Tékozló Homár

Nem tudja az IKEA, hogy hány év garanciát adott a kanapéra

2017.02.10. 12:26 | Homár Hilda | 126 komment

Amikor megjelent idehaza az IKEA, két dologgal okozott jó nagy meglepetést a magyaroknak: az egyik, hogy tegezte őket, a másik, hogy simán visszavett tőlük mindent, akár olyan indokkal is, hogy mégsem fért be az a fotel a szobába. Óriási reveláció volt ez a népnek, mely addig arra volt kondicionálva, hogy a hibás terméket is csak bozótharc árán tudja kicseréltetni. Aztán teltek az évek, és oda jutottunk, hogy a saját minőségellenőrük által is hibásnak talált bútor kapcsán azon megy a vita, hogy 2 vagy 3 év a garancia rá, miközben a honlapon 10-et írnak.

Kedves Homár,

Egy IKEA-S kanapé történetét szeretném elmesélni és egyben a segítségeteket kérni, az ügy megoldásában.

2013. 11.08-án vásároltam egy KIVIK típusú kanapét, 199.980 Ft-ért, a budapesti IKEÁ-ban. A kanapé fekvő része, rendeltetésszerű használat mellett, 3 év alatt, alvásra sajnos teljesen alkalmatlanná vált, sokszor a derekunk is megfájdul, ha hosszabb ideig ülünk/fekszünk a fekvő részen.

2016. 11.02-án telefonon jelentettem is a problémát az IKEA vevőszolgálatán, ahol azt a választ kaptam, hogy nagy szerencsémre, erre a termékre 3 év garancia van, úgyhogy hamarosan jelentkezni fog a minőségellenőr, várjam a hívását. Az említett minőségellenőr azonban nem jelentkezett, helyette viszont kaptam egy levelet, amelyben az állt, hogy a termékre csak 2 év garancia vonatkozik.

Olvasson tovább!

Nem sokat tesz a Jófogás, ha átvág minket az eladó

2017.02.09. 14:28 | Homár Hilda | 112 komment

screenshot_2017-02-07_14_34_05.png

A Jófogás az egyik legnagyobb hazai online piactér. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ez valamiféle biztosítékot és védelmet jelent a magánbizniszek ingoványos területén. Hát nem egészen. 

Tisztelt Tékozló Homár szerkesztőség!

Az alábbi problémával azért fordulok hozzátok, mivel sokat használom az apróhirdetés oldalakat és már több alkalommal előfordult hasonló incidens és még soha nem sikerült megoldást találnom rá. Jófogáson megegyeztem egy eladóval egy digitális lázmérőre postázással, amit előre utalással fizetek. Amikor nem érkezett meg ésszerű időn belül a termék, érdeklődni kezdtem üzenetben, és mivel a Jófogás üzenetküldő rendszere visszajelzi, ha a címzett elolvasta a levelet, láttam, hogy célba ért a kérdésem. Azonban nem jött válasz, így négy nappal később ismét érdeklődtem, amit szintén olvasott az eladó, de ekkor sem válaszolt. Ekkor telefonon is elkezdtem keresni, ezzel sem értem célba és az sms-emre sem kaptam választ. Ezután úgy döntöttem, hogy írok egy fenyegetőbb hangvételű levelet, de ez sem járt sikerrel.

Olvasson tovább!

Jogom van visszakapni a hibás készüléket?

2017.02.09. 10:10 | Homár Hilda | 88 komment

emag_1.png

Önök mit gondolnak? - szegezte nekünk a kérdést Máté, amire mi saját kútfőből vállvonogatással meg zavart hümmögéssel tudtunk volna csak válaszolni, de szerencsére volt hova fordulnunk.

Kedves Homár,

A következő remek, szervizelésről, ügyfélkapcsolatról és személyes adatokról szóló példázattal járulnék hozzá oldaluk eMag témaköréhez. 

Még tavaly rendeltem az említett cégtől 1Tb-os külső harddiskemet, ami az első hónap alatt tönkre is ment. Az adatok egy részéről több ok miatt nem készült további biztonsági mentés, és ezek között voltak pótolhatatlanok is. Némi hezitálás után (megbonthattam volna magam is a HDD házát, hogy kiderítsem, a ház elektronikája hibás, vagy a drive) inkább úgy döntöttem, nem vesztem el a garanciát, és visszaküldtem az eMag-nak a szokásos eljárás szerint. Ezzel egyidőben egy levelet is írtam, melyben nyomatékosan kértem, hogy a bevizsgálás után egyeztessenek velem, mert ha az általuk szolgáltatott javítás biztos adatvesztést okozna, vagy eleve cserélnék, lehet, hogy erre nem tartanék erre igényt, illetve megpróbálnék más, küldő adatmentő céget bevonni, és egyúttal eltekinteni a garanciától. Visszajeleztek, hogy levelemet rögzítették, és továbbították a szerviznek.

Olvasson tovább!

15 év után érte csalódás a Telenor-ügyfelet

2017.02.08. 14:59 | Homár Hilda | 58 komment

telenor_logo_1.png

Sok új dolgot nem tanulunk Kriszti esetéből, csak a régi nagy igazságokat: szó elszáll, írás megmarad, és mindig olvassuk el, mit írunk alá.

Kedves Homár!

December közepén bementünk férjemmel a Telenor Pólus Centerben lévő hivatalos képviseletébe, hogy vegyünk egy készüléket karácsonyra, nekem. Semmi több. Ennyi. Készpénzért. 15 éves üzleti ügyfélként.

Kérdeztük az üzletkötőt, hogy szia van ilyen készüléketek? és mennyiért? Odaadott egy árlistát, megmutatta, hogy a tarifacsomagom szerint melyik sort nézzük. Mondtuk oké, kérjük. Szóltam, hogy van 10.000.- bónuszom, az még lejön. OK.

Új szerződést kell kötni, ő sem érti miért, akkor ezt most végig kell csinálnia, menjünk nyugodtan vásárolni, mert a központból hagyják jóvá, csörög, ha kész. Kérdeztem, hogy oké, de semmi nem fog változni a csomagomban, ugye? Nem.

Vásároltunk, csörgött. Jöttünk.

Olvasson tovább!

Elveszett az ügyfél pénze a Citibank-Erste átállás közben

2017.02.08. 13:30 | Homár Hilda | 35 komment

 

Az Erste megvette a Citibank lakossági üzletágát. Az ügyfelek átvátelével járó gigantikus munkára 3 napos teljes leállással készült a bank. A volt citisek erstés élete tegnap reggel kezdődött, a jelek szerint kisebb-nagyobb döccenőkkel. Reméljük, azért a végén mindenki boldog lesz.

Sziasztok!

Nálunk az egész család az Citibanknál vezette a folyószámláit, megtakarításai számláját és különféle bankkártyáink is voltak. A migráció után miután Erste ügyfelek lettünk (február 4-én) finoman szólva sajnos nem megy minden simán.

Odáig rendben vagyunk, hogy a folyószámláinkat migrálták és megkaptuk, aktiváltuk az új kártyáinkat is, viszont a Netbankba én mint főszámla tulajdonos már nem tudtam belépni az Erste által küldött azonosítókkal, csak édesanyám társszámla tulajdonosként tudott belépni jelszavával, felhasználói nevével.

Netbank belépés után jött az igazi meglepetés, ugyanis a megtakarítási számlánkat és annak egyenlegét elfelejtették migrálni, azaz a pénzünk nincsen sehol. Szerencsére a papír alapú kivonatok megvannak a Cititől, így tudom bizonyítani a dolgot, a kérdés az, hogy ez mennyi időt fog igénybe venni, illetve a legnagyobb kérdés, hogy történhetett meg ilyen egyáltalán. Most megyek a bankfiókba, mert az Erste call center egyáltalán nem elérhető a túlterhelés miatt. Gondolom sokaknak van problémája. Ha lesz fejlemény az ügyemben megírom.

Üdv:

Ferenc
UPDATE
Sziasztok!
Mivel az Erste call center továbbra is leterhelt volt és 20 perces várakozás után sem tudtam ügyintézővel beszélni, ezért személyesen mentem be az egyik Erste fiókba. Az ügyintézőnek elmondtam, hogy én mint főszámla tulajdonos a kapott Netbank azonosító/jelszó párossal nem tudtam belépni, a belépés csak a társszámla tulajdonosnak sikerült. Továbbá vázoltam, hogy a megtakarítási számlát és a pénzt nem látom és érdelkődtem, hogy ő esetleg látja-e a rendszerben. Őszintén szólva nagy kő esett le a szívemről, amikor elmondta, hogy ő látja a pénzt és a számlát is, viszont az Erste rendszerében ezt a megtakarítási számlát csak a főszámla tulajdonoshoz rendelték hozzá, azaz kizárólag a főszámla tulajdonos bejelentkezésekor látszódik, a társzámla tulajdonos belépésekor nem. Ezek után kaptam egy új Netbank jelszót, amivel végre sikerült belépnem és valóban ott volt a megtakarított pénz a számlán.
Így tehát jól végződött az eset, azért durva lett volna, ha nyomozni kellett volna a pénz után. Így is volt egy álmatlan éjszakám, ami elkerülhető lett volna, ha a Netbankba egyből be tudok lépni én is és látom, hogy minden rendben van-e a pénzzel vagy sem. Bízom benne, hogy a további együttműködés simább lesz az Erstével.
Üdv:
Ferenc

Túl modern személetű gyermek ismeretterjesztő könyv

2017.02.08. 10:00 | Homár Hilda | 74 komment

15967419_1407527562614742_508090821_o_1.jpg

Netről rendelve a kényelem oltárán áldoz az ember, cserébe néha csalódik, ám a könyvvásárlás ilyen szempontból épp elég veszélytelen terepnek tűnik. Sok infó megtalálható a leírásoknál, és általában jó támpontot ad a beltartalomra a szerző vagy a kiadó is.

Pont ezekre alapozva vásárolt Ildikó egy kiskamszoknak szóló felvilágosító könyvet. Aztán miniinfarktust kapott, amikor a megajándékozott lelkes beszámolójából kiderült, hogy ennek köszönhetően már nem csak azt tudja, hogy miért kell rendet tennie a szobájában, hanem azt is, hogy mi az orális szex, a szado mazo meg anális közösülés.

Szülőként duplán necces a dolog, hisz egy füst alatt nyilván egy egész osztálynyi 11 évest sikerült ugyanezzel a tudással felvértezni. De, ha nem épp Ildikó vagy, aki akaratán kívül hozta ebbe a helyzetbe magát és a szülőtársakat, akkor az egész nem tűnik gáznak. Bár nem egy ultrakonzervatív megközelítésű műről van szó, ez a könyv leírásából elég egyértelműen kiderül (vegyük csak példának a Lehet egy hüvely „túl szűk”? kérdést), a csatolt részletek alapján pedig kifejezetten tárgyszerűen, érthetően fogalmazva dolgozzák fel a témákat, szóval inkább hasznos olvasmánynak tűnik az Abszolút fiú.

Poszt azért lett belőle, mert nem hagy nyugodni a kérdés: szerintetek van helye ezeknek a témáknak egy kiskamaszoknak szánt könyvben? Szerintem a tálaláson múlik minden, ez a könyv pedig elég jól nyúl hozzá, és ezerszer inkább itt találkozzon ezekkel először  egy gyerek, mint valamelyik pornóoldalon, de azt is meg tudom érteni, aki szerint ráérnek még megtudni. Szavazzatok!

Kissé túl modern személetű gyermek ismeretterjesztő könyv...

Kedves Hilda!

Egy ismert könyves webáruházból megrendeltem az Abszolút fiú című könyvet. A könyv a gyermek ismeretterjesztő könyvek közé volt besorolva.

A csomag sok más könyvvel együtt pénteken érkezett meg, titokban becsomagoltam az ajándékokat, bevallom, éppen csak belelapoztam a könyvbe, ízléses szerkesztésű műnek tűnt, nem láttam benne kivetnivalót a 11 éves fiam számáára.

Olvasson tovább!

Az Amazonnál is lassan megy a zárolás feloldása

2017.02.07. 14:26 | Homár Hilda | 57 komment

amazon_de-logo_svg.png

Újabb bizonyíték arra, hogy a netes vásárlás ugyan gyors és kényelmes, de amit megspórolunk a réven, néha fizetjük a vámon.  

Sziasztok!

Január közepe felé vásároltam az amazon.de oldalon, kihasználva, hogy EU-n belüli vásárlás (tehát nincs áfa, vám, és hónapokig tartó szállítás), és ingyenes szállítást biztosítanak bizonyos összeg felett. Lényegtelen milyen terméket vásároltam, két vásárlásra bontottam szét a megrendelt termékeket, és összesen 360EUR-ba került. Kártyás fizetés után ezt az összeget rögtön zároltatták a bankszámlámon - automatikusan 30 napra.

Mivel az amazon csak közvetlenül a szállítás előtt emeli le valójában a termékek vételárát, ezért erre néhány nap múlva került sor. Egy lényegtelen részlet, hogy a több nap elteltével az árfolyamváltozás miatt összesen így 2.500 forinttal többe került ez a történet, mintha a vásárlás napján fizettem volna ki. Mindegy, ez benne van a pakliban.

Olvasson tovább!

Kinek fizessünk, ha senki nem számláz?

2017.02.07. 09:25 | Homár Hilda | 33 komment

shutterstock_344975117.jpg

Mi van, ha egy szolgáltató eladja a szolgáltatási területét az ügyfékörrel együtt? Jó esetben persze semmi, de alakulhat másképp is. Gergely még tavaly év végén írt nekünk. Sajnos a levele és a rá érkezett fogyasztóvédelmi tanács beleveszett a levéltömegbe, így neki már mindegy (szerencsére mindenféle szempontból, mert végül a problémája különösebb faxni nélkül megoldódott), másoknak azért hasznos lehet tudni, mit tegyünk ilyen helyzetben.

Szia Hilda!

No, ilyen sem volt még a blog történetében, ha jól emlékszem! Meg szeretnék írni egy esetet, ami MEG FOG történni. Még nincs panasz, de látom, hogy lesz és nem tudom megakadályozni. Mint az egyszeri nő az utcán: "jaj, ott egy banánhéj, el fogok esni!".

Röviden:
adott volt egy ADSL internet előfizetés a Datanetnél. A Datanet a teljes ADSL ügyfélkörét átadta a nyáron a Telekomnak. Pár héttel később elment az internet. Ekkor vad telefonálgatás után visszaállította azt a Datanet. Itt kerülhetett -szerintem- valami homok a gépezetbe, ugyanis jelenleg sem a Datanet sem a Telekom nem számláz internetet, de az működik amúgy. Nyilván ez nem jó helyzet, főleg nem, hogy a múlt héten küldött a Datanet egy levelet, hogy 2016. dec. 31-el MINDEN szolgáltatását megszünteti.

Olvasson tovább!

Ismeri a Bella Itália Bútorházat?

2017.02.06. 15:09 | Homár Hilda | 59 komment

csavarlyuk.jpg

A Bella Itália Bútorház nem most debütál nálunk, igaz, akkor nem akartak reagálni a posztra, hiába küldtük el nekik. Ki tudja, lehet, hogy most fognak. 

Tisztelt Tékozló Homár!

Szeretnénk megosztani, hogy milyen kálvárián megyünk keresztül, hátha ezzel valakit megkímélünk hasonló helyzettől. Ha valakinek eszébe jutna a Balla Itáliától vásárolni: BOTRÁNY! Nagyon NEM ajánlom, hogy itt vásároljanak!

Mi 10 hét után kaptuk meg a bútort, és akkor is harcolni kellett azért, hogy átvehessük. A kanapé sérült volt, (ezt is rögtön képekkel illusztrálva jeleztük a cégnek… nem foglalkoznak vele), még nekünk kellett fúrni, összeszerelni több órás munka árán tudtuk használhatóvá hozni. Mindez egy 356 800 Ft.

Olvasson tovább!

Sok pénzért nagy semmit

2017.02.06. 10:14 | Homár Hilda | 60 komment

wg9257_isty_1.png

Jó drágák az Apple cuccai, teljesen jogosan képzelik úgy a vásárlói, hogy minőséget, ezzel együtt minőségi ügyfélszolgálatot és szervizt is kapnak a pénzükért. Hát ez sajnos nincs így, lagalább is idehaza.

Kedves Homár,

Elég érdekes történetbe szaladtunk bele a múlt héten. Párom Apple iPhone gyárifüggetlen készülékét 23(!) hónapja vásároltuk Németországban a MediaMarktban, ami hivatalos viszonteladónak minősül. A készüléken van egy típushiba, ugyanis a kameralencséje magától elmozdult, ilyenek miatt az 1 éves jótállás alatt szó nélkül cserélik a készüléket. Ugyebár Unión belül vásárolt készülékre a második évben szavatossági „garancia” vonatkozik, de tapasztalataim alapján ilyenkor is mindig cserélték a készüléket EDDIG.

Nos a múlt héten elmentünk az Almarium Pro nevű szervizbe, minden dokumentummal, ahol arról tájékoztattak minket, hogy az Apple figyelmenkívül hagyva a jogszabályokat megtagadja a javítást/cserét. Kérdeztük tőlük, hogy ez hogyan lehetséges, de értelmes információt nem sikerült kapnunk a hölgytől és vigyük vissza NÉMETORSZÁGBA, mert ott történt a vásárlás.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása