

Tehát a konkrét kérdés az, hogy ha egy közös szekrényben van egy négylakásos társasház négy lakásának négy villanyórája és csak én vagyok otthon, akkor én nyilván köteles vagyok hozzáférést biztosítani a szolgáltató leolvasójának/szerelőjének szekrényhez, de én úgy gondolom, hogy engedélyt csak arra adok és adhatok, hogy az ÉN villanyórámhoz nyúljanak. Hiába van tíz centivel mellette a szomszédé, akiét mondjuk leszerelni jöttek.

Lehet mindenféle hülyeséggel példálózni, ami akár életszerű is lehet, például azzal, hogy a szomszéd lakásban a nagypapa épp bent fekszik a vastüdőben (ezért nem nyitott ajtót) és amikor leszerelik a villanyórát, akkor a gép leláll és szépen megfullad. A szomszéd meg simán beperel engem, hogy én tehetek a grószfater haláláról, mert én engedtem be a közös használatú helységbe a villanszszerelőket, én engedtem oda őket a villanyórájához. Pedig én erre konkrétan nem adtam felhatalmazást a szerelőknek, ők csak a ház lépcsőházába akartak bejutni, aztán amikor engem a hamis dumával átbaszarintva bent voltak, akkor diszkréten félretoltak és a szomszéd órájához nyúltak.

A te példád a garázsokkal szerintem azért más, mert ott fizikailag nem férnek hozzá egyik villanyórához sem, pedig a felhasználók akaratával nem ellentétes az, hogy a leolvasó hozzáférjen és leolvassa azokat. Ezt nem kéne akadályozni, tehát ott valóban helytálló, hogy a bezárt órákhoz az adott helység tulaja hozzáférést biztosítson.

Volt régen a trefort cseten, a kvíz szobában egy karipapa nevű egyed, akit nagyon utáltam, mert nagyképű, okoskodó fasz volt. Gondoltam rákérdezek a névazonosság miatt. Remélem, nem te vagy az, mert párszor láttam korábban, hogy néhány blogon keményen osztottad Birkabaszó Maxwalt, ami viszont roppant szimpatikus dolog volt részedről, így ha mégis te volnál, az egy ilyen hülye skizofrén állapotot eredményezne nálam, hogy egyszerre kedveljelek és utáljalak.

Karipapa01 2017.03.03. 17:21:49

@pelinkovac: Téged a szerződésed kötelez. Persze nem muszáj betartani egy szerződést, de számolni kell a következményekkel. Jogod van a "szomszédoddal jó viszony " fenntartására, de egy dologgal számolj: vele a szolgáltató indokoltan (törvényi alapon) szünteti meg a szerződést, mint fentebb írtam. Ha te ezt akadályozod te is szerződést szegsz, nem beszélve arról, hogy akadályozod egy törvényes végzés végrehajtását, ami már jogi kérdés. Ha neked ennyire fontos a szomszéd, tedd azt. Aztán viseld ennek az ódiumát. Hátha kapsz a szomszédtól egy puszit érte. Én nem tudok neked tanácsot adni, te tudod mit akarsz. Egy biztos, utólag szar lesz megmagyarázni a bíróságon, hogy miért nem járultál hozzá ahhoz, hogy a szolgáltató hozzáférjen a saját tulajdonához. Tedd ahogy jónak látod.

Karipapa01 2017.03.03. 17:30:39

@Tehetséges ugandai buzi: Nem tudom mi az a "trefort" :) Bocs. Ellenben más blogokon van egy "Birka" nevű blogtársam aki különben "közíró" (legalábbis eddig az volt). Régebben Lencsés Pista akinek ténye van, őt néha valóban szoktam úgymond helyreigazítani :D Ő egy pék és sportriporter, de állítólag jelenleg Bulgáriába van száműzve. Különben én is egy "nagyképű és okoskodó fasz" vagyok, de a net arról szól, hogy mindenki elmondja a véleményét. A Lencsés Pista is! :D

pelinkovac 2017.03.03. 17:37:07

@Karipapa01:
Sajnálom, hogy nem tudtam elég világosan fogalmazni. Ha neked van igazad és van ilyen törvényi kötelezettségem, akkor teljesítem. Ellenkező esetben a már leírtaknak megfelelően járok el.

CID.. 2017.03.03. 20:16:43

@Karipapa01:Na, ezt is megtudtam.

@pelinkovac: Te meg leszel szíves megváltoztatni a nicknevedet, akár hányszor olvasom, összefut a nyál a számban:)

Dikusz 2017.03.03. 21:07:08

@CID..: már épp akartam írni én is, hogy szívesen innék 1+ kupicával :))

beste 2017.03.04. 14:47:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
ebben az esetben hátranézek a kutyára és közlöm a parancsot: ÖLJ :)

beste 2017.03.04. 14:48:59

@laci_52:
már elnézést. Beengedem őket a saját házam területére (esetleg). De nem a szomszédéba.

Dikusz 2017.03.04. 20:25:52

@CID..: Arrafelé könnyebb hozzájutni, én is csak akkor tudok inni, ha lemegyek Szegedre:)))

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.03.04. 23:05:56

A szomszéd telke és a szomszéd feletti szomszéd telke egymás fölött van. Alul van az idős néni, felül pedig a (szolgalmi jogos) gonosztevő nemfizető. Jött a két szerelő kikötni és a gonosztevő nem volt otthon hetek óta. Az idős nénit azzal fenyegették, hogy ha nem engedi fel a saját telkén át a szerelőket, levágják a vezetéket és neki sem lesz árama. Ez az ELMŰ szolgáltatási területén volt és a néni beengedte a zsaroló geciket...
süti beállítások módosítása