Tékozló Homár

Letolvajozták és megbüntették áramlopás miatt

2009.12.08. 00:49 | szily | 245 komment

Szögezzük le gyorsan, hogy nem vagyunk bírók, és összesen egy darab, az érintett féltől származó levélre alapozhatunk, mégis az az érzésünk, hogy az Elmü ezúttal rutinból aláz meg és próbál jól megszívatni egy házapárt, miközben az eset körülményei minimum nem egyértelműek. Mennyire életszerű, hogy egy lakótelepi, távfűtéses, gáztűzhelyes háztartás pár ezer forintos villanyszámlája miatt valaki megbuherálja az órát, majd erre saját maga hívja fel a szolgáltató figyelmét egy hibabejelentéssel? Könnyű rámondani, hogy semennyire, de lehet, hogy levélróink valami óriási fogyasztású készüléket működtetnek a kilencediken illegálisan. No de normális dolog-e egy olyan villanyóra hibája miatt közel 200 ezerre megvágni valakit, ami nyitott szekrényben van a folyosón, és bárki megpiszkálhatja, például bosszúból, vagy csak úgy heccből? Persze ha levélírónk áramtolvaj, akkor is ugyanott van az órája. Nehéz kérdések ezek, de sokéves homártapasztaltunk alapján az a megérzésünk, hogy itt egy igazi Naiv Ügyfelet szorítanak satuba. És mit gondolnak az olvasók?

Történetünk, mely még korántsem ért véget, a nyáron kezdődött, amikor a havi leolvasás alkalmával észrevettük, hogy a villanyóránk ugyanazon az értéken áll, mint egy hónappal azelőtt. Nyilvánvalóan megállt. Azonnal hívtuk az ELMŰ-t, bejelentettük a hibát, amit rögzítettek, és megígérték, hogy a szakembereik hamarosan kijönnek, és ellenőrzik a készüléket. Teltek a hetek, de hiába vártuk a szerelőket, még csak telefonon sem jelentkeztek. Három hét után újra hívtuk telefonon a céget, ahol az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy „csúnyán fogalmazva, az önök ügyét félretették”, és arra kért, hogy jelentkezzünk személyesen is az ügyfélszolgálaton. Egy hét múlva személyesen is bementünk a közeli ügyfélszolgálati irodába, ahol ismét jeleztük a problémát. A harmadik bejelentés után egy héttel végre kiszálltak a szerelést végző cég emberei, akik lecserélték a meghibásodott mérőműszert. A történet itt véget is érhetett volna, azonban a szakik úgy találták, hogy az órát lezáró plomba sérült, és ezt a jegyzőkönyvben is feltüntették. Nem kellett sokáig várnunk a cég levelére, amelyben arról kaptunk tájékoztatást, hogy hol, és mikor lesz a műszer független szakértő általi vizsgálata, amelyen, ha szeretnénk, részt vehetünk. Hogyne szerettünk volna, hiszen ekkorra már egyértelmű volt, hogy a mérőóra buherálásával, áramlopással gyanúsítanak minket. Az időpont munkanap, déli 12 óra volt, a helyszín pedig Pécel, ahová Újbudáról tömegközlekedéssel kellett eljutnunk… Az igazságügyi szakértő a vizsgálat során megállapította, hogy „a mérőt megbontották, majd illetéktelenül visszazárták”. Bár a szakvéleményben az is szerepel, hogy „a mérő befolyásolását közvetlenül igazoló sérülések nem találhatók”, de az számláló sérülés okozása nélkül is visszaállítható, megállítható. A szolgáltató ennek alapján a múlt heti levelében 187.500 Ft kötbért követel szerződésszegés miatt. Az Üzletszabályzatra hivatkozva úgy fogalmaznak, hogy „szerződésszegő módon történő villamosenergia-vételezésre utaló jeleket tapasztaltak”. Mi ez, ha nem lopással való gyanúsítás? Személyes egyeztetésre lehetőséget kínálnak, amivel élni is fogunk, hiszen soha, semmilyen módon nem loptunk áramot. Erre a tízemeletes, ház 9. emeletén lévő, távfűtéses, gáztűzhelyes háztartásban nem csak szükségünk, de még csak módunk sem igen lenne. A havi villanyszámlát, ami megfelel egy ekkora méretű normál háztartás fogyasztásának, minden hónapban csoportos beszedési megbízással fizettük évek óta rendesen. Fogalmunk sincs, mikor, és hogyan sérülhetett meg a plomba, bár a folyosón, nyitott szekrényben volt, így tulajdonképpen bárki hozzányúlhatott. Azóta zárhatóvá tettük a szekrényt, és lefényképeztük a plombák jelenlegi állapotát, hogy többé ne kerülhessünk ilyen kellemetlen helyzetbe. Az üzletszabályzatot az ügyben azonban nem csak mi szegtük meg – akaratunkon kívül – hanem a szolgáltató is, amikor nem javította ki a hibát 15 napon belül.

Mindenképpen igazságtalannak érezzük a helyzetet, hiszen nem követtünk el semmit, nem okoztunk kárt az ELMŰ-nek. Kíváncsiak vagyunk, hogy mással is előfordult-e hasonló eset, és lehet-e valamit tenni azért, hogy ne kelljen ilyen nagy összegű büntetést kifizetnünk.

Üdvözlettel:
G. Károly és G.-né Sz. Rita

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XCat 2009.12.08. 11:49:49

@Evil One: Szerintem meg öljünk meg minden hónapban egy tetszőlegesen, mondjuk sorsolással kiválasztott fogyasztót. Lehetne az a nap általános munkaszünet, hogy könnyebb legyen megnépszavaztatni.

A többivel meg nem köcsögösködni.

Ehhez mit zsólsz?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.12.08. 11:53:24

Na ennek a szegény "Gergő77" gyereknek:

Észre fogják venni ebbe ne bízz.

Először is, ha bejelentetted a fogyasztó változást az adásvételkor, akkor a szolgáltatónak lett volna lehetősége a mérőórát ellenőrizni. Jogszabály alapján neki kell biztosítania azt, hogy a szolgáltatás megkezdésekor az óra hiteles, sértetlen legyen. Vagyis elsősorban ő mulasztott én nem te.

Azért felelsz, ami a te szerződésed alatt történt. Ha az előző lakó követ el bármit, akkor azért ő felel. A bizonyítási kötelezettség minden esetben a szolgáltatót terheli. Ha nem ellenőrizte az órát, az ebből származó bizonyítási nehézségeket is viselnie kell.

Amiért te felelsz: észre vetted, hogy az óra hibás és nem szóltál nekik. Ez is szerződésszegés. Vagy azonnal szólj nekik, hogy az óra hibás, vagy most már tarts ki abban, hogy nem vetted észre. Ha nem szóltál eddig nekik, ritkán mondok ilyet, de most már nem tennék a helyedben semmit.

Az eddig írottak alapján egyébként pár százezres tételről van szó ami nem "büntetés", hanem szerződésszegés alapján megállapított kötbér (lényegében fix összegű kártérítés).

XCat 2009.12.08. 11:53:26

@CatMother: szólsz.

Olyan tökzseniális ötleteim vannak, és senki nem értékeli őket. :(((

Girhes Joe 2009.12.08. 11:53:39

@Winston Smith:

Igen ám, de a sérülés szinte biztosan nem véletlen, hanem egy fúrt lyuk(nak néz ki), amit viszont olyan jól eltűntettek, hogy csak alapos szemlélődéssel látszik...

XCat 2009.12.08. 11:55:18

@Gergő77: Szerintem meg vegyél egy sértetlen villanyóradobozt, és cseréltesd ki valamelyik éjjel.
Ezek a saját anyjukat is megdasznák 20 forintért, biztos, hogy nem neked fognak igazat adni.

XCat 2009.12.08. 11:57:35

@Gergő77: Szerintem meg vegyél egy sértetlen villanyóradobozt, és cseréltesd ki. Persze ne ővelük.

É2I 2009.12.08. 11:58:12

@CatMother:
Izé, Irén nem biztos, hogy díjazná, ha haza állítanék egy vetélytárssal. De azért megtisztelve érzem magam :)

@bolsh:
Démászos módszer? Az milyen is? (Tényleg érdekelne)
Amúgy az valóban idegesítő, hogy az ember tudja hogy a környezetében valaki csal, lop, stb. csak éppen nem akar besorolni a besúgók népes táborába.
És igen a svédek tevékenységi köreit valahogy mindig szabadabbra hagyják. Megélhetésinek nevezik, még meg is ideologizálva, broáf.

XCat 2009.12.08. 11:59:08

@CatMother: hülyeblogmotor.

@É2I: Értem. Hát kár. Szép pár lettünk volna. :D

Girhes Joe 2009.12.08. 12:01:16

@CatMother:

Igen? És egy leplombázott dobozt hogy cseréljek ki plombasérülés nélkül? (Bár gondolom erre is van módszer okosba')

Evil One 2009.12.08. 12:01:44

@CatMother:

Nekem jó, de akkor el kell adni a szerveiket mert egyébként a szegény szolgáltató nem jut hozzá a pénzéhez.

Eric_Cartman 2009.12.08. 12:03:29

valaki elaludt..........

XCat 2009.12.08. 12:04:38

@Gergő77: Régit leszedni, újraprombázni. Ha van rajta logó vagy azonosító, akkor meg az ő emberükkel kell megcsináltatni feketén. Persze előtte aláíratni vele, hogy verfertpzp, sokszoros gyilkos, és egyébként is, évente ez a titkos mellékjövedelme.

@Evil One: Nem ismerem a szervipiaci árakat manapság.. élve szexrabszolgának nem éri meg jobban?

É2I 2009.12.08. 12:04:54

@CatMother:
Khmm! A szolgáltatód nyilvántartja, hogy melyik óra van nálad (gyári szám), úgyhogy bukó, főleg úgy, hogy szolgáltatói plombát sem tudsz keríteni.

XCat 2009.12.08. 12:06:02

@CatMother: évek óta, na

Mondjuk ha már meg van halva, akkor nem lehet élve.. Ha meg nem öljük meg, elmarad a népünnepély része...

Igazad van, mégis marad a darabokban értékesítés.

É2I 2009.12.08. 12:06:56

@Eric_Cartman:
A sünre gondolsz? Én is hiányolom.

XCat 2009.12.08. 12:07:06

@É2I: És gyári számot nehéz hamisítani? Ráfröccsentve van?

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 12:08:45

Lehet fel kellene keresni valami jogász félét, nem gondolod? Vagy jó hülye vagy ha kifizeted a pénzt!

É2I 2009.12.08. 12:12:38

@CatMother:
A gyáriszám az un. OMH plomba megbontásával buherálható csak meg. Na olyan pecsétnyomót meg csak a hivatalban kapsz. Ott megkenni valakit többe kerülni, mint maga a kötbér.

XCat 2009.12.08. 12:14:04

@É2I: Hmmm.. pecsétet újragyártatni?

Az Agg 2009.12.08. 12:15:55

kapcsolódik, de nem közvetlenül ehhez a témához:

a magyarországi energiaszolgáltatók időszakos óracseréknél (törvény szerint cserélni kell az órát x évenként, hitelesítésük miatt) a legtöbb esetben nem új mérőt szerel fel, hanem

FELÚJÍTOTTAT!

a felszereléskor az ügyfél, aki jelen van ugyan, mert különben nincs, aki beengedje a szakikat, továbbá alá kell írnia a csere jegyzőkönyvét/munkalapját, nos mit is ellenőriz? a leszerelt régi és a felszerelt új mérő óraállását. ezzel elvileg az ügyfél részéről el van végezve a dolog, szakik felszerelték az újat, s mehet az élet x évig tovább.

saját történetem a következő:

budapest agglomerációjában van egy kertes családi házam, amit korábban legénylakásnak, majd később, családot alapítván és az épületet full átépítve, felújítva, nyaralónak, később, gyerek születését követően, apellálva a friss levegőre, szedhető gyümölcsökre, saját zöldség, s további ezer, belvároshoz képest leírhatatlanul értékes "beépített" extrára, ha nem is folyamatosan, de túlnyomórészt ottlakásra használunk tavasztól őszig.

történt, hogy egyik távollétünket követő ismételt leköltözésünkkor (ez csupán formai, de a kétlakiságnak van néhány árnyoldala is) a postaládában értesítőt találtunk:

3.ik, s egyben utolsó értesítés/figyelmeztetés villanyóra cseréje miatt, s egyben közölték, hogy amennyiben ezt is akadályozzuk, úgy lekötik/kikapcsolják, helyszínen fejbelőnek, stb...

érdekes, hogy a harmadik, mivel az első kettőt sem találtuk a levélszekrényben. (pár naponta lejárok a macskákat etetni, körbenézni akkor is, ha éppen budapesten székelünk...)

felhívtam az értesítőn található telefonszámot, megbeszéltem a be nem mutatkozó úrral, hogy máshol lakunk, egyeztessünk időpontot. ezt az időpontot 4 alkalommal módosította nagyjából két naponként a nevét titkoló úr, ami azért volt a végére kezelhetetlenül kellemetlen, mert budapesten dolgozom, s szabadságot kell kivennem az ügyfélbarát déli 12 órai időponthoz, s főnököm a végére már nem hitte el, hogy a villanyóra cseréje miatt megy a felhajtás, s az előre bejelentett, kiírt szabadnapok folyamatos változtatását kezdte nehezen kezelni.

végre eljött a nagy nap, gyerek oviba vitelét bevállaltam arra a nyugisnak induló napra, vettem olvasnivalót magamnak, s lementem a házamhoz. olvastam, vártam, s miután 13 óra elmúlt, próbáltam hívni a számot...

felháborodott hangon közölte a titkos nevű, hogy mit képzelek, ki/mi ő? merthogy kecskemétről (???) nem tudja pontosan kiszámítani az odautazást, igen, ő adta az időpontot, de akkor is várjak, kussoljak. kecskemét? de hisz mi a f.nak jön az ország másik részéről a velencei tó partjára? rejtély...
15 óra előtt, közel 3 óra késéssel (önmagában, ha a jelzett és előre általa kijelölt időpontban elindult volna kecskemétről, akkor is korábban ért volna oda...) megjelent egy magántaxival két ipse. egyik álltól pöcsig tetkózva, másik folyamatosan almát zabálva (merthogy az kérem zabálás volt, lovak különbül teszik magukévá a jutalomalmát, szája sarkából potyogtak vissza a nyállal kevert darabok, s a végére nagyjából 3 órányi ottléte alatt folyamatosan nyomta magába a vitamint, eltüntetvén egy kisebb zöldséges almakészletével megegyező mennyiséget).

óracsere:

nézik, szagolják, évek porát söprögetik a mérőn. kérdem, gond van? nincs! hangzik az almadarabkákkal upgradelt válasz. ok, de akkor mit néznek ennyire? nekik szemrevételezéssel ellenőrizniük kell az óra épségét, plombákat, stb. tőlem akár... aztán egyszer csak hirtelen mérő le, új fel, mutatják az órákat, ellenőrizzük az órák gyári számát, mérőállásokat. minden rendben.
az almazabáló kitölti a maga kis rúnaírásával a papírokat, de oly módon, hogy az ügyfél nevét, ha nem tudnám 40 éve a sajátomat, ebben az életben tuti, hogy nem tudnám kisilabizálni...

tetkós titkos nevű felkapcsolja a biztosítékokat, s ekkor szikrát hányva káromkodik, hogy megrázta őt a villanyóra! kérdem, ez hogy lehet? mert szarok a felújított órák, mondja ő, elég sok a baj velük, miközben hívogat valami ellenőrt, elöljárót, bárkit, aki illetékes a helyszíni ismételt és azonnali óracsere elrendelésében, hoz magával új plombákat, másik órát, stb., mert kérem itt minden névre előre ki van osztva, meg egyébként is.

kérdem, hogy mi van akkor, ha az ügyfelet éri a kellemetlenül megrázó élmény? vállrándítás és egy passz benyögésén kívül más nem telik ki a titkos nevűtől és az almadarálótól.

várjuk a harmadik embert, a megváltót, de legalábbis a probléma megoldóját, s közben beszélgetési kísérlettel próbálom elütni az időt. ebből, mivel nem nagyon kommunikatív a két amperhuszár, nehezen, de kiderül, hogy pályázat útján alvállalkozói státuszban
lehet megnyerni/megszerezni az eontól jól fizető munkákat, így többek között a mérőcserét is. így kerültek oda kecskemétről fejér megyébe az emberkék.

messiásunk megérkezik, neki biztosan volt legalább egy érettségije is, mert képes volt bemutatkozni, kezet fogni (!), s max 15 perc alatt elintézni minden szükséges fizikai és adminisztratív (olvasható kézírással rendelkezett)dolgot. ugyan érdemi választ nem kaptam a megdöbbentő helyzetből (felújított és rázó, rosszul szigetelő mérőóra, ismeretlen előélettel és alkatrészekkel) fakadó kérdéseimre, de az általa hozott mérő ugyan szintén felújított, de legalább nem ráz...

A ez egy valós, megtörtént eset, gondolatébresztőnek szántam...

Eric_Cartman 2009.12.08. 12:16:15

@É2I: megy ám az off mindenféle plombáról, meg elmü-ről, Sün koma meg alszik valami bokorban. Éhen halok, dél meg sehol....

XCat 2009.12.08. 12:20:07

@Eric_Cartman: kérsz mogyorós csokit? más nincsen.

@Az Agg: Szép történet.

@CatMother: @É2I: Most amúgy lehet ám, hogy hülyeséget írtam...

Winston Smith 2009.12.08. 12:21:57

@É2I: A belső utasításaikat speciel nyugodtan lesz@rhatod. Ha egy csatlakozási feltételre nincs rendelkezés az elosztói szabályzatban vagy az üzletszabályzatban, akkor arra nincs rendelkezés, pont, vége.

Ugyanis ezeket a szabályzatokat a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá, aki ezzel elvileg garantálja, hogy a szabályzat fair és nem indokolatlanul hátrányos a fogyasztóra nézve. Nem lehet a fogyasztóra nézve hátrányos előírásokan mindenféle belső utasításban elrejteni, az semmis.

AttoFemto · http://nanotechnologia.blog.hu/ 2009.12.08. 12:27:44

Ha szabad valamit tanácsolnom: panaszt, bejelentést, morgást NEM telefonhívás útján intézünk Magyarországon. Pár soros levél, ajánlott küldeményként feladva. Csak így tudod igazolni, hogy mikor mit jelentettél a szolgáltatónak/hatóságnak/fittyfenének. Igazoló szelvényeket az ügy lezárultáig el kell tenni. Tudom, mit beszélek, "fogtam" már okirathamisítót egy biztosítónál.

DeMarco 2009.12.08. 12:35:28

Kedves G.Károly és Károlyné!

Sajnos a ti esetetek egyáltalán nem egyedi eset. Az ELMÜ szándékosan és egyértelműen rossz szándékkal tönkreteszi az órákat, nagyon komoly összegeket fizettetve a szerencsétlen tulajdonosokkal.

A tavalyi évben a húgomék lépcsőházában kettő órát egyszerre tettek tönkre, vittek el "kivizsgálásra" a vidéki péceli? telephelyre ahol mindkettőnél az általatok is említett karcolásnyomokat "fedezték" fel. (Sima panellakás, alagsorban az órák.)
Természetesen egyik lakó sem ismerte el a meg nem valósult áramlopást. Arra hivatkozott az elmü, hogy a többiekhez képest túl kevés a fogyasztás. Azt már nem vették figyelembe, hogy tanúkkal igazolta, hogy alig lakik a lakásban, nem megy semmilyen elektromos berendezés, mert a szülőknél lakott. Az sem számított, hogy hosszú évek óta kb. ugyanannyit fizet, vagyis semmivel sem volt kevesebb a fogyasztás, mint az előző ellenőrzések alkalmával.
Az ember azt hinné, hogy ha nem követ el bűncselekményt és ártatlan, akkor nem is ítélhetik el. Nos, ez nem így van. Az elmü tanút visz, aki véletlenül pont az elmütől kapja a fizetését (nem kis idő utánajárni), igazolják, hogy sérült az óra, (függetlenül attól, hogy ők sértették meg). Természetesen nem lehetett ebbe belenyugodni, ki akar vétlenül horribilis összegeket kifizetni?! Több, mint egy évig harcolt a két lakó az igazáért. Megkerestek minden fórumot, jogvédő szervezetet, tévét, újságot, tanácsokat kértek ügyvédektől, hogy perre viszik az ügyet. Végül a sok hercehurcát megunva keserűen befizették a büntetést arra amit el sem követtek. Az elmü magatartása gyalázatos volt mindvégig, kritikán aluli. Azóta lakatokkal bezárták a helyiséget, minden órát külön lezártak kulccsal és csak akkor közelíthetik meg az elmü dolgozói, vagy bárki, ha a közös képviselő és a lakó együtt jelen van. Kulcs a közös képviselőnél.

Ha bírjátok pénzzel és idegekkel, akkor ne várjatok, menjetek perre azonnal, de ha erre nem vagytok felkészülve, akkor inkább fizessetek, esetleg alkudjatok velük a felére. Nincs köztes út! És vigyázzatok az óráitokra.

Aki pedig elmüs, az jól vigyázzon és ha panelben lakik őrizze az óráját, mert csúnyán rá fog faragni.

XCat 2009.12.08. 12:42:18

@DeMarco: Konkrétan hogyan kell egy panelben felszerelt órát őrizni?

Unbiased 2009.12.08. 12:44:24

A címben "áramlopás" helyett "állítólagos áramlopást" írtam volna. A cím jelen formájában egyértelműen elítéli a szenvedő felet.

histar007 2009.12.08. 12:48:58

Ha jól sejtem, akkor a szolgáltatónak kellene bizonyítani, hogy buherálak az órával.
Esetünkben nem védhető területen van a ketyere, a szolgáltató nem teljesíti a saját vállalását. A minimum az lenne, ha elnézést kérnek, és lenyelik a néhány havi kiesett bevételt. Ha hapciásak, akkor is csak a mondjuk a legutóbbi 12 hónap havonkénti átlagát követelhetnék.
Ami felette van, az egyértelmű bírság. És mivel ők nem hatóság, ezt el is lehet felejteni.

DeMarco 2009.12.08. 12:49:46

@bolsh: "A szolgáltató megelégszik azzal hogy bepaliz néhány tapasztalatlanabb fogyasztót, az átlagember ezen egy jót háborog, az áramlopók pedig szívják a megawattokat havonta. Minden megy tovább."

Pontosan erről van szó. A szerencsétlen ártatlanokat keményen megszopatják és lehúzzák őket el nem követett bűncselekményekért, míg a valódi áramlopókkal nem foglalkoznak. Amit ez utóbbiakon elveszítenek, azt busásan visszaszerzik az előbbieken. Csak éppen ezzel lábbal tiporják az ártatlan emberek jogait és ők követnek el előre megfontolt, szándékos lopást nagy értékben. De hiába jelentettük fel őket az energiahivatalnál, nem tettek semmit sem. Mennyi ügy kell még, hogy végre elérje a megfelelő szervek ingerküszöbét??? Ez olyan mintha lenne tíz betörés és a rendőrök az utcán találomra összefogdosnának 10 embert, hogy: Na ti voltatok azok, bocsi, ezért ti fogtok ülni...

akikaztmondjákni 2009.12.08. 12:49:51

@Pepin bácsi: Én itt e!:)
Ebéd volt:P Ésésés volt vagy 3 féle desszert és kihagytam!!!:( Nagyon kemény!

DeMarco 2009.12.08. 12:53:21

@CatMother: Mindenképpen zárt helyen kell lennie, lehetőleg plexi üveg mögött és ne férhessen hozzá senki sem, se egy rosszindulatú lakó, se egy gyerek aki csak játszani akar, se egy rosszindulatú szolgáltató. Kulcs a közös képviselőnél, esetleg egy megbízottnál és megközelíteni, csak a lakó személyes jelenlétével lehessen. Higgyétek el, sok család boldogságát, életét teszik tönkre a 250.000-1.000.000-ig terjedő kamubüntetések, amit teljesen ártatlanul kapnak.

akikaztmondjákni 2009.12.08. 12:53:30

Esetleg ujfent hovatovább mindazonáltal vagypediglen ÚJ POSZT???:)

Tényleg,hol a Sün???

DeMarco 2009.12.08. 12:56:16

@histar007: Ne aggódj, fogják bizonyítani. Ha nem te vetted észre, mert tegye fel a kezét aki év közben nézegeti a panel aljában lévő óráját, ha nincs áramszünet, akkor még azzal is előjönnek, hogy szerződést szegtél, mert nem te jelentetted a nemlétező karcolásokat, hanem az éves leolvasásnál "találták".

XCat 2009.12.08. 13:02:57

@DeMarco: Najó, de ha kint áll a villanyóraszekrény, építsem át? Azt hogy?

Félre ne érts, nem piszkálni akarlak, csak a gyakorlati megvalósíthatóságát nem látom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 13:09:59

reggel bekesen nyugodtan a;acsony vernyomassal felebredek
feljovok a homarra miutan gudmoningot mondok Marynek es akkor jon az istencsapasa

"parom"
"bunti"
"emberke"
"roki-rokikartya"
"kari"

hat en tenyleg szopni jarok ide, de ez legalabb megalapozza a napom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 13:11:11

@CatMother:
en egesz komolyam mondom halvany lila segedfogalmam sincs hol van a villanyorank

É2I 2009.12.08. 13:15:51

@Winston Smith:
Biztos lehetsz benne, hogy engedélyezte a MEH. Hogy most az melyik iratban van már lényegtelen.
És minden további nélkül megszabhatja adott szolgáltató, hogy hogyan csatlakozhatsz az _ő_ hálózatukra.
Mondom; nincs ellátási kötelezettségük, mondhatja, hogy ha nem tartod be a kért előírásukat, nem kapcsolnak be a hálózatukba.
Nyilván azért az anyagi részében ésszerűségi elveket próbálnak betartani. Kisebb-nagyobb sikerrel ;)

XCat 2009.12.08. 13:16:21

@hagyma: Én tudom, de mióta ideköltöztem (az kb fél év) kb háromszor tudtam kimenni az ajtón úgy, hogy ott valami jómunkásember ne szerelt volna valamit.

Szóval lehet hogy jövőre kapok egy 25 milliós gázszámlát.
Na, akkor posztolok majd. :D

elwood 2009.12.08. 13:23:30

@hagyma: valami krisna völgyben laksz ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 13:32:02

@É2I:
az
es akkor meg az
"uncsitesom"
ki is maradt
@elwood:

ez egy toronyhaz
tenyleg nem tudom
a villanyszamla jon rendszeresen, nem tul nagy szorasszal 30-40 dollar korul
nekem ha buntit kuldenenek kirohognem

AlulírottFentemlített 2009.12.08. 13:33:15

Az volt már, hogy áramot csakis ............!

Én egyébként ALDI-ban vásárolt dinamós lámpával világítok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 13:34:04

mer mi a fax kozom van nekem ami a lakasomon kivul van
lecet

bolsh (törölt) 2009.12.08. 13:37:35

@É2I: Démászos módszer? Az milyen is? (Tényleg érdekelne)
Amúgy az valóban idegesítő, hogy az ember tudja hogy a környezetében valaki csal, lop, stb. csak éppen nem akar besorolni a besúgók népes táborába.

Nomen est omen régi módszer, ugyanis démász már nem létezik, csak elmü, satöbbi. Olyasmi hogy eleve a démászos-elmüs-satöbbis plombás ember tesz egy méretlen konnektort a villanyóra szekrénybe, persze leplombálva. Plomba sértetlen, viszont az óra nem méri a konnektort, mivel az még a méretlen szálról kötötték be a szolgáltatós szakemberek. Már csak egy hurka vastagságú hosszabbító kell...
Na most.., akik ezt használják abban a hitben ringatják magukat (és ringatták őket), hogy ez a "bekötési mód" a démász sara, a plomba sértetlen, a démász meg ne mfog saját magába beleharapni, hanem lenyeli. Ja, és ezért jattolni kellett egy százast.

Sok helyen ez már tíz éve megy. Hiába jön a villanyóra leolvasó, minden sértetlen, makulátlan.

És igen, soha nem fogom besúgni. És ezzel ne mvagyok egyedül.

DeMarco 2009.12.08. 13:40:39

@CatMother: Hogy érted azt, hogy kint áll? Közvetlenül a lakás mellett a falban? Vagy lent az alagsorban ahol mindenki elsétál?
Sok megoldást láttam már. Ha nincs mód az órákat külön szobába tenni, (nyilván nincs, ha nincsenek már ott), akkor helyben kell megoldani a problémát. Még akkor is lehet talán ügyesen plexifallal körbevenni, csak az órát, vagy egy álfalat eléhúzni, hogy ne férhessenek hozzá olyan egyszerűen. Biztosan vannak olyan eleve beszerelt órák is, ahol nincs jó megoldás. Ekkor nem tehetsz mást, mint reméled, hogy a felétek kirendelt szerelő, ellenőr tisztességes és nem lesz gondotok. Ha pedig mégsem, akkor a lépcsőháznak össze kell fognia és meg kell akárhogyan is oldani a problémát. Sajnos mindenki a saját kárán tanul, amíg évekig nem történik semmi, addig ez nem is létező kérdés. Nem is szabadna annak lennie. Amikor egy éve a húgomék lépcsőházában meg nem játszották ezt, rögtön két lakóval is és a környező lépcsőházakban több emberrel, addig fel sem merült ez problémaként. Csak azután lett muszáj védekezni az elmü ellen, miután megtörtént a baj. Azért, hogy legközelebb már senkit ne tudjanak csőbe húzni. Szomorúan olvastam a posztot, látva, hogy minden további nélkül folytatják a jogsértéseket. Bele sem merek gondolni, hogy mi lett/lesz azokkal akiknek tényleg komoly gondot okoz kifizetni ezt a nagy összeget. Egy nyugdíjas nénivel, vagy egy többgyermekes családdal. És az összeg kamatozik, simán rámehet a lakás.

AlulírottFentemlített 2009.12.08. 13:45:33

@DeMarco:

A poszt hatására az lesz az első dolgom, ha ma hazamegyek, hogy megnézem a villanyórát.

DeMarco 2009.12.08. 13:48:25

Egyébként meg a karcokról annyit, hogy amikor a Digi TV bevezette a társasházba a kábelrendszerét, nem fogjátok kitalálni, hogy hol vitték a kábeleket... naná, hogy a villanyszekrényben... szépen megfúrták az összes villanyszekrényt, miközben féltéglák záporoztak folyamatosan az órákra, amiket természetesen nem védtek, még csak le sem takartak semmivel. "Mer' ahhoz nekünk semmi közünk" alapon. Amikor végeztek eszükbe sem jutott letakarítani, leszedegetni a féltégla maradványokat, meg a három kiló port, fenéket. Be van kötve? Jah. Na, akkor léphetünk... Az, hogy a lakót majd esetleg jól megbüntetik, ha karcos az óra, vagy egy tégladarab leszakított egy plombát? Kit érdekel...

É2I 2009.12.08. 13:48:35

@bolsh:
Izé, a Démász él és virul:

www.demasz.hu/pages/

Ja, módszert ismerem. Méretlen fővezeték megcsapolásnak nevezik. Csak azt nem tudtam, hogy démász módszernek hívják :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 13:55:43

@AlulírottFentemlített:
en azt az uj filmet akarom megnezni
magyar a rendezoje
nagy afeljhajtas korulotte itt

bolsh (törölt) 2009.12.08. 13:57:41

@É2I: Izé, a Démász él és virul:

oké:), legyen, ha most hirtelen megkérdezné valaki a netszolgáltatóm nevét, lehet hogy azt sem tudnám. Tudod, nekem a szolgáltató egyenlő a sárga csekkel, vagy átutalásos megbízással. Pl anno 15-20 éve 40 ezer(!) Ft-tal kellett hozzájárulni a telefonhálózat kiépítéséhez, az akkori emitelnél. Azóta a harmadik szolgáltató kapja be a vonal másik végét, de én nem mentem sosem máshoz. Tudod mint a kárpátaljai lakos, aki már sok-sok országban lakott költözés nélkül.

A disznóság az, hogy a mostani szoolgáltató havi sokszáz pézt számol fel a "hálózatért", ami még ua mint sok évvel ezelőtt. Szerintem még a központ is ua, csak a bársonyszékek és a mucikák lettek lecserélve. 20-30 ezer fogyasztónál ez tízmilliós havi sarc a semmiért.

akikaztmondjákni 2009.12.08. 14:07:08

Hogy itt mindig mindenért könyörögni kell...

2009.12.08. 14:18:06

@Tomi from the Sky: Az óraállásokat kell nézni. Sajnos pár év alatt 100%kal EMELTÉK a villanyáram díját, ezért egy kis háztartásban már simán 10ezer a havi villanyfogyasztás.

É2I 2009.12.08. 14:20:36

@bolsh:
Na igen. Kiépítteted a saját költségeden, aztán meg fizetsz ilyen-olyan címen a hálózat használatáért, fenntartásáért, korszerűsítésért, stb.
Ez nekem is baxa a csőrömet, de tenni ellene nem tudok/tudsz.

2009.12.08. 14:22:02

@DeMarco: NEM ! Ilyen furmányokat csak beteg országban kell csinálni. Normális helyen a szolgáltatónak kell védenie a tulajdonát. Nehogy már a szarhoz alkalmazkodjunk, inkább kényszerítsük a trehány szolgáltatót a munkájának a javítására.

májgeriberi 2009.12.08. 14:25:50

Ó, én lettem a 200. :)

Winston Smith 2009.12.08. 14:29:47

@É2I: "És minden további nélkül megszabhatja adott szolgáltató, hogy hogyan csatlakozhatsz az _ő_ hálózatukra."

Ez így van, ez tiszta sor.

És az összes erre vonatkozó előírást a nyilvánosan hozzáférhető, MEH által jóváhagyott szabályzataiban köteles rögzíteni, különben az előírás nem előírás.

Arra vonatkozón nem találtam előírást, hogy a mérőt a telekhatáron kellene elhelyezni, szerintem nincs is ilyen szabály. Egy csomó más előírás természetesen van.

É2I 2009.12.08. 14:41:33

@Winston Smith:
Ok! Elhiszem.
De itt nálunk biztosan így van, ezt me Te hidd el nekem. Vannak úgynevezett típustervek, amiktől nem térhet el adott kivitelező.
Persze van rájuk MEH engedély.
Azt, hogy ez mennyire hozzáférhető a fogyasztóknak, még nem nyomoztam. Nyilván kell, hogy az legyen, de annyira nem érdekel, hogy ezért átdúrjak egy unalmas vállalati honlapot, ha nem muszáj :)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.12.08. 14:54:54

A titász (ma már e-on) ugyanezt eljátszotta egy cimborábbal pár éve Debrecenben.
Peresítették, beszopták. Nem szabad hagyni a rohadékokat élősködni.

DeMarco 2009.12.08. 14:55:50

@Kulics: Sajnos pont a rákényszerítéssel van a gond. Erősebb kutya baxik. Mindent megtehetnek és ezt tudják is. Simán befenyítenek, hogy amíg nem fizetsz kikapcsolják az áramodat... azt viszlát. Biztosan van aki pert nyer ellenük sok év múlva. Kár, hogy nem ez a gyakori. Okosan lefedik magukat. Marhára tetszik a VÉSZ hozzáállása. Talán őket kellene megbízni úgy, hogy összefognának a károsultak és egyszerre kérnének tőlük segítséget.

akikaztmondjákni 2009.12.08. 16:29:24

Hát...vége a Homárnak is?

2009.12.08. 16:36:33

@DeMarco: "Simán befenyítenek, hogy amíg nem fizetsz kikapcsolják az áramodat"
Persze, de rögtön be kell perelni őket, számlákkal bizonyítanod a károdat...stb.stb.
Persze mindez akkor okés, ha ártatlan az ügyfél.
Sajna a gyakorlat az, hogy tízezer csaló, nemfizetőre jut egy ilyen "ártatlan" eset.

Dr. Kix 2009.12.08. 16:47:19

Ez már a hétvégi?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.08. 16:53:04

@Kulics: És pont azzal a legkeményebbek...
Mondjuk azért volt rá példa Debrecenben is, hogy bemérték a fűtött garázsbeállós-úszómedencés villák proletárjának a fogyasztását az oszlopon és az óránál is...

tele1 2009.12.08. 17:01:38

Olvasva a hozzászólásokat, nekem az jön le, hogy csak a tisztességes embereket szopatja az elmü.

Nálunk is van egy vén alkesz banya, aki nem fizette a villanyt, kikötötték, leplombálták az óráját. Azóta valakivel beköttetett egy hosszabbítót az óra előttről és éjjel-nappal ég nála a lámpa, megy a fűtés villanyról (a gázt is elzárták nála, mert nem fizette). Közös képviselővel tudattuk a tényállást. Rendőrség nem foglalkozik vele, de az elmü sem.

Ugyandehogy (törölt) 2009.12.08. 17:33:53

@Aziz: az egyedi közműtörvény....
ajánlom elolvasásra. (gusztustalan)

Balamber 2009.12.08. 18:17:40

Szerintem nem tudom...
Mára ennyi a homárfelhozatal..?

Pedig én küldtem be már pár dolgot ami megér egy imát...

Unter Bahn (törölt) 2009.12.08. 19:48:56

@É2I: Minden biztonságosabb megoldás ellen hamarosan megszületik a kijátszási lehetőség... más kérdés hogy a bukta csak a fogyasztót, vagy a lopásban részt vevő cégalkalmazottat is érinti-e...

A fater villanyszerelő volt, bármikor nyúlt az órához, hítta a volt kollégáit és nyomták rá a plombát. Aztán amikor meghalt egy kollégája, egy fél zacska aluplombát és fogót hagyott rá, azért íro, mert ma már nem ezt használják - errefelé.

Mivel ez régen volt, régi házban, elárulom, hogy a titok nem bonyolult: csak annyira kell ráteteti a plombát, hogy oldható és visszazárható legyen...

2009.12.08. 19:49:14

ez már a hétvégi ?

Vágási Feri_1 2009.12.08. 19:56:26

@Tibike15: Remélem naponta megbuherálják majd a mérőórádat és előbb-utóbb éhen halsz a zéró tolerancia nevében!!!

Lumpy a kretén szarvas 2009.12.08. 20:00:27

Köcsög az ELMŰ,
ez egyértELMŰ!

Unter Bahn (törölt) 2009.12.08. 20:03:29

@Winston Smith:

Direkt nem érted, vagy vetélkedni akarsz???

"Éves leolvasás van, a havi számla semmit nem igazol."

Nálad, esetleg... Én visszatértem a havi leolvasásra, mert az áramszolgáltató képtelen havi átlagot számolni és korrigálni. Igaz, most sem olvasnak mindig, de ha köhögnek, nálam a bónusz, hogy az ellenőrzés lehetősége megvolt...

2. “Ha pedig az óra kiépítése nem teszi lehetővé ..."

"És ki építi ki az óraszekrényt, meg a házat? Talán a szolgáltató? Nem. Akkor miért is a szolgáltató hibája, hogy sz@r helyen van az óra?"

Azért barátom, mert a kiviteli tervben Ő határozza meg a szekrény helyét, a házba való bekötés helyét és módját és minden egyéb paramétert, ami alapján neki a "tőle/általa elvárható módon" igyekezzen az illegális vételezés lehetőségét kiszűrni, megakadályozni...

3. “Ja, a piszkált órák nagy részénél..."

"És? Talán ha egy Tesco-alkalmazott segítségével lopsz a Tesco-ból, akkor te már büntethetetlen vagy? A fenét."

Naív vagy vagy direkt rájátszol: a szolgáltatók embere sokszor a kezdeményező, sőt bizonyos okokból valahol egy DVD-m is van a jellemző módszerekről, amik természetesen már csak azért sem alkalmazhatók, mert ezeket a szolgáltató adta ki, oktatási céllal, tehát ezeket bizonyosan nézni fogják...

------------------------------

"Azzal viszont mélységesen egyetértek, hogy az óracsere/óraellenőrzés során jelen kell lenni, figyelni kell és meg kell nézni, mit ír alá az ember! Ha valami nem OK, ha a szolgáltató embere/alvállalkozója neadjisten cselezni próbál, akkor ki kell egészíteni a jegyzőkönyvet."

lényeg az utolsó bekezdésed és erre próbáltam rávilágítani: ugyanolyan érdeke NEKI manipulálni a mérőt, mint a fogyasztónak, hiszen 'sikerdíjas' történet, %-ot kap, de ha mohó megvesztegetni is hagyja magát... ha nem lenne legalább huszon tapasztalatom ezekkel kapcsolatban, bele sem ugattam volna... de VAN!!! Ezért nem fog 'csak úgy' bejöni, jönni-menni, órát cserélgetni... Ha leveszi az órát, rendőrt hívok és önfeljelentéssel elérem, hogy a rendőrség rendeljen ki szakértőt, akit ők nem ismernek. A Kandón pl. volt ilyen... igaz a fogyasztó ellen foglalt állást, de egyvalamit nem mondhattak: elfogul a szakértő (mint pl. a TIGÁZ ex-beosztottja).

Lumpy a kretén szarvas 2009.12.08. 20:09:08

@Tibike15: Te hülye vagy! Mondd a címetd, megyek és megbuherálom az órádat. Aztán fizessé'. Mer' zéró tolerancia.

Megazanyád...

Secnir 2009.12.08. 21:33:50

hozzánk jöhet a zelmű 'szakembere'. meg bármilyen előre be nem jelentett fószer.

1. apósom múlt héten kedden hajnali kettőkor felkelt, hogy valami mozgás van a nyeles telek nyélrészén. kiosont, és a vasvillát rutinszerűen az ott kolbászoló alak felé dobta, majd felkapott egy félcolos vascsövet (mert csak az akadta a kezébe hirtelen), amire már korábban ráapplikált egy KB-s könyököt a nagyobb sérülésokozás végett, és azzal kergette ki. a tróger úgy ugrotta át a kerítést, hogy az atletikai szövetségtől kijöttek tereptanulmányt végezni. így a faszikám nem jött be az udvarunkba, ahol

2. nem találkozott Ordassal, aki mindeközben csendben figyelte az események folyását, és remélte, hogy a hozzánk betörő/betérő felénk veszi az útját a nyélről.
hát nem.
reggel igen szomorú volt, ahogy a szemeiből kiolvastam.

nincs is gondunk az elművel. két hete kint voltak éves óraellenőrzésen, és ahogy álltam (mellettem Ordas), igen nagy tisztelettel beszéltek velem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.08. 21:38:49

@Secnir:
az hetszentseg secnir, hogy egy jol megtermett es jol nevelt ordas csodakat tesz

csillagház 2009.12.08. 21:49:54

Az ELMÜ csaló gazembereket alkalmaz! A családban az történt, hogy hónapokig járhatatlan volt az utca (gázvezeték épités, csatorna és útépités). Villanyórát ("mérőt") akartak cserélni. Idős nénikém beengedte őket, minden rendben, azt mondták. Az órát négy hónappal előbb éves leolvasás keretében leolvasták és ellenőrizték. De jött ám a levél, hogy fizessenek be 100 ezer forintot(!) mert meg volt bontva a plomba! Előtte biztosan nem volt, csak amikor cserélték. Ha száz évig élnek, se lehet ennyit fogyasztani egy fázissal, bojler, hősugárzó és más áramzabálók nélkül! PB gázzal főznek, fával fütenek. De legalább részletet adtak. Hiába tiltakoztak, hogy két idős ember minek nyúlna az órához, nem értenek hozzá, inkább félnek az áramtól. Eddig is minden ki volt fizetve pontosan. KI KELLETT FIZETNI A BÜNTETÉST! SZÉGYENLETES, AMIT EZ A MOCSOK CÉG MŰVEL. Ja, azóta netre ÉN írom be havonta az óraállást. ÉS NINCS se ÁTALÁNY, SE ÉVES LEOLVASÁS, MERT AZ AZ ALJASSÁGOK MELEGÁGYA.

XCat 2009.12.08. 22:10:52

@DeMarco: Hát hogy kint. Kimégy a lakásból, végig a lépcsőházig, és a lift előtt. Nincs bezárva, de át kéne csákányolni az egészet, hogy oda bármit rakhass :) Még cserepes virágnak sincs hely, nemhogy plexinek.

McKelek 2009.12.09. 08:06:14

Raklamálni gyorsan. Az a baj, hogy a barmok ki fogják kapcsolni az áramot, ha nem fizettek, ezért sokszor be kell menni az ügyfélszolgálatra és verni az asztalt + perrel fenyegetni, hogy ha nem tudják bebizonyítani, hogy valóban ti piszkáltátok az órát és annak ellenére kikapcsolnák az áramot. (Ha ez így van, tényleg kikapcsolják, akkor Ti igényelhettek kártérítést - ami kifizetése sajnos nagyon sokáig elhúzódhat.)

Ha kérdik, mégis kinek lenne érdeke piszkálni az órát?
- Egyszerü vandalizmus
- Hülye szomszéd a saját órája helyett a Tiedet kötötte át
- A szerelö sikerdíjat kap egy leleplezett esetért, ö rongálta meg
- stb, stb...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.12.09. 08:54:37

Az nem megoldás, hogy szaknyelven valami katalizátorral (tömény alkohollal) lelocsolod az órát majd rádobsz egy gyufaszálat s amikor kellően ég lefújod porral oltóval (vízzel locsolni talán nem kéne..)

Ezt követően felhívni az elektromos műveket olyan vonalon ahol a beszélgetést rögzítik, hogy baj van, kigyulladt az órájuk.. nem nem a lámpa rajta, már a fél ház ég, elolthatom ? :)

Ekkor kapsz egy új, szabványos órát illetve kifizetsz kb. 200e-et a meglévő vezetékeid cseréjéért.

Ez szerintem járható út, amolyan kecske-káposzta, persze tilos kihívni a tűzoltókat és sürgetni kell mindent, hogy használni szeretnéd stb.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.09. 09:40:31

Az ELMÜ-t a BKV, a MÁV vagy a Centrum privatizálta?

Girhes Joe 2009.12.09. 16:40:40

@sambalabammbumbumm:

Én inkább arra gondoltam, hogy "véletlenül" ráejteni egy 15 kilós Hiltit, ami ripityára töri a kérdéses részt, majd kétségbeesve hívni őket, hogy segítsééég, cseréljenek órát, persze fizetem az árát... aztán próbálják a szilánkokat összerakni és megtalálni a lyukat.

De komolyra fordítva a szót, mégis mennyit nyom a latban, ha magam jelentem be, hogy rendellenességet észleltem? Vagy most már úgyse hiszik el, hogy évek után vettem észre a lyukat, úgyhogy inkább várjak az óracserére (hogy legalább a villanyt ne kapcsolják ki)?

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.09. 18:50:28

Na igen, lehet mondani, hogy ne mte voltál, meg te tisztességes vagy, de ki hiszi ezt el? És hogyan bizonyítod be, hogy nem te voltál?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.12.10. 13:13:51

@Gergő77:
Szerintem egyértelmű lenne a szándékos rongálás. Akkor már csinálj egy csecse szekrényt köré amibe tegyél pár szakadt rádiót és nyomd meg az egészet egy fatuskóval majd hívd ki a rendőrséget és tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen aki ellopta az ebbe a szekrénybe bezárt MP3 cuccodat mert ott tartotad lévén zárható.

Ja és véletlen szétbatzta az órádat.

De sztem felgyújtani jobb, piromán vagyok kissé :)

Kérdésedre: Ha te lennél a villamosmű elhinnéd?

sas70 2009.12.10. 14:10:21

@Gergő77:

Keletkezzen már egy kis tűz a villanyóraszekrényben és te ne vedd észre. Csak miután már elolvadt a villanyóra.

heliox 2009.12.11. 04:06:35

Elég egyszerűen kezelhető az ELMŰ. Meg kell írni tértivevényes levélben, hogy nem fogadod el a bírságot, kötbért stb., és ha nem tetszik nekik, akkor pereljenek be.

Ők pereljenek be.

Némi indoklás, hogy miért nincs igazuk (amiket írtam nekik sérül óra plombánál pár éve, mind elhangzott itt), és 30 napon belül jött a válasz, hogy bocs, mégsem.

Apró trükk ha nem csak te írod alá, hanem mint tanúval aláíratod valami dr ismerősöddel. Lehet orvos, tudományos fokozat, bármi. Azt ők nem tudják, hogy nem ügyvéd. De ha van 10eFt ügyvédre, az a legbiztosabb.

ludasmatyika 2009.12.11. 12:21:11

Ha lenne olyan hatóság, aki tényleg a fogyasztók érdekeit védi ezek a ku.va nagy szolgáltató cégek bizonyára vissza fognák magukat.Mindegy melyik cégről beszélünk,szemét módon annyi pénzt húznak le a fogyasztókról amennyit akarnak.Ha csak a magyarországon felszerelt gáz,víz,villanyórák egy részét vizsgálnák,csillagászati összegekre rúgna a szolgáltatók által csalás útján eltulajdonított pénz.Az ügyvédek sem vállalják a szolgáltatók elleni pereket.

maceráns 2009.12.11. 12:40:24

Ha bele gondolok,hogy minden mérő egy-k
ét köbméterrel vagy kw-tal mér többet.

HÁT?

maceráns 2009.12.11. 13:22:54

@csillagház:
Nagyon igazad van.Ezek a szakembernek nevezett patkányok ,ha bejutnak a portára tuti,hogy megszivatnak.Senkit nem szabad beengedni,még akkor sem,ha zászlórúdon lengeti az igazolványát.Ha mégis beengeded legalább egy emberrel többen legyetek mint a patkányok. Ők mindig ketten mennek.A szemétséget tanuval kell bizonyítani.

2009.12.12. 08:41:26

Felmerült bennem több kérdés:
1. A szakértő azt mondta, sérült a plomba, idegen nyelven fémzár, de a mérőórát nem módosították. Akkor mi is bizonyítja a lopást?
2. Az óra szabadon hozzáférhető volt bárkinek. Mi is bizonyítja, hogy a lakó piszkált hozzá?
3. Az óra több napon keresztül volt olyan helyen, ahol a lakó nem láthatta. A követelő maga őrizte. Mi is bizonyítja, hogy nem rosszindulatból lett megpiszkálva a fémzár? Ki látta, mi történt a mérőórával, míg nem volt a lakónál? Mi bizonyítja, hogy már a leszerelés előtt sérült volt? Ott volt a lakó a leszerelésnél? Volt tanú? És ha a szerelő maga sértette meg?
4. A lakó maga jelezte, hogy az óra nem mér. Biztos, hogy az eltelt idő alatt 180.000 forintnyi áramot használt el? Miért nem mentek ki megnézni hamarabb, a bejelentés után közvetlenül? Ha addig nem érdekelte a szolgáltatót, akkor magára vessen.

2009.12.12. 08:44:24

+1: Tudomásom szerint minden társasháznál van egy közös mérőóra is. Javítson ki valaki, ha tévednék. Azt is érdemes lenne megnézni. Ha a többi óra jól mér, akkor nem nehéz meghatározni a felhasznált árammennyiséget.

webnazi 2010.03.12. 19:14:03

Az olyan tetü szolgáltató, amelyik az újfajta - "majd olcsóbb lesz az elektromos áram" - szövegű kampánnyal kardoskodott az árampiac liberalizációja mellett, jobban teszi ha inkább bölcsen és nagyon mélyen hallgat.
Nekem van ugyanis egy telkem. (Miért ne lehetne, másnak is van ...)
Ezeddig a gyakorlatban egész évre fizetgettem be 3-400 forintokat az általam elfogyasztott áramért, (fűnyíró, főzőlap, búvárszivattyú, néha hozzájött a frigidaire),
ám amióta mindenféle - a mérőóra állásától teljesen független adatok alapján kell az áramdíjat befizetni, a nemrég féléves összesítésre jött ki nekem egy számla - 1328 forintról úgy, hogy én október óta egyszerűen kinn SE JÁRTAM a telken, ezért logikusan következik, hogy nem is kapcsoltam be semmiféle elektromos fogyasztót és a tavaly cserélt vadiúj mérőóra (Siemens) azóta is a szeptemberi 2 kWh-os állásánál áll!

Tehát bátran kijelenthető tény, az ElMű egy szemét tróger tolvajbanda, mögötte azzal a még szemetebb kormányszintű áramliberalizációs törvényükkel, amely valahogy nem szabadon választható, a két fél között demokratikusan kötött szerződésben jelenik meg, hanem egyenesen mintegy szolgáltatói DIKTÁTUM-ként! Vagy elfogadom és aláírom, vagy megszüntetik nálam a szolgáltatást. Erre mondaná az igazi jog - ha ilyesmi Magyarországon véletlenül lenne - hogy "erőfölénnyel és monopolhelyzettel történő visszaélés, zsarolás"!
Amúgy a számla szerinti végösszeg megnevezése:
"Energiadíjak és Rendszerhasználati díjak összesen".
Mindezt természetesen úgy, hogy
- ha nem fogyasztottam, ebből következtethetően nem is használhattam a rendszert és mellette semmiféle energia-fogyasztásom nem volt!
Pusztuljanak!

Szucs pula 2010.05.13. 19:58:26

Írjál Dzsászt(juszt) Lacinak!

jaku10 2010.11.12. 04:43:05

Sziasztok!

1,5 évvel ezelőtt egy nálam végzett felújítás során a villanyszerelő aki Démász alkalmazott észrevette, hogy a villanyóra belseje serceg. Ő fogta magát leszedte a plombákat, megjavította a hibát(egy vezeték kötését megerősítette), majd a saját céges plombafogójával, amely teljesen hivatalos lezárta az órát. Tűzveszélyességi okokra hivatkozva tette ezt, úgygondolta másnap reggel jelenti a főnökének. Sajnos ez nem sikerült mivel egy jóakarója látta az Ő munkavégzését és azonnal felnyomta őt egy névtelen telefonnal a munkahelyén. Másnap reggel megjelent nálunk egy démászos autó és leszedték a villanyórát majd elvitték. A plombák épek és sértetlenek csak nem az volt a számuk ami eredetleg fent volt. A következő nap megérkezett egy kis démászos csapat szegedről, hogy mondjam el mi történt. Elmondtam ami történt, majd felvilágosítottak, hogy 360.000.- Ft büntetést kell fizessek emiatt. Felkínálták még azt a lehetőséget, hogy ha az ő alkalmazottuk pénzért dolgozott vagy bárkiről bármit tudok mondani(áramlopás stb...), akkor adnak nekem 360.000 Ft tiszteletdíjat és elfelejthetjük a büntetést. Korrekt brigád nem? Az alkalmazottjukat megbüntették havi 5000 FT bónusz megvonásra + egy hónapra elvették a plombanyomóját. Nekem meg küldték a 360.000-es büntetést. Nem fogom kifizetni, pereskedek velük. Honnan tudjam én, hogy az Ő alkalmazottuk mikor és mit csinálhat? Mi köze van az én ügyemhez, ha valaki lopja áramot vagy démászos és munkaidőn kívül pénzért dolgozik? Ez a dolog, ha nem velem történik nem hiszem el, a semmiért akarnak megbüntetni.

P.T 2011.10.08. 16:36:06

Áramlopás, az alábbi weboldalon elolvasható hogy hogyan lopják az áramot és hogyan tudja ezt a szolgáltató bizonyítani. A fórum olvasóinak, póruljártaknak is hasznos lehet az oldal hogy tudják, mit lehet és nem lehet bizonyítani.
aramlopas.webatu.com/

P.T 2012.12.09. 18:00:08

Áramlopás, az alábbi weboldalon elolvasható hogy hogyan lopják az áramot és hogyan tudja ezt a szolgáltató bizonyítani. A fórum olvasóinak, póruljártaknak is hasznos lehet az oldal hogy tudják, mit lehet és nem lehet bizonyítani.
aramlopas.blogspot.hu
süti beállítások módosítása