Tékozló Homár

Tesztnek hívott viccel teszi próbára az emberek türelmét a Posta Kispesten

2017.04.07. 18:38 | Homár Hilda | 59 komment

Olvasónk állítása szerint a Magyar Posta egy pilot projekt keretében a ládákba be nem férő csomagoknál január elsejével bevezetett változáshoz képest (tudniillik, hogy nem kézbesítik, csak a postán lehet átvenni) további újítással örvenedeztette meg a XIX. kerület lakóit. Figyelj, nagyon jó lesz! Mégis csak hajlandók kivinni a pakkot, ha a címzett telefonon kéri, és hajlandó fizetni is - most ugrik a majom a vízbe! - "250 forintot (akkor nem mondják meg, mikor jönnek) vagy 500 forintot (akkor megmondják)". A hivatali információ szerint tesztelik, hogy mit szólnak ehhez az emberek. Hát, ha ez nem valami félreértett információ, hanem maga a 2017-es bolondos valóság, akkor tippem szerint ezt: #$%#&E&##@%*^%. Csak hosszabban és cifrábban.

Kedves Homár,

nem tudom, hallottátok-e, de a 19.kerületben a posta bevezetett egy "pilot-projektet" (sic!) aminek röviden az a lényege, hogy ezentúl a postán kell átvenni a küldeményeket, házhoz kézbesíteni csak egy szerényebb készpénzösszegért hajlandók. (260 illetve 500 forint), és nem, ez nem a január elsejétől országosan bevezetetta a postaládába nem beférő csomagokra vonatkozik. Ezekhez kapcsolódik, de kicsit másról szól.

Olvasson tovább!

Fogyasztóvédelmi kisokos a hétvégi kuponos őrülethez

2017.04.07. 15:16 | Homár Hilda | 13 komment

screenshot_2017-04-07_15_02_14.png

Hetek óta a megfelelő újságra vadásztál, és mióta megvan, a kuponfüzeteddel a párnád alatt alszol? Végigszkenneltél 5 plázát, hogy pontosan tudd, hogy melyik naciért, hajfestékért, táskáért, franctudjamiért indulsz elszántan harcba? Fejfájáscsillapító és bankkártya bekészítve? Akkor indulás előtt még olvasd el ezt, nehogy csalódás legyen a hétvégi soppingoló parti vége!

Már csütörtökön elszabadult az őrület a bevásárlóközpontokban, az újságárusoknál a hét elején elfogytak az akciós kuponokat tartalmazó újságok.

Örülünk, ha jó áron tudjuk beszerezni a tavaszi családi ruha kollekciót, de nem árt figyelni, a nagy számok törvénye alapján nem nehéz belefutni kereskedői trükkökbe, becsapós címkékbe, nem felhasználható kuponokba. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda szakemberei összeállítottak egy fogyasztóvédelmi kisokost hétvégére, amit mindenképp érdemes elolvasni a nagy bevásárlás előtt.

A legfontosabb tudnivalók:

  • A meghirdetett kupon kedvezmény más akciókkal nem vonható össze, sok üzlet apró betűs tájékoztatójában olvasható. Azaz ugrott a kettőt fizet, hármat vihet akció és társai. Ha 20%-os kedvezmény kuponunk van, ezzel a mértékű kedvezménnyel kell beérnünk.
  • Figyelni kell az összeghatárra, ugyanis vannak olyan beváltóhelyek, ahol csak bizonyos összegű vásárlás felett (pl. 10 ezer Ft) érvényes a kiszemelt kupon.
  • Erre a termékre nem vonatkozik az akció - olvashatjuk a boltokban. A tájékoztatás jogszabályilag helyes, figyelni kell! A boltok megválaszthatják, mely termékeikre adnak kedvezményt a kupon napokon vásárlóiknak.
  • Egy kupon, több termék. Vannak olyan üzletek, ahol egy kuponnal akár több termék is kedvezményesen megvásárolható, ezért érdemes alaposan átolvasni a kuponon található beváltási feltételeket.
  • Egy kupon, egy termék. Azaz egy vásárlás alkalmával csak egy termékre váltható be a kedvezmény. De vásárolhatunk több alkalommal is egy terméket, legyünk résen!
  • Figyelni kell, mert lehet, hogy webáruházban is ugyanazt a kedvezményt tudjuk érvényesíteni, nem kell feltétlenül személyesen ellátogatnunk az üzletbe.
  • Kuponért cserébe ajándékutalvány. Létezik az a megoldás is, amelyben kuponért cserébe utalványt ad a vállalkozás, melyet meghatározott időszakon belül lehet levásárolni. Itt érdemes figyelni a felhasználási feltételekre (milyen időszakban, milyen termékekre vonatkozik a kedvezmény).
  • A kozmetikai termékek és tisztálkodó szerek esetében javasoljuk, hogy alaposan nézzék meg, milyen kiszerelésű termékre vonatkozik az akció, hogy a pénztárnál később ne érjenek meglepetések minket.

Több helyen ártáblával jelzik azokat a termékeket, amelyekre vonatkozik a kupon.

Ha elégedetlen volt az árfeltüntetéssel, vagy azt tapasztalta, hogy az akció előtt feláraztak valamit, ha úgy érezte, hogy csak becsalta valamelyik áruház, ne hagyja annyiban, mondja el szakembereknek, mert tudnak segíteni fellépi a tisztességtelenül kuponozó cégekkel szemben!

Építkezik Érden? Részvétünk.

2017.04.07. 11:13 | Homár Hilda | 54 komment

screenshot_2017-04-07_10_53_41.png

Egy lakásfelújítás éveket vehet el az ember életéből. Egy házépítési projekt komplett családokat képes szétdúlni. Ha valaki ez utóbbival Érden próbálkozik, azon meg lehet, hogy a világ összes buddhistája által egyszerre zengetett Vadzsra guru mantra sem segíthet.

Sziasztok!

Leírom, mert megüt a guta.
És hosszú is lesz.
Bocsánat.
Építkezünk.
Érden.

A dolog viszonylag az elején tart, most képp betont kellett rendelni.. A korábbi szállításokkal nem volt gond, de az érdi önkormányzat március 23-án hozott egy határozatot arról, hogy a teherautók csak behajtási engedéllyel hajthatnak be érdi utakra.
Nincs is ezzel semmi baj, sokfelé így van ez, nálunk különösen rosszak az utak (bár, azok alapján, amit a folytatásban megírok, meg kell jegyezzem, hogy úgy tűnik, jelenleg a legkevésbé sem az utak tehermentesítése a cél, hanem csak a pénzbeszedés.... de ne ugorjak ennyire előre) De ha kell, hát kell, majd kérjük, fizetjük.
Gondoltuk mi.

Olvasson tovább!

Mire garancia az ingatlanközvetítő?

2017.04.06. 15:24 | Homár Hilda | 58 komment

34.jpg

Rossz szomszédság török átok, a rossz bérlőre meg nincsenek is szavak, nem beszélve a kirakhatatlan bérlőről, aki minden tulajdonos rémálma. Nem fizet? Lelakja a kecót? Folyamatosan feszkózik a szomszédokkal? Gyanús elemek járnak hozzá? Ezeknek töredéke is elég ahhoz, hogy az ember meg akarjon szabadulni a lakójától. A jelenlegi törvények alapján azonban ez nem is olyan egyszerű, így aztán az a legjobb, ha a szerződéskötés előtt sikerül valahogy kiszűrni a tisztességtelen jelentkezőket. Az ember azt gondolná, ha nem a sarki kisboltba kiragasztott cetlivel keresi az emberét, hanem ingatlanközvetítőn keresztül, akkor az ad erre némi garanciát. Hát nem.

Tisztelt Tékozló Homár!

Talán érdeklődve fogadják az én estemet is amelyben az ingatlan piac egy kényes területe érintett. Nagyon röviden sajnos nem tudtam összefoglalni, mert kicsit összetett a történet, ezért előre is elnézést kérek.

Tehát úgy kezdődik, hogy befektetésnek vásárolt szép, új lakásomat szerettem volna kiadni. Az adás- vételnél az ingatlan közvetítő rögtön ajánlotta is magát, mondván, hogy bérbe adással is foglalkoznak és hogy ezt az ingatlant könnyen és gyorsan ki lehet adni. Mivel nekem nehézkes lett volna az érdeklődőkkel foglalkoznom, éltem az alkalommal. Az ingatlanos irodával, aki az Otthon Centrum budaörsi irodája volt, szabályos szerződést kötöttünk, amely az iroda standard sémáját követte.

Itt rögtön megjegyzem, hogy ebben a sémában valóban nincs utalás arra, hogy garanciát vállalnának a kiközvetíttet ügyfélre (önmagában már ez is elég érdekes, azt jelenti lehet rosszul dolgozni, sőt nagyon rosszul is, nem probléma). Mindenesetre két napon belül, találtak 3 érdeklődőt, ebből egy maradt. Ajánlották, mondták, hogy szimpatikus stb. majd segédkeztek a szerződéskötés körül (csak logisztikát). Mindezért elkértek 420 000 Ft-tot, nem lehetett több az egész, mint 8-12 munkaóra, meg némi infrastruktúra használat.

Olvasson tovább!

Michael Fassbender hőszivattyút kapott ajándékba a Hermina Bautól

2017.04.06. 09:23 | Homár Hilda | 47 komment

screenshot_2017-04-05_17_26_43.png

Biztosan akadnak olyanok, akik csak annyit látnak a fenti képen, hogy egy jó svádájú fiatalember boldogan közli a világgal, hogy ajándékgarázs és -hőszivattyú okán ő bizony a Hermina Happy Land Passzívházat választotta, de a moziba járók közül azért biztosan sokan felismerik Michael Fassbendert, napjaink egyik legtehetségesebb és legvonzóbb filmszínészét. A Hermina Bau helyében én ugyan egy Facebook-folyamban elrejtett poszt helyett óriásplakátokon tolnám, hogy legyen az új Brad Pitt szomszédja, és kapja ugyanazt ajándékba, mint ő, dehát ők tudják. Mindenesetre megkérdezzük tőlük, mikor várható Michael felbukkanása Zuglóban.

Ezt az autót nem biztos, hogy bárkinek meg kéne vennie

2017.04.05. 15:00 | Homár Hilda | 56 komment

screenshot_2017-04-05_12_48_10.png

Az megvan, amikor kézzel írt fecnin próbálják az évszázad üzletéhez becserkészni a vevőt arra az extra fícsörre alapozva, hogy orvos-jogász házaspár a résztvevő az ügyletben? Szerintem ezek azok az ajánlatok, amik legjobb, ha azonnal a kukában végzik. Mert sose felejtsük el: a becsület nem diplomafüggő (Élettapasztalatok, bölcs mondások a mindennapokra, 253. o.).

Sziasztok!

A linken árult autót még decemberben akartam megvenni. Ez egy 190E 1.8 Avantgarde Rosso lenne eredetileg. A kupec úgy hirdette, hogy sérülésmentes, 200e km, orvos tulajtól. Elmentem megnézni. A Remus dob és a nagy zene, a fóliázás, meg a "tuning" matricák nem orvos tulajról árulkodtak, de ezen nem akadtam meg, láttunk már hazudós kupecet. Illetve az órában sem 200e volt, hanem 245. Egy rövid próbakört mentünk, eléggé lógott az autó alja, de a bódé és a beltér szép állapotú volt, gondoltam jó alap lesz egy projekthez, bár kell bele borítani a pénzt.

Péntek volt, hétfőre kaptam eredetvizsgás időpontot, gondoltam addig megnézetem a műhelyben. A difi cserés, a kardán csattog, a hardy cserés, a futómű full felújítandó, a fékek nullára kopva, három kerékcsapágy búg, a váltókulissza szétkopva, a váltókar lefűrészelve, az ABS kocka halott, ezért kikötötték, az első fényszórók villognak, a kormánykapcsoló cserés, és a motor bár erős, de eszi az olajat. És okosan lefúrták a kaszniról a típus plakettjét is. A talpra állítás kb 450e, ha a motornak csak tömítésbaja van. Így jár, aki laikusként vesz autót. �

Olvasson tovább!

Apám nem volt üveges. Sajnos.

2017.04.05. 12:45 | Homár Hilda | 38 komment

1719544f56cde2067e106974b5e771ce.jpg

Nem akarásnak nyögés a vége. Ezúttal egy savmaratott ajtóüveg utángyártási projektjét fúrta meg egy cég vezetője az ügyfél szerint csakból, ami egy szolgáltatótól akkor sem túl jó megoldás, ha egyébként az olvasónkban felmerülő kérdések egy részére igazából tényleg lehet az a válasza, hogy igen, és csak. Olyan nehéz lett volna valami érthető magyarázatot adni a dologra?

Kedves Tékozló Homár!

Meglehet, hogy az alábbi történet csupán egyedi eset, és valószínűleg nem érint annyi embert, mint pl. egy nagy telekom cég húzásai. Ugyanakkor jó példája annak, hogyan NE foglalkozzon az ügyféllel a szolgáltató. Mert nem vet jó fényt rá.

Lakásfelújításban vagyok, ettől rögtön a duplája a napi stressz mennyisége, meg a vérnyomásom is. Mivel nem lehet mindenen mérgelődni, mert az felemésztené a maradék józan eszemet is, próbálom magam túltenni a megpróbáltatásokon. Azonban ami ma történt velem, még nem sikerült megemésztenem. Talán ennek a levélnek a megírása segít valamelyest.

A ház a múlt század elején épült, ennek megfelelően még fellelhetők a lakásban a régi "polgári" enteriőr nyomai, mint pl. a két hatalmas, kétszárnyú üvegezett ajtó, finom mintás, maratott üvegbetétekkel. Néhány üveg az évek során eltört, a pótlás már eddig is nehéz feladat elé állított, így mindig maradt a tejüveg, utóbb sima ablaküveg. Most viszont a mázolás előtt meg akartam oldani a problémát, ha már annyit kifizetek a festőnek, ne utólag kelljen a frissen mázolt ajtókat szétfeszegetni.

Olvasson tovább!

"Nem kell annyit piázni kicsim!"

2017.04.04. 15:50 | Homár Hilda | 315 komment

screenshot_2017-04-04_15_49_05.png

Köntösben didergés, nulla információ, folyamatos letolás, lekezelés, gyanúsítgatás - ha tényleg így működik a Gunaras Resort Spa, akkor nem jósolok nagy jövőt nekik.

2017. Március 18-20-ig (2 éjszaka) volt foglalásunk a Gunaras Resort Spa hotelbe a párommal. 18.-án Szombaton meg is érkeztünk dél körül, 14.00-tól vehettük át az exclusive Deluxe szobánkat (326) melynek szolgáltatásai közé tartozik egy jacuzzi, mely a teraszon foglalt helyet. A „Mézédes Romantika” csomagot foglaltuk le a szálloda honlapján keresztül, melynek tartalma: 

screenshot_2017-04-04_14_52_40.png

Olvasson tovább!

Jó tudni rovat: visszakérhető az elromlott kütyü, ha nem javítható?

2017.04.04. 11:04 | Homár Hilda | 122 komment

free-question-mark-background-vector.jpg

Konkrét kérdés, konkrét válasz.

Kedves Homár,

Egy nem mindennapi helyzetbe kerültem és ebbe kérném segítségét.

2016 szeptember végén vásároltam egy komputeres fitnesz gépet (lehetett kapni komputer nélkül is) melynek a komputerre átvétel után pár nappal nem működött. A készüléket visszaküldtem garanciális javításra, viszont a szerviz nem tudta javítani se kicserélni ezért törölték a megrendelésemet és felajánlották a termék árának a visszafizetését.

A gondom az, hogy a terméket hatalmas kedvezménnyel vásároltam és a hibája nem tette használhatatlanná ezért én a terméket szerettem volna visszakapni. 

Vonatkozó jogszabályok értelmezésem szerint mint lehetőségként említi a vásárlási ár visszaigénylését. Az eladó az én beleegyezésem nélkül kényszerítené rám a visszafizetési lehetőséget. A termék pontos hibájáról nem értesített, magyarázatot nem kaptam tőle, hogy milyen alapon veszi semmibe a tulajdon jogomat csak azt mantrázták, hogy a megrendelést sztornózták és emiatt nem tudnak segíteni.

Olvasson tovább!

András nem vitorlázott, csak a pénze ugrott

2017.04.03. 14:44 | Homár Hilda | 115 komment

screenshot_2017-03-28_15_34_12.png

Kuponos Homár-ügyeknél visszatérő probléma, hogy a vásárlók egyszerűen kifutnak a felhasználhatósági időből, a csomagokat közvetítő cégek pedig általában megvonják a vállukat. Andrással is ilyesmi történt, aki végül is kapott egy szívdobogtató kalandot, bár nem pont ilyenre számított. Megkérdeztük, mennyire jogos a Feldobox hozzáállása.

T. Tékozló Homár,

egy egyszerű történetet szeretnék megosztani, de talán tanulságos.

A cég ahol dolgozunk megajándékozta a munkatársait egy Feldobox utalvánnyal. Ez gyakorlatilkag egy tízezer forintos "kupon", amiért egy katalógusból mindenki szabadon választhat különböző programok közül, a borkostolótól a tankvezetésig.

Miután az engem érdeklő program ebbe a keretbe nem fért bele, kiegészítettem az összeget saját zsebből, majdnem húszezer forintra...de az élet közbeszól és nyáron nem tudtam kiváltani a kupont, télen meg nem volt igazán vonzó a vitorlázó repülés, és így kicsúsztam a kuponon feltüntetett beváltási határidőből.

Naívan úgy gondoltam, hogy ez azért hatalmas problémát nem jelenthet, max kapok egy új kupont, de mikor felhívtam a Feldobox "ügyfélszolgálatát", közölték, hogy a kupont elvesztettem... se másik kupon, se visszatérítés... így jártam... Gyakorlatilag kaptam húszezer forintért egy szines katalógust.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása