Tékozló Homár

Re: Parasztlázadás a Várban

2007.10.11. 13:42 | jackyll | 158 komment
Legutóbbi vendéglátóipari panaszunkra terjedelmes választ küldött a várbeli egység tulajdonosa, amiben többször is elnézést kér. Kár, hogy a felvezetésben viszont szervezett lejáratókampányt és összeesküvést gyanít. Viszont ha tényleg így gondolja, különösen érthetetlen, miért nem a vendéglős kollégák lejáratókampányára gyanakszik, hiszen ha valakinek, nekik még érdekükben is állhatna őt bemocskolni (bár minthogy vendégei 90%-a külföldi, akik nem olvasnak Homárt, ennek sincs sok értelme):
Én annak a kávézónak vagyok a tulajdonosa, amelyről egy igen igazságtalan cikkjük jelent meg a héten. Én is indexes vagyok, és szeretem a portáljukat, úgy gondolom valóban pártatlan, objektív újságírást művelnek. Ezért gondoltam, hogy esetleg örülnének a másik fél verziójának is, ezüsttálcán. Elöljáróban annyit, hogy majd leestem a székről, amikor elolvastam ezt a gondosan koreografált kamugyűjteményt. Még annyit fűznék hozzá az esethez, hogy nagy valószínűséggel Miklós úr profi, mert így utólag rákérdezve másik két vendéglős kolléga is panaszkodott hasonlóra a Vár területén. Néma turisták bejönnek, feltűnően fényképezkednek, provokálnak, majd magyarul beszólnak. Drága barátaim, akkor fogunk B-be jutni, ha felül tudunk emelkedni ezen az állandó segíteni-nem-de-ártani-azt-nagyon-tudunk mentalitáson. Kedves Miklós úr, Önnek ez miért jó?

Mindenekelőtt szeretnék magam is bocsánatot kérni Miklós úrtól és társaságától a péntek esti elfogadhatatlan incidens miatt a budai vári kávézómban. A szóban forgó alkalmazott egyébként egy intelligens, kedves, három nyelven beszélő, szakképzett kolléga volt, mi sem értjük mi történhetett vele. Bár ez volt az első panasz rá, a dolog súlyánál fogva természetesen még aznap fegyelmivel, azonnali hatállyal megszűnt a munkaviszonya.

Mint tapasztalt vendéglátós tisztában vagyok vele, hogy semmilyen mentség nem fogadható el egy ilyen megalázó eset enyhítésére. Azt azonban mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy nem „Helló”-val köszöntjük a vendéget. Mivel első ránézésre nem tudjuk eldönteni egy hozzánk betérő anyanyelvét, a munkaköri leírásban szereplő hivatalos megszólítás este: „Jó estét, Willkommen, Good evening!” Ha fiatalos vagy jó hangulatú a társaság, esetleg: „Jó estét!, Willkommen, Hello!” Hosszú „L”-el és nyújtott „O”-val. Valószínűnek tartom, hogy Miklós úr csak egy részletet hallott ebből.

Ezen felül a mi kávézónk igen közkedvelt ’fotó-célpont’ a váron belül. Mivel máshol ugyanez a szolgáltatás pénzbe kerül, van, hogy teljes turistacsoportok, az idegenvezetőik közbenjárásával elfoglalnak egy panorámás ablaksort, csak hogy lefényképezzék a várost. Ahogy három éve mindig, idén is örömmel engedjük be őket, és a tapasztalat az, hogy dolguk végeztével szinte kivétel nélkül mindegyik asztalhoz ül, és a vendégünk lesz. Munkánk során számtalanszor találkozunk spontán, szervezetlen ’fotó-csoportokkal’, akik – finoman szólva is – nem veszik figyelembe, hogy egy kávézóban vannak, betömörülnek egy helyre, a szebb kilátásért széthúzzák a székeket, asztalokat; ha nincs szabad hely beállnak már asztalnál ülő vendégek mellé/elé. Ez esetben az utasítás az, hogy csakúgy, mintha a kávézó szolgáltatásait szeretnék igénybe venni, köszöntjük őket, és a „Kérem, foglaljon helyet, Nehmen Sie Platz bitte, ill. Please take a seat” fogadóüzenet kíséretében az asztalukhoz kísérjük őket, hogy a többi vendég is élvezhesse azt, amiért betért.

Természetesen ehhez a vendég kooperációja is szükséges. Az esetek 99%-ában vagy megköszönik a lehetőséget és elköszönnek, vagy leülnek valahova, és rendelnek egy kávét (amely épphogy meghaladja pl. a Halászbástya belépőjegy árát). Van egy elég markánsan elkülöníthető csoport azonban, akik nem értik, hogy miért szólongatja őket egy pincér, és mit is akarhat, általában nem is hallják. „De hát igen nehéz felébreszteni valakit, aki valójában nem is alszik.” Ez esetben az a szigorú utasítás, hogy a vendéget hagyni kell felfedezni, hol is van tulajdonképpen. Eddig ez mindig bevált, és a konfrontáció legapróbb csírája nélkül, az esetek 100%-ában sikerült kezelni a helyzeteket; előbb-utóbb tényleg kávézóként tekintenek a helyre, maguktól.

És itt hibázott végzeteset a volt felszolgálóm: Október 5-én este 18:00 és 21:00 óra között egy szlovák csatorna (JOJ), egy már nálunk is bemutatott párkereső-valóságshow műsort forgatott a kávézó területén, ahová a szóban forgó pincér volt kirendelve, hogy külön őrizze a közeli mellék-bejáratot. A betérő vendégeket a forgatás helyszínétől eltérő irányba kellett kalauzolnia, anélkül, hogy a forgatást zavarná. Miklós úrék társasága a forgatási helyszín felé indult és úgy tűnt, nem beszélnek sem magyarul, sem németül, sem angolul, nem reagáltak semmilyen megszólításra. A felszolgáló háromnyelvű, többszöri köszöntése ellenére is levegőnek nézték és folytatták útjukat a forgatásra előkészített helyszín felé. Ekkor a pincér utánuk sietett, ismét (már csak angolul) megkérdezte, hogy segíthet e, (May I help you?). Mire a társaság hölgy tagja magyarul megjegyezte: „Na menjünk innen, ezek parasztok!” Ez volt az a pillanat, mikor alkalmazottamnál – vendéglátós szemmel egyébként teljesen indokolatlanul, hallhattunk már sokkal cifrábbakat is – eltört a mécses, és felvette a már ismert kioktató hangnemet, amelyre természetesen nincs semmiféle mentsége, a vendég, még ha előre tudjuk is, hogy nem lesz vendég szent és sérthetetlen.

Elismerjük, és sajnáljuk a fent említett pökhendi stílust, és a kioktatást („Ha bemegyünk valahová, akkor az első, hogy köszönünk.”) Azt azonban kifejezetten cáfoljuk, és kikérjük magunknak, hogy valaha is üvöltözés, „harcállás”, vagy a Lánchídig hallatszó „senkizés” folyt volna bármely egységünkben, vagy azok közelében. Ez a kijelentés azért is enyhén túlzó, mert a helyszíntől pár méterre egy 30 fős stáb forgatott országos TV műsort, akik semmit sem észleltek az index.hu-n leírtakból (külön felhívtam telefonon a szervezőt).

Mikor a műszakban lévő üzletvezető (korábban ötcsillagos szállodákban dolgozott) észrevette a konfliktust, azonnal odasietett, hogy enyhítse a problémát, többször is elnézést kért a távozóban lévő csoporttól, a grátisz fogyasztást azonban már nem tudta felajánlani. Az egész eset 20 másodpercig tartott, és a felszolgáló közben – bár valószínűleg gúnyosan – de mosolygott, és egyáltalán nem üvöltözött, a „senki” szó el sem hangzott. Megjegyzem, működésünk óta ez az első ilyen incidens, és nagyon bánt a lelkiismeret miatta. Biztos vagyok benne, hogy ez az elszeparált eset többet nem ismétlődik meg, és kérném tisztelt Miklós urat, bocsásson meg nekünk, ha tud. Hogy ebben egy kicsit segítsünk, szeretnénk meghívni Miklós urat és társaságát a cégcsoport egy exkluzív, I.osztályú éttermébe (hasonló panorámával) a 2007-es év bármely napján. (E-mail a szerkesztőségben)

Még egyszer nagyon sajnálom a történteket, és remélem sikerül valamicskét feljavítani ebből a szerencsétlen esetből. Történjék bármi, érezze bármily sértettnek magát egy felszolgáló, ő akkor is a vendégért van, és mosolyog tovább; munkatársaink kivétel nélkül ilyenek. Mi a hazai vendégekre különösen odafigyelünk, grátisz italok és árengedmények várják őket. Higgyék el a vendégvárás, vendéglátás a Budai Várban nem ilyen. Vendégeink 90%-a külföldi, és maximálisan meg vannak elégedve a szolgáltatások színvonalával, rengeteg képeslapot, üdvözlőkártyát kapunk Brazíliától Koreáig. Nálunk (és mint általában az összes turisztikailag frekventált körzetben) a szakmai, minőségi és sokszor mennyiségi mérce is jóval magasabb, mint máshol. Máskülönben nem is működhetnénk. A kávézó tisztességes, keményen dolgozó munkatársai nevében elnézést kérek.

Tisztelettel,

A tulajdonos
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Subba Sógor 2007.10.11. 15:22:22

korrekt levél. ettől függetlenül oda kávézót építeni ősi román szokás...

Kifordított kacagány 2007.10.11. 15:22:57

a pincér meg jól megszívta(ha megszívta), de amúgy aki nem bírja a sötét vendégeket, az inkább válasszon más szakmát

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.11. 15:23:42

Rák Attantam, Majmász: van már korrektorblog, engem is küldtek már oda; ugyanakkor, mondjátok, EZ itt, nem arról szól, hogy bár van egy téma, de attól még mindenki kommentelget kedvére? :-)

Subba Sógor 2007.10.11. 15:25:59

hú most jut eszembe! anyázós vendégnek ingyenkaja? ööö, én a helyében biztos nem kérném...sejtem mik kerülhetnek bele tudtán kívül :DDDDD

Dr Net Elek (törölt) 2007.10.11. 15:27:48

Rák Attantam 2007.10.11. 15:09:48

És az lenne a blog cime, hogy keressünk a kákán (ékezettel!) csomót:)

Csak azt nem tudom, kik lennének a kommentelök?

eMM2 2007.10.11. 15:28:28

Subba Sógor!
Hát szvsz brassóit ne nagyon kérjen.Meg pörköltöt vagy borsostokányt se.Dehát az állítólag nem menza.

Majmász Gedeon 2007.10.11. 15:29:24

Rák Attantam: Jó ötlet, mindenki szidhatná szabadon anyámat, én meg javítgatnám őket. Pl. hogy nem fasszopó, hanem faszszopó, meg ilyenek. :)
Céadaoin: Nyomasd a címet!

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.11. 15:29:43

Net_Elek: még kérded...?
:-D :-D

eMM2 2007.10.11. 15:29:59

Net Elek!
Az a sok okostojás aki itt éli ki a nyelvész hajlamait.Javítgatnák egymást nagy élvezettel.

Secnir 2007.10.11. 15:38:08

rák attantam
isten őrizzen az apeh ellenőröktől bármilyen formában is.
amúgy az ügyvédek-bírók szövege a nem életszerű :D. a zugügyvéden tanultam, és nagyon jó duma. a múltkor a piacon mondta a kofa (délelőtt tízkor) hogy nem tud visszaadni ötezresből (valami 600ft lett volna a végösszeg) mondom neki, jóember, hajnalta kint van és nem tud visszaadni? ez nem életszerű.
2 perc múlva ott volt forintra pontosan a visszajáró, meg a rövidtávú nyitottpályás nyugtakörmölést is megnyerte 4 mp-el :D

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.11. 15:38:44

korrektor.blog.hu/

de egyáltalán nem olyan jó ott, mint itt, veletek :-)
ott nincs bazt... ööö, Batz papucs, se Palkovicsné, csak őszhajú (ősz hajú?), szemüveges (üveges szemű?) bácsik, antik íróasztalok mellett, banklámpák fénykörében, repedező pergameneket és fóliánsokat vizsgálgatva...

(ahogy én elképzelem, persze...)

Rák Attantam 2007.10.11. 15:38:50

Majmász Gedeon 2007.10.11. 15:29:24
"Rák Attantam: Jó ötlet, mindenki szidhatná szabadon anyámat, én meg javítgatnám őket."

Ezt nem mondtam, de ha bevállalod... Tényleg: mindenki szidhatja, de csak az nem lesz beperelve, aki helyesen ír! Na? :)


Céadaoin 2007.10.11. 15:23:42
"Rák Attantam, Majmász:...EZ itt, nem arról szól, hogy bár van egy téma, de attól még mindenki kommentelget kedvére?..."

Kommentelnék én a témáról, de mindig megakasztja valaki a gondolatmenetet holmi heyesíräsch ürügyén. :)

moli 2007.10.11. 15:42:37

a level elejet es veget ket kulonbozo szemely irta?!

felhaborito, hogy egy olyan ertekes helyet, mint a halaszbastya lezarnak a budapesti nep elol

Majmász Gedeon 2007.10.11. 15:44:37

Na akkor térjünk vissza a Halászbástyához. Kb. 15 évvel ezelőtt jártam ott utoljára, szabadon lehetett nézelődni lefelé, szép volt a kilátás. Azóta, ahogy olvasom, egy kávézó épült oda, amely eltakarja a kilátást. Jól értem? És ha nézelődni akarok, be kell ülnöm a kávézóba, és innom kell valamit? Mi van, ha én nem szeretem a kávét?

Rák Attantam 2007.10.11. 15:44:53

Secnir 2007.10.11. 15:38:08
"...2 perc múlva ott volt forintra pontosan a visszajáró, meg a rövidtávú nyitottpályás nyugtakörmölést is megnyerte 4 mp-el :D"

Hehehe! Ez jó! Gondolom, azért az öltöny-nyakkendő is megvolt, nem? :P

A kedvencem még ilyen témában a következő:
-Jaj, kedveském, de szép a krumplija! Mérjen nekem 2 kilót! De ugye olcsón adja, mert kisnyugdíjas vagyok!
-Tessék, mama, magának 150 forint.
-Kedveském, húszezresből tud visszaadni?

(Na, a fenti pincérnek itt is "eltörött volna a mécsese"! :DDD )

eMM2 2007.10.11. 15:54:01

Majmász G!
Nem, a Halászbásyta már ezer éve belépős.Magyarul ha fel akarsz menni rá fizetned kell.
Ez a kávézó gondolom olyan helyen lehet ahonnan lehet látni a pesti panorámát de azt azért kétlem hogy a Halászbástyára épült volna!:)

Subba Sógor 2007.10.11. 16:11:32

na tisztázzuk : a bástya teteje fizetős. a bástya egyik árkádos része a kávézó, a többi részen lehet nézelődni, igaz ott fák vannak :)
de nem az egész kilátás van elvéve. ettől még ugyanúgy pofátlanság oda ivót telepíteni, mint a lánchíd, illetve a vár másik végében a kardot tartó madár alá fabizbaszt építeni...hungisztán

Subba Sógor 2007.10.11. 16:13:26

ja és profi üzletemberek, mert szezon közepén éjfél elött 1/2 órával már mind bezárt, pedig tele volt a vár lézengő külföldivel. bár enni sehol sem lett volna kedvem, mert egy alap somlói volt vagy 1000 forint...horvátban a tengerparton olcsóbban kajálok.

Subba Sógor 2007.10.11. 16:16:35

eMM2 : rájás pizzát se nagyon kérjen ;)

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.10.11. 16:18:45

Az a seggfej, aki odaengedte építeni azt a kávézót.

Secnir 2007.10.11. 16:22:03

öltöny-nyakkendő nem volt, volt viszont feleség, aki a párbeszéd alatt szigorúan nézett körbe-körbe. úgy gondolom, az összhatás kelthette benne a feszültséget.

Halászbástya. meg templomok meg egyéb nemzeti örökségek. szvsz szigorúan ki kellene tiltani mindenféle árusítást stb. ezekből az épületekből, illetve a környékéről. erősen rontja az összképet.
erről jut eszembe: két éve voltunk osztálykirándulni (mint kísérő voltam, megjegyzem). (huh, a várost elfelejtettem talán pécsen). templomba be. bejáratnál nyanya áll szigorú nézéssel, közli: 500 pénz/kopf. na mondom, ok, rendeztem. monodm, szamlat kérek - elszámoláshoz kell. erre kezembe nyom kb 200 db katolikus képeslapot. mondom ez mi? azt mondja, hogy ő nem tud számlát adni, mert vmi keresztyény közösség tagja, és adományért nem tud számlát adni. mondom milyen adomány? belépőt kért?!
itt ey kicsit zavarba jött, és elkezdett hebegni-habogni, hogy ez itt nem is igazából belépő, hanem lehet adomáynozni és azért kapsz levlapokat meg ilyenek.
mondom maga itt a üzemeltető?
nem.
jó, akkor pénz vissza most, vagy rendőrt hívok. levlapok és a pénz újra gazdát cserélt. bementünk.
jött utánunk egy német csoport, már messziről magyarázta nekik, hogy 500 ft vagy 2 ejró a belépő. anyád.
asszony németet tanít. hátrablattyogott, és tájékoztatta a németeket a helyzetről. rövid időn belül leüvöltötték a néni fejéről a szmüveget, ott is pénz meg levlap vissza. kötsög lehúzos banda. úgy felhúztam magam, hogy nem is volt kedvem megnéznia templomot.
utólag megnéztem, ingyenes volt a belépő.

Subba Sógor 2007.10.11. 16:22:20

javítás: a bástya mindkét oldali alsó része kávézó. a középső, a lépcsősorra néző rész (nem árkádos) ingyenes. teteje mindenhol fizetős, cserébe csak hegedűsök, rajzolók, baccpapucsosok és palkovicsnék zavarnak a kilátásban, pincérek nem :)))

tényleg, a kínai nagy falon, vagy a grand canyon oldalában miért nincs kávézó? persze úgy, hogy elvegye a kilátást...

marczipán · www.marczipan.blog.hu 2007.10.11. 16:23:09

nekem az teccik, hogy azert szereti az indexet, mert objektiv, blabla aztan megis megkerdolyelezi, hogy mivolt. a level szep hosszu, sok a rizsa keves a tartalom, inkabb mintha sajat maganak nyalna. szegeny pincert sajnalom a vegere, bar lehet, hogy nem kene, mert ugyanazert ketszer is belerugtak. minek fegyelmi, ha ugyis lapatra teszi. rugja ki siman oszt pa. a t. tulaj tuti nem beszel 3 nyelvet, mert en ennyi kozhelyet egy iljen kozrohelyes levelba ritkany latok.
ui; majmasznak tettem bele egy kis korrekturazni valot az esti filmig.

Dr Net Elek (törölt) 2007.10.11. 16:23:10

Céadaoin 2007.10.11. 15:38:44

"de egyáltalán nem olyan jó ott, mint itt, veletek :-)"

Csak óvatosan a dicsérettel, mer valaki elolvad, vagy eltörik nála mécses:)

hoppacska72 2007.10.11. 16:23:44

Mindkét felet meglehet érteni,hiszen van ugyanannyi bunkó pincér,mint bunkó vendég! Én is sok emberrel találkozom,(hentesüzlet)de én a fent említett pincérrel ellentétben,alkalmazom a tolerancia nevű orvosságot. A bunkó,paraszt embert pedig sokkal jobban felidegesíti,ha te mosolyogva bánsz vele és nem mutatsz semmi reakciót a hülye viselkedésére. És még a végén ő fogja magát szarul érezni. Ez tízből nyolcszor bejön. A maradék kettőnél meg nincs mit tenni,késsel kirohan,majd mehet a kolbászba!!! :-)) Tényleg nehéz annak,aki megpróbál "emberekkel"foglalkozni!

eMM2 2007.10.11. 16:25:29

Húbazze.Én ezer éve nem jártam arra de akkor tényleg rá lett építve a kávézó? De durva. Szerintem ma éjfélkor tépjük le az ajtaját akkor már úgyis be van zárva.:)

Subba mi a gond a rájás pizzával?

Subba Sógor 2007.10.11. 16:27:25

hozzájárulnék egy jófajta molotov árába a kávézókra dobandó, csak sajnos sérülne a bástya is... :(

Subba Sógor 2007.10.11. 16:30:06

eMM2 : nem rá, hanem bele az árkádba. anno azt még fotóztam, mert nem volt ott a sok megélhetési hummeres vállakozó érdekkör. most már nem lehet...

rájás pizza? subba.blog.hu/2007/10/10/terezanya_csapjad
:)))

nikii 2007.10.11. 16:33:05

"Szerintem ma éjfélkor tépjük le az ajtaját akkor már úgyis be van zárva."

Bátor kritika.

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2007.10.11. 16:34:23

Nehéz lehet hentesnek lenni. Tudod, hogy a disznókat hogyan kell precízen "feldolgozni", csak nem szabad. ;)

Subba Sógor 2007.10.11. 16:38:35

2 hónapja még nem is volt ajtaja :))
már várom, amikor be is üvegezik és kívülről felcsavarozzák a klímákat, nesze neked világörökség címszó alatt...

Magyarország : minden ellopható, csak legyen elég nagy a pofád. minden eladó csak legyen elég sok a pénzed. minden megúszható, csak legyen elég sok befolyásos haverod.
egyéni ízlés szerint kombinálva is akár.

eMM2 2007.10.11. 16:39:18

Adlock júzer!
Viszünk magunkal batz papucsot és semmi bajunk se eshet.:)
Tényleg a kávézóba ingyen szarni is lehet? Végülis az is árkádos......
Bár nemjó ötlet mert vesznek a szarból génmintát azt lebukunk hogy mi voltunk.

Subba nem értem.Akkor mostmár azért nem szabad fotózni se a halászbástyát mert kávézó lett az alja???

hoppacska72 2007.10.11. 16:39:57

Nem oly' nehéz! Sokkal nehezebb mondjuk,a három lábú lónak! De az tény,hogy sok feldolgozási módja van a disznóknak! :-)))))))

Dr Net Elek (törölt) 2007.10.11. 16:53:49

eMM2:
"Tényleg a kávézóba ingyen szarni is lehet?"

Persze, de csak ha köszönsz a cimpérnek. Különben eltörik nála a mécses, oszt kib@sz, mint macskát sz@rni:)

eMM2 2007.10.11. 16:57:50

NetElek!
Sebaj de akkor kapok ingyenebédet az I.oszt. étterembe és ott biztos lehet ingyér szarni is.

Subba Sógor 2007.10.11. 17:07:29

belülről nem lehet fotózni. kifele persze, csak elöbb vedd meg a drága kávét :)))

Rák Attantam 2007.10.11. 17:08:33

Na én azt az ingyen ebédet messziről kerülném, pláne, ha a kirúgott pincér haverja a szakács!
Annyi nyálat-taknyot-fikát még ember nem látott egy helyen, amennyi abba az ebédbe fog kerülni... :)

eMM2 2007.10.11. 17:13:24

Miért, és ha rákot kér ingynebédre? Abba hogy rakják bele a dzsuvát?:)

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.11. 17:17:13

Rájás pizza?
Sz.rok rája...???

Rák Attantam 2007.10.11. 17:19:23

eMM2 2007.10.11. 17:13:24
"Miért, és ha rákot kér ingynebédre? Abba hogy rakják bele a dzsuvát?:)"

Beleinjekciózzák. Vagy csak símán megnyalogatják a készételt. A lehetőségek határtalanok. Sajnos. :(

Zorro2007 2007.10.11. 17:21:51

Google a baratod, nem ez az:
www.sansz.org/modules.php?name=News&file=article&sid=7180

Minimális bérleti díj: 1 200 000 Ft/hó+áfa, tulajdonkeppen ott ezert nem is sok...

eMM2 2007.10.11. 17:41:50

Zorro!
Hát ez kevesebb mint nettó 6K/m2
Na most bánta meg igazán a tulaj hogy itt reagált a storyra mostmár azt is tudjuk hogy mennyiért bérli a halászbástyát!.)
Majd szóljatok ha kiírják a Mátyás templomban a lángossütő projektet, feltétlen benevezek!

2007.10.11. 19:01:02

Elég lett volna, vagy a magyarázkodás, vagy a bocsánatkérés, de legalább korrekt.

Rák Attantam 2007.10.11. 19:13:56

eMM2, oké, te sütöd a lángost, én meg reverendában árulom a szentelt ásványvizet. :))

jesszumpepi (törölt) 2007.10.11. 19:57:43

Malymász!

Szakbarbár-e vagyol?

renugard 2007.10.11. 21:24:41

Ezt most miért higgyem el?
Semmivel nem meggyőzőbb, mint az eredeti poszt. Szerintem felkapaszokodott, nagyképű seggfej.
Viszont biztos sikeresebb ember, mint én:))

euAgWzgmmtq7K 2007.10.11. 23:37:43

azért, ha elmész a grátisz kajálásra, én nem lennék benne biztos, hogy nem kerülnek a kajádba a személyzet tagjainak különböző testnedvei is :D

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.10.12. 08:27:55

Subba!
A horváth tengerpart valamivel hosszabb, mint a Halászbástya. Mennyi egy somlói a Szabadság-szobor vagy az Eiffel-torony tetején?
Ráadásul aki evés-ivás közben Budipestet néz és szagol, az nem lehet sikeres ember....

Dócziné a ládából 2007.10.12. 08:37:45

Rák Attaman, Majmász!
Följelentlek benneteket csoportosan elkövetett "közvetett" testi sértésért......az oldalam :))))))))))

I-brahi 2007.10.12. 09:17:02

Kitalátor!

Óriási különbség a Halászbástya és a Szabadság-szobor vagy az Eiffel-torony között, hogy az előbbi közterület... innentől fogva az önkormányzat a fenti szintért is valószínűleg jogellenesen szed belépőt, de az ominózus vendéglátóipari egységből nem zavarhatnak ki csak azért, mert nem akarsz ott fogyasztani (mint ahogy a Liszt Ferenc téri kávézók teraszáról sem).

Majmász Gedeon 2007.10.12. 09:59:56

Ha csak simán (és nem símán (figyelsz, Rák? :) )) felgyújtom a kávézót, akkor nem sérül a Bástya, ugye?

Rák Attantam 2007.10.12. 10:00:24

Dócziné a ládából, azért az "oldalfájás" epétől is lehet. Tessék egészségesen enni! És köszönni a pincérnek, mert baj lesz! :P

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.12. 10:05:50

Rák, mi ez az epés megjegyzés, amikor éppen dicsértek? :-P

Rák Attantam 2007.10.12. 10:15:21

Én nem bántottam senkit! Bocs, ha a cirógatásból tockos lett! Nemakartam! :(

Épp csak megosztottam a tapasztalatomat, miszerint 2 éve még nekem is fájt jobboldalt, borda alatt az "öt centim", ha jóízűt (értsd: egészségtelent) ettem. Másfél havi diéta helyretett. Anno a barátosnőm háromnegyed adagját is én ettem meg az enyém után (nem, nem vettem el tőle!) most meg a sajátomat sem igen tudom legyűrni.

"De ez meg Vacon volt es hosszu..." :)

Dócziné a ládából 2007.10.12. 10:41:42

Tisztelettel köszönöm, de az epém jól van. Sokat nem eszem, ennél kevesebbel pedig éhen szoktak halni.:)
.....az oldalami pedig a röhögéstől fájt:)

Céadaoin (user ID 44540) 2007.10.12. 10:52:10

... és az epés megjegyzés is csak szóvicc volt...

Nebameg 2007.10.12. 11:03:53

Roppant tanulságos a levél és a kommentek is. De mi az a batz papucs?
Remélem nem gépeltem el semmit:))

Gumidomino 2007.10.12. 11:06:23

"I-brahi 2007.10.12. 09:17:02
az ominózus vendéglátóipari egységből nem zavarhatnak ki csak azért, mert nem akarsz ott fogyasztani (mint ahogy a Liszt Ferenc téri kávézók teraszáról sem)"

ez azt jelenti, hogy leülhetek a szendvicsemmel meg az otthoni teámmal és nem zavarhatnak el?

Rák Attantam 2007.10.12. 11:46:06

Nem zavarhatnak el, viszont három nyelven lesenkizhetnek, leparasztozhatnak. Plusz még kapod a kilátást is. :)

Gingi 2007.10.12. 12:08:01

Nekem tetszett a tulaj levele... eddig azt hittem a várban csak gengszter bácsik tudnak kávézót üzemeltetni... és hát belőlük ki sem néznék egy ilyen levelet.

tapeta 2007.10.12. 12:12:58

én elmennék a jutalom-kajára.
aztán megírnám a homárnak.

Majmász Gedeon 2007.10.12. 13:36:16

Nebameg 2007.10.12. 11:03:53
"Remélem nem gépeltem el semmit"
Helyesen: Remélem, nem gépeltem el semmit.

Batz papucsok: homar.blog.hu/2007/07/03/re_magyarorszagra_csak_a_szart_hozzak_dr
homar.blog.hu/2007/07/04/dr_batz_papuccsal_karpotolta_a_hoppon_ma

alicecsodaorszagban 2007.10.12. 14:27:25

Csatlakoznék Dóczinéhoz a ládából...

olyannyira hülyék vagytok, de ezt cirógatásból mondtam, mégmielőttis valaki...

Majmász Gedeon
:)
szegéény nebameg!
de ezt kár lett volna kihagyni

ja, úgy röhögtem, mikor valaki le - Nyelvész Gedeonozott! nem változtatsz nevet?

jesszumpepi (törölt) 2007.10.12. 15:31:25

Malymász!


Ez a túlzásba vitt javíthatnék pótcselekvés.Nagy gáz van nálad.
Szerintem nem tudod,milyen a 2007-es szex.

Nebameg 2007.10.12. 17:31:36

Majmász! Köszönök mindent....:)

ekkerjoz 2007.10.14. 16:41:52

Tisztelt tulajdonos, a mécses annál törik el, aki sírni kezd, nem annál, aki bunkó a vendéghez.
Nagasshemo

mátyáskirály 2007.10.14. 21:42:36

Kedves jó szándékú sporttársaim, élet császárai, világ tudásának helytartói, a negyvenkettő őrzői, én már elnézést kértem! Vegye magára, aki gondolja. Mielőtt bárki azt hinné, hogy itt felhergeltem magam, és mindenáron az igazamat akarom bizonygatni, el kell mondjam, hogy bár meghallgatom, de teszek rá mit gondol 15 nicknév mögé bújt akárki, akinek napi több órája van ilyeneken lovagolni. Asszem ezzel ti is így vagytok velem kapcsolatban. Ha nekünk – ezen a pár, nyilván teljesen kompetens hozzászóláson kívül - bármi egyéb kárunk is származna ebből a mizériából, akkor a térfigyelőkamerák felvételei (2 kamera figyeli 0-24-ben, és két rendőr plusz tolmács este kilencig a déli szakaszt; egy illegál terítőárus néninek kb. 5 perce van) bizonyosan perdöntő bizonyítéknak számítanának, még ha hang nincs is rajtuk. A csatorna werk példánya is tartalmazhat idevágó részeket, de ezekről adásba kerülésig nem is lehet információm. Mindenesetre nem tartom valószínűnek, hogy ezzel a sztorival a Homáron kívül bárhol is érdemes lenne próbálkoznia. Személyesen tényleg nem érdekel, de, ha az alkalmazottaimat nem védeném meg az ilyen terrortámadások ellen, akkor innentől kezdve bárki bármit megtehetne. Gyanítom, ezt még ti sem hagynátok. Ha elfogadtok egy tanácsot, egy ilyen alávaló seggfejtől, mint én, akkor azt tanácsolom nektek, hogy ez a sok jó ötlet, és hozzászólás ne vesszen kárba. Csináljátok, ne csak a szátok járjon. Ha ennyi tartalék energiátok van, hogy jobbá tegyétek a világot, és megtisztítsátok a gonosztól, akkor mire vártok? Pont ilyen Lancelotokra van szüksége ennek a szerencsétlen országnak. Gandhi is megmondta: „A változásnak, amit a világban látni akarsz, te magadnak kell lenned.” Jó csámcsogást és hibajavítgatást, Matyi hkt: (1) Az eleje csak egy kísérő levél volt a csatolt doc filehoz, és egy nappal később született, mint a többi rész, addigra valószínűleg mérgesebb lettem. Mindig írok egy pár sort ha file-t küldök, nem gondoltam, hogy publikálják. (2) Az önkormányzat pályáztatja 5 évente a területet. (3) A fizetős Halászbástyának senki sem örül, bár a világon mindenhol kitalálnak különböző díjakat az ilyen turistaközpontokban. (4) Mátyás Templom 2010-re. Okoskatörp: A Budavári Önkormányzat nyílt pályázatán lehet megnyerni 5 évente. Sokat dolgoztunk érte, és szerencsénk is volt. A világ összes fővárosában (kivéve Párizst) üzemelnek vendéglátó egységek a világörökség részét képező helyeken, helyekben. Adblock júzer: Ez egy rasszista kijelentés. Egyébként gyönyörű hazánkat próbáltam reklámozni a világban, ugyanis ha elküldöm őket, mennek Bécsbe. A lefikázott szlovák TV stáb egyik képviselője, aki magyar, szintén olvasta az eredeti cikket kedden, és kérdezte, hogy mi történt nálunk. Semmit nem értettek, és gyanítom, hogy röhögnek rajtunk híres magyarokon, hogy ilyenekkel szívatjuk egymást. Megtehettem volna, hogy elküldöm Miklósékat a búsba, hiszen ők tudják pontosan, mi történt. De megértettem, hogy egy teljesen helytelen és számára ténylegesen megalázó visszaszólást a lehető legalaposabban igyekezett megtorolni. Ettől még az ő retorziója nem üti ki a mi a hibánkat. Szóval bocsánatot kértem. eMM2: Azért volt rá módom azonnali hatállyal kirúgni, mert három pontban is súlyosan megszegte a munkaszerződését, amely pontosan szankcionálja az ilyen eseteket. Nem kellett, nem esett jól, de megtettem. Adblock júzer: Eltört a mécses. Végre egy építő hozzászólás. Régebben külföldön éltem, ezeket a szólásokat felejtem el leginkább. Ott a pont. Elszakad a cérna...inkább eMM2: Magyarországon legfeljebb a Faustoban ajánlom, hogy homárt rendelj, Dohány u. vernarancs: Két „jóestétwillkommen” és egy „elnézéstschuldigung” volt három méteren belül, plusz vizuálisoknak egy állótábla, óriás Cafe felirattal. Milliószor láttam már hogyan csinálják. eMM2: Tényleg nem vagyok rutinos indexes. Rák Attantam: (1)Nem tudom honnan veszik ezt a senkiházi parasztozást. Te komolyan el tudod képzelni ezt, 50 vendég és egy forgatócsoport között? Egyébként miért reméled, hogy Miklósék majd jól megszívják a lerágott csonttal? Te is pincér vagy, hogy így utálod? Szerintem jól éreznék magukat, a hely nagyon szép, neo-klasszikus stílus, és zsírtól aligha, de bortól azért szokott tocsogni. (2) Pont pirosan világít a két kordon, amit kemény harc árán sikerült elfogadtatni az Örökségvédelemmel, és így sem látszódhat kívülről. Ezen kívül van egy állandó (háromnyelvű, de jövőre bővítjük) napi ajánlat és „Guests only” tábla, amit ilyenkor „megspékelünk” egy „zártkörű” és egy „Staff only” világítótáblával (hadd ne mondjam hány nyelven). Plusz a felszolgáló, aki ezek között áll, és köszönt (3ny.) eMM2: Nem gyakran szoktunk alkalmazottat kirúgni, szinte mindenki törzstag. Jómagam kifejezetten utálom ezt, és ahogy a tanulóvezetőket sem túrom le az útról, nem szeretek „főnökösködni” sem. Nem olyan régen még a másik oldalon álltam, és tudom milyen. Lehet, hogy sokak szemében túlzás volt azonnal kirúgni, de néha meg kell tenni. Ezt meg szerintem csak az tudhatja, aki járt ezen az oldalon is. Landy4X4: Meg kell védenem az üzletvezetőt, nagyon jó szakember, és garantálom, hogy bármelyikünknél udvariasabb. Abban a pillanatban, amikor meghallotta a felszolgáló bunkó visszaszólását (még most is nehéz elhinni, hogy ő volt) ott termett (3 méter) és két „elnézést” közepette keményen leszúrta a pincért, Miklósék előtt. Miklósék eközben folyamatosan távolodtak, gondolom még Miklós is sejtette, hogy nem véletlenül szólt be a felszolgáló. Kb. 6-8 méterre lehettek a bejárattól (nincs ajtó, se kilincs) amikor az üzletvezető elindult utánuk, még egyszer elnézést kért, és vissza próbálta invitálni őket egy grátisz körre, amit úgy tűnt nem hallanak, mert csak mentek. Nem volt üvöltözés, sem senkiházizás. Nem hinném, hogy lejárató-kampány, inkább egy jó buli. És harapják, mert a kicsit eltapossa a nagy. eMM2: A kirúgott alkalmazott akkor sem tudná kiszolgálni Miklósékat, ha az étteremben dolgozna, ugyanis Miklósék nem fognak eljönni. Ha eljönnének, a csirkecsontos-mérgezetthomár verzió volna a legvalószínűtlenebb, hiszen megkockáztatom, hogy minimum 5 rejtett kamera és mikrofon kísérné őket, életük legszebb vacsorája volna. De ehhez az kéne, hogy ők tiszta lelkiismerettel, leparasztozva, lesenkizve leüljenek az asztalhoz, és mi könnyek közepette megtörjünk, és bűneinket megbánva összeboruljunk. hagyma: Többet keres, mint egy kezdő tolmács, és szebb helyen is dolgozik. Van aki tolmács lesz, ő ezt választotta. Kix: Szíved joga azt gondolni, amit akarsz. Én biztosan tudom mit történt. Mindenkit külön kérdeztem meg. Aznap a mostohatestvérem volt a fizettető, az én oldalamon áll. A forgatásra feljött a cégem egyik vezetője is, minden eltört pohárnál hív. Igazából majdnem mindegy, hogy megtörtént, vagy azt hiszik, hogy megtörtént. Ha most azt írnám, hogy bosszantó, Miklós máris megkapta a grátiszkört. Többszázezer elégedett vendég minket igazol. BIG: Szerintem az nem égés, ha kiállok az igazamért. És nem hinném, hogy lenne nem-kioktató bejegyzés ebben a blogban. Hogy fogalmazzam meg egyszerre, hogy szakmailag bocsánatot kérek, ahogy csak tudok, de a másik oldalon elítélem, hogy valótlant állítanak rólunk. Ha azt is tagadnám, amit elkövettünk csak azért, hogy hitelesebb legyen, és ledarálhassam a másik felet, szerintem az volna igazán hungisztáni. (Tisztában vagyok vele, hogy Miklós megússza a hitelrontást, ez olyan, mint a kapukulcsos körbekarc a kocsin, csak mert ahavi rendszáma van. Ha itt szeretnék élni, ezt meg kell szokni.) Szóval így sikerült, nem vagyok újságíró, de már harmincan ezen lovagoltok. Tiko: Ilyeneket a pincérnek le kell nyelnie. Rosszindulatú Vászka: (1)Szerintem itt pontosan tudni, hogy ki, miben a hibás. És az, hogy szétnyáladzva elnézést kérünk, és a felelőst megbüntetjük nem kifejezetten magyar, inkább a nálunk jóval szerencsésebb országok vállalkozóinak jellemvonása. (2) Tüneti kezelés: ha valaki tényleg azt szeretné hinni, hogy itt lépten nyomon megalázzuk a vendégeket, már alig várjuk, hogy valami szerencsétlen odatévedjen, hogy jól a földbe döngöljük, jót szórakozunk egész évben, akkor most mit okoskodjak. Tényleg tüneti, lebuktunk. Secnir: Bármilyen felmondólevelet átfaxolhatnék, mert a nevét és a többi adatot úgysem küldhetném el. Egyébként nincs felmondólevél, kilépőpapírok vannak, és aláírt közös megegyezés. Harpagon: Ámen. Kifordított kacagány: (1)Tahó: Megfigyelésem szerint az, hogy valaki milyen tahó, vagy hogy milyen jellem egyáltalán, az számomra leginkább a pályán és az autóban derül ki. Nem tartom magam tahónak, odafigyelek másokra, meghallgatom őket, és megpróbálok a fejükkel gondolkodni, ez olyan dolgokra is képessé tesz, amiket nem is képzelnél. (2) Ha mindketten hazudunk, akkor lehet, hogy nincs is kávézó, és csak Miklóssal hülyére veszünk titeket. Már karcoljátok az Albavolános ninjat. Subba sógor: Nincs építve semmilyen épület, vagy toldalék. Maga a hely nyitott, csak egy fából és kovácsoltvas elemekből készült igényes pult van, amelyet még anno az Örökségvédelmi Hivatal egyébként igen szigorú zsűrizés után hagyott jóvá. Maga a műemlék védett, nem is ér fizikailag hozzá a szerkezet, nincs belefúrva, vagy ilyesmi. Viszont cserébe karban- és tisztán tartjuk a helyiséget. A téli szezonban a pultot lebontjuk, a bútorokat elszállíttatjuk, és a területet az eredeti állapotára visszaállítjuk. Úgy gondolom, nálunk jobban kevesen viselik szívükön a környék sorsát. Secnir: A piacon: ez jó Moli: (1)Már írtam az elején, hogy nem egybe szántam, hanem az első bekezdés csak kísérőlevél lett volna az emailhez. Ha stilisztikailag nagyon rámegyünk, tényleg nem illenek egybe. (2) Halászbástya lezárva: ez tévhit. A halászbástyának négy olyan része van, ahonnan (ugyanaz a) panoráma nyílik a városra. Két árkád (északi, déli) és két terasz (északi, déli). A két terasz március 15-től október 15-ig este 11-ig belépő ellenében, a kávézó és az északi árkád egész évben szabadon látogatható. Majmász Gedeon: 15 éve dugódíj sem volt Londonban, meg Centrum Kft. Ez van. A reptéren például minden a duplája, mint a várban, mégse rinyál senki. Supply-demand. Nem kell kávét innod, akkor is nézelődhetsz. Subba sógor: Hungisztán: hidd el (vagy nézz utána), hogy a Budai Vár területén jóval konzervatívabb a hatósági hozzáállás, mint a legtöbb hasonló volumennel rendelkező európai fogadócélpont esetében. Ennek ellenére számtalan vendég örül meg a ténynek, hogy ahelyett, hogy a fenti terasz szinten szénné égne a napon, sorban állva a tömegben, leülhet a kényelmes vászonszékekre, a vastag falak árnyékában, kiszolgálják a világ (szerintem) legjobb kávéjával (az I-betűs is elég jó), nézegetheti az útikönyvét, nyugodtan fényképezheti ugyanazt a panorámát, és kb. 100 forinttal lett rövidebb a büdzséje a napon állós, infarktusos verzióhoz képest. Tudom, most jön az ingyen sört mindenkinek, meg ingyen panorámát, meg benzint. De higgyétek el, van akinek ez bejön. És ha lefényképezed magát a helyet, kívülről nem látható, hogy kávézó van benne. Ez az egyik alappontja a megállapodásnak. Különben is, arról miért nem kezd valaki blogot, hogy a vár éttermei, kávézói, szállodái hogyan mentették tavaly augusztus 20-án azt a soktízezer halálra rémült embert, kisgyerekestől, nagymamástól pokróccal meleg innivalóval, pedig nyilván senki sem köszönt előre ’jóestéttel’ és aznap este mindenkinek rendezvénye volt. Akkor bejött Hungisztán. (2) Bezár 23:30-kor: Profi üzletemberek: Úgy gondolom profi üzletember csak az lehet, aki hosszú távra tervez, és véleményem szerint csak az tervezhet hosszútávra, aki betartja a szabályokat. A teljes I. kerületben, az „egyéb, nem melegkonyhás vendéglátó üzletek” maximum este 10 óráig tarthatnak nyitva (kivéve az éjszakai klubokat, amelyek minden esetben zártak, vagy több száz méterre vannak lakott területtől, pl.Romkert). Természetesen a vendégeket nem küldjük el 22:00-kor, de a pénztárgépeket lezárják. Ez van a működési engedélyben, a jelenléti íveken, a munkaszerződésekben, bukunk is miatta rendesen. (3) Nincs 1000 Ft egy somlói. A Ruszwurm cukrászda nagyon finom sütiket süt, és a fagyijuk is házi. Annyiba kerül, amennyiért a Tescoban eszed a Carte D’or-t. Hozzánk pl. a város szerintem legjobb cukrászdája szállít, D-vel kezdődik. Érdemes néha feljönni, ha nem is éppen vacsorázni. Plusz van egy csumi is, ahol elég jól főznek, és az árak mint a külügyminisztérium menzáján, egy Bigmac menüből rommá eszed magad. NINCS ÉPÍTVE SEMMI, AKI NEM HISZI, GOOGLE EARTH (4) A Kínai nagy falnál, és a Grand Canyonnál is tudsz kávézni, sőt – ellenben a mi szigorú szabályozásunkkal – még kajálni is. anyámasszonykatonája: (1)Lehet, hogy műveletlen vagyok, de nem értem mi köze van az index objektivitásának ahhoz, hogy valaki küld egy levelet tele hamis állítással, és azt leközlik. Mindenki azt mond amit akar, amíg az ellenkezőjét nem tudják bizonyítani, néha az is mindegy, mert akkor bizonyítják annak az ellenkezőjét. A lényeg az, hogy mind ott legyen. Horn Gyulát is eltemette a NOL.hu három percre, aztán benyalt, és kirúgták az ügyeletest. Az index.hu pont attól hiteles számomra, hogy másfél órán belül lenyomták a levelet, nagy igyekeztükben még a kísérőszöveget is. Bár ennek végéről a „Csatoltam az észrevételeinket .doc formátumban” sort és az aláírást – amely magyarázatot ad a megjelent „Re: Parasztlázadás…” első bekezdésének létjogosultságára – kisípolták, azért ez még nem cenzúra. (2) Nem beszélek három nyelvet. Kettőt viszont anyanyelvi szinten. Azt pedig teljesen megértem, ha valaki nem anyázik, vagy fikáz le valakit, az élet nagy tapasztalatával a háta mögött, az nyilván közröhejes. Teljesen egyértelmű. Ha valaki beismeri, hogy hibázott, le a hegyről, tépjük le a tíz körmét. Nehogymá kiderüljön, hogy effektíve hibázunk. Triviális. eMM2: Nincs ajtó, csak éjjeliőr, őt inkább ne tépkedd, nagyon érzékeny lélek. Subba Sógor: (1)Molotov: ezt gyorsan felejtsd el, ez Btk., már a fenyegetés is, vétségnek minősül, leültethetnek( 0-2 év), ha akarnak. Egyébként meg szépen kérnék minden randalírozni-vágyót, hogyha ez a blog téma már nem kötne le többet, a külvárosi mezőkön robbantgassatok. Ez az igazi revolúsön, néha nem-hozni a papírformát. Ugyanúgy benne lesz a hírekben, oda lehet rajzolni Feri bácsit, és Viktor papát és megszületik a kedves és előzékeny, Külterületen Randalírozók Szövetsége. Mindenki imádná, főleg mi, magyarok, és a turisták. 2010-ben már parlament. (Nem mintha ebben az országban nem tudná bárki, bármikor felhatalmazni magát, hogy jogszerűen robbantja fel a Mátyás Templomot, és tulajdonképpen ez mindenki érdeke. Csak mikorra kiderülne, hogy mégis tévedett, az EU helyett már a Türkmén –Bhutáni Unió tagja lennénk.) (2) Hummer: nem tisztem megítélni téged, de aki hajlamos kajálni az ilyen straight demagógiát, kis eséllyel látja reálisan a világot, látja, de a kis sajátját. Szerintem, ha nem lennél ennyire szájbarágós, többen elhinnék, hogy Hummerem van. Én tudom milyen, és azt is tudom milyen felmászni a szőnyeg tetejére és először látni a dolgokat, úgy igazán, magadtól. Ajánlom, érdemes. Büdös életben nem vennék Hummert, se a sorstársait. Egy kétezres, középkategóriás autóm van. Nem, nem céges, nem húzom az államot, saját. Adózott pénzből tankolom. Egyébként az érdekkör – aki bármikor beenged fotózni, akár festeni is – én vagyok, akit 5 éve még ugráltattak. A nullából (40 nm bérlemény) lett minden, sok spórolással, kemény munkával, és szerencsével. Az elmúlt két évben nem volt ennyi időm internetezni, mint az elmúlt három napban. Akármennyi fikát kapok is most erre. (3)Minden ellopható: Subba sógor te annyira profinak tűnsz itt a korrupció terén. Érdekes, mindenki ezt fújja, meg ez annyira köztudott, mindenki lop. Körülöttem senki sem lop, és nem titkol el jövedelmet. Van akit az tart vissza, hogy kéthetente ellenőriznek, van aki szimplán szereti a nyugodt életet. Kíváncsi lennék, hogy milyen jogon vádolod meg azt a (remélem nem)kisebbséget, aki mondjuk, tegyük fel paranoiás, és nem lop. Elméleted szerint legyen csak egy az ezerből. Nem tartom túl bölcsnek. Olvasd el az önkormányzatok pályázati kiírásait, lehetetlen csalni, lutri az egész, hogy ki ajánl ki fölé, persze kellenek jó referenciák, anélkül be se add. Ezek nyílt, és nem meghívásos pályázatok, ha egyszer is a leghalványabb árnyék vetülne rájuk, lőttek az egésznek, és az önkormányzatok meghalnak. Egyébként közjegyző jelenlétében bontják a pályázatokat, amiről jegyzőkönyv születik, és a szerződéseket is okiratba foglalják. Az kiírások több helyen is védik az önkormányzatokat, nehogy konzorciumba tömörülve, néhány cég összefogjon ellenük, és kijátsszák a licitet. Ezen a szinten nem hiszem, hogy lehet sumákolni, ez túl kis pálya, hosszú távon még a sumákoknak sem érné meg. És mindig ott van a második helyezett, aki foggal-körömmel küzd ellened. Nem lehetne megúszni, én legalábbis nem hagynám. eMM2: Odaszarni: várható volt, hogy ez közeleg. Hagyunk felfedezni. Bármelyik étteremben ingyen elvégezheted a kekszelést, más kérdés, hogy a legtöbb ember rosszul érzi magát, ha nem köszön és fogyaszt valamit utána. Subba sógor: Vedd meg a drága kávét: a kávé magyar viszonylatban valóban nem olcsó, bár a világ egyik legkedveltebb olasz kávéja, L-lel kezdődik és nem Segafredo. De mivel ez nem egy nightclub, nincs kötelező fogyasztás, van, aki csak csapvizet kér, jeget is kap hozzá. Aki fényképez, fényképez, csak kérjük, mint ahogy az összes fogyasztóvendéget, hogy ne zavarjon másokat. Zorro2007: Sajnos nem 1.200 eFt a bérleti díj. Annyit elárulhatok, hogy teljesen mindegy, hogy 10 Ft-ról vagy 10 millióról indul a licit, aki ért hozzá, tudja mennyit ér. Renugard: Nem tudom, mit értesz felkapaszkodott alatt. Ha azt, hogy amíg a haverjaim a hasukat vakarták, én meg voltam győződve róla, hogy meg tudom csinálni, éjszakákat tervezgettem, hogy mire verjem el a kölcsön kétmilliómat. És amikor kiröhögtek, és lekocsmárosoztak közgáz diplomával, én tojtam rájuk, és feláldoztam rengeteg dolgot, meggyőztem rengeteg embert, akkor felkapaszkodott vagyok, de nem érzem hülyén magam miatta, és nem gondolom, hogy nagyképű lennék. Biztos lehetsz benne, hogy sokkal többet nyeltem nálad, kedves Renugard, és ha valami, akkor ez lenevel a seggfejségről. (a neved egyébként a redguardomra emlékeztet az Oblivionból, akkor te biztos antiszociális vagy, de jó a bluntod és a bladed) Nem tudsz rólam semmit, miért személyeskedsz? Kitalátor feljegyzet: Demagóg. A Várban igenis nagyon jó a levegő. Semmi köze a százméterekkel mélyebben fekvő Belvároshoz, vagy Belbudához. Csicseregnek a madarak, nem hallani autókat, se azt az állandó zúgást. Olyan mintha a Hűvösvölgyben lennél, csak feljöhetsz gyalog 5 perc alatt. Érdemes kipróbálni, és nem kell feltétlen a pénzt költeni. Tőlünk pl. ingyen megnézhetsz mindent, amit az útikönyvekben találsz. Ez egy rosszindulatú kamu, hogy mindenképp le kell húzzunk, hogy nézelődhess és fotózhass. Nálunk ugyan nincs, de mivel mondanom sem kell, hogy a környék nyilvános WC (ami egyébként 100 Ft, vagy fél juró) ellátottsága nem kifejezetten kiegyensúlyozott, mit gondolsz ki pisiltet le egy komplett magyar turisztikai epicentrumot 0 Ft-ért? A vendéglősök. És hát, hogy is mondjam csak, a tapasztalat az, hogy a turisták részéről nem az a kulturált, highclass hozzállás a jellemző. Havi 2 WC ülőke, szappanadagoló, törött tükör, oxidálódó wc-papír, fulltime takarító, ami belefér. Ezek a lenyelt költségek, mert senkit nem illik elküldeni, nemhogy egy turistát. Itt borítékolom neked, hogy a következő öt év legnagyobb biznisze, 3-4 nyilvános klotyó. Évente 3 millió városlátogató külföldi érkezik csak Budapestre, és ezek 82%-a min. egyszer eljön a Szentháromság térre (KSH), ahol min. egy órát tartózkodik. Szinusz, koszinusz, százmilliós pisi turizmus. Plusz emléktábla, egész családnak free koszt kvártély, és napi 200 miatyánk, amit még a helyi vállalkozóktól kapsz. Rá kéne menni a témára. I-brahi: Nem tudom te melyik században élsz. Svájcban pl. a nyilvántartott heroinisták postán kapják a cuccot, nehogy a kamu anyag miatt túladagolják magukat. Ilyen is van. Mi csak simán bérbe adjuk értékes közterületeink egy részét, amivel megjegyzem mindenki jól jár. Az állam (mszps költségvetés és fideszes önkormányzat), a látogatók, Örökségvédelem, és mi is. Még Miklós is. Nem lehet állandóan álmokat kergetni, hogy ez kéne, meg az, meg általában mi nem kéne, realistán kell hozzállni, csak így történhet fejlődés. Elárulom, hogy még ebben az állítólag kiszipolyozott állapotában is túl csendes, túl visszafogott a Vár a 200 országból idelátogató turisták számára. Van egy olyan érzésem, hogy ők valamivel szélesebb látókörből ítélnek, mint te. És nem hinném, hogy a rosszakarat vezérli őket. Van egy ötösöm, hogy még nem is voltál a Várban. Egyébként bármely demokratikus, parlamentáris ország helyi önkormányzata jogszerűen adja bérbe a tulajdonát képező vagyont, amennyiben ez, az országot képviselő ellenőrző hatóságok, pl. KÖH – világviszonylatban is nagyon szigorú – jogszabályaiba nem ütközik. Itt nem lehet mutyizni, 300ezres bírság jár ha kint hagysz egy kukát. Még hogy fatákolmányok, bruhaha. Nagyon kemény szabályok vannak, és ezen a fél négyzetkilométeren a közterületfelügyelő denzitás szerintem a legmagasabb Európában. Valójában – Smith elmélete alapján – annál, hogy ki(nem el)adják ennél jobbat nem is tehetnének, csak ezzel vannak, akik visszaélnek, de általában ők nem hosszú távra terveznek. A budapesti, üzleti és kulturális célú ingatlanok számottevő része önkormányzati, állami, kincstári, egyéb tulajdonú, gondolj bele milyen lenne az életed, ha ezeket ők is üzemeltetnék. Belépő: szedik, mint mindenhol a világban. Egyébként úgy tudom, a HB nem közterület, sőt a 2/3 Szentháromság tér sem.  Földhivatal. Pár rugóért egy lelkes bloggard 1st lifeban kinyomozhatja. Ezt minden épeszű ember tudja, hogy természetesen nem zavarhatnak és nem is zavarnak ki semmilyen közösségi helyről, kivéve, ha ott valamilyen ellenszolgáltatás fejében nincs kötelező fogyasztás, látható helyre kifüggesztve. Egy kávézó, vagy étterem nem tudja, hogy amikor betérsz, fogsz e- fogyasztani vagy sem. A vendég attól vendég, hogy belépett hozzád, és nem attól, hogy mennyit hagy ott. A tapasztalat az, hogy az emberek azért jönnek ilyen helyekre hogy egyenek, igyanak, de biztos vagyok benne, hogy az igényes vendéglátóhelyek alkalmazottainak 99%-a akár estig is kerülget egy asztalnál, hátha pont akkor rendelsz valamit. Bár van egy elég erősen belénk rögzült társadalmi taszítás a direkt- vagy önhibájukon kívüli haszonlesőkkel szemben, ezek kezelése alapfokozat egy profi vendéglátósnak. Más kérdés, hogy észrevételem szerint, az emberek túlnyomó többségének nem jön be ez a szitu, és inkább kipasszíroznak egy ötszázast, vagy a szomszéd padon üldögélnek estig. De hát istenem, sokszínű ez a világ. Gingi: A várban biztosan nincsenek gengszter vállalkozók, inkább profi, tapasztalt szakemberek. Nagyon komoly verseny folyik a helyekért, és 110%-on a topon kell lenni, hogy befutó lehess. Aztán ha befutottál, jön a 140%. Rengeteget kell viszont nyelni cserébe. De én ezt élvezem, minél nehezebben megszerezni valamit. Egyébként (igényes helyekről beszélve) a gengszter bácsik éttermeiben sem olajszőkítők és bankrablók főzik a vacsit, vagy szolgálnak fel. Valószínűleg fogalmad sincs, hogy egy orbitális maffiózó éttermében eszel. Heti egyszer lenéz, begyűjti a lóvét a széfből, nem szugerál standíveket, úgysem verik át. És (sel nem kezdünk mondatot) szinte biztos vagyok benne, hogy az éttermében semmilyen stiklit nem csinál, mert az apeh, az ántsz, az állategészségügy, vpop és a többi szakhatóság ugyanúgy bezáratja a helyet, mint a összes többi, nem bűnözők tulajdonában lévő üzletet. Ekkerjoz: Köszönöm szépen a segítséget. NE ADJÁTOK FEL A HITET, SZIASZTOK

mátyáskirály 2007.10.14. 22:08:49

ez a wordben még külön volt

alicecsodaorszagban 2007.10.14. 22:51:32

huh, mátyáskirály, ezt még elolvasni is sok volt, nemhogy megírni.

szóval:

nagyon a szívedre vetted a dolgokat.

megértem, hogy nem jó érzés, és üzleti szempontból sem, ha egy ilyen írás jelenik meg a "boltodról".

de:

az a helyzet itt a homárban, hogy a kommentelők véleményt írnak ugyan, ami a sajátjuk, de mivel ez egy kialakult kis közösség (szubkultúra), akik már többé - kevésbé elég régóta írogatnak ide, megvannak a bevett szövegek is, amelyek nem feltétlenül valaki ellen szólnak, hanem valamelyik régebbi postból maradtak fenn. Lásd ajtóletépés. Seki nem akarja bántani az ajtódat, meg a jólelkű biztonsági őrödet, ez egy szöveg, és még sok hasonló, például bárki bármit írhat, valaki biztosan megírja neki, hogy nem sikeres ember, vagy bármilyen cselekedetre, hogy az egy ősi román szokás. A kommentek pedig generálják egymást a hülyeségre is. (én például néha leesem a székről a röhögéstől)Persze vannak komoly vélemények is, de azokat megválaszoltad.

Másrészt, hogy szavaiddal éljek:

"van egy elég erősen belénk rögzült társadalmi taszítás a direkt- vagy önhibájukon kívüli haszonlesőkkel szemben" -vagyis haszonélvezőkkel szemben,
mert most ezt a mondatot nem a Te olvasatodban értem, hanem úgy, hogy az átlagemberbe rögzült ez a taszítás a cégekkel, szolgáltatókkal, egyéb hatalmakkal szemben, akik sokszor a kisember kárára visszaélnek vele.
Végül is ezeknek a visszaéléseknek a fóruma a Homár. Engem nagyon meggyőzött a leveled, de Te gyakorlatilag a "másik" oldalhoz tartozol, ezért kaptál ennyi "szépet és jót".

Ezt azért írtam le, hogy jól aludj ma éjjel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.15. 01:12:18

alice
varom a 138-ik hozzaszolast
2x69-be mar bele sem merek gondolni
/ps. sikeres netezo ilyen hosszu szoveget nem olvas el/

Road Runner 2007.10.15. 03:21:30

Oh man, legalabb tordelted volna meg. Ez hosszabb mint az Egri Csillagok...:S

eMM2 2007.10.15. 10:39:10

Szerintem inkább a Háború és Békére hajaz.

eMM2 2007.10.15. 11:02:40

Na átrágtam magam a dolgozaton,szépen lelkiismeretesen van megírva.Látszik hogy percíz ember a szerzője.Úgy meghatódtam hogy már nem is akarok az ajtó helyén álló biztosnági őr fejére kekszelni.:)
Egyébként meg alice fején találta a szöget válaszilag.Mindenesetre én most már komolyan kiwi lettem erre a csodakávézóra,no majd jövőre hisz itt van október 15. ami ezek szerint a szezon vége ott.

Cardamon 2007.10.15. 11:27:19

Nagyon furcs érzésem volt amikor olvastam ezt a hosszú hozzászólást és utána a bátorítást alicecsodaországban -tól.
Sajnáltam szgény srácot mert abban biztos vagyok, hogy igazat írta és nagyon el van keseredve, hogy az ő égisze alatt valaki hibázott ,beismerte,bocsánatot kért, sőt kértek, de a megbocsátás elmaradt.
Tényleg a szívére vette amit nem kéne mert nem van egy jó Presser nóta " Nem szerethet mindenki "! Nem lehet minden vendég, ügyfél,alaklmazott,hivatal elégedett az emberrel.
Viszont azért azt itt megjelenő cikkeknek utóélete van. Nme mindig kapunk ilyen részletes hozzászólást , hogy mi történt azután miután az illetékesek is látták a cikket.
Ami nagy dicsőség a Homárnak , mert ez azt jegyzi, hogy odafigyelnek mi jelenik meg benne. Tehát azért van furcsa érzésem mert egy felől túlzónak érzem az indulatot a vendéglős részéről de mégis az ő üzletét érte bírálat. Alicecsodaországban pedig abban téved, hogy ez csak egy vidám blog és csaK mindenki tréfálkozik. Annak akit érint rögötn megtudja ,hogy reagálnak az emberek a beírtakra!
Következményei vannak az biztos. Én is tudok egyről a "retro közértre " emlékeztek .Ott is nagy botrány lett belőle 4

eMM2 2007.10.15. 11:33:06

Pedig ez alapvetően egy tréfás blog.Alicenak igaza van.
Ha rutinos homáros lenne a tulaj akkor tudná.

Parasite 2007.10.15. 11:42:38

a gond ott kezdődik, hogy a budai várnegyedben már régóta nem létezik vendéglátás. lehúzás, igénytelenség, zaccos kávé, tré kaja, vizezett sör, az inkább.

mátyáskirály 2007.10.15. 13:24:33

ezek már csak a Matyi Dosszié: Parasite: a (hordós) sört csak úgy lehet vizezni, ha eltöröd a zárat rajta. ezért nőtt pár év alatt egy hordó betétdíja 2.000-ről kb 10.000 + fára (a cseheknél, szlovákoknál ez kb a fele). Ha ennyit vissza akarsz nyerni, (beleszámolva az első és utolsó 3 csapolást, ami ugye kuka)minimum a harmada víz kéne, hogy legyen. És számításom szerint ekkor vagy nullán. Nem beszélve arról, hogy a göngyöleg elszámolás ugyanúgy benne van az áfabevallásban, tehát az, ha valaki vizezi a sört, (és ezzel kevesebb hordója van, ugyanazon eladott sörmennyiséghez) az nemcsak jövedéki adó, hanem áfacsalás is. Ezen felül a beszállító cégek vezetői, alkalmazottai gyakran jönnek fel üzleti vagy személyes találkozókra, inkognitóban. Nem hallottam vizezett sörről a Várban, nem hinném, hogy ez bárkinek megérné. 2005 volt az az év, amikor a fapados repülőjáratok hatására mintegy 40%-kal nőtt a városlátogatók száma az előző évhez képest. Ekkortájt kezdődött a vendéglátás reneszánsza nálunk. Egy-két kivétellel (akik későn eszméltek) igenis VAN vendéglátás a várban. Felsorolhatnék 6-8 éttermet, ahol az áron kívül még egy vérbeli Homáros is meg lenne fogva. Aki jár nálunk, tudja melyekre gondolok. Zaccos kávé: ez kizárólag a kávégép karbantartásán, beállításán és a darálón/adagolón múlik. Általában a zaccos kávét adóknak több, mint az általános 7 g kávéra szükségük egy presszóhoz, ezért ők inkább magukat húzzák le. Tisztában vagyok vele, hogy mindenhol vannak hibák, és aki véletlenül egy ilyennel szembesül, annak aztán az egész hely egy maffia-lehúzás. Szerintem az alkalmazottanként fizetendő havi hatszámjegyű munka utáni adó és járulék a lehúzás. Ha ez rendben lenne, még a szabadtéri ereszdelahajad fesztiválokon sem találkoznál elmondásod szerint vizezett sörrel.

mátyáskirály 2007.10.15. 13:47:14

ja, és lenyomtuk az Albavolánt

mátyáskirály 2007.10.15. 14:22:11

és persze köszönöm mindenkinek a bátorítást, tudom én, hogy igazából ilyenek vagyok, de ahogy sokaknak jól esik kommentelgetni, nekem jól esik magyarázni. mi mind kényszeresek vagyunk, ez olyan batzpapucs téma

Botor 2007.10.15. 19:00:45

Szia mátyáskirály!
Én is éttermet vezetek -próbálom minőségi, nyugat-európai stílusban-, de ne vedd magadra amit ez a sok netkukac kötsög ír. Tudjuk milyen a magyar: irígy!
Nagyon is szinvonalas az a "café" és a magyar vendégek pedig a lelki nyomorukat az éttermekben lévő személyzeten töltik ki! Mert amúgy elnyomva érzik magukat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.16. 05:18:42

ez a sorvizezes ez urban legend
ezekbe a zart hordokba kuzdeni annyiert
rutinos kocsmarosok, olyan helyeke, ahol eseleg hagynak kis vizetk a korso aljan
mondjuk a tomennyel lehet varialni
a gyengebb, olcsobbat kicsit hozzanyomod
Vacon az unicumot kevertuk azzal az utanzattal, de mar elfelejtettem a nevet

eMM2 2007.10.16. 10:47:30

a hagymát a zsíroskenyéren nem szokják hamísítani a korcsmárosok?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.16. 11:29:25

a hagymat nem csak a zsirt
meg a kenyeret
meg mindig a 3, 60-as kenyer a maniam
nem az ara miatt
de mikor az melegen megjott a kozertbe, es vagta, vagta kette az elado
hat olyan kenyer mar sose lesz

eMM2 2007.10.16. 12:41:19

Felénk pedig van!
Csak ki kell csípni hogy mikor jön a kocsi.Az igaz hogy nem 3.60-ért.

mátyáskirály 2007.10.16. 20:28:18

TIPP: Sok igényes étterem, ahol hely is van ezért üzemeltet saját sütődét (pl. az érdekkör csirkecsontos étterme). Nincs annál nagyobb flash, mikor frissen (nem felmikrózva) kapod a három féle péksütit. Érdemes érdeklődni, mielőtt komolyabb gálaestbe vernétek magatokat, hogy hol sütnek a helyszínen, mert a kenyérféléken túl, ez egy indikátor, hogy a vezetőség mennyire veszi komolyan az áru minőségét és frissességét.

mátyáskirály 2007.10.16. 20:44:17

eMM2: engem megfogtál, meg mondom őszintén, zsíroskenyeret még egy darabot nem adtam el, nem tudok nyilatkozni. az a biztos, ha viszed a saját zsírodat, hagymádat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.16. 21:36:00

matyas
ertem en amit mondassz, de...
ott allni dedlutan fel 5-kor a kenyerespltnal a kozertben a sorban es varjuk, jon a kenyereskocsi
es nehez szallitoemberek pakoljak ki
es meg forro
2 kilos veknik, de szinte mindenki 1 kilot ker, ezert vagni kell
soha az eletben nem eszek olyan kenyeret, pedig gyarban csinaltak
itt amerikaban meg asse tudjak mi a kenyer, de ez hosszu lenne..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.16. 21:40:38

hazavittuk
igyekeztunk jo vastag szeletet vagni
aztan a tea vajal mar ovatosabban
/zsiroskenyeret a nagyieknal ettunk/
/kesobb a kocsmaban/
bantunk es rahelyeztel teliszalamit vagy gyulai kolbaszt
10 deka teli szalami eleg volt az egesz csaladnak
paradicsom , paprika
az volt az elet
mosma' en is etterembe jarok, de itt nem szolnak be

mátyáskirály 2007.10.16. 21:52:56

hagyma: ja, én is laktam felétek a makettvilágban, a dolgok rendben vannak, csak azt a csomagolt dzsuvát én sem bírtam kenyér fedőnév alatt, egyedül a bagett ehető (a grínpeppörös lecsóhoz). akkor ezek szerint semmi változás béköri szinten. (mondjuk az igazi ny bagel chicsal.-dal, innen a lápvidékről nekem felér bármilyen kettészelt hollóházi kenyérrel)

Azt elhiszem, hogy nem szólnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.17. 07:38:41

ja,vannak azert francia peksegek amik OK-k, de most vezetni 2 orat 1 jo kenyerert, ugyhogy lassan leszokok a kenyerrol
nekem tovabbra is a magyar sutoipari vallalat altal keszitett 7,20-as az igazi
a rendszer bomlasa is ott kezdodott mikor jottek a tobbi kenyerek
most nem is beszelek a kiflirol, soskiflirol, mi lett beloluk

mátyáskirály 2007.10.17. 11:00:23

....be, amcsiban egy pincérnek van egy explorere, asszonynak+srácoknak egy cavalier, saját (szétmorgidzsolt)lakóingatlan, nyáron tengerpart, télen lake tahoe. jól él abból, amihez ért. hát nálunk ez nem sok szegmesről mondható el (kivéve a behajtás, követeléskezelés, apeh, gvh, összes lehúzásért jutalékot adó szervezet)

mátyáskirály 2007.10.17. 11:02:27

a tej viszont maradt a régi, szerintem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.17. 11:35:09

hat a sajat lakoingatlan az nem jellemzo
kocsik az egyertelmu
a nyaralas, teleles so-so
szezonban itt sem lehet ugralni
meg meg van a jo oreg zacskosteJ?

mátyáskirály 2007.10.17. 11:47:33

zacskóstejet utoljára kazincbarcikán láttam, viszont itt-ott van üveges, na az aláz, csak 1 nap alatt lejár. a saját kérót úgy gondoltam, hogy nem bérlemény. egyébként bush papa óta nem jártam odaát, pont a 9/11 előtt pár héttel költöztem haza. sokan mondják, hogy megváltoztak a dolgok... neked mi a véleményed?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.17. 20:14:07

azonkivul, hogy belementunk egy felesleges haboruba es ennek ellenere 3x-or annyi a benzin ara, de meg igy is fele annyi mint otthon nm sok minden valtozott
en is ugy ertettem, itt a nepek zome berel nem vesz, foleg a picerek
en Vacon is berelt hazban laktam

mátyáskirály 2007.10.18. 04:08:16

"béke van, felejts el minden háborút" ja, emlékszem 96ban 89 cent volt egy gallon sima. most lehet vagy 2,5 dezső. félreértés ne essék, amíg kint van az ember egyértelmű, hogy hiányzik ez a hamísítatlan magyar feeling. viszont most lehet, hogy meggyőztél, mert ha jobban belegondolok, a tacobell fele annyira nem izgat most, mint akkor egy cigánypecsenye kakastaréjjal
süti beállítások módosítása