Tékozló Homár

Mindenki maradjon Séma Mária!

2017.10.31. 14:50 | Homár Hilda | komment

shutterstock_560132017.jpg

Manapság már szinte senki sem veszi fel a Minta Jánosné nevet csak azért, mert beházasodik a Minta családba, és a Mintáné Séma Mária verzió is visszaszorulóban van, ami már csak praktikus okokból is nagyon helyes az alábbi okmányirodai és  postai közös bénázással összehozott sztori alapján.

Kedves Tékozló Homár,

szeretném megosztani a történetem, remélem lehet belőle tanulni. A nevem legyen csak Lné.

Idén augusztus 1-jén férjhez mentem egy vas megyei településen, csak kis, polgári esküvő volt. Még aznap bementem az ottani okmányirodába (Celldömölk), hogy új iratokat csináltassak az új, férjes nevemmel. Az csak egy dolog, hogy milyen arrogáns, nemtörődöm módon kezeltek az ügyintézők (tisztelet a kivételnek, aki a lakcímigazolómat csinálta, pikk-pakk, teljesen normális volt, előtte ő is végighallgatta miket csinált velem a másik két kolléganője).

Külföldön dolgozunk a párommal, és még aznap visszaindultunk, igazából csak az esküvő miatt ugrottunk haza pár napra. Így a személyi leadása, és az új megvárása (8 nap), nem volt opció számunkra. Maguktól nem ajánlották fel azt a lehetőséget, hogy csináltassak útlevelet (így addig nálam maradhat a személyi, és elutazhatok az országból), nekünk jutott eszünkbe. Nagy nehezen felvették az adatokat, csináltak egy díjnyertes fotót, amit meg sem mutattak. Kézbesítési címnek az egyik barátnőm (aki az egyik tanú volt) címét adtam meg (Veresegyház), nála hagytam postai meghatalmazást (Ez is egy külön kis történet: A postán 3-an néztek a meghatalmazásra, mint borjú az új kapura. Ugyanis az útlevél már az új, férjes nevemre jön, viszont így a meghatalmazáson még nem tudok feltüntetni személyi okmány számot, mert a személyim még a régi, leánykori nevemre szól, az útlevél meg az új nevemmel meg majd abban a levélben lesz, amire szól a meghatalmazás. Végül nagy nehezen leigazolták a személyemet, amivel érvényessé vált a meghatalmazás. Legalábbis remélem!) Azt hittem ezzel vége a nehezének.

Vártam 1 hónapot, hogy megérkezzen a barátnőmhöz a levél, de sem postai értesítő, sem a postás nem jelent meg. Éreztem, hogy valami nem stimmel. Felhívtam a celldömölki okmányirodát, akik elmondták, hogy ők már augusztus 7-én feladták postára az útlevelet, náluk nincs. Kértem tőlük egy küldeményazonosítót, amivel a posta ügyfélszolgálatán tudtam érdeklődni. Itt kiderült, hogy a rendszerben szereplő adatok alapján kétszer is megpróbálták kézbesíteni (10-én és 17-én) a levelet, de sikertelen volt - oka ismeretlen. Nem értem, hogy miért nem dobott be a postás értesítőt, ha nem volt otthon senki. Írtam egy panaszlevelet a postának, de a válaszlevelükben 30 napos válaszolási határidő szerepel. Szóval innen egyhamar nem lesz válasz.

A posta ügyfélszolgálata továbbá elmondta, hogy 29-én visszaküldték a feladónak a levelet, mivel nem jelentkezett érte senki. A postafiókszám alapján a Gödöllő 1-es posta kapta, akiket nagy nehezen elértem telefonon, és elmondták, hogy náluk már nincs, odaadták a Gödöllői Kormányhivatalnak. Ekkor már napok óta telefonálgattam, mert senkit nem lehet elérni, de a Gödöllői okmányirodánál is tagadták a levelet, és átirányítottak a Veresegyházi Okmányirodához, mondván, a levelet ebben a városban próbálták kézbesíteni, itt őrzik az útlevelet. Őket viszont nem értem el sehogy, pedig délelőtt és délután is próbálkoztam szorgosan.

Ekkor gondoltam, hogy akkor felhívom a kormányhivatal központi számát, ahol talán tudnak segíteni. Próbált adni egy email címet is a veresi okmányirodához, de a kukacot kifelejtette belőle, majd mikor rákérdeztem, akkor arrogánsan odaszúrta, hogy hova is kéne tenni - nem oda, mert visszapattant az email -, így utána még én próbálgattam, hol is van a kukac a hosszú email címben. Bár sikerült megtalálni, de azt nem tudta a levelező kézbesíteni, valószínűleg betelt az email fiók.

Második körben a kormányablak ügyfélszolgálatán határozottabban léptem fel, ezt érezhette is az ügyintéző, mert egy illetékest kapcsolt az ügyben. Ő elmondta, hogy az állandó magyar lakcímem szerinti okmányirodában (Újpest) kell keresnem az útlevelet, itt őrzik 1 évig. Adott telefonszámokat is. Természetesen nem veszik fel itt sem a telefont, pedig 2 napja próbálkozom. Itt valaki megunhatta, hogy csörgök, és átirányíthatta a hívást máshová. Ugyanis ha hívom őket, akkor kicsörög, de már megy a hívás perc:másodperc számlálója az első csörgéstől kezdve. Egyik nap aztán sikerült egy telefonközpontos kapcsolással elérni valakit, aki közölte, hogy náluk nincs. Majd jött tőlük egy email is, hogy az igénylés helye szerinti okmányirodában kell keresni - ami persze, legalábbis jelen esetben, nem volt igaz.

Itt senki sem dolgozik? Szerintem legalább 100 hívást intéztem, 3 hete üldözöm az útlevelemet, amit kifizettem, és szeretném használni, intézni a többi iratom névátírását, bankok, egészségbiztosítás, stb. Ki fogja kifizetni nekem a telefonálgatásokat? És az időt, amit ebbe fektettem? (költői kérdés) Nevetséges és felháborító az egész.

A történet vége, hogy 3. hete próbálkoztam már, amikor a veresi okmányiroda központi telefonszámán felvették a telefont. Itt javasolta a hölgy, miután elpanaszoltam a bajom, hogy a kifejezetten okmányirodai vonalat nem veszik fel napok óta, hogy több melléket is hívhatok, az mind hozzájuk tartozik. Az 5. mellék volt sikeres, ahol újra elmeséltem az egész történetet, és közölték velem, hogy két tanus meghatalmazással lehet csak átvenni az útlevelet. Mivel ilyet nem, csak postai meghatalmazást hagytam a barátnőmnél, ezért elmondtam, hogy újabb 1 hónapot nem fogok és nem tudok várni (így is 2-nél tartottam) az útlevelemre. A hölgy mondta, hogy menjen be a barátnőm a postai meghatalmazással, és meglátják. Én ezt biztatásnak vettem, a barátnőm még aznap be is ment. De természetesen nem adták oda neki.

Másnap már kicsit paprikásabb voltam, elmondtam, hogy ne szórakozzanak már velem, és sikerült elérni, hogy az irodavezetővel egyeztetve kivételt tegyenek, és valahogy mégis kiadták a barátnőmnek a postai meghatalmazás (bár értem, ez "csak" a posta által hitelesített) alapján. Ma kereken 2 hónapja, hogy megigényeltem az útlevelet, amit a posta és a különböző okmányirodák töketlensége, és telefonos elérhetetlensége miatt csak most kaptam kézhez. Remélem, innentől már minden simán megy a különböző szerveknél a névátírással.

Köszönettel:

Lné

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.31. 15:21:06

Nem kell nevet változtatni, abból csak a baj van. Külföldön úgyse mennek semmire azzal, hogy Lné.

borso 2017.10.31. 15:21:17

köszöntjük magyarországon.........

Darth Revan 2017.10.31. 15:21:26

Most ennek a tortenetnek mi koze van ahhoz, hogy a nok milyen nevet vesznek fel hazassagkotes utan?

" A nevem legyen csak Lné."

???

Kozben fogadjunk, hogy P-né. Amugy nem mindegy, hogy hivjak? Marmint ebben a tortenetben nem igazan jatszik szerepet

Terézágyú 2017.10.31. 15:26:02

Hú, de hosszú... nem is értem :(

Tanulság, hogy egyszerre csak egyet csináljunk a hivatalban, mert összezavarodnak :(

"Így a személyi leadása, és az új megvárása (8 nap), nem volt opció számunkra. Maguktól nem ajánlották fel azt a lehetőséget, hogy csináltassak útlevelet (így addig nálam maradhat a személyi, és elutazhatok az országból), nekünk jutott eszünkbe."
???? Nem mindegy, hogy az új igazolvány elkészülését nem tudjátok megvárni, vagy az útlevélét...?...
Ez mindenképpen idő.

sanyi_a_hegyrol 2017.10.31. 16:11:27

sosem ertettem mi a francnak kell nevet valtoztatni hazassag utan.
Az okmanyiroda, meg az egesz apparatus, kormanyablakostul, meg minden szarostul ugy szar ahogy van. En 5 honapja probalok ugyet intezni, termeszetesen az en anyagi karomra.

ptspts 2017.10.31. 16:21:02

@sanyi_a_hegyrol:

> sosem ertettem mi a francnak kell nevet valtoztatni hazassag utan.

Elsősorban jelképes okát látom: a névváltoztatás kifejezi a pár összetartozását. Ha valakinek ilyen jelképek feleslegesek, akkor fölösleges nevet változtatnia, és talán megházasodnia is fölösleges (hacsak nem adózási és egyéb pénzügyi szempontból).

Fogyasztóvédelmi szempontból érdektelen, hogy miért akar nevet változtatni a posztoló. Az számít, hogy akar, törvényileg lehetséges, befizette, intézkedett, és ennek ellenére nem kapta meg időben a szolgáltatást.

.Manyecska 2017.10.31. 16:29:47

@ptspts: elsősorban ha már volt férjnél és válás után is használta a férges nevét- mint én...- akkor hülyén nézne ki az új férjjel!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.10.31. 16:46:13

Megmosolyogtam, amikor az emailcímben próbálták a kukacot vhová tenni és van egy tippem mire gondolt az ügyintéző, hogy hová kéne igazából ! :D

sanyi_a_hegyrol 2017.10.31. 16:50:23

@ptspts: szerintem a par osszetartozasat nem a nevvaltoztatas, de meg csak nem is a hazassag fejezi ki, de ez tenlyeg ideologia/preferencia kerdese.
Adozasi es penzugyi szempontokat figyelembe veve hazasodni meg aztan vegkepp a nagy romantikus egybekeles szembekopese :)

@stakeholder Manyecs: valas utan a neved visszavaltasara mar nem maradt pengo a malacperselyben? Milyen ugyvedet fogadtal aki nem volt kepes rendesen megkopasztani a Zembert? :)

ptspts 2017.10.31. 17:14:23

@sanyi_a_hegyrol:

> szerintem a par osszetartozasat nem a nevvaltoztatas, de meg csak nem is a hazassag fejezi ki

Szerintem se a névváltoztatáson vagy a házasságon alapul, de sokminden kifejezheti (értsd: sokmindenben megnyilvánulhat), például névváltoztatásban és házasságban is.

> Adozasi es penzugyi szempontokat figyelembe veve hazasodni meg aztan vegkepp a nagy romantikus egybekeles szembekopese

Egyetértek. Nekem az is jó, ha a romantikusok szívből házasodnak, és a házassággal és a névváltoztatással is kifejezik az összetartozásukat, és az is jó, hogy a nem romantikusok érdekből (pl. adózási és pénzügyi szempontok szerint) házasodnak.

.Manyecska 2017.10.31. 17:15:41

@sanyi_a_hegyrol: akinek két anyja van az menjen: bankba, okmányirodába, stb..személyi, jogsi, lakcímkártya, TB-kártya..válás után az ember élvezi az életet!!!! :D...megjegyzem ma voltunk a Zoo-ban 14 év alatt ingyenes vót, mondom a legkisebbnek lesz helovín-parti, aszongy "miiii heroin-parti??" na most ezeknek már mindegy is....

Pyrrhus 2017.10.31. 17:34:32

Most már legalább digitálisan és elektronikusan se tudja a hivatal bal keze, hogy mit csinál a jobb keze.

123bogi 2017.10.31. 17:40:13

@stakeholder Manyecs: Éppen ezért jó megtartani a lánykori nevet.
6-8 férjet is elfogyaszthatsz, nem kell rohangálni irodáról-irodára.:D

sanyi_a_hegyrol 2017.10.31. 18:07:10

@stakeholder Manyecs: elvezted az eletet mi?
- Biro ur, akkor mi most mar hivatalosan sem vagyunk egymasei tobbet?
- Igy van!
- Yolo, irany a Coro!

asdf 2017.10.31. 18:30:13

@Darth Revan: az a köze van hozzá, hogy ha kér új személyit az új nevére, azt nem csinálják meg azonnal és nyomják a kezébe, ellenben a régi személyijét rögtön érvénytelenítik, ergo nem tudta volna mivel elhagyni az országot (mert az új személyi igénylését igazoló papírfecni nem jó utazáshoz).
Tehát a terv az volt, hogy:
- új névre útlevél
- régi személyivel ország elhagy
- új útlevél annak elkészültekor birtokba vesz, innentől már ezzel utazik és leszarja mi van a személyivel
- új névre új személyit igényel a régi azonnali érvénytelenítésének terhe mellett, aztán majd kész lesz, amikor kész lesz

sanyi_a_hegyrol 2017.10.31. 18:52:53

@asdf: oder a ker meltanyossagi alapon egy masodutlevelet, masnapra. Azzal egy evig minden fasza, ezzel a lendulettel uj hagyomanyos utlevel es szemelyi megigenylese, azt' egy ev mulva csak meglesz.
Kicsit draga, de en siman kifizetnem, hogy ne kelljen emiatt baszakadonom németbű'!

Kondom Keselyű 2017.10.31. 19:37:42

szerintem amikor valaki olyan adminisztrativ munkat kap,amit az adofizetok finnansziroznak, az elso napon munkavedelmi oktatas helyett megkapjak Kafka osszes muvet :)

Erőlködj csak 2017.10.31. 23:39:59

Én is csináltattam útlevelet. Egy évig őrzik az igénylés helyén és az elkészülés tényét ügyfélkapun jelezték. Legközelebb mikor mentem haza csak átvettem.

Erőlködj csak 2017.10.31. 23:45:06

@asdf: Nem érvénytelenítik a régi személyit addig, amíg az új meg nem érkezik. Az átvétel pillanatában vonják be a régi okmányt. Legalábbis nálam így történt alig egy éve.

.Manyecska 2017.11.01. 09:33:26

@123bogi: ki az a hülye aki a lánykorára akarna emlékezni?? :DD Amúgy ha neked lenne olyan neved ami nemmagyar, hosszú és folyton betűznöd kéne /és akkor sem értenék/ szerintem pl. a Takácsnétől is magad alá vizelnél te is örömödben.:DDDD

NAV tolmács 2017.11.01. 12:54:46

Lézer János szerint csökkent a bürokrácia, egyszerűen egy helyen minden intézhető a kormányablakban.
Mi itt a gond?

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.11.01. 16:42:25

A hazánkban megszokott bürokratikus ügyintézés loopjába került a hölgy, főszerepben a sok-sok vállrándító, kioktató, telefont fel nem vevő, aktatologató, felelősségáthárító könyökvédős hivatalnok siserehadával.

The Good Boy 2017.11.01. 16:52:57

na, én meg pár napja az ügyifogyikapun letiltottam az adataim külső elhasználhatóságát, illetve kereskedelmét. Kíváncsi leszek, ér-e valami, vagy továbbra is bombáznak majd az általam soha nem látott, "velük semmilyen kapcsolatban soha nem voltam" kategóriájú cégek, szervezetek. Külön kíváncsi leszek, hogy ezentúl kapok-e még a graz-i betegtől szívbemarkoló levelet, meg visszaküldendő kérdéssort...
Megjegyzem, nem kicsit van eldugva ez az opció... Talán nem véletlenül.

Kondom Keselyű 2017.11.02. 06:47:35

@Első Általános Bizonytalanító:
a telefon azert durva,mert rengeteg hivatalban ugy allitja ossze beosztast a fonok,hogy nincs is senkinek kiadva feladatkent. gondolom,ha mondjuk a tescoban lennel penztaros,te se hagynad ott a kasszat es a vevoket,hogy felvehesd a telefont a vevoszolgalatos helyett.

Kondom Keselyű 2017.11.02. 06:50:10

erdemes azzal szorakozni,h 1-2 nap csorgetes utan bemesz, es onnan kezded el hivni oket,nezve a reakciokat (gyorsan kialakul amugy az immunitas a csorgesre a dolgozokban)

Erőlködj csak 2017.11.02. 07:03:12

@Kondom Keselyű: Ha egyáltalán csörög a telefon. Ha kihúzzák a telefonzsínórt, akkor nálad olyan mintha csörögne, nála meg néma.

Terézágyú 2017.11.02. 08:02:45

@asdf:
"- új útlevél annak elkészültekor birtokba vesz, innentől már ezzel utazik és leszarja mi van a személyivel

de az új személyi elkészülése ugyanannyi időbe telik mint az útlevélé, nem?

"az a köze van hozzá, hogy ha kér új személyit az új nevére, azt nem csinálják meg azonnal és nyomják a kezébe"

Merthogy annak így kéne lennie? Nyugaton az új plasztik-igazolvány elkészülése megvárható?

"ellenben a régi személyijét rögtön érvénytelenítik"

Ez ma már nem így van. 10 éve még így volt, de ma már csak akkor vonják be a régit, amikor átveszed az újat személyesen...
Persze ha a pószter postán akarta megkapni, akkor lehet hogy rögtön bevonják, ez a hátránya a postázásnak...

Mellesleg:
"Külföldön dolgozunk a párommal, és még aznap visszaindultunk, igazából csak az esküvő miatt ugrottunk haza pár napra. Így a személyi leadása, és az új megvárása (8 nap), nem volt opció számunkra."

Rólam igazán nem lehet mondani, hogy ellensége vagyok a külföldi munkavállalásnak - de most mégis mire számított a pószter? Hogy egy napra hazajön, azalatt megházasodik, átíratja minden iratát, és még aznap utazik is vissza...???

Terézágyú 2017.11.02. 08:04:21

@Első Általános Bizonytalanító:
"A hazánkban megszokott bürokratikus ügyintézés loopjába került a hölgy, főszerepben a sok-sok vállrándító, kioktató, telefont fel nem vevő, aktatologató, felelősségáthárító könyökvédős hivatalnok siserehadával. "

Ilyenek ezek a magyarok.
Mármint ha hivatalnokok. Mert ha vállalkozók, vagy éppen ügyfelek, akkor semmi baj nincs velük.

Terézágyú 2017.11.02. 08:07:36

@sanyi_a_hegyrol:
"Azzal egy evig minden fasza, ezzel a lendulettel uj hagyomanyos utlevel es szemelyi megigenylese, azt' egy ev mulva csak meglesz."

Nem tudom mit szívóztok ezzel a "majd csak meglesz"-szel. A pószter is írja, hogy 8 napra ígérték az új iratait. Ez nem olyan hosszú idő - csak a pószternek sok, mert ő AZONNAL akarta.

Spambella 2017.11.02. 08:34:10

@Darth Revan: De igen, pont hogy szerepet játszik. Ha megtartja a lánykori nevét, akkor nem kell az összes hivatalos iratát cserélni, és nincs ez az egész bénázás.

@Erőlködj csak De igen, érvénytelenítik, ha bevállalod a dupla kaland kockázatát, azaz postai úton kéred az újat, és nem személyes átvétellel a hivatalban.

Erőlködj csak 2017.11.02. 08:51:22

@Spambella: Annak meg úgy kell....
Amúgy meg ha valaki digitális aláírással kér személyit, ez valami új bizbasz, akkor meg nem is postázzák, kizárólag személyesen vehető át.

Terézágyú 2017.11.02. 08:59:04

"Kézbesítési címnek az egyik barátnőm (aki az egyik tanú volt) címét adtam meg (Veresegyház), nála hagytam postai meghatalmazást"

Most akkor a külföldön lévő pószter egy ismerőse címére/nevére akarja küldeni az elkészült friss okmányát???

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.02. 09:34:35

@Terézágyú: hát a poszter szereti, ha egy kicsit ropogtatja az élet.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.02. 09:36:27

By the way útlevélből van azonnali kiállítás (24 órán belül). Egy olyat kellett volna csinálni, az jó mindenre, személyi igazából nem is kell. Ezzel az összes baszakodás elkerülhető lett volna.

Terézágyú 2017.11.02. 09:46:59

@onlajnok:
Hát, azt nem ajánlották fel nekik?
Vagy a 24 óra is sok volt a pószternek?
Vagy ez a fajta útlevél túl sokba kerül...?
.....

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.02. 09:48:43

@Terézágyú: Nem tudom, de az lenne a minimum, hogy ha már a speciálisnál is speciálisabb a helyzetem, akkor utána nézek, hogy tudnám megoldani. Amúgy igen, elég sokba kerül, 39k, de lehet ennyit eltelefonált, elidegeskedett a poszter és igazolványa még mindig nincs. Szóval a drágaság relatív.

Terézágyú 2017.11.02. 09:49:39

@onlajnok:
"Nem tudom, de az lenne a minimum, hogy ha már a speciálisnál is speciálisabb a helyzetem, akkor utána nézek, hogy tudnám megoldani."

:)
nagyon igaz...

Xezs6 2017.11.02. 10:08:19

Kezeket fel aki nem olvasta végig!

Terézágyú 2017.11.02. 10:19:19

@Xezs6:
"Kezeket fel aki nem olvasta végig! "
Igen, alapvetően a postával van a baja a pószternek :)

.Manyecska 2017.11.02. 13:25:33

@Terézágyú: most akkor Apti postás, vagy mi van?

sanyi_a_hegyrol 2017.11.02. 14:11:00

@Terézágyú: ha elolvasod amit irtam, akkor megerted. Mivel neki azonnal kellett, nem pedig a 8 napos igeret (ami valljuk be vagy lesz 6 vagy 92 a 8 helyett) igy leirtam egy valid, magyar okmanyirodak szamara is TELJESITHETO opciot.
Ha hagyod szopatni magad, akkor persze mindegy, de ha hijan vagy idegeknek, turelemnek es idonek, akkor inkabb csinalod ezt. Mert persze ezt egyik ugyintezo droid se fogja elpofazni neked, hogy amugy lehet ezt is. Mert amugy az ugyfelszolgalat is segghulye az ugyintezeshez. Nem kezdem el, hogy tavasszal miert akartam rajukboritani az egesz okmanyirodat. 3 ember, ugyanazon szervezet, 3 teljesen kulonbozo velemeny, ebbol ketto a helyszinen vitatkozik EGYMASSAL, nekem meg 3 ora mulva indul a gepem, kosz hello tobb idot toltottem veletek mint anyammal.

Xezs6 2017.11.03. 22:49:30

@sanyi_a_hegyrol: Ez nálad valami extrémsport, hogy így kicentized a dolgokat?
süti beállítások módosítása