Tékozló Homár

Hogy kerül a banán a karácsonyfára?

2006.11.09. 13:29 | homár nak | Szólj hozzá!
A jelek szerint vészesen közeleg a karácsony, mikulás pláne, legalábbis errõl tanúskodnak az élelmiszerüzleteket elárasztó csokimikulás hadak és szaloncukorhegyek. A sarki Matchban fedeztük fel a következõ, számunkra újdonság erejével bíró, édességipari terméket ("csokoládéval bevont banán ízû zselés szaloncukor", áll a dobozon). Szlovák testvéreinknek hála, túl azon hogy belevágunk az idõszakhoz illõ pótcselekvésbe, a szaloncukor-tesztelésbe, a pozsonyi Figaró gyár "Zlaté Salonky - banánové" kódnevû üdvöskéje kiváló alkalmat nyújt a csokibanán (lásd még: banános csoki, schokobananen) vezérfonal felvételére is. (E témában született korábbi Homárposztok itt, itt, itt, itt és itt.)

A 450 grammos dobozban rendes karácsonyi bonbonok fekszenek elvágólag: hagyományos, fehér papíron arany fémfólia kombóba csomagolt zselés szaloncukinak hinné a felületes szemlélõ a beltartalmat. A dobozon gõzmozdonyos, dimbes-dombos, havastájas karácsonyi idill erõsíti a koncepciót, miszerint itt szaloncukrot akarnak ránk tukmálni. Hálistennek a kóstolás során el lehet hessegetni mindenféle émelyítõ ünnepi asszociációt: a rideg karácsonyi külsõ mögött igazi érzõ schokobananen szív dobog.

A közösségi kóstoló során a szerkesztõség banános csoki addiktjai elismerõen cuppantgattak, de még a szkeptikus hangok is ("szlovák banáncsoki? ugyanmár...") hamar elhalkultak ("hm, egész jó"). Az ünnepi gasztronómiai élménykört a trópusokig kiterjesztõ banánové szaloncukor megrendítõen élénk banánízzel kényeztet, a vékony csokirétegbe bújtatott belsõ enyhén zselészerû, cseppet sem kemény és éppen annyíra édes, hogy nem ragasztja össze a nyelvet a szájpadlással. A dobozra nyomtatott tájékoztató szerint 1,2 százalék banánsûrítmény és hozzáadott banánaroma felel az ízvilágért.

Ha nagyon kötekedni akarnánk (de igazán nem is), akkor az enyhe citromos utóízt vethetnénk a termék gyártóinak szemére, akik minden bizonnyal a Metró zenekar idevágó slágerén nevelkedtek. A hibakeresés csimborasszója persze az lenne, ha a bonbonok banánformájának hiánya miatt kezdenénk nyafogni. De mi ezt nem tesszük, és a végére már csak annyit biggyesztünk, hogy a csaknem félkilónyi banános élvezet már-már baráti áron szerezhetõ be: 699 forintunkba került egy doboz.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása