Tékozló Homár

Meddig mondható le egy online vásárlás?

2019.05.31. 10:00 | Homár Rezső | komment

reszegvasarlas.png

Az online vásárlás gyakran meggondolatlan, a részeg online shopping pedig egyenesen óriási biznisz. Olvasónknál ugyan nem erről van szó és csak egy ártatlan parfüm érkezett volna, de a végeredmény és a kérdés ugyanaz: meddig és hogyan lehet lemondani egy téves rendelést? És ha nem hazai a vállalkozás?


Tisztelt Tékozló Homár!

Parfümvásárlási problémával fordulok Önökhöz.
Elkövettük azt a hibát a mai napon, hogy meggondolatlanul vásároltunk online parfümöt a következő oldalon kp-s utánvétes fizetéssel: https://www.kedvezoparfumok.xyz 

A párom rögtön észbekapott, és 10 perccel a rendelés után írt egy visszamondó emailt az egyetlen megjelölt elérhetőségre. - a honlapon az szerepel, ha aznap éjfélig lemondjuk a vásárlást és beérkezik hozzájuk a lemondás, akkor nem terhel minket semmilyen költség. Ezt emailben bár megtette, de nem kaptunk erről semmilyen visszaigazolást, és most félő, hogy erre alapoznak majd, és mégis kihozzák a termékeket.  

Kérdésem, ha ilyenkor nem fizetjük ki a terméket a kiszállításkor, terhelhet minket bármilyen utólagos jogi felelősségre vonás? E-maillel tudjuk bizonyítani, hogy az éjfélig való visszamondás megtörtént.  

Köszönöm segítségüket, tanácsukat előre is!

A hazai szabályok szerint indokolás nélküli is elállhatunk a vásárlástól termék átvételét követő 14 napon belül, a parfümös webáruházat viszont egy Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett cég üzemelteti. Na ilyenkor mi van. 

Kedves Olvasó! 

A weboldal általános szerződési feltételeit áttekintettük, amelynek alapján megállapítható, hogy azt egy Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett cég üzemelteti és a honlapon megkötött szerződések tekintetében vita esetében a szolgáltató székelye szerinti jog irányadó és a székhelye szerinti bíróság az illetékes. 

A magyar jogszabályi rendelkezések kimondják, hogy fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely a fogyasztó jogait megállapító rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára eltér. E mellett tisztességtelennek, így érvénytelennek kell tekinteni azt az általános szerződési feltételekben meghatározott kikötést, amely kizárja vagy korlátozza a fogyasztó peres vagy más jogi úton történő igényérvényesítési lehetőségeit. Álláspontunk szerint a fent idézett jogszabály alapján van arra lehetőség, hogy ebben az ügyben a magyar szabályokat alkalmazzuk illetve a magyar bíróság járjon el jogvita esetén, azonban kérdéseket vethet fel, hogy valójában mindezek a gyakorlatban hogyan működnek. 

Fentiek alapján tehát egy erre irányuló jogvita esetén, ha a magyar szabályokat alkalmazzuk, akkor a hazai szabályok egyértelműen meghatározzák a fogyasztó indokolás nélküli elállási jogát internetes vásárlások esetében, amelyet a termék átvételét követő 14 napon belül jogosult gyakorolni és nem a rendelés feladásának napján éjfélig.

 A jogszabály értelmében az elállási nyilatkozat a megkötött szerződést felbontja, amelynek következményeként az eladó köteles a vételárat visszafizetni, a fogyasztó pedig saját költségén köteles a terméket visszaküldeni az eladó részére.

 A levél mellékleteként megküldött elállási nyilatkozat megfelel a vállalkozás általános szerződési feltételeiben foglaltaknak, illetve a magyar jogszabályi rendelkezéseknek is. A szerződési feltételek között az is megtalálható, hogy a vállalat csak az általuk megadott határidőt követően támaszt igényt a szállítás díjának megfizetése iránti a fogyasztóval szemben, így vélhetően a megrendelés visszavonásának nem lesznek további jogkövetkezményei.

 

Felhasznált jogszabályok:

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről  

45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól 
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snagal 2019.05.31. 10:14:38

www.kedvezoparfumok.xyz ... jesszus

kiváncsi lennék az ilyen weboldalakat hogy találják meg juzerek?? a googli nem dob ki erre találatot csak ha kedvező parfümként keresem, árukeresőn sem találtam meg random parfüm beírásával ami szerepel ezen a honlapon.
Vagy az oldal üzemeltetői küldik be ezeket a posztokat kamura, hátha kap egy kis rivaldafényt a webshop? :D

Xezs7 2019.05.31. 10:14:51

De miééért? A honlap neve már eleve gagyi, így sejthető, hogy valami gagyi cég hamisított cuccokat árul. Írnom kéne egy összefoglalót arról, hogy hogyan állapítjuk meg, hogy melyik oldal tekinthető gagyinak már ránézésre is.

Xezs7 2019.05.31. 10:16:03

@Snagal: ja hogy a domain ténylegesen xyz, nem csak kicserélték a posztban, hogy még véletlenül se kattintson rá senki se?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.31. 10:33:34

Bármikor lemondható.

Pár éve kellett egy új szkenner.

Megrendeltem, de az eladó nem küldött visszaigazolást, hanem azonnal postázta a terméket. Így megrendeltem egy másik kereskedőtől is, aki visszaigazolta, s postázta. Egy napon jött a futár a 2 termékkel. Azt vettem át, ami vissza lett igazolva, a másikat nem vettem át.

Erre felhívott az első kereskedő, hogy miért küldtem vissza. Elmondtam. Mondta, hogy kár érte. Én mondtam, ez nem az én bajom, engem nem ért kár. Mondta, kiszámlázza. Mondtam, számlázza, nem fizetek. Ebben maradtunk.

Terézágyú 2019.05.31. 10:54:12

@Snagal:
És ha úgy keresel, hogy "kedvező árú parfüm"...?
Másrészt: csak én nem értek egyetlen szót sem (ismét) a gévétéi szövegéből???

Nem igaz, hogy nem találnak egy embert, aki nemcsak a jogszabályokhoz(?) ért (?) hanem a magyar stilisztikához is...

fingcsavar 2019.05.31. 10:56:25

Utanvetnel nem felesleges agonizalni? Nem veszed at es jonapot kivanok.

Fekete Krindusz 2019.05.31. 11:42:50

@fingcsavar: igy van, jónapot kívánok. Ha pedig újra akarsz rendelni, de a bolt meg nem küldi, akkor fogyvéd, mert nem akarnak kiszolgálni.

Snagal 2019.05.31. 12:00:49

@Terézágyú: és valóban, úgy már van találat, na legalább ez is kiderült.

amúgy nem, nekem is ismét elég zavaros a gvti
" egy Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett cég üzemelteti és a honlapon megkötött szerződések tekintetében vita esetében a szolgáltató székelye szerinti jog irányadó és a székhelye szerinti bíróság az illetékes. "
majd idézi a magyar jogszabályt... most akkor mi van?

de a konkrét esettel kapcsolatosan tök irreleváns... ahogy mások is írták utánvét, nem veszi át 'oszt kész. (és akkor nem kell küldözgetni a cuccot meg visszakövetelni a lóvét 14napos magyar jogszabályra mutogatva)

Terézágyú 2019.05.31. 12:10:26

@Snagal:
Nem is az, de olyan zavaros jogász bükkfanyelven ír....

killerkaller 2019.05.31. 12:29:26

A Felhasználási feltételek szerint éjfélig lehet lemondani a rendelést.
Melyik idő szerint?
Más: az ügyfél állít ki számlát, amit le is kérhet elektronikusan.
No komment.

Darth Revan 2019.05.31. 13:28:45

mivel utanvettel vetted, nincs semmi gond. ha kikuldik es nem veszed at, visszaviszik. 14 napig elallhatsz a vasarlastol amugy is online tranzakcio eseten

KaTe 2019.05.31. 14:20:41

Tehát ennek a cégnek:
nbs-trading.com/#about-section

és ennek:
www.kedvezoparfumok.xyz/

Közük lenne egymáshoz?

@Snagal: Szerintem fészbúk hirdetés. Ott nagyon mennek ezek a kamu oldalak.

Jake Peralta 2019.05.31. 16:14:17

Hát ez nagyon szép:
"Minden a rendelt nap éjfélje után beérkezett rendelés lemondásra, vagy ÁT NEM VETT (ELUTASÍTOTT) CSOMAG után fel fogjuk számolni a szállítási költséget (3, 200 HUF/csomag), amelyet bíróság és a felhatalmazott ügyvédi iroda eljárásán keresztül fizetnek, így a már említett 3, 200 HUF/csomag mellett a vásárló köteles kifizetni az ügyvédi iroda eljárásának a költségeit is"

Se egy cégnév, se egy telefonos elérhetőség a weboldalon se semmi.
A termék visszaküldési címe USA.
Akkor melyik időzónát kell figyelembe venni a rendelés lemondásnál?
Aztán meg hogyan bizonyítják hogy valóban én rendeltem a terméket?
Beülök egy mekibe, és a wifi-n keresztül leadok 100 rendelést.
Akkormiafasztcsinálnak?

Jake Peralta 2019.05.31. 16:16:17

"Univerzális csomagba csomagolva"

Gondolom náluk így jellemzik a hamis/másolt parfümöt.

Lesből Támadó Szárítókötél 2019.05.31. 16:24:04

@Jake Peralta: Nem, a hamis/másolt parfümökre itt utalnak:

"A honlapon található termékek kiváló minőségű francia parfümök (Eau de Parfum termékek), melyek a képeken látható parfümök összes vagy a legfontosabb illatanyagait tartalmazzák. "

"Az itt bemutatott parfüm márkák csak összehasonlítás céljából vannak feltüntetve."

Lesből Támadó Szárítókötél 2019.05.31. 16:26:33

Amúgy érdekes, hogy az üzemeltető cég saját weboldalán szó sincs webáruházról, hanem csak általános logisztikai tanácsadásról, webshop-üzemeltetésről, ésatöbbi. Vajon tényleg az az üzemeltető, aki fel van tüntetve, vagy az adóparadicsomba bejegyzett cég volt az első, amit kidobott a Gugli, amikor arra kerestek rá, hogy milyen cégnevet írjanak be?

SZIGMA 2019.05.31. 16:53:11

A poszter szerintem a bíróság és ügyvédi iroda eljárásának lehetőségétől ijedt meg, amit a feltételek között lehet olvasni.
Egyrészt: lemondta időben, ha küldik, nem veszi át, kész.

(Másrészt: ha küldenek valami levelet, akkor belengetni nekik a weboldal által oly nagy becsben tartott GDPR-t, ugyanis az ő szabályzatukban az áll, hogy nem adják át harmadik személynek az adatokat, márpedig az ügyvédi iroda az harmadik személy. )

Xezs7 2019.05.31. 21:31:49

@Balfredo Alfredo: Fejezd már be. A lőtéri kutyát sem érdekli ez a marhaság.

Balfredo Alfredo 2019.06.01. 12:46:15

@Xezs7: Miért marhaság? Én nem gorombáskodtam veled.
Attól, hogy neked nincs hitelkártyád és/vagy banki alkalmazott vagy, mást még érinthet ez a dolog.

A többség gyakorlatilag rá vagy kényszerítve, hogy valamilyen bankszámlát fenntartson. A bankszámla puszta fenntartásáért a bankok költséget számítanak fel. Ha a bankszámlán bármilyen műveletet végzel, a bankok költséget számítanak fel. A költségeket mindenféle pontgyűjtéssel meg vásárlási kedvezménnyel teszik átláthatatlanná a kevésbé körültekintő ügyfelek számára, azt a látszatot keltve, hogy a számlán tartott pénznek lehet valamiféle forintban kifejezett hozadéka.
Ha viszont az ügyfelek találnak valami lehetőséget, amivel tényleg hasznot kovácsolnak a bankszámlájukból, akkor a bankok azt visszaelésszerűnek minősítik. Ahelyett, hogy kirúgnák azt az embert, aki a bonyolult és átláthatatlan szabályokat kitalálta.

Xezs7 2019.06.01. 20:27:18

@Balfredo Alfredo: Figyelj már öreg, 3-4 napja ezt nyomod, mindenhova odafosod, és akkor ne legyek goromba? Senkit nem érdekel a nyomorod.

Péter 2 2019.06.01. 22:14:24

@@Balfredo Alfredo: egyébként én is egyetértek, unalmas. Ha a bloggal valamit közölni akarsz, akkor ne ide írd be, hanem írjál nekik levelet, az a módja.

juhaszvik 2019.06.03. 10:46:26

A következő lenne a kérdésem: mivel lehet bizonyítani, hogy egy megállapodás létrejött az interneten? vagyis mit tud csinálni az egyik fél, ha a másik simán letagadja, hogy részt vett volna a szerződéskötésben? Gondolom attól még, hogy megadásra kerülnek valakinek az adatai, az még nem perdöntő.
Csak azért kérdezem, mert tegyük fel posztoló nem lemondja a rendelést, hanem le is tagadja, akkor egy ügyvéd mit tud kezdeni a helyzettel? Gondolom attól, hogy ip-cím és egyebek alapján beazonosítható mondjuk az illető lakása, az még mindig nem döntő erejű, mivel attól még nem bizonyított a személye.

Nick-son 2019.06.03. 12:47:15

Eleve magyar jogot akarunk egy amerikai cégen. Ha már akarunk, a netes rendelések akkor érvényesek, ha a kereskedő visszaigazolja, ami nem az automata email a rendelés beérkezéséről. 10 petc alatt kétlem. Ettől függetlenül a rendelést lemondták. Követel bárki bármit a posztolón? Illetve ezek a cégek úgy amerikaiak, hogy neten intézik, mert nincs adó... a legtöbb offshore usa cégtulaj valószínűleg az usa területén soha nem járt, talán be se léphetne.... és ha a termékek nem az usa -ból vannak feladva - nyilván onnan

Xezs7 2019.06.03. 18:49:02

@juhaszvik1: Szerintem egyetlen cég sem menne el addig, hogy feljelentést tegyen. Márpedig IP cím után csak akkor fogja a rendőrség beazonosítani a címet, ha van feljelentés. Inkább azt tudom elképzelni, hogy izmozik egy kicsit a cég, aztán ha a (nem)vevő jobban izmozik, akkor a cég elengedi a dolgot. Egy ilyen helyzetben valóban nem igazán nyerhet, mert ahogy mondod, nincsen garancia arra, hogy a megadott adatok helyesek.

Xezs7 2019.06.03. 18:50:31

@Xezs7: Bocsánat, nem "helyesek"-et akartam írni, hanem azt, hogy "valósak".
süti beállítások módosítása