Tékozló Homár

Re: Magyar termékek a világ minden tájáról

2010.04.07. 11:45 | hellob | komment

A magyar termék védjeggyel ellátott brazil, egyiptomi és kínai fűszerekről szóló posztunkra reagált a a védjegyet kibocsájtó Magyar Termék Kft. és a gyártó is, így végre tisztázhatjuk hogy mitől magyar a magyar termék. Ezek szerint minden az, ami az országban nyeri el végső alakját, hiszen "A Magyar Termék logó fő missziója, hogy visszaállítsa a magyar munka és termelés becsületét."

Kedves Eszter!

Érdeklődésére válaszolva a Magyar Termék tanúsító védjegy használatához szükséges legfontosabb feltételek az alábbiak szerint alakulnak:

    * a termék végső alakját Magyarországon nyeri el
    * a termék ebben a formában más külföldi országban nem került forgalomba
    * a terméket gyártó vállalat székhelye és fő ügyintéző szervezeti egysége Magyarországon van,
    * a terméket gyártó vállalat a mindenkori magyar jogszabályoknak megfelelően teljesíti adófizetési kötelezettségeit,
    * a termék megfelelő minősítést kap a Magyar Termék Nonprofit Kft minősítési és tanúsítási eljárásán

Ezeknek a kitételeknek megfelel a Házi Piros Paprika Kft említett három terméke is, amelyek kiváló minőségű termékek, tehát bátran ajánlhatóak bárkinek, főleg ha az illető azt is figyelembe veszi, hogy milyen előnyökkel jár az ország számára, ha nem egy Kínában becsomagolt és ide csak leszállított fűszert vesz, hanem olyat, amely egy magyar cég által nyeri el a végső alakját. A Magyar Termék logó fő missziója, hogy visszaállítsa a magyar munka és termelés becsületét. Magyarország egy kis, nyitott piac, amely nem képes minden szükséges alapanyagának előállítására.

Szeretném továbbítani az érintett cég, a Házi Piros Paprika Kft. hozzászólását is:

"Bizonyos fűszerek nem teremnek meg Magyarországon (pl. fahéj), de pl. majoranna, oregano,bazsalikom, fokhagyma granulátum esetében természetesen joggal merülhet fel a fogyasztóban a hazai alapanyag igénye.
Sajnos egyiket sem termelik már Magyarországon, pedig 3-4 évtizeddel ezelőtt az első háromból olyan mennyiséget termeltek itthon, amely nem csak a hazai fogyasztást elégítette ki, hanem még az exportjuk is jelentős volt.
Ma már minden fűszergyártó csak külföldről ( az első 3 tekintetében jellemzően Egyiptom és Németország) tudja ezeket az alapanyagokat beszerezni. Fokhagymából pl. már a nyers fokhagyma hazai felhasználása sem terem meg itthon, így a szükséglet nagy része  nyers állapotban is Kínából érkezik, de szárítottan feldolgozva csak Kínából lehet beszerezni. De úgy gondolom, ezzel nincs is baj, hiszen olyan élelmiszerbiztonsági szűrőkön és vizsgálatokon kell átesnie, ami garantálja hogy csak teljesen megbízható termék kerüljön a fogyasztóhoz.
Érintsük pár mondat erejéig a paprikát is,  úgy gondolom, mint egyik legnagyobb paprika termeltető, feldolgozó és forgalmazó cég, érdekes lehet a következő dolog:
Szóval, valóban lehetne 100%-ban importból származó, és becsomagolt  paprikát Magyar Termék védjeggyel ellátni, amennyiben a Minősítési Eljárásnak megfelel.
Az elmúlt évben piaci igény alapján úgy döntöttünk, hogy forgalomba hozunk 100% import paprikát tartalmazó terméket.
Több ország (Brazília, Peru, Dél-Afrika, Kína) terméséből kértünk minta és árajánlatokat. Döntési szempont volt, hogy a magyar íz világhoz legközelebb eső legyen a termék és természetesen az ár is fontos szempont volt.
A kínai minta árban a legjobb volt ízben sem volt rossz, de végül a Peruból származó ajánlatot fogadtuk el, ami árban nem volt a legjobb, de íz világban a legjobban hasonlított a magyar paprikára. Az is befolyásolta a döntést, hogy Perunak pozitív kisugárzása van, és az inka motívumokkal egy szép csomagolást sikerült megalkotni. (Fotó csatolva)
De.., az eszembe sem jutott hogy ez a paprika is Magyar Termék védjeggyel kerüljön forgalomba, mert a paprika azért más, mint a többi fűszertermék!
A termék forgalma eddig hozta az elvárást, amiben úgy gondolom az árfekvésének jelentős szerepe van.
 
Remélem ezekkel az információkkal sikerült olyan többletet adnom, ami tovább segíti a Magyar Termék Kft-be tömörült magyar cégek misszióját!"

Köszönjük észrevételét, és remélem, hogy megnyugtató válasszal tudtunk szolgálni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2010.04.09. 17:49:04

@vernarancs: Szlovákia, németország, kína...
Nálunk nagyjából a papírgyártás is megszűnt... van még mutatóba egy-két gyár utolsó mohikánként ( dunaújváros, szolnokon nem tud valamit gyártanak-e...), de hazai papírfelhasználás is javarészt import, kezdve a wc papírtól az irodai papírig, a csomagoló anyagok jelentős része, az újságok.....

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 18:58:04

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Masa te meg vagy bolondulva öregem. Két napja azt hajtogatjuk, hogy a csomagolás le van szarva nem az teszi a terméket magyarrá, te meg azt hogy mindennek 100% magyarnak kell lennie szerintünk, és szerinted. Nem tudom a középiskolát legalább elvégezted ? Ki nem szarja le, hogy hol gyártják a tej dobozát, ha magyar tejet tartalmaz, akkor az magyar termék, nem pedig szlovák, mert a doboz ott készült.(Bár a szlovákok is állíthatnák azt, az MT Kft. mintájára, de ott még egyelőre nem olyan hülyék az emberek, hogy bevegyék) Ellentétben az itthon csomagolt brazil borssal. Te idióta vagy, vagy mi van veled? Ki állította azt, hogy 100%-ban magyar terméket akarunk csak vásárolni? Senki, egyedül Te. Kitalálsz valamit, aztán úgy állítod be mintha, te cáfolnád a másikat. Egyébként a tejesdobozról csak a tényszerűség kedvéért:
Keresd meg a Tetra Pak Hungária Zrt. oldalát, kered ki a Gyártás M.o.-on fejezetet, ott a Budaörsi üzemet(fényképekkel), aztán keresd ki a Portfolió alcímnél a Tetra Brik és Tetra Brik Aseptic termékeket. Mi van ? Szlovákiában gyártanak csak tejesdobozt Masa? Miről beszélsz te itt?

MosoMasa 2010.04.09. 19:11:34

@Fánkevő Fáncsi: Idézem: "mindazt, ami a mi hűtőnkben található és (remélem!) hazai állatokból, hazai zöldségekből készülnek hazai feldolgozással, hazai csomagolással, forgalmazással."
Vagy: "szerintem a magyar termék A-Z idehaza kellene készüljön."
És ezt biza nem én mondtam. Én csak reagáltam rá.
Úgyhogy mielőtt hülyézel legalább arra vedd a fáradságot hogy megnézed mire, kinek a hsz-ére linkeltem.
Mert bizony a kezdetektől fogva nem én állítom, hogy a magyar termék 100% magyar cuccból kell álljon az alapanyagtól az adalékon át a csomagolásig. Ugye? Mert ezt más állítja.
Szóval lazíts! Mielőtt az iskolázottságommal foglalkoznál előbb vedd számba magad és hogy mennyi iskolázottságra vall az, hogy csak darálod a mondandód, zsigerből reagálsz.

Pistolero 2010.04.09. 19:26:39

Nagyon cinikus itt néhány nyilván hipermarket hívő.
A magyar piacot az támogatná, ha a termék lényegi részét Magyarországon termelnék. A csomagolás nem lényegi rész.
Ez megtévesztés. A részben tudatos vásárló egy ilyen matrica láttán azt gondolja, hogy a csomagoláson belül Magyarországon termelt árút kap.
A vásárló nem a csomagológyárat akarja támogatni azzal, hogy a "magyart" veszi le a polcról, hanem a termelőt!
Amúgy ha a termék magyar, azt többnyire itthon is csomagoltatják. Nem kell a csomagológyárnak bezárni...

Pistolero 2010.04.09. 19:29:31

A csomagológyár értelme persze átvitt, nyilván forgalmazó név lenne a helyes, de a probléma szemléltetése miatt írtam így.

MosoMasa 2010.04.09. 19:31:27

@Fánkevő Fáncsi: Ja. Tetra Pak. Ugye nem magyar cég.
Termékei 92% exportra kerülnek - mindössze 8 % a hazai felhasználás, ami eloszlik a tejes, gyümölcsleves, stb termékek között - ami korántsem fedezi a hazai kiszolgálást: kvázi importáljuk a dobozokat .
Import papírból dolgozik.
Egyéb?

MosoMasa 2010.04.09. 19:34:06

@atpijkamo: Ha jól sejtem a Piszke gyártotta, de már tavaly nyár óta nem csinálták, részben leállt az üzem, azt hiszem decemberben teljesen.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 19:36:17

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Aha, köszi! Akkor azért nem találom már egy ideje a boltokban.

MosoMasa 2010.04.09. 19:42:25

@atpijkamo: Hát én is szerettem, mert jó volt és olcsó is.
De engem jobban zavar az, hogy a magyar papírgyártás ilyen szintre jutott.
Ugye a cukorgyártást ne is említsük pl.- Mer az meg már egyáltalán nincs.
És még (jó)néhány üzem/cég/termelés.
És ezek meg itt puffognak, hogy a bors az nem magyar.... pffff.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 19:48:26

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Ja, azt mondta szerinte magyar cucc van a frigójában, erre te azt mondtad, hogy minimum a tejesdoboz szlovák (mintha ismernéd a tejesdoboz-gyártást M.o.-gon), erre én megemlítettem a Tetra Pack Hungáriát. Ezt te valahogy nem vetted észre, nem is reagáltál rá, nem tudom miért. Ha a tejesdobozod aljára az van írva Tetra Brik(R) Tetra Pak(R) akkor az magyar gyártású doboz, nem szlovák. Ami egyébként a faszt sem érdekli, tőlem lehet japán doboz is, ha magyar tej van benne akkor az magyar termék.
A termék lényegi elemét ugyanis az a rész képezi amit elfogyasztunk, nem a csomagolás, nem a reklám, nem a logisztika, azok csak járulékos és szükséges és fontos a termékkel kapcsolatos dolgok. Ha valaki svájci tejet akar inni, akkor azt a tej kedvéért akarja, nem a svájci csomagolás kedvéért, vagy a svájci fuvarozó lelkiismeretessége miatt. Ha valaki svájcban ráírná egy magyar tejre(mivelhogy ott dobozolták be), hogy svájci termék, olyan pert és büntetést kapna hitelrontásért és megtévesztésért, hogy nem győzne perkálni. De ez itt Magyarország, itt a következmények nem biztosak egyáltalán. Itt lehet ezzel egy kicsit játszadozni, ez itt balkán Svájchoz képest.
Ezt igazán nem nehéz megérteni egyébként, és az igazgató úr érti is, nem véletlenül nem ragozza túlságosan, a megtévesztéssel és Gazdasági Versenyhivatallal kapcsolatos felvetéseket.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 20:12:57

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!:
"Ja. Tetra Pak. Ugye nem magyar cég.
Termékei 92% exportra kerülnek - mindössze 8 % a hazai felhasználás, ami eloszlik a tejes, gyümölcsleves...."
Hogyne lenne már magyar te idióta, úgy hívják Tetra Pak Hungária Zrt. Egy multi magyarországi leányvállalata. Magyarországon bejegyzett cég, Budaörsi telephellyel. Az hogy mennyit importál, annak semmi köze ahhoz, hogy mennyi magyar tejet csomagolnak Tetra Brik-be. Én csak a válaszodat látva élővettem egy tejesdobozt a hűtőből, jééé magyar Tetra Brik volt, hát rákerestem a Tetra Pak-ra. Jééé Budaörsön gyártanak, idióta Masa blöffölget már megint. Idióta. Honnan veszed azt, hogy Magyarországon a tejgyártók hány százaléka csomagol magyar dobozba, hány százaléka szlovákba. Mutass egy forrást az interneten légyszíves, kíváncsi vagyok. Azt meg honnan tudod, hogy salapapa frigójában a tej mibe van csomagolva. Az én frigómban ugyanis magyar dobozban volt. Nem mintha számítana mibe van csomagolva, de azt a részt úgy se fogod felfogni, hogy a doboz tartalma számit. Mint a brazil borsnál a magyar zacsiban.

MosoMasa 2010.04.09. 20:20:11

@Fánkevő Fáncsi: Namost te vagy nem érted amit olvasol, vagy nem tudsz olvasni és aki felolvassa neked az csak minden harmadik mondatot ismerteti.
Megismétlem: NEM én állítottam, hogy a csomagolásnak magyarnak kell lennie! Én egy gondolatmenetet indítottam el ezzel kapcsolatban.
Ami a tetrapakot illeti. Arra is leírtam ami a véleményem.
Azt hogy a tej mibe van csomagolva, valóban csak vélelmeztem. Amennyiben tertapak-ba, akkor tévedtem. Nem állítottam, hogy szlovák dobozban van, azt írtam, hogy import.
A tetrapakról a többit már leírtam, csak el kellene olvasnod.
Továbbra sem értem miért nekem papolsz a csomagolásról - NEM engem érdekel miben van, hanem mást - azt meg megnézheted hogy kit.
Állítom továbbra is,hogy a termék jelen esetben nem a bors, hanem a Házi Arany őrölt fekete bors - ami magyar.
Az igazgató úr azért nem referál tovább, mert fafejűek vagytok, meddő vita lenne tovább folytatni.
Azt meg hogy svájc-al példálózol...hát... nem hiszem, hogy az ottani előírásokat, törvényeket, szabályozásokat olyan jól ismernéd ( vagy egyáltalán valamennyire is) mert láthatólag az itthoniakat sem.
További jó favágást, és jó magyarkodást.

phyllo 2010.04.09. 20:34:11

Tisztelt vitatkozók.
Én úgy tudom, hogy a suzuki azért gyártat mo-on autót, mert nem akar vámot fizetni az unióban. 51% uniós alapanyag és unióban gyártás a feltétel.

Szerintem ezt kéne itt is előírni.

MosoMasa 2010.04.09. 20:34:44

@Fánkevő Fáncsi: A Magyar Suzuki Zrt. egy japán többségi tulajdonban levő autógyár >> A Magyar Suzuki Zrt. magyar - itt a telephelye >> A suzuki magyar. Ugye?
Hurrá, ragasszuk rá MT logót, van magyar autónk!

A többi már csak erőlködés, nem érdemes rá reagálni. Nagyon le vagy ragadva, és csak zsigerből válaszolgatsz teljesen értelmetlenül és összefügéstelenül - és nem is tudni mire, mert láthatólag nem olvasod el amire válaszolni akarsz.
Feküdj le pihenni, mert megáll a szíved!

phyllo 2010.04.09. 20:37:49

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Most mellélőttél. A suzuki kisebbségi japán tulajdonban van.

phyllo 2010.04.09. 20:55:08

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Úgy emlékszem, hogy tavaly egy amerikai autógyár vette meg a többségi részvénypakettet, de nem ez a lényeg.
Suzuki részvényt te is vehetsz.

A lényeg ebben a maratoni szópárbajban - amit élvezettel olvastam - , hogy nincs igaza senkinek sem.
Szerintem ma már nincs olyan, mint hazai termék. Ha centire megnéznénk, akkor valóban a suzuki a mi autónk magyar termék, vagy az audi is.
Ezek a hozzáállások vagy profitorientált átverések, vagy nacionalista bőrbe bujtatott sovinizmus.
A kapitalizmus a tőke szabad áramlását teszi lehetővé, a demokrácia pedig a szabad választást. Adott esetben azt, hogy mit eszek. Sokszor elmondtam a gyerekeimnek, hogy 40 évig vártam arra, hogy magyar kaján kívül mást is ehessek, most meg bizonyos politikusok akarják megmondani, hogy mit egyek.
/bocs nem akarok politizálni/.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 20:55:58

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!:
A falapapa tejéről azt mondtad:
MosoMasa: "A tejről hát.... minimum a doboza nem itthon készül....
Szóval minden ugye?
Hagyjuk már.... " (nicsak egy flegma magabiztos állítás a dobozról)
vernarancs: "hol keszul a tejes doboz?"
MosoMasa:"Szlovákia, németország, kína"
(Az országok neveit akár nagybetűvel is írhatnánk, de ez most mindegy)

Mostmeg azt mondod: "Nem állítottam, hogy szlovák dobozban van, azt írtam, hogy import"
Meg ezt is mondod: "Azt hogy a tej mibe van csomagolva, valóban csak vélelmeztem. Amennyiben tertapak-ba, akkor tévedtem"

Amikor megkérdeztem: "Honnan veszed azt, hogy Magyarországon a tejgyártók hány százaléka csomagol magyar dobozba, hány százaléka szlovákba. Mutass egy forrást az interneten légyszíves, kíváncsi vagyok!"
Válasz:(sajnos eddig semmi)

Továbbra is várom az adataid forrását. Melyik magyar tejgyártó, milyen dobozba csomagol Masa? A Tetra Pak a magyar tejipar mekkora százalékát elégíti ki? Vannak-e egyéb magyar tejesdoboz gyártók ? Nem a tippedre vagyok kíváncsi, vagy valami általános humbugra, hanem a konkrét adatokra forrásmegjelöléssel.

MosoMasa 2010.04.09. 21:00:10

@Fánkevő Fáncsi: Értetlen vagy bazmeg, nem kicsit, nagyon. Még oda is idézed amit írtam és még úgy sem érted.
Nem csoda, hogy a többit sem.
Szövosz.

kattan70 2010.04.09. 21:05:03

Éljen a 85%-os kakakó tartalmú svájci csokoládé! Szerintem egyetlen svájcinak sem jut eszébe, hogy az nem svájci, pedig az alapanyagának 85%-a nem az Alpokban terem.
Igen, a Suzuki lehetne Magyar Termék, ha az adott modellt itt fejlesztették ki, és itt hozták először forgalomba. Jelentős számú magyar munkaerő dolgozik ebben a gyárban, és nem csak a lenézett betanított munkási pozícióban.
A Verseny Hivatalt azért nem említettem, mert hasonlóan gondolkodó polgártársak már korábban tettek ilyen jellegű bejelentést, amire a hivatal bekérte a szabályzatot, és megállapította, hogy a logó használat jogos.
Jelezném, hogy magam részéről ezzel lezártam a kommentelést, mert úgy látom nem sok értelme van. Ugyanazt ismételgetjük már jó ideje. Jó időtöltést mindenkinek.
A meghívás még mindig áll: kattan70@gmail.com

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 21:06:40

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: A Suzuki-val kapcsolatban. Az a kocsi egy Magyarországon gyártott termék. Tehát a Made in Hungary indokolt cimke lehet akár külföldön is. Azonban nem feltétlenül magyar termék. Ugyanis már többször kifejtettem, a termék lényegét kell tekinteni. A Suzuki tervei és prototípusa ugyanis Japánban készülnek, nem M.o.-on. Az pedig csak első pillanatban elgondolkoztató, hogy a terv vagy fizikai megvalósítás a termék lényege, ha egy kicsit gondolkodik az ember rájön, hogy egyértelműen a terv. A megvalósítás történhet bárhol a világon, az is kifejez egyfajta minőséget (példa kedvéért Az Angliában gyártott Honda Civic elég szar, de a Japánban gyártott ugyanaz(!) a típus nagyon jó megbízhatóságú), de a termék lényegi eleme ebben az esetben a terv(konstrukció). így hát a Suzuki Swift az egy japán autó, nem magyar termék, csak egy Magyarországon készült termék (Made in Hungary)

MosoMasa 2010.04.09. 21:07:00

@phyllo: Ok, én ott megálltam, hogy szarban van a szuzuki, nem tudtam hogy meg is vették - akkor arra módosítom, hogy: volt japán többségi tulajdonban - mondjuk a magyar szuzuki alapításakor...90 valamikor...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:11:09

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: bakker, te akkora fasz vagy, hogy nincs akkora állat ami elbírna! :D

leírom mégeccer:
ha tehetem, magyar terméket vásárolok.
reménykedve, hogy nem csak átbaszás, hanem valóban Pistabá' termelte.
ha megkívánok valami külföldit, akkor megveszem azt is.

te vagy az egyetlen aki bunkó módon kiforgatod az emberek szavait, beáálítva mintha te lennél az ász.
az vagy. ász. asz. fasz.
tőled ezerszer értelmesebben próbált kattan70 érvelni, de sajna ő is csak ugyanazt szajkózta, amit a legelején leírt.
vagyis a nagy semmit. de legalább nem paraszt módon, mint te.

MosoMasa 2010.04.09. 21:11:19

@Fánkevő Fáncsi: Értem. Akkor a terapak mennyiben magyar ez alapján?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:18:28

@kattan70: elnézést, hogy megint én...
de komolyan nem érti a problémát, vagy ennyire meg kell védenie a céget?

rövidebben írom:
magyarországon TERMELT áru = magyar termék
külföldön termelt de idehaza csomagolt áru = import termék, vagyis nem magyar termék.

hogy a suzukis elméletnél maradjak ami csak magyar gyártású, de nem magyar hanem japán termék, az Önök által csomagolt bors is nem magyar, hanem brazil termék.
így hát kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy sok pénzébe került a Kft-nek, hogy a versenyhivatal nem büntette meg Önöket és nem utasította a logo mellőzésére.

MosoMasa 2010.04.09. 21:21:08

@salapapa: Ecsém, te állítod, hogy magyar cimkére jogosult termékekkel van tele a hűtőd, ami ugye szerinted csak úgy lehet, ha A-Z-ig (!) magyar. Erre megkérdeztem, hogy mi van az összetevőkkel, és egyebekkel amikre hivatkozol. TE és nem én!
Szerinted akkor a bors az nem magyar, ha csomagolva van, de a kolbászban már magyar. Értem.
Pistabá magyar borsot használ.
Idézlek ismételten: "tejet, a felvágottat... mindazt, ami a mi hűtőnkben található és (remélem!) hazai állatokból, hazai zöldségekből készülnek hazai feldolgozással, hazai csomagolással, forgalmazással.
azok jogosan kaphatnák a Magyar Termék plecsnit."
Ill:
"szerintem a magyar termék A-Z idehaza kellene készüljön. "
És még én vagyok a hülye, mert saját irományodat nem érted vagy képes vagy 5 sorral lentebb megcáfolni?

Vagy az A-Z-igből hiányzik néhány betű mégiscsak? Mondjuk azok amiket úgy gondolsz? Akkor mi értelme az egésznek?

Attól hogy parasztozol, még nem lesz igazad. Másfelől ismételten jelentkezhetsz apádnál egy kis béltaposásra, ahogy írtad. ;)

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 21:25:11

@kattan70:
"A Verseny Hivatalt azért nem említettem, mert hasonlóan gondolkodó polgártársak már korábban tettek ilyen jellegű bejelentést, amire a hivatal bekérte a szabályzatot, és megállapította, hogy a logó használat jogos."

Eddig nem vettem túl komolyan a dolgot, nem kívántam energiát beleölni, de mostmár nagyon kíváncsivá tett az igazgató úr. Ennek a dolognak utána fogok nézni. Ugyanis a dolog félrevezető jellege fenáll attól függetlenöl, hogy a védjegy definíciója mit tartalmaz, az ugyanis még csak kivonatos formában sincs mellékelve a termékkel. A Versenyhivatalnak, vagy bíróságnak csak azt kell eldöntenie, hogy a "Magyar Termék" felirat alkalmas-e a fogyasztók megtévesztésére, a jelentését pedig az általános magyar éretmezésből vezeti le, nem pedig valami fiókban fekvő önkényes specifikációból. Az igazgató úr ezzel a bejelentésével igazán kíváncsivá tett, hogy ezt ma M.o.-on meg lehet-e tenni, és nyilvánvalóan megtévesztésre alkalmas felirattal, címkével lehet-e a hatóságok tudomásával, közreműködésével manipulálni. Igérem az eredményt itt közzéteszem.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:27:55

@Fánkevő Fáncsi: tévedés... nekem nincs tejem, max apatejem de az nagyon drága, nem kapható. 8) :)
most nézzük, mi ez amit iszom:
Hazai termelőktől hazai fogyasztóknak!
Magyar tej
2,8%
1liter
Gyártja: Alföldi tej Kft
8000 Székesfehérvár,
Seregélyesi út 127

csomagolóanyag: www.tophillpack.com

monggyuk most elgondolkodtam, hogy Székesfehérvár mit keres az alföldön... még a kisalföld is messze van tőle. lehet et egy szlovák tej? ;)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:29:08

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: újracsak hazudsz! bizonyítsd, vagy kuss disznó, nincs moslék! :P

MosoMasa 2010.04.09. 21:32:51

@salapapa: Mit hazudtam seggfej? Ennyi az érvelésed? Hát rendkívül szegényes.

Pistolero 2010.04.09. 21:34:47

@kattan70: Magyarázom a bizonyítványom...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:34:53

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: lehetne szebb környezetben, szebb szavakkal.
de neked a pofádon kívül csak ennyi jár.
apám halott te büdös köcsög, így nem jelentkezhetek nála.
viszont szívesen találkoznék veled... komolyan mondom.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 21:36:27

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Én a Tera Pak-ot inkább magyarnak doboznak tekinteném. Ott inkább egy zseniális ötletről és reklámról van szó, nem pedig valami szofisztikus és egyedi mérnöki produktumról. Ezen persze lehet vitakozni, hiszen tényleg nem túl könnyű eldönteni sokszor, hogy mi is a termék lényegi jellemzője. Nemúgy mint a brazil borsnál. És az megintcsak hozzáfűzöm huszadszor, hogy nem érdekel a doboz amikor a terméket nézem, de ezt már csak megszokásból teszem, jól tudom, hogy újra megfogod még kérdezni egy pár terméknél, hogy az miért lenne magyar, ha a doboza Oroszországban készült. Ez a mániád. Ha a doboz külföldi akkor a termék nem magyar szerinted.

MosoMasa 2010.04.09. 21:39:32

@salapapa: Nem mondtad hogy halott, csak hivatkoztál rá. Te magad, és nem én találtam ki. Ugye?
De mondjuk semmi sértőt nem mondtam rá, egy szavad nem lehet, csupán saját szavaidat idéztem.
Mondjuk lehet attól halt meg (bármi legyen is az oka) hogy rájött ökör a gyereke, de ezt nem tudhatom, csak sejtem.
Én meg nem kívánnék veled találkozni, mert egyáltalán nem érdekelsz.

Inkább akkor arra válaszolj, hogy mi van a borssal? Tudod: ha csomagban van és ha kolbászban van.... Szóval mitől magyar az egyik és mitől magyar a másik?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:44:26

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: érrendszeri problémák miatt szívelégtelenségben hunyt el.

ugye magad is belátod, hogy ez már csak valódi kötözködés?
ahogy olvastamvolt, nincs sóföldünk sem... mégis sózzuk a magyar húslevest.

MosoMasa 2010.04.09. 21:44:49

@Fánkevő Fáncsi:
Értem. Tehát egy japán tulajdonú magyar leányvállalat által gyártott japán termék az nem magyar, ellenben egy svéd tulajdonú magyar leányvállalat által gyártott svéd termék az magyar!
A tertapak nem ötlet, hanem termék. Ezt így magyarázgatni elég húzós és kényszeredett.

MosoMasa 2010.04.09. 21:47:43

@salapapa: Drága barátom, én csak kíváncsi voltam szavaid mögötti dolgokra. Tudod, a 100%, meg A-Z, meg a többi, hogy valójában mit is értesz alatta, mennyire gondoltad át mikor ezeket leírtad.
Nos úgy látom sehogy sem. A választ megkaptam. Köszönöm.
Ennek fényében bármely indoklásod, magyarázatod, fejtegetésed erős fenntartásokkal kezelendő, osztandó.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:48:39

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: mellékesen megjegyezném, hogy még mindig a Házi Piros Paprika Kft egyik termékéről, a borsról beszélünk, mely braziliában ültettetett, ott neveltetett, arattatott. eztán valahogy repcsire ült, idejött, majd becsomagolódott Magyar Termék plecsnis csomagolóanyagba, mely csomagolóanyag papíralapját SEM magyarországon készítik, a nyomdagép sem hiszem hogy magyar lenne...
soroljam?
akkor mitől Magyar Termék cimke rajta?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 21:50:20

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: kiragadsz a szövegkörnyezetből valamit és osztod az észt?
kevés vagy ehhez aranyom! :)

tényleg fizetett kommentelő lehetsz... vagy a HPP alkalmazottja és tereled a szót a lényegről.
inkább csomagolj tovább.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.04.09. 21:54:44

@salapapa: Székesfehérvár a székhely. Mondjuk egy iroda. A telephelye(i) lehet(nek) az Alföldön.

MosoMasa 2010.04.09. 21:55:11

@salapapa: Mit ragadtam ki a szövegkörnyezetből? A szövegkörnyezetedben mennyivel jelent mást?

Hagyjuk már ezt fizetett kommentelő dolgot. Felettébb unalmas és nagyon gyatra érvelés. Ehhez azért kell egy minimum értelmi szint alattiság, hogy folyvást erre hivatkozzon valaki!

MosoMasa 2010.04.09. 22:00:40

@salapapa: "akkor mitől Magyar Termék cimke rajta?" - Tegyük hozzá, hogy a címke sem magyar, a ragasztó sem, és nem magyar festékkel íratott rá a tartalom.

Én elmondtam már mitől magyar, nekem megfelel így. Nem mondom el többször.
azt sem, hogy ha a te álláspontodat követjük, akkor egyetlen magyar termék sincs ami megfelelhetne ennek a címkének.
Ez pedig messze nem igaz.
Szerintem haverkodj az Uszticcsal, ő megért téged biztosan. Vele egy hullámhosszon lehetsz - ha akarsz. Márpedig akarsz.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.09. 22:01:41

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Egy autó mindenképpen egy bonyolult mérnöki konstrukció, tehát megtervezése konstrukciója mindenképp nagyon jellemző. A tejesdoboz üzleti sikerét és zsenialitását én az ötletben tartom (tegyük az italokat eldobható steril hajtogatott papírdobozba!) és a zseniális marketingben, ahogy ezt az ötletet elterjesztették az egész világon. A doboz maga nem különösebben bonyolut mérnöki konstrukció (szellemi termék). Ezért gondolom azt, hogy egy zseni ötlet és license alapján legyártott, de talán inkább magyar mint svéd, ha itt csinálják. Ezen lehet vitakozni. A borson nem. Meg azon sem, hogy a külföldi csomagolás, nem teszi a magyar terméket külföldivé. És a magyar csomagolás sem teszi a külföldi terméket magyarrá.

MosoMasa 2010.04.09. 22:05:25

@salapapa: De eszembe jutott még valami.
Olyan hogy magyar nincs is. Magyar ember meg pláne!
Eleve nem tudjuk honnan jöttünk, miféle utakon, miféle népekkel keveredtünk. Aztán ugye beértünk jelenlegi telephelyünkre, itt aztán voltak mindenfélék, avarok, szlávok, stb... jöttek a rómaiak, törökök, az osztrákok, majd a németek... itt laktak az oroszok, most jönnek a kínaiak.... nincs már itt egy szem magyar sem.. >> nem is lehet magyar munkaerő így aztán már a címke kritériuma bőven nem teljesednek >> nem jogos a felragasztása! ;)

MosoMasa 2010.04.09. 22:11:24

@Fánkevő Fáncsi: A szellemi terméket nem a bonyolultságával mérik!
A szellemi termék akkor is szellemi termék ha csak ey fogpiszkáló, de akkor is, ha egy nóta vagy festmény, vagy egy szoftver, vagy egy mechanizmus leírása, esetleg egy képlet.

A tetrapak ( anyacég) nem ötlet licencét adta, hanem konkrét termék licencét, konkrét gyártási technológiát ( kezdve a méret, anyag összetevőktől a gyártási folyamatokig, a gépekig), szabványügyi előírásokig mindent, még a piac egy részét is.
Ez nem ötlet, ez konkrét termék! Az hogy te személy szerint minek tartod, az nem sokat tesz a latba!

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 22:49:52

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: ezt már vártam.
ennyit rólad, a komolyságodról és az érveidről. :)
élvezd jól magad!

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.09. 22:53:21

@atpijkamo: igen, tudom. :) de gondoltam a mosodás ráreppen.
nem tette... ahogy arra sem reagált, hogy valóban Magyar Terméket iszom (nem, nem fogok minden cuccot behozni a géphez és bepötyögni nevét, származását).
a belátás már nem fér bele az imidzsébe.

MosoMasa 2010.04.09. 22:57:51

@salapapa: Jajj, valami frappánsabbal gyere már koma, ne plagizálj.

phyllo 2010.04.10. 07:05:00

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!:
Jó reggelt!
Az összetevőkről egy példa: az éttermemben ha tejet használok a főzéshez/ami 18%-os ÁFA tartalmú/, mire te megveszed mint készételt, már 25%-os ÁFA tartalmú lesz.
Ezt a témát kormányzati szinten kellene definiálni, mint a hungarikumot.

MosoMasa 2010.04.10. 08:09:07

@Pistolero: Ezt gondolom olvastad valahol és megtetszett, hát idekopiztad.
Csak azt nem tudod mit jelent - de sebaj, legalább jól hangzik.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.10. 12:39:55

@Pistolero: Azt hiszem nem érdemes Masavál vitát kezdeni, ő csak a vita kedvéért van itt, a téma tárgya másodlagos. Valamiért nagyon szeret odamondogatni az embereknek, és ez még klassz dolog is lehetne, ha a visszásságokra, becsapásokra, közéleti galádságokra akarná felhívni a figyelemet. Szerinte azonban ez a felirat nem alkalmas megtévesztésre, ha meg mégis akkor is salapapa nagymamája menjen a picsába, ha olyan hülye és nem tudja, hogy a bors nem terem M.o.-on. Egyszerűen ne törődj Masával.
Az emblémával kapcsolatosan, bár eredeti szándékom nem volt, de most már tényleg utánanézek a GVH-nál. Az összes, döntésük, határozatuk kapcsolódó bírósági határozatok nyilvánosak és hozzáférhetőek a honlapjukon. Eddig az igazgató úr állításának ellentmondóan a "Magyar Termék" kifejezésre 0 találatot kaptam a végzésekben, határozatokban, de ez lehet a gagyi keresőmotor vagy az én ügyetlenségem miatt is. Majd minden kiderül hétfőn, a következő munkanapon.
Nagyon meg lennék lepve, ha valamilyen határozat azt mondaná ki, hogy a Magyar Termék felirat a brazil borson nem alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

MosoMasa 2010.04.10. 15:55:24

@Fánkevő Fáncsi: Szerinted tényleg mindenki hülye aki nem ért veled egyet, vagy nincs azonos állásponton?
Te képviseled az etalont?
Elég sekélyes életed lehet akkor.
Az igazadat meg nem úgy kell megvédeni, hogy a más véleményen lévőt mocskolod, hanem érvekkel, belátással, gondolatokkal.
Ne ezek azok, amik neked nincsenek.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.10. 16:44:16

A következő értesüléseket kaptam eleddig: A zacskón lévő "Magyar Termék" többek között sértheti a:

2008. évi XLVII. törvény
a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról.
...
6. § (1) Megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt
tartalmaz, vagy valós tényt - figyelemmel megjelenésének valamennyi
körülményére olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy alkalmas arra,
hogy megtévessze a fogyasztót az alábbiak közül egy vagy több tényező
tekintetében és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti,
amelyet egyébként nem hozott volna meg, vagy erre alkalmas:
a) az áru létezése, természete, figyelembe véve a termékmegnevezésére
vonatkozó jogszabályi előírásokat is,
b) az áru lényeges jellemzői, így különösen
ba) kivitelezése, összetétele, műszaki jellemzői, tartozékai,
bb) mennyisége,
bc) származási helye, eredete,
....
Tehát ezt a bc) bekezdést. Ezen törvény keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el, a Gazdasági Versenyhivatal nem illetékes. Namost ehhez képest milyen érdekes, hogy a igazgató úr azt mesélte, hogy Versenyhivatal már eljárt, bekérte a szabályzatot, majd megállapította, hogy a logó használat jogos. Miért járt volna el, ha nem illetékes ? Így már értem, hogy miért nem találok "Magyar Termék"-el kapcsolatos határozatot a GVH oldalán. Na mindegy, majd kiderül hogy hogyan vannak a dolgok, csak egy kis idő kérdése.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.04.10. 23:11:31

Úgylátom mindenki belement mindenféle okoskodásba ahelyett hogy a józan paraszti eszét használni.
A magyar köznyelvben a "magyar termék" fogalmát a magyarországon ELŐÁLLÍTOTT (vagy termett) MAGYAR MÁRKÁRA értik.

Tehát ha valaki épít egy csokigyárat és létrehoz egy márkát mondjuk "magyar csoki" , hiába braziliából jön a kakaó attól még magyar termék lesz hiszen magyar cég magyarországon csinált belőle csokit.
De ha a MILKA épít egy csokigyárat az ipari parkba hiába ugyanaz a szituáció az nem magyar termék, sorry.

Sajnos ugyanez a helyzet pepitában a legyelországban gyárott győri édessel.
Attól hogy győri édesnek hívják, baromira se győri se magyar, hiszen szorgos lengyel kezek gyártják innét messzire.

Tudom most felmerül ilyenkor a kérdés hogy akkor a győri édes az vajon mi, hiszen a fenti logika alapján lengyel sem lehet.
A válasz: fogalam sincs, de hogy már nem magyar többé az biztos.

Amúgy lehetne kitalálni valami olyan logót is amin csupán annyi van hogy ezt a terméket magyarországon gyártották.
Magyarán hiába multi cég terméke (pl. Milka) de ezt magyarországi gyárban gyártották magyar munkások.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.11. 01:52:19

@prostatikus vogon jeltz: Ja-ja de tulajdonképp te is addig jutsz ameddig, mi vagyis okoskodásba fogsz, hogy vajon mi magyar. Ha belegondolsz nem is olyan egyszerű definiálni, ill. a te állaspontod is elfogadható meg másé is. Mi van pl. a McDonalds-al az egy franchise csak, az üzlet tulaja lehet magyar, holland, japán amit akarsz, a husi magyar, a krumpli magyar, ketchup magyar, melósok magyarok, csak a kóla amcsi. Bár ez mindegy is tul.képp. mert nem ide tartozik.

"A magyar köznyelvben a "magyar termék" fogalmát a magyarországon ELŐÁLLÍTOTT (vagy termett) MAGYAR MÁRKÁRA értik."
Ez teljes mértékben így van. Én nem értem, hogy hogy lehet ezt kétségbe vonni, meg vitatkozni rajta, mivel hogy evidencia. MT Kft. értheti valami másra is, de az az ő speciális definíciója lesz, nem köznyelv. A közember számára az ő definíciója félreérthető lesz. Különben ezt ők is tudják, nem vélelenül nem az a logó, hogy "Magyar Csomagolás" v. "Magyi Csomi" vagy mit érdekel engem, de a valóságnak megfelelő szlogen. Hát mert az nem lenne elég ütős. Ugyan kit érdekel, hogy ki csomagolta, ettől még nem igazán vinnék jobban. A "Magyar Csomagolás" meg a "Magyar Termék" feliratok érteme között nagy különbség van, ezt a MT Kft-ben is pontosan tudják.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.04.11. 09:21:49

@Fánkevő Fáncsi:
És mit szólsz ahhoz at ötlethez hogy jó lenne egy olyan jelölés hogy magyarországon gyártott termék?

Ezt megkaphatnák a külföldi márkák is ha azt a terméke magyarországon állították elő (csomagolás nem ér).

Ugye nem csak a magyar válalkozásokat illik támogatnunk hanem a magyar dolgozókat is.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:20:57

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: idéznélek:
"Az igazadat meg nem úgy kell megvédeni, hogy a más véleményen lévőt mocskolod, hanem érvekkel, belátással, gondolatokkal.
Ne ezek azok, amik neked nincsenek."

szálka /= gerenda...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:25:52

@prostatikus vogon jeltz: egy pillanat
ha vásárolsz külföldön termett alapanyagot (ne menjünk el a milkáig, elég ide a Boci is!) és idehaza átalakítva (feldolgozva terméket készítesz belőle, az attól még magyar termék lesz.
de ha megveszel odakint pl egy milkát és idehaza átcsomagolod, az attól még milka lesz!

jelen esetben a bors kint terem. idehaza csak be van csomagolva. nem készült belőle sem borsostokány, sem brassói, sem egyéb főként borsból készült eledel. még sült vagy rántott bors sem.

szerintem ez az a tény (miszerint csak behozták és csomagolták), nem meríti ki a Magyar Termék fogalmát.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.11. 11:38:38

@prostatikus vogon jeltz: mint ahogy van egyes termékeken, hogy "hergestelt in..."?
mert ilyen van. asszonggyahogy:
"csomagolva: Magyarország
származási hely: India" - ilyet épp tegnap láttam, aszalt sárgabarack volt a csomagban.

van a Kalifa által előállított és csomagolt, azon mind származási helyként, mint gyártóként magyarország áll.

előbbit csinálja a Házi Piros Paprika Kft és arra teszi rá a Magyar Termék védjegyet.
szerintem jogtalanul.

phyllo 2010.04.11. 12:10:00

Tegnap az intersparban joghurt kóstoló volt. A kislány bizonygatta, hogy ez tiszta magyar termék és , hogy milyen finom/ ami igaz is volt, mert megkóstoltam/. Én azt találtam mondani, hogy akkor veszek belőle, ha ő meg az én panziómban fog üdülni és nem külföldön. Azt mondta OK!

Fánkevő Fáncsi 2010.04.11. 13:24:26

@prostatikus vogon jeltz: Hát szerintem a 'gyártás' szó nem passzol a mezőgazdasági terményekre, azok teremnek valahol és nem gyártják őket, nem ipari produktumok, még akkor sem ,ha automata gépsor csomagolja őket. Értem egyébként, hogy hova akarsz kilyukadni, valami olyan megnevezést kitalálni amivel korrekt módon már van valami megkülönböztethetőség a "Magyar Termék"-től és az igazsághoz is közelebb járna.

És persze, hogy magyar dolgozókat is lehet támogatni, de ez az érv már egy kissé erőltetett az MT logóval kapcsoltban. Úgy általában véve támogatni a magyar melósokat, amikor terméket választok, hát nem igazán lehet. Magyarok csomagolják őket(nem csak az MT logósokat), magyarok fuvarozzák őket, magyarok teszik a polcra, magyarok melósok dolgoznak a TESCO-ban, tul.képp akárminek a vásárlásával egy nagy csomó magyart támogatok. A "Magyar Termék" felirattal ők azt akarják elérni, hogy ŐKET(!) támogasd (konkrétan itt pl. az Házi Piros Paprika Kft.-t) ez a marketing egyik eleme(megkülönbözteni a terméket a többi "gagyitól"). Viszont ezt félrevezető módon teszi, nem becsületes módon. Én nem igazán akarok megtévesztően viselkedő forgalmazóktól-gyártóktól vásárolni, így is elégszer átbasznak mindenfelé. Ha ilyen dolgokkal trükköznek, ilyen gátlástalanul, nyilván akármi másra is képesek. Nálam csak épp az ellenkezőjét érik el ezzel az emblémával. Inkább veszek Kotányi Artúr (vagy akármi mást) borsot, azzal is támogatok 3 tucat magyar melóst mindenfelé a országban, de legalább azok nem akartak átbaszni ilyen olcsó trükkel.
Valójában azonban, amikor én magyar terméket akarok venni akkor a magyar termelőt akarom támogatni, nem a kereskedelmet, (azt ugyanis támogatom amikor BÁRMIT vásárolok) és nem is a magyar csomagolóipart. Ezenkívül én azért is veszek szívesen magyar élelmiszert mert nekem(ízlés dolga) egyszerűen sokkal finomabb (magyar zöldpaprika sokszor sokkal szarabbul néz ki, mint a külföldi hibátlan húsos, de az íze SOKKAL jobb) A magyar (makói) hagyma sokkal erőteljesebb, mint a külföldi, ha jó pörköltet akarsz akkor próbáld ki egyszer makóival csinálni. A szegedi, kalocsai fűszerpaprika isteni...a sort sorolhatnám de nincs értelme. És akkor a boltban veszek valamit, amiről azt gondolhatom, hogy magyar termény aztán otthon kiderül, hogy már ezzel is átbasszák az embert, mint mindennel.

phyllo 2010.04.11. 14:43:15

@Fánkevő Fáncsi: A megnevezést már kitalálták: Made in Hungary.
A magyar dolgozókat direktben nem tudod támogatni, mert csak a céget támogatod és a tulajtól függ, mennyit ad vissza a nyereségből a dolgozóknak.
Ezen kívül rengeteg vendégmunkás is él Mo-on.
Én azokat a cégeket támogatnám, függetlenül a nemzetiségüktől, akik nyilvánossá teszik, hogy a dolgozóik átlagkeresete mennyi, mennyi adót és járulékot fizetnek Magyarországon, nincs szlovák rendszámú autójuk, stb. Ki kell mondanom: az adócsaló cégeket ne támogassuk! Mondjuk egy ehhez hasonló honlapon önkéntesen meg lehet ezt tenni minden cégnek. Ha nem igazat írna a cég, a posztolók kiderítenék az igazságot. Ha úgy gondoljátok, kérjük meg a homárt, készítsen egy ilyen - kizárólag önkéntes alapú - honlapot.

phyllo 2010.04.11. 14:50:19

@phyllo: A szlovák rendszám magyar cégekre vonatkozik, itt az adózást elkerülőkre gondolok.
Ezt a honlapot ne az állam kezelje, legyen ez egy alulról építkező kontroll a cégeknek.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.11. 15:41:55

@phyllo: A Made in XYZ feliratok lassan kimennek a divatból, bár EU-belül, a Made in European Union vagy Made in EU a szokásos manapság. Egyébként régebben is inkább a származási helyre utaltak szerintem, azzal viszont semmi probléma, tisztességgel rá van írva a bors hátoldalára: Brazilia, vagy a többi cuccra, hogy Egyiptom ..stb. A gond a frontoldali feirattal és annak félreérthetőségével van: Magyar Termék.

Igazad van abban, hogy adócsalókat ne támogassunk. De ez csak egy jól hangzó szleng az MT Kft. részéről. Mit gondolsz, mi a garancia erre, ha MT logós cuccot veszel? Az MT Kft. adóellenőrzéseket tart, mint valami hatóság? Ha kell feljentést tesz a vámhivatalnál, APEH-nél a saját tulajdonos cégei ellen ? Akik létrehozták saját pénzükből ? Akik a tulajdonosai ? Biztos hogy az MT garantálja neked, hogy a tulajdonosai korrekten fizetnek minden adót semmi kiskapu ?

phyllo 2010.04.11. 15:51:33

@Fánkevő Fáncsi: Ezért gondoltam egy önálló honlapot, ahova regisztrálhatnak a cégek az adataikkal amiket le tudunk ellenőrizni. Aki ide regisztrál, az un. társadalmi ellenőrzésen megy át, nem egy kft "ellenőrzi". Amelyik cég ide regisztrál, az a cég vállalja, hogy folyamatosan ellenőrizhetik az adatait(bérek, adók, stb.) A vásárlók viszont eldönthetik, hogy jogkövető cégek termékeit vásárolják, vagy az adócsalókat támogatják.
Biztos vagyok benne, hogy ez fontosabb szempont a vásárlók számára, mint pl. az, hogy honnan hozták az alapanyagot.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.11. 16:18:41

@phyllo: Jól van Filó ebben így igazad van, de ez csak egy fikció te. Csak nem gondolod, hogy a cégek majd megengedik, hogy civilek kukucskáljanak bele a könyvelésükbe, nyilvánosságra hozva a gyanús, "szürkécske" dogokat.

kara99 2010.04.12. 07:00:57

Hölgyeim és uraim! Itt az ügyeletes ciános paprika botrány! Ebből is magyar termék lesz? vagy már az is a marokkói ciános "édes" paprika? Először mi jelentettük a ketesaruk.hu honlapon, pénteken, 2010.04.11.-én!!!

vernarancs 2010.04.12. 09:24:12

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Bocs, hogy igy megkesve, de tudtommal Torokbalinton eleg nagy TetraPack gyar van. Valoszinuleg az alapanyag ott sem magyar mar, de a doboz gyartasa az ott folyik.

vernarancs 2010.04.12. 10:18:24

@Fánkevő Fáncsi: (csak zarojelben, mert nem tartozik a temahoz, de mint info erdekes lehet. A mekdonaldsznal vasarolt termekekben a zoldsegen kivul (uborka, salata, hagyma) semmi sem hazai. A hus es a buci zsemle sem, sot a papir csomagolas sem. A krumpli sem.)

Fánkevő Fáncsi 2010.04.12. 10:41:53

@vernarancs: Elképzelhető, bár nagyon furán hangzik. Pékárut, meg krumplit importálnak M.o-ra? Nem hangzik túl gadaságosnak, de attól még nem kizárt.

phyllo 2010.04.12. 10:55:22

@Fánkevő Fáncsi: Én csak belga fagyasztott burgonya féléket és pékárut használok. Kiváló minőségű és árban is jó. Úgy tudom, hogy Mo-on termeltetik a speciális burgonyát, de Belgiumban dolgozzák fel és egy részét itt is árusítják /kizárólag nagykerben/.

vernarancs 2010.04.12. 10:56:56

@Fánkevő Fáncsi: bezony. A buci ukran ha jol emlekszem.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.12. 11:08:05

@vernarancs: országos cimbim tizensok évet húzott le a Mc-nél. managerként fejezte be pályafutását. rengeteget beszélgettünk a mi-hogy-miért témában, de neki mint überokos vezetőnek elmagyarázták:
azéB+, hogy egységes legyen az íze az egész világon!
hjakérlek -kérdeztem anno- akkor miért nem a nagyon jó ízt esszük, exportáljuk és eszik mindenhol amit mi termelünk, miért kell nekünk is "lealacsonyodnunk" az import amcsi szintre?

mindig vitte magával a napi kayát, nem evett a Mc-ben. Ő, akinek minden ingyen lett vóna. :)

Fánkevő Fáncsi 2010.04.12. 11:17:49

@phyllo: Csak az a furcsa, hogy nem tudsz hasonló minőséget itthon beszerezni? Ennyire siralmasan versenyképtelen lenne a magyar mezőgazdaság? Hiszen Te most fizeted a fagyasztás és szállítás plussz költségeit, nem csak a krumplit. Ugyanez a kérdés szomszéd pékségre is. Nahát ez elgondolkoztató. Kösz az infót. Egy élelmes vállakozó talán ráállhatna arra, hogy a magyar mekiknek a szabványos minőségben leszállítsa ezeket a cuccokat. Kizárt, hogy nem lehetne olcsóbb mint a fél Európán áthurcolt belga krumpli meg puffancs.

vernarancs 2010.04.12. 12:41:07

@salapapa: En mondjuk szeretem a mekit, de csak modjaval. Nem hasonlitanam egy jo marhaperkelthez, mert mas kategoria, de hamburgerben nekem bejon. Ritkan eszem viszont, mert nem igazan fogyokuras cucc.
Nekem ismerosom a minosegellenor a mekinel.

@Fánkevő Fáncsi: Nem konnyu MINDIG ugyan azt a minoseget biztositani (nem hasonlot, pont ugyanazt). Krumplibol szerintem itthon nem is termelnek olyat ami megfelelo lenne ahhoz a mekis sultkrumplihoz (idaho red). A husnal detto, a hazai marha biztosan mas izu mint az amerikai, marpedig azt nem lehet, hogy itt picivel is mas legyen az ize mint ott. Ettol meg junk food a javabol.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.12. 13:08:33

@vernarancs: nem mondtam, hogy rossz. nem is lehet, hiszen anno tényleg nem keveset ettem ott. sőőőőőőőőőt...
a salaadag az úgy szólt hogy:
egy bigmekmenükólávalnagyburival, mellé egy halasszenya, egy csibeszendvics, egy barbekjúszósz, só, bors és egy almáspite.
az is közismert tény, hogy egészségtelen. de többek közt egészségtelennek van minősítve a házi tej is, ami pedig élet, erő, egészség. :)

kellett pár év a hátam mögé míg rájöttem, hogy jobb egy asszony által elkészített vörösboros marhalábszárpörihez való alapanyagokra kiadni a pénzt. :D

Pistolero 2010.04.12. 16:40:29

Ausztriában bezzeg hirdetik még a tv-ben is, hogy osztrák marhából van a MCDonalds-ban a hús...

11zuzuki (törölt) 2010.04.13. 13:12:51

@salapapa: Az az... Egy jó vörösboros marhapöri...jöhet!Egyébként pedig,hogy a témához is hozzászóljak.. Nem tudom,hogy mit lehet félreértelmezni? Az a bors,paprika,stb,stb,stb amit nem itthon állítottak elő,az (akárhogyan is próbálják kozmetikázni),nem Magyar termék!Találjanak ki valami más feliratot,mert bizony,hogy ez a vásárlók félretájékoztatása.Azon pedig tényleg fogtam a hasam a nevetéstől,hogy egy-két ember mennyire "kifacsarja" a kifacsarhatatlant.Teszem azt,ha például én fogom magam és valagba billentem MosoMasa és kollégáját Europeert,akkor nyugodtan hivatkozhatnék arra,hogy tulajdonképpen nem én voltam az elkövető,hanem az olasz bőrcipőm... Sőt..továbbmegyek.. Ha rajtuk eredeti Levis farmer volt,akkor már gyakorlatilag nemzetközi volt a farba billentés,hiszen Amerikai,Olasz koprodukció volt az "előadás".Természetesen mindent félre lehet magyarázni,csak felesleges.Magyarországon termett a bors?Nem,ennyíyííí...

vernarancs 2010.04.13. 17:57:23

Apaaaaa, kezdoooodik!

hatesz 2010.04.13. 18:15:32

Csak egy dolgot kérdeznék a nagy magyarkodóktól. Mutassatok már egy olyan magyar (értsd magar tulajdonú) céget, amelyik magyar munkaerövel magarországon elöállított, feldolgozott és csomagolt terméket állít elö.
Mindig röhögök a "csak magyar terméket veszünk mégha drágább is!" hülyéken. mert hiába veszed meg az általad magyarnak vélt árut, azzal 99% hogy nem magyar zsebeket tömsz. Rajtad meg röhögnek, hoyg bevetted ezt a magyar termék maszlagot és igy a drágábbat vetted meg, amivel extraprofitot eredményezel a nemmagyar gyártó tulajnak...
Amugy 100%os magyar termék szinte nem létezik. Mármint olyan amit megfelelö minöségben és mennyiségben(!!!) tudna magyar cég gyártani. Pl: hiába vannak kiválló magyar borok, Magyarországon vagy minöséget vagy mennyiséget lehet termelni. Európát nem tudjuk ellátni minöségi magyar versenyképes árú borral...

Fánkevő Fáncsi 2010.04.13. 20:26:30

@hatesz: Már megint kezdődik a hablatyolás :( Magyarkodás? Ki magyarkodik itt? Attól mert jobb a magyar zöldpaprika mint a kaliforniai attól én itt magyarkodok? Én csak azt szeretném, hogy ne legyenek megtévesztő pofátlan feliratok a zacskón. Te meg mindjárt itt azzal jössz, hogy én biztos jobbikos vagyok és cikornyás kisködmönben vásárolok. Magyarkodás. lol.
Egyébként meg engem pl. nem érdekel, hogy ki mit hisz el vagy mit nem a boltokban. Van aki hisz a kombuchában, van aki vitaminokban meg hajnövesztőkben, van aki fogyasztó-teában, van aki vega húst nem eszik.(én nem hiszek ezek egyikében sem, de azért még nem röhögök mint te, nem hinném, hogy ettől nagyokos lennék)
A felirat akkor nem lehet törvénytelen és pofátlanul megtévesztő. Te mindenáron Balkánon akarsz élni, ahol mindent lehet következmények nélkül? Te meg bölcsen röhögsz a hülyéken ?

MosoMasa 2010.04.13. 22:54:01

@Fánkevő Fáncsi: Azért jól látszik, hogy te is csak a magyar címkéig jutsz a válogatásban.
Hogy hasonlítasz össze két különböző dolgot? Hogy jön a magyar zöldpaprikához a kaliforniai paprika? Két teljesen más történet. Legalább annyira mint egy sárgadinnyét a görögdinnyéhez hasonlítani.
A kaliforniait legjobb esetben is csak a hazai pritaminhoz hasonlíthatod ( vagy máshol paradicsompaprikának is hívják), mert azzal van rokonságban.
És az összehasonlítás is akkor jogos, ha nem a téli fóliásat hasonlítod a nyárihoz, netán a szabad termesztésűhöz.
A kaliforniai egyébként finom, ráadásul könnyebben emészthető a többinél ami szempont lehet gyomor, meg epe betegeknél...
Csak kibaszott elvtelen hőzöngés amit művelsz.
Törvénytelenségről meg majd akkor beszélj ha ezt bizonyítod. A nem bizonyítás, hogy neked nem tetszik, meg hogy szerinted....

MosoMasa 2010.04.13. 23:03:53

@11zuzuki: Cseppet izzadtság szagú a jópofizásnak szánt kis irományod, ami egyébként nem kis baromság.
De hát te tudod.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.14. 00:51:28

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Masa neked valami bajod van az agyaddal ez mostmár biztos. Ezt nem gúnyolódásból mondom. Én laktam L.A. városában jó ideig és Szegeden is. Mind a kettő nagy paprikatermesztő vidék. Ízre a két paprika össze sem hasonlítható, olyan fos az amerikai a magyarhoz képest. Ez az én véleményem. De te egyél olyan paprikát amilyet akarsz ki a faszt érdekel mi tesz jót az emésztésednek. Te beteg vagy, ha azon akarsz vitatkozni, hogy én milyen paprikát szeretek, és hogy helyes-e azt szeretnem.

Belinkeltem a jogszbályt:

homar.blog.hu/2010/04/07/re_magyar_termekek_a_vilag_minden_tajarol/fullcommentlist/1#c9397623

Nem neked, te hülye vagy hozzá, hogy megértsd mit jelent az hogy "...hogy megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót...származási helye, eredete..."

Te egy idióta vagy Masa :) Tudod, hogy nem én mondom ezt először, meg nem is utoljára. Te meg mondod mindenkinek látom. Salapapa, én, most épp 11zuzuki is jópofizós barom. Én nem akarok veled vitatkozni semmiről, kímélj meg az hozzám célzott ellenvéleményeidtől. Én elhiszem neked, igazad van csak beszélj inkább máshoz, mert én leszarom a fejed a továbbiakban. Hülyegyerek.

Playbahnosh 2010.04.14. 04:22:10

Még szép, hogy már nem termelnek semmit Magyarisztánban, mert egyszerűen értelmetlen. Oregano, bazsalikom, kakukkfű, bors, fokhagyma, stb, mind megteremne itthon, sőt, eddig nagyon is jól termett, mert régen mi voltunk a fő exportőrök a környéken. De ma már egyszerűen értelmetlen fűszernövényt (vagy bármi mást) termeszteni, mert egyszerűen ráfizetéses. Háromszor-négyszer annyiba kerül megtermelni, mint az, amit a világ másik végéről, kínából szállítási díjjal meg vámokkal együtt behoznak. Egyszerűen nevetséges. Ráadásul az egyértelműen kínai áru, nem Magyar, szóval miért rakják rá a Magyar Termék plecsnit? Nem nézek tévét, szóval valaki írja már meg mikor rohantuk le Kínát, hogy már az is hazai cucc amit ott termelnek...

Playbahnosh 2010.04.14. 04:26:03

Még szép, hogy már nem termelnek semmit Magyarisztánban, mert egyszerűen értelmetlen. Oregano, bazsalikom, kakukkfű, bors, fokhagyma, stb, mind megteremne itthon, sőt, eddig nagyon is jól termett, mert régen mi voltunk a fő exportőrök a környéken. De ma már egyszerűen értelmetlen fűszernövényt (vagy bármi mást) termeszteni, mert egyszerűen ráfizetéses. Háromszor-négyszer annyiba kerül megtermelni, mint az, amit a világ másik végéről, kínából szállítási díjjal meg vámokkal együtt behoznak. Egyszerűen nevetséges. Ráadásul az egyértelműen kínai áru, nem Magyar, szóval miért rakják rá a Magyar Termék plecsnit? Nem nézek tévét, szóval valaki írja már meg mikor rohantuk le Kínát, hogy már az is hazai cucc amit ott termelnek...

MosoMasa 2010.04.14. 08:24:17

@Fánkevő Fáncsi: Namost az hogy te laktál Szegeden, az mennyiben befolyásolja az összehasonlítást?
Én meg láttam olyat akinek az ismerősének a húga lakott ott. Na ez legalább egyenrangú a kijelentéseddel.
Hogy neked mi ízlik és mi nem, az legfeljebb szubjektum, nem tény arra vonatkozólag, hogy melyik a "jobb". Főként nem két különböző termék esetén.
A jogi dolgokat meg azt hiszem hagyjuk olyanra aki ért hozzá, mert az hogy a neten találtál valamit amit rá dudsz húzni erre nagy kényszeredettséggel, az nem sok. ha a jog ilyen egyszerű lenne, akkor nem kellene olyan vastag könyv, meg nem kellene jogász.
Az meg már mondtam, hogy láthatólag te nem érted amit olvasol, vagy egész egyszerűen nem is akarod érteni.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.14. 11:25:17

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Szeged az annyit jelen, hogy ki kell menni a piacra (Mars tér) és a város környéki parasztoktól közvetlenül tudsz venni zöldpaprikát, vagy fűszerpaprikát, vagy tejet venni, vagy amit akarsz. Ezt BP.-en nem tudom megtenni, legalábbis szegedi paprikát közvetlenül nem árulnak. Los Angelesben szintén tudsz közvetlenül helyi zöldségeket, paprikát venni, én a JONS Marketplace közelében laktam, de van kb 150 piac a városban, még külön japán, vagy olasz piac is van.(meg kínai is természetesen). Az, hogy nekem mi ízlik meg mi nem, az persze hogy szubjektum, épp azért idiótizmus valakinek ezzel kapcsolatban vitáznia velem, épp ezt mondom Masa. Hagy döntsem már el, hogy mit szeretek és mi alapján akarok a boltban vásárolni.
A jogi dolgokról annyit, hogy nekem okleveles villamosmérnöki és jogi diplomám van. Ügyvédként soha nem dolgoztam, de szerintem senki sem gondolja, hogy amikor és azt írom valahol, hogy jogsértő, akkor jogerős bírói ítéletet olvasnak, de azért egy törvény értelmezése nem olyan komplikált számomra mint esetleg másnak.
Masa te próbálsz valami oknál fogva mindenkin fogást találni, és valamiféle perverz diskurzust fenntartani. Én nem tehethek róla, ha a családod komisz volt veled és elhagytak, nem szerettek, ne gyűlöld ezért az egész világot. Ha magányos vagy akkor nem ez a legjobb út barátokat szerezni.

MosoMasa 2010.04.14. 11:38:18

@Fánkevő Fáncsi: Egyszerűen nem tudod mit írsz apa!
Nem azt írtad, hogy neked jobban ízlik, hanem azt hogy jobb! Így, kategórikusan kijelentve!
Egy szót sem szóltam sem most, sem máskor arról, hogy kinek milyen az ízlése.
A többire már nem is lehet mit reagálni, akkora sületlenségek.
Kétlem hogy neked bármiféle diplomád lenne, vagy de ha van is, hát nem tudom hogyan érted el. Mert aki szövegértésből ennyire nulla, aki saját kijelentéseit elfelejti percről percre, az nem tudom egyetlen zh-t is hogyan írhatott meg...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.15. 08:21:45

@11zuzuki: :DDDDD ezen a cipős-farmeros példán 1 perce röhögök!
ha szereted a marhaalkatrészeket, tess pár saját kép:
vörösboros marhasült: forum.rtlbulvar.hu/index.php?a=posts&id=16032&sid=5758408#5758408
hagymás marhasült: forum.rtlbulvar.hu/index.php?a=posts&id=16032&sid=9639960#9639960
áfonyás marhapöri: forum.rtlbulvar.hu/index.php?a=posts&id=16032&sid=6694628#6694628
vagy van még ott sok más. 8-)

azért igazán kíváncsi lennék, hogy mit sikerült kiderítenie Fánkevő Fáncsinak...

efhábé 2010.04.16. 12:24:02

" * a termék ebben a formában más külföldi országban nem került forgalomba"

Faszkorbácsot, de azonnal!!!!

Gondolom, a román felirat csak a nagyszámú, magyarul egyáltalán nem beszélő hazai román kisebbség kedvéért került rá a zacskókra.

Fánkevő Fáncsi 2010.04.16. 16:16:25

@efhábé: Touché!
Az MT Kft. még ezt sem tudja ellenőrizni. Hát még akkor mi lehet a sokkal kényesebb:
"* a terméket gyártó vállalat a mindenkori magyar jogszabályoknak megfelelően teljesíti adófizetési kötelezettségeit" dologgal. Hanta az egész.
Ne félj FHB, majd mindjárt jönnek a fizetett bérkommentezők és elmagyarázzák, hogy pontosan jól mondod a felirat a kisebbségiek miatt van. És lehet, hogy elküldenek a picsába, hogy milyen buta vagy. Ne törődj vele.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.04.22. 17:19:13

@Fánkevő Fáncsi: csak egy kérdés...
tudsz már valami érdemlegeset? komolyan érdekelne.
süti beállítások módosítása